Jump to content

Pletilja

Član foruma
  • Posts

    2,106
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Pletilja

  1. A koja im hajka nije prosla? Koga smo to mi, gradjani, odbranili? Aleksandra Obradovica, decu iz Ribnikara, Dubone, protivustavnu otimacinu penzija 4 godine, onolike zene pobijene "u krugu porodice".....dopisite sami. Mislite sta hocete, ja odoh kod Cute, imam i svoju bejzbol palicu, covek praktikuje metod koji ovde jedino moze da da neki rezultat. Ovo ovde samo ulica moze da razresi. Sto pre, to bolje. Vreme je za 6 Oktobar.
  2. Pre nekoliko meseci sam ovaj naslov prosledila mojoj poslanici (licno se poznajemo godinama) u srpskom parlamentu (moja je, glasala sam za nju) clanicu Demokratske stranke, u nadi da ce nesto da uradi da se ovo povuce iz prodaje i - nista. G dja je magistar knjizevnosti, bibliotekar po profesiji, majka....ne vredi, to kad udje u profesionalno bavljenje politikom promeni agregatno stanje....
  3. Pletilja

    RIP

    Sladjana i Darko, meni najdrazi album, odrastala sam uz radio i ove kompozicije, Sladjana Milosevic im je vratila sjaj neprolazne vrednosti. I bog stvori zenu...i razbi matricu... nestvarno lepa, pametna, obrazovana, talentovana.....neponovljiva....
  4. Odlican Kesic sinoc.... Emitovao je ovaj prilog TV 5 i nije me mrzelo da ga nadjem, Stamatovic o izborima, casti i postenju,59 minut pa do kraja: Kako je sramna istorija koju zivimo. Kazna? Vec smo kaznjeni najsrecnijom omladinom na planeti, onom, kojoj ne smeta sto joj vrsnjake ubijaju na buljuke sve dok je njima splavova, droge, alkohola i sexa....i clanske karte SNS a. Lepo se pokazalo da je tacna izreka - ne pada iver daleko od klade. Pocujte Stamatovica, nije klada, balvan, i to na vlasti:
  5. Ako je ovo sto me muci ovih dana prolecni umor, onda nema umornije osobe od mene, jedva ustajem iz kreveta, osecaj - kao da sam teska tonu, dve. Trpela sam par dana jer sam oduvek osetljiva na promenu sezona ali ovo nikako da prodje. Pojavila se sumnja na preddijabetes, uradila sam HOMA index, rezultat 7.2, sin kaze da ne brinem mnogo, glukoza je 5.9, nije dijabetes ali.....postoji insulinska rezistencija koja je, srecom, reverzibilna. Nisam iznenadjena, i mama i tata su imali dijabet tipa II i to bas u ovim mojim godinama. Tata je bio mrsav kao pritka, mama kao knedlica, ista hrana, isti nacin zivota, ista dijagnoza. Pretpostavljam da nesto moram da menjam u ishrani, tek od skoro znam da ima povrca tip A, nizak glikemijski index i povrca tip B, visi glikemijski index, u mojoj ishrani stvarno dominira tip B, preterujem i sa vocem. Verovatno cu morati da uvedem u ishranu malo mesa i vise lisnatog zelenog povrca. Dok sam vezbala Thai Ci, nista mi nije falilo. Za 2 godine nevezbanja kao da sam ostarila 20 godina. Zbunjena sam ovim stanjem, malo i uplasena jer ne poznajem ovaj osecaj, nista te ne boli a lose ti je. Ako ista mogu da vas posavetujem sa pozicije mojih godina onda je to da ucinite sve sto vam savremena medicinska profilaksa kaze da sebi olaksate zivot kad zadjete u pozne godine. Starost je jako ozbiljna stvar ako se ne pripremite za nju. Nesto kao bolest, nece odmah da ubije ali se kraj zna.
  6. Ne volim noc, cisto gubljenje vremena, bioloska nuznost koja me nervira. U korenu ove nastranosti je moj strah od mraka stecen u detinjstvu. Mama i tata su otisli u bioskop, 2 ulice dalje od naseg stana. Mladji brat, 3 godine, ja 5 godina, ostali smo uspavani. Pocelo je nevreme, grmljavina, munje, nestanak struje. Probudili smo se sami u mraku. Vetar je duvao kroz otvorene prozore, zavese su sablasno leprsale, ne znam kako nismo umrli od straha zagrljeni na jednom krevetu, usred svog tog pakla velikog letnjeg nevremena. Nakon citave vecnosti, pojavili su se roditelji, pretstava je prekinuta zbog nestanka sruje u celom gradu. Ni danas ne podnosim potpuni mrak u stanu, van kuce ga se ne bojim, naprotiv, cesto setam pustim ulicama dok grad spava. Oduvek malo spavam, 5 sati mi je dovoljno za odmor, ustajem rano i rano odlazim na spavanje, oko 22 h najkasnije. Ako propustim taj period, od spavanja nema nista, bicu budna cele noci i sledeci dan ce me jako boleti glava. Sa ulaskom u ozbiljne godine, kod mene je to nakon 65, nesto se promenilo, oko 13 h osecam umor, sanjiva sam, dekoncentrisana i dugo sam odbijala da se prepustim dremci tokom dana, nikad to nisam praktikovala. Glavobolje su me prisilile da ipak odspavam sat, nekad i 2 i tako se odmorim za nastavak dana. Kada se probudim, odmorna sam ali imam nelagodan osecaj da nesto nije sasvim u redu a znam i sta je to: oduvek imam sposobnost da, ne gledajuci u sat, znam koliko je sati, u minut. Nakon dnevnog spavanja taj osecaj gubim i malo sam zbunjena. Vreme, ono hronolosko, kao da je tokom svog mog zivota proticalo kroz mene i koliko me je vezivalo uz sebe, toliko mi je davalo dobar osecaj da tecem zajedno sa njim. Vreme nije samo to, dani, sati, minuti, oduvek ga dozivljavam kao mogucnost da budem, da jesam, ono tece a na meni je da ga ne pustim da mi curi kao pesak kroz rasirene prste. Pri tome, nikad nisam imala osecaj da mu robujem, naprotiv. Ono sto uspwm da uradim sa svojim vremenom, mera je moje snage, maste, zelje. Imala sam nekoliko prilika kada sam, bukvalno, ja bila ta koja mu je, snagom volje, menjala trajanje, zasustavljala ga i taj osecaj je neverovatan. Ne umem da objasnim jer sam laik za kvantnu fiziku ali, koliko god je ovo nase konvencionalno vreme nasa, ljudska izmisljotina, toliko imam osecaj da je u toj dimenziji sadrzano mnogo, mnogo vise neceg univerzalnog. Da otkucaj sata na zidu nije samo to, jedna sekunda trajanja vec otkucaj zivota u nama i da je jako vazno uhvatiti ritam, mi jesmo deca zveda i plovimo vremenskom dimenzijom zajedno.
  7. Sta reci a ne zaplakati.... https://www.facebook.com/reel/287665477553185
  8. Kvasac, ako je jos domaci, tzv "Levito Madre", nema bolje od toga. Ovako se sprema: E, sad, ne pitajte me zasto je ovakav "kvasac" bolji od industrijskog, zaboravila sam, znam samo da do I Sv rata taj industrijski kvasac nije ni bio u upotri vec ovaj, domaci. Kada su deca otisla iz kuce, imala sam vremena da se bavim ovim, isprobala sam nekoliko tehnika, hleb je zaista dobar ali je problem u tomne sto nije ko imao da pojede toliki hleb, "kvas" je uvek u frizideru i treba da se trosi inace je besmisleno praviti ga. So je najbolje rastvoriti u malo mlake vode i tako ga dodati brasnu. Brasno treba da je prosejano najmanje jednom, kazu, zbog kvantne mehanike, slusala sam jednog poznatog pekara, kaze da se prosejavanjem za truncice brasna "lepe" da l atomi ili molekuli neceg iz vasduha pa se testo bolje podize. Testo treba izraditi drvenom varjacom, rucno, sirokim pokretima od dole na gore, da sto vise vazduha udje u testo. Kupujem beskvasni hleb, malo pakovanje, meni samoj to je dovoljno. Kad bas imam zelju za hlebom, pravim fokacu iz Recca po ovom receptu, sluzi se samo topla, kada se ohladi previse je krckava jer je testo bez kvasca. Dobro je sto mogu testo da ostavim u frizideru i preko noci pa da je spremam sutradan. Ne stedim na maslinovom uilju kada je prskam pre pecen a a dodajem i zacinsko bilje po volji, bosiljak, zalfija, nana, kako kad. https://www.coolinarika.com/recept/focaccia-di-recco-focaccia-sa-sirom-iz-recca-25fae51c-6432-11eb-8acc-0242ac120028?pretrazivanje={"pojam"%3A"foccacia+di+reco"}
  9. Proverrila sam juce poslepodne u centru grada, prodaja je isla normalno, nisu imali problem sa kasama, bice da je kod nas u kraju stari problem u pitanju, losa internet veza, nije prvi put da zakazu samo sam ja juce bila malo paranoicna, s razlogom. Bilo je i spiskova za kupovinu prvog broja ali su kiosci dobijali malo primeraka, konkretno, u centru grada samo po 5 primeraka. Treba da ih podrzimo, prvi primerak necu nikome da dam ali sledeci cim procitam, ide dalje, ima ljudi koji bi zeleli da ga citaju ali im je 300 x 4 izdanja mesecno - mnogo.
  10. Prvi broj RADARA! Poranila sam da ga kupim, za mene je to pitanje casti, mada, propraceno gadnom psovkom na adresu olosa tipa "Necete majku vam vasu....", sta cu, izvrnuli me k o carapu, nema u meni dame ni u tragovima, bedan kraj duge linije otmenih zena. Medjutim, da zanemarimo licnu tugovanku, ovo je stvar koja je morala da se odradi jutros a bilo je ovako: Pokusaj kupovine RADAR I: supermarket u blizini mesta stanovanja, uzimam RADAR sa police, kasa, nece da prodje bar kod, prodavacica kuca brojeve bar koda, nista, odlazi da proveri na dostavnici da nije, mozda, pogresno sifriran artikl, nije, izvinjava se, ne moze da mi ga naplati. Pokusaj kupovine RADARA II: kiosk za prodaju stampe, fiskalna kasa ne prepoznaje bar kod, nista od kupovine. Pokusaj kupovine RADAR III: kiosk za prodaju stampe 100 m nizbrdo, fiskalna kasa ne prepoznaje bar kod, nista od kupovine. Pokusaj kupovine RADAR IV: kiosk za prodaju stampe 200 m i dalje nizbrdo, fiskalna kasa ne prepoznaje bar kod, gledamo se deda prodavac i ja, cutimo, "Daj pare, posle cu da vidim kako da ga provucem kroz kasu....." Ovi moji iz RADAR nisu paceri, znaju kako se prave novine i kako se iste prodaju. Nije do njih. Do koga je? Eto, prvi broj RADARA, isti stari NIN, onaj oko koga smo se tata i ja svake nedelje prepirali jer sam ga ja citala u kadi a posle me tata terao da peglam pokvasene novine. Svadjali smo se i oko NIN ove ukrstenice, tu se vec i mama javljala pretnjim da, zbog zdravih porodicnih odnosa, nece pustati NIN u kucu. Prelistala sam ga samo, procitala naslove, sve poslastice, od prve do poslednje strane! RADAR kosta 300 dinara. Manje od vecine lekova po apotekama a leci od lenjosti mozga, tupoglavosti i leprozne korumpiranosti. Kupujte RADAR, budite ljudi. PS Ne placaju me da ih reklamiram, casna rec, meni je to od prirode, prst u oko svakoj vlasti pa ko duze izdrzi.
  11. "Hvala na pozivu ali ne, ne mogu da dodjem...." lepo kazem i onda pocinje nocna mora, pozivi telefonom ili upadanje u kucu, misjja "spasavanja" mene od mene same. Ako kazem da sam umorna, krene preslisavanje sta mi je, kako mi je, dokle mi je. Ako kazem da me ljudi uznemiravaju, cine nervoznom, krene predavanje da sam depresivna, da "ne moze to tako", da mi treba pomoc, evo sad ce ona da dodje da me izvuce iz kuce, da mi objasni koliko je zivot lep.....ili zvrckanje telefonom sa "samo da cujem kako si..." nakon cega sledi bar 2 sata tirade kako je ona pa vracanje 50 godina u proslost i sve odavno zavrsene price. Slusam tiradu, gleddam u sat, curi mi i ovo malo zivota.... Zasto moje "ne" njima nista ne znaci? Zasto, bezeci od vlastite dosade, upadaju u moj dan i kradu mi mir, tisinu, ostavljajuci me najcesce zgadjenu protracenim vremenom, nasrtajima na moje potrebe, moj nacin zivota a sve u ime brige da me samoca ne udavi? Iskreno, ljudi su mi se smucili. Smucila mi se ispraznost tudjih zivota koju doticni prepisuju na recept, "evo kako ja...mozes i ti". Starost je cudno stanje, najcesce, to je susret sa samim sobom, onakvim kakvim ste se "napravili" prolazeci kroz svo to vreme trajanja. Nije lak taj susret, ni kad utvrdite da ste izrasli u nekakvog Golijata veceg od zivota ni kad utvrdite da vas, zapravao, i nema, da ste se izgubili u tudjim zivotima pa ta praznina iz ogledala vristi da vas nema, da vas nikad i nije bilo. Ja se ne plasim tog susreta sa sobom, ne bezim od tog praznog ogledala, naprotiv, moram da zavirim iza njega jer znam da sam tamo negde, samo, moram da u tisini i miru pratim svoje vlastite tragove. Ne moze mene da utesi niko do ja sama. I zato, moilim, ostavite me na miru, ja sam na vaznom zadatku, poslednjem.
  12. @Besni lala, glavu gore, nema mesta strahu, samo opreznost, dobro je dok postoji mogucnost izbora. Vizuelni sam tip, koristim ovu metodu oduvek: list papira podelim po vertikali na pola, na levoj strani napisem u zaglavlju "Pro", na desnoj "Contra" i pocnem da zapisujem prednosti i mane odluke koju moram da donesem. Kad zavrsim sa mozganjem, procenim gde ima vise zapisa i to bude to, prelomim. Kad su manje vazne odluke u pitanju, slusam svoj stomak, intuiciju, nikad me nije prevarila. Oslusnite sebe, najvaznije je da odluka bude vasa, da umesto vas ne odlucuje strah. Bice sve dobro.
  13. @DJ_VasaSve ste lepo napisali, zato sam iz mora apsurdnih vesti koje mogu da vidim svakog jutra izdvojila bas ovu, ne moze tako da se radi, i dobra volja gradjana mora da bude kanalisana, zakonski utemeljena, zakone imamo. Ne zbog legitimiteta vec zbog kvaliteta i zastite najranjivijih. Ko nas je kleo, nije dangubio, stradaju nam deca i mladi dok se mi preganjamo oko toga da da li su izbori ponovljeni ili su pokradeni. Krademo od rodjene dece i unuka.
  14. Jutros, u Probu se, kamera je snimila reporterku, zenu iz hum. org. Suncokret koja je i skupila novac od gradjana i 2 zene koje gletuju zid. Prostorije su prazne, u krevetima nema dece, lepo se vidi da je neka rekonstrukcija pocela. I onda ide, u kameru, apel da im treba pomoc jer nemaju majstore i da im treba donacija posteljine, mikrotalasne, resoa i igracke. Bice da je ipak moguce da neko upadne u drzavnu bolnicu i pocne na svoju ruku da renovira.
  15. Srbija, jutros, prilog nS iz Aleksinca: humanitarna organizacija "Suncokret" prikupila pola miliona dinara od gradjana i pocela renoviranje decijeg odeljenja opste bolnice u Aleksincu. Imaju ideju, plan, materijal ali im fale majstori. Poslali apel javnosti da se veste ruke jave, da im se doniraju resoi, mikrotalasne rerne, posteljina, igracke..... Dakle, imaju dobru nameru neosporno ali, pobogu, valjda postoje nekakvi standardi, nekakvi propisi kako se izvode gradjevinski radovi, koja se oprema unosi u tako osetljivu delatnost kao sto je lecenje najmladjih? Ne moze bolnica da se renovira na nacin seoske mobe, ne mlati se slama, lece se deca. Kako stvar sada stoje, moje macke su imale bolju zdravstvenu zastitu u privatnim veterinarskim ordinacijama nego deca u srpskim bolnicama. Sramota i tuga do neba.
  16. Jutros u 10.10h banuli neki sa crvenom ruzom i saksijom cikllame, bele, dosli da mi cestitaju praznik Dan zena. U 10.10 h?! Mogla sam da budem u pizami, mogla sam da budem cupava, neumivena, nadrndana jer nisam sastavila ni 2 h zdravog sna nocas a oni tako, zvrrrrr na zvonce i desant na babu? Pa koji vam je andrak blesavi? Sumnjam da je komsijski aktiv zenskih metuzalema organizovao ovaj izliv praznika na mozak i dobro vaspitanje. Resile da budu slavljenice pa sta kosta da kosta, ima da im se ukaze duzno postovanje i tacka. Reketrirale musku populaciju zgrade pa to ti je. Napravile spisak i mene upisale pod "obici sto ranije da se uhvati na legalu, nespremna za goste nacisto". I bi tako. Tek sam nameravala da napravim kiflice sa lesnicima, mnogo fin kolacic, tek da mi se nadje u kuci posle podne, ako se neko seti da sam ziva. Ovako, bilo je - usli, cestitali, izasli. Ostavili me sa ovom sirotom ciklamom zbunjenom koliko i ja. Alo, zene, ako morate da iskamcite tu saksiju ciklame, karanfil, bilo sta, onda ste jadne i bedne. Od ovog praznika ste napravile pomor zenskog dostojanstva, smucile ste se svojim muskarcima tim ruzicastim, ljigavim ocekivanjima da potrose i ono sto nemaju da bi se vi tog dana prenemagale kao Kraljice majke? Ako to niste tokom svih 355 dana, dzaba vam i taj jedan dan. Idem da se izvinim ciklami a ona 2 muska sto su mi jutros banula u 10.10 h.....sta da vam kazem, posle ovakvih proslava ni pakao vam nece tesko pasti.
  17. Kuku! Odbranimo cast sirote Merlinke! Kad vec ne umemo da branimo svoju....
  18. Hvala @Selina. praticu vas trag, zapocela sam Institut za podesavanje vremena....pisali ste o njemu pa sam pozelela da ga procitam. Svako od nas je kao knjiga, sta ako negde, nekad, sve sto smo bili, ostaje zabelezeno kao knjiga prica, u nekoj univerzalnoj biblioteci? Bilo bi to lepo. Pre dobijanja dijagnoze 2015 i svih zapetljancija koje idu uz ozbiljnu bolest, na molbu gradske biblioteke, 1 nedeljno sam odlazila na decije odeljenje i decici koja su to zelela citala sam bajke i price. I zato, ako bi moglo, da poslednja stranica moje knjige bude slika tik divnih, blistavih decijih ociju dok slusaju bajku....tako i samo tako se radjaju novi svetovi. PS Ne hvalite me, nisam bila jedina na takvom zadatku, drugi su odlazili kod slabovidih, kod nepokretnih, hendikepiranih na druge nacine, meni su dali decu.
  19. Svakako cu uzeri i taj naslov, hvala. Nije mi lako da komentarisem Dzamijinu kucu, dozivela sam je i na licnom planu ali ne samo kroz pricu vec kroz moj odnos prema modernoj istoriji tog regiona, mislim na nenamerno ali evidentno moje licno okretanje glave od desavanja na Bliskom Istoku jos od ranih sedamdesetih a u ime neizmernog postovanja ogromnog doprinosa persijske kulture svetskoj, kao da se tamo, nakon propasti persijskog carstva nista nije desavalo. Posle, kad su ta desavanja postala deo svetskih, bila sam isprepadana okrutnoscu protagonista, nespojivom sa dostignucima te civilizacije u anticka vremena. Pa sam procitala prvo Jerusalim i skoro da mi je sve puklo pred ocima, razumem, a opet, kao covek, i ne razumem, zar mora tako? Stanovnike Dzamijine kuce sam zavolela na prvu stranicu. Kad sam danas sklopila korice ove kjnige, shvatila sam jedno, tome me je poucio Aga Dzan: istina stanuje u tisini. Lepota stanuje u dobroti. Coveku je jedina prava adresa u dostojanstvu. I sad cu opet malo da placem od lepote i dobrote. Nikad covek od mene ovako zarozane.
  20. Procitala upravo i ne mogu da je vratim u biblioteku, ne danas....na spisku je za kupovinu prvom prilikom. Hvala na preporuci, da je nije bilo na ovoj temi, ne verujem da bi se nasla u mojim rukama.
  21. Pogledala na remote i to samo zato sto me je koleno jako bolelo pa nisam mogla ni da mrdnem sa kauca. Preskocila svu psihodeliju voditeljskih parova, imbecilnost green rooma, refrene SVIH ucesnika, reklamne blokove i zakljucila jednoglasno: nemam ja vremena i stomak za ovo nacionalno ludilo mozga. Jedan besplatan savet EU: dizite sanitarni kordon na granicama sa Srbijom, ovo je zarazno....
  22. Evo pravih pletilja a ne tamo neka koja se lazno pretstavlja: https://www.facebook.com/watch?v=366386616173210
  23. Ne razumete, nije on kriv sto je profesor i sto ima tako udobnu poziciju sa koje moze da shiri ovakve ratnohuskacke baljezgarije. Krivo je rukovodstvo BU ergo, kriva je vlast koja bira to rukovodstvo, narod koji bira takvu vlast. I tako dodjemo do one istine: svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Ako narodu ne smeta da radja decu za topovsko meso, za kulucenje po zapadnim, srecnijim drustvima, marim ja, trazili ste, gledajte, dok vam mecka ne zaigra na vlastitom pragu. A hoce, tu je.
  24. Sve je u redu, razmenjujemo misljenja, postujem vase mada mislim drugacije. Zao mi je i vas i moje dece koja su morala da odu, zao mi je i mene same, ostavljene. Nismo u pitanju ni vi ni ja ni pomenute kreature, u pitanju je istina, eticki i moralno ispravan stav koji mora da bude prihvacen kao norma. Kako? Pa tako sto ce se suprotstavljati uvek i svuda onome sto je njegova suprotnost. Ne brinite, imam u daljoj familiji neke likove sa kojima vec 50 godina ne mogu da izadjem na kraj. Kao po pravilu, to su frustrirane osobe koje bih, da ne propagiraju tako nakazne ideje i cine ogromnu stetu drustvu, ozalila od sveg srca, nesrecnici su, bednici koji svoju moralnu i intelektualnu bedu shire kao kugu. Normalna drustva se protiv takvih bore kroz institucije, pravosudje, na zalost, kod nas je to prvo razoreno i zato takvi vode glavnu rec. Iskreno, sramota me je gde i sa kim zivim na ovim prostorima. Ali im nikad necu ostati duzna, dobice ono sto im sleduje, bar verbalno.
  25. Lici mi na zabijanje glave u pesak, guranje djubreta pod tepih. Naprotiv, raskrinkavati, objasnjavati, dokazivati moralnu i svaku drugu neodrzivost. Ako je postojanje takvih ideologija i pojedinaca koji ih zastupaju realnost, treba se suociti sa njima i cupati ih iz korena. Na zalost, mi odavno nismo drustvo dijaloga i zato smo tu gde jemo, razbijeni u esalone vodjene demagozima. Istina, uber alles.
×
×
  • Create New...