Jump to content

Edinburgh

Član foruma
  • Posts

    156
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Edinburgh

  1. Testerisalo se u osnovnoj skoli i to u svakoj, u srednjoj (bivsoj gimnaziji) je postojao predmet OTIP, cisto teoretski.
  2. Pucale su i devojcice, ali to se desavalo 1980 ili 81-ve. Mislim da je ubrzo ukinuto.
  3. U okviru te Odbrane i zastite bilo je i obavezno "gadjanje" tj, pucanje u metu, bojevom municijom, iz puske M48, i to na prelazu iz II u III godinu tadasnjeg usmerenog obrazovanja, ako ne gresim. Pucalo se iz lezeceg stava, i mnogi(e) su se vratili kuci sa modricom na ramenu jer je ta puska dobroo trzala prilikom pucnja. Djaci nisu bili dobro obuceni kako da drze tu skalameriju, a da im ne odvali rame ili jos gore zube, ali prioritet je bio tadasnji koncept da je ceo narod vojska, pa su tako i decu maltretirali.
  4. Ako mi ova testerica nije pukla jedno 200 puta,onda je nisam ni koristio:) Pojavile su se kasnije neke koje su imale spiralno rasporedjene ostrice, pa su mogle da seku u svim pravcima, e to je vec bilo nesto.
  5. Nije ni receno da je sada rec o kritici kapitalizma, vec da bi moglo da se desi. Bogatstvo je naraslo dobrim delom zbog Kovida, a zatim su i oni koji ne gaje neku empatiju prema Ukrajini iskoristili poremecaje na globalnim trzistima da uvecaju svoje bogatstvo. Tako je to oduvek, pohlepa je ono sto pokrece svet, nazalost. Gaza - Hamas koristi svoje stanovnistvo kao stit, a Izrael se nimalo ne uzbudjuje zbog toga. Oni cekaju oslobadjanje taoca, a u medjuvremenu unistavaju redom. To nema mnogo veze sa onima koji uvecavaju svoj konto. Farmeri bi da zive kao doktori, ne ide to uvek glatko, nikad i nije islo. Previse su se navikli na subvencije, pa je sad problem kad se to redukuje. Protesti su deo svakodnevnice, oduvek je tako. U Nemackoj su nesrecni - he, pa to je isto kao kada su crveni pricali da Slovenci nece imati sta da jedu kada se otcepe od SFRJ. BTW, taj svaki peti je Turcin ili migrant koji ne zeli da se uklopi u postojeci sistem, niti u nemacko drustvo - presuda u tom slucaju je put ka siromastvu.
  6. Pa ovo je tacno: ''jedan odsto superbogatih namaklo skoro dve trećine svog novog bogatstva u vrednosti od 42 triliona dolara stvorenog od 2020. godine, pa sada ima više nego duplo veće bogatstvo od ostalih 99 odsto ljudi na planeti." Iskoristili priliku, to je to. Da si i ti naprimer, kupio akcije fonda S&P500 2020 godine, duplirao bi svoju imovinu. Cist napredak koristeci vecinsko vlasnistvo super bogatih. Ali, trebalo je rizikovati. Kao sto je tacno da i onih 99% u normalnim zemljama zivi bolje nego ikad. Ne vidim zasto je problem to sto je neko strasno bogat, ako je i drugima dobro. Zavrsice se ova diskusija kritikom kapitalizma, a to nije ispravan put. Jednostavno receno, nista bolje od liberalnog kapitalizma do danas nije smisljeno. BTW, vidim da je distopija postala fensi rec na forumu 🙂. Sta ce nam to, kad je sve jednostavno i lako vidljivo. Ako je stvarnost ruzna na Balkanu i u Srbiji posebno, kao i tamo gde je oduvek bila takva, ne znaci da i za druge ljude vazi ono "uzas je moja furka".
  7. Nezavisno od Ukrajine koja nezasluzeno trpi teror, (a i pamflet jeste patetican) jesi li ovo ispod procitao u nekom stripu ili si se sam uverio u istinitost tvog pisanija? Video kako zivi tamosnja srednja klasa, tj to sto ti zoves obican covek? Kazes: .." navikli su da drugi podnosi teškoće, a da njihov luksuz ne poremeti apsolutno ništa." A je l' neko ocekivao da ce da naprave sistem koji radi za druge, a ne za njih same? Jesu li drugi gledali dok su oni radili - jesu. Sad placu kao Kalimero sto su ovi koji su stalno radili a i sada rade, napravili sebi sve potaman. Prosecan covek, tj obican = prosecno lenj, prosecno obrazovan, bez viska volje, ambicije, talenta - je l' i takav treba da ima sve sto i ovi prvi, u svemu uspesniji, vredniji, pametniji, bolji? U stvari, kad bolje razmislimo, taj obican covek uziva u blagodetima koje su stvorili ovi drugi - lako i dugo zivi, moze da se leci i od bolesti za koje ranije niko nije ni znao, dostupni su mu normalan dom, mogucnosti obrazovanja i za decu i za njega, sva cuda tehnologije, narocito u oblasti komunikacija, moze da putuje mnogo lakse, brze i jeftinije nego ranije ima mnogo vise izbora da radi ono sto zeli, i jos bezbroj pogodnosti, koje su izmislili ili stvorili oni drugi. Poslednju recenicu ne vredi komentarisati jer je svaka rec netacna.
  8. Javi kad budes znao cifru i grub opis radova.
  9. Tacno tako, sve se uklapa u tadasnju cifru od ~220 E/m2.; U 2021 su jos uvek postojale relativno normalne cene, a krajem godine je pocelo ludilo. Mislim da je danasnje povecanje cena u odnosu na pocetak 2021 ipak vece od 15%, verovatno da je u rangu od 30 -40%. To bi znacilo ~300+ E/m2, i to ne bas za sve radove koje je moguce zamisliti, jer mora biti da je bar nesto u starom stanu jos uvek u dobrom stanju,
  10. Ja sam radio sve gore opisano, s tim sto sam u jednom kupatilu samo promenio sanitarije, ito je 2018-19 kostalo oko 220 E/m2, uz dosta mog truda. U pocetku kad sve planiras, proracun kaze manje, ali ako bas sve pises tokom radova, pa i benzin koji sam trosio na bezbrojne kupovine materijala i raznih sitnica, pica za majstore, lustere, sijalice itd. Postoji jos gomila nekih sitnih radova, tipa treba da se promeni prag od hrastovine, pa mora da se rucno napravi onaj koji bas tu pasuje, onda denivelacija u podu pa tu mora da se ugradi lajsna, pa na terasama nema struje ni rasvete a ja to hocu, pa jedno 10 m2 sigurnosnog stakla na terasama je moralo da se promeni, i jos 12 metara ograde da se ofarba, a moras da kupis farbu, cetku, valjak, podlogu, smirglu i razredjivac. Nedostaje par metara hrastovog parketa - trk u prodavnicu; uzmi jos malo laka... Onda otvor za odvodjenje vazduha u kuhinji nije blizu pozicije sporeta - pravi dugacku cev i sakrij je spustenim plafonom. Neces da se vide instalacije kablovske - sve vuci kroz zidove, a ruter smesti u spusteni plafon - to znaci da moras i da imas struju u spustenom plafonu, ali ne onaj vod koji sluzi za rasvetu. Nova vrata udaraju u zid - trazi neke lepe i cvrste odbojnike. Jedan radijator je previse dugacak - skrai ga; jedan curi - menjaj. Jedna vrata nisu na pravom mestu- zatvaraj otvor i pravi novi, posle stolara naravno gipsar... Kondenzovana voda iz klima uredjaja mora negde da ode - busi oluke. Na terasi se par plocica odvojilo - moli Boga da ne moras da menjas sve... Kad sve to zavrsis, onda tek pocinje problem oko kupovine namestaja, ali to ne spada u ovu diskusiju. Ko ima danasnje iskustvo neka pise - mnogima ce to znaciti kada planiraju troskove.
  11. Ja mislim da si dobro prosao, bar sa tim kupatilom. Za stan u BG dodao bih beogradski faktor od bar 1.3, jer majstori koji tu rade misle da su kosmonauti i keramicari isto. Isplati se dovesti ekipu iz ostatka Srbije ako ima covek gde da ih smesti. Sta mislis o ceni po m2 za sredjivanje starog stana, recimo iz 70-ih u izvornom stanju? Govorimo o trosobom stanu prosecne velicine, 75 - 80 m2. Ja bih rekao da je negde oko 350 -400 E/m2, ako se radi sve i ako se ne angazuje firma vec pojedinacni majstori. Recimo da su ovo neophodni radovi, skoro u svakom starom stanu, ako zelimo da iznutra izgelda kao nov: terase: sredjivanje ograde poda i zidova; kupatila: sve; normalne plocice, bez "eksluzivnih" spanskih plocica trece klase; sanitarije koje nisu Villeroy & Bosch i slicne, ali nisu ni kineske. slavine - domace ili nemacke maximum. kuhinja: sve; sa svim prakticnim dodacima, ali bez ludovanja unutrasnja i ulazna vrata: zamena svih; prozori: zamena svih novim PVC, ugradnja roletni tamo gde je potrebno i nekoliko komarnika. elektroinstalacije: dodavanje par novih, (ako nije bilo velikih potrosaca nema potrebe za zamenom svih kablova); zamena svih prekidaca i uticnica, nova tabla sa osiguracima, instalacija kablovske TV u zidovima... centralno grejanje: zamena svih ventila i farbanje radijatora ugradnja dve klime podovi: hoblovanje i lakiranje parketa, nove lajsne, zamena podnih plocica krecenje i gipsarski radovi: sve, bez dizajnerskih ludovanja i normalnim domacim materijalima; sitniji radovi tipa garnisle za zavese, pozarni alarm i slicno.
  12. Ako je zavrseno, koliko je kostalo renoviranje po m2 i sta je sve uradjeno? Hvala unapred, detalji su pozeljni.
  13. Duhovita je bila i tadasnja poruka iz Windows 98: "This program plane has performed an illegal operation and will be shut down"
  14. Tu postoje dva objasnjenja - jedno je dobar marketing jer se sada prica o Canetu, a drugo je da je on dovoljno mator da bi pustio Olju da mu sitnim ujedima pokvari vece. Sa druge strane, verujem da ne bi ni hteo da pravi skandal u emisiji, jer oboje ipak dolaze iz istog gradskog okruzenja a i generacijski su bliski.
  15. Pa da, bas bi bilo dobro, ali ona ne doseze do tih visina 🙂 duhovitosti. Sujeta ne dozvoljava sirinu pogleda na svet. Mislim da se Cane ne bi naljutio. Bez obzira na salu, nije dobro praviti sitna peckanja na nasu stetu i u okviru naseg tabora, a to je sinoc ucinila voditeljka.
  16. Ama ne peva on u crkvenom horu, vec u rok bendu, provokacija je njegov posao. Ocekivanje da ce da se ponasa drugacije je jednostavno pogresno. I ko bi rekao da se lozis na te palanacke fore oko gimnazije, pa to Cane stalno radi kada negde gostuje. Secam se te anegdote, gadjaju klinci Caneta plasticnim flasama za vodu, on vrati jednu u publiku i sekund kasnije na par cm od njegove glave proleti staklena flasa za pivo, od pola litra. Kaze Cane onim njegovim akcentom i tonom, "Sta je sabani, vracate kauciju, a?"
  17. "porodičan čovek, u životu nisam glasao za SNS" Kako stojimo sa glasanjem za SRS ili mozda Zavetnike? (ili ne daj Boze za SPS?)
  18. Postoji dobar broj novinarki koje sebe zamisljaju kao zvezdu emisije, zele da se sve odvija po sopstvenom scenariju i da gosti budu njima podredjeni. Odatle verovatno i ocekivanje da ce se rok pevac i profesor BU ponasati na isti nacin, i to na tacno onaj nacin koji ona smatra podobnim i pristojnim. Ona misli da ostrina njenih opaski moze da se usmeri na sve strane, i na nasu i na njihovu (radikalsko-socijalisticku) i da ce svi te opaske da prime blagonaklono. Eto, nece svi ni na nasoj strani da glume dobrog ciku po Oljinim merilima. U pravu si kad kazes da je vec u prvoj recenici prosula “duhovitost”. Kasnije je posetioce kafana nazvala bezprizornicima - odatle se vidi njeno merilo pristojnosti. Pristojnost nije kada neko sedi uspravno (mozda ima problem sa ledjima, pa se nalaktio) iIi prica bogougodno, vec kada lepo misli o drugima, bar onoliko kao i o sebi, i kada to pokazuje svojim ponasanjem. Posmatrano iz ugla rokera, Cane je bas bio pristojan, odmah joj je rekao sta mu smeta, a mislim da je pored slabog sluha malo i alergican na patetiku koju Olja demonstrira na pocetku emisije, ne samo ove vec skoro svake – to je ono kada se utisa na 30% normalnog glasa. Kad joj Cane kaze da mu se to ne dopada, onda pocinju sitni ujedi. Ja znam bar pet rokera koji bi napravili cirkus u takvoj situaciji (umesto Canetovog odlaska), a mogu i da zamislim sta bi tek oni pitali Olju – to ne smem da kazem ovde. .
  19. Rekonstrukcija je fizicki nemoguca, jer su objekti previse osteceni. Ja verujem da ce tu neko pokusati da oblikom novih objekata oponasa stepenasti oblik nekadasnjeg generalstaba - to je verovatno maksimum slicnosti sa onim od pre. Na tom mestu kupci ce se lako naci - od gastarbajtera, Arapa, Kineza, Rusa, do novokomponovanih Balkanaca - bice slicno kao u Beogradu na vodi. Bice zanimljivo cuti kolika je cena i ko je kupac(ci), a posebno drazesno ce biti objasnjenje zasto nije organizovano javno nadmetanje potencijalnih kupaca.
  20. Pa jeste, setih se onog govora pred oficirima, bio je neki praznik, sve se desava u svecanoj sala Doma vojske, i kaze ti on njima: " Kad veceras odete svojim kucama, hocu da pomilujete svoju decu i da im kazete....." Ne mogu dalje, nista odvratnije nisam cuo od tog sprdacenja jednog djilkosa koji nije ni video vojsku u celom zivotu, a obraca se cezarovskim tonom i naredbodavnim glasom ljudima koji su zivot posvetili vojnickom pozivu,..... fuuuuj! Ma fuuj i za one koji su ga slusali, a nisu izasli iz sale. .
  21. I ja imam takav utisak. Izgleda da je sve napisano, a i da su razmisljanja forumasa nekako previse slicna. Ja ponekad trazim nekog da se malo svadjamo🙂, ali bez uspeha. Ako odem na sport, to je kao da sam u operi. Cim malo viknem, odmah me isteraju. Dajte nekog vucicevca da ne bude previse dosadno ovde, ako moze neki ratoborni, u Vulin modu (copyright zaboravio sam ko, ali je dobar!).
  22. Eh, kad' bi bilo posteno ne bismo kukali, ali eto nije. Ukradeno je.
  23. Da li im je bitniji odmor od izbora - pa naravno da jeste, tu nema mesta dvoumljenju. Sad' ce neko da se odrekne turistickog aranzmana od par hiljada evra, da bi glasao, ma hajde ljudi... Vec je svima nama ta ideologija oduzela 30 godina zivota, pa sada jos i mi da se odricemo dodatno - to se jednostavno ne moze desiti. Ovde je odavno preovladao slabo zasluzeni konformizam (narocito u Beogradu), i to se nece promeniti bar za par decenija. Ako iko veruje da ovo nije tacno, onda taj ne poznaje stanovnike Beograda
  24. Naravno, s tim da je jos 1972. Aleksandar Petrovic rezirao taj film u domacoj produkciji, sa prvim timom domacih glumaca i nekoliko stranih. Jednostavno receno, remek delo.
  25. Cujete li Timofejeva u Dnevniku Nove: "Nit' sam protivnik ovog rezima, niti nekog drugog..." Dakle, definitivno laku noc za Nin, ajd zdravo...
×
×
  • Create New...