Barkley#34 Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago To već nije pitanje rasizma (jer i sad imaš strance u Srbiji, koji su se uklopili u okruženje i većina ih prihvata) nego socioloških promena u okruženju koji nosi veći broj migranata, pa onda dolaze pitanja njihovog uklapanja u sredinu i prilagođavanja sredine njima. Ne moraju da budu ni "pravi stranci", izbeglički i lokalni migrantski talasi na Balkanu su već pokazali kakve izazove to nosi, posebno kada nemaš jake državu i društvo, koji bi uspešno apsorbovali "dođoše".
vilhelmina Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 16 minutes ago, Barkley#34 said: To već nije pitanje rasizma (jer i sad imaš strance u Srbiji, koji su se uklopili u okruženje i većina ih prihvata) nego socioloških promena u okruženju koji nosi veći broj migranata, pa onda dolaze pitanja njihovog uklapanja u sredinu i prilagođavanja sredine njima. Ne moraju da budu ni "pravi stranci", izbeglički i lokalni migrantski talasi na Balkanu su već pokazali kakve izazove to nosi, posebno kada nemaš jake državu i društvo, koji bi uspešno apsorbovali "dođoše". Eto vidis, o tome ti pricam! Ti vec znas koje grupe koje se teze uklapaju u sredinu. Da li si spreman da svakom pripadniku takve grupe das sansu i razuman rok da se snadje i prilagodi? Koliki je taj rok i ko ga odredjuje, on ili ti? Koliko si podrske spreman da mu u tome pruzis i u kom obliku? Teska pitanja koja traze odgovor u svakom pojedinacnom slucaju, zar ne? I ko onda da ima vremena i volje za to? Najlakse ih je sve provuci kroz istu prizmu i gledati u skladu sa svojim ocekivanjima, za svaki slucaj. Ako neko ipak iskoci iz tog obrasca, uklopi se i prilagodi, to je izuzetak. Ali pravilo ostaje pravilo, a ono kaze da se neke grupe bas tesko uklapaju. Znaci, osobina koja se u startu pripisuje svakom pripadniku grupe, dok isti i pored svega ne uspe da dokaze suprotno. Sorry, na tim predrasudama se osniva rasizam, ne na pukoj boji koze. Ona samo sluzi za lakse prepoznavanje ”problematicnih” grupa. 1 1
Div Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 9 minutes ago, vilhelmina said: ... Ako neko ipak iskoci iz tog obrasca, uklopi se i prilagodi, to je izuzetak ... I često se kaže, ma folira se, kamuflira se, ali znamo mi njih. Generalno, to prilagođavanje, uklapanje, dokle to treba da ide, do neprepoznatljivosti, brisanja dela identiteta, navika, života. Mislim da je dovoljno poštovanje zakona, poštovanje mojih navika, ja ću poštovati njegove, a ako nađemo motiv za druženje, obostrani dobitak. 1
Barkley#34 Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Mislim da mašiš fudbal. Nisam pričao o "grupama koje se teže uklapaju u sredinu" nego da veliki migrantski talasi, do kojih je na ovim prostorima dolazilo i u mirnodopsko vreme, npr. otvaranjem velikih fabrika u gradovima, sa sobom nose izazove. Kada do toga dođe zbog bežanije usled rata i masa ljudi koji nisu želeli da se sele se odjednom sa svojom mukom nađu negde daleko, lomovi koji slede za njih i za lokalnu sredinu su veliki, čak i kad pridošlice imaju veze sa novom sredinom. Što je više ljudi koji dođu u talasu (posebno ako do toga dođe nevoljno) i što je sredina ekonomski nerazvijenija i bez dovoljno socijalnih kapaciteta, to će uklapanje i prihvatanje da ide teže. To smo imali u praksi da vidimo prethodnih decenija, nije moja izmišljotina niti predrasuda.
Perkos2 Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago "volim i ja pozorište ali ne u svojoj kući" najbolje odslikava stav prosečnoog stanovnika Srbije kad su u pitanju izbeglice, migranti, emigranti, raseljena lica, sezonski radnici svima su puna usta razumevanja, saželjenje, obećane pomoći ali samo dok se neko takav ne doseli u komšiluk ili postane kolega na poslu 7
fancy Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Ja celu situaciju oko braće iz Gane čitam ovako - "Umesto da radimo na razvoju društva i ekonomije i poboljšanja kvaliteta života (naročito u ekonomskoj sferi) i tako gledamo da sprečimo iseljavanje, dovešćemo nove ljude kojima je naša sirotilja sasvim OK jer je to za njih zapravo plafon." Drugim rečima, preCednik nam poručuje - "Ako vam se ne sviđa idite odavde, ima uvek neko kome je i ovoliko što imate super." Odličan plan - promeniće narod 8
Kenozoik Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 3 hours ago, Div said: Ista priča kao i ona da Srbi nikada nisu činili zločine, nikada nisu vodili osvajačke ratove, dobijali u ratu, gubili u miru. Nisu Srbi ksenofobi, rasisti, nacisti, pokvareni, lopovi, ali u Srbiji ima ksenofobije, rasizma, nacizma, korupcije, nepotizma, zla svake vrste, ne mora da bude više nego u drugim narodima, nije ni manje, dovoljno je da se zlo vidi. Neki dan sam gledao na NovaS TV, gostovanje paroha Saše Petrovića iz USA, krenuo je sa oštrim napadom na režim, uz kvalifikacije kakve i mi ovde dodeljujemo, bezrezervnoj podršci srudentima, pametni, neiskvareni, napša budućnost, pomislim u početku, fala bogu da neko iz crkve javno kaže to o režimu, kad on nastavi, posle nabrajanja njihovij nepočinstava, kaže i to nije sve, planiraju da nasele imigrante, koji ćće posle da siluju naše žene, majke, ćerke, sestre, pa i braću, da, takvi su oni. Kako dolazi iz Nebraske, rekoh da je upravo došao sa skupa podrške proterivanju migranata iz USA, pakovanje istih u logore, držanjuu dokumenata. u neuslovnim zatvorima, oduzimanju dokumenata. Nije taj paroh ni Srbija, ni srpski narod ni crkva ali je ksenofob i fašista, a ima mnogo više tpari takvih od nekoliko. https://nova.rs/emisije/otac-sasa-petrovic-o-narodu-koji-jedino-iz-pepela-moze-da-vaskrsne/ Kako i sam rekoh, ovaj narod ima stotine nesumnjivih nedostataka i mana, neke si naveo. Za sve si u pravu, osim za to da su Srbi rasisti nacisti, ksenofobi, sta god. To nikad nije bilo. A za ovaj primer svestenika iz Nebraske , mislim da je pre u pitanju zatucanost, tako svojstvena ovom narodu, a ne nekakav rasizam. Jedna anegdota iz sopstvenog zivota: bio sam klinja, mozda od 3-4 god.. Na moru sa porodicom i nekim drustvom koje smo stekli tamo na odmoru. Na ivici plaze bio neki kafic a u njemu sedi jedan tip meni okrenut ledjima. Prvi put sam tad u zivotu video crnca, osobu druge boje koze. Bio sam toliko zacudjen i zapanjen da sam mu prisao onako u soku, prevukao prstom preko njegovog ramena i proverio prst u fazonu, da mi nije ostala farba na prstu. Svi prisutni su se slatko nasmejali tome, pa i taj momak kojeg sam "cekirao" , samo meni nista nije bilo jasno. Dakle, zatucanost. Nikakvi rasizmi.
Div Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 14 minutes ago, Kenozoik said: A za ovaj primer svestenika iz Nebraske , mislim da je pre u pitanju zatucanost, tako svojstvena ovom narodu, a ne nekakav rasizam Nije govno nego se pas pos'ro. Nekako i ne očekujem da je rasizam posledica prosvećenosti nego zatucanosti, a pomenuti nije neškolivan, nije neko kome su rekli da imigranti jedu kućne ljubimce i siluju dečake pa je on poverovao, naprotiv, popa svesno laže, izaziva mržnju i odbojnost prema drugoj radu, veri, drugim jeziku, običajima pa redom do frizure. 2
Kenozoik Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 2 hours ago, vilhelmina said: Ljudi iz ambasada, kao i drugi na visim pozicijama u biznisu i sl, retko su predmet rasizma bilo gde u svetu. Problem je sa siromasnim i neobrazovanim migrantima. Kad su uz to i drugacije boje koze, negativan stav okoline se dodatno pojacava. Mi kao deca nismo pojma imali da su oni cinovnici ambasade . To ja objasnjavam sa naknadnim shvatanjem. Zato su tu stalno i prolazili na putu ka i od ambasade. Mi smo videli jednino nama vrlo simpaticna stvorenja, javljali bismo im se sa Hello, how are you, oni uvek nasmejani i vedri uzvracali. Ne secam se da nas je i jedan ikad izignorisao. 2 hours ago, vilhelmina said: I sad do sutra mozemo da debatujemo sta je rasizam, a sta nije. Cisto sumnjam da bi se gradjani Srbije pokazali kao bolji domacini nego drugi evropljani. Pobogu, strani radnici jos nisu ni dosli u nekom znacajnijem broju, a ljudi vec laprdaju o mesanju genetskog materijala. Polako, prvo treba da dodju porodice s mnogo dece koja trce i galame po stepenistu dok im majke spremaju hranu ciji se miris siri kilometerna okolo, pa da ta deca odrastu u Srbiji i tek onda ide mesanje. Ovi sto rade po 16 sati i salju pare kuci vec imaju porodice negde u svetu, ne pada im na pamet da mesaju svoj genetski materijal. Lako je biti tolerantan prema njima, kao i prema ambasadorima, ali to je jos daleko od migrantske price koja bi mogla da se poredi s onim iz drugih evropskih zemalja. Gradjani Srbije jesu gostoprimivi. Srbija je danasnjim recnikom receno multietnicka sredina kao retko koja na ovim prostorima. Madjari, Romi Slovaci, Turci, Rumuni, Albanci, Rusini, ranije je bilo mnogo Rusa (emigranti nakon oktobarske revolucije), Nemaca, Italijana.. Danas ima preko milion stanovnika pripadnika nacionalnih manjina. Svi oni su se manje vise uspesno adaptirali i integrisali u drustvo. Pricati da Srbi ne prihvataju/ne trpe strance jednostavno nema uporiste u stvarnosti. 1
Barkley#34 Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 18 minutes ago, fancy said: Ja celu situaciju oko braće iz Gane čitam ovako - "Umesto da radimo na razvoju društva i ekonomije i poboljšanja kvaliteta života (naročito u ekonomskoj sferi) i tako gledamo da sprečimo iseljavanje, dovešćemo nove ljude kojima je naša sirotilja sasvim OK jer je to za njih zapravo plafon." Drugim rečima, preCednik nam poručuje - "Ako vam se ne sviđa idite odavde, ima uvek neko kome je i ovoliko što imate super." Odličan plan - promeniće narod Razvojem društva i ekonomije bi se em smanjivala emigracija em bi se i ovde doseljavali ljudi koji bi želeli da se ostvare u tom okruženju. Međutim, ekipa na vlasti već duže vreme razmišlja feudalno. Tako dele poslove i regione, tako privatizuju javne usluge i postaju vlasnici života. Zato im i nisu potrebni ni domaći ni strani radnici i ljudi koji bi tražili svoja prava nego kmetovi. Tako tretiraju i domaće radnike gde mogu, Bangladešane u busevima, Turke na gradilištima, a sutra će i braću iz Gane. Pominjan je gore Katar - to je ideal za njih, da vladajuća kasta i ono što ostane živi kao u raju a da ih služi gomila polurobova. Ako neće domaći, ima ko 'oće. Naučili od drugara šeika iz UAE. 9
Kenozoik Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 4 minutes ago, Div said: Nije govno nego se pas pos'ro. Nekako i ne očekujem da je rasizam posledica prosvećenosti nego zatucanosti, a pomenuti nije neškolivan, nije neko kome su rekli da imigranti jedu kućne ljubimce i siluju dečake pa je on poverovao, naprotiv, popa svesno laže, izaziva mržnju i odbojnost prema drugoj radu, veri, drugim jeziku, običajima pa redom do frizure. Nijedan 'izam' nisu "izmislili" glupi i neskolovani, vec obrazovani ljudi. Druga je stvar to sto su neobrazovani , neupuceni najplodnije tlo za prihvatanje i sirenje takvih sumanutih ideja. To sto svestenik baljezga izmisljotine o Vijetnamcima (ili kome god) je naravno za svaku osudu, ali to nije dovoljno da ga podvedes pod rasistu. Mislim da se ovde olako ispaljuju vrlo opasne kvalifikacije.
Div Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 7 minutes ago, Kenozoik said: To sto svestenik baljezga izmisljotine o Vijetnamcima (ili kome god) je naravno za svaku osudu, ali to nije dovoljno da ga podvedes pod rasistu. Kao da kažeš: "Vučić jeste uzeo svu vlast, suspendovao ustav, skupštinu, vladu, pravosuđe, ali ne možeš da ga podvedeš pod diktatora. 4
vilhelmina Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Definicija rasizma se menja u skladu s tim kako se civilizacija razvija i napreduje. Isto kao sto vise ne moras imati logore smrti i pobiti milione ljudi da bi se nesto oznacilo kao genocid, tako isto ne moras imati ni rasne i segregacione zakone da bi se nesto podvelo pod rasizam. Danas se pod tim pojmom podrazumava splet predrasuda koje pojedinim manjinskim grupama otezavaju zivot u nekoj sredini i tesko da ima drustva, pa cak i pojedinca koji je na to imun. 2 1
Smrtokapa Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 6 minutes ago, Kenozoik said: Nijedan 'izam' nisu "izmislili" glupi i neskolovani, vec obrazovani ljudi. Ovo je svakako tačno. Neobrazovani ksenofob može da se obrazuje u više pravaca - na nekima će prestati da bude ksenofob, na drugima će postati rasista sa "naučnom" podlogom. 17 minutes ago, Kenozoik said: Gradjani Srbije jesu gostoprimivi. Srbija je danasnjim recnikom receno multietnicka sredina kao retko koja na ovim prostorima. Madjari, Romi Slovaci, Turci, Rumuni, Albanci, Rusini, ranije je bilo mnogo Rusa (emigranti nakon oktobarske revolucije), Nemaca, Italijana.. Danas ima preko milion stanovnika pripadnika nacionalnih manjina. Svi oni su se manje vise uspesno adaptirali i integrisali u drustvo. 40 minutes ago, Kenozoik said: Prvi put sam tad u zivotu video crnca, osobu druge boje koze. Bio sam toliko zacudjen i zapanjen da sam mu prisao onako u soku, prevukao prstom preko njegovog ramena i proverio prst u fazonu, da mi nije ostala farba na prstu. Mislim da ovi primeri nisu adekvatni za situaciju koju imamo. Mađari, Slovaci, Romi, Albanci... su ovde otkako seže naše sećanje. U tom smislu oni nisu stranci. Da ne pominjem da prema npr. Romima zapravo postoji rasizam. Ovaj tvoj lični primer je, sa druge strane, reakcija na egzotiku. Taj crnac nije bio pripadnik grupe koja treba da se integriše - on je samo jedna (jedna!) neobična, bezopasna, nova i zanimljiva pojava. "Haha vidi ga crnac, kako je crn!" Problem se javlja u slučajevima koji su između ova dva. Novopridošle siromašne grupe. Onda dobiješ reakcije poput: "ne treba oni da rade u Woltu nego tu treba da zaposlimo našu decu", "sve to u kombi i poslati nazad" i "šteta je što slikar nije radio prekovremeno, ako me razumete". Ovo su inače vrlo popularni komentari na neproverenu vest da su nekakvi Pakistanci fotografisali Srpkinje u Knez Mihailovoj ulici. Bonus naučni komentar: "Pogledajte šta se događa u Malmeu, moramo reagovati pre nego što dođe do toga." 4
DJ_Vasa Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 31 minutes ago, Kenozoik said: Za sve si u pravu, osim za to da su Srbi rasisti nacisti, ksenofobi, sta god. To nikad nije bilo. Zašto kažeš Divu da tvrdi da su Srbi rasisti, nacisti ili ksenofobi kada to uopšte nije ni rekao. Samo je konstatovao da takvi postoje, tj. da su to pojedinci, a ne ceo narod. Isto važi i za sve ostale narode na celoj zemaljskoj kugli. 36 minutes ago, Kenozoik said: A za ovaj primer svestenika iz Nebraske , mislim da je pre u pitanju zatucanost, tako svojstvena ovom narodu, a ne nekakav rasizam. Ako je pop izjavio da će imigranti da „siluju naše žene, majke, ćerke, sestre, pa i braću”, po čemu se razlikuje od nekog Hitlerovog ideologa koji je govorio veoma slično za Jevreje? Da li su o oni bili samo zatucani, ili bi se bolje opisali nekim drugim rečima. 15 minutes ago, Kenozoik said: Gradjani Srbije jesu gostoprimivi. Srbija je danasnjim recnikom receno multietnicka sredina kao retko koja na ovim prostorima. Madjari, Romi Slovaci, Turci, Rumuni, Albanci, Rusini, ranije je bilo mnogo Rusa (emigranti nakon oktobarske revolucije), Nemaca, Italijana.. Danas ima preko milion stanovnika pripadnika nacionalnih manjina. Svi oni su se manje vise uspesno adaptirali i integrisali u drustvo. Ovo mi tek nije jasno. Ako Srbi kao narod nisu rasisti/ksenofobi i slično, onda kao narod valjda nisu ni gostoprimljivi. Ne znam da li se ta gostoprimljivost odnosi na čašćavanje po kafanama i privatnim kućama, ili na to što nisu proterali sve pomenute narode. Vidim da državni funkcioneri pucaju od ljubavi prema Romima: „Romi moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive na način koji su danas standardi jednog civilizovanog sveta ili žele da žive u uslovima u kojima će im neko sutra ne daj bože ponovo zgaziti dete, izleteti na put", rekao je prvi čovek Beograda. A gos'n ministar, inače i sam pripadnik nacionalne manjine, za njih kaže da „moraju da shvate da ni država, ni opštine, ni lokalne samouprave nisu bankomati”. Ja se takođe sasvim dobro sećam tih što rade po ambasadama i što su studirali, ali lako ćemo za njih. I u vreme kada se ozbiljno kažnjavalo za nacionalnu netrpeljivost i napad na bratstvo i jedinstvo, običan svet je često gledao na Albance samo kao na fizikalce, radnije u komunalnim preduzećima, prodavce semenki i poslastičare. Odlično se sećam da se za one što skupljaju lišće govorilo fataljist, za poslastičare sljastićar ili trovač, a ako ćemo o Romima, ima izraza koliko hoćeš – ciganisati se, ciganija, ciganska posla, prljav kao Ciganin, deci se pretilo time da će ih „odvesti Cigani” i tome slično. U životu nisam čuo da neko kaže npr. slovačka posla, prljav kao Mađar, rusinija, rumunisati se, odvešće te Slovaci i tome slično. A jezik mnogo govori o kulturi, što je odavno dokazano. Upravo ovih dana visoki državni funkcioneri nazivaju studente i građane koji protestuju ustašama, govore da rade za hrvatsku obaveštajnu službu i tome slično jer je za prosečnog debila sa niskim IQ, a takvih ima podosta, sve što je hrvatsko negativno, plus mora po definiciji da bude i ustaško. Kada bi govorili da su studenti sledbenici rimskih legionara ili da rade za peruansku obaveštajnu službu, verujem da publika nišča duhom ne bi uspela ni da izgovori reč 'legionar', a da bi Peru tražili na mapi Okeanije ili Afrike uz pomoć mikroskopa. 5
DameTime Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 3 hours ago, vilhelmina said: Ovi sto rade po 16 sati i salju pare kuci vec imaju porodice negde u svetu, ne pada im na pamet da mesaju svoj genetski materijal. Lako je biti tolerantan prema njima, kao i prema ambasadorima, ali to je jos daleko od migrantske price koja bi mogla da se poredi s onim iz drugih evropskih zemalja. Ovo mi je toliko poražavajuće, oni bukvalno rade za bednu platu (koliko sam čula ispod minimalca) i najveći deo šalju porodicama u Pakistan, Indiju, Šri Lanku, Ganu... Ako je ideja da se poredimo sa njima kako bismo uvideli koliki smo ekonomski tigar, svaka čast preCedniku Siniši Malom. @Kenozoik, ovo što pišeš me podseća na onu odbranu kako Srbi nisu genocidan narod. Ni za jedan narod ne bih rekla da je sam po sebi rasistički i ksenofoban, ali u Srbiji postoji mnogo rasista, šovinista i ksenofoba. Dovoljno je setiti se panike sa migrantima, koji su druge boje kože i religije. 1
Kenozoik Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 17 minutes ago, Div said: Kao da kažeš: "Vučić jeste uzeo svu vlast, suspendovao ustav, skupštinu, vladu, pravosuđe, ali ne možeš da ga podvedeš pod diktatora. Ovaj se zaista trudi da po svemu oponasa stvarnog diktatora iz nase ne tako davne proslosti. Nisam u prilici da pogledam sada snimak sa linka koji si ponudio. Na osnovu onoga sto si preneo, ako si tacno preneo, u delu u kojem govori za imigrante (je li tako),to je naravno izmisljotina, glupost, predrasuda ali nema nuzno elemente ksenofobije/rasizma. tj to sto si naveo, ako je to sve, nije dovoljno da ga okvalifikujes kao rasistu.
Son_of_a_gun Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 1 hour ago, fancy said: Odličan plan - promeniće narod Šta će mu polovan narod. Sve je isto. Sve se mijenja i ništa se ne mijenja. Ouroboros. Što se tiče klipa ispod i pa predstave u cjelini, pitam se da li je u našoj državi parodija postala stvarnost ili mi živimo parodiju stvarnosti. Novo normalno. Sljedeća dva izborna ciklusa su ključna.
Kenozoik Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 30 minutes ago, Smrtokapa said: Mislim da ovi primeri nisu adekvatni za situaciju koju imamo. Mađari, Slovaci, Romi, Albanci... su ovde otkako seže naše sećanje. O tome se i radi. Neprirodno je za neku sredinu u kojoj je toliko dugo bilo toliko razlicitih etnicnosti da bude ksenofobicna/rasisticka. Kad je to postala? 35 minutes ago, Smrtokapa said: Ovaj tvoj lični primer je, sa druge strane, reakcija na egzotiku. Taj crnac nije bio pripadnik grupe koja treba da se integriše - on je samo jedna (jedna!) neobična, bezopasna, nova i zanimljiva pojava. "Haha vidi ga crnac, kako je crn!" Moj primer sam naveo da bih ilustrovao razliku izmedju zatucanosti i neceg mnogo opasnijeg , ksenofobije/rasizma.
DJ_Vasa Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 15 minutes ago, DameTime said: Dovoljno je setiti se panike sa migrantima, koji su druge boje kože i religije. Sećam se da su pre nekoliko godina, kada je Orban tek počeo da diže onaj zid, mnogi ronili krokodilske suze kako će Sirijci ostati ovde, ženiti se našim (?) devojkama i promeniti etničku sliku, a čak su i optuživali Oskara da ih po direktivi iz mrske EU ovde naseljava, plus da će to biti novi izvor glasača. To je neko čak i ovde pisao, ali nije uzelo maha. Ne znam koliko Sirijaca je ovde ostalo i kakav im je izbor bračnog partnera, ali mi se čini da im baš i nije bio cilj da iz jednog haosa dođu u drugi. Ne znam ni šta im znači to da bi se ženili „našim” devojkama jer nemaju vlasništvo ni nad kim, niti šta ih boli uvo za tuđe ljubavne živote, ali mi se čini da im se seksualni život svodi na nekoliko minuta ručnog rada u kupatilu. 1
fancy Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 8 minutes ago, Kenozoik said: Ovaj se zaista trudi da po svemu oponasa stvarnog diktatora iz nase ne tako davne proslosti. Prevazišao je on Miloševića. 23 minutes ago, DameTime said: @Kenozoik, ovo što pišeš me podseća na onu odbranu kako Srbi nisu genocidan narod. Ni za jedan narod ne bih rekla da je sam po sebi rasistički i ksenofoban, ali u Srbiji postoji mnogo rasista, šovinista i ksenofoba. Dovoljno je setiti se panike sa migrantima, koji su druge boje kože i religije. Reci mi... Kenozoik nije za tebe, reci mi... 🎶🎵 1
DJ_Vasa Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 2 minutes ago, Kenozoik said: Kad je to postala? Pitaj Rome. Pre nekoliko godina je jedan krečio kod komšije, pa sam ga zamolio da mi uradi predsoblje. Čovek sam kaže da mu bar jednom u dve nedelje psuju mater cigansku u prodavnici ili prevozu. Pre nekoliko godina su pretresali opersku pevačicu Natašu Tasić Knežević samo zbog 'pogrešne' nacionalnosti, a članak o tome se nalazi na ovom linku. Ne znam koliko ljudi pamte incident koji se desio početkom ovog veka kada su jednu Kubanku izbacili iz Vera uz obrazloženje da „Cigani kupuju na buvljaku”, ali evo prastarog članka sa B92 koji će ih na to podsetiti: https://www.b92.net/o/info/vesti/index?nav_id=79196 1
Smrtokapa Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 10 minutes ago, Kenozoik said: O tome se i radi. Neprirodno je za neku sredinu u kojoj je toliko dugo bilo toliko razlicitih etnicnosti da bude ksenofobicna/rasisticka. Zašto ovo misliš? Evo ti SAD kao primer, kada kažemo "rasizam" prva asocijacija je ona vrsta rasizma kakva je tamo postojala / postoji. A koliko različitih naroda ima! 11 minutes ago, Kenozoik said: Kad je to postala? Možda nikada nije ni bila tako tolerantna? A čak i da jeste bila baš onakva kakvu je zamišljamo, okolnosti se menjaju. Moderni problemi zahtevaju moderna loša rešenja. Kao i u ostatku sveta. Zašto bismo mi bili imuni na te procese?
Kenozoik Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 43 minutes ago, vilhelmina said: Definicija rasizma se menja u skladu s tim kako se civilizacija razvija i napreduje. Isto kao sto vise ne moras imati logore smrti i pobiti milione ljudi da bi se nesto oznacilo kao genocid, tako isto ne moras imati ni rasne i segregacione zakone da bi se nesto podvelo pod rasizam. Danas se pod tim pojmom podrazumava splet predrasuda koje pojedinim manjinskim grupama otezavaju zivot u nekoj sredini i tesko da ima drustva, pa cak i pojedinca koji je na to imun. Za genocid uopste nije bitan broj ljudi koje nameravas da eliminises ili koje si eliminisao. To moze da bude i srazmerno mala grupa ljudi. Broj ne opredeljuje postojanje kd genocida. Medjutim, neophodno je da postoji i subjekvni element, tj da bude dokazana namera da se eliminise odredjena grupa ljudi samo zato sto su pripadnici etnicke/verske/nacionalne/rasne grupacije. Sto je u praksi mnogo teze dokazati nego sto izgleda. Takodje, kao najteze krivicno delo koje propisuje medjunarodno pravo, sam pokusaj , tojest genocidna namera je kaznjiva. Za razliku od drugih teskih krivicnih dela, kao sto je zlocin protiv covecnosti gde je potrebno da ono bude i izvrseno. Nizom rezolucija Generalne Skupstine UN od 1946 i 1948 pod genocidnim radnjama se podrazumeva: 1. ubistvo clanova grupe, 2. teska povreda fizickog ili mentalnog integriteta clanova grupe 3. namerno podrvrgavanje clanova grupe takvim uslovima koje imaju da dovedu do delimicnog ili potpunog unistenja 4. mere sprecavanja radjanja clanova grupe 5. nasilno premestanje dece iz jedne grupe u drugu grupu.
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 49 minutes ago, DJ_Vasa said: Sećam se da su pre nekoliko godina, kada je Orban tek počeo da diže onaj zid, mnogi ronili krokodilske suze kako će Sirijci ostati ovde, ženiti se našim (?) devojkama i promeniti etničku sliku, a čak su i optuživali Oskara da ih po direktivi iz mrske EU ovde naseljava, plus da će to biti novi izvor glasača. To je neko čak i ovde pisao, ali nije uzelo maha. Ne znam koliko Sirijaca je ovde ostalo i kakav im je izbor bračnog partnera, ali mi se čini da im baš i nije bio cilj da iz jednog haosa dođu u drugi. Ne znam ni šta im znači to da bi se ženili „našim” devojkama jer nemaju vlasništvo ni nad kim, niti šta ih boli uvo za tuđe ljubavne živote, ali mi se čini da im se seksualni život svodi na nekoliko minuta ručnog rada u kupatilu. Umesto da se te Srbende muškarčine zapitaju zašto ih Srpkinje ne žele, naravno da je lakše sve svaliti na migrante koji su došli da im otimaju devojke. Klasična TZ da neko "radi protiv najstarijeg naroda na svetu, namerno nam ovde šalju te migrante da se razmnožavaju"... 1
Recommended Posts