Jump to content

• Topics

• Kolega je napisao rečenicu za koju žalim što nije moja, jer bi koristeći je izbegao kilometarske opservacije o Grenlandu pa bih poentirao onim što je njemu stalo u jedan jedini red: saveznici se menjaju, geografija ostaje ista.   Amerikancima, dakle, pred sledeće mešanje geostrateških karata niko ne garantuje ko će im biti saveznik, a ko neće. I kad sam na topiku o EU davno pisao da Unija, posledično i Grenland, danas može biti saveznik SAD, a već sutra Kinorusije, verovatno su mi se smejali jer je to tada bilo nešto na izuzetno dugačkom štapu. Danas to, međutim, uopšte ne izgleda tako daleko niti tako nemoguće.   I nie mi ta ideja pala na pamet iz niodaklevaca, već sam razmislio nakon što sam poslušao Vesnu Pusić u videu na portalu Večernjeg lista, koja je rekla, parafraziram: Evropska unija bi trebalo da ispita svoje opcije u savezu sa Kinom. I sad bi neko možda pomislio - ma kakva Pusić, ali ona je ipak bila šefica diplomatije članice EU, koja i danas ima kanale komunikacije sa svojim evropskim kolegama i kojoj to verovatno nije tek onako palo na pamet.   Nedavno sam na temi o EU napisao i koje bi Unija imala benefite, i kratkoročne i srednjoročne, od saveza sa Kinorusijom, jer su sve opcije i dalje otvorene i odluka sa kim će Evropa još nije doneta.  I sa te strane bi promena saveznika itekako imala smisla, što se poduplava narativom kako, eto, zli Tramp hoće da im kao uzme Grenland, a oni ga kao ne daju, a to, jelte, utiče na savezništvo. Što je okej kao opravdanje zbog čega se neko može okrenuti Kinorusiji, ali i Amerikanci imaju svoju stranu priče.   Oni, naime, sada kažu: eto, Evropa upravo pokazuje da nikada nisu ni bili naši pravi prijatelji i saveznici, i da su nas jednostavno trpeli dokle god smo sa njima imali ogroman trgovinski deficiti da bismo održavali njihovu ekonomiju, plus što smo ih i branili od Rusije našim parama, ali čim smo jednom u poslednjih 80 godina rekli - hej, momci, možemo li da radimo nešto malo više u interesu Amerike - oni histerišu, izdaju nas i zabijaju nam nož u leđa.   Kanada, recimo, na tom planu odlazi i dalje kada njen premijer, nakon posete Kini, doslovno kaže da veruje da napredak koji je ostvaren u partnerstvu sa Sijem dobro postavlja temelje za novi svetski poredak??!?    Pa šta je to ako nije izdaja transatlantizma u svojoj velepnoj najavi? Pri tome, taj isti čovek je pre svega nekoliko meseci jasno rekao da je Kina - najveća bezbednosna pretnja po Kanadu.   I jel sad shvatate zašto sam nedavno ovde napisao da sve te osobe kojima se desila kognitivna disonanca, fraktura morala i dislokacija logike, uskoro mogu da tvrde da su Putin i Si bolji od Trampa, zaboravljajući šta su koliko juče pisali i govorili o, recimo, Ukrajincima i Ujgurima.   Naravno, ima i ta vadilica da je ono što radi Kanada, a što će sutra uraditi EU i Australija, samo reakcija na poniženost koju trpe zbog Trampa. S tim da posledice, istorijski gledano, imaju zanimljivo svojstvo da se vremenom pretvaraju u - uzroke.   Mehanizmi geopolitike nisu prekidač kao šteker, pa sad isključiš savez sa SAD, da bi ga jednostavno uključio kada Trampa ne bude. I Amerika je, sa Trampom i bez njega, kroz istoriju bila svesna da interesi ne zavise od pojedinca koji sedi u Beloj kući.   Zavise od - geografije.   Zato još od 19. veka, kada ni Trampov tata nije bio ni u dedinim testisima, svrdlaju tu zečiju rupu u vezi sa Grenlandom            
    • Videcemo u polufinalu.
    • Nije da će to odlučiti sutra ali fakat nam leže kao ekipa u zadnje vreme.
    • https://www.instagram.com/reel/DTqhzOIkqtc/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==   🤐
    • Pa da je 50m a ne 500m retko koji klub to može da ispuni. Odakle će, na primer, Alba to da navuče, a oni se vode kao najozbiljniji kandidat. Oni su uvek imali jedan od najmanjih budžeta i najlošijih rostera u Evroligi i sad će odjednom sve da se okrene naglavačke a šuške će same da doleću u klupsku kasu... How yes no    Meni je ovo sve neozbiljno i čudi me da se Real zapalio a Barselona prezrela celu priču i izabrala Evroligu. Obično ta dva kluba nastupaju zajedno. 
  • Popular Contributors

1. 1
      Guru
      Guru
      329
    2. 2
    3. 3
    4. 4
      Cavani
      Cavani
      136
    5. 5