Jump to content

Div

Član foruma
 • Posts

  2,451
 • Joined

Recent Profile Visitors

1,510 profile views

Div's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Dedicated
 • Very Popular
 • Reacting Well
 • First Post

Recent Badges

4.6k

Reputation

 1. Ne znam dovoljno situaciju unutar Kine, raspoloženje većine, spremnost KP na reforme ili na gušenje protesta, nadam se da neće doći do krvoprolića, opet nadam se i da će postepeno doći do demokratizacije društva, ekonomski razvoj neminovno dovodi i do zahteva za političkim slobodama, za početak bi bila dobra i izvesna demokratizacija odnosa u samoj KP, neka sloboda iznošenja mišljenja, predloga, ideja koja ne bi nužno vodila do hapšenja nosioca drugačijeg mišljenja.
 2. Pacijent pripremljen za prebacivanje u Batajnicu, teži slučaj, otkazano prebacivanje, navodno, zatvara se Batajnica. Veoma malo informacija uo Covidu po medijima već duže vreme, jedva se nađe broj novootkrivenih infekcija.
 3. -I mi pijemo, al znamo kad je dosta. -Kako znate, kad je dosta? -Kad se useremo u gaće. 🤗
 4. Ima li negde informacije da je zatvorena Covid bolnica u Batajnici od pre neki dan?
 5. Isticanje cena na xxx,99 meni ne smeta, ne verujem ni da je veliki mamac za kupce, jednostavno je postao navika, možda je u nekom momentu predstavljao mamac, trgovcima je prešlo u naviku, kupci ne primećuju, programi za izradu kalkulacija cena tako funkcionišu, nema tu ni koristi za kasira, češće mi vraćaju kusur za par dinara veći nego što zakinu, mada ja obično taj metal ne uzimam, ne verujem da računaju na to. Ne vidim ni kako to vlasnik kontriliše kasira pomoću cene, kraj svakog računa znači i otvaranje kase, da li će staviti nocvac ili odsečak sa pos-terminala, svejedno. Takođe, to što nema pomoćnih radnika po većim marketina nije stvar radnog prava, ima dovoljno prostora u zakonu da se nađe odgovarajuća forma ugovora o radu, ionako dobar procenat zaposlenih u trgovini radi na crno. Jedna osrednja samoposluga ima 4-6 kasa, po pravilu radi jedna, eventualno 2-3 u špicevima, nikad više od tri, barem u BGD, kada bi se i kasiri smenjivali, uvek je jedan iza kase, pomaže pri pakovanju, i radi niz drugih poslića, proces bi išao brže, koliko sam video kod svakog problema sa merenjem, kupac ne izmeri robu ili odabere pogrešni artikal, kasir ide do vage bez obzira koliko kupaca čeka, isto i sa traženjem sitnine, reklamacijama kupaca, onda skoro svaki dan imaju neku akciju, proizvod koji kasir mora da ponudi svakom kupcu, pa ako se neko zainteresuje, počne da ispituje, čemu služi, kako se pokazao, kolika je ušteda, eto razgovora. Stvarno postoji glupi običaj da se zaposlenom mora dati plata, nekad više liči na milostinju, verujem da bi nam maloprodaja cvetala kad vlasnik ne bi plaćao zaposlene, još kad bi i kupci došli i samo ostavili pare kako bi bili sposobni bisnismeni.
 6. PO pravilu, plaćanje karticom je brže nego kešom, prisloniš karticu, čuješ pip-pip i gotovo.
 7. Ma, da, i to je verovatno neki stečeni poremećaj, ne ugrožava vitalne funkcije ali dovodi u pitanje svrhu postojanja.
 8. Tražimo rešenje kojim bi se smanjilo nasilja u školama, zadnjih par strana smo se ograničili na školu, nasilje se ispoljava i u porodici, na ulici, na poslu, prema drugom polu, drugoj naciji, drugoj socijalnoj grupi, i povremeno zagovaramo rešenja koja podrazumevaju više nasilja, opravdanje je da nasilnici zaslužuju nasilje, a pitamo li se ko će tu dodatnu moć, to legalizovanje nasilja da prisvpji ili kome dajem svesno u ruke beću batinu. Očekivati od Ružića da reši problem u školi, Gašića u javnom prostoru, Đukanovića da tuži, sudi i brani one teže slučajeve. Izvor nasilja u društvu je prevelika moć koju neko, pojedinac ili grupa poseduje, moć bez kontrole i ograničenja ili nasilje obespravljenih očajnika koji ne vide drugi način da se iskažu, pokažu da su prisutni, da imaju svoje potrebe. Ako ovim prvima, bahatim moćnicima zapretiš oduzimanjem moći i oni postaju očajnici, samo upozorenje, oprez, ako hoćemo ozdravljenje mora se seći, vredeće samo ako se otklanja uzrok bolesti a ne prikrivaju simptomi.
 9. Vidim, počinje svetsko prvenstvo u fudbalu, diže se neka tenzija, prognoze, očekivanja. Nisam nikada bio neki zagriženi navijač ali svetsko prvenstvo je bilo barem događaj godine, presabiram se sada, šta znam, šta očekujem. Ništa. Zadnje prvenstvo koje sam gladao je bilo u Južnoj Africi, otad nemam pojma ni ko igra fudbal, imamo li ligu, koji su klubovi jaki, loji su neszali, čuo sam za 5-9 reprezentativaca i to tako što ne mogu da izbegnem sve naslove u kojim se pominju, svo znanje o njim se i svodi na pominjanje imena. Znam i selektora, ostalo je poštovanje iz vremena dik sam gledao fudbal. Baš me zanima da li ću odgledati neku utakmicu, više od decenije nisam mogao više od nekoliko minuta fudbala da gledam. Nemam pojma ni zašto pišem ovo, nemam razloga ni da se hvalim ni da se žalim, jednostavno konstatujem neku činjenicu, nešto što nisam mogao ni da zamislim pre 30-40-50 godina, opet, mislim da nije do godina, vidim da su mnogi moji vršnjaci, a i stariji, još zagriženiji sada nego dok su bili mlađi, znaju već ko će koga pobediti i kojim rezultatom.
 10. Nije ugled, autoritet, profesora ni pre pola veka bio na nekim bajnim visinama, ali je nasilje bilo manje poželjan način ponašanja, a prikazivanje nasilja, hvaljenje njime javno potpuno nepoželjan način ponašanja. Bio sam srednjoškolac pre nešto oko pola veka, imali smo slučaj sličan ovom u Trsteniku, pisale su novine o tome slično kao i danas, treba njimo ovo-ono, jedino se ne sećam da se tada tražio status službenog lica. Bili smo mladi, na ivici punoletstva, mogli smo pred zakonom da odgovaramo kao odrasli, nismo bili odrasli, nismo bili ni nesvesni svojih postupaka, svesni šta radimo, prihvatamo posledice. A, nismo bili ni neka kompaktna grupa, nismo imali zajednički cilj, dogovorene akcije, bili smo derani, impulsivni, prvo uradimo posle razmišljamo, po principu, triput sečem, jebi ga, opet kratko. Nema priče da je samo porodica odgovorna za vaspitanje, posledično za ponašanje, postupke dece, čemu bi onda služila škola u današnje vreme, sve što deca čuju i vide, svi podaci koje nauče za 12 godina školovanja mogu da stanu na jedan USB, ipak mislim da je bolje da deca idu u školu uz sve što tamo prolaze, sve nedostatke valja nekako peglati, otkljanjati, zasd ne vidim bolji način odrastanja nego uz školu, roditelji su samouki, nemaju iskustva, nemaju znanja, nemaju uslova, dok shvate grešku, ako shvate, prošo voz, nemaju diplome za rađanje, vaspitanje i obrazovanje dece, profesori imaju, osim za rađanje. I kroz svoje i kroz školovanje svoje dece sretao sam profesore koji imaju pun autoritet a i one bez, tade u istim uslovima, isti zakoni, ista škola ista deca, autoritet ne dodeljuje država, ne stiče se rešenjem direktora škole nego se stiče radom, znanjem i poštovanjem, razumevanjem sebe i dece.
 11. Div

  corona zajebancja

  Међународни дан мушкараца је годишњи међународни догађај који се слави 19. новембра. Srećan praznik svima koji slave.
 12. Zna Baki sve o fakultetima, dva puta je prošao pored fakulteta, razmišljao čak i da svrati.
 13. Plaćanjem poreza nije novac "opran" ako je transakcija deo neke kriminalne aktivnosti, same benkei ona u kojoj je izvršena uplata u inostranstvu i domaća. laja je primila uplatu, su potpisnice nekih obaveza po kojima su dužne da provere klijente, odnosno prikupe određene podatke, prijave sumnjive transakcije, drugi organi mogu vršiti proveru legalnosti transakcija i posle plaćanja poreza.
 14. Prizivanje automatskog izricanja kazne, ukidanja procedura, uzimanja izjave, je poziv na veće nasilje, sistemsko. ako hoćemo manje nasilja, sredstvo nije veća batina. Jedan slučaj je lako rešiti, disciplinski postupak, neki ukor, kec iz vladanja, isključenje, štagod, pojava ostaje, nasilje je tu, među mladima, u školama, usmereno na nastavnike ali i vršnjake, Hoće li kolektiv analizirati svoj rad, nastavnika, direkrora, psihologa, da uključimo i veroučitelja, ko od njih ume da radi svoj posao. Da, stoji poodavno činjanica o materijalnom statusu školstva, platama i sredstvima rada, ja jutros čuh od predstavnice nekog od sindikata prosvetnih radnika da oni, parafraziram, znaju rešenje, status službenih lica, ne kaže da li i nošenje uniforme sa epoletama i vatrenog oružja.
×
×
 • Create New...