Težak raspad Bullsa, Coby došao pijan na utakmicu. Džaba 15:5 u posljednjih 20 utakmica sezone, loš tim je loš tim.
Herro bez promašaja, mogao bi Heat opet nekom da zagorča život u plej ofu.
Otkrili su toplu vodu. Kao da do onomad nismo znali sta je zena.
Ali ajde da im priznamo da su morali da pravno definisu zenu, I da su doneli pravu odluku.
Sad videla u vestima da su imenovali pregovaraca, I da traze od Trampa da imenuje svog, uz uslov da ogranici svoj kabinet da ne vredjaju Kineze 😀
Ne znam koliko je pouzdano.
https://timesofindia.indiatimes.com/world/us/china-willing-to-begin-trade-talks-with-us-but-sets-several-riders/articleshow/120348594.cms
Meni su FED predvidjanja povremeno crna kutija. Mislim predpostavljam da imaju profesionalne razloge.
Nisam video šta je rekla Kina, ali sam video šta je rekao FED, a povezano je sa Kinom.
Mislim, svi mi ovde znamo da je berza fluidna. Malo ide dole, pa malo gore, ali su često ti odlasci nagore ili nadole podstaknuti nekakvim reakcijama. Pa je tako, recimo, poslednji skok DOW indeksa bio povezan sa promenom Trampovih tarifa za sve osim za Kinu, dok je jučerašnji pad delom izazvan izjavom Džeroma Pauela, koji je ispred FED-a rekao da će tarife izazvati inflaciju. I sasvim je normalno da berza reaguje u oba slučaja, iako nije baš sasvim jasno zašto FED ne igra za tim Amerika, nego plaši ljude projekcijama koje mogu biti netačne u istoj meri u kojoj su bile netačne njihove nebrojene projekcije.
Ali kako i zašto ultimativno verovati u FED projekcije kad sam FED priznaje nesigurnost svojih prognoza. U svom Sažetku ekonomskih projekcija (SEP), FED navodi da su ekonomski i statistički modeli, pazite sad, "nužno nesavršeni" i da na ekonomiju utiču "nepredvidivi razvoji događaja".
Stvarno?
Pa šta će nam onda takve projekcije ako su netačne i nužno nesavršene zbog "nepredvidivih razvoja događaja"?!
Jer ako FED inflaciju iz 2021-22. nazove "prolaznom", a ona dostigne 7% sredinom 2022, što je zahtevalo agresivno podizanje kamatnih stopa, to znači da je FED promašio čitav fudbal i potcenio poremećaje u lancima snabdevanja, energetske šokove i potražnju podstaknutu stimulansima.
Čekajte, kako neko ko sebe naziva stručnjakom uopšte može toliko da promaši?!
Jel treba ovde da podsetimio da FED nije predvideo ozbiljnost krize na tržištu stanova i njen globalni domino efekat, pa smo imali svetsku ekonomsku krizu. U 2006. i ranoj 2007, projekcije FED-a predviđale su umeren ekonomski rast (BDP oko 2,5–3%) i stabilnu inflaciju, ignoririšući rastuće rizike od hipotekarnih kredita visokog rizika (sabprajm). Do kraja 2007, ekonomija je već klizila u recesiju, a stvarni BDP 2008. pao je daleko ispod prognoza.
Čak i kada su videli gde sve ide i da su upropastili čitav svet, FED je sporo smanjivao kamatne stope, držeći federalnu stopu na 5,25% sredinom 2007, dok su se problemi u finansijskom sektoru pogoršavali. Tek 2008. stope su pale na blizu nula, ali kriza je već eskalirala i tada je bilo kasno.
I onda je, nakon velike recesije, FED predviđao brži oporavak, sa projekcijama rasta BDP-a od 3–4% godišnje u 2010–2012. Stvarni rast bio je bliži 2% (npr. 2,5% u 2010, 1,6% u 2011). Što je kristalno jasan dokaz da FED nije shvatio dubinu strukturnih oštećenja u ekonomiji, poput slabosti na tržištu rada i smanjenog poverenja potrošača.
Samo su podcenili efekte deleveridžinga domaćinstava i firmi, kao i globalne efekte evropske dužničke krize... Mislim, halo...
A možemo sa se podsetimo i dot-com balona i recesije 2001. godine... Posle svega, nije ni čudo što po Galupovim istraživanjim skoro dvotrećinska Amerika nema poverenja u FED.
Uz toliko očajnih grešaka koje su koštale ozbiljnog novca i budućnosti stotine miliona ljudi, kako da verujemo u bilo šta što FED kaže ili proceni?