Jump to content

Finale i mec za trece mesto


Ko osvaja?  

44 members have voted

  1. 1. Ko osvaja?

    • Argentina
      24
    • Francuska
      20
  2. 2. Ko ce zauzeti 3.mesto?

    • Hrvatska
      21
    • Maroko
      23
  3. 3. Ko ce biti proglasen najboljim mladim igracem prvenstva?

    • Enzo Fernandez
      16
    • Josko Gvardiol
      18
    • Neko treci
      10


Recommended Posts

3 hours ago, Don Juan said:

Kod golmana ne postoji "umetnički dojam" niti uticaj na igru. Ovde se bira ne ko je bolji golman, nego koji golman je bio uspešniji i tu je Livaković svakako u prednosti u svim parametrima. Druga priča je što kažemo, ej ovaj je branio finale, treba da bude golman iz pobedničke ekipe, ali to nije korektno. Kao što za najboljeg strelca je jasno i to dobija onaj ko je dao najviše golova, za koji god reprezentaciju da igra, tako i za golmana mora da postoji nešto čime će se tačno izmeriti kolika je njegova uspešnost na turniru. Opet, teže je biti golman Hrvatske, nego golman Argentine, posebno kada do finala imaš mnogo lakše protivnike, nego što je imala recimo Hrvatska, pa i Francuska.

Nemam ništa protiv da daju nagrade kome hoće, pošto su devalvirane odavno, a posebno kada su 2014 dali Mesiju nagradu apsolutno bez ikakve pravde, ali ipak mora da se jasno kaže, što i ova statistika pokazuje da bolji golman nije nagrađen.

Ne znam zašto je ovo teško za shvatiti. Mislim, razlika u svakoj kategoriji, ali u svakoj je na strani Livakovića. Jedimi argument za Martineza je da je branio u finalu. Ali nagrade su dodjeljene prije finalne utakmice. Tako da ne znam po kojem kriteriju je Martimez imao bolji turnir osim po kriteriju "ja kažem da je tako".

2 hours ago, McLeod said:

Fascinantno je da na ovom forumu prolazi ovakva indukcija -

 

Kritikujes Argentinu = mrzis Mesija = oces da crknes = Penaldov fan.

 

 

Nerealno. Ko djeca od 15 godina.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Bugl Khan said:

Ne znam zašto je ovo teško za shvatiti. Mislim, razlika u svakoj kategoriji, ali u svakoj je na strani Livakovića. Jedimi argument za Martineza je da je branio u finalu. Ali nagrade su dodjeljene prije finalne utakmice. Tako da ne znam po kojem kriteriju je Martimez imao bolji turnir osim po kriteriju "ja kažem da je tako".

Izgleda je kriterijum broj utakmica bez primljenog gola ("clean sheets"), tu su trojica sa po tri utakmice, Martinez, Bounou i Pickford.

 

Ako nije to, mogu da ponudim jednu brzu teoriju zavjere: sponzor trofeja je Adidas, a Argentinci nose Adidas :s_w:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Skyglider said:

 

Sve to ja razumem, ali majku mu računam da nisu životinje, ipak su ljudska bića, imaju mozgove, valjda mogu nekad da ih uključe, pa da sedne neko da im objasni, da ih edukuje šta znače takvi povici "za dom spremni" . Valjda su mogli da vide kako je prošao Šimunić kad se to drao na nekoj utakmici.  Dobro, makar ove godine nisu tražili Thompsona na dočeku i to je neki progres što kažeš

Na vlasti u zagrebu više nije primitivni kriminalac, tako da Thompson na Trgu nije mogao pjevat da je to tražio ne znam tko. A Čavoglave su pjevali Lovren i Brozović u Brozovićevoj birtiji, a ne u nikakvoj svlačionici s medaljom oko vrata. S tim da se na snimku vidi da Lovren pazi koje stihove pjesme da ne pjeva.

Mislim, zaboli me da opravdavam Lovrena i uvjerljivo najglupljeg igrača reprezentacije. Ali je li itko od vas ikada vidio izjavu Brozovića za novinare nakon utakmice, prije utakmice? Jeste li ikada vidjeli Brozovića na press konferenciji prije ili poslije utakmice? Što mislite zašto niste? Lik ne zna složit 3 rečenice. Taj neće promašit penal u raspucavanju. Lik na terenu ne osjeća pritisak, nervozu, ništa. QF SP protiv Brazila mu je isto što i turnir u kvartu. Trema mu je ista. Glup je i boli ga quratz. Rečenica koja najbolje opisuje Brozovića van terena. Svjetska klasa i boli ga quratz je Brozović na terenu.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, alpaka Bereta Sida said:

 


Sretan 12. rodjendan

 

 

Hvala čiča 

3 hours ago, McLeod said:

Fascinantno je da na ovom forumu prolazi ovakva indukcija -

 

Kritikujes Argentinu = mrzis Mesija = oces da crknes = Penaldov fan.

 

 

 

Zašto se ima kritikovati Argentina igrački?

Bili su ubjedljivo bolji rival u svakoj utakmici, čak i u prvoj koju su izgubili od SA.

Realno je tako, da ih najviše kritikuju CR-ovi fanbojevi, vidjeli smo to i na temi i izjedoše se živi što je GOAT ozvaničio svoj status, riječ ne progovoriše o ovoj navidnoj ruci kod 3 gola Francuske, ali zato su svaku moguću sitnicu koja je svirana za Arg pod mikroskopom tražili.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Napisacu nekoliko postova kao sveojevrsnu konkluziju mog vidjenja Mundijala u Kataru.

Prvi zelim da posvetim zasluzenim..ponavljam,zasluzenim svetskim prvacima - reprezentaciji Argentine.
Da bi se kvalitetnije analizirala njihova igra i njihov put to trece titule Svetskog prvaka,moramo najpre da se vratimo u proslost. Prvo daleku,pa onda skoriju.

Argentina je svoja prva dva naslova svetskih prvaka osvojila 1978.i 1986.godine.
1978.godine Argentinu je sa klupe predvodio Cesar Luis Menotti. Argentina je do prve titule dosla leprsavijom i napadackom igrom. Sa selektorom Carlosom Bilardom, Argentinci su 1986.godine do druge titule dosli potpuno razlicitim stilom - akcenat je bio na defanzivi,a ceo tim se "podredio" Maradoni kao lideru ekipe. Postovaoci prvog pristupa su kasnije nazvani menotisti,a oni koji su vise cenili drugaciji takticki pristup,bilardisti.

Gde,u odnosu na dve pomenute skole shvatanja,stoji Lionel Scaloni? Rekao bih - negde izmedju. No,najpre jos jedan povratak u proslost. Onu blizu.
Scaloni je na prethodnom prvenstvu,u Rusiji 2018.godine,bio pomocnik Horheu Sampaoliju. Mundijal je zavrsen rutinskim (2:4) porazom od Francuske u osmini finala. U fudbalskom savezu Argentine je nastao pravi karambol..svi su se posvadjali i niko ni sa kim nije razgovarao. Sampaoli je dobio otkaz, a rukovodstvo saveza je Scaloniju ponudilo mesto selektora dok se ne pronadje dugorocno resenje. Iako bez trenerskog iskustva,bivsi fudbaler Deportiva La Corune iz sampionskih dana,prihvatio je ponudu iako je to znacilo prekid prijateljstva sa Sampaolijem,koji je to video kao cin "izdaje" svog dojucerasnjeg asistenta.

Scaloni je okupio ekipu,okupio bivse reprezentativce (Ayalu i Samuela) u strucni stab i poceo da sastavlja tim koji je ostao pocepan nakon Rusije. Na Copa America 2019.godine, Argentina osvaja trece mesto pobedom nad Cileom 2:1. To je u argentiskom savezu ocenjeno kao pozitivan rezultat i mada je Scaloni insistirao na odlasku, celnici saveza su ga ubedili da ostane na klupi. Ovo ce se pokazati kljucnim potezom saveza.

On zapocinje kvalifikacije za Katar. Vrlo brzo uspeva da "procisti" nacionalni tim: u taktickom i kadrovskom smislu. Uspostavlja osnovne postulate igre i konacno se oslobadja velikih imena sa isteklim rokom trajanja. Brzo se naziru konture igre,igraci ih prihvataju,a medjuljudski odnosi postaju nikad bolji. Messi ponovo sa uzivanjem i entuzijazmom igra za nacionalni tim.
Negde na polovini kvalifikacija u juznoamerickoj zoni,Argentina konacno osvaja Copa America, 2021.godine,pobedom nad najvecim rivalom Brazilom 1:0, na njihovoj legendarnoj "Marakani". Argentina osvaja svoju petnaestu titulu prvaka Juzne Amerike (prvu nakon 1993.godine),a Messi konacno osvaja veliki reprezentativni trofej u seniorskom fudbalu.

Argentina zavrsava kvalifikacije neporazena,na drugom mestu odmah iza Brazila,i sa nizom od 36.meceva bez poraza stize u Katar.

Koliko god bio neocekivan i shokantan, poraz od S.Arabije je bio otreznjujuci za "Gauchose" i nesto sto im je trebalo. Da ih spusti na zemlju i natera ih da se fokusiraju na fudbal; da razumeju da nema lakih protivnika i unapred dobijenih meceva..i da ce patiti,da ce mnogo patiti na ovom putu,iako ce toga postati potpuno svesni tek na samom kraju prvenstva i njegove dramaticne zavrsnice.

Apsolutno ne stoje price kako je Argentina krs ekipa sa jednim i po igracem ("Mesi napred/Martinez na golu). Sve su to pristojni igraci,iako priznajem ne i top-klase,ali veoma dobro ukomponovani u skladnu celinu..gde je svako do najsitnijeg detalja znao svoju ulogu i poziciju u timu. I svu su je prihvatili i prigrlili.

Jos manje stoji "konstatacija" o Argentini kao repki "koja igra defanzivan fudbal". Ne racunajuci otvaranje prvenstva (mec koji je lako mogao da zavrsi sa tri lopte u mrezi Saudijaca btw),Argentina je svakome dala bar dva gola. Moze li se ekipa koja je svima (isklj.Arabiju) dala dva gola nazvati defanzivnom? Ekipa kojoj Meksiko i Poljska bukvalno nisu prosle centar..ali bukvalno..gde dolazimo do niza drugih suludih i olakotno ispaljenih "tvrdnji" (forumskim recnikom: hot-take-ova) o slabosti grupe,o tome kako "iz pola drugih grupa ne bi prosli dalje"..pa sve do smehotresnih izjava o tome kako je Maroko bio ofanzivniji od njih..

Malo ko je bio spreman da objektivno analizira njihovu utakmicu sa Hrvatskom npr. A da je to ucinio lako bi zakljucio da je malo ko bio sposoban da onako razmontira Hrvate. Ono je bilo brisanje o patos. Toliko dominantno,da ni ja to nisam ocekivao.. Hrvatska je u drugom poluvremenu bila spremna za petardu..za jos dva komada nakon 0-3.. i nije se raspala (iskljucivo) sama od sebe..kumovali su tome itekako Messi &co. Medjutim,"povukli" su rucnu kocnicu jer su stedeli energiju za vec izboreno finale.

Argentina je ovde prikazala sjajan balans izmedju odbrane i napada, presinga i bloka, poseda i re-poseda i tranzicije. A u svim varijantama je jedna stvar bila kljucna i od presudnog znacaja: sumanuta agresivnost. Od Alvareza napred do stopera nazad,svaki igrac je pokazivao neverovatnu agresiju na loptu,a neretko i na protivnika. Startovi na ivici faula, ulazak u dres protivnika, konstantno disanje za vrat..pritisak koji je lomio protivnike. Druga stvar koju bih istakao je strpljivost u igri. Mirnoca. Nisu gubili strpljenje, nisu zurili..znali su da imaju odlicno spremljene taktike za sve protivnike. Tim koji je do svoje igre i prilika dolazio i posedom,ali se nije stideo ni bloka i cvrstine.

Dva najveca (zasto ne reci i jedina) problema u igri su bila: emocionalna nestabilnost i igra protivnika visokim loptama. Tu su se i mucili i placali.

Australija je osmini finala pokazala svima gde je agentinska Ahilova peta.
Kad su,vijajuci rezultat,ostavili napred onog dvometrasa stopera i poceli da "bunare",odjednom je Argentina zapala u probleme..Martinez je morao da spasava vec dobijenu utakmicu. Isto se dogodilo i protiv Holandije kada je LVG uveo Veghorsta i Luka de Jonga. I francuski golovi u finalu su dolazili kao posledica visokih lopti koje argentinska odbrana nije umela da resi.
O elementu emotivne nestabilnosti ne bih trosio previse reci..dovoljno je bilo videti suze na licu Anhela di Marie posle drugog gola Argentine u finalu. Kidale su ih emocije tokom celog prvenstva..teret Mesijevog The Last Dance-a na Mundijalima..spoznaja da je ovo njegova poslednja prilika za Zlatni globus..iz te emotivne rastrojenosti dolazile su oscilacije i padovi u igri..za neke od njih Argentina je i surovo kaznjavana..finalna drama je bila vrhunac ovog rolerkostera..malo je falilo da na kraju ostanu bez svega..

No,i to je kvalitet. Kvalitet karaktera i hrabrosti. Patili su mnogo,ali nisu pali. To je pecat i uticaj dvojice Lionela na tim: Scalonija i Messija.

Scaloni je maestralno vodio Argentinu u Kataru - i u pripremi meceva i tokom utakmica. Svaki protivnik detaljno skautiran, izmene u najvecem broju slucajva logicne i pravovremene..fantasticno je "disao" sa igracima..osecao ko je u formi,a ko nije, menjao startere,a nije se libio ni promena formacija da bi se bolje prilagodio i protivniku kad je trebalo (najbolji primer je "ogledalo" protiv Holandije).

Svi ce uvek pricati o Messijevoj tituli..o nasledniku Maradone (koji ga je pretekao)..medjutim,ovo je jednako (ako ne i vise) titula drugog lava (Lea) - Scalonija. Pocinje era scalonista u argentinskom fudbalu..zasluzeno..kao sto je zasluzena i treca zvezdica iznad grba sa natpisom AFA
 





 

  • Like 14
  • Love 2
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Ako ste se pitali otkud to da je Messi osvojio Zlatnu loptu i konačno odigrao jedno SP na svojoj razini sad, pred kraj karijere, evo odgovora

 

 

Spoiler
On 11/1/2022 at 12:30 PM, McLeod said:

 

Bio bi mozda broj dva u Barsi sada, posle Levandovskog, cisto po kvalitetu, sigurno bi bio namenski broj jedan.

 

Sto se tice toga da je trenutno najbolji na svetu, nije ni blizu, samo ne gledamo dovoljno francusku ligu, gledao sam sticajem okolnosti par meceva u poslednje vreme.

 

Mesi je propao mozda i vise od Ronalda. Duplo je sporiji, ne moze da dodje u prilike za ciste golove kao nekad toliko cesto, a sut, koji mu nikad nije bio jaca strana, sada je bukvalno tragican. I to sve igrajuci protiv Nantova i Brestova.

 

I dalje impactful igrac svakako, ali ni 20% prajma.

 


Aj kent help it 😁

  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

Cinjenica je da je Messi danas znacajno znacajno losiji igrac nego u primeu. To je sasvim normalno, ipak mu je vec 35. Ovaj turnir je odradio nesporno na vrhunskom nivou. Scaloniju idu velike zasluge sto je sastavio ekipu i sistem u kojem se Messijevo statiranje moze sakriti i pustiti ga da radi ono u cemu je i danas najbolji na svijetu. Citava ekipa je nenormalno trcala i pokrivala da bi Messi mogao raditi svoje. U PSGu protiv vrhunskih ekipa vrlo vjerovatno nece imati taj luksuz jer ni Mbappe ni Neymar nisu ni priblizni trkaci kao De Paul, Alvarez, Enzo ili Mac Allister.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Cinjenica je da je Messi danas znacajno znacajno losiji igrac nego u primeu. To je sasvim normalno, ipak mu je vec 35. Ovaj turnir je odradio nesporno na vrhunskom nivou. Scaloniju idu velike zasluge sto je sastavio ekipu i sistem u kojem se Messijevo statiranje moze sakriti i pustiti ga da radi ono u cemu je i danas najbolji na svijetu. Citava ekipa je nenormalno trcala i pokrivala da bi Messi mogao raditi svoje. U PSGu protiv vrhunskih ekipa vrlo vjerovatno nece imati taj luksuz jer ni Mbappe ni Neymar nisu ni priblizni trkaci kao De Paul, Alvarez, Enzo ili Mac Allister.

Da, nesporno je da nema probojnost ka' ranije, jer godine, sve je to prirodno, ali mu je Skaloni u ekipi Argentini sklopio odličnu ekipu koji će da trče i grizu za njega, a on gravitira na 40 metara od gola i idu lopte ka njemu, da bi on iz 2 poteza napravio višak i filtrirao pasove, tako da je opet vrhunski igrač u tom sistemu

Edited by LazarusMNE
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Cinjenica je da je Messi danas znacajno znacajno losiji igrac nego u primeu. To je sasvim normalno, ipak mu je vec 35. Ovaj turnir je odradio nesporno na vrhunskom nivou. Scaloniju idu velike zasluge sto je sastavio ekipu i sistem u kojem se Messijevo statiranje moze sakriti i pustiti ga da radi ono u cemu je i danas najbolji na svijetu. Citava ekipa je nenormalno trcala i pokrivala da bi Messi mogao raditi svoje. U PSGu protiv vrhunskih ekipa vrlo vjerovatno nece imati taj luksuz jer ni Mbappe ni Neymar nisu ni priblizni trkaci kao De Paul, Alvarez, Enzo ili Mac Allister.

Približni? Kad je PSG u fazi obrane, korisni su jednako kao Messi. Mbappe tamo smjenjuje i postavlja trenere i sportske direktore. Al će u fazi obrane trčati za Messija. Pogotovo sad nakon one minute šutnje. Neymar je također poznat po ispunjavanju obrambenih zadataka. To sve prolazi u Ligue 1, ali u CL će se desit što se desi i svake godine. Imat će Real sreće. Da, bit će da je to. PSG nema sreće.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Just now, Bugl Khan said:

Približni? Kad je PSG u fazi obrane, korisni su jednako kao Messi. Mbappe tamo smjenjuje i postavlja trenere i sportske direktore. Al će u fazi obrane trčati za Messija. Pogotovo sad nakon one minute šutnje. Neymar je također poznat po ispunjavanju obrambenih zadataka. To sve prolazi u Ligue 1, ali u CL će se desit što se desi i svake godine. Imat će Real sreće. Da, bit će da je to. PSG nema sreće.


Sad im je Bayern prva prepreka, tu bi vec mogli ozbiljno stradati jer su ovi vrhunska trkacka ekipa i pri tome imaju top kvalitet. Prosle sezone protiv Reala su se samo ugasili nakon izjednacanje i nisu posteno izasli iz svog sesnaesterca.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, alpaka Bereta Sida said:


Sad im je Bayern prva prepreka, tu bi vec mogli ozbiljno stradati jer su ovi vrhunska trkacka ekipa i pri tome imaju top kvalitet. Prosle sezone protiv Reala su se samo ugasili nakon izjednacanje i nisu posteno izasli iz svog sesnaesterca.

Vrlo vjerojatno. Ali opet, oni imaju top igrače od golmana do špiceva. Mogu i s loptom i u kontri unakazit bilo koju ekipu, ali isto tako mogu najebat od bilo koje organiziranije momčadi.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

U PSGu protiv vrhunskih ekipa vrlo vjerovatno nece imati taj luksuz jer ni Mbappe ni Neymar nisu ni priblizni trkaci kao De Paul, Alvarez, Enzo ili Mac Allister.

Francuzi su bili izbacili statistiku posle polufinala, Mbappe je igrač koji je ubjedljivo najmanje cimao u odbrani na prvenstvu (najmanje osvojenih lopti na prvenstvu od svih koji su odigrali više od 180 minuta), pa posle njega jedini koji mu je blizu je Messi. Samo nepismeni kamilari su mogli da pomisle da je doveđenje Messija u ekipu u kojoj su već Mbappe i Nejmar sjajan potez.

 

EDIT: čemu ove Martinezove maloumne provokacije Mbappea? Nije mu dosta tri penala i golčina iz igre?

Edited by Beonegro
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Beonegro said:

Francuzi su bili izbacili statistiku posle polufinala, Mbappe je igrač koji je ubjedljivo najmanje cimao u odbrani na prvenstvu (najmanje osvojenih lopti na prvenstvu od svih koji su odigrali više od 180 minuta), pa posle njega jedini koji mu je blizu je Messi. Samo nepismeni kamilari su mogli da pomisle da je doveđenje Messija u ekipu u kojoj su već Mbappe i Nejmar sjajan potez.

 

EDIT: čemu ove Martinezove maloumne provokacije Mbappea? Nije mu dosta tri penala i golčina iz igre?


Njima je svakako promocija prvenstva u Kataru preko nagomilavanja zvijezda u PSGu bila glavna ideja. Usput UEFA im je dozvolila da se pisaju i po njima i po kompletnom europskom fudbalu fiktivnim sponzorskim ugovorima. Ni City nije nista normalniji po pitanju sponzora.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...