Jump to content
Vox92.net Forum

Klotzen

Redovni članovi foruma
 • Content Count

  1,920
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1,649 Excellent

Recent Profile Visitors

473 profile views
 1. Kina ulaže ogroman novac u nosače aviona što jasno govori da vreme nosača aviona nikako nije završeno. Trenutno imaju onaj ruski otpad koji su završili i koji je operativan. To je nosač od nekih 67.000 tona i otprilike je na nivou SAD nosača iz 50-ih i 60-ih godina po veličini. Posle tog prvog napravili su još jedan koji je neka vrsta kopije Liaoninga ali sa većinom rešenja koji su moderniji. Taj je takođe operativan pod imenom Shandong. On je nešto teži od "Rusa" ima oko 70k tona. Tretnuno su u izgradnji dva nova nosača aviona klase Type 03. oni će biti oko 85k tona. Od prilike na nivou SAD nosača koji su penzionisani krajem prošlog i početkom ovog veka. Ni jedan nosač nema nuklearni pogon što znači da u ratu protiv Rusije ili SAD ne bi mogao daleko od Kine da ide. Zato verovatno ulažu u te baze koje otimaju gde stignu ili kupuju od banana republika u Africi. Sva ova četiri nosača treba shvatiti kao sticanje iskustva pre nego što krenu da prave super-nosače veličine preko 100k tona i na nuklearni pogon. Elektronika je misterija koja će biti, nema mnogo informacija o tome. Avion je kopija SU-33 (mornarička verzija još starije SU-27), u pitanju je model J-15 od kojih bi trebalo da bude po 40 komada na trećem i četvrtom nosaču. No verovatno to nije čista kopija nego je modernizovan. Treći nosač je planiran da postane operativan ove godine ali videćemo da li je kovid i tu umešao prste.
 2. Klotzen

  Bliski Istok

  Evo jednog snimka iz blizine : Verovatno se zbog ovog snimka sumnjalo na vatromet. Zadnje vesti međutim kažu da je eksplodirala 2700 tona amonijum nitrata što je mare80 već preneo. E sad da li je to ili su dobili nešto od Iranaca ili Rusa pa je to odletelo u vazduh a ne smeju da priznaju veliko je pitanje.
 3. Jel to uvedeno ogranicenje koliko postova mozemo da "lajkujemo" ?
 4. Ko da im uputi kritike ? Ili bolje da pitam ko to ne kritikuje opoziciju ? Opozicija kad dođe na N1 prođe ko bosa po trnju jer ih tamo izrešetaju sa pitanjima na koje ovi nemaju ili ne mogu da daju odgovore. Javnost ih takođe kritikuje, ovde na forumu imaš dovoljno primera. Vlast protiv njih vodi kampanju 24/7 cele godine i tako svih 8 godina sa svih televizija sa nac. frekvencijom. Koriste sve državne službe i institucije ne samo protiv opozicije nego i protiv javnih ličnosti koje nisu u politici a izraze se kritično prema nekom potezu vlasti. Ako je neko kritikovan u ovoj državi to je onda opozicija. Upravo je glavno pitanje kako to da za ovih 8 godina mi nemamo ni jednu kritiku na račun vlasti unazad 8 godina u medijima sa nacionalnom frekvencijom ? Ni jedna emisija posvećena gomilama afera ove vlasti. Sa takvim ispiranjem mozga nije ni čudo što je opozicija izbačena iz skupštine. Čak i kada glavna opozicija bojkotuje ovi ostali nisu uspeli to da iskoriste i da se dokopaju parlamenta. Ovde su izbori šou program u kom se rezultati znaju onog trenutka kada se raspisuju. Ja razumem da ti to ne znaš jer ne živiš ovde a pod utiskom si foruma koji je sušta suprotnost onome što se događa u zemlji ali ....
 5. Klotzen

  Bliski Istok

  Tragedija u Libanu. Ogromna eksplozija u Bejrutu : Nema zvaničnih izveštaja ali najviše izvora navodi da je ekspodiralo skladište "vatrometa" . Nažalost broj žrtava će biti prilično visok čim je država za sutra proglasila dan žalosti a još nemaju tačne informacije.
 6. Dveri neće biti u Ujedinjenoj Opoziciji Srbije. Eto dobre vesti za one koji su Dveri smatrale rak ranom SZS, sad i oni mogu da podržavaju opoziciju. Ili grešim pa će sada da ispliva nova prepreka ?
 7. Zar se nisu hvalili boljim rezultatima od očekivanih ? Kakva li su bila očekivanja vlasti ako je ovo dobro :)
 8. Na šta misliš ? Šta je teorija zavere ?
 9. @Akiro Ne slažem se oko ovoga što si rekao o N1. Posao medija je da prenesu informaciju a ne da učestvuju u kreiranju "stvarnosti" kao PR vlasti. Ako ja nemam pravu informaciju kako da donesem pravu odluku ? Jer na kraju svako od nas donosi odluku za sebe šta će i kako raditi za vreme pandemije. Ovaj haos koji sada imamo je upravo produkt preteranog laganja vlasti i štaba i protivrečnosti između njih samih i desilo se da ljudi više ne slušaju šta oni govore. To je potpuno pogrešan pristup ovom problemu.
 10. Nosač aviona, odnosno grupa sastavljena oko njega se sastoji od 10-20 brodova + avioni koji imaju protiv raketnu odbranu. Priče o raketama koje idu brzinom 10 maha i niko ih ne može oboriti jer manevrišu poput Bojana Križaja ostavićemo za rusku izbornu kampanju i kineske propagandne filmove. Tako nešto ne postoji. Indijci su radili zajedno sa Rusima na toj raketi i njihov model ima domet od 300 km brzina 7 maha i nema nikakve manevarske sposobnosti. Poredeći te dve rakete ili su Rusi debelo zajebali Indiju a Indija odlučila da to prećuti ili Rusi lažu jer nemaju ništa da pariraraju sve većoj snazi Kine i SAD. Da se ne lažemo Rusi će vrlo brzo na 4. mesto jer će ih Indija prestići kada završe šoping koji planiraju ovih godina. Za ratove sa Kinom i Rusijom amerikancima ne trebaju nosači aviona jer imaju baze koje pokrivaju i izlaz na atlantik i izlaz na pacifik plus već pomenuto da rat između te dve zemlje nije moguć jer bi vrlo brzo prerastao u nuklearni rat.
 11. Možda nešto ovako : Pa možete i na posao sa njom 🙂
 12. Nije original S-300/400 ali je ipak kineska kopija istog 🙂
 13. Jel on to povraća ? 🙂
 14. Oni već imaju ratnu luku tamo ali bi morali da je prošire ukoliko bi postala glavna luka na Pacifiku. Možda ne par miliona dolara investicija ali sigurno daleko od par milijardi dolara. Toliko koštaju namodernije luke sa brodogradilištem za ogromne brodove. A i da je par milijardi dolara ni to nije problem za zemlju veličine Rusije. Upravo zato što je zaleđeno Ohotsko more je idealno za skrivanje nuklearnih podmornica. Pod nuklearne podmornice mislim na one koje nose nuklearne rakete a ne na sve one koje imaju nuklearni pogon. Te podmornice Rusi drže uglavnom ili u Ohotskom moru ili na Arktiku i to baš ispod leda jer tu ne mogu biti detektovani od strane helikoptera a i brodovi teško da mogu da ih traže. Jedino na arktiku postoji mogućnost da ih pronađu SAD podmornice-lovci i zato je Ohotsko more kad je zaleđeno idealno mesto za njih.
×
×
 • Create New...