Small Owl Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) On 9/4/2025 at 9:07 AM, Barkley#34 said: Meni se sviđa vajb tog grada, nije savršen ali nije ni sterilan, vide se različiti istorijski periodi. Pritom, treba imati u vidu da je veliki deo grada maltene do temelja srušen 1944, kao osveta nakon ustanka. Nekako mi je Varpava obo što je BG mogao da bude da smo skrenuli na vreme kod Albukerkija. Za obilazak uobičajeno - kreneš niz Krakovske Predmešće (ne teraj me da pišem u originalu ), pa obilazak Kraljevskog dvorca, starog grada i zidina. U starom gradu je i crkva u kojoj je sahranjen Sjenkjevič. Ne previše daleko su zgrada opere, Šopenov muzej, ostaci zida Varšavskog geta (na nekoliko mesta se vide ostaci ili obeležje gde je bila granica geta) i Muzej poljskih Jevreja. Dalje, lep je pogled sa vrha Palate nauke i tehnike, ogromna zgrada, kopija takve iz Moskve. Sređeno je šetalište uz Vislu, meni se dopalo. Da vide kreteni kojima prodaju Beograd na vodi kako izgleda široko, sređeno šetalište. Pošto volim da hodam i obožavam parkove, preporučujem Lazienki, fantastičan je. U centru zakođe ima par lepih parkova - Saski i Krasinski. Muzej Varšavskog ustanka je dirljiv. Prvi put sam se zadesio u Varšavi baš u vreme obeležavanja godišnjice ustanka i baš su puno pažnje tome posvetili, neguju uspomenu. Drugi deo Varšave je preko reke, zove se Praga i tamo nažalost nisam zalazio ali sam čuo da ima lep umetnički kvart. Ovaj fanatik je naravno obišao Narodni stadion i sradion Legije, pa ako te zanima, preporučujem. Ne znam da li se nešto promenilo, bile su dve metro linije, postavljene unakrst. Ona koja ide uz Vislu je opterećenija ali dobra. Pored toga, dosta je tramvaja i buseva. Grad je ravan i lako se kreće kroz njega. Klopa je slična vojvođanskoj, klasična srednjoevropska. Nećeš ostati gladan, veruj mi. U kvartu gde su visoke poslovne zgrade je zanimljivo mesto Fabrika Norblina - baš lepo preuređena stara fabrika, koja je sada tržni centar sa dosta različite hrane u prizemlju. Ako voliš slatkiše, preporučujem Wedel poslastičarnice, sa ne baš jeftinom ali odličnom toplom čokoladom, a i inače su slatkiši te marke dobri. Svuda nude pieroge, a to dje neka vrsta knedli. Dva najzastupljenija industrijska piva su Žvijec i Tiski, za mene sasvim korektna. Na svakom koraku ćeš videti Zubrovku, ajd da kažem poljsku travaricu. To je to čega sad mogu da se setim. Varšava mi se generalno dopada i nadam se da ćeš uspeti da vidiš i osetiš grad. Piši ovde o utiscima. Aj nemoj zajebzvati da si ovo sve iz glave, bez upotrebe google-a, AI, ostalih pomagala..? Svaka čast, u svakom slučaju. Puno sam putovao, nisam nikad bio u Poljskoj. Ipak, ostalo mi u uspomeni, kad je stari bio 89.godine u posjeti Varšavi, upozna nekog Poljaka, el.inžinjer po struci. Kaže da je imao platu tadašnjih 10 KM. Istovremeno, moj stari, kao šef nekog odsjeka u banci, imao 1.200,00 KM, u prosjecnom gradu u BiH. Danas, oni 4.ekonomija EU, mi nismo na nivou da se poredimo. On 9/10/2025 at 10:02 AM, Мџе said: Meni je test neke nacionalne kuhinje koliko je domaće stanovništvo jede. Da li je to ono opšti izbor pa nekad odeš u restoran druge kuhinje kao kod nas i ostalih mediteranskih naroda ili ti je to izbor par puta godišnje. Poljaci sami jedu kebabe više nego piroge ili bilo šta imaju od svoje hrane. Plus su im salate i peciva slatki, ništa slano ili kiselo ili bilo šta sa nekim ukusom. Probao sam svašta i iskreno ništa mi se nije dopalo. Ali ja sam opet najveći deo života proveo u Nišu i generalno imam pravo da držim nivo. 😄 Alkohol je totalno druga priča. Moj djed, po majčinoj liniji, vuče porijeklo iz Ukrajine (doselili prije cca 200 god). Znaš kako stara pravi piroške (piroge)...Ne bi vjerovao ;) Edited 7 hours ago by Small Owl . 1
Barkley#34 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Gugl mi je pomogao da se setim naziva ulicani parkova, ostalo je sve iskustvo iz tri boravka. Protrčao sam još kroz Gdanjsk, isto ga vredi obići, a svakako ću napraviti neku lepu turu po Poljskoj, zaslužuje. 2
Nicklord Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Gdanjsk i ceo taj deo oko mora je najlepši deo Poljske od onog što sam ja video. Liči malo na Holandiju, samo manje sterilno. 1
Мџе Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 53 minutes ago, Small Owl said: Moj djed, po majčinoj liniji, vuče porijeklo iz Ukrajine (doselili prije cca 200 god). Zmaš kako stara pravi piroške (piroge)...Ne bi vjerovao 😉 Znam, meni svekrva sprema Peljmene što su original Piroge koje su u konačnici uzete od Kineza i damplingsa. Svakako ne menja mi mišljenje da Poljaci, Rusi i Ukrajinci nemaju mnogo veze sa kuhinjom. 1
Small Owl Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Pričamo o tijestu punjenom sirom i pire krompirom (koje se prvo skuva, da ne bude prijesno a onda se peče)? Trazio sam prije na netu, da vidim orginalan recept (gdje se sve prave, kako se prave). Nasao sam ih hiljadu, nijedan ovakav kao kod mene :)
Мџе Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Da, da imaš više vrsta. Neke se kuvaju, neke se peku neke obe, neki punjenj junetinom, sirom, jagnjetinom, krompirom itd. Sve to baci u stranu kada probaš gruzijsku kuhinju i vina. Hinkali su bogotac za oba. 2
realno *w Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kad ste već kod hrane, za jednu večeru se već unapred zna meni, pošto je to jedina zajednička večera. Meni ne deluje previše poljski, ali deluje da će biti šta da se izabere. Nešto mi ovo boldovano privlači pažnju 😄 Spoiler MENU STARTERS: * Polish Cheese Board * Cold Meat Selection - Parma Ham / Kindziuk / Mortadella with Pistachios / Polish Smoked Sausage * Mediterranean Salad with Vegetables, Olives and Pumpkin Seeds * Salad of Marinated Artichokes, Dried Tomatoes and Roasted Garlic * Lettuce Mix / Arugula / Arabic Pickles with Olives / Swedish Salad / * Feta Cheese / Grana Padano Flakes * Pumpkin Seeds / Sunflower Seeds / Walnuts / Dried Cranberries * Grilled Chicken * Tuna * Boiled Eggs * Olive Oil / Balsamic Vinegar / Vinaigrette Sauce / Yogurt Sauce / Caesar Sauce * Selection of Bread / Butter MAIN COURSES: * Onion Soup with Garlic Croutons * Malaysian Roasted Rooster Marinated in Lime and Lemongrass * Beef Cheeks in Green Pepper Sauce * Cod Baked in Mediterranean Sauce * Penne with Kale Pesto with Arugula and Grana Padano Cheese * Potato Purée * Glazed Beetroot with Herbs DESSERTS: * Lemon Mousse * Salted Caramel Cheesecake * Tiramisu * Fresh Sliced Fruit
Recommended Posts