JPM Posted yesterday at 11:35 AM Posted yesterday at 11:35 AM Jeste Vučić posledica ali isto tako mislim da je trenutno stanje samo čistokrvna diktatura i uzurpacija institucija. Da nije tako, od početka bi se na javnom servisu čulo o protestu i o pravim zahtevima protestanata, te bi ova vlast odavno već bila bivša. Mislim da je kod nas veći problem paradoks želje za nenasilnim promanama u situaciji kada te vlast namerno gura na teren nasilja. Gluvi su na bilo koji institucionalni zahtev, ponašaju se bahato, ne mare ni za šta, isključivo čekaju neku kavgu kako bi poslali tabadžije u intervenciju. Nažalost. Takvo stanje ne želi ni jedan normalan čovek ali te vlast na to tera. 2
Bul-Kathos Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 23 hours ago, tomas.hokenberi said: Srpska politika lažne neutralnosti i sedenja na tri stolice pre ili kasnihe vodi Srbiju u propast. Srbija nije SFRJ iz perioda hladnog rata pa da može da balansira između supersila i da od toga ostvari neku korist. U dugoročnom interesu Srbije bj bilo da se nedvosmisleno odredi kojim putem će da ide. Ako idemo ka EU onda moramo uskladiti svoju spoljnju politiku: uvesti sankcije Rusiji i ulazak u NATO bi bili prvi korak. Ako nam to nije želja, i to je legitimno, onda se i tu treba jasno odrediti: prekinimo proces priključenja i oglasimo da više nećemo usaglašavati zakonodavstvo sa eu, itd. I naravno budimo spremni da prihvatimo posledice svojih odluka. "Neutralnost" i foliranje da se kobajagi usaglašavamo sa EU može da potraje još neko vreme, ali mi smo odavno provaljeni i tolerišu nas samo zato što im ne treba novi problem ovde dok traje rat u u Ukrajini i dok EU ima prečih problema za rešavanje. Ali to neće večito trajati. Zao mi je, ali iz profesionalnog ugla ovo je pojednostavljeno vidjenje spoljne politike. Tu postoji mnogo vise slojeva od ovih povrsnih i binarnih "ili-ili" o kojima ti pises. Ja ne mogu da ti odgovorim u jednom postu na forumu. Pokusao sam ali i brzo prekinuo jer zaista ne mogu da rasipam energiju. Tvoj post je legitiman kao politički stav ili vrednosna poruka, ali ne moze da stoji kao ozbiljna analiza spoljne politike. Postoji puno varijabli i ogranicenja koji se primenjuju na Srbiju. O strukturi sistema, unutrasnjim ciniocima i determinantama da ne govorim.
MarkoKep Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago U Srbiji su sve stranke manje ili više ekonomski levo. Podela na levicu i desnicu je tu samo za društvena pitanja kao što su prava žena, LGBT, odnos prema migrantima i manjinama, i za geopolitička pitanja. Mada se kod nas o ekonomiji i ne priča, osim o korupciji i kriminalu. 1
Recommended Posts