Chaos Is Me Posted Thursday at 03:54 PM Posted Thursday at 03:54 PM Ja sam poslednji put plakao pre 10+ godina al nešto mi upalo u oko kad sam čuo priču ove porodice, a moram da priznam i pre neki dan kad sam video ovaj poslednji spot studenata u blokadi nakon svega. Ovo nema ni na filmu šta mi gledamo u praksi. 7 2
Malkolm Brogdon Posted Thursday at 04:03 PM Posted Thursday at 04:03 PM Ja poludim svaki put kad se setim one scene gde su se njegove kolege okupile oko fabrike da daju podrsku onoj gamadi od vlasnika, mislim da ne postoji stvar koja me je toliko razbesnela za ovih 13 godina vladavine. Samim tim sto se taj covek nije opasao dinamitom i razneo ih tu sve na licu mesta dovoljno opisuje kakvo je ljudsko bice. 29 2
DameTime Posted Thursday at 04:10 PM Posted Thursday at 04:10 PM Kad bi me neko pitao za primer časnog čoveka, nekako mi njegov lik odmah dođe u misli. Potrebna je neverovatna količina psihičke i emocionalne snage da se izdrži to što je ovaj čovek izdržao (zajedno sa ženom i ćerkom), a da ipak ostane na nogama. 9
Drug Crni Posted Thursday at 05:01 PM Posted Thursday at 05:01 PM Moram da primetim i pohvalim odnos vodećih nemačkih novina prema protestima u Srbiji. Nešto se ipak menja. 4
DJ_Vasa Posted Thursday at 05:03 PM Posted Thursday at 05:03 PM Just now, Drug Crni said: Moram da primetim i pohvalim odnos vodećih nemačkih novina prema protestima u Srbiji. Nešto se ipak menja. Lepo je što novine tako pišu, ali bitnije je šta rade političari. Prosečnog Nemca ionako mnogo ne zanima šta se ovde dešava i zbog toga neće skakati po glavi svojim političarima.
McLeod Posted Thursday at 05:13 PM Posted Thursday at 05:13 PM I zato treba mi odavde to da promenimo, ko ima kontakte tamo ili nase ljude tamo, kao sto sam vec pisao. Ako evroparlamentarci dobiju hiljade pisama od strane svojih biraca, sigurno to nece ignorisati, jer ce skontati da im pozitivna reakcija povecava sansu za reizbor. 2
Marvin Posted Thursday at 07:38 PM Posted Thursday at 07:38 PM Dijaspora u Berlinu se baš trudi da dodje do što više medija i što više javnih ličnosti. Nadam se da je i to doprinelo tom malom pomaku. Verovatno važi slično i za druge gradove 14 1
Drug Crni Posted Thursday at 08:24 PM Posted Thursday at 08:24 PM Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? 1
dali_man Posted Thursday at 08:39 PM Posted Thursday at 08:39 PM 14 minutes ago, Drug Crni said: Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? Kao kad bi Hanibalu Lektoru smrtnu kaznu preinacili u kucni pritvor sa nanogicom...
DJ_Vasa Posted Thursday at 08:47 PM Posted Thursday at 08:47 PM 20 minutes ago, Drug Crni said: Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? Pročitaj, analiziraj i napiši. Verujem da bi i njima bila korisna informacija od više ljudi. Mene tu jedino kopka zašto ih je otkačio Milivojević, koji je generalno racionalan. Tuta-muta-ćuta je očigledno preterao sa vinjakom, pa me i ne čudi. Nije problem da se kaže da plan ima neke rupe, ali normalan svet može da se dogovori. Meni je veća briga što se opozicija ponaša kao gomila kretena, a ne znam da li će se u međuvremenu pojaviti neko ko ima malo mozga u glavi.
goldberg bcd Posted Friday at 12:00 AM Posted Friday at 12:00 AM (edited) On 3/19/2025 at 11:31 AM, Utopista said: Opet vi Šarović hrabar, Šarović desničar... Jel' vi čitate napisano ili samo verglate ono što ste zamislili u svojoj glavi? Jel' trebam opet da pišem da je taj Šarović bio deo zločinačke organizacije koja je trebala biti zabranjena? Jel' trebam nabrojati ponovo šta su sve radili? Jel' trebam napomenuti još jednom da on kritikuje Šešelja i Vučića baš zato što su po njemu omekšali i izadali tu smradikalsku zločinačku ideologiju? Prvo, nisu omeksali nego su u pitanju lopine i oportunisti koji su spremni na sve da bi se dokopali sto vise vlasti i novca. Oni i kada su bili veliki nacionalisti to su radili samo zato sto su procenili da im se to isplati. Zapravo, cela njihova politika je jedna parodija srpskog nacionalizma i parodija svega za sta se "zalazu". Sto se tice Sarovica, ima mnogo ex radikala koji su tu bili jer je SRS bila jedina poznata i velika desna, antiEU i nacionalisticka partija. Tamo su bili i pokojni general Delic i Ivan Ninic i mnogi drugi. Fakticki, to je bila mesavina nacionalista svih vrsta i oportonisticke djubradi pri cemu je presek ova dva skupa bio prilicno veliki. No, ono sto si rekao za Sarovica, da on kaze da su Vucic i Seselj izdali ono sto su govorili - pa, jesu. To je istina i jedini razlog zasto su ti ljudi toliko mocni je zato sto skoro nigde ne dopire glas koliki su oni izdajnici. Nije samo Sarovic to rekao, Vuk Jeremic je rekao isto nekom naprednjaku (ne znam da li Vucicu) da je SNS nastao tako sto su izdali sve ono sto su propovedali 15 godina. Zao mi je, ali onaj ko sledi svoju ideologiju (ma kakva da je, mozemo da pricamo da li treba ultranacionalizam treba da bude zabranjen i u kojoj je to evropskoj zemlji zabranjen?) ce uvek imati laksi posao da objasni svoje stavove u odnosu na one koji su uradili salto mortale samo zbog vlasti i uticaja. Samo u diktaturi neko moze juce da govori kako su "u EU stacionirani svi srpski neprijatelji", a da danas, sutra i prekosutra prica kako nas svi po toj EU hvale i smeska se dok ga "neprijatelji" tapsu po ramenu. 3 hours ago, Drug Crni said: Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? Pa oni to predlazu vec dosta dugo - NDSS, ZLF, SSP, NPS, evo sad jedino DS nije u toj prici. Po meni oni to rade jer ne sme da se dozvoli da SNS samo zameni premijera i nastavi da vlada kao i do sada. Takodje, nema sanse da se vise izlazi na izbore koje organizuju Vodja i njegovi. Dakle, scenariji su: 1. Bira se nova SNS-SPS vlada. Nastavlja se nestabilnost u zemlji do tacke pucanja. Nakon toga slede izbori. 2. Ide se na izbore. Oni se organizuju tako sto prelazna vlada priprema postene i fer izbore. Na njima svi koji su protiv SNS nastupaju u jednoj koloni i vrsi se primopredaja vlasti. 3. Ide se na izbore po njihovim uslovima. Ti izbori se odbacuju od strane naroda, rezultati izbora se takodje odbacuju od strane naroda. Ulazi se u politicku krizu i vracamo se na tacke 1 ili 2. Edited Friday at 12:01 AM by bergkamp bcd 2
Div Posted Friday at 05:12 AM Posted Friday at 05:12 AM 8 hours ago, Drug Crni said: Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? Kad sam video KZŠ i čuo šta su Aleksić, posle Đorđević rekli, prva reakcija je bila: Fala bogu, ne što su rekli nešto novo, genijalno, nego što su se prizvali pameti da zajedno, javno prihvate nešto što već kruži kao jedino racionalno rešenje. Jasno da SNS neće prihvatiti predlog, da će tenzije ostati, ali vremenom može da se očekuje da SNS moli za prelaznu vladu. Međutim, tada nisu rekli, ili ja nosam registrovao, da DS i EU nisu podržali predlog, čuo sam tek kasnije kad je Ponoš gostovao na nekoj TV, to me je vratilo na poznat teren, nemogućnost dogovora, izostali su oni od kojih sam to najmanje očekivao. Pitam se, a šta to DS i EU predlažu, čime će se oni baviti, hoće li na redovne izbore u organizaciji SNSa ili hoće dalje ulične skupove, dokle sa kojim ciljem. Ajde da verujem da je stvar vremena, da se nisu izjasnili ali da će to uraditi naknadno, NA KZŠ je rečeno da se radi o okvirnom predlogu da ima prostora za usaglašavanje i postupka i personalnih rešenja. Nije nemoguće, kako stvari stoje, da predlog prihvati SPS a ne prihvati DS. I mene čudi Milivojević, ako je do njega, deluje mi kao borben, odlučan, istovremeno racionalan. Bilo je reči ovde o zborovima, ja ih vidim kao oblik organizovanja pritiska, delegitimizacije, vlasti, prvenstveno lokalne, ne kao neke skupine koja će preuzeti vlast i početi da donosi odluke, planove, preuzeti administraciju i budžete. Ne mora neko biti ideološki pristalica opozicionih stranaka da zaključi da su odluke neke gradske ili opštinske skupštine, koja se održava bez prisustva opozicije, uz brojno batinaško obezbeđenje, i uz proteste nekoliko hiljada građana, a na kojoj se za pola sata odradi 50 tačaka dnevnog reda, nisu legitimne, da se treba pobuniti protiv vlasti koja tako odlučuje. Verujem da nijedan odbornik vlasti, posle sednice, ne bi umeo da nabroji ni trećinu dnevnog reda, ne znaju ni o čemu se radi a kamoli koje se odluke donose, osim eventualno, da Miško Lopov postaje direktor JKP. 4
vilhelmina Posted Friday at 06:33 AM Posted Friday at 06:33 AM (edited) Sto se mene tice, nema toga s cim Milivojevic moze sad da izadje i da opravda svoje odsustvo na ovoj kzs. Do sada mi je bio drag, ali nije on taj kapacitet koji bi mogao da zna bolje od svih ostalih. Izgleda da ga ponela drama kad je postao predsednik DS, porastao ego. Ili ima savetnike medju nedobronamernima. Sta god da je, nije mi vise drag. Edit: Sad mi pade na pamet da sam ga pre neka dva dana videla u odelu s kravatom. Nisam upratila o cemu je pricao, ali rekoh sebi wtf?! Da nema to neke veze s ovim? Promena kursa, dress code za posetu nekoj ambasadi, priprema za premijersko mesto? Sta li si taj zamislja, ziva nisam da saznam. Edited Friday at 06:41 AM by vilhelmina 4
Div Posted Friday at 06:43 AM Posted Friday at 06:43 AM 3 minutes ago, vilhelmina said: Sto se mene tice, nema toga s cim Milivojevic moze sad da izadje i da opravda svoje odsustvo na ovoj kzs. Do sada mi je bio drag, ali nije on taj kapacitet koji bi mogao da zna bolje od svih ostalih. Izgleda da ga ponela drama kad je postao predsednik DS, porastao ego. Ili ima savetnike medju nedobronamernima. Sta god da je, nije mi vise drag. Evo šta kažu oni. Sad je još manje opravdano to što se nisu priključili zajedničkoj inicijativi. Samo dve stvari da naglasim, predlagači ne kažu da skupštinska većina predloži mandatada i ključne ministre, kaže da to treba da budu ljudi od poverenja u narodu, svakako konkretan izbor bi bio stvar nekih pregovora, ne nameću ni studentima obavezu da preuzmu ulogu predlagača, neki skup, pokret koji bi činila pojedinci sa univeruziteta, pokreta ProGlas, strukovnih udruženja, studenata ako žele, da, ali to je samo pola koraka dalje od predloga koji je iznet, a više od pola koraka bliže sukobima na ulici koji bi mogli da donesu i žrtve, a u krajnjem ishodu ne mogu biti bolje od predloženog. Zašto DS nije i neće učestvovati u pregovorima i predlogu prelazne Vlade koji uključuje aktuelnu vlast? 1
vilhelmina Posted Friday at 07:10 AM Posted Friday at 07:10 AM Ja sam jucer uocila i da su rekli da u tu vladu ne moze niko ko protiv sebe ima krivicnu prijavu za korupciju ili bilo sta slicno, a svi znacajniji ucesnici u vlasti je imaju. Znaci, i taj argument mu otpada. Sta mu ostaje, a da je iole razumno? 1
Klotzen Posted Friday at 09:58 AM Posted Friday at 09:58 AM Predlog opozicije je odlična stvar zato što sada postoji alternativa koja rešava političku krizu u Srbiji. Studentski zahtevi su isuviše uopšteni, pride vlast uvek ističe da im niko nije saopštio šta to još treba da urade da bi ih ispunili tako da je to njima odgovaralo da to sve predstave kao pokušaj smene vlasti i da smanje pritisak spolja na sebe. Oni u inostranstvu verovatno kažu "da rade sve da ispune zahteve" ali studenti stalno lažu da zahtevi nisu ispunjeni jer zahtevi nisu pravi cilj. I to pije vodu sa tako uopštenim zahtevima za koje realno studenti mogu uvek da kažu da nisu ispunjeni čak i ako bi ih on ispnuo 100%. Sada imamo ovaj predlog za vladu koja će raditi na ispunjenju studentskih zahteva i pripremi novih izbora tako da to jeste rešenje za ovu krizu. Sada će nepomenik morati to da odbije i time jasno da jak razlog da se protesti nastave. 1
Div Posted Friday at 11:28 AM Posted Friday at 11:28 AM Ova grupa stranaka koja je izašla u javnost treba da pozove ostale stranke da daju svoje predloge i da se priključe zajedničkoj inicijativi, takođe treba da pozovu i NVO, predstavnike univerziteta u blokadi, profesora i studenata, strukovnih udruženja, advokatske komore, lekarske komore, inženjerske, strukovne sindikateudruženja poljoprivrednika. Svi zajedno, naravno oni koji prihvate inicijativu načelno, treba da definišu konkretne zahteve, oroče ih, izdaju saopštenje za javnost, unutrašnju ali i međunarodnu, u nekom momentu treba da objave nelegitimnost sadašnjih uzurpatora vlasti, sve obaveze koje stvaraju za Srbiju, političke, ekonomske. Pročitah da grad Beograd neće moći da nabavi planiran broj autobusa jer lizing kuće nemaju poverenja da će grad moći da plaća obaveze. Takođe, treba da pozovu pripadnike državnih organa i službi da prijavljuju nezakonite radnje. DO eventualnog prihvatanja dogovora od strane vlasti formirati vladu u senci, možda i patlament, koji će koordinirati aktivnosti, usaglašavati stavove. Treba jasno da se razdvoji šta su zajednički zahtevi i aktivnosti a šta svako može da radi kao svoju aktivnost, ne treba po svaku cenu insistirati na jedinstvene stavove o svakom pitanju. Naravno, kontakti bi postojali i sa državnim ogrganima i sa strankama i pojedincima iz vlasti, nadam se da znaju kako bi se to radilo, a verujem da ima sposobnih, kreativnih i pouzdanih ljudi koji bi sve vodili. 7 1
DJ_Vasa Posted Friday at 11:40 AM Posted Friday at 11:40 AM 8 minutes ago, Div said: Ova grupa stranaka koja je izašla u javnost treba da pozove ostale stranke da daju svoje predloge i da se priključe zajedničkoj inicijativi, takođe treba da pozovu i NVO, predstavnike univerziteta u blokadi, profesora i studenata, strukovnih udruženja, advokatske komore, lekarske komore, inženjerske, strukovne sindikateudruženja poljoprivrednika. Svi zajedno, naravno oni koji prihvate inicijativu načelno, treba da definišu konkretne zahteve, oroče ih, izdaju saopštenje za javnost, unutrašnju ali i međunarodnu, u nekom momentu treba da objave nelegitimnost sadašnjih uzurpatora vlasti, sve obaveze koje stvaraju za Srbiju, političke, ekonomske. Pročitah da grad Beograd neće moći da nabavi planiran broj autobusa jer lizing kuće nemaju poverenja da će grad moći da plaća obaveze. Takođe, treba da pozovu pripadnike državnih organa i službi da prijavljuju nezakonite radnje. DO eventualnog prihvatanja dogovora od strane vlasti formirati vladu u senci, možda i patlament, koji će koordinirati aktivnosti, usaglašavati stavove. Treba jasno da se razdvoji šta su zajednički zahtevi i aktivnosti a šta svako može da radi kao svoju aktivnost, ne treba po svaku cenu insistirati na jedinstvene stavove o svakom pitanju. Naravno, kontakti bi postojali i sa državnim ogrganima i sa strankama i pojedincima iz vlasti, nadam se da znaju kako bi se to radilo, a verujem da ima sposobnih, kreativnih i pouzdanih ljudi koji bi sve vodili. Iako sam stavio reakciju iz koje se vidi da ovo podržavam, mislim da odavno nisam video tako dobar predlog.
shonke Posted Friday at 11:40 AM Posted Friday at 11:40 AM 15 hours ago, Drug Crni said: Uz najbolju nameru, evo ja pojma nemam, šta da mislim o predlogu dela parlamentarne opozicije o prelaznoj vladi? Opozicija treba da prosto napravi tu prelaznu vladu. Nekad se to zvalo vlada u senci. Naprave raspored ministartstava, nadju ljude koji bi pristali da budu u tako nekom projektu, donose odluke, predlazu zakone itd. Nema veze da li ce to da udje u opšte u ovu skupštinu radikalsku. Prosto vidi se da bi ta neka vlada radila nesto tako. Šta nama uopšte taj predlog o prelaznoj vladi uopšte znači? Šta, napraviš vladu kao sa sps koministrima posle 5.10.? Ne razumem svrhu, niti ko bi ucestvovao u tome i uopšte zasto bi psiho pristao na takvu stvar? Bukvalno kao da bi rekao: evo uhapsite me. 1
Mina D. Harker Posted Friday at 11:55 AM Posted Friday at 11:55 AM 5 hours ago, vilhelmina said: Sto se mene tice, nema toga s cim Milivojevic moze sad da izadje i da opravda svoje odsustvo na ovoj kzs. Do sada mi je bio drag, ali nije on taj kapacitet koji bi mogao da zna bolje od svih ostalih. Izgleda da ga ponela drama kad je postao predsednik DS, porastao ego. Ili ima savetnike medju nedobronamernima. Sta god da je, nije mi vise drag. Edit: Sad mi pade na pamet da sam ga pre neka dva dana videla u odelu s kravatom. Nisam upratila o cemu je pricao, ali rekoh sebi wtf?! Da nema to neke veze s ovim? Promena kursa, dress code za posetu nekoj ambasadi, priprema za premijersko mesto? Sta li si taj zamislja, ziva nisam da saznam. Prije neku godinu sam ga pomenula kao svijetao primjer u opoziciji, a moj otac - koji ga je izgleda upoznao - potpuno šokiran "Ma ajde, mora da se šališ. Čovjek je lud"😄 E, sad, šta je pod tim mislio nisam sigurna, ali sam shvatila da je rečeno u smislu, Milivojević je, hm, neozbiljan lik (u najmanju ruku). Ako su lagali mene, i ja lažem vas 🙂
Marvin Posted Friday at 12:02 PM Posted Friday at 12:02 PM 19 minutes ago, shonke said: Šta nama uopšte taj predlog o prelaznoj vladi uopšte znači? Šta, napraviš vladu kao sa sps koministrima posle 5.10.? Ne razumem svrhu, niti ko bi ucestvovao u tome i uopšte zasto bi psiho pristao na takvu stvar? Bukvalno kao da bi rekao: evo uhapsite me. Ja sam pisao o tome pre neki dan. SPS i njegovi sateliti bi mogli pristati na to, da im se zauzvrat obeća neka vrsta oproštaja. Ne znam šta bi to tačno bilo, ali da se ne tretiraju isto kao SNS S druge strane, ta vlada bi mogla da reguliše biračke spiskove, neke od medija i onda za par meseci imamo normalne izbore. Pakt sa đavolom svakako, ali vredi li te cene? Ne znam, ali naginjem ka da 1
nemanjaol Posted Friday at 12:37 PM Posted Friday at 12:37 PM Ma obećati SPS-u šta god sad da traže. A posle ih zajebati i gaziti isto kao i SNS, ko im jebe mater 13
DameTime Posted Friday at 01:02 PM Posted Friday at 01:02 PM @ Zborovi Da budem iskrena, iako se slažem sa potencijalnim problemima na koje su ukazali @Pletilja i @Drug Crni, takođe smatram da su zborovi pozitivna stvar. Evo i zašto - ovaj narod živi u naučenoj bespomoćnosti već decenijama, ne postoji poverenje u institucije i u jednu od glavnih demokratskih tekovina: izbore. Teoretski bi trebalo da na izborima možemo da iskažemo stav, mišljenje i da taj naš izbor oblikuje (političko) društvo u kom živimo. Međutim, ova mafija je obesmislila izborni proces, a i svi drugi elementi ukazuju da mi ne živimo u demokratiji. Zborovi su prilika da se ljudi ponovo uključe u politički život i promišljaju o temama na koje su možda zaboravili, kao i da se povrati taj osećaj da mi odlučujemo. Da se izbori koje pravimo nalaze samo u našim rukama. Verujem da učešće na zborovima može doprineti i većoj izlaznosti na narednim izborima, koji će biti vrlo, vrlo važni, kao i da se lokus kontrole sa spoljašnjeg (neko će to uraditi umesto nas) prebaci na unutrašnji (mi ćemo to uraditi za sebe). 4
nemanjaol Posted Friday at 01:07 PM Posted Friday at 01:07 PM Ja zborove došivljavam isto kao i Dejm. Poenta je da se ljudi politički osveste i da krenu da se bave nekim konkretnim pitanjima sa lokala koji ih se tiču. A da se kroz to i međusobno povežu i umreže, pa će i to roditi neke nove stvari u budućnosti. I normlano da će tu biti raznih, kao što ih ima i u društvu u kome živimo. Poenta i jeste da se kroz razgovor različitih ljudi i sučeljavanje mišljenja kasnije dođe do nekog slaganja koje se izražava kroz glasanje. Mi smo društvo kome je politička kultura potpuno razrušena, ovo sad je buđenje naroda i bukvano najsitniji koraci u pravom smeru. Nikako da stignem da napišem svoje utiske sa prvog zbora u Čuburskom kom sam prisustvovao, ali to je sve po meni jako pozitivno. 7 1
Drug Crni Posted Friday at 02:42 PM Posted Friday at 02:42 PM Hohštapler izjavio: Dobili smo informacije da će da nas sprečavaju da mirno protestujemo protiv njihovog terora, ali se narod u Srbiji više ne plaši. Pa, ovo je kao u "Alisi u zemlji čuda" - sve je kao u ogledalu. Mislim da im je namera jasna. Pokušavaju da na svaki način isceniraju incident(e). Međutim, nije ovo 1992. To više ne prolazi. 3
Recommended Posts