Jump to content

Domaće serije


deez nuts.

Recommended Posts

Volim kad pricamo politicki korektno 🙂 pa je Maljevicka skromna glumica a Draskovic solidan pisac.

Kad ono medjutim.. ova ne dobacuje dalje od jedne iste uloge vec 30 godina a Draskatone da se nije pentrao po spomenicima pocetkom 90-ih bi bio u rangu Mirjane Bobic i Vanje Bulica. Ono znas da nesto skribomanisu al ti nije jasno ko bre to cita.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Tamburinjo said:

Volim kad pricamo politicki korektno 🙂 pa je Maljevicka skromna glumica a Draskovic solidan pisac.

Kad ono medjutim.. ova ne dobacuje dalje od jedne iste uloge vec 30 godina a Draskatone da se nije pentrao po spomenicima pocetkom 90-ih bi bio u rangu Mirjane Bobic i Vanje Bulica. Ono znas da nesto skribomanisu al ti nije jasno ko bre to cita.

 

Drašković je odličan pisac za mene i dan danas a o periodu do pre 10 godina je bio jedan od najboljih na ovim prostorima. Jedino ono što sam već rekao unazad deset godina oseća se isuviše ta njegova kuknjava nad svojom sudbinom iz usta likova u njegovim romanima. Maljevićka za moj ukus nikad nije prerasla te mladalačke uloge i ne sviđa mi se posle u zrelijim godinama. Unazad 10 godina mislim da je nigde nisam ni gledao.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Mile1 said:

gleda li neko kalkanske krugove?

vidim da po glumackoj ekipi serija obecava

Gledam ja, Lauš drži seriju, Vojin hronično melaholično.

U ove dve epizode postavili su solidnu osnovu da nastane nešto baš dobro, e sad videćemo kako će da je razviju dalje. Do sada nismo imali ovakvu seriju koja se bavi natprirodnim. 

 

Lično mi je jako zanimljivo da gledam dikciju glumaca, jer sam išao u srednju školu u Aranđelovac. Lauš i Ninkovićka u nekim rečenicama tačno  ubodu taj akcenat kao da su iz Vukosavaca, a negde nema veze sa vezom. Verovatno što je jezik bliži književnom, teže je da se ubode ta diskretna razlika. 

Inače selo Dol ne postoji, ako su kupili licencu za seriju od nekog iz USA, verovatno je selo The Vale ili tako nešto 😄 , dok selo Jelovik, koje se pominje,  postoji, sa druge strane Bukulje u odnosu na Aranđelovac i to je prilična nedođija, nikakav bitni put ne prolazi tu, prilično je izolovano. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Preteruje se u vezi generalne ocene Šotre, uradio je dobre stvari u prošlosti.

 

Inače, Boj na Kosovu je odličan Simovićev dramski tekst, ne baš sjajno prerađen u film, ali bih pre zamerku dao produkciji a Šotri samo to što je pristao na takvo zbrzavanje.

 

10 hours ago, Harmonika said:

ma, hiljadu serija sa istorijskom tematikom bi moglo kod nas da se napravi, najozbiljnije, ali, niti se ima para, nit talenta..

Apsolutno. Ovaj prostor boluje od ''viška istorije'', što bi bar moglo da se iskoristi u umetničkom smislu, ali jbg. Najgore je što se gomila para baca na manje projekte koji se brzo zaborave, umesto da se napravi par ozbiljnijih.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Rekli smo da ima nekoliko dobrih djela, ali generalan utisak je onako, solidan. On kao da uvijek podilazi aktuelnom režimu. Ne volim ja takve umjetnike, što ne znači da mi se ne dopada par Šotrinih radova. Prosjek je on kao reditelj, kod mene daleko od top10 domaćih filmaša.

 

Edited by Betolingar Misdongard
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odgleda prve tri epizode. Ivanovicu, sta mi uradi covece.:classic_biggrin:

Realno, ocekivao sam vise. Kao sto sam vec rekao , ne vredi trositi vreme na proveru istorijskih cinjenica, jer  je cilj filmova-serija profit, a ne rasvetljavanje istorijskih dogadjaja ili licnosti. Cak i kada se to uzme u obzir, preterase ga brate. Sva sreca sto radnja pocinje 18te, inace bi Aleksandar na rodjenju rekao Jugoslavija. Udavise ga vise sa tim koliko radi, ne jede, ne spava, kao da je scenario pisao Aleksandar od Jajinaca. Dijalozi su sacuvaj boze, nesto nabacani sa ciljem da se tu izgovaraju neke velike misli, Bulajic pravi face kao da ce da prezentuje teoriju relativiteta u par recenica, a onda izgovori nesto tipa 'Secas li se Jevreme kako smo ". Ona scena sa dodelom medalja sestrama u drugoj epizodi i proglasenje drzave na pocetku trece da se useres od muke.

Ako pravis seriju sa ogranicenim budzetom, onda brate ne snimas "masovne scene" u studiju, nego pronadjes drugi nacin da kroz dijalog prikazes dogadjaj. Sava Mrmak je napravio dosta takvih serija koje su skoro 90% snimane u studiju i mozes i danas da ih gledas, bez obzira na ideolosku obojenost. Sotra je ta generacija, zna kako se to radi, nije mi jasno kako su ga ubedili da ubaci one lose montaze i delove bez kolora. Valjda godine...

Ljudi mi vise nemamo glumce, tacnije imamo gomilu glumaca koji ne umeju da glume. Ljubomir Bulajic je ocaj. Ne mogu da se setim da sam ga ranije negde gledao, tako da ne mogu da poredim , ali ovo nije njegova uloga, bez obzira sto "lici". Prve dve epizode kao da je progutao oklagiju, pravi neke face koje nemaju veze sa tekstom , a ostali ga samo prate. Od cele ekipe jedino Miki Krstovic deluje normalno, da ne spominjem Lecica i Cvetkovica, koji su imali samo epizode. Na kojem li su splavu pokupili one sto glume novinare ili se pojavljuju kao epizodisti na prozorima , ulici? Onakvu usiljenost i izvestacenost epizodista skoro nisam video. Verovatno je razlog sto su serije iz Mrmak produkcije gledljive i to sto smo  tada barem imali glumce. 

Gledacu do kraja sada kada sam vec kupio i nadam se da ce se neke stvari popraviti. Sotra ne zasluzuje da mu ovo bude zadnji rad, ipak je napravio barem neke solidne serije, pa cak i one limunade Mir Jam su za sada bolje od ove.

 

Edited by DJORDJE
Link to comment
Share on other sites

Odgledah danas prvu epizodu "Aleksandra". Ja bi rekao da nije loše. Nizak budžet je vidljiv iz aviona. Zato imamo ove po kafanama što kao komentarišu a u stvari daju kontekst a u nekim delovima eopizoda imamo i naratora što je dosta čudan izbor.

 

Veliki propust je što nema prevoda a imamo i francuski i ruski u prvoj epizodi. No ovo je više propust produkcije. Po meni ovaj mladi glumac je dobro odglumio osim govora. E sad to je dosta težak zadatak jer je Aleksandar ima neki polu CG polu SRB naglasak pa ne zameram toliko ali se vidi da negde guta knedle dog se trudi da pogodi naglasak. 

 

Na scenario imam primedbu na previše patetike, prilično sam siguran da Aleksandar nije bio patetičan čovek nego sušta suprotnost toga, ali to ne bi bilo lepo primljeno ni u knjizi ni ovde pa niko nije imao onu stvar da ga predstavi tako. Kod Ristovskog je recimo Aleksandar mnogo bolje pogođen nego ovde.

 

"Majke mi" je i meni zaparalo uši što reče Crni na to su morali da obrate pažnju, moglo je i "Matere mi", delovalo bi mnogo autentičnije. Bilo je jaš par takvih propusta ali to su već sitna crevca pa neću dalje u tom pravcu.

Link to comment
Share on other sites

Gledao sam samo jednu epizodu, pa ne mogu da nešto više kažem, ali prvi utisak je dosta loš. Prvi i osnovni jako tanka gluma, sem Mikija Krstovića, koga moram da izvučem pošto je odradio dobar posao. Kralj Aleksandar autističan, pa dajte nije on tako bio mekog srca i na ivici suza, da se ne lažemo.

Meni je jedan podatak bio čudan, ai ga nisam proveravao, pa neka ostane čudan. Šta radi srpska delegacija u Rusiji 1918? Sa kim ide da pregovara oko savezništva? Cenim da je tu napravljen ozbiljan previd, ali neću sada da cepidlačim. Možda je to bio flaschback ne sećam se. Nije sada to toliko ni bitno, ali ono što jeste bitno, bombardovanje istorijskim stvarima, što apsolutno nepotrebno, i likovi nikako neće moći da se razviju ako im se oduzme ličnost, a to je ono što sam zamerio i kod Dare kod Jasenovca, nema prostora da se razvije lik, koji viš liči na istorijsku čitanku nego na osobu od krvi i mesa.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Na slici su Beba, Mićun, Đinđić i Mihajlović. Po meni Đinđić ne liči ova trojica su ok. Kada god sam razmišljao o tome ko će glumiti Đinđića uvek mi je na pameti bio samo Dragan Petrović ali on je danas omatorio pa nisam ni sam siguran.

 

Pogovor04.jpg

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...