berti Posted yesterday at 10:27 AM Posted yesterday at 10:27 AM Mrcina povecava minimalac jer to sve ide na teret poslodavca. A kada neko ostane bez posla, od biroa dobija mesecno svega dvadesetak hiljada. Gde drzava treba da placa, tu nema povecanja. 2
Ludi za Poli Posted yesterday at 10:40 AM Posted yesterday at 10:40 AM Zadnje osobe koje cu zaliti su domaci privatnici. Kod nas ogroman broj njih ljude drzi prijavljene na minimalac zbog doprinosa za zdravstveno i penziono, a ostatak im se isplacuje u koverti. Znam slucajeve gdje su ljudi imali pravu platu od 2.5-3 hliljade maraka, gdje je na racun lijegao minimalac od 600tinjak maraka cini mi se, a ostalo sve u koverti. Bas sad je bila frka kad je u FBiH dignut minimalac na hiljadu maraka pa se gazdurine digle da protestuju jer im se udara na dzep, a ovamo citava firma mu prijavljena na minimalac. Il slucajevi u gastronomiji gdje je ogroman broj konobara radio na dnevnice po principu da im gazda svaki dan daje dnevnicu (samo za dane koje radi ofc, kad ne radi dobije kurac da izbije oci), a onda kad im uplati platu na racun radnik digne citavu plat vrati gazdi. 1 2
Kenozoik Posted yesterday at 10:55 AM Posted yesterday at 10:55 AM (edited) Nasa ekonomija na prvom mestu zavisi od donacija, finansijskih upumpavanja i kredita EU, to vec i vrapci na grani znaju. To je za sad glavni katalizator za sprecavanje divljanja cena i nekontrolisane inflacije. Prosjacenje neke crkavice po belom svetu nikad nije bila ekonomska politika. Uopste vise nije lako, ako vec nije i nemoguce, dati predlog i ideju kako se iscupati iz ovog.mulja , cak i sa nuznim korakom- clanstvom u EU. Edited yesterday at 10:59 AM by Kenozoik
Cyber Posted yesterday at 11:14 AM Posted yesterday at 11:14 AM (edited) Sistem je zvanicno ukinut, vise nemamo drzavu – imamo rezim. Sud je obustavio postupak protiv SNS aktivista koji su slomili vilicu studentkinji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ne zato sto nema dokaza. Ne zato sto se ne zna ko su pocinioci. I ne zato sto je zakon nesto rekao – naprotiv! - vec zato sto ih je Don Krimoslav, iz svoje tisine i visine, pomilovao. To nije pravna procedura. To je poruka. Ovime je jasnije i glasnije nego ikad legalizovao nasilje koje dolazi s prave strane pendreka. Ovime je jasnije i glasnije nego ikad opozvao sudsku vlast. Nema dalje. Ovo je za momentalni opoziv. Next => Ustavni sud. U suprotnom, puno srece sa zakonom koji ima jednog vlasnika – Don Krimoslava, pomilovatelja svih podobnih. Btw, ste culi nekad da neko moze da bude pomilovan unapred? Edited yesterday at 11:23 AM by Cyber 3 5 8
Barkley#34 Posted yesterday at 11:41 AM Posted yesterday at 11:41 AM 1 hour ago, wrach said: Pre godinu dana, po proverenim podacima iz Postanske, Rusi (bez Ukrainaca) su imali 200 000+ otvorenih racuna u Srbiji. Tako da bih rekao da cifra od pola miliona nije preterana. P.S. Kolicina novca na tim racunima je bila ekvivalentna kolicini novca na 2 000 000 racuna rezidenata - a nakon kupovine nekretnina, otvaranja biznisa itd. To je bezmalo 10% stanovništva zemlje, mnogo više bi se primetilo u svakodnevnom životu. Moguće je da se koristi Srbija za poslovanje jer možemo da idemo i tamo i ovamo, otud toliki računi i sredstva, plus je dosta njih prošlo kroz Srbiju na putu dalje, pa su ostali neko vreme i imali račune. Nailazio sam na podatke o cirka 100k prodišlica iz tog dela sveta (Ru+Ukr zajedno) i to mi je bliže realnosti. 1
Geronimo Posted yesterday at 11:41 AM Posted yesterday at 11:41 AM 24 minutes ago, Cyber said: Sistem je zvanicno ukinut, vise nemamo drzavu – imamo rezim. Sud je obustavio postupak protiv SNS aktivista koji su slomili vilicu studentkinji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ne zato sto nema dokaza. Ne zato sto se ne zna ko su pocinioci. I ne zato sto je zakon nesto rekao – naprotiv! - vec zato sto ih je Don Krimoslav, iz svoje tisine i visine, pomilovao. To nije pravna procedura. To je poruka. Ovime je jasnije i glasnije nego ikad legalizovao nasilje koje dolazi s prave strane pendreka. Ovime je jasnije i glasnije nego ikad opozvao sudsku vlast. Nema dalje. Ovo je za momentalni opoziv. Next => Ustavni sud. U suprotnom, puno srece sa zakonom koji ima jednog vlasnika – Don Krimoslava, pomilovatelja svih podobnih. Btw, ste culi nekad da neko moze da bude pomilovan unapred? Moram da dodam da je govedo ovo vec radio (ili najavljivao da ce da uradi) u odgovoru na studentske zahteve - njegova ideja odgovora na treci zahtev "odbacivanje krivicnih prijava protiv uhapsenih i privedenih..." je bila "ja cu da ih pomilujem", sto direktno implicira krivicu pojedinca i cime niko nije bio zadovoljan. Tako da ova poruka ima dodatak - "drzava, to sam ja". 3
berti Posted yesterday at 11:42 AM Posted yesterday at 11:42 AM Par dana mi iskaču klipovi u kojima lik ide ulicom nekog grada u inostranstvu i pita mlađe i starije prolaznike koja je za njih najbolja pesma svih vremena. Ređaju se Bitlsi, Stonsi, Gansi, Sinatra, Dilan, Flitvud mek, Majkl Dzekson, Adel... Mogu samo da zamislim da lik šeta po našim gradovima i postavlja isto pitanje. Dominirali bi oni koji su uspeli da budu gori i od narodnjaka, a to su ovi mumlatori tipa Krasta, Jala i Dzala, Relja, Breskva.... 2
MarkoKep Posted yesterday at 11:54 AM Posted yesterday at 11:54 AM Najlakše je udariti na teret poslodavaca, posle kad se poveća nezaposlenost ili kada skoče cene zna se da će svi da upiru prstom u zle privatnike, nikako u državu koja je to izazvala. Ljudi misle da privatnici plivaju u parama a u realnosti velika većina njih kad bi digla plate za samo 100€ svojim zaposlenima ne bi mogli ništa da zarade. 6
berti Posted yesterday at 11:58 AM Posted yesterday at 11:58 AM 2 minutes ago, MarkoKep said: Najlakše je udariti na teret poslodavaca, posle kad se poveća nezaposlenost ili kada skoče cene zna se da će svi da upiru prstom u zle privatnike, nikako u državu koja je to izazvala. Ljudi misle da privatnici plivaju u parama a u realnosti velika većina njih kad bi digla plate za samo 100€ svojim zaposlenima ne bi mogli ništa da zarade. Bas tako. Masa trafika, dragstora... Vlasnik jedva skrpi sebi neku platu, cesto i sami sebi uplacuju minimalac. Jedan radnik ga kosta 80000. Neka mrcina slobodno poveca minimalac, ali neka smanji poreze i da budu 15 posto, a ne sadasnjih 40.
Barkley#34 Posted yesterday at 12:17 PM Posted yesterday at 12:17 PM Nije ovo nova vest, vođa je najavio ovaj potez kao i novi rast minimalca od januara na 550€. To će delom da kompenzuju povećanjem neoporezivog iznosa zarade ali će poslodavci ipak osetiti opterećenje. Klasična predizborna mera, posebno jer je minimalac početkom godine značajno povećan. Fokus je na trenutno povećanje standarda tog sloja zaposlenih. Pritom, zakačiće i one koji imaju nešto veće plate od sadašnjeg minimalca (a takvih ima fin broj i u javnom sektoru), što će napraviti pritisak da se povećaju plate i ostalim radnicima. Poslodavaca ima i ovakvih i onakvih, što je uvek slučaj kada se ne primenjuju propisi na sve. Oni korektni će da najebu, što je gore pomenuto. Dodatno, dosta firmi koje su došle uz subvencije imaju u ugovoru obavezu da plaćaju radnike najmanje 20% iznad minimalca. U situaciji kada izvoz trpi zbog stagnacije evropske privrede i kada produktivnost ne raste tempom kojim raste minimalac to će još više malih i većih firmi navesti na razmišljanje o prestanku rada. Rekao sam već, nekoliko godina unazad vuku neusklađene poteze, u cilju ostvarenja trenutnog interesa, a to pravi haos u ekonomiji. 5
DameTime Posted yesterday at 12:21 PM Posted yesterday at 12:21 PM Među poslodavcima koji će nepravedno da najebu sigurno nisu vlasnici trafika, dragstora i većine malih marketa. Svi bedno plaćaju svoje radnike, mnogi radnici u trafikama nemaju čak ni osnovne uslove za rad, npr. odlazak na toalet. Stvarno nemam empatije za takve "poslodavce". 1
Volter Posted yesterday at 12:31 PM Posted yesterday at 12:31 PM Od oktobra i povećanje struje za sedam odsto, a možda i više.
JPM Posted yesterday at 12:33 PM Posted yesterday at 12:33 PM Najebaće isključivo realni sektro. Proizvodnja. Kao i uvek. Trgovina neće, naravno, oni samo povećaju cene i kraj. Ja sam imao uvid u platnu listo moje firme. Nikakvo bahaćenje. Razlika između najviše i najniže plaćenog je malo preko duplo. I znam koliko su male margine. Neko misli šta je 100 evra... ali onda multipliciraj to sa svim zaposlenim pa plus porez. Ova država je maćeha svakom vrednom i poštenom čoveku, a promoviše uhlebe, nerad i kriminal.
DJ_Vasa Posted yesterday at 01:30 PM Posted yesterday at 01:30 PM Moram priznati da ne verujem da će ovo u nekoj ozbiljnoj meri doprineti povećanju broja uhleba jer ono što je državno se ionako privatizuje, a i tzv. državi bi bilo teško da ih naprima u većoj meri. Osim toga, mislim da su mlađe generacije mnogo spremnije da odu u inostranstvo i da im je privlačnije da rade neki normalan posao nego da za sitniš sede u nekoj memljivoj kancelariji koja smrdi na ustajalu kafu, duvan, neopranu odeću i neizluftirani prdež. S druge strane, možda bi i neki poslodavci mogli da razmisle o promenama u načinu rada ili delatnosti. U mnogim gradovima je bilo dosta krojača, obućara, časovničara, tašnera i poslastičara, ali se sada mogu nabrojati na prste jedne ruke. A dok su ove zanatlije bile aktivne, već se sa nostalgijom pričalo o nekadašnjim jorgandžijama, četkarima, bombondžijama, sodažijama ili bozadžijama. Nijedan od ovih zanata nije nestao jer je neko mrzeo zanatlije, već zato što su se promenile mnoge stvari i što ih tržište više nije htelo.
MarkoKep Posted yesterday at 01:50 PM Posted yesterday at 01:50 PM 1 hour ago, DameTime said: Među poslodavcima koji će nepravedno da najebu sigurno nisu vlasnici trafika, dragstora i većine malih marketa. Svi bedno plaćaju svoje radnike, mnogi radnici u trafikama nemaju čak ni osnovne uslove za rad, npr. odlazak na toalet. Stvarno nemam empatije za takve "poslodavce". Ti ako misliš da vlasnici trafika plivaju u parama možeš da otvoriš jednu.
DameTime Posted yesterday at 01:55 PM Posted yesterday at 01:55 PM 3 minutes ago, MarkoKep said: Ti ako misliš da vlasnici trafika plivaju u parama možeš da otvoriš jednu. Ne zanima me biznis sa trafikama. A da me zanima, napravila bih bolji biznis plan pre nego što je otvorim, tako da ne moram da zakidam na platama svojih radnika i ne dozvoljavam im da idu u WC. 1
Kenozoik Posted yesterday at 01:59 PM Posted yesterday at 01:59 PM Da, potpuno je promaseno usmeravati nezadovoljstvo ili stavec na sitne biznise/privrednike. Oni najdrskiji su u talu sa vlastima, bio to Milosevic, Djondjic ili ovaj danasnji nepomenik . Istinita je tvrdnja da mali biznisi drze privredu, ali to se odnosi na proizvodne, trgovinske i usluzne delatnosti sa 10-50, 100 zaposlenih, a ne dragstori /trafike sa 4 radnika. To su zanemarljivi faktori.
DJORDJE Posted yesterday at 02:03 PM Posted yesterday at 02:03 PM 17 hours ago, DJ_Vasa said: Neće vlast toliko morati da se nosi sa time, koliko alavi poslodavci. Gledam da u običnim samoposlugama sve više zapošljavaju radnu snagu iz Azije, a obično slažu robu po rafovima ili je prenose iz magacina. Ovi naši se muče da se sporazumeju sa njima, ali i obrnuto, jer naši uglavnom ne znaju engleski, dok ovi drugi ne znaju srpski, a neki tek nabadaju i engleski. Ovi prvi nisu dužni da znaju ništa sem srpskog, a ovi dugi ga očigledno ne uče. Bilo mi je smešno kada sam gledao našeg radnika kako nekom iz Azije govori 'Keks hir, napolitanke der', neki kupac pokušava da pomogne u prevodu, a radnik iz Azije govori 'No Ingliš, no anderstend'. Ako alavi vlasnici supermarketa mogu da naplaćuju svoju šklj robu skuplje nego u Švajcarskoj, mogu valjda da izdvoje i koju stotinu evra više za zaposlene. Nema ni dovoljno vozača gradskog prevoza, pa se i za to angažuje strana radna snaga. Video sam ih i da rade na asfaltiranju i sličnim poslovima. Na majstora uglavnom moraš da čekaš jer su mnogi otišli u inostranstvu, a kažu da je u manjim mestima situacija sa majstorima još gora. Nedostatak radne snage ce samo dovesti do novog talasa poskupljenja, kupci/korisnici uvek placaju svaki skok plata ili troskova. Kada se u GSP-u zaposljavaju Vijetnamci onda ti je jasno da je dogorelo do nokata, nekada se na ta mesta islo po partijskoj liniji. Nisam mislio samo na demografiju, zemlja se zaduzuje brze nego u Brozovo vreme, pod kakvim uslovima to samo Broz iz Cipuljica zna, da ne govorim o raznim dilovima tipa JAT ili Bor. Sve ce to neka nova vlast morati da resava, pod uslovom da nisu lopine kao ovi danas, sto me ne bi uopste iznenadilo. 1
Kenozoik Posted yesterday at 02:18 PM Posted yesterday at 02:18 PM 2 minutes ago, DJORDJE said: zemlja se zaduzuje brze nego u Brozovo vreme, pod kakvim uslovima to samo Broz iz Cipuljica zna, da ne govorim o raznim dilovima tipa JAT ili Bor. Sve ce to neka nova vlast morati da resava, pod uslovom da nisu lopine kao ovi danas, sto me ne bi uopste iznenadilo. Mi danas otpacujemo zaduzenja iz Brozovog vremena. Zapravo, nije poznato da li smo presli na otplatu glavnice (kamatu smo valjda otplatili). Nasa jedina, kakva takva nada, su ova deca, skolarci i studenti. Vec su se istakli pamecu, elokvencijom, dostojanstvom i organizacijom. Nista se ne moze sa njima porediti, niti bilo ko drugi zasluzuje sa njima u istu recenicu. Nek im je zdravlja, srece , pameti i dug zivot zarad svih nas.
DJ_Vasa Posted yesterday at 02:33 PM Posted yesterday at 02:33 PM 4 minutes ago, DJORDJE said: Nedostatak radne snage ce samo dovesti do novog talasa poskupljenja, kupci/korisnici uvek placaju svaki skok plata ili troskova. Kada se u GSP-u zaposljavaju Vijetnamci onda ti je jasno da je dogorelo do nokata, nekada se na ta mesta islo po partijskoj liniji. Nisam mislio samo na demografiju, zemlja se zaduzuje brze nego u Brozovo vreme, pod kakvim uslovima to samo Broz iz Cipuljica zna, da ne govorim o raznim dilovima tipa JAT ili Bor. Sve ce to neka nova vlast morati da resava, pod uslovom da nisu lopine kao ovi danas, sto me ne bi uopste iznenadilo. Ali zašto bi dovelo do poskupljenja ukoliko vozači iz Azije prihvataju da rade za male pare? Slažem se da su poskupele usluge majstora, ali za neke poslove već ima radne snage iz drugih zemalja koja prihvata lošije uslove od naših, možda i manje plate, a teže im je da odu u neku treću zemlju. 19 minutes ago, MarkoKep said: Ti ako misliš da vlasnici trafika plivaju u parama možeš da otvoriš jednu. Ja ne znam koliko zarađuju vlasnici trafika, ali možda je problem u konceptu trafike kao takve. Štampa se sve manje kupuje jer mnogi čitaju elektronska izdanja, uglavnom besplatna, a prosečne novine i časopisi su ionako jeftini da se na njima ne može mnogo zaraditi kroz marže. Cigaretama je svuda ista cena, a i na njima se malo zarađuje. Isto važi i za upaljače, žvake i sličan asortiman. Ostali su frižideri sa sladoledom i pićima, koji mogu da donesu neku crkavicu kad je toplo, a cela godina i nije baš takva. Lično sam čuo prodavačicu na trafici koja se žali nekom kupcu da i relativno male tiraže novina često ne uspevaju da prodaju zbog „onog interneta koji im otima posao”, kako je sama rekla. Mogu da razumem vlasnika trafike da mu je teško da zaradi za sebe i da nekome isplati iole pristojnu platu, ali tu se vraćamo na onu priču o zanatlijama. Mogli su oni da otvore i pogon za prodaju boze, što je neki lik uradio pre 15-20 godina, ali je morao da ga zatvori jer nije bilo dovoljno kupaca. Poznat mi je i slučaj časovničarske radnje koja je zatvorena jer se posao uglavnom sveo na prodaju baterija i narukvica jer prosečna osoba više nije vlasnik nekog Darwila ili Seika 5, već nosi sat sa kvarcnim mehanizmom ili pametni sat kod kojih se neka ozbiljna popravka ne isplati.
MarkoKep Posted yesterday at 02:53 PM Posted yesterday at 02:53 PM 16 minutes ago, DJ_Vasa said: Ja ne znam koliko zarađuju vlasnici trafika, ali možda je problem u konceptu trafike kao takve. Štampa se sve manje kupuje jer mnogi čitaju elektronska izdanja, uglavnom besplatna, a prosečne novine i časopisi su ionako jeftini da se na njima ne može mnogo zaraditi kroz marže. Cigaretama je svuda ista cena, a i na njima se malo zarađuje. Isto važi i za upaljače, žvake i sličan asortiman. Ostali su frižideri sa sladoledom i pićima, koji mogu da donesu neku crkavicu kad je toplo, a cela godina i nije baš takva. Lično sam čuo prodavačicu na trafici koja se žali nekom kupcu da i relativno male tiraže novina često ne uspevaju da prodaju zbog „onog interneta koji im otima posao”, kako je sama rekla. Upravo to. Biznis sa trafikama je slabo profitabilan i zbog toga zaposleni tamo ne može da očekuje neku platu a ne zbog zlih vlasnika koji "zakidaju" radnike.
DJORDJE Posted yesterday at 03:01 PM Posted yesterday at 03:01 PM 21 minutes ago, DJ_Vasa said: Ali zašto bi dovelo do poskupljenja ukoliko vozači iz Azije prihvataju da rade za male pare? Slažem se da su poskupele usluge majstora, ali za neke poslove već ima radne snage iz drugih zemalja koja prihvata lošije uslove od naših, možda i manje plate, a teže im je da odu u neku treću zemlju. Morace Vaso, nece niko iz Vijetnama da zapuca u Srbiju i mesa malter za 50000 dinara. Ti ljudi dolaze da zarade i salju novac kuci, cak i da zive "off the land" kao oni u LingLongu, 50K je nista. Vidis verovatno i sam da zdravstvo puca po svim savovima, to nece moci da popune ni sa sestrama iz Indije, one vec rade po zalivskim zemljama za 3X vece sume nego sto su u Srbiji. I Vucic i Tadic su vodili zemlju po principu posle mene propast, a neko ce konacno morati da se suoci sa posledicama toga. Ko god to bude bio,nece osvojiti nagradu za popularnost. Pa Franzuzi vec decenijama ne mogu da reformisu penzioni sistem koji ih ubija, jer niko nema muda da zagrize i ide do kraja. 1
vilhelmina Posted yesterday at 04:04 PM Posted yesterday at 04:04 PM 8 hours ago, DameTime said: Jeste normalno, kad se uzme u obzir da sam krenula od plaćene prakse (koja nije bila ni full time ni part-time, nešto između), menjala pozicije tj. napredovala, menjala firmu, pa tamo napredovala, pa povišice, pa promenila tim itd. Naravno, ima i do toga što je ta prva plaćena praksa bila onako, ne baš potpuno fer u finansijskom smislu. Sve to nema nikakve veze sa njim, ali eto da pitaš moju kevu, ona smatra kako je meni danas dobro, pa što se onda bunim? Sa ostatkom posta se slažem, spomenula sam to mislim jednom, jako je teško očekivati da ljudi stave na kocku svoju egzistenciju ili te sitne privilegije. Nisam sigurna ni da mogu sve blanko da osuđujem, osim ako ne profitiraju direktno od sekte. Nadam se da me neces pogresno shvatiti jer zaista ne zelim da pobijam to o cemu pises. To je tvoja prica, sasvim autenticna, svakako istinita i pretpostavljam prilicno uobicajena za Srbiju, ali ne i za uredjene, stabilne drzave. Zato se i ne slazem s tvrdnjom da nema veze s nepomenikom. Ima, utoliko sto se u tom ambijentu normalizuju stvari koje nisu normalne i na taj nacin se ljudima zamagljuje ono sto bi trebalo da bude realna slika drustva i pozicije pojedinca u njoj. Ne, definitivno nije normalno da ti zarada poraste tri puta za pet godina, sta god da si radila, koliko god si se trudila, unapredjivala svoje znanje i vestine, vesto pregovarala s poslodavcem, stagod. Tu svakako gresis, ali ne brinem za tebe jer ti neces iz toga izvesti zakljucak da ti je dobro i da zato ne bi nista menjala. Do tvog je personalitija i inteligencije sto uvidjas da je sve to ipak nakaradno. Ali neko drugi moze i drugacije da gleda na to, zar ne? Ono sto je normalno je otprilike sledece. U Svedskoj sam 21 godinu i za to vreme mi je zarada porasla tacno tri puta. Pri tome sam krenula od najnize placenih, nekvalifikovanih, fizickih poslova, menjala ih, selila se, naucila i usavrsila jezik, zavrsila jos jedan fakultet, opet menjala poslove, napredovala… I uz sve to, ”samo” tri puta veca zarada. Realno dva puta, jer je za toliko godina bilo i neke inflacije. Ili primer koji ce tebi biti blizi: Moja cerka je zavrsila gimnaziju i fakultet tj muzicku akademiju ovde u swe. Sasvim uobicajen put, nikakvi lomovi i skokovi kao u mom slucaju. Njena zarada je sada veca za oko 80% u odnosu na njenu prvu pocetnicku platu od pre 12 godina. I ona je menjala poslove, usavrsavala se i napredovala. Redovna godisnja povecana su ovde od dva do cetiri posto, kako kad, nista vise od toga. Promena posla je uobicajen nacin da se znacajnije uveca zarada, ali tri puta za pet godina, to ipak ne biva. Ono sto se u Srbiji dogadja jeste da se ljudima podvaljuje svasta, i onda se to naziva zaposlenjem i platom. Plus obavezni dodatak da je to tako u kapitalizmu. Pa bas i nije. Posao je u normalnoj zemlji ono sto se regulise pismenim ugovorom, uz postovanje vise zakona, i sto u slucaju spora moze da opstane na svakom sudu. U Srbiji posao moze da bude i usmeni dogovor s gazdom koji vazi danas, a sutra i ne mora. Ako mene pitas, to je obicno nadnicarenje, bez obzira da li beres maline ili projektujes mostove. U skladu s tim je i plata. Neto iznos s kojim se samo u Srbiji operise i nigde drugde u razvijenom svetu, nije plata. To je ono sto ti ostaje nakon sto platis poreze i doprinose. Dok god ljudi ne znaju koliko su ustvari zaradili, nece imati ni pravu sliku kako stvari u normalnim zemljama funkcionisu i gde su oni u odnosu na to. Odatle i mnoge zablude i nemogucnost poredjenja s drugima. A taj opsti zbunj nepomenik jako vesto koristi da oduzme argumente i zatvori usta sindikatima i svima koji bi imali nesto da prigovore ekonomskom tigru. Tek kad se stvari postave na zdrave noge moci ce i da se kaze da li je ljudima u Srbiji materijalno lose, ili bez veze kukaju. Isto tako i da li je onima koji tvrde da im je dobro stvarno tako dobro, ili jedu svoju supstancu pa ce im se sutra obiti o glavu. Jedino u sta sam sigurna i zato ponavljam (pri tome te svakako nerviram 😀) jeste da nije normalno uvecati soptvenu zaradu tri puta za pet godina. 2 1
melankolic Posted yesterday at 04:21 PM Posted yesterday at 04:21 PM @vilhelmina Ljudi u Srbiji kada govore o visini zarade u zemlji govore o neto zaradi ali kada govore o zaradi, recimo, u Skandinaviji (više hiljada €) onda misle na bruto. E to je meni nerazumljivo jer znaš i sama koliko ti ostane kada ti rebnu 30+ % poreza. Dobro, nešto ti i vrate kroz skatteoppgjør ali i to jednom godišnje… i to ako imaš savesnog poslodavca. 🧐 1
vilhelmina Posted yesterday at 05:00 PM Posted yesterday at 05:00 PM 14 minutes ago, melankolic said: @vilhelmina Ljudi u Srbiji kada govore o visini zarade u zemlji govore o neto zaradi ali kada govore o zaradi, recimo, u Skandinaviji (više hiljada €) onda misle na bruto. E to je meni nerazumljivo jer znaš i sama koliko ti ostane kada ti rebnu 30+ % poreza. Dobro, nešto ti i vrate kroz skatteoppgjør ali i to jednom godišnje… i to ako imaš savesnog poslodavca. 🧐 Da, to je jedan aspekt problema s neto platama. Ljudima se cini da su plate u EU znatno vise nego u Srbiji, a razlika i nije bas tolika. Jos vaznije mi se cini to, da kad bi ljudi znali koliko ih drzava tacno dere porezom, da bi onda teze pristali na to da ih za sopstvene pare prebija po ulicama i tretira kao smrdljive bube. 2
Recommended Posts