Jump to content
Vox92.net Forum

Eddard

Moderators
 • Content Count

  672
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

871 Excellent

Recent Profile Visitors

475 profile views
 1. Pa eto vidiš kako su se Amigo i Denis lepo sami izmoderisali 😉
 2. Zar te zaista čudi, s obzirom da su obe tvorevine (sns i NČ) proizvod iste kriminalno-db-ovske truleži koja ovu zemlju razara već decenijama?
 3. U svemu?! Ako misliš ovako, u stilu moj tata ima veći, da vodiš dijalog na ovoj temi, onda ćemo šaradu brzo da prekinemo. Crni Bombarder je ostavio dobar post, vodite se njim.
 4. Ti to kao Trump the Climatologist, poistovećuješ klimu i vremenske prilike? Ili si hteo samo da nas izvestiš o vremenu u Ontariju, čisto ako neko misli da krene na put?
 5. Ne moram da odem na Sunce da bih znao da je na njemu vruće. Čak znam i da je na površini oko 5600°C.
 6. Samo sam hteo da ponovim ovaj deo. U tom smislu, jebao vas taj kineski napredak. Dok god se ta slika ne promeni, za mene Kina ostaje shithole.
 7. Nije da nije u stanju, nego je jeftinije, jbt.
 8. Ko ti je to uopšte tražio?! Ovako, ja ni u jednom trenutku nisam sporio sadržaj Forbes-ovog članka, slažem se, u nedostatku drugih podataka, sa svime u njemu napisanom. Šta više, ja i nisam neki veliki pobornik današnjih obnovljivih izvora energije, e-Auta i sličnih zajebancija, smatram ih i dalje neefikasnim, ali možda nužnim prelaznim korakom ka nečemu boljem i efektivnijem. Dakle, o energetskoj situaciji u Nemačkoj - Forbes, sve 5. Ono što sam ja probao da osporim je tvoja tvrdnja da Nemačka iz vetroparkova dobija samo 3% ukupne potrošnje (što je tvoja izjava, a ne Fobes-a), time što sam ti naveo podatak sa sajta nadležnog nemačkog ministarstva da je u pitanju ipak značajno veći procenat. Što, ako je tačno, i dalje ne menja činjenice navedene u Forbsovom članku. A od tebe još nisam dobio adekvatno tumačenje te razlike, osim nekad će vetar da duva jače, nekad slabije, kao da Nemačka levitira/orbitira oko Evrope, pa malo se nađe u zoni manjeg vetra, malo u oluji, samo nikako da se naže na nekih ugodnih 35C, da i ja malo danem dušom od ove kišurdače i oblaka. Elem, kao što nisam energetičar, nisam ni meteorolog, ali mi malo nestvarno izgleda ideja da godišnji prinos vetra varira toliko da se prinos struje kreće od 3-18%. Ako imaš neki podatak koji to potvrđuje, rado ću pojesti govno i naučiti nešto novo.
 9. Slika koju sam preneo je sa sajta Ministarstva za okolinu i energiju i predstavlja bruto proizvodnju el. energije u TWh po tipu izvora, a ispod slike navodi, između ostalog, sledeće (prevod moj): “U 2018. godini instalirani kapacitet vetrenjača na kopnu bio je 52,5 gigavata, a na moru 6,4 gigavata. Sa ukupnom proizvodnjom električne energije od oko 111 TWh, udeo vetroturbina u nemačkoj bruto potrošnji električne energije je 18,6 odsto” Ja sam to razumeo tako da se iz vetroturbina prozvoidi 18,6% struje koja se godišnje potroši u celoj Nemačkoj. Ako se iza toga krije neko drugo objašnjenje, molio bih te za njega. Ja ne tvrdim da držim tapiju na medicinsku istinu, pa tako nemam nikakav problem da bilo ko iznese kakve god hoće tvrdnje iz oblasti medicine, pa i samouvereno ako želi. Moje je kao stručnjaku iz te oblasti, da takve tvrdnje argumentovano pobijem, a ne da se sujetno drvim kako taj neko nije normalan jer iznosi takve tvrdnje, a veze sa medicinom nema. Pri tome, ti eto slučajno znaš koje sam ja struke, ja nemam pojma koje si ti, kao i za većinu forumaša ovde. Ovo nije stručni kongres energetičara, već forum laika. Ovj deo, iskreno, nisam razumeo...
 10. Ah, Yosemite... nestvarna priroda.
 11. Na mobilnom su malo velike reklame. Meni nudi robota za usisavanje 😁
 12. 5 dana. Pravdanje pretnje ubistvom (završiti u Drini) pretnjom hapšenjem je ipak gadost koju ne bismo da čitamo.
×
×
 • Create New...