Horium Posted Sunday at 07:42 PM Share Posted Sunday at 07:42 PM 7 hours ago, MeanMachine said: Dacic jutros na rts: 1. Sajle jasno korodirale 2.Zavod nije branio ali ni savetovao rekonstrukciju 3.Zavod nije primetio da su sajle korodirale (wtf zavod ima sa pracenjem stanja objekta i planom radova na istom) 4.Izvodjac samo radi ono sto mu se napise 5.Projektant je takodje kriv ko i zavod jer je morao da stavi u projekat zamenu sajli Dakle ide se na svaljivanje krivice na zavod i projektanta. Dok izvodjac i nadzor su nevini. Inace da ponovim vrlo moguce da su kocke koje su bile na krovu a uklonjene su tokom radova na istom bile sidrista sajli, pa su sajle polako ali sigurno popustale bez sidrista... Izgleda da je firma koja je zapravo izvršavala radove (podizvođač) Gemmax. Gemmax je, koliko sam ja upoznat, bila poprilično poznata građevinska firma devedesetih i tesno povezana sa tadašnjom socijalističkom vlašću. Što možda daje kontekst zašto se baš podizvođač pere. A on (i sam izvođač) su po prirodi stvari najodgovorniji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Sunday at 07:55 PM Share Posted Sunday at 07:55 PM (edited) Ako neko hoće da gleda građevinsku dozvolu, ima je ovde: https://file.io/cL5YSLI1s0Xs ili ovde https://we.tl/t-CccjTI15Oi (ovaj prvi link briše fajl nakon jednog daunlouda pa sam dodao i drugi). Ne može se ne znam ni ja šta iz nje zaključiti, jer ona ne sadrži projekat i delove projekta, već su oni samo pobrojani. Uostalom, relevantnije je da se dobije pristup Projektima za izvođenje (koji se rade nakon dobijanja građ. dozvole), jer bi u njima trebalo da budu detaljno razrađeni svi detalji oko radova koji će se izvoditi. Iz članka za koji je A sad dao link: Quote U dostupnoj dokumentaciji postoji projekat pod oznakom 1/1.1 i nazivom „Projekat arhitekture rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije stanične zgrade u železničkoj stanici Novi Sad“. Svi radovi na zgradi, pa samim tim i na nadstrešnici koja je pala trebalo bi da budu popisani u ovom dokumentu. Međutim, dok ga Ministarstvo ne objavi, nećemo znati mnogo više od onoga što tvrde zvaničnici. S druge strane, javnost je zbunio projekat pod oznakom 1/1.2. Nosi naziv „Projekat arhitekture rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije pothodnika i nadstrešnice na železničkoj stanici Novi Sad“. Na društvenim mrežama se ovo ističe kao dokaz da je postojao projekat za objekat koji je pao. Po svemu sudeći to nije slučaj. Naime, pothodnik je praktično prolaz kojim se izlazi iz zgrade na perone. Nadstrešnica pomenuta u ovom projektu je namenjena zaštiti tog pothodnika, a ne ulaza u staničnu zgradu. To potvrđuje i Glavna sveska u kojoj se, u opisu ovog projekta, navodi da je duž perona „predviđeno rušenje postojećih peronskih nadstrešnica i izvođenje novih“. I u građevinskoj dozvoli zasebno se navodi dogradnja i adaptacija pothodnika, kao i nova gradnja peronske nadstrešnice. Po svemu sudeći, s obzirom na to da je reč o novoj gradnji, bio je potreban zaseban projekat. A treba imati u vidu i da pothodnik i peronska nadstrešnica stoje na drugoj parceli u odnosu na staničnu zgradu i nadstrešnicu koja je pala. Delovi projekta koji se ovde pominju su navedeni na str. 79 građevinske dozvole. Na strani 85, navode se i: Quote 2/9.1.1 Пројекат конструкције реконструкције и адаптације станичне зграде у станици Нови Сад 2020-250-АРХ-2/9.1.1 2/9.1.2 Пројекат бетонске конструкције доградње потходника у станици Нови Сад 2020- 250-КОН-2/9.1.2 Iz ovog intervjua sa gospođom inženjerkom za koji je Div dao link: Quote “U ovom projektu opšte ne postoji Sveska 2 iz pravilnika Zakona o planiranju i izgradnji, a koja se odnosi na konstrukciju. To je, znači trebalo da bude nekakva adaptacija koja nema konstruktivnih promena. Međutim, definitivno tu nečeg ima”, navodi naša sagovornica. Projekti konstrukcije (tzv. sveska 2) postoje. To su svi ovi delovi projekta koji počinju brojem 2, na primer ova dva iz prethodnog quote-a. Zanimljivo je da 2/9.1.1 u svojoj oznaci sadrži skraćenicu ARH (logično bi bilo da bude KON), ali to je samo ustaljena konvencija kod označavanja koju nije obavezno pratiti. 3 hours ago, Div said: Na spisku projektanata angažovanih na rekonstrukciji Železničke stanice u Novom Sadu ne vidim nijednog projektanta sa licencom 310, što je licenca inžinjera za konstrukciju i to je problem, kaže Andrijana Milovanović, građevinska inženjerka za konstrukcije sa višedecenijskim iskustvom na poziciji vodećeg inženjera. Bilo bi zanimljivo videti koji je ovo spisak, jer se u građevinskoj dozvoli navodi samo ime i broj licence glavnog projektanta (str. 106). 3 hours ago, Div said: Za ženu koja je potpisana kao glavni projektant, ja uopšte nisam sigurna da ona sme ovo da potpiše sa svojim licencom 315, što je odgovorni projektant za puteve i železnicu”, kaže Andrijana Milovanović, građevinska inžinjerka za konstrukcije sa višedecenijskim iskustvom na poziciji vodećeg inženjera. Zaduženje glavnog projektanta je da uradi Glavnu ("nultu") svesku, koja sadrži opšte podatke o projektu, kao i da vodi računa o međusobnoj usklađenosti svih delova projekta. Projekat je očigledno ogroman i sadrži delove koje se tiču arhitekture, konstrukcije, telekomunikacija, elektroenergetike... i svaki od ovih delova ima odgovornog projektanta iz odgovarajuće struke. Glavni projektant se ne bavi ni jednim od ovih delova u užem smislu, ne postoji nikakva prepreka da ima licencu 315. Bitno je da odgovorni projektant projekta konstrukcije ima strogo odgovarajuću licencu (310). Edited Sunday at 08:00 PM by Smrtokapa link 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted Sunday at 08:14 PM Share Posted Sunday at 08:14 PM 12 minutes ago, Smrtokapa said: Uostalom, relevantnije je da se dobije pristup Projektima za izvođenje (koji se rade nakon dobijanja građ. dozvole), jer bi u njima trebalo da budu detaljno razrađeni svi detalji oko radova koji će se izvoditi. To kod nas ne mora da bude slučaj, naročito kad radove izvode neki koji znaju da ne moraju da se smaraju sa inspekcijama i zakonom. Ali mora postojati projekat izvedenog stanja. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Sunday at 08:26 PM Share Posted Sunday at 08:26 PM 6 minutes ago, robespierre said: To kod nas ne mora da bude slučaj, naročito kad radove izvode neki koji znaju da ne moraju da se smaraju sa inspekcijama i zakonom. U suštini, postoji opcija da se uradi projekat za građevinsku dozvolu tako da sadrži sve detalje koje treba da sadrži projekat za izvođenje, a onda se samo preimenuje u PZI i da izvođaču u ruke. Pokvarena verzija te procedure je da se projekat za građevinsku dozvolu koji NE sadrži sve detalje koje treba da sadrži projekat za izvođenje preimenuje u PZI i da izvođaču. 8 minutes ago, robespierre said: Ali mora postojati projekat izvedenog stanja. Mora ako je dobijena upotrebna dozvola, ona se dobija na osnovu projekta izvedenog objekta. Međutim, u dosijeu na CEOP-u stoji da nije još podnet nijedan zahtev u toj fazi procedure. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polivalentni Stevica Posted Sunday at 08:49 PM Share Posted Sunday at 08:49 PM 1 hour ago, Horium said: Izgleda da je firma koja je zapravo izvršavala radove (podizvođač) Gemmax. Gemmax je, koliko sam ja upoznat, bila poprilično poznata građevinska firma devedesetih i tesno povezana sa tadašnjom socijalističkom vlašću. Što možda daje kontekst zašto se baš podizvođač pere. A on (i sam izvođač) su po prirodi stvari najodgovorniji. A gazda te firme je onaj mamlaz što je raširio kez od uveta do uveta to veče. Pa se sada pokušava oprati na njihovim TV programima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doctor1976 Posted Sunday at 10:05 PM Share Posted Sunday at 10:05 PM 2 hours ago, Horium said: Izgleda da je firma koja je zapravo izvršavala radove (podizvođač) Gemmax. Gemmax je, koliko sam ja upoznat, bila poprilično poznata građevinska firma devedesetih i tesno povezana sa tadašnjom socijalističkom vlašću. Što možda daje kontekst zašto se baš podizvođač pere. A on (i sam izvođač) su po prirodi stvari najodgovorniji. Nije to taj Gemax na koji mislis,taj je u stečaju od pre 5-6 godina,ovaj izvodjac je Gemmax doo Novi Sad. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted yesterday at 03:01 AM Share Posted yesterday at 03:01 AM Ali kako SNS medeiji i ljudi pokusavaju da relativizuju ovo i kako se nije teralo kada su se desile nesrece za vreme zutih. Gade mi se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago (edited) 11 hours ago, MeanMachine said: nadzorni organ je izgleda tu da samo uzme lepe pare Nadzor na tom poslu, železnička pruga BG-SU i svi prateći objekti, kao i na desetine drugih državnih projekata kao što je nacionalni stadion, radi firma povezana sa prijateljem Orbanom, mora da bude para i za ortake, ruka ruku mije. Edited 21 hours ago by Div 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luchifer89 Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago (edited) 11 hours ago, Smrtokapa said: U suštini, postoji opcija da se uradi projekat za građevinsku dozvolu tako da sadrži sve detalje koje treba da sadrži projekat za izvođenje, a onda se samo preimenuje u PZI i da izvođaču u ruke. Pokvarena verzija te procedure je da se projekat za građevinsku dozvolu koji NE sadrži sve detalje koje treba da sadrži projekat za izvođenje preimenuje u PZI i da izvođaču. Mora ako je dobijena upotrebna dozvola, ona se dobija na osnovu projekta izvedenog objekta. Međutim, u dosijeu na CEOP-u stoji da nije još podnet nijedan zahtev u toj fazi procedure. Projekat izvedenog stanja mora da postoji ukoliko je odstupljeno od originalnog PZI projekta. Ukoliko je projekat uradjen u skladu sa PZI projektom, on se koristi za komisiju za tehnički pregled koja ga prosledjuje CEOPu za izdavanje upotrebne dozvole. A pošto je u pitanju rekonstrukcija samog objekta sa dogradnjom, znači da se ne koristi član 145 zakona (odobrenje za izvodjenje radova) nego se izdaje gradjevinska dozvola za koji je neophodna upotrebna dozvola. E sada se dolazi do čuvenog pitanja - da li je prilikom rekonstrukcije objekta potrebna sveska 2 - projekat konstrukcije. Ukoliko se statički tj noseći elementi objekta ne menjaju, nije potrebna izrada projekta konstrukcije. Naravno, za ovakve investitore i projektante ne važe baš sva pravila struke, te će im ministarstvo izdati sve što treba uz minimum dokumentacije. Ali ajde da se vratimo na savest projektanata koji rade rekonstrukciju javnog objekta i to rade za platu,a ne za 65miliona - ko bi se lud igrao sa onim konstruktivnim sistemom??? Uzimajući u obzir da današnji statičari rade uglavnom u Toweru sa opasnim koeficijentom sigurnosti, ova konstrukcija jako teško da bi prošla proračun i bez dodatnog opterećenja. Veoma je moguće da su zbog toga odlučili da izbegnu svesku 2 te da se na nadstrešnici radi samo kozmetika bez čeličnih ramova za staklene površine. EDIT: Da se ispravim - pošto smo imali rekonstrukciju sa dogradnjom za objekat V kategorije - mora i statika. Edited 19 hours ago by Luchifer89 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 10 minutes ago, Luchifer89 said: Projekat izvedenog stanja mora da postoji ukoliko je odstupljeno od originalnog PZI projekta. Ukoliko je projekat uradjen u skladu sa PZI projektom, on se koristi za komisiju za tehnički pregled koja ga prosledjuje CEOPu za izdavanje upotrebne dozvole. A pošto je u pitanju rekonstrukcija samog objekta sa dogradnjom, znači da se ne koristi član 145 zakona (odobrenje za izvodjenje radova) nego se izdaje gradjevinska dozvola za koji je neophodna upotrebna dozvola. Da, recimo da je sve urađeno po PZI, sve je super, PZI postaje PIO uz izjavu investitora, projektanta i nadzora da se nigde nije odstupilo i stvar ide relativno brzo. Ali šta ako je došlo do neke izmene u toku radova, pa se mora uraditi PIO kao zaseban projekat, što iziskuje dodatno vreme? Tokom kojeg Vučić i ekipa čekaju da se još jednom slikaju na otvaranju, stanica i pruga čekaju da počnu sa radom, a sa radovima se završilo. Ko će da trpi slučaj poput pasarele kod Ade Ciganlije koja je godinu dana čekala puštanje iako je bila kompletirana? U svakom slučaju dosije na CEOP pokazuje da još nema upotrebne za ovaj predmet, a stanica radi. Za ostalo može samo da se hipotetiše dok javnost ne dobije pristup tehničkoj dokumentaciji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Oni koji su bili nadzorni organ za zeleznicku stanicu zaduzeni su i za nacionalni stadion. Firma koja je na zeleznickoj stanici izvodila radove radi tunel na Fruškoj gori. Mora azdaji da se glava odreze. Kakva struka, kakvi zavodi, kakvi izvođači, kakvo tuzilastvo... Zna se ko sve odlucuje, zna se ko sve zna... Oni koji su se slikali, oni su odgovorni. Doci ce dan za sablju 2, pa da opet onako osvane poternica sa mrcinom na čelu, a posle piramidalno naređani brat, brnaba i ostali... Sto rece jedan advokat, kad god se na nekom gradilistu ili otvaranju necega vide Dodik ili Orban, odmah se zna da je u pitanju neka mutljavina korupcionaska sa firmama iz Madjarsek ili RS. To su, kako sama mrcina kaze, njegova braća. A EU? Ljubi majka Ursula sina svog Aleka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luchifer89 Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago 24 minutes ago, Smrtokapa said: Da, recimo da je sve urađeno po PZI, sve je super, PZI postaje PIO uz izjavu investitora, projektanta i nadzora da se nigde nije odstupilo i stvar ide relativno brzo. Ali šta ako je došlo do neke izmene u toku radova, pa se mora uraditi PIO kao zaseban projekat, što iziskuje dodatno vreme? Tokom kojeg Vučić i ekipa čekaju da se još jednom slikaju na otvaranju, stanica i pruga čekaju da počnu sa radom, a sa radovima se završilo. Ko će da trpi slučaj poput pasarele kod Ade Ciganlije koja je godinu dana čekala puštanje iako je bila kompletirana? U svakom slučaju dosije na CEOP pokazuje da još nema upotrebne za ovaj predmet, a stanica radi. Za ostalo može samo da se hipotetiše dok javnost ne dobije pristup tehničkoj dokumentaciji. Ako nema zahteva za upotrebnu, nema ni PIO projekata. PIO projekat statike je nešto što nema svrhe raditi, mogu se raditi neki dodatni proračuni u toku gradnje da se provere neke izmene koje su odgovorni izvodjač i nadzor razmatrali. PIO arhitekture, vode, struje, HVAC sistema je lako iskontrolisati, ali za ugradjene materijale tj armaturu, marku betona, skrivene čelične profile je odgovoran nadzor i sam izvodjač 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edinburgh Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago 17 hours ago, Pletilja said: Zar ne mislite da je vlast vec dovoljno uticala na porodice nastradalih, sumnjam da im je do gledanja N1. A ja gledam i videla sam sve te ljude koji su komentarisali i nemam ustisak da su nekompetentno lupetali na aktuelnu temu. Posto ne gledam Pink i Hepi, mozda da mi kazete koje su kompetencije sagovornika na tim televizijama, mahom dezurnih branilaca lika i dela AV? Da na Gredjevinskim fakultetima ima vise ljudi a manje misheva, mozda bi i guknuli, ovako, uglavnom, kad ih pitas za misljenje, oni daju ostavke, kolektivno..... Vlast jeste vec sada uticala na porodice nastradalih, ali ja ne govorim o tome. Kazete:" ...nemam utisak da su nekompetentno lupetali na aktuelnu temu. ...." Verujem da Vi nemate takav utisak, jer se ne bavite gradjevinskim konstrukcijama, medjutim ja znam da je vecina komentara u medijima o fizickim (dakle ne politickim uzrocima) pada obicno lupetanje. Nikakve ostavke nisu bile davane na GF-u, to je bilo na ETF-u a on je potpuno druga institucija. Oni koji imaju znanje koje im omogucava da sa pristojnom merom sigurnosti opisu mehanizam loma ove konstrukcije to ne rade, jer ne raspolazu podacima. Kad vec govrite o licnom utisku, pogledajte malo bolje vecinu likova koji u velikim medijima komentarisu pad nadstresnice - zar nemate utisak da su to ljudi gladni publiciteta, spremni da zarad licne promocije govore o necemu sto ne poznaju, bez obzira na moguce negativne posledice njihovog lupetanja? Nagadjanje u jednoj ozbiljnoj struci je potpuno iskljuceno - ovo nije gajenje pilića, ljudi su poginuli. P.S. Na Pinku i Hepijiu su svi redom obicne budale - ne znam zasto me to pitate i nemam nameru da komentarisem taj smrad. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago (edited) 55 minutes ago, Smrtokapa said: U svakom slučaju dosije na CEOP pokazuje da još nema upotrebne za ovaj predmet, a stanica radi. Za ostalo može samo da se hipotetiše dok javnost ne dobije pristup tehničkoj dokumentaciji. Ja sam viđao slučajeve gde je u PGD navedeno jedno, u PZI drugo, a na kraju izvedeno nešto potpuno treće. I to onda funkcioniše tako bez dozvole jer bi neko negde ostao bez struje, grejanja, vode i slično pa se na takve stvari žmuri. Dodatno, za takve projekte čak ni privatni investitori ne vade pare iz svojih džepova nego odlaze u banku. Međunarodne finansijske institucije ne tolerišu takve i slične papazjanije pa se otud i obraćamo sve više braći Kinezima za kreditiranje infrastrukturnih projekata. Edited 18 hours ago by robespierre 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luchifer89 Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Just now, robespierre said: Ja sam viđao slučajeve gde je u PGD navedeno jedno, u PZI drugo, a na kraju izvedeno nešto potpuno treće. I to onda funkcioniše tako bez dozvole jer bi neko negde ostao bez struje, grejanja, vode i slično pa se na takve stvari žmuri. Sve je to ok kada je u pitanju privatna kuća, manji poslovni objekat ili neka halica - koje ne moraš knjižiti u katastar odma, pa ćeš da legalizuješ za koju godinu kad se promeni zakon. Mi ovde imamo objekat za koji dozvolu izdaje ministarstvo, ne lokalna samouprava. U pitanju je javni objekat koji koriste stotine/hiljade na dnevnom nivou, za čiji projekat je odgovorna firma sa visokom A licencom. Što je najgore od svega, oni lagano mogu za 3 dana da vrate predmet na CEOP, obrišu nadstrešnicu iz projekta, antidatumiraju digitalni potpis jednostavnom promenom vremena na računaru i nikom ništa. Ovde su svi u lancu državni, najebaće kafe kuvarica u CIPu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Meni je jezivo što po Twitteru razvlače inženjerke iz Glavne sveske, jer odjednom svi zasigurno znaju da su one odgovorne za to što se desilo. Isto tako, ovo što kaže @Edinburgh, sad će svi da izađu u medije i spekulišu zbog čega se to dogodilo. A lik sa Građevinskog fakulteta kog su sad isturili u javnost je Branislav Ivković, inače naprednjak i u svim je nadzornim odborima. Treba uzeti u obzir to da izvođač na terenu često sjebe stvar, što iz nemara, što da bi se ućarilo od materijala. To je iskustvo koje sam čula od većine građevinskih inženjera konstruktora; da ako oni projektuju recimo 20cm betona na nekom elementu, majstori budu u fazonu a evo stavićemo 10cm, kao da će biti neka šteta... Zbog toga i jeste važan nadzor pri izvođenju građevinskih radova. Ne bi me iznenadilo da je i ovde bilo nešto slično, pogotovo ako znamo ko je bio pravi izvođač radova. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Još malo i broj žrtava radikalske vlasti će prevazići broj žrtava NATO bombardovanja. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago ...koje se takođe računaju u radikalske žrtve. 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted 16 hours ago Share Posted 16 hours ago 1 hour ago, Edinburgh said: Vlast jeste vec sada uticala na porodice nastradalih, ali ja ne govorim o tome. Kazete:" ...nemam utisak da su nekompetentno lupetali na aktuelnu temu. ...." Verujem da Vi nemate takav utisak, jer se ne bavite gradjevinskim konstrukcijama, medjutim ja znam da je vecina komentara u medijima o fizickim (dakle ne politickim uzrocima) pada obicno lupetanje. Nikakve ostavke nisu bile davane na GF-u, to je bilo na ETF-u a on je potpuno druga institucija. Oni koji imaju znanje koje im omogucava da sa pristojnom merom sigurnosti opisu mehanizam loma ove konstrukcije to ne rade, jer ne raspolazu podacima. Kad vec govrite o licnom utisku, pogledajte malo bolje vecinu likova koji u velikim medijima komentarisu pad nadstresnice - zar nemate utisak da su to ljudi gladni publiciteta, spremni da zarad licne promocije govore o necemu sto ne poznaju, bez obzira na moguce negativne posledice njihovog lupetanja? Nagadjanje u jednoj ozbiljnoj struci je potpuno iskljuceno - ovo nije gajenje pilića, ljudi su poginuli. P.S. Na Pinku i Hepijiu su svi redom obicne budale - ne znam zasto me to pitate i nemam nameru da komentarisem taj smrad. Potpuno je nevazno, za nas laike/gradjane, u kom aspektu ne/rekonstrukcije je doslo do fatalne greske, deo gradjevine na kojoj su petljali razni instituti, izvodjaci i nadzorni organi se srusio, pobio ljude na uzasan, brutalan nacin. Da je moja babateteka pozvana u emisiju na N1 i da je lamentirala nad mogucim uzrocima, vise bismo culi nego od onih koji su na rezimskim Tv pozivali na ocuvanje poverenja u institucije i milog im "shefa". Potsecanjem na kukavicko ponasanje na ETF u samo sam izrazila svoje gadjenje prema kompletnom BU, cast izuzetcima kojih nema ni na nivou statisticke greske. Kasno je za pozivanje na autoritet struke, mnogo kasno, proteci ce mnogo vode Dunavom i Savom dok ovo drustvo dodje do tog nivoa organiozovanosti da pocne sa preispitivanjem strucnost javnih sluzbi, ubijaju nas. U medjuvremenu, prekrstim se i levom i desnom kad prelazim pancevacki most i ne disem dok se ja ili neko moj ne nadje na drugoj strani. Sta "struka" radi po tom pitanju ja znam, a vi? Posle, kad se dogodi nova havarija sa mrtvim ljudima, misljenje struke bice nevazno, da vas cujemo danas, sad, odmah, moze? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edinburgh Posted 15 hours ago Share Posted 15 hours ago 1 hour ago, Pletilja said: Potpuno je nevazno, za nas laike/gradjane, u kom aspektu ne/rekonstrukcije je doslo do fatalne greske, deo gradjevine na kojoj su petljali razni instituti, izvodjaci i nadzorni organi se srusio, pobio ljude na uzasan, brutalan nacin. Da je moja babateteka pozvana u emisiju na N1 i da je lamentirala nad mogucim uzrocima, vise bismo culi nego od onih koji su na rezimskim Tv pozivali na ocuvanje poverenja u institucije i milog im "shefa". Potsecanjem na kukavicko ponasanje na ETF u samo sam izrazila svoje gadjenje prema kompletnom BU, cast izuzetcima kojih nema ni na nivou statisticke greske. Kasno je za pozivanje na autoritet struke, mnogo kasno, proteci ce mnogo vode Dunavom i Savom dok ovo drustvo dodje do tog nivoa organiozovanosti da pocne sa preispitivanjem strucnost javnih sluzbi, ubijaju nas. U medjuvremenu, prekrstim se i levom i desnom kad prelazim pancevacki most i ne disem dok se ja ili neko moj ne nadje na drugoj strani. Sta "struka" radi po tom pitanju ja znam, a vi? Posle, kad se dogodi nova havarija sa mrtvim ljudima, misljenje struke bice nevazno, da vas cujemo danas, sad, odmah, moze? To sto je za laike nevazno, nije nevazno za one koji znaju. Njima se bas i ne svidja da laici /gradjani formiraju misljenje na osnovu lupetanja wannabe strucnjaka. Oni koji znaju su odavno rekli da Pancevacki most treba da se rekonstruise. Ako postoji ocekivanje da ce neko od onih koji znaju sta mora da uradi da se baci sa mosta u Dunav zato sto beogradska vlast na celu sa loptadzijom, ne preduzima nista, moram reci da je to ocekivanje daleko od realnosti. Ljudi koji znaju ce jednostavno otici da svoje znanje prenose mladim kanadjanima i svajcarcima, sto se jos od 90-ih desava. Ne postoji srpski Jan Palah. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago Kolumna Ranka Pivljanina: https://nova.rs/kolumne/da-ruke-su-vam-krvave-a-smrdite-na-pare/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR20sf5pSNKT3TzH3DzzUlC6xDJ-8YS1Vbu89ceb0jOnyHhVzUJ_-dvWDGE_aem_8L_Qz3qAR504Zor3QWoWdg Da, ruke su vam krvave, a smrdite na pare Na stranu sve izborne krađe i prekrađe! Na stranu vam plagijatori i doktori nauka koji će, ako baš bude trebalo, možda i završiti osnovne i srednje škole. Na stranu fukare i fukarluk koji ste uveli u parlament ove zemlje i od njega napravili staničnu mehanu. Na stranu namešteni tenderi i besramno bogaćenje kriminalnog ološa. Na stranu što hoćete da rušite mostove u Beogradu, a da nijedan niste izgradili. Na stranu vam dilovi sa Arapima i Kinezima. Na stranu ujalovljeno pravosuđe, ponižena vojska i policija čiji generali salutiraju neuravnoteženima, slinama i keramičarima. Na stranu vam pečenjar na čelu Kolubare i EPS koji loži blato u gorionike termoelektrane. Evo, ministarka energetike najavljuje ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih postrojenja pa će opet biti posla za Miću Grčića. Na stranu vam sve ovo i mnogo toga još, ali vi ubijate ljude! Zbog vas takvih ljudi ginu. I umiru. Onaj ko je rekao da ovo što se desilo na železničkoj stanici u Novom Sadu nije bila nesreća nego zločin, rekao je veliku istinu. Nije nadstrešnicu na nesrećne ljude oborila viša sila nego javašluk. Vaš i javašluk vaših „graditelja“. Jedan od njih se besramno smejao na licu mesta kao da je došao na žurku, a ne na mesto gde su ispod nekoliko tona betona ležala smrskana ljudska tela. On je vaše ogledalo. I naš užas! 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diogen Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago Danima sam utucen i u najdubljem saosecanju sa porodicama zrtava iako sam daleko od Srbije i NS. Besan i ocajan, narocito nakon sto sam pogledao snimak sa neke nadzorne kamere... 😪 Ne mogu da kazem da sam iznenadjen i sokiran, a nazalost ne bih ni iskljucio slicne katastrofe i u buducnosti. Isto tako ne mislim da ce se stvar uopste isterati „na cistac“, i da ce iko zbog ovoga podneti ni moralnu ni krivicnu odgovornost, jer kad se to ne desi nakon Doljevca, Jovanjice, ili Ribnikara – sto bi ovde i sada. Medijsko spinovanje je krenulo bukvalno od prvog sata nakon tragedije, relativizacije, zamene teza, abolicija odgovornosti - od TV, preko stampanih medija, do portala i socijalnih mreza. Moram priznati, svoj propagandni aparat su doveli do savrsenstva u najnegativnijem mogucem kontekstu nazalost, ali i Severna Koreja ima sta da nauci od naprednjaka. Tako da, uzevsi sve to u obzir kao i komatoznu svest naroda mogu vec da predvidim kuda sve ovo vodi i kako ce se sve zavrsiti... Ali necu o tome, jer to je za neku drugu temu… Ono sto hocu je da napisem sledece, sto mi se danima „mota“ po glavi gledajuci aftermath snimke i slike ove tragedije. Previse se paznje poklanja galeriji dodatoj u unutrasnjosti, koja u ovom slucaju nije jedini a sigurno ne odlucujuci faktor katastrofe. Po meni je mnogo veci problem ono sto se vidi na slikama „pre i posle“ takozvane „rekonstrukcije“ same nadstresnice i njene nosece strukture. Nisam gradjevinac ni arhitekta, ali se bavim izmedju ostalog obradom metala i metalnim konstrukcijama i neke stvari ovde meni kao poznavaocu tog dela struke „bodu oci“ i neki zakljucci mi se namecu cak i samo na osnovu slika i opstih podataka. Ako ima slucajno onih bez imalo tehnickog backgrounda samo objasnjenje: svaka konstrukcija podrazumeva uracunati odredjeni stepen sigurnosti, kao odnos kriticnog i nominalnog opterecenja u radu, zbog kojeg je ona sposobna da izdrzi opterecenja za taj stepen uvecana od onih proracunatih. Totalno laicki receno, to prakticno znaci da ako jedan stub treba da nosi 1000 kg a projektuje se sa stepenom sigurnosti 1.25 onda on zapravo moze da nosi do 1250 kg pre pojave kriticnih napona u konstrukciji. Ovde je nadstresica stajala 60+ godina, sve dok „rekonstrukcija“ nije poremetila njen staticki i dinamicki balans i preko granica uracunatog stepena sigurnosti. Ne treba biti veliki strucnjak pa na osnovu dostupne gradjevinske i projektne dokumentacije izracunati koliko se ova nadstresnica dodatno smela opteretiti – ako je vec morala – ali ocigledno da je i to bio preveliki zadatak za „strucnjake“ koji su u ovom slucaju rukovodili rekonstrukcijom iste. Ja dodatu tezinu na samoj nadstresnici vidim upravo kao primarni faktor za prekoracenje kriticnog opterecenja, a na osnovu slike „pre i posle“ koju sam zakacio (preuzeta sa neta u originalu) vidi se jasno da su postojeci otvori u konstrukciji prekriveni staklom, koje nose poprecni noseci elementi spojeni u ram, koji je polozen na uzduzni noseci profil polozen na betonski noseci element nadstresnice (uokvireno crvenom linijom). Za tacan ili makar jako pouzdan proracun dodatne tezine ovde su potrebni precizni podaci o ne samo specifikacijama navedenih gradjevinskih elemenata nego i projektne dokumentacije, sto je meni sve naravno nedostupno. Ali kao sto rekoh i ovo sto vidim sa slika mi je sasvim dovoljno da sa visokom pouzdanoscu mogu da procenim da je dodatno opterecenje na ovu nadstresnicu prevazislo makar 8 tona: 1. Dodate staklene ploce – radi se o ojacanom/temperovanom ili jos verovatnije laminiranom staklu, debljina mi je nepoznata ali za ovu namenu neki standard (kako za koga i kako gde) bi bio imedju 7,5 i 15 mm debljine. Po slobodnoj proceni razmera otvora sa slike ispod, i uzevsi u obzir potrebne prepuste za ankerovanje istih sa gornje strane, rekao bih da je sirina stakla oko 2 metra. Tezina po kvadratnom metru takvog stakla po navedenim specifikacijama je od 18 do 32 kg. Uzecemo kao pretpostavku da je tezina po kvadratu za staklo, vezivne, i izolacione elemente u ovom slucaju 25 kg (konzervativna procena). 2. Tanji profili koji formiraju noseci ram, sa slike opet, recimo da je u pitanju 6-8 mm sirine i nekih 200 mm visine, gradjevinski/nerdjajuci celik u tom profilu tezi po jednom metru od 8 do 12 kg, uzecemo 8 kg (varijacije su zavisne od kvaliteta opcionih materijala i elemenata - a uzevsi u obzir ko su ovde "izvodioci radova" sigurno se bira najgore i najjeftinije). 3. Glavni uzduzni profil na koji je oslonjen ram od nosecih profila a koji je prilicno robusniji, ali opet konzervativna procena neka se radi o „I“ ili „T“ profilu sirine 140 i visine 200 mm u punom materijalu, gradjevinski/nerdjajuci celik, po duzinskom metru neka bude tezina 40 kg. I da je u pitanju izlivena armirana greda razlika u tezini u sirem kontekstu ovde bi bila nebitna. Ukupno po duzinskom metru imamo: - ca. 2 kvadratna metra stakla dakle 50 kg - ca. 6 m poprecnog nosaca (sekcija noseceg rama 1 m duga) dakle 48 kg - 1 m glavnog noseceg profila dakle 40 kg Znaci po duznom metru je dodato konzervativno procenjenih 138 kg, a realnije i 25-30 % vise od toga. Duzina nadstresnice koja se obrusila po navodima oko 50-60 metara a mislim da je pre oko 80 metara. Neka bude da je sekcija od 60 metara pala, to znaci da je od „rekonstrukcije“ ona nosila dodatnih minimum 138 kg po svom duzinskom metru, odnosno ukupno 60x138 = 8280 kg. To je isto kao da je neko na nadstresnicu postavio 6 putnickih automobila srednje klase, iliti po jedan recimo Ford Focus na svakih 10 metara. Pokojni Farkas je konstruisao Zeleznicku stanicu po svim merilima i pravilima struke svog vremena, i sluzila je svojoj svrsi u punom obimu i potpunoj bezbednosti putnika i prolaznika preko 60 godina. Ali niko, pa ni on, nije i nece projektovati nista sa mislju da to mora da izdrzi sve sto igrom sudbine i nesrecnih izbora pojedinca ili naroda za 60 godina padne na pamet nekome ko nema pojma sta radi. I opet, sve ovo je samo konzervativna procena, jako uproscena i svedena na nivo banalnosti, ali opet i tako svedena dovoljna da ilustruje razmere gluposti, neodgovornosti i nemara koji su doveli do ove tragedije. Dalje, ovde se govori samo o narusavanju statickog opterecenja, ali je mnogo veci problem dinamicko u ovom slucaju, a ono je mnogo vise naruseno izmenama sa obe strane nosece zida tj. prednje fasade. Ovakve gradjevine ne smeju i ne mogu da budu apsolutno krute konstrukcije, kao sto se mostovi projektuju namerno da se pod dinamickim opterecenjem u odredjenom stepenu „ugibaju“ i ne budu apsolutno kruti. Ta elasticnost dozvoljava da se cela konstrukcija plasticno deformise sve vreme svog rada i postojanja. Ako je noseca struktura nadstresice, zajedno sa krovnim prepustima za ankerovanje ukrstenih stubova, i imala takve osobine, velika je verovatnoca da su bili naruseni - a mozda i potpuno anulirani - dodatom galerijom iznutra, odnosno dodatim uzduznim nosacima stakla spolja. Ukrsteni potporni stubovi ankerovani u prepustima u krovnoj konstrukciji zgrade su morali biti ponovo proracunati i najverovatnije zamenjeni novima upravo iz razloga da i dalje mogu da izdrze plasticne/povratne deformacije jer ceo taj sistem kako kazu majstori "radi" tj. ekspandira i kolabira, siri se i skuplja, ponajvise sa promenom godisnjih doba tj. temperature ali i ostalih eksternih uticaja (vlaznost vazduha, vetar, razlike u temperaturi unutra/spolja itd.). Ako se potreban stepen elasticnosti "izbaci" iz tog sistema, utice se na dinamicku stabilnost istog sto je podjednako opasno kao i prosto preopterecenje konstrukcije u stanju mirovanja. I tako dalje i tako dalje... Sve su to stvari koje je trebalo uzimati u obzir pre „rekonstrukcije“ nadstresnice i pripadne nosece strukture, pre nego sto ikome padne na pamet da menja bilo sta na njoj. Sve su to stvari koje se uce na prvoj godini bilo kojeg fakulteta koji se bavi tehnickim svojstvima i tehnoloskim procesima obrade i industrijske aplikacije metala i materijala. I sve su to stvari koje su u danasnjoj Srbiji, urusenog obrazovnog – izmedju prakticno svih ostalih – sistema, obesmisljenih institucija, korumpiranog sudstva i devalvirane struke – nazalost prestale da budu standard i norma, a da su tragedije i katastrofe koje se zbog toga desavaju postale „nova realnost“. Nadam se da se ovakve stvari nece ponavljati, ali nisam siguran uopste u to. Ne u naprednjackoj Srbiji u kojoj je problem napraviti obican potporni zid u Grdelici, ne u naprednjackoj Srbiji u kojoj se nakon obrusavanja terasa sa novoizgradjenih zgrada vidi da u istima nema ni metra armature, i ne u naprednjackoj Srbiji u kojoj u „ekskluzivnom“ novoizgradjenom bloku napravljenom „po najvisim standardima“ za napredne kadrove i novopecene „gradske elite“ a koja btw. nema pojma ni na koju reku gleda sa terase – pumpe moraju non stop da ispumpavaju vodu jer bi u suprotnom podzemne garaze bile pod vodom za 12 sati. Ono sto je najgore, u toj i takvoj Srbiji se radi i gradi nikad vise, sto bi u drugim okolnostima bilo za pohvalu – da se ne radi o sintezi interesa kriminalnih struktura i vlasti odnosno o prostom pranju novca sa jedne, i zivotne opasnosti tih i takvih „gradjevina“ po gradjane sa druge strane. Ne znam kad ce svemu ovome doci kraj, ali se plasim da ce u medjuvremenu jos mnogi platiti glavom svo ovo odsustvo zakona, pravde, i odgovornosti. Vec kolaju price i to ne samo po socijalnim mrezama da je broj zrtava mnogo veci od ovog navedenog. To bi mi zvucalo kao neukusna teorija zavere, da ne znam sta se sve desavalo nakon poplave u Obrenovcu, i pouzdanih informacija o nekoliko puta vecem broju zrtava od onog koji je pusten u javnost. Paradoksalno i ironicno, tadasnji gradonacelnik Obrenovca Cuckovic koji se tada "istakao" po nesposbnosti i imbecilnoj naprednjackoj servilnosti pozivom gradjanima da ostanu kucama i ne izazivaju kolaps cime je mnoge osudio na smrt - ne samo da nije odgovarao nizasta vec je danas jedan od vidjenijih "gradjevinskih preduzimaca" i to ne samo po Beogradu. A u gradjevini danas u naprednjackoj Srbiji "zavrse" upravo takvi - najodaniji, najposlusniji, i najnemoralniji. I zato niko nece odgovarati za ovo. Jer, to su sve oni - na obe strane. Sto bi nar narod rekao: vrana vrani - oci ne vadi. Cuvajte se ljudi, sta drugo da kazem… 😐 2 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago Nisam jos primetila ostavke....I ako ih bude mislim da ce biti nebitne i na silu, nista iz uverenja .... Jedino se pise o tome kako bi Vesic trebalo da da ostavku, to obavestava u Danas-u sta smatra Zorana Mihajlovic, a smatra da je na mestu Vesica podnela bi ostavku... Da li je neko - iko trazio ostavku vlade u celosti....i sire? Ajd sto se premijer vucevic krije po Shanghaima, a gde se krije opozicija? Naslovi u Danasu se smenjuju sve jaci od jaceg: Kurti nam opet nesto bezobrazno radi, Zorana Mihajlovic rekla ono sto sam napisala iznad, Vulin se sastao sa ruskim patrijarhom, i najzad jedna normalna anti EU opozicija: Atomska bomba - Milos Jovanovic poziva na protest u NS.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago Vesić zakazao KZŠ za 18,00 h u zgradi Vlade Srbije....izgleda da su se "pogodili".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Video sam vec 3-4 naloga koji retvituju isti tvit i brane kerove. Nisam znao da je moguce biti vece dno od kerova, ali botovi sendvicari su tu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts