JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 13 minutes ago, Drug Crni said: njima doneo slobodu Ovo naravno nije tačno. Doneo im je nezavisnost od Srbije. Ako si iole u toku sa narodom na Kosovu, Albanskim, ne pričam o Srbima, kao što ja jesam, znaćeš o kakvoj se tu "slobodi" radi. Nažalost, to je cena "pomoći" sa strane. I kada mi, konačno, sklonimo ovaj režim, to neće biti bez "pomoći" sa strane, a samim tim postojaće i cena pomoći. Videćemo kolika. 1 1
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, Drug Crni said: A ovo pozivanje na suverenitet Irana, na međ.pravo je kao da serijskog ubicu, osuđenog na smrt električnom stolicom, branite sa pozivanjem na pravo svakog čoveka na život i rad. Ovo. A što se 1999 tiče... 26 minutes ago, Drug Crni said: tada je Zapad oslobodio samo kosovske Albance, njima doneo slobodu Ovde se mnogi prave da Račak, Hladnjače i sl. nikad nisu postojali... A godinu dana posle toga Milošević je završio svoju karijeru... Ali na žalost ne i u glavama mnogih u Srbiji. Zato sad imamo ovo što 13, 14 godina imamo... Plus masovnu amneziju na 90e. 6
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 hours ago, McLeod said: Naravno, ogromna zemlja je u pitanju i efektivna okupacija/potpuna smena rezima zahteva mnogo obimniju operaciju od vazdusne kampanje i pitanje da li ce do iste i doci i kako ce se ovo zavrsiti. Zato se ne zna da li ce Iranci imati ikakve koristi od ovoga, a sto se ovakvog rezima tice mislim da sa solidnom sigurnoscu mozemo reci da su zavrsili svoje. Zar nisu boldovani delovi kontradiktorni?
Perkos2 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 21 minutes ago, JPM said: Ovo naravno nije tačno. Doneo im je nezavisnost od Srbije. Ako si iole u toku sa narodom na Kosovu, Albanskim, ne pričam o Srbima, kao što ja jesam, znaćeš o kakvoj se tu "slobodi" radi. Nažalost, to je cena "pomoći" sa strane. I kada mi, konačno, sklonimo ovaj režim, to neće biti bez "pomoći" sa strane, a samim tim postojaće i cena pomoći. Videćemo kolika. https://kossev.info/kosovsko-ministarstvo-odbrane-ocekujemo-odobrenje-skupstine-i-predsednice-za-slanje-trupa-u-gazu/ nekad su ginuli u borbi sa srpskim policajcima braneći svoje kuće, sad će ginuti "tamo daleko"bez ikakve potrebe
Cavani Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Slika govori vise od reci, kakvi crni interesi za narode Venecuele i Irana. Pre toga Libije, Iraka.. "Demokratija" incoming.. 3
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 4 minutes ago, Perkos2 said: https://kossev.info/kosovsko-ministarstvo-odbrane-ocekujemo-odobrenje-skupstine-i-predsednice-za-slanje-trupa-u-gazu/ nekad su ginuli u borbi sa srpskim policajcima braneći svoje kuće, sad će ginuti "tamo daleko"bez ikakve potrebe Cena "slobode". Ali to ti je život. Ne možeš biti budala a da to ne platiš. Isto i za nas važi. Mi volimo dosta da plaćamo.
Angelia Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 hours ago, Drug Crni said: Nekada bih bio razočaran činjenicom da se na ovom forumu tako vatreno brane tirani. Režim koji svoje građane kažnjava javnim vešanjima, masovnim ubistvima političkih protivnika, društvenih disidenata, a ženu tretira kao nižu rasu, treba sravniti sa zemljom. To nema nikakve veze ni sa kakvom religijom niti sa verom, kao uostalom i kod svih drugih manifestacija ovakvog zlikovnjištva. Danas nisam razočaran. Nema ovom narodu pomoći jednostavno..40 godina uvek i nepogrešivo na pogrešnoj strani Vidis da ne mogu da odluce, da li je Tramp marionette Putina ili Izraela, pa kako kome odgovara 😀 izgleda da moze da bude oboje, I jos nesposoban 2 hours ago, McLeod said: Bombardovanje Irana je greska sto nije nastupilo pre 20 godina. Obezglavljivanje ovakvog Irana vodi do mira na Bliskom istoku. To ocigledno nikome osim Izraelu nije u interesu, zato se i dogodilo tek sad. Odgovara USA i saveznicima. Medjutim mislim da je oduvek bilo misljenje ako pocnes to je invazija, i uzas. Onda su izraelci uradili 12 dana rat, I Tramp bio u fazonu pa I mi to mozemo. Primenio prvo na Maduru kao probu. Zato smo I cekali dugo, temeljne pripreme su radjene, I cekalo se da se rezim opusti, da izadju iz bunker. Ako cela operacija uspe, mozda vidimo mir na ME
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 22 minutes ago, Cavani said: Slika govori vise od reci, kakvi crni interesi za narode Venecuele i Irana. Pre toga Libije, Iraka.. "Demokratija" incoming.. Ovi sa drugog mesta perjanice demokratije i bez ikakve veze sa 11.09. 1
Nicklord Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Moje neko mišljenje je da će prava strana* u ovom sukobu tek da se vidi, zavisi od toga sa kakvom vlašću će završiti Iran. Ako ostane ista ekipa samo druga imena, obični ljudi su nadrljali tamo još više. Kao što je @NMX napisao, problem je što je Američka vlada u ovo očigledno uletela kao muva bez glave i ne izgleda da postoji zaista dobar plan, evo već sedmi put je promenjeno mišljenje zašto se uopšte vodi rat. *Iran u startu nikako ne može biti prava strana ali Amerika i Izrael mogu možda (slučajno) to postati. Edited 2 hours ago by Nicklord 8
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 37 minutes ago, Barkley#34 said: Zar nisu boldovani delovi kontradiktorni? Ne, jer govorim o ovom kapacitetu mula koji je bio do sad. Moguce je da cemo videti nesto kao u Venecueli, prakticno isti rezim, samo voljan da se "dogovori". 1
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, berti said: Šta ako Izrael proceni da je ugrožen od strane Rusije? Hoce li ceo svet sa krene u treci svetski rat? Americki Kongres je 2016. usvojio JASTA savezni zakon po kojem americki građani mogu tuziti stranu drzavu ako smatraju da je kriva za štetu koja im je naneta. Koju drzavu su porodice poginulih i povređeni tuzili zbog tragedije 11. septembra? Iran? Ne. Afganistan koji je napadnut zbog tog napada? Ne. Gle čuda, tuzena je Saudi Arabija, glavni jaran USA u regionu. Skoro svi napadači su bili saudijski drzavljani. Građani koji su tuzili drzavu su smatrali da je drzava na neki nacin bila povezana sa teroristima. Naravno da je sve zataškavano. Dakle, Amerima nije palo na pamet da tu glavnu azdaju zla zvanu SA zgazi, ali su zato jurili debilske bradonje po planinčinama Afganistana. Dakle, aki si jaran i ako si koristan, mozes biti sponzor terorizma i proliti krv u sred Njujorka. Nece ti faliti dlaka sa glave. A narod Irana ce biti ostavljen na cedilu. Kao što su posle sramne bežanije iz Kabula na cedilu ostavljeni svi koji su pomagali i radili sa Amerima. Treba li podsecati kako su završili ti ljudi kada su ih se dočepali talibani. Tako ce se mule dogovoriti sa Amerima, pa ce posle na miru pobiti sve koji su bili protiv njihove vladavine. Nije baš tako. Tačno je da Amerikanci mogu da tuže drugu državu zbog međunarodnog terorizma počinjenog na tlu SAD, ali poenta je u tome da moraju prvo da dokažu da je ta država direktno podržavala teroriste. Iako ne mogu da sada dam nešto bolje od Vikipedije, u tužbi stoji ovako: The complaint alleged that Saudi Arabia "knowingly provided material support and resources to the al Qaeda terrorist organization and facilitating the September 11th Attacks". Ukoliko se ne dokaže da je to radila država, onda od odštete nema ništa. A moram da priznam da ne vidim koja država bi bila toliko idiotska da to uradi državi od koje njena ekonomija zavisi, a koja može da ih vrati u kameno doba ako poželi.
Ne sam Safete Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Propuštena je prilika da se žale Iranci i Iranke prije mjesec dana. Svak ko nije tada bio zgrožen i ostavljao upisa koliko ih ostavlja ovih dana je blago rečeno licemjeran. 5
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, McLeod said: Ne, jer govorim o ovom kapacitetu mula koji je bio do sad. Moguce je da cemo videti nesto kao u Venecueli, prakticno isti rezim, samo voljan da se "dogovori". Zar nisu i ovi bili volji da se dogovore, navodno, ali su skembani na WC šolji? Ako ostanu iste mule, drugo pakovanje, ne vidim kako je to benefit iranskog naroda.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 36 minutes ago, Cavani said: Slika govori vise od reci, kakvi crni interesi za narode Venecuele i Irana. Pre toga Libije, Iraka.. "Demokratija" incoming.. Stalno se provlace ove slike i stalno su podaci predstavljeni tako da podrzavaju jednu agendu. Cak i kada bismo ignorisali ono sto sam pisao ko zna koliko puta, a to je da se ratovi vode zbog nafte (to je u 21. veku poprilicno ludilo mozga, postoje mnogo vazniji i skuplji strateski interesi zbog kojih se ratovi vode), same rezerve nafte ne govore nista o kvalitetu nafte i mogucnosti njenog eksploatisanja. Tako da samo na primer ta Venecuela koja ima najvece rezerve nafte na svetu ucestvuje sa neverovatnih 1% sirove nafte na trzistu (2024, znaci pre ove intervencije) i da ne eksploatise ni 20% od rezervi zbog neisplativosti jer je u pitanju najteza nafta na svetu. Te stvari Srbin strucnjak za geopolitiku ne zna. 5 minutes ago, DameTime said: Zar nisu i ovi bili volji da se dogovore, navodno, ali su skembani na WC šolji? Ako ostanu iste mule, drugo pakovanje, ne vidim kako je to benefit iranskog naroda. Pa ne bi bio, ja se nadam da se to nece desiti. 1
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 minutes ago, McLeod said: Ne, jer govorim o ovom kapacitetu mula koji je bio do sad. Moguce je da cemo videti nesto kao u Venecueli, prakticno isti rezim, samo voljan da se "dogovori". Mislim da je mogućnost koju pominješ neki maksimum koji se može izvući. Nažalost, društvene promene će, ako ih bude, biti na dugom štapu.
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 50 minutes ago, berti said: Šta ako Izrael proceni da je ugrožen od strane Rusije? Hoce li ceo svet sa krene u treci svetski rat? Pa ako procene, njihov problem. Zasto bi ceo svet usao u ww3? Ti pricas ko da svi skoce da brane Izrael kad je napadnut. 40 godina Izrael tvrdi da je Iran strateska pretnja, I tek nakon 40 godina su dobili podrsku. Mislim jasno mi je da nama koji smo rodjeni (kod mene) u zadnjih 50 godina, to deluje kao da smo trepnuli I eto rata. Ali tu ipak postoji istorija, mnogo se stvari izdogadjalo 50 minutes ago, berti said: Dakle, Amerima nije palo na pamet da tu glavnu azdaju zla zvanu SA zgazi, ali su zato jurili debilske bradonje po planinčinama Afganistana. Dakle, aki si jaran i ako si koristan, mozes biti sponzor terorizma i proliti krv u sred Njujorka. Nece ti faliti dlaka sa glave. A narod Irana ce biti ostavljen na cedilu. Kao što su posle sramne bežanije iz Kabula na cedilu ostavljeni svi koji su pomagali i radili sa Amerima. Treba li podsecati kako su završili ti ljudi kada su ih se dočepali talibani. Tako ce se mule dogovoriti sa Amerima, pa ce posle na miru pobiti sve koji su bili protiv njihove vladavine. Ok, otkrio si toplu vodu, amerika radi ono sto je njoj u interesu, ili misli da je u interesu cak I kad gresi. Iranci ce ovim, ako rezim padne, dobiti sansu da izgrade svoju drzavu. Nece im USA to raditi. Zabole prosecnog Joa da nekome u svetu pravi novu ameriku. Ovde se interes iranskog naroda I USA poklapa, a I dobrog dela sveta. I sad cu da se vratim 27 godina unazad, mi smo tada sa padom Milosevica, dobili sansu da izgradimo novo drustvo. Nismo iskoristili tu sansu. Nije nam Amerika kriva za to. Ja sam, kao posledica toga, otisla iz zemlje. Sad sedim sa druge strane, I jos uvek slusam kako cekate da vam Amerika izgradi zemlju, vama, nekom drugom, nebitno. Kad americi odgovara, pocece rat, kad USA odgovara, povucice se. Ako usput to pomogne nekom, super. To ne negira da su mule zlocinacki rezim. Ni Libija, ni Irak, ni Avganistan, ne opravdavaju taj rezim. Ja mislim da je povlacenje iz Avganistana bilo sramota, ostavili smo ljude na cedilu, ali to ne menja cinjenicu da oni nisu hteli demokratiju. Svako nosi svoju odgovornost. 1
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Problem je što je za dogovor potreban neki minimum poverenja između dve strane koje se dogovaraju, znači treba naći nekoga u Iranu kome će moći da se kaže "e pozdrav novi vođo, pobili smo tvoje prethodnike pa sada možemo na miru da pregovaramo i dogovorimo se, pošalji nam svoju lokaciju samo da vidimo nešto". 4
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago E, da i... ovo 👇 12 minutes ago, Ne sam Safete said: Propuštena je prilika da se žale Iranci i Iranke prije mjesec dana. Svak ko nije tada bio zgrožen i ostavljao upisa koliko ih ostavlja ovih dana je blago rečeno licemjeran. plus... da ne zaboravimo nešto sa druge teme: On 3/2/2026 at 9:52 AM, fancy said: Lepe slike iz Londona 1
Cavani Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, McLeod said: Stalno se provlace ove slike i stalno su podaci predstavljeni tako da podrzavaju jednu agendu. Cak i kada bismo ignorisali ono sto sam pisao ko zna koliko puta, a to je da se ratovi vode zbog nafte (to je u 21. veku poprilicno ludilo mozga, postoje mnogo vazniji i skuplji strateski interesi zbog kojih se ratovi vode), same rezerve nafte ne govore nista o kvalitetu nafte i mogucnosti njenog eksploatisanja. Tako da samo na primer ta Venecuela koja ima najvece rezerve nafte na svetu ucestvuje sa neverovatnih 1% sirove nafte na trzistu (2024, znaci pre ove intervencije) i da ne eksploatise ni 20% od rezervi zbog neisplativosti jer je u pitanju najteza nafta na svetu. Te stvari Srbin strucnjak za geopolitiku ne zna. Pa ne bi bio, ja se nadam da se to nece desiti. Ne ucestvuje Venecuela sa vise od 1 posto dobrim delom i zbog sankcija koje su ih obogaljile, a ne samo zbog tezine nafte. Veruj u sta hoces, cinjenica je da su 4 od prvih 9 zemalja sa spiska oruzano napadnute a ostale su pod sapom. Irak je navodno imao atomsku bombu a za Iran ne mogu jos uvek da se usaglase zbog cega je napadnut.
djole Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Na celu SAD kao najmocnije drzave na svetu je narcisoidni ludak s upitnim kognitivnim sposobnostima koji sigurno nece prihvatiti PR poraz pa makar ceo svet goreo, a ministar odbrane obican debil koji se izivljava nad novinarima umesto da odgovori na vrlo jednostavna i logicna pitanja. Onda mozda i nije previse cudno da se u ovo uslo bez jasnih ciljeva nakon kojih se operacija prekida i bez ikakvog plana ukoliko rezim ne padne nakon eliminacije drzavnog vrha (izgleda ih je neka budala stvarno ubedila u nekakvu revoluciju i rusenje iznutra). Drzavni sekretar prakticno priznaje da su ovo uvuceni, pritom govoreci kako iranski kapaciteti za proizvodnju raketa daleko nadmasuju kapacitete za proizvodnju odbrane od istih - o cemu su tacno onda razmisljali kada su usli u ovo? U Iranu obezglavljena grupa ludaka i religijskih fanatika (bas me zanima ko ce taj vakuum popuniti, sigurno neko umeren, pogotovo nakon ovakvih dogadjaja kao sto je raketiranje skole pune devojcica), gde su vojni komandanti po recima iranskog ministra spoljnih poslova sada malo nezavisni da biraju sta ce da gadjaju u okviru set-menija koji im je dat. Da komedija bude kompletna, oni koji su identifikovani od strane SAD kao moguci zamenici su izgleda takodje smaknuti. U Izraelu grupa krvolocnih ludaka koja je u prethodne dve godine ubila preko 100.000 civila u Gazi, koja nam ovih dana prica o Amaleku ("Now go, attack the Amalekites and totally destroy all that belongs to them. Do not spare them; put to death men and women, children and infants, cattle and sheep, camels and donkeys.") i poredi Iran s njima (Netanjahu), a neki (Naftali Bennett) vec traze i novi Amalek - Tursku. Zalivske vukojebine sa autokratskim rezimima koji se odrzavaju uz pomoc SAD i jer su voljni da budu njihov protektorat. Bice jako veselo ako/kada SAD ne budu mogle da ih brane i odrzavaju mir, sto spolja, sto iznutra. Izgleda da je shitshow zagarantovan. Ako ovo preraste u neki full scale rat, da li bi se onda iko iznenadio da Kina iskoristi to da resi stvar sa Tajvanom? Sta ce biti s Ukrajinom tada? Sto rece neko, Mr. Fukuyama, please end history again. Edited 1 hour ago by djole 9
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 40 minutes ago, Ne sam Safete said: Propuštena je prilika da se žale Iranci i Iranke prije mjesec dana. Svak ko nije tada bio zgrožen i ostavljao upisa koliko ih ostavlja ovih dana je blago rečeno licemjeran. Ne vidim kako druga recenica moze da ima smisla s obzirom da je ovaj event mnogo veci i praceniji od prethodnog, pa je i logicno da ce ga ljudi komentarisati vise. 1 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago I ne znači da se neko radovao žrtvama od pre mesec dana. Recimo, možda samo neko ne prati redovno, ili prati površno.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 48 minutes ago, DJ_Vasa said: Nije baš tako. Tačno je da Amerikanci mogu da tuže drugu državu zbog međunarodnog terorizma počinjenog na tlu SAD, ali poenta je u tome da moraju prvo da dokažu da je ta država direktno podržavala teroriste. Iako ne mogu da sada dam nešto bolje od Vikipedije, u tužbi stoji ovako: The complaint alleged that Saudi Arabia "knowingly provided material support and resources to the al Qaeda terrorist organization and facilitating the September 11th Attacks". Ukoliko se ne dokaže da je to radila država, onda od odštete nema ništa. A moram da priznam da ne vidim koja država bi bila toliko idiotska da to uradi državi od koje njena ekonomija zavisi, a koja može da ih vrati u kameno doba ako poželi. Koliko sam citao, sud u Njujorku je odbio zahtev SA za odbacivanje tuzbe, tako da ce porodice zrtvava nastaviti borbu. Pominje se da je sud utvrdio da su neki saudijski zvanicnici ucestvovali u mrezi podrske zlocincima. Pominju se neki proracuni i crtezi saudi zvanicnika koji mogu imati veze sa otmicarima. Bilo kako bilo, sam cin da porodice tuze drzavu ciji su drzavljani bili otmicari i terorist govori mnogo. Ako se pitas zasto bi SA to uradila i rizikovala povrat u kameno doba. Jbg, fundamentalizam ne rezonuje racionalno
Chaos Is Me Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago Sve sve, ali verovati da su SAD feat Izrael (ili obrnuto) ušle u sve ovo da bi donele demokratiju, oslobođenje i osnaženje iranskog društva je kao verovati u Supermena i Spajdermena. Nadam se da se takvim budalašinama ovde nećemo baviti. 4 1
Recommended Posts