Jump to content

Angelia

Član foruma
  • Posts

    7,913
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Angelia's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

  • Dedicated
  • Very Popular
  • Reacting Well
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

4.2k

Reputation

  1. Angelia

    Bliski Istok

    Da, potresna prica. Ne zelim ni da zamisljam kako je za 11 devojcica koje su jos u zarobljenistvu vise od 6 meseci. Ovo je ipak zena 40 godina, advokat. Zna da nema izbora. Svaka joj cast na snazi.
  2. Angelia

    Bliski Istok

    Od oslobodjenih talaca, prva zena izasla u javnost sa pricom o silovanju I mucenju u zarobljenistvu. Po izjavama, taoci su intervjuisani u startu od strane IDFa, psihijatara I onda UN komisije. Na osnovu intervjua IDF je mogao da nadje nekoliko mesta na kojima su taoci drzani. I da potvrdi na osnovu DNK. Ona je mogla da imenuje svog silovatelja, I one koji su je mucili, cak I taoce koji su bili svedoci zlocinackog prebijanja. Ocigledno jedna od jacih zrtava, jer po psihijatrima, mnogi nikad nece ispricati svoju pricu. Zasto jaca, osim sto je izabrala da od starta isprica detalje u sva 3 intervjua, I sad medijima, njena otmica je zabelezena na kamerama u njenom naselju, gde se vidi da se ocajnicki borila protiv otmicara. Ima I ispitavanje clana PIJ koji je uhvacen u komplexu Shife, koji potvrdjuje da su u Shifi napravili komandni centar.
  3. Angelia

    Bliski Istok

    Zasto UNRWA... https://www.timesofisrael.com/unrwa-textbooks-were-pivotal-in-radicalizing-generations-of-gazans-watchdog/ Ko je zainteresovan, u textu ima link za ceo izvestaj.
  4. Angelia

    Bliski Istok

    Upravo se stavljaju ljudski zivoti na prvo mesto, ako to nije jasno. A sta imaju, mnogo sto sta, za to treba da se informises. Preporucujem za pocetak knjigu Start up nation, iako starija (2009) za pocetnika moze da bude uvod u razumevanje.
  5. Angelia

    Bliski Istok

    I pregovori se raspali, Hamas ocigledno misli da ima medjunarodnu podrsku, zato sto je US odbila da zaustavi rezoluciju UN. Gledala sam odlican intervju, mislim da je expert za ratnu strategiju, koji kaze da sve sto Hamas treba da uradi da dobije ovaj rat, je da prezive u bilo kom obliku. Medjutim, nesto mi se cini da ovo vodi mnogo ostrijoj reakciji Izraela I napad na Rafah. Mozemo da vidimo da se Hamas osilio je da je opet danas bacao rakete na Izrael, neke iz Shifa kompleksa. Znaci ponudjeno im je primirje. Tako da ocigledno Izrael nema drugu opciju, nego da zavrsi ovo, posto kratkovidi svet ne vidi ono sto je svima na BI jasno. Nazalost, to znaci veoma depresivan pogled na sanse taoca da prezive, I za populaciju Gaze.
  6. Angelia

    Bliski Istok

    Sam Harris u najboljoj verziji, za sve koji pate od ovih mitova, mozda nekog natera da razmisli o moralnosti nekih stavova u ovom sukobu Toplo preporucujem iako je poduzi podcast
  7. Angelia

    Bliski Istok

    Al-shifa akcija se nastavlja, za sada od 800 "uhapsenih", 480 je identifikovano kao clanovi Hamasa ili IJ, po izvorima iz IDFa. Jedan vojnik je poginuo, 21 godinu. Poprilicno jak oruzani otpor od "civilne" bolnice, 5 dana borbe. Ali vidim da se civili bune sto su morali da hodaju iza tenka dok ih je IDF sproveo na jug, valjda su trebali da im pozovu Uber. Times of Israel kaze da je Hamasu u pregovorima, ponudjeno 800 zatvorenika za 40 talaca. Neverovatno 1:20. Ne pominju druge uslove primirja.
  8. Ocigledno ne zagovaras da se sukobis argumentima, pa kom opanci kom obojci. Nego si nekog etiketirao najgorom etiketom, jer ti se ne svidja sta i kako pise, da ne moras da argumentujes svoj stav. Nece se tvoj zivot promeniti, I ne podrzavam da su te banovali. Pisana rec na forumu je limitirana, I moze lako da se protumaci maliciozno, ako neko hoce. Da smo mogli da rashclanimo tvoje misljenje koliko nam pisana rec dozvoljava, kompletno sam uverena da bi rekao "pa nisam mislio taj fashizam". Godinama smo pricali, ja ne mislim da si ti neko ko etiketira ljude, kao sto ti valjda znas mene. To sto ti mislis I kako mislis, nije isto vrednovano na forumu. U svakom slucaju, zao mi je ako sam doprinela tvom banu, nije mi bila namera, vise je bio prijateljski komentar. Znas gde me mozes naci.
  9. Angelia

    Bliski Istok

    Opcija 1 je imaginarna, zato sto dosta obavestajnih agencija razvijenih drzava zavisi od izraelski obavestajnih izvora I tehnologije. Da ne pominjemo velike kompanije koje koriste Izrael za R&D. Opcija 2 bi bila pozeljna, ali I ona je imaginarna, optika u godini izbora u US, necemo boots on the ground I politika. Iako su sve evropske sile I US trebale da odreaguju tako 8og Oktobra. Izmedju ostalog, Izrael nije zabrinut za neku izolaciju ili sankcije, oni se bore za opstanak drzave. Ono gde postoji pritisak je unutrasnji da se pregovara za taoce. Ali koliko cujem od izraelaca, svi se uglavnom slazu da je unistenje Hamasa dodatni prioritet nakon talaca. Uz to su vec platili cenu sa oko 300 mladih zivota. Ta cena treba da bude opravdana, da je pretnja iz Gaze unistena. Vecina izjava US zvanicnika je u politicke svrhe. Pa US rezolucija u UN za oslobadjanje talaca I privremeni prekid vatre nije prosla, ko je stavio veto: arbitri mira, Rusija I Kina. I ono sto mnogi zaboravljaju, u Izraelu je trenutno vlada solidarnosti, a ne desnicarska vlada. U njoj su I svi levicari, ili opozicija. To je trenutno ujedinjen front. Pozivanje US zvanicnika na smenu Netanjahua su uvreda za izraelce. Koliko god ga mnogi smatraju sad za korumpiranog, to je njihova unutrasnja stvar. Videcemo sta ce se desiti, ipak je ovo above our pay grade. Sedimo ovako I komentarisemo, neko manje ili vise informisan. Ono sto je meni jasno, moje licno misljenje, Hamas mora da bude unisten, kao I Hezbolah, bukvalno svaki iranski proxi treba da bude ociscen kao sto je ISIS ili Al Kaida. Eto ISIS prihvatio odgovornost za napad u Moskvi, 40 mrtvih.
  10. Angelia

    Bliski Istok

    Shifa "bolnica" je gift that keeps on giving. 650 pokupljeno, 358 potvrdjeno clanovi Hamasa I IJ, imenovane neke od vodja koje su pokupili Hamasa I IJ, ali kazu da imaju jos visokih clanova cija imena nece jos uvek da objave. Kazu u operaciji ubijeno 140 naoruzanih boraca Hamasa I IJ, I da evakuisu civile I pacijente da bi zauzeli jos jednu grupu koja se krije u bolnici, po IDFu mogu da biraju, ili ce biti ubijeni ili da se predaju. Ovom operacijom je IDF izgleda znacajno pomerio tas u pregovorima u Kataru.
  11. Angelia

    Bliski Istok

    Da ne ulazimo u razloge rata, Izrael je te teritorije ponudio zemljama od kojih je osvojio, Egiptu Gazu, a WB Jordanu. Obe zemlje su odbile. Vise puta. Eto mogli su da prihvate pa da naprave palestinsku drzavu, iako je jasno da je palestinska drzava Jordan. Istorijski. Pitam se zasto odbijaju veoma jasno resenje 🙄
  12. Angelia

    Bliski Istok

    Napao, zato sto je napadnut, ili zato sto su medjunarodne sile trazile, nije isto kao Izrael napao nekog. Izrael je uvek trazio da ne ulazi u ratove, davali su osvojene teritorije za mir, znaci nisu trazili da se sire. Cak I slucaj Golan Hights je veoma specifican. A pogotovo Suecki rat, ako je iko izvukao debeli kraj stapa u toj prici to je Izrael, jer su ih saveznici tzv "mirovne snage" ostavili na cedilu.
  13. Angelia

    Bliski Istok

    Bummer, I od pre '48 su pokusavali da ih "ociste" sa teritorije, ali generacija '48 u Izraelu je dobro znala sta ce se desiti ako se ne brane, mnogi od njih su bili preziveli Holokaust I pogrome. Pa '67 to su oni koji su preziveli etnicko ciscenje u svim BI zemljama. I opet, neki su se 7og oktobra probudili I nakon toga. Za mene je bilo neverovatno koliko ljudi se spakovalo iz US, na El Alovim letovima, I pridruzili se IDFu. Veoma mali procenat Jevreja jos uvek misli da je mir moguc bez potpunog unistenja Hamasa. I to su obicno oni koji su dovoljno udaljeni od masakra, ili oni sto smatraju da ce bog da ih zastiti. I ovi sto ovde neuko pricaju o prekidu vatre, ili 2-state solution, ili ne znaju istoriju ili se prave blesavi. Da ne zaboravimo, cifra taoca koje Hamas drzi je jos uvek na nekim procenama do 130 (iako za primirje nude samo 45). Dece, tinejdzera, odraslih (zensko I musko) I staraca I bolesnih. Koliko leseva drze se jos ne zna. Ako je u Gazi 2+ miliona civila, resenje je prosto, vratite otete, I predajte Hamas I IJ (IJ je ista bagra) I sve koji su ucestvovali u masakru. Tako da, u pravu si, bas baksuz da su Izraelci odlucili da se brane, a ne da legnu da ih kolju. Ono sto je "svet" trebao da uradi, je da 8og blokira Gazu, udje zdruzenim snagama, I ociste sve nas od Hamasa, ali isprecila se politika, tako da je taj teret pao na Izrael. I oni placaju ogromnu cenu za smanjenje civilnih zrtava.
  14. Angelia

    Bliski Istok

    To onaj sto Hamas tvrdi da bi IDF mogao da mu otkopa telo pa da drzi telo kao taoca? Posto oni, sad znamo drze telo jos jednog IDF vojnika koji je ubijen 7og oktobra. Izgubila sam racunicu koliko leseva su oteli. Trazili su razmenu 1:10, I to nekih terorista koji su osudjeni na dozivotnu, a sad kazu da za 5 devojaka koje su bile u IDFu traze 50 zatvorenika po osobi. Izrael se bori za svakog taoca, a ove zveri ni da trepnu za Palestince. Cak ce i telima poginulih da trguju, jer znaju da je porodicama bitno da ih sahrane.
×
×
  • Create New...