Jump to content

Poslednji film koji ste gledali


Drug Crni

Recommended Posts

Nešto sam razmišljao o Polu Šrederu, Američkom Žigolou i onom filmu sa Danijelom Defoom kao dilerom ... Pa poželeh da pogledam ponovo "Ljude Mačke"a onda su me slobodne asocijacije navele da pogledam i original - prvi put...

 

Kakva filmčina bre !!!

 

Dugo sam smatrao da su Šreder,Moroder,Nastasja i Bouvi odradili jedan onako atmosferičan i transcedentalan film (u duhu vremena ondašnjeg) ... Ali nije ni do kolena originalu.

Topla preporuka od mene.

 

 

catpeople3.jpg

 

Btw - govori srpski da te ceo svet razume 🙂 - ko pogleda shvatiće 🙂

Eh, samo da dodam da rimejk i dalje ima mesto u mom srcu - posebno,dal zbog Naste ili Morodera - kakogod.

 

 

Edited by Besni lala
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Nisam gledao Openhajmera ali me je zaintrigirala ova razmena mišljenja o filmu, gde obe strane fino argumentuju svoje stavove. Ja mogu da se složim sa Valentinom i onim momkom koji je hodajuća reklama za šampon za volumen kose oko nekih stvari. Holivud i jeste najveći američki produkt ili barem produkt koji je najdominantnije uticao da osvoje svet, pa je svaki holivudski blokbaster ujedno i omaž toj američkoj ideji, a posebno superherojski filmovi (uostalom, mnogo superherojskih likova je i nastalo kao reakcija na WW2 i pravljenje superhjuman narativa naravno pod američkim plaštom, mada to nije fenomen vezan pretežno za Amerikance, ti superheroji su Marko Kraljević u globalnijoj ali ipak dominantno američkoj verziji). 

 

Slažem se i da se Nolan razlikuje od većine ostalih reditelja koji se bave blokbasterima jer ipak pokušava da malo oplemeni dominantno "superherojsku" publiku, a ne možemo negirati da je imao i neke filmove gde scenaristički deo daleko prevazilazi your average joe-a. Da li je on precenjen ili ne, pa verovatno jeste s obzirom da se smatra jednim od najvećih režisera današnjice. Da li je on neki bezvezni reditelj koji radi na hajp gurku? Nipošto i to bi bila ludost reći. 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nije jedan (poslednji) nego dva, ali vrede pa moram da ih hvalim. Treci malo manje (steta, moglo je bolje).

 

 

Nomadland (2020)

7.3/10 imdb

 

written, produced, edited and directed by Chloé Zhao.

stars Frances McDormand , David Strathairn 

 

Kada je lokalna fabrika zatvorena, grad Empire, Nevada 2011 prestaje da postoji. Udovica Fern odlučuje da putuje širom zemlje, radeći svakave poslove i da živi u svom kombiju. Usput upoznaje neke zanimljive ljude i otkriva da takav nomadski zivot praktikuju i neki drugi . Film dotice još neke teme: starenje i radni odnos, korporativnu pohlepu, društvenu strukturu pobednik uzima sve, ali ne skrece previše detaljno tok filma na tu stranu. Mnogi od sporednih glumaca su nepoznati niti su glumci po profesiji, neki su stvarno nomadi koji daju filmu dokumentarni kvalitet. Film ne pravi nikakve sugestije niti podstice u gledaocima osecaj sazaljenja prema ovim nomadima i njihovim nacinom zivota, ne, naprotiv - svi oni dobrovoljno prihvataju takav nacin zivota i u njemu uzivaju jer im daje osecaj slobode koji im je ocito nedostajao u predjasnjem zivotu... 

 

Bez sumnje Frances McDormand (Fargo, Three billboards outside Ebbing, Misouri...) je jedna od najboljih američkih glumica u poslednje tri decenije. Skromna i neglamurozna ona je suprotnost stereotipu filmske zvezde.  McDormand ulozeni trud za tu ulogu je rezultirao da mnogi na snimanju nisu znali da rade sa profesionalnom glumicom. Pored nje Strathairn je jedini profi. glumac u filmu. 

 

 

 

 

Riders of Justice (Danish: Retfærdighedens Ryttere 2020)

7.5/10 imdb

 

directed and written by Anders Thomas Jensen

stars Mads Mikkelsen as Markus Hansen, Nikolaj Lie Kaas as Otto Hoffmann, Nicolas Bro as Emmenthaler, Andrea Heick Gadeberg as Mathilde Hansen

 

 

Daleko je od rutinskog žanrovskog filma, i prilično je nalik nasilnom, živopisnom, komičnom i apsurdnom svetu braće Koen. 

 

Devojcica u Estoniji nije htela da joj otac kupi crveni bicikl vec plavi, prodavac narucuje plavi bicikl, Matildin plavi bicikl biva ukraden i majka mora da je odveze autom. Ali auto nece da upali pa moraju da idu metroom. Kompjuterski programer Oto tvrdi da je napravio program za predviđanje dogadjaja, ali dobija otkaz na poslu i ulazi u isti metro. Ustupa svoje mesto Matildinoj majci i prilikom eksplozije u metrou ona gine. Jedna od ostalih žrtava te metro nesrece je i svedok koji je trebao da svedoči protiv motociklističke bande zvane Riders of Justice. Koristeći statistiku, Oto je siguran da je nesreća nameran napad da se ubije svedok. On i njegov prijatelj Lenart i haker Ementaler dolaze kod Matildinog oca Markusa (koji je prekinuo vojno sluzbovanje u Avganistanu) da mu objasne sta se dogodilo i da pronađu osumnjičene za metro nesrecu.

 

Da li je vezanost događaja deterministički i da li možemo izračunati ne samo njihove izvore već i njihove posledice i buduće događaje? U kojoj meri se možemo osloniti na matematičke proračune i savremene tehnologije kao što je prepoznavanje lica? Pristup scenariste i reditelja Andersa Thomasa Jensena kombinuje sarkastičan i antimoralizatorski cinizam svojstven nekim danskim filmovima sa simpatijama prema njegovim likovima koji nisu uvek blagosloveni zivotnom srećom. Rezultat toga je da se možemo emocionalno identifikovati sa junacima filma uprkos mnogim užasima koji se dešavaju na ekranu, od kojih su neke počinili oni. Film obiluje komicnim momentima, ponekad proisteklih iz situacija, ponekad iz dijaloga. Riders of Justice je sjajan film koji kombinuje komične elemente i  akciju dok priča priču o žalosti i tuzi. 

 

 

 

 

Land (2021)

6.7/10 imdb

 

Robin Wright directorial debut

Stars Robin Wright, Demián Bichir

 

U zelji da se izoluje od ljudi i civilizacije glavni lik ovog filma Edee odlazi da zivi u udaljenu planinsku kolibu (bez struje, vode, odbacuje telefon i auto) u Vajomingu potpuno nepripremljena i neiskusna u prezivljavanju u divljini i uskoro tokom mećave spasavaju je od sigurne smrti dve osobe sa medicinskim potrepštinama, ćebadima, dovoljno hrane za šest meseci , ogreva i kućnog nameštaja. I to je samo jedan od mnogih slučajnih a nezeljenih događaja koji se dešavaju glavnom liku...

Kada pocnes pricu u jednom pravcu i motivu i od nje dalje napravis niz klisea i na kraju se vratis na pocetak. Steta, mogao je to biti dobar film uz malo vise hrabrosti i integriteta. 

 

U stvari jedina dobra/originalna replika u filmu ide ovako

Edee:  Nisam trazila niciju pomoc, ako umrem od hladnoce i gladi sama sam za to odgovorna.

Miguel: Samo osoba koja nikada nije gladovala zamislja da je smrt od gladi dobra ideja. Ima toliko drugih nacina...

 

Pozitivna strana je što je kinematografija odlicna i pogled na Canadian Rockies, Alberta fenomenalan (Alberta glumi Vajoming).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Jezebel
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Golda (2023)

 

Helen Miren ja odigrala još jednu istorijsku ličnost, ja ne znam da li iko može sa njom da se poredi u ulogama poznatih istorijskih ličnosti. Vrlo dobro odrađen film. Malo podseća na film o Čerčilu u smislu da se nije išlo da se pravi film o Goldi od detinjstva do kraja života nego je pratimo tokom Jom Kipurskog rata. Dosta dobro odrađen film, meni je legao jer je dobar deo filma otišao na političku pozadinu samog rata a nije se toliko potencirala priča o njoj privatno. Tu su i odnosi sa SAD, odnosno kako je preveslala Kisindžera. Mislim da su potrefili odličnu meru između rata i nje i ovo definitivno mogu da gledaju svi. Brz je tempo tako da brzo proleti. Film nije ratni, neke bitke su u filmu ali indirektno ispraćene kroz komandni centar Izraelaca.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sinoć se muvkao po gradu..bio na protestnoj šetnji (prvoj posle skoro dva meseca)..nešto klopao i odlučio da upadnem u bioskop. Gledao sam:

Tvorac (The Creator) sf,akcija,2023.
I nisam izašao iz sale zadovoljan..nisam ni posve nezadovoljan,ali recimo da sam očekivao više. Pre svega jer je isti reditelj koji potpisao režiju za Rogue One: A Star Wars story. Koji je ipak bolji film od ovoga,makar po meni.

Ovo je još jedna distopijska priča smeštena u ne tako udaljenu budućnost. I još jednom gledamo motiv Vešatačke Inteligencije koja se (ne) okreće protiv čovečanstva. Film pravi neke poveznice sa stvarnim događajima kao što je 11.09. i napad na Kule Blizankinje..i neizbežno podseća u pojedinim scenama na Vijetnamski rat. Od drugih filmova se lako mogu prepoznati neki motivi Blade Runnera,pa i Star Warsa.

Produkcija je vrh,efekti odlični..vizuelno sve izgleda jako dobro. Međutim,priča je kliše,a sam scenario ima i nekih rupa i nelogičnosti. Niti mi je za preporuku niti za anti-preporuku.

Neka 6.5/10 ocena mislim da mu je plafon.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ja sam gledao Openhajmera u 70mm IMAX sali pre par dana. Bio sam nekoliko puta u IMAX salama i generalno uvek bude bolje nego u običnoj ali ovo je bilo mnogo bolje i od toga. 1.43:1 na 25x20m platnu, stvarno neverovatno izgleda i uvuče te u film veoma lako jer ti to postane ceo vidokrug 😄

 

 

Inače mislim da ovde u Pragu neće skoro stati sa puštanjem, ovako izgleda za projekciju u nedelju u 11:30 ujutru - https://i.imgur.com/WLPnjv3.png

 

 

O filmu se ovde već dosta pisalo i da se osvrnem na par stvari o kojima se pisalo. Meni Openhajmer nikako nije glorifikovan i nije ni prikazan čak kao neki ogroman genije (a bio je u stvarnosti) - većinu filma ga vidimo kao menadžera projekta. Takođe, sama brzina filma i kako se smenjuju scene jedna za drugom mi je odlično dočarala celu tu jurnjavu da se završi bomba kako bi se završio rat protiv Nemačke, gde je ta pomisao o tome šta atomska bomba zaista znači uvek negde u pozadini svih koji rade na tome. Tek krene ozbiljno razmišljanje i ozbiljna rasprava oko toga nakon što je rat gotov i nakon što su dve bombe bačene. Takođe mi se sviđa da Amerika kao zemlja nije predstavljena kao da su oni good guys u celoj priči, naročito vojska i administracija cela.

 

Imam jednu dosta veliku zamerku doduše - soundtrack je sam po sebi dobar ali ne mora svaka cena da ima muziku sve vreme, bukvalno ide muzika 90% filma i postane naporno u nekom trenutku. Ne znam što iskreno 😄

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Odgledah konacno toliko hvaljeni The Master Pola Tomasa Andersona.

Moj utisak je, slicno kao sto je i jedna kriticarka rekla: prvih sat vremena odlicno, onda sat i po dosade.

 

Kad je uspostavio pricu i odnose, posle skoro nista nije ostalo od filma, cekas da se zavrsi.

 

Gluma fantasticna, ne znas da li je bolji Hoakim ili Filip. Fotografija isto odlicna.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja bih da dopišem još par utisaka o "Tvorcu".

Otprilike sam opisao o čemu se radi u filmu,ali sadržinski posmatrano ovo je priča o odnosu između kreacije i destrukcije i prirodi tog odnosa. Takođe,film ima šta da ponudi i na polju emotivnih odnosa,naročito protagoniste i njemu bliskih likova.

Jeste da film pomalo podseća na neke sf naslove (čak sam zaboravio da pomenem na asocijaciju na marince iz filma Aliens),ali to ne mora a priori biti loša stvar. Kada gledam film ne moram nužno da dobijem originalnu i do tada neviđenu priču. Ako to dobijem,tim bolje i po mene i po film. Ionako je veliki broj filmskih hitova inspirisan ili knjigama ili drugim uspešnim ostvarenjima.
Obično mi je dovoljno da film ipak uspe da ispriča (konkretno:reditelj) svoju priču,tj.priču na svoj način. Tvorac nije na nivou nekih uzora na koje se ugledao,ali ipak nije promašaj.

Vizuelno,ovo je fantastično realizovan film. Kinematografija i svetlo su topčider. Posebno su mi se svidele fotografije realnih lokaliteta po Aziji. Iako je Hans Zimmer imao i boljih, muzika nije razočarala.

Storyteling i worldbuilding su vrlo dobri. Posebno ako se zna da je film imao budžet od 80.miliona dolara..viđao sam i lošije krajnje rezultate za veće pare.

Ono gde je film tanak jeste karakterizacija i izgradnja likova,kao i nedostaci sa plot-om.

Tako da,draga alcesta..

On 9/29/2023 at 7:03 PM, alcesta said:

Ja upravo razmišljam da li da ga gledam, priča bi trebalo da bude zanimljiva ali mi se trejler nije dopao, a niko koga sam pitala ga nije još gledao, pa si taman naišao u pravo vreme s ovim postom :thumbsup:

..ja ipak smatram da treba da pogledaš film koji te već zaintrigirao. Znajući neke tvoje afinitete,ubeđen sam da ćeš uživati bar u vizuelnom delu..svetlo je odlično; možda ovaj svet budućnosti nije posve koloritan,ali nije ni mračan.

Tako da moram malo da podignem ocenu sa 6.5 na bar 7 za Tvorca. Imam osećaj da će mi na drugo gledanje film "otići" i na 7.5..možda i 8..

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/29/2023 at 9:58 PM, Drug Crni said:

Zaboravih najbitniju stvar. U trejlerima pre filma shvatih da u bioskope dolazi neki Rastin film. Ili predstavljanje njegovog albuma kroz nku formu kratkih filmskih priča :smiley5:Nisam uspeo da procesuiram..

bio je 3 dana u zatvoru pa sad snima film o tome

  • Like 1
  • Ha-ha 4
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Pogledah Tvorca, hvala Crnom što me nagovorio :thumbsup:

Elem, nije nešto ekstra ali je mnooogo bolji nego što sam očekivala iz trejlera. Kad zažmurim na neke rupe (dobro, na više rupa) skroz OK, čak me podseća povremeno na Distrikt 9 ili koji je već broj bio.

Ne znam što se generalno toliko pati od toga da se radnja ne smešta dalje od 50 godina u budućnost, poprilično je teško poverovati da se AI toliko razvije u tom roku, ali ajde.

Sve scene sa Nomadom izgledaju fenomenalno :Hail:

Kako god, mogu da se kladim da je Tvorac za koplje bolji od Marvel i DC filmova koje reklamiraju pred početak. SF-u treba što više ovakvih filmova, pa bi se od količine sigurno izdvojilo i nešto mnogo kvalitetnije, umesto što se superherojski blokbasteri prodaju kao SF i onda ljudi misle da SF nije ništa više od toga :classic_sad:

 

Inače bilo nas je petoro u sali. Da su glavnu ulogu dali Roku ili nekom sličnom garantovano bi skočila gledanost :classic_rolleyes:

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Anatomie d'une chute (2023)

https://www.imdb.com/title/tt17009710/?ref_=fn_al_tt_1

 

Mnogo toga bih napisao, ali imam osećaj kao da bi svako naredno slovo dodatno spojlovalo. Upečatljivo i nezaboravno od postera (koji je direktni omaž Premingeru), preko muzike pa sve do fotografije i scenarija...Kad se film premota u glavi, nikako da iz nje izađe. 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Awareness (2023)

 

Awareness_2023_poster.jpg

 

 

Španski sci-fi triler. Solidno ostvarenje, nešto poput Matriksa za sirotinju. Akcija traje non-stop, nema nekog otkrivanja tople vode, a sam kraj ostavlja mogućnost i snimanja nastavka, ako se autori istog odluče na taj potez (čitaj: ako prvi deo ostvari veći komercijalni uspeh, u šta čisto sumnjam). 🙂

Edited by drgnk
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...