Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

2 minutes ago, realno *w said:

 

 

Poenta.

 

Maltene da ne postoji selektor koji nije otkačio bar jednog igrača kojeg su svi očekivali u timu, a da niko nije znao tačan razlog.

Đorđeviću nikad nisu oprostili Kalinića, a onda kada se desi ovakvo nešto, skontaš koliko je to mala cena za neki mir u ekipi.

Upravo ono što Žoc nikada nije sebi oprostio.

 

I nema tu ko to da radi oko reprezentacije. To breme na sebe preuzima selektor i to je to.

 

 

Jasno, ali je ovo Kokoškovu prvo okupljanje sa glavnim igračima, ukoliko mu neko nije preneo kako stvari stoje, on to ne može da zna. 

Link to comment
Share on other sites

Nakon svega vidjenog reklo bi se da je ova ekipa premekana i defanzivno grozna. Ne znam da li je bila gora odbrana pika ili suta za 3, previse kratera u ekipi. Italija koja nema ni jednog krem igrača je s razlogom izgledala u napadu kao GSW sa splash bracom.

 

Igraci poput Tea, Bjelice, Bobija vise nisu igraci koji lagano mogu da ubace 20+ koseva. 

 

Na kraju i ovako skrnava ekipa je morala da prodje ove kvalifikacije, iako smo bas zestoko malerozni sa povredama.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, realno *w said:

 

 

Poenta.

 

Maltene da ne postoji selektor koji nije otkačio bar jednog igrača kojeg su svi očekivali u timu, a da niko nije znao tačan razlog.

Đorđeviću nikad nisu oprostili Kalinića, a onda kada se desi ovakvo nešto, skontaš koliko je to mala cena za neki mir u ekipi.

Upravo ono što Žoc nikada nije sebi oprostio.

 

I nema tu ko to da radi oko reprezentacije. To breme na sebe preuzima selektor i to je to.

 

 

upravo tako. u svakom kolektivu, pogotovo na poslu krcatom tenzijama, kao što turnir i jeste, ima problema i nesuglasica, većih ili manjih, rešivih ili nerešivih.

 

ali onda se vraćamo na to da se neuspeh ne prašta, odnosno da je jedino merilo kod nas.

kada je đođević otkaćio neke igrače, bio je kriv jer nije pojeo govno da vodi najbolje što ima. kada je željko pojeo govno pa poveo najbolje što ima, bio je kriv.

 

verujem da je kokoškov solidno upućen u dešavanja, samo je odabrao određenu opciju. 

 

 

u svakom slučaju, sledi smena generacija pa ćemo videti ko je od igrača ispod 30 voljan da igra na evropskom prvenstvu.

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, DameTime said:

Nisam ni izbliza razumna kao @oubrevo.ili @SteveFrancis#3, reći ću da je meni istinski muka od priče o Jokiću u reprezentaciji. Vidovitiji od Tarabića, od 2017. on ukazuje na "neke probleme". Samo u Srbiji ima da se naterivanje sujete sa drugima naziva ukazivanjem na probleme. Tek priče da su ga nazivali debelim, jbt nisu ga juče tako nazivali, ako taj "problem" traje godinama - zašto je govorio kako želi da osvaja sa reprezentacijom, zašto su zvali Melouna u stručni štab i sl? Sve mi to zvuči kao jeftina afera gde se ispraznim floskulama mažu oči narodu a stvarni problemi guraju pod tepih. Neko ko ukazuje na problem pokazuje da mu je stalo, a valjda je jasno koliko je stalo do reprezentacije onom ko bi radije sedlao konje. Bukvalno ovaj tim je većinu uspeha postigao bez njega, jedini put je stvarno igrao kad je Miško trebalo da ga proda. Ne lažimo se više, ovi momci je trebalo da prođu kvalifikacije svakako, makar na mišiće, a na OI su falili Bogdan i Milutinov i dosta srca za borbu za medalju.

 

Bjeličina izjava sve govori: https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2021&mm=07&dd=05&nav_id=1886100

Povodom ove izjave Belog, setih se necega na sta sam slucajno naleteo sinoc

Ne znam koliko je izvor pouzdan, ali kad uzmem u obzir sva desavanja i sve izreceno, ocigledno da postoje problemi unutar ekipe i nije iskljuceno da su neke od ovih prozivki direktno na Vasin racun.

Takodje bih dodao da mi se ne dopada ovo prebacivanje odgovornosti i prica o nekom pristupu i sl. kad su upravo njih dvojica bili najslabiji na terenu sinoc. I to ne u odnosu na renome i ono sto se ocekuje od njih, vec generalno. Moguce najneinteligentnija partija Tea ikada u reprezentaciji. Svaki od 5 faulova je bio los i solidno na kostao. Bjelica je barem bio nesto korektniji i "ponizniji" sa izjavom nakon meca.

Najiskrenije me brine sta sve sledi i sta cemo sve cuti vezano za reprezentaciju u predstojecim danima.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, oubrevo. said:

 

kada je đođević otkaćio neke igrače, bio je kriv jer nije pojeo govno da vodi najbolje što ima. kada je željko pojeo govno pa poveo najbolje što ima, bio je kriv.

 

Bez stojakovica, koji je bio ucenjen da mora doci odredjenog datuma 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kokoskov ovu ekipu ne moze voditi uspesno svojom zaslugom.

Ne poseduje ni najmanju dozu autoriteta, energija i harizma mrtvog puvala, a ozbiljno dovodim u pitanje i sposobnosti kao glavnog trenera. Nemoguce je uloviti poglede igraca ka njemu radi poziva akcije, ne ucestvuje aktivno u utakmici. Za one tajmaute gde se crta akcija strucnom stabu na sred terena, pa se onda provede 15 sekundi sa igracima na klupi treba da ga je sramota, koliko god to u NBA radili. Tamo su skauting i video priprema dosli do savrsenstva, a tebe ovde iznenadi postava sa duplom cetvorkom koja ce siriti igru, iako i ptice na grani znaju da Italijani tako igraju.  Uz sve to, ti drzis Bobana Marjanovica protiv takve ekipe koga za zivota nije prosao samo ko nije probao.

Za Andjusica koji bi danas televizor ubacio u kos napravis jednu "krstenu" akciju ceo mec, gde je pritom dobio loptu u desnom cosku, ali je nije i sutnuo jer je imao igraca na sebi.

Pricajte vi sta hocete, ali celokupna karijera Igora Kokoskova kao glavnog trenera odise losim rezultatima i uzasnim nesnalazenjem u trenutku. Ekipe mu imaju trend gubljenja velikom razlikom ili jos gore gubljenje velike prednosti u kratkom vremenskom roku. Ne zna da trgne ekipu, izvuce iz naftalina neki skolski trik kojim ce doci do lakih poena, uliva poverenje koliko i prosecan ciga koji valja Guchi oridjinal parfeme u Picinom parku.

Da, desila se Slovenija, ali ja ni tada, a jos manje sada ne vidim njegov veliki doprinos. Imao je dva vanserijska igraca na bekovskim pozicijama koji imaju cojones + znanje, koji su uz Rendolfa, Prepelica i Vidmara igrali po 30 minuta.

 

Djordjevic mozda nema elitno znanje i akcije u malom prstu, ali bi pre usao na teren da igra kosarku nego dozvolio da onako blentavo stoji sa strane i gleda sta se desava.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, BattleBender said:

Dobio sam info da Jokić ima problema sa savezom već 2 godine, da je čak bio i ismevan da je debeo.
Ne mora da mi verujete, ne moga da garantujem da je izvor 100% pouzdan ali ima razloga da mu verujem, i ima razloga da bude pouzdan i upućen.
I odmah da kažem da nije preko Jovića, svaki dan sam u kontaktu sa njegovim bratom ali jedino što sam ga pitao povodom košarke celo leto je, kako je Stefan kad se povredio.

 

Pa jeste bio predebeo zadnji put kad se pojavio. Ako mu smeta istina...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Al meni je nerealno kako su naši sportisti stakleni, Lučić, Milutinov, Kalinić, Teo, Vasa. Doslovno svi najvažniji igrači. Valjda šta bolju sezonu u klubu imaju to budu sjebaniji kad završe sezonu. Trebaju učiti od Đokovića kako sačuvati tijelo.

Link to comment
Share on other sites

Nemojte da upadate u zamku i glorifikujete Saleta zbog toga sto je Kokoskov uradio grozan posao.

 

Djordjevicu svaka cast za sve do 2017., ali mi smo protiv Argentine u izgledali isto kao i sinoc, a Sale je izgledao isto kao Kokoskov, maltene bez reakcije citav mec. Pritom pricamo o jebenom cetvrtfinalu svetskog prvenstva u kojem smo bili poprilicni favoriti. Dakle vec tada je to licilo ni na sta, sa puno boljom ekipom. Uostalom Djordjevic je sam otisao, ne secam se da mu je neko urucivao otkaz.

 

I da dodam, meni njegovo precrtavanje Nedovica i Kalinica nikad nece biti jasno i razumljivo. Juce se Kalinic cuo na tajmautu (dok Kokoskov crta akcije pomocnicima, skk), najglasniji, smiruje ekipu, daje savete, ne deluje bas kao neko sa kojim ekipa ima problem. A Nedovic je valjda najneproblematicniji igrac ikad. Ali svejedno, sam taj potez da ih odjavljuje preko novina je bio bedan. 

 

Nemoj da se pravimo da je 2019. sve bilo bajno.

  • Like 20
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Pa kontam da igraci nisu ni shvatili Kokoskova ozbiljno, niti su ga zarezivali 5%. Otud i ne cude ovakvi rezultati. Nema autoritet, nema ime(kao Djordjevic) koje bi nasi igraci postovali i slusali s paznjom to vreme koje provedu zajedno kao reprezentacija. Ako ocekujes da ti igrac pruzi maks kao sto pruza u klubu, onda trebas istu ulogu da mu dodelis, ili bar nesto slicno tome, a ne da se on prilagodjava. Jebem li ga, ja to na tako gledam. 

Link to comment
Share on other sites

Vidim da ovde svi imaju pravo na mišljenje o relativnom neuspehu reprezentacije, pa rekoh dođavola, zašto ne bih i ja bacio po koju. Kao prvo, imam utisak da postoji užasno iskrivljena percepcija onoga što je realni kvalitet naše košarke u ovom trenutku, odnosno parametara po kojima merimo pojam toliko apstraktan kao što je "kvalitet košarke". Ukoliko se ograničimo na samo jednog igrača na svetu i kažemo da je to merilo nacionalne košarke, mi smo najveća sila na svetu, barem ove godine. A poslednje dve godine je to bila Grčka. Čak i ukoliko se ograničimo na cela dva igrača, dobijamo neki pikenrol Jokić MVP - Bogdan i opet smo tu negde u vrhu, top 5 ekipa sigurno. Ukoliko uzmemo da je kvalitet košarke reprezentovan sa top 20 ili 25 igrača koji mogu da predstavljaju zemlju, stvari se dosta komplikuju. Po meni, Teodosić, Bjelica, Marjanović, na primer, nikako ne predstavljaju nekakvu snagu koja bi donosila prevagu u mečevima sa relativno ozbiljnim i solidnim ekipama poput Italije, da ne pričamo o Litvaniji ili nekoj jačoj ekipi. Ostatak ekipe koja je izgubila od Italije? Petrušev je veliki talenat i veliki potencijal, ali očekivati u seniorskoj eliminacionoj utakmici više od onoga što je pružio bi bilo nerealno. Micić je odigrao jako slabo i delovao je povređeno ili kao da je opet upao u tu neku rupu u kojoj je bio i dok je igrao u Zvezdi. Anđušić i Dobrić su bili jako dobri i oni su solidni igrači, sa svojim manama i prednostima, ali nisu neko ko bi mogao da ponese utakmicu u pravcu (lagane) pobede. Kalinić je lepo trčao, igrao odbranu i pogodio par šuteva, ali opet ne čini mi se da je reč o igraču koji će doneti ne znam koliku razliku u timu koji nije već popunjen skorerskim opcijama. Da rezimiram, ovo jednostavno nije jaka ekipa, nema mnogo poena u rukama, a nije u stanju (osim Dobrića i Kalinića, možda i Davidovca) da lomi protivnike odbranom.

 

Kriv je Kokoškov zbog toga što ne viče na igrače i ne lomi table sebi ili igračima o glavu? Plašim se da su vremena jutjub klipova prepunih zajapurenih balkanskih trenera koji urlaju i čupaju zulufe sada iza nas. Igrači danas jednostavno neće trpeti trenera koji urla na njih i to je nešto što se (kao i većina politički korektnih, a zapravo korisnih stvarčica) prelilo iz omražene USoA. Igrači i treneri su zaposleni u određenoj firmi i pridržavaju se određenog kodeksa ponašanja i ne verujem da ćemo viđati mnogo urlanja i Repešovštine na olimpijskom turniru. Koliko ja kapiram ovaj sport, Kokoškov je stručan i smiren trener koji se dokazao pre svega u nacionalnim timovima, ima NBA iskustvo i ima solidno EL iskustvo. Ukoliko neko smatra da je ovim igračima potreban drekavac koji će da ih vređa i urlanjem motiviše da igraju odbranu od italijanskog pikenrola na trojci, onda to nekako povezujem sa arhetipskom željom za "snažnim vladarem", čvrstom rukom koja, kako vidimo, čak ni u sportu više ne prolazi. Jebiga 2021. godina je. Ukoliko nisi u stanju da sarađuješ normalno sa trenerom koji ne vrši psihičko ili fizičko nasilje nad tobom, možda problem nije u treneru?

 

Koja je realna motivacija igrača i koliko se razlikuje od motivacije igrača pre 20 godina? Ili 10 godina? Ovo je kompleksno pitanje koje se nalazi u srži svih diskusija o odsustvu Jokića ili ranije Stojakovića, Divca i ostalih. Ja danas, iz perspektive klinca od 20tak godina, koji je uspeo da se probije kroz meandre menadžera, surove konkurencije, pritisaka sa svih strana, borbe u domaćim mafijaškim krugovima klubova, uspeha i adaptacije u stranim sredinama, zaista mogu da razumem igrače koji doživljavaju reprezentaciju kao nužno zlo, nešto što se eto tako obavi ukoliko baš mora, da ne bi roditelji imali problema na poslu. Reprezentacija odavno nije jedini izlog za prodaju sopstvenih košarkaških usluga, u svetu Jutjuba, DraftExpressova, Kombajnova ili mreže desetina menadžera i menadžerčića koji mogu da završe kombinacije za egzotičnije destinacije (a takvi najčešće nisu ni u ciljnoj grupi selektora). Igrači su svesniji nego ikada da imaju to jedno telo i te dve noge, verziraniji su po pitanjima medicine, kondicije i opasnosti po telo. Nagledali su se Branka Jorovića, Milosavljevića, Jovića, kao što su gledali pucanja superstarova recimo Golden Stejta pre par godina ili pola All Star ekipe u plejofu ove godine i računaju, racionalni su. U toj cost benefit analizi, mnogi zaključuju da im se učešće u reprezentativnom ciklusu jednostavno ne isplati. Već je manje više bez ikakve dileme dokazano da najteže povrede u košarci, ACL i ahilova tetiva, nastaju kao posledica premora tela i to premora koji se ne može sanirati sa nekoliko nedelja ili čak meseci odmora. Prosečne mase i brzine igrača su za petnaestak procenata veće nego pre samo dvadesetak godina, sile kojima je izloženo jedno prosečno koleno u vrhunskoj košarci su sigurno barem za 50% veće i češće. Na kraju, tu je i momenat same Države odnosno Saveza, kao i svega onoga što isti predstavlja. Dok je Savez, kao i klubovi uostalom, uvek predstavljao tu neku odstupnicu za bivše igrače, mesto na koje ćeš na kraju otići i oni će ti izmisliti nekakav posao, jer si je l te pikao loptu ceo život i nemaš baš neko obrazovanje koje bi moglo da ti obezbedi čak ni da sačuvaš stečeno, danas je i to, po mom viđenju, promenjeno. https://www.winpointfinancial.com/ https://www.gbmi.com/sports/ https://www.marinerwealthadvisors.com/our-services/professional-athlete/ postoji stotine firmi usko specijalizovanih upravo za vođenje finansija elitnih sportista, imajući u vidu njihove relativno kratke radne vekove i relativno i apsolutno visoka primanja. Na kraju, verujem da čak i oni sportisti koji su najnaklonjeniji vladajućoj stranci u ovih proteklih nekoliko tužnih godina (skoro pa deceniju) imaju svest o tome koliko su se apsolutno sve institucije u državi pretvorile u neku vrstu klozetske šolje i, ma kako razmišljali, jednostavno imaju makar instinktivan osećaj da je bilo kakvo vezivanje i investiranje novca, vremena, zdravlja ili energije u takvog partnera rizično i, na duge staze, neisplativo.

 

Na kraju, ovo je objektivno singularni ciklus: FIBA prozori su inače krivo nasađeni kompromis koji uspeva jedino da kompromituje kvalitet takmičenja. Tužna je Olimpijada bez Litvanije, bez Hrvatske, bez Srbije, bez Kanade. Ali situacija je takva kakva je, kako je nama, tako je i drugima. Imamo gomilu povređenih dobrih (ne vrhunskih) igrača koji ne mogu da igraju i ovo je realan rezultat. Nije duel ekipa sa najboljih 12 igrača, već duel ekipa popunjenih 12tim do 24og igrača po nekom imaginarnom objektivnom kvalitetu. Sama uigranost je tu takođe upitna i donekle proizvoljna - prošlo je vreme legendarnih visinskih vojničkih priprema, 1000 stepenika, na televiziji Lepa Brena i celog fazona. Ukoliko igrač može da odvoji par nedelja i da učestvuje u ciklusu, to je to, dobijaš ga na par treninga, neki video meeting i to je to. Velika je razlika među igračima koji su receptivni za ovakav vid saradnje i onih koji to nisu. Ekipe koje dolaze iz homogenijih sredina (poput Italije, na primer) će svakako biti u stanju da nedostatak kvaliteta u velikoj meri nadomeste poznavanje igre saigrača, makar i posredno kroz zajednička takmičenja. Sezona NBA je bila prepuna povreda, nadovezala se na babl, pauza je bila skraćena i odmah se krenulo u gruvanje što je NBA igrače (uz pomenuto čisto njutnovsko poređenje basketa danas i nekad) dovelo do objektivno i apsolutno ogromnog broja povreda. Evroliga je takođe imala dosta paklen ritam. Ekipe sa najviše učesnika u najboljim takmičenjima su najviše penalizovane. Ako se dodaju povrede Lučića, Milutinova, Jovića, Davidovca (ne znam zašto nije igrao?), onda je sve nekako logično i ispada dosta prepotentno očekivati pobedu nad kompaktnom i solidnom, iako neatraktivnom i prosečnom, Italijom.

 

Ovo nas dovodi do poslednje tačke, a to je proizvodnja bekova i plejmejkera u Srbiji. Juče se 12ti igrač najslabije ekipe u NBA ligi od pre 2 godine, Niko Menion, sin Pejsa Meniona iz CLear Cantu (ko se seća brke mormona iz Serie A iz 90tih, rispek) posprdao sa našom odbranom, izgledao je kao mešavina Kajri Irvinga i Tonija Parkera iz mladih dana. Ne postoji način da me neko uveri da Srbija ne može da izbaci jednog takvog igrača u svakom godištu: dečko je brz, poteže trojku sa lepom i pravilnom tehnikom (zato i ima solidne procente), ume da uleti u pun reket i eksplozivan je na prvom koraku. Da, ne može da sačuva nikoga u odbrani jer je mali i slab. Ne može ni Bobi Marjanović, jer je veliki i jak, pa opet igra? Ali ne, to je još jedan recidiv YU škole koji opstaje i provlači se od najranijih selekcija u kojima se i dalje forsiraju rukomentna snaga, pitbul odbrana, stajanje na loptu i slično. I to je problem koji se rešava isključivo odozdo, promenom rada trenera u mlađim kategorijama, seminarima u kojima se objašnjava da je okej da dečko pripali sa osam metara, da je u redu da se zavrti pikenrol na pola terena pa da mali opali flouter... Moderna košarka je trojka iz ćoška i flouter sa vrha kapice, ogromna brzina i dva slobodna bacanja. Ko to ne bude na vreme ukapirao, neće imati baš najbolju bazu igrača.
 

Edited by BartonFink
Edit
  • Like 31
  • Thanks 10
Link to comment
Share on other sites

Meni fali Bjelica ko je onomad protiv VB udario sekirucu.

Kalinić ko ka zakuca čuje se do Tokija itd.

Fale igrači autoriteta, koji dižu atmosferu (Lučič, Milosavljević ranije, Bodiroga, Gurović, Djordjević,..)

 

Mi smo ovo odrigrali ne katastrofalno nego sramotno. Nije bilo nikakve ozbiljnosti, požrtovanosti. Užasno ličili na 2005 svi neki manekeni koji nisu hteli krvava kolena sem Dobrića. Evo posle ovog debkla kad će Tristan Vukčević i Nakić odlučiti za našu reprezentaciju ili Pokuševski, Smailagić doći na prireme. Više vredi vežbati nego igrati za reprezentaciju na kraju. Vidi samo ove Italijane u košarci, u futbalu. Argentice u košarci, Slovence u košarci. Njima nije samo čast igrati i reprezentovati državu, oni to vide kao izazov i prilika za dokazivanje. Kad bi Deck i slični otišli u Real ili NBA da nisu u reprezentaciji igrali nadljudski? Davno posle 2002 Argentinac Volkoviski otišo u NBA, a nikad čuo za njega pre. A naši odu u NBA, Real, Barsa, CSKA i posle nikad više se nečuje za njih...

 

Što bi se reklo kult reprezentacije.. šta je to u Srbiji? Bar da učimo od Slovenaca. Oni grižu. Pa taj Prepelič poludi kad igra za repku, a na klubskom nivou i ne znam dali igra košarku.... Čančar nema minuta u Denveru ovde zabije 5 koševa Litvnacima kada se lomi rezultat. Mi smo jednini koji ne vide istrorisjku priliku. Na kraju Bjelica je u pravu za 5 godina gde ćemo biti? Ko će biti zamenea Teu? Imaćemo ko Litvanci samo centre. Bićemo naknadno pametni i naturalizovanjemo nekog crna za PG, SG,... 

 

Ipak hvala svima na odazivu. I ako ozbiljno misle da Srbija je zemlja košarke nek počinju svi od saveza i reprezentativni selekcija da rade na tome.. Baš me briga za KKCZBG; KKP, vreme je da neko zlato da padne. Evo Nemci, Česi na Olimpijadi, treba od njih učiti.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, realno *w said:

 

 

Poenta.

 

Maltene da ne postoji selektor koji nije otkačio bar jednog igrača kojeg su svi očekivali u timu, a da niko nije znao tačan razlog.

Đorđeviću nikad nisu oprostili Kalinića, a onda kada se desi ovakvo nešto, skontaš koliko je to mala cena za neki mir u ekipi.

Upravo ono što Žoc nikada nije sebi oprostio.

 

I nema tu ko to da radi oko reprezentacije. To breme na sebe preuzima selektor i to je to.

 

 

 

 

Bolest. Čovek konstantno nešto crta pomoćnicima u momentima kada ne znamo gde smo na terenu?

 

Sve u svemu, ostaće mi upamćena kao jedna od najgore pripremljenih tekmi koje sam gledao u životu. A onda na svu tu lošu pripremu, nepostojeća reakcija tokom tekme.

Kao što je Žoc izjavio 2005. godine posle debakla na EP, da sam precrtao još par njih koje je trebalo, vi (mediji, javnost) biste me osudili. Sigurna sam da je poslednje 2 godine, pored očiglednog neprofesionalizma KSS, problem i u pojedincima.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, realno *w said:

Bolest. Čovek konstantno nešto crta pomoćnicima u momentima kada ne znamo gde smo na terenu?

Crta nešto, a ovamo u odbrani celi kolektiv ladi jaja. Daj podvikni malo majka mu stara, ne može sve proći na "svi smo prijatelji" fazonu, mora se znati ko je glavni mater mu jebem. Kontam da bi ga igrači poštovali da je ovaj pokazao barem zrno autoriteta, a ne da fura ovaj NBA sistem vođenja ekipe. Svima je bilo očigledno da odbrane nema, a on kao nešto crta. Šta koji kurac imaš crtati, valjda je jasno ako ti igrač drmne 3 trojke da više ne sme sam ostati sam, pa čak i da je kreno ka toaletu.

 

Petrušev je uspeo u nemogućem, bio je sporiji i tromiji u odbrani od jednog Bobana.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Zvezdinho said:

To je stos iz NBA lige da trener prvo prica sa pomocnicima. Samo sto tamo TO traje duze, pa i onaj kraci i ako na papiru nije kraci.

 

Jasno je to, al kontam da deca od 10 godina znaju da redovni tajmauti u NBA traju 2 do 3 minuta, pa tu ima vremena za sve vrste konsultacija.

 

3 minutes ago, Liska Manjina said:

Crta nešto, a ovamo u odbrani celi kolektiv ladi jaja. Daj podvikni malo majka mu stara, ne može sve proći na "svi smo prijatelji" fazonu, mora se znati ko je glavni mater mu jebem. Kontam da bi ga igrači poštovali da je ovaj pokazao barem zrno autoriteta, a ne da fura ovaj NBA sistem vođenja ekipe. Svima je bilo očigledno da odbrane nema, a on kao nešto crta. Šta koji kurac imaš crtati, valjda je jasno ako ti igrač drmne 3 trojke da više ne sme sam ostati sam, pa čak i da je kreno ka toaletu.

 

Najosnovnija stvar taktike u odbrani - da se dogovoriš sa igračima da li ćemo kod pika preuzimati ili šta?  Mi tri četvrtine niti probijamo blok, niti h&r, niti svič. Oba igrača ostanu ispod bloka i to je to.

 

Dolazi ti teška PNR ekipa i ti na to nisi spreman. A pre koliko smo znali da ćemo 99% igrati sa Italijanima.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kosarkaska reprezentacija Srbije je bukvalno jedino u srpskom sportu do cega mi je i dalje onako solidno stalo. Ne mogu da kazem da nisam ocekivao da bi ovo moglo da se desi, ali sam ipak bio iznenadjen razmerama raspada koji smo videli sinoc. I sto neko rece, nije trebalo da bude ispod 10, trebalo je da bude stoka razlike.

 

Mnogi su opalili po selektoru i pojedinim igracima, ali bar mi je drago da ste izgleda primetili da razmere nasih problema u odbrani ne pocinju i ne zavrsavaju se sa Bobanom Marjanovicem. On je sinoc takodje bio dosta los, ali razlozi raspada prevazilaze njegovu igru, a nije ni da je igrao toliko niti su najgrdje serije protivnika bile sa njim na parketu.

 

Da se na pocetku osvrnem na Italiju i jedan od vecih razloga poraza. Ne mogu da se otmem utisku da smo delom i mi usli u mec kao da igramo protiv Galinarija, Belinelija i drugara, koje smo bili gde smo ih videli u poslednjih ko zna koliko godina i inace tradicionalno jos od kako smo poceli devedesetih da dominiramo, pa cak i u onom uzasu post 2002, Italijani su nam posle Hrvata najvece musterije. Dobijali smo ih i kad smo se raspadali i igrali ocajno i mislim da je to doprinelo delom ovakvom pristupu i ulasku u mec.

 

Sjebali smo se jer ne igramo protiv Galinarija i ekipe. Protiv njih i sa ovakvim timom nisam siguran da bi utakmica izgledala ovako, i takodje se apsolutno ne bih slozio da je ovo B reprezentacija Italije. Ovo je sigurno najbolja Italija u poslednjih 20 godina. Ne treba da zovu penzose Heketa, Galinarija, Belineli se valjda i povukao, Djentilea i ostale stetocine, ovo je pravi tim, a imaju i individualnog kvaliteta. I svi su bili spremni, sto je najvaznije.

 

Tu dolazimo do glavnog razloga naseg neuspeha - Kokoskov i ljudi oko njega, da li je to i savez i savetnici, citava organizacija, snose najvecu odgovornost.

 

Znalo se da cemo igrati bez najvecih zvezda na ovom turniru svakako, i moguce da nas je objava Jokica takodje poremetila, ali... mi nismo Portoriko i slicne reprezentacije koje tradicionalno imaju dva igraca u NBA i EL, a ostali su na nivou kaveza u bloku, naravno da i nama drasticno pada kvalitet kada sklonis eto tog Jokica, Bogdanovica itd, da ne nabrajam sve igrace koji iz ovog ili onog razloga nisu sad, a i nekada u proslosti bili tu, ali postoji sirok pul igraca koji moze na ovakvim turnirima da uskoci i zameni ih.

 

Ako su spremni.

 

I mislim da je tu bio kljuc neuspeha. Jovic se povredio. Micic je prijavio povredu sinoc za koju niko nije znao navodno, da li je stvarno povredjen ili uvredjen mozda necemo skorije saznati, ali ma sta da je u pitanju jasno je da ni on nije bio spreman.

 

Za Teodosica bi se ocekivalo da ga je NBA postavila na mesto jos pre pet godina, kada je mislio lako cemo tamo da odemo da pikamo malo basket i dominiramo, pa je prdnuo u cabar, ali on nastavlja isto. Ne moze da se zivi nesportskim zivotom u 35 godina i da dodjes na neki talenat i inspiraciju posle sezone koja je bila duga i prilicno uspesna i za njega da odigras ovo kao basket s drugarima. On nam nije trebao u ovom timu nespreman, moze da bude samo stetocina.

 

Isto vazi za Kalinica, koji je takodje nespreman. Videlo se to i sinoc, ima on voljni momenat, ali ne moze sam da pohvata sto drugi propuste. Takav igrac ako nije na 100% ne vredi ga ni zvati.

 

Ostaju nam Andjusic i Dobric, koji su bili projektovani da igraju ovde nekoliko minuta, ali bili su spremni i isporucili mnogo vise od planiranog. Petrusev je takodje pruzio vise od planiranog. Najiskusniji igraci, izraubovani i nespremni, su svi redom bili manja ili veca stetocina na ovom turniru.

 

Potpuni biser je pozivanje Milosavljevica, korisniji bi bio Ilija Djokovic ili tako neko, bez ikakve sprdnje, da mu se zahvalis sto je uvek bio tu i sto se osakatio igrajuci za repku valjda. Sve je to lepo, ja sam njega oduvek cenio, upoznao sam se sa njim dok je igrao u Radnickom, ali brate mili, zoves igraca koji je takodje nespreman i ni 10% nekadasnjeg sebe u ekipu gde je 5 igraca nespremno i polupovredjeno, pa ne ide.


I tragicno je da to niko nema muda da presece, a jos tragicnije kada se to ne bi videlo.

 

Stalno imamo neki ego trip i busamo se u grudi patriJotske, umesto toga bi trebalo imati u vidu na sta lice ovi idiotski prozori i prilagoditi se tome maksimalno. A posle interno, svojim menadzerskim skilovima resavaj kad bude trebalo da kazes igracu koji je bio top 3 u kvalifikacijama da nece ici na OI jer ce doci zvezda koja je odmarala na njegovo mesto. Ili odjebi zvezdu. Ali preuzmi odgovornost za svoje poteze.

 

Ovako, doci ce najbolji po imenima koji su dostupni i ovi preko puta ce skinuti gace kad vide Teodosica i Micica, samo da se pojave, ne ide odavno rodjaci.

 

Ako se pogleda ko je sve prosao u ovim kvalifikacijama jasno je da je svaka ekipa sa takvim pristupom ispala, a da su prosle ekipe sa jakom timskom kohezijom. Slovenija je tu najbolji primer - najbolji igrac dodje, spreman je dovoljno, porobi, sve igraju za njega. Ako dodjes i ocekujes crveni tepih, nastaju problemi, sto smo videli kod nas sinoc.

 

U narednom periodu se mora videti sta dalje i prestati sa ovim pristupom lako cemo. Moraju se postaviti stvari na svoje mesto, bez neke halabuke i dranja (vidim da 90% ljudi to ocekuje, da se drao Kokoskov prosli bismo sigurno lol), a najveci prioritet je da se ovakvim stvarima u buducnosti prilazi planski.

 

Ocigledno ce nam trebati brat bratu 50 igraca bez preterivanja za kvalifikacije ako se ovakve stvari nastave i bilo bi jako dobro da se ta hijerarhija izgradi vec jednom i da nauce malo da komuniciraju medju sobom kao odrasli ljudi, kako ne bismo 5 minuta pre kljucnog meca saznali da najbolji igrac nije spreman jer ga boli primicac.

 

Stvarno je neozbiljno.

 

Italijanima na kraju svaka cast i srecno na OI, zasluzili su. Nadam se da ce ova ekipa biti tamo, bez stetocina u vidu "zvezda" koje imaju. Ako tako bude, imace mnogo bolji plasman, siguran sam.

 

A sto se OI uopsteno tice, nadam se da ce oni koji smatraju kosarkaski turnir jednim od top 3 dogadjaja na OI uopste i koji guraju tu pricu posle ovakvih kvalifikacija malo razmisliti o tome. Ovo ce biti verovatno najgore OI od kako Ameri salju drim timove, bukvalno dve trecine od top 12 selekcija nece biti tamo.

 

I generalno, kosarka je jedini kolektivni sport gde bukvalno za svako takmicenje tim koji izbori plasman i koji igra na takmicenju su dupe i oko. Ne znam do kad ce ovo trajati, ali kako je nama tako je i drugima i mogli bi vec jednom da se tome prilagodimo, a ne da gubimo od "B tima Italije" i raznoraznih Gruzija i Svajcarski. Jebote secam se pre 20-ak godina, a i malo posle, nas tim sa Univerzijade mrtve bi mogao da bije pola ekipa po Evropi, dajte malo obratite paznju na vise igraca ako najbolji ne mogu iz nekog razloga da igraju i popunite selekciju smisleno, a ne da zovete igrace po nekom automatizmu da popunjavaju broj.

Edited by McLeod
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Odličan post @BartonFink koji bih mogao da potpišem.

 

Međutim, uprkos svemu, Srbija je i dalje bila sasvim solidan favorit protiv ovakvog tima Italije, i to bez precenjivanja naših igrača, čemu je javnost inače sklona. Nažalost, povrede su jedan od ključnih razloga za neuspeh jer smo ostali sa dosta sklepanom i neizbalansiranom ekipom. Ovo se pre svega odrazilo na odbranu koja je bila rečju katastrofalna, gde na i onako propusne bekove (posebno kad su u petorci Anđušić i apsolutno najgori defanzivac među ozbiljnim igračima - Miloš Teodosić) pod košem čekaju dva mekana ali na nogama troma centra. Juče su nam Italijani održali lekciju držeći se jednog od retkih planova koji su mogli da ih povedu ka uspehu protiv favorizovanog rivala. Juče je Polonara plastično Bjelici objasnio razliku između dobrog EL igrača u naponu snage i želje i olinjalog NBA veterana koga je teška specijalizacija igrački unakazila. Juče je Nico Mannion održao lekciju kako izgleda moderan bek, ne specijalnog kvaliteta izuzev brzine, svrsishodne i fluidne kontrole lopte i bez straha. Ali juče je nama lekciju održao i jedan prosečan igrač - Tonut, pa zatim Payola i slični, koji su delovali kao profesionalni košarkaši naspram raštimovane bande u kojoj se više ne zna ko je tu jer zaslužuje kao igrač, a ko je tu kao zaslužni veteran ili jer je dobar dećko itd. 

 

Kokoškov nije dunster. Njegova energija i stil su dijametralno različiti od staroškolskog kova na koji bacaju u gaće apologete "prave a ne cirkus košarke", međutim u ovoj igri nerava i ego vrtlogu, njegove karakteristike nisu najbolje da hendluje tim u kome se ne znaju uloge. Znalo se samo jedno - centaršut na Bobija, taj groteskno anahron fazon koji može da prođe protiv dominikanskih centara od jedva dva metra, ali ne protiv namazanih i čvrstih profesionalaca koji igraju nekakva ozbiljna takmičenja makar kao epizodisti. 

 

Da ne beše šuterske rapsodije čoveka za koga bih pre tekme tvrdio da poseduje najsitniji par klikera u mudnoj kesi od svih prisutnih reprezentativaca, ovo bi bilo baš ružno.

 

Mi ipak nismo toliko jaki da nadoknadimo odsustvo Jokića, Bogdanovića, Milutinova, Nedovića, Jovića, Gudurića, Lučića, Jaramaza, pa i Micića (koji je evidentno bio povređen). Ne pominjem ovde Pokuševskog i naročito ne Smailagića jer oni još ni nisu igrači već tek obećanja. Bez ikakve želje da nipodaštavam momka, personifikacija ove reprezentacije je Aleksa Avramović, tip oko koga se navodno večiti otimaju nudeći lukrativne ugovore, apsolutni evro prosek i čovek koji ne zna da završi desni ulaz desnom rukom. 

 

A priča o savezu, patriotizmu, nepotizmu, sujeti i svemu ostalom je preširoka za ove redove. Međutim, nešto se mora uraditi da bi se reprezentativne akcije učinile što poželjnijim i prijatnijim za igrače. To je Saša Đorđević jako dobro radio dok nije udario o ledinu sastavljenu od kombinacije sopstvenih trenerskih limita i sujete. To čini i njegove rezultate dodatno hvale vrednim, čovek je uradio koliko je mogao u okviru sopstvenih limita. Isto toliko je uradio i Teo. Ne možemo se ljutiti na njega što ipak nije najviša klasa (znao je da proda magiju da jeste svojevremeno), ovako ostareo i još nemoćniji defanzivno jednostavno ne može više biti simbol reprezentacije, a preveliko je ime da ga držimo kao maskotu u ekipi. 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, BattleBender said:

Dobio sam info da Jokić ima problema sa savezom već 2 godine, da je čak bio i ismevan da je debeo.
Ne mora da mi verujete, ne moga da garantujem da je izvor 100% pouzdan ali ima razloga da mu verujem, i ima razloga da bude pouzdan i upućen.
I odmah da kažem da nije preko Jovića, svaki dan sam u kontaktu sa njegovim bratom ali jedino što sam ga pitao povodom košarke celo leto je, kako je Stefan kad se povredio.

Na stranu sto je savez pun bilmeza sa dna kace na celu sa Danilovicem ( deo koji verujem tvom izvoru u smislu konflikta s njima) , ali je Jokic dosao bas zapusten na prvenstvo, sto je bilo neprofesionalno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Triticum vulgare said:

Evo posle ovog debkla kad će Tristan Vukčević i Nakić odlučiti za našu reprezentaciju ili Pokuševski, Smailagić doći na prireme. Na kraju Bjelica je u pravu za 5 godina gde ćemo biti? Ko će biti zamenea Teu? Imaćemo ko Litvanci samo centre. Bićemo naknadno pametni i naturalizovanjemo nekog crna za PG, SG,... 

 

Ipak hvala svima na odazivu. I ako ozbiljno misle da Srbija je zemlja košarke nek počinju svi od saveza i reprezentativni selekcija da rade na tome.. Baš me briga za KKCZBG; KKP, vreme je da neko zlato da padne. Evo Nemci, Česi na Olimpijadi, treba od njih učiti.

 

Tristan ako se odluči igrati za našu selekciju to će tek biti na Olimpijadi u Tokiju pod uslovom da se kvalifikujemo.

 

Nakić vešto izbegava reprezentativnu košarku. 

 

Pokuševski i Smailagić su pokazali koliko im je stalo do moguće igranje za reprezetativnu seleckiju na Olimpijskim Igra.

 

Nek se KSS raspita zašto je klubovima dozvoljeno toliko stranaca. Nije Duda bio lud kad se protivio toga i zalagao za "kosarsko drzavljanstvo".

 

Jeste 2001. generacija prosečna, ali zašto KSS nije prijavio U20 reprezentaciju za FIBA Čelendžer.

 

Nek KKP i KKCZ prestanu da lupetaju da nije njihov posao da stvaraju reprezentativce. Oni primaju državne pare, a ne klubovi poput Crnokose iz Kosjerića ili Klika iz Arilja.

 

Davidovac je trebao biti prva četvorka, Bjelica dobio minutažu na osnovu stare slave.

 

E sad ko će igrati u narednim kvalifikacijama ako ponovo budem bez igrača iz Evrolige. 

 

Sledi bolna smena generacija. 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, realno *w said:

Najosnovnija stvar taktike u odbrani - da se dogovoriš sa igračima da li ćemo kod pika preuzimati ili šta?  Mi tri četvrtine niti probijamo blok, niti h&r, niti svič. Oba igrača ostanu ispod bloka i to je to.

 

Dolazi ti teška PNR ekipa i ti na to nisi spreman. A pre koliko smo znali da ćemo 99% igrati sa Italijanima.

 

Jedina stvar koja je bila negledljivija od naše pnr odbrane je naša zonska odbrana, u pokušaju. Ljudi je školski probiše sa opterećenjem jedne strane i sa dva pasa. Ostadoše naša dva igrača sama na strani protiv tri Italijanska i dobišmo dvije otvorene trojke za 30 sekundi.

Link to comment
Share on other sites

@BartonFink Baš zbog svega toga što si napisao, sport skoro više i da ne gledam.

 

- Neću da gledam firme. Firmu već svaki dan gledam na poslu.

- Neću da gledam 100+ utakmica u sezoni, nezdravo je za igrače.

- Neću da gledam kako su trener i igrači najbolji drugari - ne verujem u takvu filozofiju. (Sto, naravno, ne znači da podržavam nasilje).

 

Razumem da taj biznis model funkcioniše i da se proizvod prodaje dobro, ali ja nisam ciljna grupa. 

Više sam uživao u ženskoj košarci i odbojci nego u NBA. Više sam uživao u finalu turnira izmedju-dve-vatre SAD vs Kanada nego u EL. Zašto? Zato što, iako to nije sam vrh atleticizma, tu još uvek postoji sportski duh. Nije posao, nije proizvod, nije firma.

 

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...