Jump to content

• Topics

• Vise puta si pisala da je Trumpov prijedlog raseljavanja ljudi iz Gaze aka defnicija etnickog ciscenja konstruktivan prijedlog i pokusavala nas sve ludim napraviti da se ustvari radi o dobrovoljnom odlasku. Poprilicno je jasno stvarno. 
    • Procitah temu, svasta se ovde napisalo. Ne citiram neki post, pokusao bih da odgovorim na vise njih. Komentar je licno vidjenje, nije kritika drugih forumasa.   Pocetak teme: glupost i voajerizam, zaviranje u tudju intimu. I opsesija "bogatima" i "slavnima," a to ima neke druge psiholoske korene. Verovatno bi to @DameTime bolje objasnila, no moje amatarsko objasnjenje je da kad je neko beznacajan a hoce da bude znacajan, lakse mu je da postane deo tog sveta ako zna privatne detalje onih koji mu vec pripadaju. To nema veze sa realnim zivotom, no mozda daje neki osecaj (tj. privremeni beg iz sopstvene beznacajnosti). Ista stvar, da se desila komsijama - znalo bi par baba i pricale bi preko ograde. Eh, bogati i slavni, valjda mora da pricamo svi.    Naravno, nisam mogao da izbegnem saznavanja o tome je (manicno?) pratim vesti. Naslova (headlines) je bilo previse. Tako sam saznao da je pocelo na Coldplay koncertu.  Eh, jebiga, tako je tema skrenula u muziku.  Volim muziku, ali nikada ranije nisam znao za Coldplay. Ne pratim tzv. pop-kulturu, znam za neke izvodjace iz vesti ali ne bih mogao da prepoznam neke njihove pesme. Jednostavno je: moj muzicki ukus je sirok, ide od renesanse i kasnije klasike preko jazza do rock'n'rolla, a ima i folk muzike raznih regija. Za one koji su stvarno MUZICKI radoznali, nadjite na netu i poslusajte Ladysmith Black Mambazo ili Los Olimarenos.  Nemam vremena. Imam nekoliko stotina LP gramofonskih ploca (tehnika nepoznata madjima) i necu stici da ih sve ponovo preslusam pre smrti. I zasto da trosim vremenaneku novu pevaljku kad treba da opet cujem Soul Kitchen (Doors). Za @Eddard, koji slusa svasta na radiju u kolima: dragi covece, ja ne palim radio u prevozu. Toliko volim muziku da mi odvlaci paznju, pa se koncentrisem na voznju. Muzika je za relaksaciju kod kuce,a voznja je da pazis kako vozis.   Nakon toga, tema je skrenula na pricu o braku i bracni/vanbracnim odnosima. Opet naglasam, ovo je licni stav i nije recept za sve ili kritika drugacijih!   Brak je dobra stvar u spektru opsteprihvacenih drustvenih normi i, vaznije, legalnih postavki. Vraticu se opet na licno iskustvo. Mojem primitivnom i patrijarhalnom tastu je bilo lakse ako odemo na letovanje vencani neko da mu se "cerka vucara sa tamo nekim na Jadranu" kad ga tokom posete rodnom selu neko pita gde mu je cerka. Ali, nije samo to. Vec sam ziveo u USA kad smo se vencali (supruga iz ex-Yu). Supruga je dobila dozvolu boravka i rada ("green card") na osnovu vencanog papira. U nevencanoj zajednici, nemam pojma da li bi to i kako proslo. Jebiga, drustvene i legalne norme. Kasnije, kad smo trazili kredit za prvu kucu koju smo kupili, banka je uzela u obzir zajednicki prihod. Kako bi izgledalo da nismo bili vencani, ne znam. Nema veze sa licnom filozofijom, samo je "linija manjeg otpora" u drustvenim odnosima.   Pricanje o braku me dovodi i do dela teme gde se raspravlja o razvodu. Opet, licni stav koji nikako nije univerzalno iskustvo. Ja sam dete roditelja koji su se razveli kad sam bio 8 ili 9 god. star (ne secam se tacno). Star 66 godina (roditelji su vec dugo pokojni), jos uvek patim i nisam im oprostio. Istovremeno, ne znam koliko bi bilo sranja da su ostali u braku i koliko bi patila moja majka - ziveli smo u kuci mojeg dede i bake (po ocu) koji mamu nikada nisu prihvatili. Gde je granica (ako postoji), gde je moja "sreca u zivotu" bitnija od njihove?   Eh, jos malo o braku (ili nevencanoj zajednici,isto). Svi smo isti, muski i zenske. Hehehe, ali nismo! Nismo isti u mnogim aspektima.  Isti smo utoliko sto svi imamo i vrline i mane. Sitna neslaganja treba prihvatiti. Krupna, grozna neslaganja su trebala da budu vidljiva i pre stupanja u ozbilju vezu i ko ih nije video treba da preispita samog sebe a ne partnera.   Mnogo bih hteo da kazem, ali necu da bude "esej" umesto forumskog posta.
    • https://youtu.be/HSHW_XC9bvI?si=qXb4lMqfKDqp_PLC
  • Popular Contributors

• Most Contributions

• Create New...