Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

6 minutes ago, DameTime said:

Misli da se koristi ista vrsta pritiska koju koriste studenti, kako bi njihovi zahtevi bili ispunjeni. 

Inače prvi put da je i Savo kreni-stani nešto pametno rekao, tj. da se slažem sa njim.

Čitao sam samo ono što je napisano, pa mi je zvučalo malo nelogično. Je l' misli da svaki dan nešto blokira tokom izorne kampanje? Zbunjuje me i ono prvo, gde piše da nema izbora, pa onda da ako bude izbora nema bojkota, već blokada. To mora da precizno definiše.

Druga stavka, koja nema veze sa njim lično, bila bi da takve ideje daje cela opozicija, ili bar stranke koje mogu da se dogovore. Prelaznu vladu su spomenuli i drugi političari još ranije, a ako svako izađe sa nekim idejama samostalno, onda imamo haos. Nije ovde u pitanju Savo kao Savo, ponavljam, već opozicija kao skup stranaka.

Edited by DJ_Vasa

3 minutes ago, duško matić said:

Ima kandidata za obe destinacije, biće zanimljivo. Zafaliće kokica uskoro :s_d:

Ja bih više voleo da destinacije budu Zabela ili Sremska Mitrovica. Em su blizu, em nude sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su kopanje krompira ili sađenje kupusa :lol_2:

• Like 9
  • Thanks 1

12 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ja bih više voleo da destinacije budu Zabela ili Sremska Mitrovica. Em su blizu, em nude sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su kopanje krompira ili sađenje kupusa :lol_2:

I ja, ali pobeći će, bar mislim, ako mu dozvole. U zatvoru ne bi izdržao ni dva dana

Edited by duško matić

42 minutes ago, nemanjaol said:

Evo sad i na N1 izjava jednog studenta.

Smena Vucevica i Djurica je zahtev studenata iz Novog Sada, tj sa njihovog univerziteta

Nisam nigde ukacio da su studenti to pominjali - ali znam da jeste deo opozicije i secam se i nasao sam link koji sam podelio. 

Ako jesu NS studenti onda su oni taj "najpolitickiji demonstranti" valjda 🙂 

Kako god, te ostavke ne znace mnogo bez ispunjavanja svih ostalih zahteva. 

• Like 3

11 minutes ago, Drug Crni said:

Laibach:
Studenti i omladina su uvek u pravu! Danas oni spasavaju dostojanstvo Srbije. Mi ćemo biti sa njima na našim koncertima u Domu omladine 8. i 9. marta. Napravimo Srbiju opet velikom!

Institucijo moja 😍

P.S. objektivno zreli za penziju

• Love 2
  • WOW 1

34 minutes ago, Dzo23 said:

Izbori ne dolaze u obzir jer prvo moraju da se ispune zahtjevi studenata. To je priortitet svih prioriteta. Nakon toga da se regulišu birački spiskovi i oslobode mediji koji su apsolutno pod patronatom režima. 

Nema tog Proglasa koji može nauditi Vučiću kad svi u Srbiji imaju Pink, Hepi i RTS, a N1 i Novu možda 30-40%. 

Evo pedeseti put, mediji u Srbiji su nebitni, a zahtevi su formalno ispunjeni. Procesuiraju se (fakticki, sta ce sa tim biti je druga stvar) odgovorni za pad nadstresnice i Vucevic i gradonacelnik Novog Sada su podneli ostavku. Treba dobro precesljati dokumentaciju i videti sta tu fali.

To da li izbori dolaze ili ne dolaze u obzir se ne pitamo mi, nego oni koji ih raspisu.

Bojkot izbora vodi u jaci stisak i represiju, izlazak na iste daje legitimitet rusenju vlasti na ulici, sto je jako vazno.

Iz cega sledi da je bojkot apsolutno najveca glupost.

Posto su studenti izneli ovo na svojim plecima maltene sami, dobili su legitimitet da budu vodeca snaga na tim izborima. Naravno, ne mogu se oni kandidovati (bar ne vecina njih), vec treba stati iza ljudi u koje ce vecina ljudi imati poverenja.

Posto opozicija nije uspela vise puta da dovoljno mobilizuje gradjane, a jos vise je fejlovala kada se radi o kontroli i branjenju izbornih rezultata, oni ne dolaze u obzir, tako da je Proglas vrlo logicno i ocigledno resenje.

Dalje, decentralizovana organizacija poput studentske, gde se ne bi znalo ko ce da bude premijer, ko ministri bi takodje pomogla da SNS ispaljuje corke kao sa studentima i da se obesmisli njihova propaganda.

Onda krece terenski rad, gde dosadasnja opozicija ima sansu za cistiliste, da angazuju svoju infrastrukturu i ide od mesta do mesta, obidje svaki Vucicev toponim, pije rakiju sa domacinima i otkinu mu koliko mogu, nadju ljude sa poverenjem (ili jos bolje studente iz tih mesta) da budu kontrolori kod kuce i Vucic pada.

Vrlo prosto na papiru, samo treba biti spreman da se odupres pretnjama i ucenama. Studenti su to sada prosli, ocelicili su se, izgradili su svoju infrastrukturu i sada je vreme.

Sve ovo bez izbora nema nikakvog smisla, jer nece oni naprasno poceti iz straha da rade ono sto treba da rade, svi treba da odu i da se procesuiraju, a to bez izbora ne moze.

Sirijski scenario ovde nije moguc, odnosno moguc je ako hocemo i mi prvo gradjanski rat. Ovaj ce ode ako njegovi pioni pocnu da beze, a mogu da pocnu da beze samo ako vide da gube pozicije i da se otvaraju fioke, a to moze da se desi samo artikulisanjem dodatnih politickih zahteva kao legitimna snaga posle (pokradenih) izbora.

• Like 1

2 hours ago, nemanjaol said:

Dajte ljudi prestanite sa negativom kako se ništa neće promeniti, tako ste pričali i na početku da ovo sve neće uspeti.

Danas je napravljena jedna velika pobeda, oborena je vlada i praktično su ispunjeni svi zahtevi, treba samo da prođe malo vremena da se analiziraju dokumenta i da se vidi da li je sve tu.

Treba još videti kako će se stvari razvijati i da li će pokusati da raspišu nove izbore odmah ili se ide na prelaznu vladu. Sada svakako se prelazi u novu fazu. Tj igra tek počinje, svi ljudi koji su se sad aktivirali moraju da ostanu aktivni i u nekoj ulozi kontrolora i podrške institucijama da krenu da rade svoj posao. To je poenta svega da sns izgubi te nezakonite i neustavne poluge moći.

Mini anegdota od jutros, svratio sam do pekare i uzeo dve tepsije bureka da nosim studentima za doručak. Radnice u pekari nasmejane, kažu ljudi od jutros kupuju i nose studentima, kažu pozdravite ih.

Studenti i sve akcije u poslednja dva meseca imaju konačno jaču priču od sns-a. Ljudi žele da učestvuju, žele tome da pripradaju, žele da se poistovate sa tim ljudima i tom energijom, žele da veruju u bolju verziju ove države i u bolju verziju sebe. I to važi za prolaznike na ulici, isto tako i za ljude koji sede u tužilaštvu, policiji, inspekcijama itd.

Evo ispod u spojleru šta sam pisao krajem decembra, i kako je izgledala razmena sa @fancy, verujte da se nešto menja

Reveal hidden contents

Ovo je upravo sto oni hoce. 

Nije napravljena ama bas nikakva pobeda, vec je ovo (nadam se ocigledno vecini) podmetacina njihova, da bi se raspisali vanredni izbori, naravno pod starim uslovima gde mogu lagano da popljackaju jer sve drugo u sistemu ostaje isto.

Ovo nije bio zahtev studenata, nikakvi izbori, nikakvi otkazi.

Poenta svega je da se tuzilastvo osposobi i krene da radi svoj posao (sto se nije desilo jos uvek, naravno). I nece se ovo lako desiti, jer bi to automatski otkrilo sve zavrzlame i korupcije u kojima su naravno umesani pripadnici vladajuce stranke. 

E sad, posledica ove pobede iznad (ako je bude, a verujem da hoce) je pad vlade, zatim prelazna vlada od vanpolitickih eksperata, i na kraju izbori kada se stvore uslovi za to.

Ko sada prihvati prelaznu vladu u sastavu tzv opozicija i vladajuca stranka, pa zatim i izbore u prakticno istim uslovima, otkrice se automatski da je samo trojanac i nista vise.

• Like 6
  • Thanks 1

Izbori mogu da posluze samo kao lepak da se na njega navataju muve, da se vlast uhvati sa rukama u testu i to iskoristi kao finalni booster nezadovoljstva. Svecica koja pali smesu. Medjutim to opet vodi ka gerilsko-protestnom scenariju. Legitimna politicka snaga posle izbora ce uraditi diddly dick, posto nista osim konstantnog defilovanja i blokada ne proizvodi reakciju niti ustupak. A apsolutno ne verujem da je moguce drzati ovakvu gotovost ljudi jos mesecima dok se proces ne okonca. Cim poprimi tu salonsko-politicku, dugosvirajucu konotaciju, pokret ljudi ce se osuti (koliko god meni ili nekom desetom ovde ProGlas bio kul ili vrh).

• Like 1

1 hour ago, Drug Crni said:

Napravimo Srbiju opet velikom!

Ovo samo Laibach mogu da kažu i da ceo prostor Jugoslavije salutira :s_d:

Spektakularno.  Kad sam pročitao juče, rekao sam - vaistinu, gotovo je. :Hail:

Jedini zvanični proroci  :default_coffee:

Edited by fancy
  • Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1

16 minutes ago, Golijat said:

Ovo je upravo sto oni hoce. 

Nije napravljena ama bas nikakva pobeda, vec je ovo (nadam se ocigledno vecini) podmetacina njihova, da bi se raspisali vanredni izbori, naravno pod starim uslovima gde mogu lagano da popljackaju jer sve drugo u sistemu ostaje isto.

Ovo nije bio zahtev studenata, nikakvi izbori, nikakvi otkazi.

Poenta svega je da se tuzilastvo osposobi i krene da radi svoj posao (sto se nije desilo jos uvek, naravno). I nece se ovo lako desiti, jer bi to automatski otkrilo sve zavrzlame i korupcije u kojima su naravno umesani pripadnici vladajuce stranke. 

E sad, posledica ove pobede iznad (ako je bude, a verujem da hoce) je pad vlade, zatim prelazna vlada od vanpolitickih eksperata, i na kraju izbori kada se stvore uslovi za to.

Ko sada prihvati prelaznu vladu u sastavu tzv opozicija i vladajuca stranka, pa zatim i izbore u prakticno istim uslovima, otkrice se automatski da je samo trojanac i nista vise.

Ljudi, ajde prvo polako.

Smena Vučevića i Đurića JESTE bio zahtev studenata Univerziteta u Novom Sadu. Četiri zahteva su bila sa beogradskog univerziteta.

Jasno je da ovo nije gotovo, ali pad cele vlade nakon ovakve tragedije je par ekselans politička posledica i nešto što se u normalnim zemljama desi nakon pritiska javnosti (samo je kod nas trebalo 3 meseca za to), ovo scenario koji Vučiću najmanje odgovara.

Sada kad je pala vlada se otvaraju naredni koraci, a ima više opcija. Ono što svi treba da rade je da guraju ka tome da se stvori ta prelazna vlada eksperata koja treba da stvori uslove za poštene izbore.

Evo i nezavisni kandidati REM-a pokušavaju da obore ceo taj proces da ne dođe do imenovanja novih članova zbog velikih materijlanih nedostataka same procedure.

SNS bi najviše voleo da ide odmah na nove izbore, ali meni je jasno da oni više ne diktiraju igru, naterani su na povlačenje.

Evo i SPC je provalila gde vetar duva pa su brže bolje se ogradili od saopštenja koje su objavili na sopstvenom sajtu 😄

• Like 7

Naravno da je najidealniji scenario da dodjemo do prelazne vlade bez ikakvih politickih partija u istoj, ali to se nece desiti. Mi mozemo to traziti i treba da trazimo, ali ako se umesto toga raspisu izbori, bojkot nije opcija. Blokada jeste teoretska opcija, ali prakticno nije, jer je fizicki nemoguca.

Znaci jedina validna opcija je da se dobije maksimum na tim izborima, i onda kada proglasi pobedu da krenemo na ulice ponovo i da vidimo da li cemo dobiti dosovski ili gruzijski scenario.

Ali to je najveca sansa da on padne.

Zato nisam toliko siguran da ce raspisati izbore.

1 minute ago, McLeod said:

Naravno da je najidealniji scenario da dodjemo do prelazne vlade bez ikakvih politickih partija u istoj, ali to se nece desiti. Mi mozemo to traziti i treba da trazimo, ali ako se umesto toga raspisu izbori, bojkot nije opcija. Blokada jeste teoretska opcija, ali prakticno nije, jer je fizicki nemoguca.

Znaci jedina validna opcija je da se dobije maksimum na tim izborima, i onda kada proglasi pobedu da krenemo na ulice ponovo i da vidimo da li cemo dobiti dosovski ili gruzijski scenario.

Ali to je najveca sansa da on padne.

Zato nisam toliko siguran da ce raspisati izbore.

To je bio scenario 5.10. Izbori 24.9. su bili isforsirani protestima koji su prethodili (a nisu bili ovakve masovnosti i prirode). Onda su pokradeni i to je ujedinilo DOS i Otpor ka istom zahtevu. Ako je ista dobro, sad više nego za ranije proteste ovih godina, što su nezadovoljni u celoj Srbiji, što znači da u svim mestima može da bude i zainteresovanih i nezastrašenih za kontrolu, kao i jako mali broj apstinenata (što do sad nije bio slučaj). Potrebno je da na tim izborima u prve redove izbace, kao što je već ovde rečeno, nestranačke eksperte, javne ličnosti od poverenja, a da stranke samo daju logistiku.

Pošto to deluje na dohvat ruke, slažem se da je malo verovatno da ih raspiše. Ali doći će izbori pre ili kasnije.

• Like 1

2 hours ago, DJ_Vasa said:

Eto, meni se npr. povraćalo od onog svetosavisanja juče,

Čak se i naš (nesuđeni) Če Gevara obratio građanima sa hermanos y hermanas :s_w: 

re: neke buduće ekspertske vlade, podržavam @Beonegro isticanje kandidature Ivanke Popovć, iako ni Biljana Stojković prije nje nije slavno prošla kao kandidatkinja na izborima.

Ali, sve ovo pod uslovom da studenti uopšte žele da se uključe u politiku, i učestvuju u smjeni vlasti.

Mislim, pomenuto je neko hvatanje političara od strane građana i studenata, meščini da bi bilo obrnuto.

42 minutes ago, nemanjaol said:

Ljudi, ajde prvo polako.

Smena Vučevića i Đurića JESTE bio zahtev studenata Univerziteta u Novom Sadu. Četiri zahteva su bila sa beogradskog univerziteta.

Jasno je da ovo nije gotovo, ali pad cele vlade nakon ovakve tragedije je par ekselans politička posledica i nešto što se u normalnim zemljama desi nakon pritiska javnosti (samo je kod nas trebalo 3 meseca za to), ovo scenario koji Vučiću najmanje odgovara.

Sada kad je pala vlada se otvaraju naredni koraci, a ima više opcija. Ono što svi treba da rade je da guraju ka tome da se stvori ta prelazna vlada eksperata koja treba da stvori uslove za poštene izbore.

Evo i nezavisni kandidati REM-a pokušavaju da obore ceo taj proces da ne dođe do imenovanja novih članova zbog velikih materijlanih nedostataka same procedure.

SNS bi najviše voleo da ide odmah na nove izbore, ali meni je jasno da oni više ne diktiraju igru, naterani su na povlačenje.

Evo i SPC je provalila gde vetar duva pa su brže bolje se ogradili od saopštenja koje su objavili na sopstvenom sajtu 😄

Ti mož' da predvodiš forumsku revoluciju :thumbsup:

Edit: moderacijo, ne brinite, ne mislim na vas... zasad :wicked:

Edited by DameTime
  • Like 1