Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Pre par dana pricam sa partnerima iz Poljske koji nabavljaju repromaterijal vecinom iz Ukrajine.

Kazu da fabrika u Ukrajini nije imala nikakvih problema i svo vreme je radila kao i pre rata. Doduse fabrika je blizu Poljske.

Pitam ih da li rade sa Belorusijom posto su oni jeftiniji, kazu vec par godine ne rade jer je kvalitet promenjiv od isporuke do isporuke ali da fabrike iz Poljske rade sa Belorusijom i dalje.

Medjutim najveci problem su im smanjene narudzbe iz Nemacke. Toliko smanjene da su smanjili obim proizvodnje sa dve smene na jednu.

Nije im do rata nikako, kazu da Ukrajinci nisu cvecke ali da sad ne moze drugacije, da je sve otislo predaleko i da se mora istrpiti dok se Rusi ne zaustave.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Miki28 said:

Ostade li koji Rus ili se svi cekirali za izlaz?

Ko može, on je već pobegao. Mnogi još u februaru. Moja dobra prijateljica je odmah iz Moskve otišla sa partnerom u Jermeniju. Drugi prijatelj je već u Nemačkoj. 

 

Videćemo kakav će egzodus sada biti. Uostalom, zašto bi neko, ko nije gologuzija, manijak ili robijaš bio dovoljno blesav da ratuje za genocidnu i terorističku državu. Jednom se živi.

 

Spominje se da je mnogo ljudi uplašeno jer su kao studenti bili formalno u nekim rezervnim sastavima, i da su ti programi bili sve do 2019. godine. Za sada je rečeno da su oni bezbedni, i da neće biti poslati na groblje u Ukrajinu. Ali ko još tome veruje? 

 

I oni znaju da ako nekim čudom mobilišu tih 300k nesrećnih ljudi, i ako vojni vrh bude dovoljno lud da ih pošalje u Ukrajinu, njih 100k će se vratiti u kovčegu, a 150k u invalidskim kolicima. 

  • Like 5
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Слом непобедиве, славне родољубиве војске

 

Spoiler

Пре само недељу дана сматрало се да је рат у Украјини био крвави застој. Све док контранапад није променио све.

Научили смо да се не плашимо. Сада молимо остале да се не плаше.

Алексиј Резников , министар одбране Украјине.

 

Крајем прошле недеље то је била само још једна битка. Украјинска војска је напала градић Балаклију. И опколили руске браниоце, јединицу Националне гарде. (Оне обично служе као војна полиција, директно извештавају Путину и углавном немају искуства у војсци.)

Руски ратни блогери су били забринути, али су писали о херојском отпору бранилаца.

А онда се врло брзо писала ратна историја. Чак и пре вести о Балаклијином паду, у петак су се појавили извештаји о борбама 70 километара источно, на периферији Купјанска, централног железничког чворишта у североисточној провинцији Харков.

Читало се да је прави циљ офанзиве био град Изјум, 50 километара јужно од Балаклије. Као мостобран на реци Доњец, а такође и због аутопута, Изјум је стратешки важан град: овде се може контролисати целокупно снабдевање региона Донбаса оружјем, муницијом и храном.

Изјум је био прва важна мета руске војске када је извршила инвазију на источни део Украјине: овде је поставила свој штаб. Од окупације, број становника је пао са преко 40.000 на 12.000 , једва да је и једна кућа остала неоштећена, али су логори били препуни муниције и оружја.

Проруски блогери су писали да је поновно заузимање Изјума немогуће. Украјинска офанзива би се завршила депресивним масакром .

То се завршило у петак.

У суботу ујутро украјинска застава вијорила се над пругама у Купјанску – а неколико сати касније и у Изјуму . Већина окупатора је напустила град камионима или пешке преко последњег нетакнутог моста, остављајући за собом тоне војног материјала.

И тако се наставило током викенда . Било је то као да иста особа добија на лутрији сваких неколико минута. Сваки пут када сте ажурирали Твитер, други град је ослобођен , још један руски тенк је дигнут у ваздух, срушен или заробљен , ратни заробљеници су одведени (укључујући генерала ) - у скоро свим правцима: север, исток, југ.

Колико год да су се борили на почетку жестоки, огорчени и крвави, после их није било: руске јединице су бежале у гомилама, чак и са утврђених положаја, чак и пре него што се први украјински војник нашао на видику.

Цео фронт се срушио; оно што је руска војска освојила месецима, Украјинци су прегазили за неколико сати.

Владин саветник је рекао : „Прихватамо толико затвореника да за њих више нема места. А украјинско Министарство одбране је саопштило да је Русија „још додатно проширила своју позицију главног спонзора украјинских оружаних снага војном опремом“.

Руска граница је сада достигнута на истоку; на југу Украјина се тренутно бори испред Лимана, капије у Доњецку област; искусни полицајци су рекли да је тренутно проблем у томе када треба стати .

Не најмање зато што, како је упозорио амерички генерал Марк Хертлинг , „исцрпљеност од свих нас чини кукавице”. И официри после 3 дана без сна, војници после 5 почињу да доносе бедне одлуке.

У ствари, умор је одједном био тежи противник од руске војске, за коју се страховало да је непобедива пре 6 месеци, неки у цивилу, , teils in langen камиона који су бежали ка руској граници.

Није ни чудо, зачудио прекаљени украјински ратни извештач Иља Пономаренко у суботу се

Изненађење!

Неколико их је протестовало против горњег представљања. Војни историчар Филипс О'Брајен је, на пример , противречио : „Ово је резултат дугог планирања и припрема од стране Украјинаца и одличног извршења њихове војске. Овде ништа није чудо“.

И наравно, О'Бриен је у праву.

Офанзива је бриљантан државни удар украјинског војног врха. Током целог лета, у свакој прилици, председник Зеленски и други министри најављивали су поновно заузимање Херсона, града на југу са више од милион становника.

Многи су се тада питали зашто су Украјинци то тако отворено рекли.

У сваком случају, руска команда је у Херсону окупила најбоље јединице – око 30.000 људи . При чему је украјинска војска прецизним гранатама систематски уништавала све мостове преко Дњепра.

30.000 најбољих руских војника сада је заробљено тамо – на неповољном терену, без адекватних залиха, без пута за бекство, у немилосрдној борби са украјинском војском да их уништи.

Само то је била изузетна идеја.

Још сјајније , украјинска војска је тихо премештала војнике и материјале на север. Направио је супер брзу специјалну јединицу са наоружаним теренским возилима. А онда напао истањени фронт на његовој најслабијој тачки.

То је заправо била логична идеја: због пространства Украјине, фронт је скоро бескрајан – у западној Европи би се протезао од Пољске до Португала. А Путин је већ 24. фебруара напао са непрофесионално малом војском: у очекивању тродневног блицкрига.

Разлог зашто је изненадни напад ипак био изненађење је једноставан. Током целог дугог лета рат је имао сасвим друго лице. Руска артиљеријска војска је бомбардовала свој пут километар за километром на истоку. И плаћао сваки километар у страшним губицима, напаћени од бржих, полако повлачећих Украјинаца, чији су губици такође били страшни – само мањи.

Цела ствар је била варварска битка исцрпљености. Руско напредовање је стало тек када су Украјинци добили прве Химарс – артиљеријске оруђе са огромном прецизношћу и великим дометом – . Украјинци су се одмах фокусирали на слабост Руса: логистику.

Бомбардовали су транспортне центре, мостове, командне центре и депоније муниције. Потоњи је пружио слике застрашујућег Feuer­werke. (Пошто руска пропаганда није хтела да има везе са украјинским хитовима, обично су долазили са ироничним коментаром: „Пушење убија!“)

Фронт се једва померао недељама. Што је навело мноштво стручњака да закључе: Налазимо се у пат позицији.

Која је класична грешка у расуђивању када нешто остане стабилно: екстраполирате. Али заправо је требало знати да је руководство украјинске војске веома необично. По правилу, велике организације поуздано успевају да искоријене радознале умове. Са једним изузетком: после пораза и срамоте, ови су одједном тражени.

Током руске инвазије на Крим и Донбас 2014. године, украјинска војска, предвођена официрима обученим у Совјетском Савезу, оборена је уз мали отпор.

Онда нови људи - а са њима и нова филозофија: више се нису ослањали на крути ланац командовања, већ на одлуке подофицира на лицу места. Веровало им се да ураде праву ствар.

Имали сте доста тренинга за то. На граници између две области под руском контролом у провинцијама Луганск и Доњецк, од 2014. тиња стални рат малих размера, са више од 10.000 мртвих .

И Генералштаб се такође премишљао. Макар само зато што је војска дуго имала мало новца и морала је да га замени идејама. Што је довело до изванредне адаптације на стварност баш када су ствари биле најмрачније:

Без великог буџета, одбачено је супер високотехнолошко престижно оружје. И уместо тога купио негламурозне ствари, којима управља један човек: турске дронове . Или преносиве противтенковске и противваздушне ракете. Они су се показали невероватно ефикасним против руских колона које су се приближавале.

Иако ни Украјинци, ни влада ни руководство војске нису веровали у руску инвазију , висока команда је била довољно мудра да премести авионе, хеликоптере, командна места и складишта муниције у данима који су претходили томе: руски пројектили су погодили празне писте на прве ноћи, празне касарне и празни арсенали.

У борби против руске артиљерије, циљ није био да се по сваку цену одржи, већ да се систематски збрише што више нападача и што више средстава.

Увођење нових система наоружања усред рата заправо се сматра ризиком. Војници Украјине научили су их на десетине са невероватном ефикасношћу. Према моту : «Хвала на упутству за употребу!»

Оно што говори не само за војнике, већ и за руководство војске: испоруке из 50 земаља, комбинација застарелих совјетских и нових западних система наоружања – само то је супер-сложена логистичка ноћна мора.

На крају, али не и најмање важно, украјинска војска је била пионир готово не-мачо војне пропаганде: нема парада, нема генерала, већ војници који спашавају мачке и кучиће, свирају гитару, грле их породица, збијају шале и сами обарају тенкове.

Није ни чудо што војни професионалци широм света сада проучавају украјинско ратовање: оно је пронашло нова решења за претеће проблеме.

мафијашка војска

Руска војска је такође спремна за уџбенике — антологија сваког преокрета о томе како да зајебе рат. Пре свега поновним вођењем рата из прошлости.

Путинов сан је био повратак Стаљинове Црвене армије из Другог светског рата. И остварило се – иста сверазорна паљба артиљерије и оклопа, иста диктаторска командна структура, иста равнодушност према жртвама, било људским или материјалним, иста суровост, било према цивилима или сопственим војницима.

Чак је и првобитни тродневни блицкриг план био чиста носталгија : инспирисан инвазијом совјетских тенкова на Чехословачку 1968. године како би се окончало Прашко пролеће.

Само три ствари су се промениле у 77 година између:

Стаљинов Совјетски Савез је био млада сељачка земља са бескрајним војницима. Путинова Русија је земља пензионера .

вредан 200.000 долара Пројектил Јавелин може да уништи тенкове или хеликоптере вредне милионе.

Совјетски Савез је могао да steten Strom von amerikanischem Militär­materialрачуна Данас то чини Украјина.

Осим тога, Путин је, као и Стаљин пре њега, лично интервенисао у оперативном руковођењу својом војском.

У суштини, руски генерали нису имали скоро никакве шансе: медвед труне из главе. Како се може очекивати да армија свих ствари треба ефикасно да функционише у мафијашкој држави у којој се потпуно влада?

Корупција је проузроковала огромне губитке - у материјалу, у брзини, не само у обавештајним подацима . Тенкови, камиони, муниција су били лоше одржавани, покрадени или су постојали само на папиру, пола батаљона су нађени само на платном списку, мртви, рањени, лоше вести генерално се извештавају крајње непоуздано, тако да неки идиот не добије идеју истрага.

Руски систем под Путином састоји се од насиља, крађе и илузија.

Исто тако и руска војска и њен главнокомандујући. Они живе у папирном свету направљеном од лажне прошлости. Њена мисија у животу је сопствена непобедивост. А цела ствар се финансира из нафтних милијарди.

Остало је – углавном празнина.

До данас је остало сензационално нејасно шта Путин и његови генерали заправо желе да постигну у Украјини. Осим њиховог уништења. И зашто? Чак и то остаје магловито. То има неке везе са величином и прошлим царствима.

Што се тиче војника, они такође живе дубоко у царској совјетској традицији. Ниједан од њих не вреди више од џака меса. Ако само зато што су из провинције: из центра моћи у Москви на фронту скоро да нема никога .

Пешаци руске војске увек су долазили из сиромашних азијских провинција. за рат против Украјине Читави пукови из покрајина које је окупирала Русија потиснути су у Украјину Некада претњама, сада насиљем: дечаци који су ишли да купе шампон и киднаповали их је војна полиција. Осим тога, боре се регрути који су веровали у оно што им је у уговору: да неће ићи на фронт током обуке.

Најпрофесионалнији, најжешћи војници долазе из две приватне армије: Чечена Рамзана Кадирова, који углавном лове дезертере . И Јевгениј Пригожин плаћеници такозване Вагнерове групе, које плаћа А сада, захваљујући Пригозчину , и убице и разбојници имају своју шансу: сваком ко преживи шест месеци на бојном пољу биће укинута казна.

Већина је лоше опремљена. И лоше обучени. Њихова функција је људска тест трака: да траже слабе тачке на предњој страни. Тамо где их не пуца, артиљерија може да напредује.

Није ни чудо stehlen sie Wasch­maschinen. Није ни чудо што их пију, силују и муче. То је њихова верзија крађе, насиља и величине.

И није ни чудо што дезертирају.

Куга

Војна историја зна да је дезертерство заразно као куга. Доста армија је завршило масовним дезертерством: герилске војске попут колумбијског ФАРЦ -а, али и добро наоружане, дисциплиноване оружане снаге попут шаховске у Ирану .

Разлог је увек био исти – Наполеонова чувена формула: У рату морал надмашује материјални десет према један.

Тако у лето 2021. у Авганистану. САД су 20 година потрошиле 83 милијарде долара на изградњу регуларне војске. Били су далеко бројнији и далеко теже наоружанији од талибана. А ипак је колабирала за четири недеље без икакве борбе.

Савет за спољне послове је навео следеће разлоге:

Издаја: Пошто је тадашњи председник Трамп направио договор са талибанима о повлачењу годину дана раније, било је јасно: готово је.

Нема поверења: САД су раније подржале авганистанске снаге авионима. Без ваздушне подршке, оружане снаге нису виделе шансе за стварну контролу.

Корупција: Када се упореди званични списак од 352.000 војника и полицајаца са правим главама, било их је само 254.000. Разлику су измислили официри да би прикупили више плате.

Нема сврхе: тадашњи председник Ашраф Гани био је веома корумпиран клановски политичар.

Потрошња: Током америчке окупације, убијено је преко 60.000 авганистанских снага безбедности.

Укратко: када су Американци отишли, нико није хтео да ризикује главу у безнадежној ствари.

У паници или депресији хијерархија више не игра главну улогу. Међу одбеглим руским војницима нису били само пешаци. Међу њима су, према британским обавештајним службама, били и елитни војници 1. оклопног пука, који су заправо били одговорни за одбрану Москве и замишљени као предводник у рату против НАТО-а.

Након што су уништили неколико својих тенкова, Украјинци су остале оставили за собом. „Биће потребне године за обнову“, написали су Британци .

Можете се кладити да досадашња дезертирања неће бити последња. Вероватноћа заразе је већа него у претходним ратовима. Из једног једноставног разлога: мобилни телефони. То је први велики рат у којем руководство војске нема суверенитет над информацијама.

Можда се то већ догодило. Можда само пропаганда. У понедељак је украјинска врховна команда известила:

да прве руске трупе у опкољеном Херсону о предаји ;

да Русија тренутно нове јединице у Украјину. А „добровољци“ масовно одбијају да се боре.

Ако се испостави да је то тачно, могло би се догодити врло брзо.

Сунце Москве

Док су његови војници бежали, председник Путин је отворио Riesen­radпанорамски точак Рекао је: „140 метара. У Европи нема ништа слично“.

Руски званични медији дуго су извештавали о катастрофи на истоку Украјине: ништа. На крају су говорили о планираном повлачењу у сврху „ прегруписавања “.

Вест је препуштена Militär­bloggern— Оптужили су Кремљ за „ћутање лоших вести“. И очајнички позивао на „тоталну мобилизацију“. Најистакнутији међу њима, Игор Гиркин — ватрени фашиста, али немилосрдно компетентан у војним питањима — био је најзлокобнији: „Рат у Украјини ће се наставити до тачке потпуног пораза. Већ смо изгубили, остало је само питање времена“.

На вишем нивоу, главни водитељ Владимир Соловјов, близак Кремљу, отворио је лов на кривце: захтевао је да они који су у војсци одговорни за своје неуспехе буду изведени пред стрељачки вод.

Убрзо након тога, генерал Бердников, задужен за западни сектор фронта, је отпуштен . После само 16 дана на функцији.

Истог дана , Путин је отказао састанак са својим генералима.

Интернетом кружиле спекулације да ће или Путин испоручити генерале или ће генерали дати Путина на нож због овог пораза.

Док су два мања локална парламента у Москви и Санкт Петербургу упутила писмо Думи тражећи да Владимир Путин буде смењен са функције због издаје.

Док је панорамски точак „Московско сунце” поново – „због радова на одржавању”.

Неколико локалних посланика посетила полиција .

Након чега су се у понедељак у Соловјовој емисији покренуле бурне расправе: неко је захтевао да се Украјинци и рат коначно схвате озбиљно (и стога, као прва мала мера, да се забрани амерички филмови), други су одговорили да би постојање Украјинаца само препознати по сопственим лешевима, трећи су зачуђени открили да је све што је управо речено „националистичко“.

Нико не зна шта се заиста дешава у Москви.

Јасно је само следеће:

Једини злочин ауторитарног вође је пораз. А Путинови отисци прстију су свуда: планирање, висока команда, његово обећање повратка империје. Путинова најбоља карта је што нигде нема наследника на видику, али слабих људи има свуда. Али Путинова стратегија да постане суперсила је видно пропала широм света. ( Према експертима, његова најбоља опција би била да буде млађи партнер Кине. западне политичаре у „Атлантику” позива да размисле о времену после Путина.

Оно што долази после Путина не постаје пријатељскије. најбоље сажео дебату Аутор геополитике Бруно Масаес И: „Можете напасти политичко и војно руководство због неспособности и издаје. То је могуће – али не да се оптужи геноцид, већ да се боље организује“.

Руска војска је на ивици пораза. Украјински пуч јој је задао два нова, потенцијално смртоносна проблема. Прво, мит о непобедивости је нестао. Са својим народом. Са Украјинцима и њиховим савезницима. Па чак и унутар сопствене империје: турски савезник Азербејџан је без поштовања напао савезника Русије Јерменију. Друго, озлоглашена слабост инвазионе руске војске је њена логистика. Макар само зато што је замишљена као одбрамбена војска: њена главна линија живота је железница. А са украјинским напредовањем, све железничке везе за руску војску на југу су изгубљене: снабдевање је прекинуто.

(А ево и импресивне мапе територијалних добитака Украјине од петка до понедељка .)

Проблем је што и за Русију пораз постаје егзистенцијалан. Ништа није било више у средишту националног поноса од победе славне патриотске војске против нацистичке Немачке.

Изгледа да Путинова носталгија Русији није само украла будућност. Али и о прошлости.

Световна чуда

Можда војни историчар Филипс О'Брајен греши када анализира украјинску офанзиву: није ни чудо. И да се њихов успех састоји у планирању, обуци, одличном извођењу.

Можда Пол Кругман боље да види војну верзију Дорнбушовог закона на делу: „Неизбежна промена траје много дуже него што ико замишља, али се дешава много брже него што ико замишља.

То је зато што се равнотежа померала током целог лета: Русија је проћердала своје резерве, Украјина је била све боље опремљена.

О'Бриен или Кругман: Обојица имају статичне моделе који углавном раде у позадини. Имате резултат, па објашњење.

Хана Арент то вероватно боље каже када каже: Прича се не развија линеарно, већ скоковито – у ланцу чуда.

Заиста, кључни догађаји, у добру или у злу, готово су увек изненадили стручњаке: пад Берлинског зида, 11. септембра, арапско пролеће, паметни телефон, финансијска криза, Трампови избори, отпорност Украјине.

По Арент, разлог за светска чуда је људска слобода. Неко глуми, па неко други, па више других - и на крају нешто сасвим ново долази на свет.

За украјинску контраофанзиву је деловао невероватан број људи: амерички, британски и украјински генерали месецима су радили на новим плановима . Стотине, можда хиљаде, транспортовале су материјал. Стотине обучене у новом, брзом облику ратовања. служба прожета руским агентима, успела је да задржи тајну операцију. И Бог зна колико је војника дало животе за то.

Толико стрпљења, вештине, рада, проналаска, храбрости - ако ова операција није чудо, шта је онда?

Наравно, то није добро.

Убијање се наставља – а од контраофанзиве све је више читуља од оперских певача, лекара, музичара... од очева, мајки, деце, које се готово све завршавају реченицом: „Рат узима најбоље“.

А из ослобођених крајева стижу и прве приче о стрељањима и Folter­kammern. Само у шуми недалеко од Изјума, украјинске власти су откриле масовну гробницу са преко 400 дрвених крстова, од којих је већина била само нумерисана.

И то ће бити само почетак ужаса. У полицијској станици у малом месту Балаклија , Руси су искључили бучну вентилацију како би се боље чули врисци заробљеника.

Исто се дешава на свим окупираним територијама. Ослобођена докторка описала је како су један по један умирали њени затвореници: „Једино што осећају пре него што умру је злостављање и још премлаћивања.

То је огромна цена траума и смрти коју Украјина плаћа за своју слободу: око 10.000 мртвих војника и десетине хиљада цивила, 7 милиона у бекству, преко 200.000 деце киднапованих .

И то је цена коју Украјинке плаћају за остатак света. Јер украјински рат је јасније него за деведесет година показао шта значи тоталитарна власт: непоштовање живота, глупост, расипање, бирократска глупост, лажи, смешан човек на врху.

И шта да се ради о томе: храброст, одлучност, радозналост, добро умеће, хумор, дружељубивост, инвентивност - поверење у будућност.

Шта не припада: прилагођавање, компромис, нада у статус куо и умереност ауторитараца. Преговори су бесмислени: јер тоталитарни покрети не престају ни пред чим. Они се не могу смирити, само победити.

Време је да Украјини дамо оружје које јој је потребно.

Наравно, ово није без ризика. заустављање испоруке гаса. претње. Пакао зна шта још. У недељу увече, руска војска је ракетама дугог домета бомбардовала термоелектране и водоводе у области Харков. Уложили су око 100 милиона долара , војнички бесмислено, у освету: цивилима који тамо живе.

Украјински председник Зеленски је одговорио :

Да ли и даље верујете да смо један народ? Да ли и даље мислите да можете да нас уплашите, сломите, натерате на уступке? Још увек не разумеш? Још увек не разумете ко смо ми? За шта се залажемо? Оно што желимо?

Слушај ме: без гаса или без тебе? Без тебе. Без електричног светла или без тебе? Без тебе. Без воде или без тебе? Без тебе. Без хране или без тебе? Без тебе.

Хладноћа, мрак, глад и жеђ нису толико страшни и смртоносни као ваше пријатељство и братство. Али историја ће судити: имаћемо све, гас, светло, воду, храну... без тебе!

Традиција

Следеће ноћи, седам или осам руских пројектила погодило је велику брану у Кривом Рогу - родном граду Зеленског. Штета је била ограничена. Упркос томе, више од 100 кућа је поплављено .

руској телевизији Војни експерт је на је сада време да се „Украјина стави у мрак“ – и да се систематски бомбардује цивилна инфраструктура. Са циљем 20 милиона избеглица у Европи до децембра.

Ратни посматрач је на Твитеру додао да је постојао други мотив за напад: нада да ће га искористити за прање понтонских мостова украјинске војске даље низ реку. И тако одложити напад на опкољени Херсон.

Тиме је руска војска још једном следила традицију. У августу 1941. Стаљинови тајни агенти дигли су у ваздух брану у Запорожју да би одложили напредовање Вермахта. Талас плиме се котрљао низ реку Дњепар , убивши између 20.000 и 100.000 Украјинаца, према проценама историчара.

Без обзира колико кошта. Време је да се прекине ова традиција.

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Rusi ce ocigledno da prisvoje ove oblasti gde se odrzava referendum i proglase da je to Rusija na dalje. Nakon toga mogu da tumace da je svaki dalji napad na te oblasti napad na Rusiju.

Ne vidim kako ce se ovaj sukob zavrsiti u skorije vreme, malo mi je verovatno da ce se oni povuci sa tih oblasti po bilo koju cenu.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Maharaja said:

Ko može, on je već pobegao. Mnogi još u februaru. Moja dobra prijateljica je odmah iz Moskve otišla sa partnerom u Jermeniju. Drugi prijatelj je već u Nemačkoj. 

 

Videćemo kakav će egzodus sada biti. Uostalom, zašto bi neko, ko nije gologuzija, manijak ili robijaš bio dovoljno blesav da ratuje za genocidnu i terorističku državu. Jednom se živi.

 

Spominje se da je mnogo ljudi uplašeno jer su kao studenti bili formalno u nekim rezervnim sastavima, i da su ti programi bili sve do 2019. godine. Za sada je rečeno da su oni bezbedni, i da neće biti poslati na groblje u Ukrajinu. Ali ko još tome veruje? 

 

I oni znaju da ako nekim čudom mobilišu tih 300k nesrećnih ljudi, i ako vojni vrh bude dovoljno lud da ih pošalje u Ukrajinu, njih 100k će se vratiti u kovčegu, a 150k u invalidskim kolicima. 

Moze odje da se pise sta god hoces i da budes na strani koga hoces ali ovo se ne zavrsava dobro. Ovdje nema pobjednika. 

 

Najebacemo svi jer su interesi velikih igraca u pitanju a Ukrajina je pocetna tacka. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Clash said:

Evo ko voli, pa bujrum za rusofile

trpaju Đoku Vlaha i Milicu Zanokticu već danima na tviteru.

 

Stvar je u tome što takav ološ poput njih, uvek i svuda, samo huška i tera tuđu decu u rat. A kad đavo zakuca i na njihova vrata, onda idu tetki da odnesu lek.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, alpaka Bereta Sida said:

Moze zavrsiti vrlo brzo ako je vecina ruskog naroda istinski protiv ovog rata. Putin je rat zapoceo, on ga vrlo jednostavno moze i zavrsiti. 

Naravno da nisu, taj ko misli tako zivi u zabludi. 

Ista situacija kao sa Vuckom, kao sa Milom. Jedno ljudi pricaju a kad treba nesto da urade, nema ih nidje. Prvi podrzavaju.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, erwin said:

"Putina u rov" odjekuje u centru Moskve.

 

 

ako se ne varam, od pocetka rata u rusiji nije bilo nekih masovnijih protesta?

secam se onih snimaka gde su zbog obicnih mirovnih transparenata privodjeni studenti i sl

kako li ce reagovati sada na, cini mi se po prvi put, otvorene proteste protiv njega?

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Constantin said:

Čini mi se da se njih dvojica ponašaju u skaldu s parolom "Znam ko mi čuva ledja"...

https://www.dw.com/sr/susret-sija-i-putina-uticaj-kine-u-ruskom-dvorištu/a-63125602

Situacija se menja iz dana u dan. Poznata mi je ta analiza, ali nuklearne pretnje i mobilizacija su novijeg datuma. NIje sporno da je Kina izrekla svoj stav, ali do sada je bila uglavnom orpezna kada počne zveckanje nuklearnim arsenalom. Pribićević je naprosto reagovao u skladu sa najnovijim razvojem situacije.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da li je bilo ali Duma je vec usvojila po hitnom postupku: 

 

1. deset godina zatvora za sve one koji se odluče na korak da izbegnu vojnu mobilizaciju;

2. Za namernu predaju 15 godina robije;

3. za dezeterstvo 15 godina robije

4. ne izvršenje naređenja tri godine robije

5. za pljačku 15 godina robije

Krivično će odgovarati i svi oni koji pruže otpor komandantu, napuste svojevoljno objekat, kršenje pravila službe, namerni gubitak vojne imovine. Vojnik koji je krivično delo izvršio prvi put može biti oslobođen krivične odgovornosti ako se vrati u jedinicu ili u mesto službe i ukoliko u zatočeništvu nije izvršio druga krivična dela.

Link to comment
Share on other sites

Intresantna stvar, Rusi su pustili deset zarobljenih stranaca 5 Britanaca, 2 Amerikanca i po jednog Hrvata, Svedjanina i Marokanca. To su verovatno ljudi o kojima se ranije pisalo i od kojih su neki osudjeni na smrt.

 

Posrednik je bila Saudijska Arabiji i Mihamed Bin Salman. Navodno je avion sa pomenutim ljudima vec sleteo u Rijad.

 

Intresantan tajming za ovako nesto. Deluje mi da se iza zatvorenih vrata vode ozbiljni pregovori i da je ovo dobrim delom igra podizanja uloga, a mozda i predstava za javnost. 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran da Ukrajina ima potrebe za tim. Pogotovo što već imaju teritorijalnu odbranu. Ne nedostaje Ukrajini ljudstvo, već što više savremenog oružja i municije.

 

Uostalom, sve mobilisane treba obučiti, nahraniti i opremiti. Jedan dobro obučen, opremljen i motivisan vojnik vredi više od 500 naterane gologuzije, poslate u osvajački pohod. 

 

Ako se ova ruska mobilizacija u ovom obimu uopšte sprovede, to su pilići u KFC-u. Potpuno besmisleno u 2022. godini.

 

Ceo thread:

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Henry Chinaski said:

@Klotzen Sta se dešava sa lend lease arrangement-a ? Jesu li već počeli isporučivati oružje ili tek treba da bude ?

 

Land lease je nešto što se naručuje danas a biće isporučeno ubuduće. Nisam detaljno pratio ali recimo neke granate što su naručene u junu će početi tek posle nove godine da stižu u Ukrajinu. Dve baterije NASAMS će biti isporučene 2024. godine. Bilo je još sličnih objava ali nisam detaljno pratio. Ovo što im trenutno isporučuju ide po odluci predsednika direktno iz njihovih zaliha.

 

@sreta-steta

 

Iskanderi su se koristili dok ih nisu potrošili. Zato sada vidimo da koriste Točku koju su izbacili iz uoptrebe 2020. godine. Verovatno kao i za kalibar i kinžal čekaju da se proizvedu nove rakete pa ih koriste kako pristignu na front. Zadnje hvalisanje rusa da su nešto gađali Iskanderom je početkom avgusta, nisam ispratio da li su i posle koristili.

 

Slažem se da ratu nema kraja ako pričamo o ratnim operacijama. No mi pričamo kao da su Rusi odradili mobilizaciju. Mobilizacija nije laka stvar, ajde prvo da vidimo kako će ona ići i šta će Ukrajinci raditi do tada.

 

@all

 

Ne verujem u upotrebu nuklearnog oružja jer bi posle toga u sekundi postali nova Severna Koreja. Takav nivo zločina ne bi mogla ni Kina i Iran da im tolerišu. Svi bi se okrenuli protiv njih. Cena avionskih karata nepogrešivo govori koliko Rusi veruju u svoju državu. Kada je bulja u pitanju tu nema kompromisa.

 

Rusi su protestvovali prvih par nedelja ali je Putin bukvalno sve hapsio jer protesti nisu bili masovni. Čovek je spreman na sve da ostane na vlasti. No sada su životi Rusa ugroženi jer će on da ih šalje tamo da budu topovsko meso. Biće sve više i više ljudi koje zatvor neće zaplašiti i u jednom trenutku će se stvoriti tolika masa kada će im se i ostali pridružiti i napraviti takve proteste gde više neće biti smisla da se ljudi hapse. No od tog scenariju po meni neće biti ništa dok još par desetina hiljada Rusa ne pogine na ratištu. To možda tek negde sledeće godine.

 

Svaka čast ovim ljudima što protestuju u Rusiji, treba imati muda do poda pa izaći na ulicu dok je diktator najjači. Videćemo da li će opet da hapsi sve redom sa ulice.

  • Like 4
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Maharaja said:

Nisam siguran da Ukrajina ima potrebe za tim. Pogotovo što već imaju teritorijalnu odbranu. Ne nedostaje Ukrajini ljudstvo, već što više savremenog oružja i municije.

 

Uostalom, sve mobilisane treba obučiti, nahraniti i opremiti. Jedan dobro obučen, opremljen i motivisan vojnik vredi više od 500 naterane gologuzije, poslate u osvajački pohod. 

 

Ako se ova ruska mobilizacija u ovom obimu uopšte sprovede, to su pilići u KFC-u. Potpuno besmisleno u 2022. godini.

 

Ceo thread:

 

 

Ja videh od lika koji se baš razume a nije rusolfil pljuju ga rusofili jer im ruši zamak od peska da dobar deo mobilisanih im treba za logistiku jer 80 posto logistike bataljona počiva na regrutima.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, sreta-steta said:

................. jedan hrabar narod, brani rodnu grudu, slava Ukraini, itd... kada se zivot tamo promeni....................

 

Uzimam ovo kao slagvort, ne odgovaram direktno na post...

 

Da, hrabar narod. Pokusacu da objasnim.

 

Moja tetka se kao gastarbajterka u Nemackoj udala za Amera koji je tamo sluzio vojsku, baza je bila Schwabisch Hall, oko 70 km od Stuttgarta.

Teca je ratovao u Vijetnamu i jos '71. rekao da ce Ameri izgubiti.

Zasto?

Parafraziracu, ne secam sa tacnih reci.

"Mi smo ostavili devojke i Ford Mustange u garazi. Samo smo hteli da prezivimo i idemo kuci. A Vijetnamcima smo pobili familiju i spalili sela. Oni vise nisu imali sta da izgube, samo su hteli osvetu.Tako, njemu je stalo da puca i ubije me, a ja samo hocu da idem kuci."

 

Mislim da je ovo primenjivo i na Ukrajinu. Previse Ukrajinaca brani zivot ili se osvecuje, a previse Rusa nemaju licni razlog da budu tamo i reskiraju glavu.

 

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...