Jump to content

Beonegro

Član foruma
  • Posts

    4,994
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    10

Everything posted by Beonegro

  1. Lučić je gotov. Dobrić umjesto njega i to je to što se mene tiče, ali se plašim da Pešić neće prelomiti u glavi da krene na prvenstvo sa samo 4 visoka, nego da će neko od upotrebljivih igrača izvisiti da bi se u 12 uglavio još jedan visoki (bojim se da spekulišem ko bi to mogao da bude). U svakom slučaju, mislim da igrači koji su bili na SP imaju ogromnu prednost kod Pešića u odnosu na sve ostale, nema teorije da ne povede Vanju i Dobrića, ukoliko budu zdravi.
  2. A gdje je tu Bryant Big Country Reaves? 😁
  3. Tu ne može čovjek da se ne zamisli koliko bi Robinson i Olajuwon uspjeli da prokljuve to što je Jokić prokljuvio. Robinson je imao sezonu sa 30 poena i 5 asistencija u prosjeku (1993-94), to je vrlo tickly za ove ŠBBKBB teme 😁
  4. Nisu vanvremenska klasa, ali bi se u današnjoj NBA DPOY birao između njih dvojice dok god bi igrali, pri čemu je Mourning i u napadu daleko od cjepanice.
  5. Hakeem u današnjoj NBA bi pokvario ligu, za početak mislim da od današnjih centara u ligi šansu da budu dvocifreni protiv njega imaju samo Jokić i Embiid, a na drugoj strani bismo redovno gledali strašne stvari, tipa šut iz igre 20 od 24 ili 20 šutnutih bacanja. Ni Robinson ne bi bio daleko od toga, on nije bio lošiji igrač od Hakeema, razlika u Hakeemovu korist je uglavnom u mentalnoj snazi i stabilnosti, ali je Robinson i devedesetih bio u stanju da kad treba tovari do 70. Što se tiče Jokića, on je po meni prvi centar koji je do kraja provalio svoju ofanzivnu gravitaciju i manipulaciju kompletnom protivničkom odbranom. U kombinaciji sa činjenicom da je danas jedan od najsnažnijih igrača u ligi i da je zahvaljujući tome u stanju da kreira spacing i zauzimanjem pozicije duboko u reketu i izvlačenjem protivničkog centra, on je jedinstven igrač u istoriji košarke. M E Đ U T I M Ukoliko Jokića stavimo u konkurenciju iz devedesetih, gdje imaš gotovo pola ekipa u ligi sa Hall od Famerima na poziciji 5 i ostatak lige sa tjelesinama skupljenim da biju pomenute Hall of Famere, to bi Jokiću sigurno oduzelo dio repertoara koji danas koristi, a time i sposobnost da u ovolikoj mjeri manipuliše protivničkim odbranama, prostom činjenicom da kad ga čuva igrač koji mu parira snagom (a naročito kad ga čuva neki Olajuwon ili Mourning) protivnička ekipa nema potrebu da toliko skuplja i toliko pomaže na njemu. Prema tome, legitimno pitanje je da li bi Jokić devedesetih mogao da ima ovakav utisak na igru, ili bi bio "samo" još jedan dobar klasični centar, svakako nadprosječan dodavač, ali vjerovatno ne plejmejker kakav je danas? (podsjećam, za potrebe diskusije smatramo da Nikola ima slobodu da igra ovako kako danas igra i ekipu selektiranu da optimizuje njegove kvalitete)
  6. Možda sam ja neobjektivni old fart, ali i dalje imam neke nedoumice, i to posebno oko Rađe. On je manje raznovrstan igrač od Jokića, ali kao finišer je nevjerovatan, stavi prime Rađu u današnju NBA i dobijaš O'Nealovsku dominaciju, nešto kao ovo što s vremena na vrijeme protivnicima napravi Embiid, samo sa takmičarskim drajvom da te 20 puta na utakmici unese u koš, ako bi bio zdrav tu bi bilo bez problema deset 20+ i 10+ sezona, i 5 peak sezona u kojima bi se borio za titulu najboljeg strijelca lige. Što se tiče Divca, treba imati u vidu da je imao ogroman peh što se Magic penzionisao već 1991., da je Magic nastavio da igra normalno do 35-36 Divac bi imao prvih pet sezona u ekipi koja je u kontinuitetu contender i njegova karijera bi izgledala još bolje nego što sad izgleda. Mada se slažem da on nije taj nivo, između ostalog i zato što ipak nikad nije bio 100% posvećen svom tijelu.
  7. Eh da je PredragSaša još u klubu, ovaj bi se odmah bondovao sa njim 😁
  8. Ceterem autem censeo da je neosvajanje ABA lige mega-bruka i sramota, sa EL ili bez nje.
  9. Iz ove perspektive je napravljena greška što ga prošle godine nismo poslali u Čačak ili u Igokeu da odigra jednu sezonu ABA lige sa jakom minutažom i ulogom, da vide i on i klub gdje je i šta zapravo može, a što umjesto njega nije doveden neki malo budžetniji Will Mosley da zategne odbranu iza Kaminskog po petnaestak minuta.
  10. Beonegro

    NBA 2023-24

    Bolje deb'o nego neuhranjena ojebina kao Jarrett Allen, gledam ga sinoć u odbrani, Jokiću bi otprilike više smetalo da stave ispred njega stolicu nego kad ga ovaj čuva.
  11. Gledaj ovaj klip, imaš 2 ili 3 slične situacije u kojima centri tijelom guraju igrača sa loptom od koša i nijednom nije sviran faul, dakle ovo što radi Kamenjaš nije automatski faul, stvar slobodnog sudijskog uvjerenja je da li intenzitet kontakta izlazi iz dozvoljenih okvira. Ja dok sam pokušavao da igram košarku prije skoro 30 godina baš ovo su nas učili, kad kao centar stigneš nogama da odguraš beka na centar to je bio vrhunac odbrane od p'n'r, danas se možda igra malo mekša košarka i to se manje toleriše, ali nemojmo sad da padamo u drugu krajnost i da svaki kontakt proglašavamo faulom.
  12. Pošto ne vidim pravilnik na sajtu EL možemo samo da nagađamo, ali ono što sam čuo od komentatora je da, kada se jednom svira faul, nema mijenjanja te odluke, može samo sa se gleda da li je na šutu ii ne i da li je običan ili nesportski faul. E sad moooožda može da se traži čelendž za nešto što je neposredno prethodilo faulu koji je sviran npr. odbrambenom igraču pa da se vidi da je bila nesportska i da to onda de facto poništi faul od odbrane (npr. napadač u demarkaciji udari odbrambenog igrača laktom, to se ne sudi, onda odbrambeni igrač napravi običan faul koji dosude, i nakon toga trener oštećene strane traži čelendž zbog tog prethodnog udarca laktom i sudije se nakon pregleda slože da je akciji prethodila nesportska od napadača).
  13. Ne može da se čelendžuje faul, koliko sam ja informisan,
  14. Jedino što drugačije izgleda iz ovog ugla je da Panter cima glavom (zbog čega je vjerovatno i izgubio korak) kod kontakta sa Kamenjašom, koji kontakt može i ne mora da se svira, u pitanju je klasično centarsko iskakanje bez kontakta rukama, bez saplitanja, jedino što je sporno je ulaženje u putanju (zbog čega ja mislim da je trebao da se sudi faul), ali čak i to ne mora da se svira u ovoj situaciji u kojoj se Panter kreće prema aut liniji i nije ni blizu pozicije da napadne koš. Što se tiče Ferela, sve je čisto, ne bi mu ni Željko Obradović sudio faul za ovo što vidimo.
  15. Nema sumnje da bi svjež Jokić mogao da igra bar egal sa bilo kojim vrhunskim centrom iz bilo kog perioda, ali kontekst koji pominjem znači i da nakon tekme protiv Shaqa tebi treba pet dana da se oporaviš, i takođe znači ligu u kojoj svaka ekipa nastoji da ima bar jednog ili dva međeda koji mogu da se rvaju sa Shaqom, nači zamisli neku sekvencu u kojoj igraš protiv Shaqa. pa protiv Ostertaga, pa protiv Robinsona, pa protiv Divca, nakon deset dana ne znaš više ni kako se zoveš, a čeka te tekma protiv Olajuwona, Ewinga ili Mourninga...
  16. E pa tu se pojavljuje suv crmnje: da li bi u takvoj konkurenciji Jokić bio bolji od Rađinih 20-10 iz sezone 1995/96? EDIT: da se razumijemo, Dino je bio ozbiljna zvjerina dok je imao hrskavice u koljenima, da ga presadiš u sadašnju NBA vjerovatno automatski top-3 petica sa naprednjakom i Embiidom
  17. Drugim riječima, kaniš li pobijediti - ne smiješ izgubiti
  18. Ako misliš da će prije Partizan ponovo na jednoj utakmici šutirati 60% za tri (do ove utakmice u ABA 237/609 odnosno 39%) nego što će Budućnost ponovo šutirati 42% (do sada u ABA šutirali 204/586 odnosno 35%) onda si baš udario po kopijumu.
  19. Onda se slažemo, dobro je da smo večeras dobili, i time se spisak dobrog iscrpljuje (OK, može da se doda i to da su Ledej i Naneli odigrali dobro, kao i da je Panter razigravao ekipu možda najbolje u sezoni), ali nema razloga da lažemo sebe da je ovo bila sjajna utakmica, dobili smo uglavnom zahvaljujući šutu za tri koji se u ovom ostatku sezone vjerovatno neće ponoviti, da smo šutirali nekih prosječnih 35% vjerovatno bismo i noćas izašli sa terena sa repom između nogu.
  20. Nemoj da se ljutiš na mene što konstatujem očigledno
  21. Milo mi je što su Srbi u CG ogorčeni zbog druženja sa podgojenim Nikolićem, dok je druženje sa nekoć najvećim švercerom duvana u Evropi, ali i preferencijalnim korisnikom deviza za šticovanje iz Zlobodanovog vremena (baš jednog od onih zbog kojih su vam roditelji imali plate po 2DM), Veskobarom. business as usual. Nije da dotični nije naprosto uzvratio gostoprimstvo koje mu je Žoc, sa Kićom, nedavno ukazao na Zlatiboru 🙄
  22. Brt, pet puta jeftinija ekipa je imala egal protiv nas na 40 sekundi do kraja, da li si siguran da smo gledali istu utakmicu i istu sezonu?
  23. Nisam znao gdje da stavim ovo, moglo je na NBA i na kafanu, ali bi na obje teeme bilo brzo zatrpano, pa ajd da probam ovdje: Јокић и поред све статистике није на позицији центра на нивоу Дивца и Рађе Iskreno, na prvu sam pomislio da je Toni prolupao i da je ovo još jedan cringy žalzamlados' momenat nekadašnjih velikih sportista. Međutim, kad sam se podsjetio da ovo nije izjava PredragTheSaše u pauzi između bodenja noževima sa prijateljima, nego vazda odmjerenog i pristojnog Tonija Kukoča, poč'o je da me radi crv sujmlje: zaista, da li ima nekog smisla u ovome? Da li kontekst u kojem gledamo Jokića, a to je nesumnjivo najlošija konkurencija na poziciji 5 u NBA u poslednjih 40 godina, krivi sliku o NBA karijerama Divca i Rađe, koje su se, bajdvej, odigrale u periodu vjerovatno najjače konkurencije na toj poziciji u poslednjih 40 godina? Da zanemarimo to da centri do prije desetak ili manje godina nisu smjeli da igraju ovako kako on igra i da kažemo da nekim čudom ima svu ovu slobodu i ekipu konstruisanu da maksimizuje njegove kvalitete, ali da je godina 1994., da li bi Jokić bio stalni MVP contender da u kontinuitetu igra protiv Shaqa, Olajuwona, Robisona, Ewinga, Mutomboa, Daughertyja, Smitsa, pa i tih istih Divca i Rađe?
  24. On je i prošle godine bio potvrdio, pa na kraju ipak nije došao, tako da za sada treba imati veliku rezervu prema najavama. LeStatističar je npr. najavio doslovce da će da igra, osim ukoliko ne bude igrao 😄
  25. Grejt kontent, Bajomoj.
×
×
  • Create New...