Jump to content

• Topics

• Što je najgore imaš mnogo ovih naših volova koji kad gledaju te koncerte Tompsona, broj ljudi koji mu skandira i uzvikuje - Za dom spremni, kažu - Svaka čast Hrvatima, to je patriotizam, tako se voli država, mi nismo tako nacionalno osvešćeni.
    • to je tvoje, kreativno tumacenje, na koje imas pravo ali koje nije tacno.
    • Niko se nikad nije kretao kao Djokovic. Mozda nalikuje da su se neki kretali, ali sustinski nisu. Malo procitaj sta ljudi pisu koji su njega i neke druge gledali uzivo, svi kazu da se to jos dodatno vidi uzivo.   Prelagan je, nikad se ne root-uje naglo i prejako nogama. Njegova umetnost proklizavanja (procitaj kako je to opisao Sampras) je nesto sto mnoooogo smanjuje vertical ground force, i u sustini mnogo smanjuje opterecenja na zglobove, tetive, ligamente itd. Igrom slucaja sam se na poslu bavio sa VGF, merenjem istog, i proucavanjem toga. Ne znam da l si skijao ikad, ali ako jesi, i ako si dosao do toga da mozes radis carving, onda moze da ti se otkljuca percepcija koliko je to beztezinskije stanje. Na neki nacin Novak to radi na terenu. Novak nema rapidne pokrete kod udarca, ne cima i trza kao Nadal, Roddick, ili Del Potro (koji gle cuda imaju problema sa povredama). Generalno Novak ima kretnju koja utice lebdeci, sa dosta manje vertical ground force. Ima dobar momentum prenosa sile, mozda nema ne kao Federer za forhend i servis, ali za overal.kretnju i igru ima. Mehanika, prenos tezine tela i momentum sile kod Federera za servis i forhend su Il Divino nivo. Mikelandjelov David u svetu sporta. Tu nema diskusije.   Novakova kretnja i stil su takvi da jedine logicne posledicne povrede koje mogu da se dese povremeno su lakat i medjurebarni misici, a sa time je i imao problema. Deluje mi da dosta menja grip (ili samo vise obracam paznju nego za druge) i ima te izduzene (baletske) pokrete gde mogu da trpe medjurebarni misici. Ali to je ono, najmanje opasna povreda u kontekstu neke hronicnosti. Kad se povredis, boli ko sam djavo, ne smes da kines, mucic se da sednes nawc solju itd... Ali kad prodje sve je ok.   To sto se Djokovic mnogo krece, ne znaci odmah i da se mnogo trosi. Dobra stvar je i da mu ramena nisu mnogo visoka, jer em su niska, em ima dug vrat, pa mu prilikom promene pravca kretanja inercija koja krece odatle nije mnogo daleko od zemlje...
  • Popular Contributors

1. 1
      Čočo
      Čočo
      368
    2. 2
    3. 3
      Guru
      Guru
      293
    4. 4
    5. 5