Jump to content

KK Crvena zvezda 2024/25 - ...svi su dani ponosni i slavni!

Sta ocekujete od ove sezone?  

480 members have voted

1. 1. Ocekivanja u Evroligi?

• Dno kace (15.-18. mesto)
      28
    • Malo nam je falilo (11. - 14. mesta)
      132
    • Play-in... Doigravanje i to je to! (7. - 10. mesto)
      114
    • Play-in... i idemo u Top8 doigravanje!
      116
    • Direktno u Top 8 (1-6)
      44
    • F4 baby!
      23
    • Bicemo sampioni!
      18
    • Ma sta god samo da ne budemo iza komsija :-)
      4
  2. 2. Ocekivanja u regionu i Srbiji?

• Sveeee!
      365
    • Prvi u selu (KRK/KLS pehari), drugi na Jadranu (poraz u finalu a mozda i pre)
      91
    • Beztrofejni debakl
      23
  3. 3. Ko ce prvi napustiti tim?

• Teodosic
      12
    • Davidovac
      8
    • Kenan
      28
    • CMM
      13
    • Daum
      114
    • Nedovic
      2
    • Gidra
      14
    • Neko ko nije naveden
      97
    • Niko!
      191

Recommended Posts

Posted

Drchela dao neki intervju... 

O pojačanjima:

"Diskusije o potencijalnim dolascima i odlascima su uobičajene u ovo doba godine. U srpskim medijima mislim da smo već pričali sa najmanje 10 igrača i potpisali ugovore sa njima. Kao ozbiljan klub, naravno da imamo svoje želje i već smo postigli načelne dogovore sa nekim igračima, ali morate da razumete - neki od tih igrača još nisu završili svoje sezone u trenutnim klubovima i nije fer da se na bilo koji način remeti atmosfera i indirektno utiče na nečije ambicije na kraju ove sezone. Da, neka od imena koja se povezuju sa Crvenom zvezdom trebalo bi da budu deo našeg tima sledeće sezone."

O Petruševu:

"Filip Petrušev je domaći igrač, reprezentativac Srbije, i u novim okolnostima koje se stvaraju oko evropske košarke sa NCAA i NBA ligom - izuzetno je važan i dragocen za nas. Takođe, možete videti kako cene igrača "skaču u nebo" i u tim uslovima je izuzetno teško pronaći dobrog igrača od kojeg znate šta da očekujete. Imamo želju da zadržimo Filipa, ali kao predsednik Crvene zvezde, imam odgovornost da pronađem ravnotežu između želja i mogućnosti, jer moram da mislim na budžet kluba sa upravom i Upravnim odborom. Sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku je da se nadam da će Filip biti deo tima sledeće sezone, ali ima još mnogo vremena do tada."

O Sferopulosu:

"Kada pričate o treneru, to je strateško pitanje za klub. To je pitanje dugoročnog planiranja, poverenja... Moje pismo, koje je zapravo bilo pismo vlasnicima sezonskih karata i članovima kluba, gde sam, između ostalog, rekao da trener ima poverenje, je normalan oblik komunikacije koji vodimo sa ljudima koji vole i podržavaju klub, i tu sam jasno izneo ideju i put kojim vidimo klub. Odredili smo svoj pravac produžetkom ugovora sa trenerom, i time smo jasno stavili do znanja da mu verujemo i da ima podršku. Znate, u nekim sezonama je dobro, u nekim nije - i to je zbog raznih faktora. Imali smo ogromne probleme sa povredama igrača na kraju sezone, i to se odrazilo na naše rezultate. Moram da razmišljam i iz drugog ugla - da smo pre brojnih povreda osvojili trofej i imali skor 16-10 u Evroligi, pa smo ostali bez nekoliko bitnih igrača zbog povreda... Međutim, važna je i ideja da trener mora da ima period u kom može da izgradi tim, da napravi neke korekcije i na kraju - da ima rezultate sa tim timom. Sa trenerom smo u stalnoj komunikaciji i najvažnije - ima naše poverenje."

O Teodosiću:

"Razgovarao sam sa Milošem, on ima ogromnu reputaciju i uticaj u evropskoj košarci, veliki je navijač Crvene zvezde, aktivan je član ovog sistema kao igrač već dve godine i verujem da razume šta je potrebno da nam pomogne. Nije isto kada posmatraš veliki klub spolja i kada si deo kluba iznutra. Mnogo stvari nije vidljivo. Da pojasnim, bilo je netačnih informacija u srpskim medijima o njegovoj poziciji i ulozi u klubu - mislim da bi Miloš Teodosić trebalo da bude deo Crvene zvezde i da nam pomaže na svaki mogući način svojim iskustvom, kontaktima, reputacijom. Sa koje pozicije - ne smatram to ključnim pitanjem. Bitno je da bude deo tima i kluba."

O sledećoj sezoni:

"Da budemo bolji u svakom segmentu. Organizacijski, gde pripremamo razne stvari koje će olakšati svakodnevnicu kluba. Da obnovimo, podmladimo i ojačamo tim. Da razvijemo omladinski pogon gde moramo da guramo igrače za prvi tim, uprkos svim preprekama, poput ogromnih ugovora koje sada nudi NCAA liga. Ciljevi organizacije ostaju isti. Želimo sve trofeje u Srbiji i da nastavimo da napredujemo u Evroligi."

Posted

Meni ovaj KLS poraz ne bi toliko smetao, da smo npr. osvojili ABA ligu. Ali ispadanje od raspale Budućnosti, rutiniranje od Spartaka, hvaljenje desetim mestom u EL kao istorijskim uspehom, su jasne smernice da se mnogo toga mora promeniti, jer sezona ne da nije bila uspešna, nego je katastrofalna. Dovesti čoveka koji se profesionalno bavi skautingom, a ne uvaliti nesposobnim Bagzi/Dozet duetu takav odgovoran posao. Sve kreće odatle. Onda dati treneru odrešene ruke da aminuje pojačanja koja su skautirana, kako bi to bio njegov izbor, a ne nametnuta rešenja kao što se radilo do sada. Meni nimalo ne deluje Sferopulos kao neko ko je hteo ove igrače, nimalo mi ne deluje kao trener koji nema šampionski gen u sebi, ali se uklopio u sivilo i luzerski mentalitet celog sklopa ovogodišnjeg, da je kompletan utisak bio veoma loš. Čak bi ga posle nekih izjava nazvao i poltronom. Možda je sve ovo i dobro, kako bi zaista napravio neki reset, ali znajući prilike u našem sportu i politici, tako nešto se neće dogoditi. 

• Like 1
Posted (edited)

Odavno sam batalio svako nerviranje zbog Zvezde (i sporta generalno) i sve sam prebacio na pitanje zabave i dobro potrošenog vremena, ali ova eliminacija jeste blam kluba. Što neko reče pre neki dan - ne osvojiti titulu u konkurenciji Spartaka, FMP i pola Partizana je ozbiljan neuspeh.

Veliki rezovi su ovde neophodni.

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 7
Posted
3 hours ago, Don Dusko said:

Jer je isto biti role player lead player.

Nije on ni u reprezentaciji role player, tipa Dobrić i DeDa. Ali složila bih se da je igrač kom ne odgovara ortačenje sa trenerom, nego neko ko će malo da ga promrda. Ne nužno da urla na njega, samo da bude malo stroži u pristupu na utakmicama.

• Like 2
Posted (edited)
4 minutes ago, DameTime said:

Nije on ni u reprezentaciji role player, tipa Dobrić i DeDa. Ali složila bih se da je igrač kom ne odgovara ortačenje sa trenerom, nego neko ko će malo da ga promrda. Ne nužno da urla na njega, samo da bude malo stroži u pristupu na utakmicama.

Nije role player ali nije ni glavna opasnost po kos protivnika(Hint Jokic).Pa je malo lakse doci do ucinka u napadu kada odbrane nisu bas fokusirane na tebe.

I da slazem se da mu treba malo stroziji pristup da ne lelemuda.

Edited by Don Dusko
Posted

Zalizani Giros ostaje trener.

Kumić dobio ugovor 

Ne budu li se rešili i Dobrića i Mitrovića, i mene neće videti ove sezone na tribini A.

Lepše će biti kraj malih ekrana uz pivo.

• Like 1
Posted (edited)

Vecina se nece sloziti sa mnom, ali ja I pisem da se vecina ne slozi: 

- domaca osnova je uvek dobar potez i zbog prilagodjavanja stranaca i zbog vezanosti za klub i zbog svlacionice i zbog konekcije sa navijacima...

- ove sezone je debelo zakazala, zasto?

Moje misljenje je da se politicka situacija najvise odrazila bas na KKCZ. Najpre, u toj domacoj osnovi imamo Dedu i Kalinu sa jedne (ko zna sta im je Drcela rekao posle protesta), a Lazica sa druge strane koji su na suprotnim polovima. Ostali su blizu jedne ili druge opcije, ali svako je morao da ima misljenje.

Imajuci u vidu da ja vise nemam nijednog clana SNS sa kojim komuniciram, a kamoli da mi je prijatelj, ne vidim da bi u klubu moglo da bude bas drasticno drugacije (sigurno ne kao kod mene, to 100%, ali...).

Nadalje, hala je bivala podeljena bas kad je poceo pad forme, a u isto vreme protesti uzeli pun zamah. Desavala su se redovna prepucavanja izmedju Ultra-kopa i ostatka hale. Igraci sigurno znaju i za ona sklanjanja transparenata, culi su i za pretnje po hali (doziveli ljudi s kojima idem na utakmicu). Verujem da je ovo sve bas najvise uticalo na tzv. domacu osnovu. 

Zvizduci se jesu culi par puta za prikazanu igru, ali vise puta i zbog onoga sto je Ultra-kop skandirao.

Ovo ne sme naravno da bude opravdanje za fijasko, ali garantujem da nije bilo bez uticaja.

Edit: typo

Edited by leki bg
  • Like 2
Posted (edited)

Lazic je sam sebe uvukao u politiku i to jer je bio na suprotnoj strani od ove vlasti kada je pre dve godine preko instagrama osudio tadasnju premijerku koja se sprdala na racun protesta koji su se tada odrzavali. Posle toga je zarad mira u klubu palo izvinjenje i laganje kako mu je nalog hakovan, ali to ne znaci da je covek postao snsovac preko noci. Uhvatili su ljudi, cini mi se na tviteru, njegove lajkove po kojima se moze zakljuciti da nije za ovu vlast ni dan danas.

Iskreno, mislim da te stvari nisu u velikoj meri uticale na igre i rezultate. Mi smo u zavrsnici EL igrali sasvim dobro, izgubili smo nesrecno par utakmica i to je to. Ocigledno je posle EL doslo do ogromnog fizickog i psihickog praznjenja, a uz povrede i suspenzije trener je potpuno izgubio kontrolu nad ekipom. Mi smo se juce cak i borili, ali dzabe ako ne mozemo da pogodimo otvoren sut jer je samopouzdanje u minusu. 

Edited by СтелаРоса
  • Like 5
Posted

Slazem se da su vam potrebni dublji rezovi, da ne kazem reset. Medjutim, nisam siguran da nuzno treba krenuti od Sfera. Ponovicu, roster nije bas skladno komponovan i koliko god da jeste ucestvovao u njegovom sklapanju, dovoljno je da mu je 5,6 igraca nametnutno ili je nasledioTM i tu se vec peva neka druga pesma. 

Takodje, sama EL... Kritikujete ga zbog izjave kako niste bili na F4, niste proslih godina dolazili do PO i sl. Medjutim, ne moze se reci da to nije istina i u tom smislu on jeste napravio proboj ove godine. Podseticu, vama je palo da se za PO borite u gostima protiv najdomacinskije ekipe u EL i tu je jako malo falilo da u isti i udjete. Generalno je KKCZ izgledala solidno do odlicno u vecem delu evroligaske sezone i sasvim sam siguran da je iz ove i ovakve ekipe tu izvucen apsolutni maksimum. 

Los rezultat u ABA je produkt spustanja garda i rasta nezainteresovanosti, poput nase price prosle sezone, sto kod mene nema opravdanja i tu svi zasluzuju kritike. KLS je racq od wceo i sasvim abitna, pa ne mogu da narocito zameram bilo kom igracu sto mu puca jeleche da se cima. 

Radonjic nije garant rezultata pri ovim uslovima gde je broj stranaca veci, top domaci igraci u prajmu gotovo nedostupni, a ocekivanja skyhigh usled prilicno visokog budzeta. Vama treba sportski sektor koji je kompetentan, direktor, skauti i egzekutiva koja zna sta radi i koja ce u saradnji sa trenerom prvo napraviti koncept ekipe, a zatim to probati da sprovede u datim uslovima na trzistu. 

Lazic realno jeste legenda kluba, sta god ko pricao, ali ne mora da igra ako ne moze vise da da nikakav autput, moze mu se naci neko mesto segrta u sportskom sektoru ili slicno. Teo takodje, mora se znati kad je dosta. Za Nedovica sam vec ispisao sve toliko puta na ovom forumu. Dobar deo stranaca takodje treba menjati, nesumnjivo. Koga sve tacno, ostaviti treneru i gm-u nakon analize. Ali sve polazi od tog tzv. sporckog sektoraTM

• Like 20
  • Love 1
Posted

У идеалном свету, сви који су учествовали у овој неуспешној сезони би били замењени. Пошто идеалан свет не постоји, неко ће морати остати. Мада је Калинић констатовао да му се не допада што је Јанис са свима другар, не примећујем да га не поштује и саботира. Та конекција је и најбитнија међу онима који остају и наредне сезоне јер су Јанис и Калинић на функцијама које ће имати најјачи утицај на наш учинак. Док год они нису на супротним странама, Звезда се може вратити на прави пут. Мекинтајер је ризик који смо преузели и очигледно ћемо подуплати улог што је такође легитимно ако му се нађе добра алтернатива. Недовић, Давидовац и Браун, који се засад спомињу као најреалнији за останак, нису тако значајни фактори да поремете курс, иако некима од њих можда и није место у "новом" ростеру.

Дрчелић је пре десетак дана рекао да верују Сферопулосу и изгледа то данас потврдио што ме и не чуди јер испадање од Спартака јесте велика брука, али немојмо се правити да на форуму није владала сабласна тишина после окончања Евролиге и да сте ви који сад на сав глас пљујете здушно бодрили Звезду да до овог трофеја дође. Бар половина је снисходљиво коментарисала значај не само овог такмичења него и АБА лиге, тако да мењати плочу и стављати знак узвика изнад КЛС није коректно са ваше стране. Понављам, ово је скандалозан епилог сезоне у којој смо имали право да се много чему надамо и вероватно сви треба да плате за то, али то није реално извести.

Оно што јесте реално је да - ако већ тренер има подршку председника и играча са највећим ауторитетом - буду замењени остали који су учествовали у овом циркусу. Из уговора се мора изаћи са појединцима и шта кошта, нека кошта. Кад зајебеш ствар онда мораш да прихватиш цену грешака које си направио. С обзиром на то да је вера у тренера релативно чврста о чему говори и број обезбеђених појачања која су (желим да верујем) одрађена у консултацијама са њим, мора се признати да она иду у складу са идејом да се екипа подмлади и да се попуни играчима који ће наредне сезоне бити жељни доказивања, а да успут нису оперисани од кошарке. Евидентно је да нам се матора екипа истрошила у густом распореду, али извесно је и да су то они који о тиму одлучују осетили и да покушавају да спрече исти сценарио у следећој сезони. Картер, Нвора, Изунду, Оџелеј, Миљеновић... нико нема више од 30 година и ма колико били љути на све у клубу сада, можемо прихватити да је та визија исправна.

Гебријел и Мотли који се спомињу да буду резервни центри исто нису матори, штавише, тако да се једино тај други плејмејкер у лику Лоа или Лоренца може назвати ветераном, али рекао бих скоро да је то и пожељно код играча такве улоге. Значи ипак неко нешто хоће да исправи за убудуће и можда заслужује шансу. У случају да се ови трансфери остваре и да се решимо вишкова, а и то изгледа као у доброј мери остварива мисија, остали бисмо само са задатком да довучемо прво име на бековским позицијама и да у зависности од ситуације са Филипом одлучимо да ли нам је приоритет четворка или петица, имајући у виду стање Боломбоја.

Још једном ћу рећи, иако је осећај не лош него паклен после оваквог краја, ако си као управа већ пружио подршку Јанису у протеклих месец дана и почео са њим да радиш на формирању екипе за наредну сезону, било би лудило да на основу неуспеха у КЛС у прилично осакаћеном саставу (да, ок, и Спартаков је био) склањаш Сферопулоса и доводиш новог тренера који ће доћи у тим у ком је већ 9-10 играча потписано и за наредну сезону. Мада има добрих опција на тржишту, ниједна није савршена и свака носи неки ризик са собом. Са свим тим у виду, не чуди ме да тренер није већ добио отказ и надам се да ће добити и мир да нови тим припреми за нову сезону. А наравно да је на Дрчелићу сад да доведе Мицића или да отме Гудурића или да измисли неку нову НБА гранату јер је то неопходно за продају сезонских карата после оваквог антиклимакса... посебно у тренуцима кад је и Петрушев почео да буде на мети незаситих навијача и кад би и његов останак јако мало урадио на плану узбуђења.

• Like 7
Posted

Meni lično nije toliki problem poraz od Spartaka ni poverenje u trenera, ali produženje Nedovića jeste. Ogroman. Time se kaže da se ništa nije ni naučilo ni promenilo, NITI ĆE.

Posted

Rekapitulacija sezone svake godine dolazi sve kasnije, a ovog puta i nije u tako vedrom tonu kao prošle godine u ovo vreme. Evo kako je to bilo tada:

Spoiler

Vreme je za rekapitulaciju sezone, sad već po malom običaju, pa uskoro i lagani katanac na temu. Evo koga zanima kako je to izgledalo iz moje vizure prošle sezone

Reveal hidden contents

Kao što se vidi iz prošlosezonskog teksta, nadao sam se stabilnijoj sezoni sa manje trzavica i ludila, a dobili smo možda još luđu sezonu. Tim je na papiru bio kvalitetniji nego ikad u novijoj istoriji (i najskuplji!) a zapravo je bio čudna papazjanija koja je u EL doživela debakl, ali se povadila na lokalnom nivou i makar pokupila sve trofeje ispred jako kvalitetnog ali na kraju katastrofičnog Partizana. Možda je to nekome dovoljna uteha, meni lično nije, mada mi daje izvesnu dozu satisfakcije pre svega u odnosu na stav prema našem treneru koji je izvukao maksimum iz ovoga što je dobio od uprave iako je tokom sezone bilo malo razumevanja za njega od standardno impulsivne i nerealne ciganjske publike. Sada je gospodin Sfero, do neke sledeće prilike za pljuvačinu. Ko se još seća Duška Ivanovića koji je platio poslom za šut sa rogatim i koji je bio standardna meta za brljotine uprave predvođene znamo već kime? Ajmo individualno:

Napier - shodno ceni, najveći promašaj u istoriji KKCZ. Gore bi bilo samo da smo se zaleteli kao majmuni na nekog Kembu Walkera. Očito je premali uzorak Shabazzovih igara u Evropi zavarao sve (uključujući i mene naravno), na parketu smo dobili veoma malo, a u svlačionici čisti minus i trulu jabuku. Njegove kasnije igre u Milanu koji mu navodno paše kao sredina pokazatelj su da on već ulazi u veteransku fazu karijere i da neke majstorije mogu da budu samo kratki bljeskovi, a nipošto konstanta. Nije pomoglo ni što nismo imali nikoga da mu čuva leđa na parketu (povrede Hange i Lazića na startu), već samo slabotelesne bekove koji takođe traže loptu. No, bez obzira na nepovoljan kontekst, 90% je do samog igrača i njegovog pristupa. Ostaće u sećanju cigana taman koliko neki Derrick Brown.

Yago - malo telo ali velika muda, otprilike tako nešto. Ne znam koliki je napredak moguć kod njega s obzirom na ozbiljne fizičke limite (verovatno jeste, posebno na planu boljih odluka na parketu) ali Yaganjac je odradio odličnu sezonu, bio najhrabriji igrač u ekipi, uzimao na sebe i više nego što može da ponese tako da mu je lako bilo da ga navijači zavole. I dalje je u suštini score first plejmejker ali poseduje ono što liliputanac jednostavno mora da poseduje da bi igrao visok nivo košarke - veliku brzinu i fantastičan šut. Daleko je od idealnog organizatora na postavljenu odbranu a sićušan size ga onemogućava da bude defanzivni plus ali je uvek aktivan, uvek u nitro brzini, požrtvovan, čvrst, borben, a bogami zna da se zapali ozbiljno šuterski. Sasvim dovoljno za back up plejmejkera na mid tier EL nivou, posebno kad bi oko sebe imao kompatibilniju d(r)užinu.

Teodosić - teško je objektivno evaluirati njegovu sezonu i njegovu igru uopšte. Teo je čovek kontrasta, ujedno unosi stabilnost i genijalnu ideju, a onda i pomračenje i totalno ludilo. Kad se podvuče crta i obzirom na sve okolnosti, mislim da je odradio dobru sezonu u totalu ali ujedno i sezonu koja ukazuje da mu rok trajanja ističe i da je oslanjanje na njega kao bitnog faktora (a još gore lidera) ravno samoubistvu na EL nivou. Hvala za magiju, i dalje ima svemirskog praha u tim rukama kao kod malo koga, ali zalihe su na izmaku. Kao mentor i psihološka pretnja ala Saša Đorđević iz Atine 98e je još uvek luksuz kojeg se ne treba odreći, ali lavovski komad minutaže mora da prepusti mlađima i fizički sposobnijima. Na kraju, nije sve ni do pukog rezultata, ima nešto i do putovanja i gledalačkog iskustva - kome se nije smešio brk na majstorstva stare bitange dok školuje prajm atlete oko sebe, taj nije ciganštura. Lepo je što je to okrunjeno i nekim trofejima.

Topić - ŠBBKBB priča nažalost, premali je uzorak za analizu, ali sve ukazuje da bi u ovoj fazi karijere bio pozitivan igrač na parketu. Srećno Tope, znamo da si naš do koske!

Nedović - bolja sezona nego prošla ali uvek stara priča u vezi sa njim pa da se ne ponavljam. Makar je ova bila okupana iskrenim suzama, ovog puta pobedničkim. Po svoj prilici je jasno i upravi da sa njim kao starterom na SG ne idemo u eliminacionu fazu, kao šesti čovek bi mogao da ima baš baš lepu sezonu.

Lazić - znatno bolja sezona nego prethodna i potvrda smisla njegove uloge svih ovih godina, koja se jebiga uvek više potvrđuje na lokalu nego u Evropi ali svima treba ovakav profil igrača, a očito ovi mlađi ne mogu još da postanu novi Lazići tako da daj originalnog

Smart - tek fusnota u našoj sezoni. Nije tako loš igrač i voleo bih da ga vidim npr u nekoj evrokup ekipi, ali utisak je da nit je klub njemu previše posvetio pažnju jednom kad su se oporavili drugi bekovi, nit se on nešto naročito potresao zbog toga. Pozdravljam potez da se makar proba sa ovakvom mačkom u džaku, nije to katastrofa.

Hanga - možda i najveća žrtva konteksta i random nabacanog rostera mada sam iskreno očekivao malo više. Imao je periode dobre igre i lavovskog stava, ali i periode koji su jasno ukazivali da su dani slave i velike minutaže davna prošlost. Dobar i pametan momak i drago mi je da mu je makar kolekcija trofeja uvećana. Nisam protivnik ideje ni da i dalje bude neki komplementaran igrač mada neće biti ništa mlađi i zdraviji, a možda je i bolje da odjaše u zasluženu penziju u nekom manje ambicioznom klubu.

Giedraitis - nije briljirao ali je bio relativno pouzdan, solidan i uvek dostupan za svaku ulogu. Zna se šta je njegova igra i samo neka nastavi da šutira, nabija tempo i bude defanzivni all rounder. Kreacija nije za njega, niti je neko ko će izvući ekipu iz kanala. Nekakav naš Tayshaun Prince, nije to loše, posebno kad znaš da je uvek tu na raspolaganju. Doći će valjda i ti bolji procenti šuta.

Lazarević - nedostatak minimuma neophodnog kvaliteta. Hvala za sve, odužio se i klub nekim trofejima koje ne bi video u životu. Nakon što je izložen kao nedovoljno dobar defanzivac na bekovima i centrima, sposobnost da solidno čuva krila je sve što nudi iz čitave košarkaške palete, a to je baš premalo.

Davidovac - priča o dve priče ili što je lepo sažeto u čuvenoj sentenci: prejak za rokenrol (ABA), preslab za kikboks (EL). Dedica ima vrednost kao back up četvorka i nekakav point forward iz narodne kuhinje čiji svaki minut preko maksimalnih 15 u EL boli, nevidljiv a boli. Na ABA nivou je sad već rutiner sa šampionskim know how obrascem i to je u redu. Dajte čoveku nekog generala da mu bude ađutant.

Simonović - od starta bio potpuni višak na ovaj roster i evrokup mu je prava mera, naravno na poziciji 5.

Thompkins - čiča je bio tu da pomogne i uzme koji trofej ali realno je 10% od igrača kakav je nekad bio, a to ne treba nikome osim možda u BIG3 ili u Portoriku. Kul brat i sve, daj da ga pamtimo po dobrom.

Ilić - samo bih prekucao ono od prošle sezone, napredak nepostojeć, na njemu je da li će da bude solidan igrač na nižem nivou ili zakrpa zakrpe u Zvezdi.

Bolomboy - najbolji igrač sezone bez dileme. Sve ono što smo hteli kada smo godinama unazad sanjali o mitskim zverima dobili smo u Joelu. Ne treba samo da ga precenimo i poremetimo njegov mentalitet timskog igrača i momka iz drugog plana. Biće bolje skautiran naredne sezone i ne treba se hvatati za glavu kad se potvrde neki njegovi limiti ali samo neka ga služi zdravlje i atletika i biće to sasvim u redu.

Mitrović - o njemu sam pisao možda i najviše ove i prethodnih sezona pa da se ne ponavljam. Mislim da je svima, a posebno Sferopulosu, jasno šta on može a šta ne može, i to nikakva bazična statistika ne može maskirati. Nadam se da će deliti minutažu sa Plavšićem na ravne časti iako je trenutno mnogo veći rutiner.

Tobey - da nije bilo Shabazza, Tobey bi uzeo zlatnu malinu kao najveće oslabljenje, ovako samo srebrna. Izgleda da je karijera u nepovratnom padu, a ove sezone je i psihološki bio u pravom nokdaunu. Jebiga, nije nam se dalo, ali njega ne čekaju više evroligaši nego niži rang klubova. Makar je bio dobar vojnik i neko ko nije kvario atmosferu, jasno je i njemu bilo koliko je sati.

Gillespie - solidna defanziva i realizacija isključivo onog što dobije na tacni uz dosta napadačke komedije i nekontrolisane energije. Možda ga neki Žalgiris revitalizuje kao igrača uloge. Hvala za trpanje Partizana, izbezumljene face i pobednički ples. A sad adio.

Sferopulos - branio sam ga od starta i pokazao se inteligentnijim, iskusnijim i staloženijim nego mnogi. Ponekad pomislim da čovek ima živce od čelika. Sasvim dobar trener i veliki gospodin, pa se nadam da će ga malo i sreća poslužiti naredne sezone. Želim mu dobar i zdrav tim i što manje kontakata sa NČ.

Kao i obično, čestitke timu na ponašanju cele sezone, tu su uvek bili za primer.

Prvo opšta ocena: Sezona se imho ne može proglasiti uspešnom, koliko god se neki trudili da je baš takvom prikažu. U evroligi jeste napravljen mali iskorak u vidu jedne utakmice više nego lani, gde smo poraženi od solidnog ali apsolutno pobedivog Bajerna koji se ni sam na kraju nije plasirao u top 8, ali utisak je da je moglo i moralo da se uđe sa jače play in pozicije s obzirom na prikazano cele sezone. A bilo je dobre košarke, čak i čitavih perioda dobre košarke. Međutim, pisao sam i tad i ponoviću - uplašili smo se uspeha, pokazali mentalitet malog kluba koji se zadovoljava eto tim počasnim iskorakom i kad god je bilo bitno slavno smo ginuli tj. gubili. Imamo konkurentan budžet (ne bih ovom prilikom o izvorima iz kojih dolazi, to je šira i verovatno i mnogo bitnija tema) i nema previše izgovora tako da nisam našao manu svojoj skali uspeha: prva 4 u EL - odličan, prvih 6 - vrlo dobar, prvih 8 - dobar, prvih 10 - dovoljan, ispod 10og mesta - nedovoljan. Utisak je na kraju pomalo bljutav jer ne samo da smo u svojim glavama bili mali skorojević, već su nas tako često tretirale i sudije - poslednji sam kad treba da se priča o suđenju ali fakat nas nisu mazili ni ove sezone, naprotiv. Na kraju balade, blamaže u ABA ligi i KLS su obojile dodatno otužan utisak o sezoni, baš smo izgledali kao raspojasana banda i što se tiče igre, a za raziku od mnogih prethodnih sezona i što se tiče ponašanja. Sferopulos je (sa pravom) na tapetu i stvarno izgleda da nije uradio dobar posao ni taktički ni sa aspekta psihologije tima, međutim sećamo se i Radonjićevog neuspeha protiv Cibone pa arguably najbolje odluke donete u novijoj istoriji kluba da se konačno uradi nešto dugoročno, pruži podrška treneru što se na kraju isplatilo. Sada je sve veće - i budžet, i igra koju igramo, i zahtevi, jedino je strpljenje sve kraće i kraće. 

Priča sezone je (formalni) odlazak NČ sa mesta predsednika, mada se njegov modus operandi već debelo uvukao u sve pore kluba i ne deluje da radimo išta drugačije. Plejada nedoraslih likova ordinira klubom i raspolaže velikim novcem poprilično neplanski, gotovo stihijski. Videćemo šta nosi prelazni rok al sumnja mi je veća od nade.

Miller-McIntyre - Jedna lasta ne čini proleće pa tako ni CMM nakon nesporno odlične sezone u uptempo sistemu Baskonije nije naprasno postao elitni EL igrač već je inflacija brojki posledica sistema koji mu je odgovarao. Ipak, kad se pogleda objektivno, ni ova sezona u našem dresu nije bila katastrofalna, uglavnom je bio jedini relevantan defanzivac u našoj sitnoj bekovskoj liniji, a to što on nije taj koji treba da bude lider i esencijalan igrač možda i nije njegov problem, nego problem onih koji su mu tu ulogu namenili. Da će da se muči sa šutem i izazovima postavljene odbrane smo znali, pa ipak se očekivao malo veći učinak bar na čistu fizičku silu i Westbrookovski glavom kroz zid pristup. Nije mu bilo lako jer je prošao kroz čitav dijapazon samopouzdanja, na kraju ispade da je bolje bilo i da u svojoj glavi bude neki vuk i lider nego da gledamo pasivnu telesinu koja se miri sa sudbinom. S obzirom na jak ugovor, po svemu sudeći ćemo ga gledati i naredne sezone kod nas, i dalje tvrdim da je apsolutno iskoristiv igrač koji uz komplementarniji sastav i po profilima igrača i karakterno može da bude dosta dobra opcija.

Yago - medeni mesec je prošao i ova sezona je ogolila sve Yagove slabosti. Više se nije očekivala APP (ako prođe, prođe) varijanta već stabilnija produkcija, nakon što je kratkovido nagrađen bahatim ugovorom. Na kraju je opet imao lepih 16 mpg, ali je učinak bio vrlo skroman. Više ni njegovi kamikaza izbori nisu prolazili i poprilično je pročitan. Jedan je od retkih kojima se na pristupu obavezama ne može zameriti, ali to je sve, ne može se od mačke tražiti da bude pas. Dosta često je delovalo da je u potpunom odsustvu sinergije sa ostatkom tima, što je za plejmejkera pogubno. Nisu mu pomogle ni sulude petorke gde je često sa još dvojicom undersized/underpower bekova činio vrlo poroznu prvu liniju odbrane koju je lako probiti. Šta god da bude sa omalenim Brazilcem, ostaće u sećanju kao simpatičan donosilac haosa, ali i igrač za koga je kik boks bio previše.

Teodosić - nema ništa lepo niti dobro da se kaže o poslednjoj sezoni autentičnog majstora kome je rok trajanja jednostavno istekao. Na kraju mu dobra minula sezona došla kao medveđa usluga svima u klubu, pa i njemu samom. Neki ostare graciozno, neki ostare ružno - nažalost njegovo je propadanje bilo dosta gadno i toksično. Na sreću, tome je kraj i jednom kad ga se neko bude sećao, a sećaće se mnogi, ova sezona će biti u ponorima zaborava. 

Canaan - najveće razočaranje sezone za mene, obrazlagao sam zašto. Izgleda smo ga debelo precenili i ja, ali i maheri iz uprave. Imao je periode zapaljenja ali i to je bilo vrlo jednodimenzionalno i vrlo vrlo kratkotrajno. Makar se uglavnom ponašao kao profesionalac, međutim ni na koji način nije bio faktor koji menja bilo šta na parketu. Da će biti problema u odbrani znali smo čim smo sastavili midget crew, da će biti nesposoban da napravi bilo kakvu separaciju od čuvara - e to nisam očekivao. Ostaje da se vidi šta ćemo sa njegovim ugovorom jer plaćati microwave šutera (ne scorera) kao prvu opciju je suludo. S obzirom da je debelo u 30ima može da bude samo gori.

Nedović - Solidna šuterska sezona, ali i činjenica da mora da postigne 15+ da bi bio pozitivna pojava na terenu...same old same old. Više od totalne napadačke nekonzistentnosti brine što je sposoban i dalje da svojim negativnim defanzivnim uticajem oboji celu ekipu. Starterski dani su već davna prošlost, kad bi samo malo bio veći fajter ne bih imao problem da zauzima jedno bekovsko mesto ali avaj. I dalje povremeno sposoban da ostavi svog čuvara u prašini što ga čini vrednim u ovoj plejadi bekova koji to ne mogu ni pod razno, šteta što je channelovanje unutrašnjeg Lillarda toliko uzelo maha. Igrač je na koga se jednostavno ne možeš osloniti i koji jednostavno nije pravljen za ratničku ili makar radničku košarku.

Lazić - konkurs za novog Lazića je otvoren jer je originalna verzija konačno spremna za staro gvožđe. S obzirom da više nije sposoban ni da u kratkim intervalima nametne tonus timskoj odbrani, nema potrebe trošiti mesto na rosteru na igrača manje u napadu koji takođe nije najbolji u borbi sa frustracijom u vezi sopstvenog fizičkog decline-a. Srećno u penziji.

Kostić - Ako ikada i postane igrač, to neće biti u našem dresu. Talentovan, doduše pomalo jednodimenzionalni šuter za koga se nadam da će unaprediti ostale elemente igre. Da je drugo vreme pa i da se gurne malo u vatru, ovako je odluka da ode u USA no brainer sa svakog aspekta.

Kalinić - Dao je što je mogao dok je bilo goriva u rezervoaru, kasnije je bila vidljiva frustracija kako usled sopstvenog suočavanja sa starošću tako i zbog činjenice da je delio parket sa mnogo low IQ igrača i mekušaca. Biće zajebano prebaciti ga ponovo u ulogu totalnog šljakera, jer em gubi fizičke alate da to igra na nekadašnjem nivou em ga u klubu percipiraju i titraju mu kao da je alfa. Ipak, odbijam da verujem da je njegov voz nepovratno prošao i mislim da još može drena da se iscedi iz njega ako kontekst bude povoljniji. Tome će morati i sam da doprinese i pametnije i zrelije da donosi odluke. Za sada sam i dalje u timu - nikad protiv Kaline, ali sve ima svoj rok trajanja.

Giedraitis - Zakrpa na svim pozicijama je postao malo situaciono, malo usled lošeg vođenja i balansa rostera. Još jedna neupečatljiva sezona gde je dao taman toliko da se može podvesti pod "profesionalno odrađivanje obaveza", a opet premalo da bi se sezona ocenila kao dobra. Šuterski opet ispod nivoa, a nije lako zakrpiti nedostatak glavne vrline all round šljakanjem za koje nisi baš najpodesniji. Mislim da bi mu veoma prijala nega sredina sa manje pritiska, uloga startera i veća sloboda u igri - ili neki slab evroligaš ili evrokup/LŠ tim. Drag momak ali realno niko neće plakati za ovih 4.8 ppg 2rpg za 16 mpg. Skromno. Nije pomoglo igranje iza Kalinića a paralelno sa Dobrićem.

Dobrić - Sam je pristao da od limitiranog ali atletski solidnog borca koji je sve stekao krvavim radom bude percipiran kao još jedna domaćeosovinaška kombinacija. Od starta je bilo jasno (a eksplicitno i priznato više puta javno od strane zvaničnika kluba) da je potpuno suvišan na ovaj roster i onda su mu davane uloge koje prosto ne može da iznese. Lockdown defanzivac nikad nije bio, posebno ne na ballhandlerima, jer je u pitanju valjda igrač koji najlakše pada na fintu još sa ove strane Jake Blažiča. Napadački je skroz potonuo sa samopouzdanjem, a ako trojku gađa ispod 30% nema čime da opravda boravak na terenu. Ako ga zadovoljava da bude peti ili šesti igrač u SG/SF rotaciji neka mu bude, a možda je bolje da bude nosilac u Igokei ili Spartaku, ako je i za to sposoban. Ponekad je previše izbora kontraproduktivno.

Daum - Igrač evrokup kvaliteta koji nije imao sreće ni sa zdravljem ni sa procentima šuta za 3 koji su esencijalni deo njegove mekane igre. Bilo je i nekih ok partija ali suštinski prolaznik u KKCZ koga će se retko ko sećati za koju godinu.

Davidovac - nevidljivi čovek je odigrao još jednu neupečatljivu sezonu u kojoj nije mnogo donosio, ali ni mnogo odnosio. Ima vrednost i x faktor potencijal kao šesti visoki ali opet - koga boli kurac za šestog visokog, a neće biti ni ništa mlađi. E da, bocnuo onu trojku protiv Barse, možda je to i dovoljno da ga u klubu zadrže.

Brown - dve stvari su očite sa JBIII - 1. taj će uvek preorati teren protiv bilo kog protivnika, 2. čovek nema ni elementarnih kvaliteta da bude profesionalni košarkaš u ovoj fazi karijere. Čisto sumnjam da je jeftin s obzirom na CV, nesporno dobra i pozitivna glava, ali činjenica da je bio jedan o zapaženijih aktera u završnici naše sezone dovoljno govori, kakav akter takav i epilog. 

Petrušev - Čovek koji nam je obeležio sezonu na svaki način. Nesporno jedan od najtalentovanijih visokih u Evropi koji može kao od šale da saspe 20+, ali isto tako jedan od igrača sa najgorim govorom tela u Evropi, lošim navikama, upitnim karakterom i motorom, igrač na granici epiteta "nabijač statistike" i brojnim defanzivnim manjkavostima koje se ne popravljaju. Bez njega bismo teško prebacivali 50 poena, sa njim često zasmrdimo na Zvezdu sa Tadijom Dragićevićem kao liderom. Dokazano još jednom da je mnogo više C nego PF (uz Jokića može svako da bude PF, nemojte mi priču o Kariju, reprezentaciji i turnirskom takmičenju ovde), ali toliko je tu napadačkog potencijala da i dalje niko nije lud da ga limitira samo na par stvari. Nisam pametan u vezi sa njim, skoro sam sigurno da je pogubno promovisati ga u lidera, a još uvereniji da boljeg igrača nećemo naći, posebno ako ostatak ekipe klikne. Nekako lose lose situacija. 

Bolomboy - Možemo samo fantazirati gde bismo bili sa njim kao krucijalnim igračem tima. Želim mu samo da se oporavi, ostalo je nebitno. Život je nekad surov, a sport još suroviji.

Mitrović - Vidljiv je i statistički pad produkcije pored onog eye test utiska. I dalje bolji igrač od dosta drvne građe koja konkuriše za ulogu trećeg centra, ali sve je manje soka i u njemu. Mislim da je najbolje da se rastanemo, a imamo gomilu trofeja kao uspomenu na njega i njegovu bez sumnje pozitivnu eru u KKCZ dresu.

Plavšić - Nadao sam se i lagao sebe ali jbga: ipak je u pitanju neartikulisani balvan koji je bolji u napadu nego u odbrani, a u napadu nije neki. 

Sferopulos - Ili da ga otpustimo odmah sada odmah ili da stanemo iza njega i uzmemo u obzir i mnoge nepovoljne okolnosti na koje nije mogao da utiče. Završnica sezone je de facto bila tragična, ali nekih starih zasluga ipak ima. 

• Like 40
  • Thanks 5
Posted (edited)

20 minutes ago, Čvarkov said:

A gde će Cigani koje ne zanima prelazni rok pisati o košarci dok se ne otvori nova tema?! :smiley33:

Zar takvi uopšte postoje? 😉

Edited by Estrella Roja
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
  • Pumpaj! 1
Posted (edited)

Vidim te svaki put kad sklopim oči (16-10)

Čekam te i kad znam da nećeš doći (Gudura i krštena 4)

Pa ovo nam himna boktejebo

Edited by Molina23
  • Like 1
  • Love 3
  • Ha-ha 1
Posted

Teodosić je trebao da se ugleda na Ljulja recimo i vidi sa kojim žarom i ulogom igra svoje poslednje sezone. Možemo da ga volimo ili ne volimo , Ljulj je tata

• Like 21