Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

15 minutes ago, erwin said:

 

 

Efikasnost protiv hospitalizacije znači da ti je 80% manja šansa da završiš u bolnici nego nevakcinisana osoba pri istim okolnostima, a ne da ti je 20% šansa da završiš u bolnici ako se zaraziš.

pa ovo:
 

Quote

Prema podacima iz spomenutog Blicovog članka inače proizlazi da je efikasnost vakcina protiv hospitalizacije oko 80%, a protiv vrlo teških oblika bolesti (intenzivna nega ili respirator) oko 90%.

Otprilike 80% stanovništa je pre vakcine prošlo kroz kovid bez posledica. na intenzivnu je išlo oko 10% opšte populacije, i ugrubo su tako projektovane i šanse.

1 minute ago, Eddard said:
18 minutes ago, urosg3 said:
ne bih da rušim sneška ali opasno liče procenti na opštu populaciju pre vakcine. Vrlo vrlo slično.

Uki, malo si se zabrojao 😉

Moguće zeznut dan bio kao da je ponedeljak, oh wait 🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, erwin said:

 

Pa evo možemo malo o tome.

 

Ovde su dostupni broj vakcinisanih i nevakcinisanih u KG, broj zaraženih po vakcinalnom statusu i udeli vakcina među zaraženim vakcinisanima:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ekskluzivno-blic-objavljuje-rezultate-prvog-istrazivanja-o-delta-soju-u-srbiji-koliko/9t2k3lf

 

Ovde su dostupni udeli vakcina u državi:

https://www.cins.rs/broj-vakcinisanih-u-srbiji-gde-se-i-koliko-ljudi-vakcinisalo/

 

Kad se to malo preračuna i uz pretpostavku da kragujevačka raspodela nije mnogo različita od državne i da se udeli vakcina nisu puno promenili od 1.6. kad su oni pravili prosek do 21. jula od kad je raspodela na CINS-ovom sajtu (broj vakcinisanih se u tom periodu povećao samo za 18%), dobijaju se sledeće efikasnosti protiv zaražavanja:

 

Fajzer 91% (6,8% udela u zaraženima koji su vakcinisani pri 22% udela u vakcinisanima)

Sinofarm 66% (71,4% udela u zaraženima koji su vakcinisani pri 62,2% udela u vakcinisanima)

Sputnjik V 63% (13,6% udela u zaraženima koji su vakcinisani pri 10,8% udela u vakcinisanima)

AstraZeneka 51% (8,3% udela u zaraženima koji su vakcinisani pri 5% udela u vakcinisanima)

Opšta efikasnost vakcina 70% (33,2% udela vakcinisanih zaraženih među svim zaraženim pri 62,5% udela vakcinisanih u celoj populaciji)

 

 

 

U članku piše da je u bolnici zaglavilo dvoje (brojem 2) vakcinisanih AZom. 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Referent said:

То је доктор Томислав Стефановић, педијатар из Зрењанина, који годинама води борбу против антиваксера као што су Несторовић, она глупача докторка и слични. Гледао сам пар минута њихов дуел, Несторовић упада у реч, прича истовремено са доктором Томом. Ја сам се изнервирао после три минута, нисам могао више да слушам због Несторовића. Доктор Тома није неко ко се баш добро сналази у оваквом виду дуела. То је човек медицине, толико пожртвован, толико деце је излечио по целом свету, учествује у истраживањима, саветује родитеље. Невероватан педијатар. Да је више таквих доктора, и по питању знања и по питању пожртвовавања, не бисмо сада причали да ли је вакцина добра или не. 

Одеш на сајт неког познатог универзитета, светске здравствене организације, па се тамо информишеш, а не преко опскурних канала на интернету. 

@User

 

Nestorovic je milosevicevac koji imanekakakv ugled u decijoj piulmologiji ali izvan toga je tipicni diktatorov sledbenik.Dobvoljni  pokazatelj o nejmu jeste sto je hteo da radi za Milosevicevog ministra infornisanja ,Aleksandra Vucica. 

No,hajde malo o "velikom humanisti "  Todorovicu :

Quote

Nedavno su Vas saslušali inspektori kriminalističke policije u Zrenjaninu, jer ste optuženi za krađu deteta pre 26 godina. Šta se tu, zapravo, desilo?
– Te 1994. godine sam radio u zrenjaninskoj bolnici u porodilištu. Iz dokumentacije koja mi je priložena video sam da se radi o blizanačkoj trudnoći sa obilnim krvarenjem. U toku noći je urađen hitan carski rez, spašeni su majka i jedan blizanac, a drugo dete je bilo u teškoj krizi. Došli su lekari sa odeljenja pedijatrije i anesteziologije i intubirali dete, dali mu lekove i pripremili za transport do Instituta za majku i dete u Beogradu. Transport sam ja organizovao, a prethodno sam ga najavio. Nažalost, dete je nakon nekoliko dana na Institutu preminulo. Inspektori su me obavestili da roditelji sumnjaju da je beba ukradena, da je dokumentacija falsifikovana, odnosno da smo zdravo novorođenče uputili na Institut odatle je, navodno, prodato.

 

i dalje:

Quote

Znate li što ste baš vi izdvojeni kao mogući krivac?
– Nisu samo mene optužili, tu postoji širi problem. Ova inicijativa o potrazi za nestalim bebama ide iz istog „brloga” gde su i „antivakseri” i verujem da je u ovaj slučaj umešana, između ostalog i dr Jovana Stojković koja ih predvodi. To je jedna kampanja koja se vodi i postoje organizovane grupe koje su se povezale i na internetu. Na čelu toga je prof. higijene na Beogradskom univerzitetu Goran Belojević, koji tvrdi da je od 1960. pa do sada ukradeno oko 50.000 beba. Čak je formiran i anketni odbor u Skupštini Srbije kako bi se krađe istraživale.
Kako je moguće ukrasti bebu iz porodilišta?
– Moram da kažem da je moguća zamena beba ili pojedinačna krađa u porodilištima i to se svuda dešava. Međutim, apsolutno je nemoguće da postoji organizovana grupa koja krade i prodaje bebe, kao što oni govore. Brzo bi se saznalo kada bi često novorođenče oglasili da je teško bolesno i takvo zaveli u dokumentaciju i potom prodali. Sve novorođene bebe prođu kroz više ruku, od akušera, babice, medicinske sestre, nekoliko lekara i nemoguće je manipulisati.
Kakva su prava majke, da li su mogle da vide svoje bebe koje umru neposredno nakon porođaja ili par dana kasnije? Kako je to bilo regulisano?
– Kada se desi da beba umre nismo dovodili rodbinu, niti smo ih pokazivali majkama. Omogućiti majci da vidi mrtvo dete nakon porođaja izazvalo bi teške traume, depresiju, odlaganje sledeće trudnoće. Dovoljno je teško saznanje da im dete nije preživelo. Možda smo u tome grešili. U ono vreme su se dešavale mnogo teže stvari u porodilištima. Nažalost, nema adekvatnog odgovora strukovnih udruženja na ovakve optužbe i to je jedan od razloga što se ovaj pokret širi. Kada se ne dokaže krađa, određene grupe bi trebalo da krivično odgovaraju za širenje panike i klevetanje struke.

 

Dakle,nisu stvari u srpskoj medicini crno bele ...vise,mnogo vise su crne.

Ceo intervju:

 

https://listzrenjanin.com/pedijatar-tomislav-stevanovic-o-optuzbi-za-kradju-beba-borbo-protiv-antivaksera-vakcinaciji-i-dojenju-tokom-korone/

 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, urosg3 said:

Otprilike 80% stanovništa je pre vakcine prošlo kroz kovid bez posledica. na intenzivnu je išlo oko 10% opšte populacije, i ugrubo su tako projektovane i šanse.

80% efikasnosti protiv hospitalizacije ne znači da će 80% vakcinisanih izbeći hospitalizaciju već da 80% onih koji bi bili hospitalizovani da nisu vakcinisani neće biti hospitalizovano (medju vakcinisanom populacijom).

 

Da ilustrujem brojevima. Posmatrajmo uzorak od po 100 vakcinisanih i nevakcinisanih zaraženih. Neka je procenat hospitalizovanih medju nevakcinisanim 20% odnosno 20 od 100 zaraženih. Podatak 80% efikasnosti vakcine protiv hospitalizacije "čitaš" na sledeći način, među vakcinisanim od 20% kandidata koji bi bili inače hospitalizovani 80% neće biti hospitalizovano, odnosno umesto 20% biće ih 4%. Da li je sada jasnije?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@urosg3 To su Nemci prvi rekli: 80% populacije će proći asimptotski, 15% će zahtevati lečenje, 5% će imati opasnost po život.

 

Ali su takođe odmah rekli da će virus proći kroz SVE ljude. Znači, i ti si u toj kategoriji 80%, iako, koliko sam pratio, nisi bio zaražen, a možda i jesi ali ne znaš.

 

Ono što mene stalno dovodi u zbun, to je što nikad nema formule kako se izračunava neka efikasnost.

 

Recimo, mene ne tangira mnogo da li ću se zaraziti, već kako ću da prođem ako/kad se zarazim, bitnija mi je ta efiksanost. Takođe, efikasnost je mnogo jasniji podatak ako se primeni na određene starosne grupe.

 

Link to comment
Share on other sites

Efikasnost vakcine se računa poređenjem sa nevakcinisanima. Prvo se izračuna procenat zaraženih za nevakcinisane i vakcinisane, onda se od procenta zaraženih nevakcinisanih, oduzme procenat zaraženih vakcinisanih, pa se to podeli sa procentom zaraženih nevakcinisanih i pomnoži sa sto. Isto tako i za hospitalizacije, respiratore i smrtne slučajeve. Krajnji procenat efikasnosti se ne može prevoditi u ukupne brojeve, onako kako urosg3 radi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, stray_cat said:

@urosg3 To su Nemci prvi rekli: 80% populacije će proći asimptotski, 15% će zahtevati lečenje, 5% će imati opasnost po život.

 

Ali su takođe odmah rekli da će virus proći kroz SVE ljude. Znači, i ti si u toj kategoriji 80%, iako, koliko sam pratio, nisi bio zaražen, a možda i jesi ali ne znaš.

 

Ono što mene stalno dovodi u zbun, to je što nikad nema formule kako se izračunava neka efikasnost.

 

Recimo, mene ne tangira mnogo da li ću se zaraziti, već kako ću da prođem ako/kad se zarazim, bitnija mi je ta efiksanost. Takođe, efikasnost je mnogo jasniji podatak ako se primeni na određene starosne grupe.

 

Naravno da će proći kroz sve, pre ili kasnije. Vakcinisan ili ne. Nisam merio antitela, ali sigurno nisam imao nikakve simptome. Kako vreme prolazi, a imalo se prilike sve mi se više čini da sam imao sreće da sam asimptomatski, a i red da preskočim ovu pandemiju svinjski grip me spopao onomad kao osveta za onolike prasiće...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Efikasnost vakcine se računa poređenjem sa nevakcinisanima. Prvo se izračuna procenat zaraženih za nevakcinisane i vakcinisane, onda se od procenta zaraženih nevakcinisanih, oduzme procenat zaraženih vakcinisanih, pa se to podeli sa procentom zaraženih nevakcinisanih i pomnoži sa sto. Isto tako i za hospitalizacije, respiratore i smrtne slučajeve. Krajnji procenat efikasnosti se ne može prevoditi u ukupne brojeve, onako kako urosg3 radi.

Sve ok ali evo u mom slucaju koji znate kakav je i da pored svega nisam zakacio virus i sta sad npr vakcinisan s dve doze fajzera zakacim virus a ne zavrsim u bolnici vec sa blagim simptomima. Da li bi onda isto znacilo da zbog vakcine nisam zaglavio u bolnici? Kako ako ne znamo kakve bi simptome imao da sam se zarazio a da nisam vakcinisan?
Link to comment
Share on other sites

Izrael:

 

Trenutno zaraženi na 100.000 stanovnika istog vakcinalnog statusa po starosnim grupama (plavo - nevakcinisani, svetlozeleno - vakcinisani, ali ne i trećom dozom, tamnozeleno - vakcinisani trećom dozom)

 

vaN7MJU.png

 

Trenutno teško bolesni na 100.000 stanovnika istog vakcinalnog statusa po starosnim grupama (plavo - nevakcinisani, svetlozeleno - vakcinisani, ali ne i trećom dozom, tamnozeleno - vakcinisani trećom dozom)

 

HnvV912.png

 

Dakle, praktično nema teško bolesnih vakcinisanih mlađih od 40.


https://datadashboard.health.gov.il/COVID-19/general?utm_source=go.gov.il&utm_medium=referral (provući kroz Google Translate)

 

 

6 minutes ago, stray_cat said:

 

U pravu si, piše samo da ih je najmanje.

 

Najmanje ih je i među vakcinisanima, svega 5%.

Edited by erwin
  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Eddard said:

 

 

Šta nam onda kvarite statistiku, ajd gore na poll da ispravite to 

Pa da me Vlada za koju radim nije saterala uza zid, tipa il'ćeš da se bodeš ili ćeš da plaćaš iz svog džepa za testove svake sedmice još bi bio u fazi 'oće kaki - neće kaki... nemam empirijski dokaz, ali sam posve siguran da sam već poodavno inhalirao prokužene kapljice virusa u više navrata zbog prirode posla koji radim, no izgleda da moje imune postrojbe imaju dobar odbrambeni sustav...znači posao + zaključak da doprinosom opštem dobru su bili odlučujući faktor... već sam negde rekao, iz sasvim neposrednih kontakata ne mogu da zaključim da vakcinisani prolaze bolje od nevakcinisanih, a kao dete iz doktorske vamilije (pokojni otac bio lekar, brat lekar) nisam htio da se opirem struci

Edited by Kolbas
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Tomiprunet said:


Sve ok ali evo u mom slucaju koji znate kakav je i da pored svega nisam zakacio virus i sta sad npr vakcinisan s dve doze fajzera zakacim virus a ne zavrsim u bolnici vec sa blagim simptomima. Da li bi onda isto znacilo da zbog vakcine nisam zaglavio u bolnici? Kako ako ne znamo kakve bi simptome imao da sam se zarazio a da nisam vakcinisan?

Slaviša, brate, ovo je statistika, računa se prosek, a ne može za svakog pojedinačno da se zna kako bi prošao.

Link to comment
Share on other sites

Trenutne stope smrtnosti u dve najmanje i dve najviše vakcinisane zemlje EU:

 

Bugarska sa 19% potpuno vakcinisanih stanovnika: trenutna stopa smrtnosti 4,36%
Rumunija sa 28% potpuno vakcinisanih stanovnika: trenutna stopa smrtnosti 3,82%

 

Danska sa 75% potpuno vakcinisanih stanovnika: trenutna stopa smrtnosti 0,49%
Portugal sa 85% potpuno vakcinisanih stanovnika: trenutna stopa smrtnosti 0,65%

 

Izvori:

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2021-01-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Case+fatality+rate&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=PRT~DNK~BGR~ROU

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2021-01-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=People+fully+vaccinated&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=PRT~DNK~BGR~ROU

Edited by erwin
  • Like 4
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, User said:

 

@implant

Ne verujem u sreću kao faktor. Ni za šta u životu, pa čak ni kad namazano parče hleba padne sa stola na ovu ili onu stranu. 

 

Hvala na ostatku odgovora. Nemam ja bojazan oko ispitanosti vakcine. Obrazložih gore sa pričom o andolu. Takođe, ne radi se o tome šta meni "prija da čitam". Da se radi o tome da mi prija da čitam stavove o pogrešnoj, štetnoj vakcinaciji - kapiraš da ne bih uložio vreme ovde da čitam i da pišem. (osim u scenariju da sam provokator ili trol -> ali me više i smara da se pravdam i obrazlažem).

 

Što se tiče tvog poslednjeg pasusa, i priče o antivakserskom lobiju, kao i priče o struci, imam par komentara (možda podpitanja), ako ne zameraš:

 

- Vakcine nisu baš besplatne, zar ne? Ja bar ne gledam tako.

- I dalje ne vidim konkretan primer na temu antivakserskog lobija. Jedino "alternativno lečenje" vidim u raznim preporukama za upotrebu Ivermektina. Ne, ne verujem u tu priču. Onoliko koliko jesam laik znam da je Ivermektin antiparazitski preparat. Odobren za ljudsku upotrbu tamo devedeset i neke. Ne utiče priča o Ivermektinu na mene. No, smatram da nije ni argument u priči "antivakserskog lobija", jer šta god da radi ili ne radi - koliko sam razumeo jeftin je.

- Što se tiče Nesterovića, Zujovića, Šeklera, gorepomenutog Kona i mnogih drugih - ponavljam ja nemam kompetence da sudim o njihovom znanju, a još manje o iskrenosti namera. No, osim Nesterovića, nisam ni slušao mnogo iste, baš zbog nepoverenja prema mainstream medijima gde se isti pojavljuju. Za skeptika (a istovremeno i laika) poput mene - Nesterović me ubeđuje da treba da budem skeptičan. Juče sam na YT-u odgledao njegov tzv. duel sa Stevanovićem. Nemam problem sa time ako me bilo ko smatra za idiota jer sam gledao to. No, kakav god motiv da ima - običnom laiku je lakše da razume njega nego npr. Šeklera. Stevanović je u svakom aspektu bio prilično neubedljiv.

Gde grešim?

 

Eh...ne veruješ u sreću, ili bolje rečeno u mogućnost, verovatnoću. A šta ako one veruju u tebe pa te sledeći put korona osakati za ceo život, ne daj Bože?

 

Da razjasnim; kao što i sam znaš, nijedna vakcina ti ne garantuje 100% da se nećeš zaraziti, završiti u bolnici pa čak i riknuti, u najgorem slučaju. Ali svaka vakcina, neka manje neka više, značajno smanjuje tu mogućnost. Sve ti je to jedna igra verovatnoće, ruski rulet sa nepoznatim virusom koji može da ubije ili ostavi doživotne posledice. Zašto bi se izlagao nepotrebnom riziku da ne primiš vakcinu, riziku znatno većem od onog da ti nešto bude od same vakcine? Što bi stavljao još jedan metak u cev tog pištolja za ruski rulet, ne kapiram? Ja tu ne vidim nikakvu logiku. Osim ako je u pitanju ono o čemu si pisao posle ovog posta upućenog meni, da jednostavno ne veruješ u vakcine koje gura ovaj sistem. Sve ja to razumem, sistem zna da bude gadan; ali onda ispadaš kontradiktoran jer si meni napisao da nemaš problem sa ispitanošću vakcina. Imaš li problem ili nemaš, misliš li da sistem hoće da te ubije? Mislim da to moraš da rešiš sam sa sobom.

 

Što se Nestorovića i alternativne medicine tiče, neko je ostavio linkove gde je detaljno objašnjen taj sistem za mužu para, pošto su, naravno, opet pare u pitanju. Znači, generisanje klikova, prodaja raznih preparata i džidža-bidža, tu se vrti ogroman novac. Za Nestora nisam siguran da li je u celoj toj priči samo zbog para ili je jednostavno flipnuo; ima argumenata i za jedno i za drugo. Npr., on radi u privatnoj klinici i to sa decom, a u isto vreme priča o blagotvornom uticaju LSD-a, nema dalje :Hail:. Baš zbog tog bulažnjenja naginjem ovoj drugoj varijanti, da je flipnuo ili se zainteresovao za stvari kojima sada, jednostavno, nije vreme.

 

U pravu si kada kažeš da njega lakše razume široka publika u odnosu na Šeklera i Stevanovića, recimo. On, svesno ili nesvesno, pogađa u onu žicu naših ljudi koja se zanima za narodnu (ne toliko alternativnu) medicinu, leči sve bolesti belim lukom, svinjskom mašću i pečenim prasetom. Tačno pogađa u to mesto, a ima nešto i do našeg naroda, jednom njegovom delu prija da čuje takve stvari jer to znači da je, suštinski, sve ok, stanje skoro pa redovno. Mislim, sve je to u redu, beli luk je zdrav, ali nije lek ni preventiva protiv korone a masa naroda veruje da jeste. Zato Nestorovića treba pod hitno skloniti sa TVa, njegov uticaj je u ovoj situaciji poguban, a isto treba uraditi i sa ostalima iz te ekipe.

 

Pitaš kako ubediti ljude da ne slušaju Nestorovića nego ljude koji se ozbiljno bave koronom. Pa, ja mislim da je sada kasno za to, ali ako bi trebalo da se počne sa ubeđivanjem krenuo bih od ovog linka kojeg si ostavio, i to baš od same slike na koju klikneš. U kajronu dole piše nešto tipa Nestorović kaže da svetski stručnjaci tvrde da mladi nisu ugroženi od korone. Ja bih ga na mestu novinara pitao, a jel to znači da direktorka Batajnice laže kada kaže da im je umrlo petoro mladih, najstariji od 26 godina? Možete li da nam kažete nešto o tome? Pa da se barem sve karte otkriju, a ne ovako muljavo, tipa moje kolege su u nepotrebnoj panici, ja bih to drugačije. Kada se ustanovi da Nestorović nema pojma o čemu priča, onda ga skloniti sa TVa, barem to može u Srbiji. Naravno da od toga nema ništa, zato sam i rekao da je sada kasno za takve akcije. Zaglupljivanje naroda traje već decenijama, ne može se to ispraviti za godinu-dve.

 

E sad, pitanje za tebe, da li misliš da direktorka Batajnice, Žujović i ostali sa prve linije fronta lažu? I da se vratimo na početak, ne veruješ u sistem i misliš da hoće da te ubije? Meni to i dalje nema logike, ja da sam toliko sumnjičav ne bih uzimao ni taj Andol. A da su svi ti silni lekari uključeni u neku korona-zaveru, a nisu uključeni ni u kakvu zaveru kada se kod njih ide za sve i svašta, to mi je još manje logično. Mislim, imaš 47 godina, fakultetski si obrazovan i otac si troje dece, nisi od juče. Da li tebi ta zavera zvuči kao logična i izvodljiva stvar?

 

I da, ne želim ja tebe da ubeđujem ni u šta, mator si čovek. Predlažem ti da ipak malo prođeš kroz ovaj topik, ima masa materijala koji odgovara na dobar deo tvojih pitanja. Ako ti i to ne bude dovoljno onda jbg, ja ti u svakom slučaju želim sve najbolje.

 

Edit: vakcine tehnički nisu besplatne, to je tačno. Države ih plaćaju proizvođačima od para koje namaknu putem poreza, između ostalog. Međutim, da je cilj isključivo i samo profit i da je u pitanju zavera, ne sumnjam da bi se napravila situacija "nestale nam vakcine, ali imate da ih kupite u apotekama po ceni od 8400 dinara". A na kraju krajeva, imaš Astra Zeneka vakcinu koja je neprofitna, mislim da oni pokrivaju samo troškove proizvodnje.

Edited by implant
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, User said:

 

@Laki21

Baš kao "bold 3" - da, takvi kao ti čine da ovakvi kao ja smatraju da je nešto smeće. Prosečan lajavac koji se online razmeđe "pesnicama u glavu" je najčešće manji od makovog zrna uživo.


Pa gde nadje bas u Lakija da sumnjas, to ni Nebojša Čović nije uspeo :classic_biggrin:

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

@Eddard žao mi je što je porodica tvoje žene obolela od kovida. Nadam se da ipak neće imati teški oblik koji zahteva hospitalizaciju.

 

Javljaj nam kako su.

 

 

2 hours ago, Clash said:

Sokole, idi ti da ti sibnu jedan Sputnik.

Samo kazi da sam te ja poslao.

Najbolji odnos cena - kvalitet.

 

Mene si ubedio i rado bih uzela Sputnik kao treću dozu. Još samo da se ispune dva uslova:

 

1. Moram da ubedim mamu da primi Sputnik, jer ona hoće samo Fajzer i 

 

2. Samo da Sputnika bude u mom Domu zdravlja krajem novembra, ali pravog Sputnika ne ovog koji se proizvodi na Torlaku. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Tomiprunet said:

Nego niko mi nije odgovorio na pitanje da li vakcina i antitela reaguju na virus dok se on nalazi u sluzokozi, tj u ustima i nosu zdrelu? ili samo tek kad se spusti dole na pluca?

 

Slavisa,

 

virus postaje opasan kad udje u sistem  (telo) - tj. u celije i krv/limfu.

Nije opasan na povrsini gde samo sedi i ne zna sta ce sa sobom.

Dakle, na (sluzo)kozi ne radi nista, u sluzokozi vec ne valja i bice napadnut.

 

Tu je opasnost zato jer je sluzokoza permeabilna - tj. propusna. Vredi i za nos i za pluca. To je vidljivo po tome sto, kad si prehladjen, curi ti iz nosa a ne iz prsta.

No, ova permeabilnost je dvosmerna (kod nekih materijala postoji i jednosmerna).

Dokaz za ovu dvosmernost je to sto je neke lekove moguce uzimati sprejem, kroz nos.

Tako i virus moze da udje u sistem.

Kroz kozu na tabanu ne moze (ako nemas posekotinu).

 

Evo, sad sam ti objasnio da (ako hoces da izbegnes zarazu) - kad vec ne peres ruke, ne moras ni noge.

Samo nemoj da kopas nos ni jednima ni drugima, ili da cuclas palac - bilo nozni, bilo rucni.

 

:classic_biggrin:

 

 

 

  • Like 1
  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, implant said:

 

...

 

Ja bih da kažem samo nekoliko reči o Nestoroviću i da se nadovežem na ono što si napisao. Matori jarac je shvatio da je na kraju karijere, da možda može da postavi neku tačnu dijagnozu i to je to. Od toga nema neke velike love. S druge strane, televizije koje se uvlače u dupe mentalnoj gologuziji plaćaju njegov reality, a lova je tu. Ozbiljna televizija može da sebi prišuti nekoliko reči poštenog lekara, naučnika ili stručnjaka koji neće tražiti ni dinara za svoje učešće, ali cirkuske televizije koje žive samo od toga koje daju mentalnoj gologuziji ono šta hoće imaju jednostavan način rada - mentalna gologuzija hoće da čuje kako se sve bolesti leče čašicom rakije, pa će to i dobiti. Naravno, pošten lekar se ne bi usudio da lupeta takve stvari na TV, ali ako plate nekoj jajari za intelektualnu prostituciju, mentalna gologuzija će dobiti ono što hoće da čuje. Isto važi za dr Jovanu, koja može u Nemačku da ode samo kao turista, kao i za još neke slične likove. Ona advokatica koja podržava dotičnu Jovanu ima dobru reklamu među mentalnom gologuzijom, kojoj će zatrebati oko nasledstva, ako vozi u pijanom stanju ili za nešto slično. Ne verujem da bi Nestorović ili Jovana bili toliko ludi da odu u covid bolnicu i da se grle sa pacijentima, a negde sam video i fotografiju dotične Jovane u skafanderu (koji nema od čega da je štiti ako korona ne postoji). Nisu oni toliko blesavi koliko su pokvareni i koliko im je bliska intelektualna prostitucija.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Eddard said:


Ajd kad smo već kod toga, da pitamo ove što još nisu sigurni da li će se vakcinisati:

 

@Kronostime

@RatzenStadt

@mikiiiki

@Nicklord

@badenac

@Inbox

@Budha

@Kolbas

@marchisioo

i najvažnije @MetalHead

 

zašto nisu sigurni?

 

Da ne bude da je @Userjedini.

Ja sam se vakcinisao 🙂

 

Moja nedoumica se odnosila na to koju vakcinu da izaberem i trebalo mi je malo vremena. A nije bilo ponudjene opcije "vakcinisacu se" a nisam imao COVID pa ne mogu poslednju opciju da biram 🙂

 

Izgleda da ne prihvata promenu odgovora. Hmmm... 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...