Jump to content

MeanMachine

Član foruma
  • Posts

    1,754
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by MeanMachine

  1. Navodno uhapšen zamenik Šojgua zbog mita.
  2. Patriot baterije koliko znam nisu se pokvarile a teškog pvo Ukrajini treba ko i granata za haubice.
  3. https://youtu.be/NOigviXwKCU?si=MWxixikEZLLkMpIF
  4. Koliko vidim taj bataljon deluje na zapadnoj obali pa i nema veze sa ovom masovnom grobnicom. Dakle to nije h vezi gaze već u vezi zapadne obale.
  5. Meni evropljani nisu jasni. Ameri jesu imaju magovce i Rusija im nije komšija (geografski jeste ali geopoliticki nije). Ali evropljani e to je ludost. Ovo pišem jer nisu uspeli da se dogovore evropljani u vezi slanja dodatnog pvo Ukrajini.
  6. Nisam mislio na bogatije zemlje podsahare. Ne sećam se koja zemlja je u pitanju ali se sećam da važi za siromašnu. Ali ima političare koji shvataju da je it 21vek a ne obavezna veronauka. Doduše imamo obrnute primere na zapadu npr pogledati zatucane kaubojske konzerve kojima je puritanstvo bitnije od tehnologije.
  7. Vaso poređenje sa Afrikom uskoro neće biti realno. Elem kad je kod nas krenula priča o obaveznoj veronauci (skoro čini mi se) tad bila vest da u nekoj podsaharskoj zemlji država predskolcima deli tablete sa specijalnim igricama za shvatanje algoritma. Juče na n1 priča snajka iz Afike da je tamo nezamisliv provod klinarije ko kod nas. Dakle i Afrosi shvataju šta je budućnost i uskoro ćemo i na njih gledati ko danas na Rumune koji su nas presisali fino pogotovo informaticki ali i dalje pričamo priče kako su oni bili beda jer jedino priče i imamo. Pri tome zbog loženja na kraljevinu niko ne kaže da su npr za Rumune ko i za neke druge narode istočnog bloka mi bili sirotinja pre komunizma dakle mi se ustvari vraćamo tamo gde smo prirodno i bili beda Evrope.
  8. Koje protiv radarske toliko duboko u Iranu? Dronovi opušteno. Videsmo u Ukrajini kako uništavaju i istočne i zapadne radare bez mnogo muke.
  9. @Klotzen Ukrajina ima problem američkih izbora i ne može zbog toga biti u defanzivi. Bajdenu treba uspeh na frontu Trump pak neuspeh.
  10. Pa rekoh da izguglam izjavu pa postavio navodno je u pitanju neko mudo za nacionalnu bezbednost Izraela. Evo: https://www.npr.org/2024/04/19/1245838551/israel-iran-attack#:~:text=Itamar Ben-Gvir%2C Israel's hard,"making fools of themselves." Inače Izrael i ne može da odgovori sa nekim spektaklom nemaju ogroman arsenal raketa dugog dometa. Morali bi da ko kad su overili oziris reaktor koriste avijaciju a bitne mete u Iranu su znatno dalje od ozirisa a i tu je bilo nategnuto sa gorivom.
  11. nije nemoguće da na osnovu viđenog u Rusiji određene izraelske službe su pomislili da kvadovima mogu postići odličan uspeh zaboravili su da su iranci ipak dosta ozbiljniji od rusa.
  12. Ne razumem čemu ova izjava rabina? Neshvatljivo jer se lako proveri i naravno da nacista ima. Umesto što je izjavio tu nebulozu mogao je reći da ih ims u Rusiji i da je Rusija friendly sa hamasom a pogotovo sa Iranom. Ovako je samo omogućio da MTG i njeni fanovi imaju samo još više lozenja na teorije zavere o zlim Jevrejima...
  13. @Dzoni_m Slažem se da im fali šlifa ali napreduju munjevito. Što se tiče ev nisu ni kineski ev jeftini i to je problem jer platis dosta da bi se cimao sa problemima koje ev donosi. Zato i napisah da tek sa prelaskom na natrijum ev će biti logična kupovina jer po ceni neće biti znatno skuplji od sus automobila pa se lako progura mazohizam koji ev donosi. Plus što će i hibridi biti znatno zanimljiviji. Inace Kina je po meni odradili odličnu meru a to je da ako nije plug in hibrid nema subvencije. Ostali su morali na to da se ugledaju jer meni hibridi koji nisu plug in su nebuloza možda grešim. Ne zove se više seat...
  14. Khm ako pričamo o ev glupo je razmatrati bilo šta drugo jer Kinezi su tate za baterije a garant za svoje brendove idu bolje baterije nego za strane. E sad pitanje da li je ev pametno uzimati? Ja ne vidim razlog uzeti ev sa litijum baterijama. Pogotovo ako niste bogati. Dakle čekaju se natrijum baterije. Tad ev ima smisla i može da se kolje sa susovcima.
  15. Iranci moraju da nešto urade i vidi se da su napali čisto da kažu da su odgovorili. Mete su bile avio baza i centar koje po njima su bitne za napad na konzulat u Siriji. Dakle nisu gađali neku izraelsku ambasadu ili konzulat već vojne mete koje povezuju sa napadom. Jasno da Iranu rat ne treba ali ko što napisah morali su nešto uraditi što su i rekli jer UN nije mogla da osudi napad na konzulat. Ameri su prilično zadovoljani reakcijom Irana jer bilo šta ozbiljnije bi bio jasna objava rata. Americi nikako ne treba još jedan rat jer je izborna godina plus bi rat Izraela i Irana značio i rusku pobedu u Ukrajini i znatno skuplju naftu. Kini takođe rat ne odgovara ako ne bi bila Amerika direktno uključena npr invazija na Iran iz Iraka protiv volje samog Iraka. Što je malo verovatno za sad ali povratkom trumpa vrlo moguće ako sad Izrael i Iran uđu u ozbiljan sukob tj rat. Ali ne pita se ni Bajden ni Si već Bibi i mule. Elem ako rat se desi jasno je da Rusija najveći dobitnik a Ukrajina najveći gubitnik.
  16. Pitanje šta je ideja? Ako Ameri budu obarali dronove Iran će to iskoristi ko opravdanje da napravi atomsku bombu jer je Amerika direktno se umešala protiv Irana i samo bomba štiti Iran tj mule.
  17. @Klotzen Jel su ove iranske zujalice letele ovako nisko i u Ukrajini? Kaže tviteras da lete baš nisko i tako deluje jer mi se čini da u Ukrajini bi letele na solidno većoj visini. Nije nemoguće da su Rusima prodali znatno manje sposobne kamikaze. Elem ako ovako budu leteli onda sam pogrešio i iron dome ne može ih obarati isključivo lovci.
  18. @Klotzen https://forum.dcs.world/uploads/monthly_2010_01/AIM-120_ranges.gif.67cd02603d45299becefdd781f4c879b.gif Ako nije jasno šta sam hteo reći domet od preko 100km je kada presretač leti visoko a meta pojma nema niti ima mogućnost da odgovori niti ima pratnju.
  19. F16 ne baš ali znatno više ozbiljnog pvo bi itekako značilo. Problem je što Ameri nikako da pošalju pomoć. Ukrajinci pišu da su Rusi počeli da koriste češće x69 rakete to mu dođe nešto ko storm shadow I da iste su veći problem od x74 i x101 jer ne znaju da sledi napad za razliku od x74 i x101. Kažu da je velika termoelektrana gađana sa x69 raketama.
  20. @ters Odakle ti ideja da je Amerika smanjila vojni budžet? Kad je bio Klinton budžet je bio oko 300 milijardi danas je skoro 900 milijardi. Skok nije pratio skok BDP za razliku od Kine ili Rusije. Ni jedna od te dve zemlje ne troši ni približno koliko je trošio cccp na vojsku ako gledamo BDP Kinezi su na 2 posto BDP zvanično čak i manje ali je procena 2 posto jer nisu svi vojni izdaci uračunati u vojni budžet. Zvuči čudno ali eto ni Rusija ni Kina ne trče trku u naoružanju problem je što su Ameri mislili da su 90te večne i sad ne mogu da se snađu pa im deluje da je nova trka počela.
  21. https://www.theguardian.com/world/2024/apr/11/mass-use-of-guided-bombs-driving-russian-advances-says-ukraine Uticaj umpk bombi. Ozbiljan problem jer će trebati pored granata i dosta patriota pogotovo ako se proizvodnja ovih ruskih bombi jos vise uveća. Plus napadi dubini Ukrajine ocigledno da je ideja Rusa praktično eliminisanje ozbiljnog pvoa da bi posle mogli da koriste klasičan tepih na frontu.
  22. Američka baza u Iraku koju su gađali kao odgovor na ubistvo Sulejmanija. Napad je diplomatskim kanalima najavljen par sati ranije. Korišćene su iranske rakete srednjeg dometa ispaljene iz podzemnih raketnih baza:
  23. Umro brat jednog osumnjičenog u pritvoru. Sve se više komplikuje. Još ako su murkani pomogli oko prirodne smrti e bravo genijalci... Nije nemoguće da će osumnjičeni reći da je on malu udavio i telo odneo. U naprednoj Srbiji morala odavno nema pa šta je čudno spasavati bulju na račun mrtvog mlađeg burazera.
×
×
  • Create New...