Jump to content

• Popular Now

• Topics

• Space opera je opet nekog đavola SF, ne bih SW tu svrstala, mada čak je i to više SF nego superherojski filmovi/stripovi gde je za S deo dovoljno da te ozrači ili ugrize nešto radioaktivno  tom logikom i Asteriksa možemo da turimo u SF jer je Obeliks upao u kazan s čarobnim napitkom kad je bio mali. Nemam ništa protiv mekog SF-a ako je dobro napravljen, kako god.   Samo što Marsovac ima veeeeliku naučnu rupu u pokretaču zapleta, ali pošto je sve ostalo uglavnom regularno a i fino je napisano, ajde da mu progledamo kroz prste, samo to mu smeta da bude "pravi" hard SF  nije da mu zameram specijalno, gledala sam ga jedno 15 puta a i knjigu pročitala čim je stigla na trafike. To je mislim pretposlednji Ridlijev film koji nečemu valja (neki dan naleteh na Poslednji dvoboj i čudom se nisam mogla načuditi kako je sniman iste godine kad i Gučijevi a nisam čula za njega uopšte i baš sam se prijatno iznenadila).
    • Ako izuzmemo taj primer za vreme bombardovanja, svi ostali koje sam naveo su bili klasične diplomatske akcije. Isto važi i za brojne pregovore na Bliskom istoku i kada su bile intifade i kada ih nije bilo.
    • znaci sve se crta da nam saspe 30 poena
    • Izvini ali tekst ove autorke mi je teško proseravanje. Nije tebi namenjeno btw, nego autorki. Kada se žene tretiraju kao bića with no agency, dobije se lack of accountability i depresija. Kada neko veruje da mu (ne)sreću kroje okolnosti, po pravilu nema sreće. Ovo ti govorim kao neko ko se borio sa depresijom dugo vremena kao mlad čovek, znam šta me je izbavilo i napravilo srećnim. 
    • Sada cu da odgovorim @Barkley#34 a @Smrtokapa molba za malo stpljemja dok ne dopinim telefon  i procitam jos koii put upis. Nadam se da nije problem?     Uopste nije suprotno, mada mozda nekome naizgled jeste.  Kljuc je u boldovanom (mogao je i neki drugi deo teksta, ali ovaj je verovatno najvise aaocijativan).    Od kad je sveta i veka silnik, car Persije, Egipta, rimaki Imperator.. posalje glasnika da procita uslove (predaje) U stilu: harac, devojke, harem, xy vojnika za carsku sluzbu, poreza u zlatnicima xyz.  Zar je to diplomatija ili spocitavanje uslova onome koga vidimo kao - plen?   Bice da ovde neke zavodi rec "diplomatija" 'pregovori" itd jer se pod time sada obicno podrazumeva neki sredovecni mis iz nekakve ambasade u kravati i lakovanim cipelicama, ciji je zadatak da jednoj  ili obema stranama, "na fin nacin" uvrce ruku do pristajanja na postavljene uslove. Nije li tako u gornjim primerima? Zar nije tako od kada je sveta i veka?   Inace, seca li se jos neko osobe  koja je npr "pregovarala" sa Jodlom i ekipom 1945 i osmislila tekst i uslove pod kojima se kao fol  "pregovara" o finalnoj kapitulaciji Treceg Rajha? Da tom coveku, potonjem predsedniku, nije bila titula Vrhovni komandant saveznickih ekspedicionih snaga na evropskom tlu? Ko je "pregovarao" o Paulusovoj (i njegove VI armije)  bezuslovnoj kapitulaciji ? Zar diplomata?   Diplomatija je vestina dolazenja do fer kompromisa. Jos iz antickog perioda. Sposobnost da neku vrednost ponudis i istu ili malko vecu vrednost trazis/dobijes zauzvrat. Ili sposobnost da uopste predupredis uvrtanje ruke iz gornjeg primera.   Ona nikada ne moze biti podrzana gladiusom, topuzom, topom ili raketom, jer u suprotnom uopste  nije rec o diplomatiji, vec o matadorskom provociranju  suceljavanja  u nekakvoj koridi.   
  • Popular Contributors

• Most Contributions

• Create New...