Jump to content

estranged

Član foruma
  • Posts

    188
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

1,175 profile views

estranged's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Very Popular
  • First Post
  • Collaborator
  • Dedicated
  • Reacting Well

Recent Badges

421

Reputation

  1. Evo i ja da potvrdim reci kolega @Eddardi @Helena sto se tice kontinuirane edukacije. To se pre svega svede na trgovinu bodova ukoliko ti treba, i brzo se zavrsi. Sto se tice licnog usavrsavanja ja sam dobro zapamtio reci starijeg kolege kada sam upisao specijalizaciju a to je da samo od mene zavisi koliko cu da budem dobar specijalista, ne od ustanove, ne od sistema, ne od grada u kojem zivim vec samo od mene. U njegovo vreme se neka dobra knjiga prenosila od ruke do ruke, kopirala, prepisivala a danas imas toiko dobrih stvari na internetu od kojih mozes da se usavrsavas da je veci problem da filtritas bolje od srednjih edukacija nego da nadjes nesto korisno. Stoji to da matori specijalisti tesko prihvataju novine ali vecina grana ima jasne smernice sta se i kako radi tako da kad radis van toga lagano mozes nekom reci da ne radi kako treba jer imas crno na belo na kako se radi, onda upadas u problem da ti govore da si mnogo pametan itd ali bar ja uvek sam za to lepo stucno polemise i vidimo ko je u pravu a ko ne. Sistem je los, ali postoje ljudi koji su svetle tacke i to mi daje nadu da ce biti bolje. Moze da se radi moderna medicina samo treba volje. Sto se tice privatnog rada, kada bi plate bile vece onda niko ne bi radio privatno ali na zalost kad posle 11 godina visoke edukacije (faks plus spec) dobijes ovu platu onda trazis nacine da ti porodica zivi bolje. Smena generacija nije odradjena kako treba u vecini bolnica, neko naravno nije o tome mislio na vreme, i tu ne mislim samo na politicare nego i na starije kolege koji su pre 20godina uzivali u statusu koji je realno bio puno bolji (postovali su se mnogo vise lekari nego sad) i bilo ih je puno vise a posla, posebno dijagnostike, aparature nije bilo (vracam se na pricu o modernim edukacijama), pa sad kad su pred penzijom trube o tome kako mnogo rade i kako je tesko a oni su posteni. Monolog Nikole Koja Bati Zivojinovicu iz filma Lepa sela lepo gore mi odmah padne na pamet ( youtube - Postenje (lepa sela lepo gore). Kao i zadnjih 500 godina u Srbiji svako gleda sebe, niko ne gleda opsti interes a nama je u genetskom kodu da nikako da skapiramo da licni interes ide iz opsteg interesa. Ja licno cu se uvek truditi da radim na najbolji moguci nacin, da to sto naucim na edukacijama primenim i da uvek cvrsto stojim iza svojih izvestaja i postupaka. I sto kaze Eddard uvek cu izdvojiti svoje slobodne vreme kako bih naucio nesto novo sto ce mi pomoci u praksi. Da li cu za 10ak godina da promenim plocu i da me proguta sistem ne znam, ali nadam se da necu. A mozda i sistem bude bolji u narednom periodu ... 🙂
  2. Tako je ,ali u praksi skoro svako ispuni skorove jer je dovoljno da ima hta,preko 65 god, ženski pol ili dijabetes (Hba1c > 6.5%). A kriterijumi za hta i dm samo padaju. Jako mala grupa u praksi to ne ispuni, tipa mladji muškarci koji ispadnu iz ritma zbog poremećaja štitne,alkohola,stresa itd.
  3. Sada se sve vise prica o visednevnom, nedeljnom, mesecnom holteru EKGa ili klasicnim holter aparatom ili preko implantiranih loop recordera koji mere mesecima pa i do detektovanja preko apple watch-a i ostalih stvari. U teoriji svaka atrijalna fibrilacija koja traje bar 30 sekundi je indikacija za antikoagulantnu terapiju jer je potencijalno trombogena i onda u vidu skrininga se preporucuje da se ona uhvati na EKGu. Onda kada je nema na klasicnom 24-48h holteru ne znaci da je nece biti treceg dana itd. Ali onda se polako ulazi u nesklad izmedju broja aparata i potencijalnih pacijenata, kud ces svima da stavljas holtere. Opet kazem, za sad ih ne forsiraju preporuke i cak na zapadu ko zeli da ih nosi duze placa iz svog dzepa to.
  4. Ovako druze ... Kako mislis ti/supruga/ko vec da nosi visednevne holtere kada znamo kakav je nas zdravstveni sistem (o tome je i tema 🙂 ) i koliko se ceka na sam holter ... da taj holter damo na mesec dana pacijentu ? Dok ostali cekaju mesecima na taj 24-orocasovni ? Koliko onda holtera treba da ima jedan dom zdravlja/bolnica/klinicki centar ? Pri tome smernice evropske americke koje god ne forsiraju visednevne holtere (a kamoli mesecne) u vecini indikacija. Problem sistema je mnogo dublji i on ne moze da se resi kroz nekoliko decenija, a nasa ministarka hoce da ga resi tako sto joj padne na pamet neka ideja i sutra je isporuci u medije. Evo konkretan primer - specijalista mora imati normu od tipa 30 pregleda u ambulanti nedeljno. Od tih 30 pregleda 5 su apsolutno s pravom poslati, preostalih 15 dolazi jer lekar opste medicine nece/ne sme da doda jos 1 lek za hipertenziju na postojecu terapiju a preostalih 10 zato sto nisu bili na kontrolu 2 godine iako nemaju tegobe. Nas narod je naucio da ga makar jedan specijalista pregleda na 6 meseci, da non stop vadi krv, kontrolise srce itd. I dok god se primarna zdravstvena zastita ne organizuje i ne krene da leci nece ni da se kvalitetnije leci u ostalim nivoima. Na sekundarnom i tercijalnom nivou (gde radim/sam radio) se radi zaista kvalitetno u skladu s mogucnostima. Na zalost sve to zavisi od entuzijazma pojedinaca ali ruku na srce lepse je raditi u boljim uslovima (gradjevinskim i boljim aparatima) i vidi se mali pomak u tome. Ali smo mi odlucili da zivimo/radimo ovde i imamo svoje razloge zbog toga. I da ... imam dosta uniformi, nisu sve u istim bojama, i cim se uniforma pohaba bacam je i (skoro 😄 ) sve sam platio iz svog dzepa i ne vidim tu problem.
  5. estranged

    Garderoba

    198 😄 Legend za kao kvalitetnije, Coton za slim modele koje imam 4,5 i stalno ih menjam. 34/34 je veličina i na moju visinu su za divno čudo skroz ok.
  6. https://youtu.be/qjPodGb6hPg Kako se nasmeje na 17oj sekundi ,luda ko struja 🙂
  7. estranged

    Tata

    Nekako mi ovde najlogičnije da pitam. Protiv Cedevite je Željko Obradović dobio tehničku. Ja se ne sećam kad je još dobio nakon što je došao prošle sezone u KKP, zna neko ?
  8. Pretpostavljam da znaš za priču. Ona je u pilot epizodi bila hostesa u Bada Bingu i imala epizodnu ulogu. Svidela se toliko Čejsu da je krenuo da piše ulogu za nju. Andrijana, Gloria Trilllo, Charmaine Bucco...tim redom (3x reprizirao seriju) 😄 Lustracija off
  9. Samo mi (gazda Čova) potpisujemo ex reprezentativce pre kraja karijere na dvogodišnje ugovore. Keselj, Simon, Marković, Raduljica Pitam se zašto 😄
  10. Čuo neko na tajmu protiv Italije da se nekome obraćao sa "Spaso"? 🙂
  11. Zato što tamo neko istraživanje kaže da i ta jedna dnevno škodi zdravlju...Prati radnju fabule 😄 Nisam bez bar jednog espressa dnevno bar 5 godina.Imam kod kuće automat i kad zamirise ujutru vredi za sve pare.
  12. Hoću da jednom čoveku kao poklon uzmem kutiju tompusa jer sam čuo da voli da ih pusi. Ima neko ideju koje da uzmem, gde, budžet ... A da se ne obrukam. Ili ići na neku sigurniju varijantu za poklon 🙂
×
×
  • Create New...