McLeod Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Mnogo je lakse i realnije danas uporediti cene osnovnih namirnica i komunalije u konkretnim gradovima jer sada su podaci lako dostupni online nego gledati medijanu/prosecnu/neto/bruto platu. 1
melankolic Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, Pletilja said: Nismo gledali isti Utisak. Ono sto sam ja sinoc cula i videla je jako dobra i argumentovana analiza trenuitnih desavanja na svetskoj politickoj sceni, od flagrantnog krsenja Medjunarodnog javnog prava i prakticno ukidanja medjunarodnog poretka kakvog poznajemo do procene da je u toku trilateralna podela interesnih sfera imedju USA, Rusije i Kine. Sta tu nije tacno? Da je EU u najgorem polozaju jer je propustila da u vreme ruske agresije na Ukrajinu reaguje na konstruktivan nacin a ne da se zaglibi izmedju 2 velike vojne sile i da je dozvolila preveliki uticaj kineskog kapitala u svim evropskim poslovima, sta tu nije tacno? Najmanje se govorilo o Rusiji osim u kontekstu da mocne nacije mogu da rade sta hoce sto je, takodje, tacno. Emisija je i otvorena citatom Trampove izjave nakon kidnapovanja Madura da je jedino ogranicenje njegovih odluka njegovo licno shvatanje morala i njegov um. Dakle, tema je imperijalna politika svetskih mocnika koja nasu civilizaciju vraca nekih 250 godina nazad u istoriju, brise sve tekovine 20 veka, ponistava sve zrtve koje je covecanstvo polozilo na oltar borbe za pravdnije i humanije drustvo i opet da pitam: sta tu nije tacno? Ni "M" od nekakvih mitova nisam ni cula ni videla vec pametnu i tacnu procenu katastrofe koja nas ceka koliko danas. A nije da nisam kvalifikovana da pisem ovo sto pisem: ispit iz Medjunarodnog javnog prava sam polozila kod prof Branimira Jankovica ocenom 10. Moja najdraza desetka. I moje najvece razocarenje i tuga sto sam dozivela da sve sto je bilo progresivno u svetu bude zbrisano a svet doveden do ovog besramnog stanja u kojem "Jaci - tlaci". Sta u ovoj citiranoj tvrdnji nije tacno? Ko o čemu srpski politikolozi o međunarodnom pravu a sve kukajući za “izgubljenim” Kosovom i “srpskim zemljama” (nešto je o tome govorila profesorka u vezi raspada YU, kao da sam Čavoškog slušao ali x 3). Ovi muški su bili puni opštemestašenja, kako mali Đokica zamišlja globalnu ekonomiju, zavisnost od Kine, trci za resurse Uglavnom, EU u blatu, Srbiji samo treba zamena AVa za nekog “politikologa” (ni reči o EU-NATO integracijama; po Olji NATO na samrti, sledstveno tome Matija u transu i sl.), Srbija samo da ćuti dok “oluja ne prođe” ili da nešto uradi od onoga što je obećala na sednicama SNB.
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 hours ago, Ludi za Poli said: Tesko da postoje skuplje zemlje u Europi kad kupovna moc gradjana uzme u obzir od BiH, Srbije i donekle Hrvatske. Hrvatska je značajno poskupela od uvođenja evra u kombinaciji sa opštom inflacijom koja je vladala u Evropi, a vidim da i dalje cene rastu jakim tempom. Za BiH ne mogu da procenim u odnosu na kupovnu moć, ali verujem da si u pravu, jer su niže zarade tamo. Međutim, iz ugla nekog iz Srbije, cene u BiH su bukvalno raj. Ne samo uobičajeni benzin nego i prodavnice, kafići, restorani... Fan fekt, maloprodaja u Bosni, u smislu konkurencije, izgleda radnji, snabdevenosti, izbora, kvaliteta... posebno kada su u pitanju megamarketi je bukvalno dva nivoa iznad Srbije. Potpisujem.
Ludi za Poli Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 14 minutes ago, Barkley#34 said: Hrvatska je značajno poskupela od uvođenja evra u kombinaciji sa opštom inflacijom koja je vladala u Evropi, a vidim da i dalje cene rastu jakim tempom. Hrvatska je nenormalna. Do Zg mi je dva sata cca pa kad god tamo svratim u neku prodavnicu zbog nasih proizvoda budem u soku kakve su im cijene. Jasno mi je da je solidno visi standard nego u BiH ili Srbiji al i za njihov standard je ono cista bolest. Bukvalno su Austrija i Slovenija povoljnije od Hrvatske za skoro sve. 16 minutes ago, Barkley#34 said: Za BiH ne mogu da procenim u odnosu na kupovnu moć, ali verujem da si u pravu, jer su niže zarade tamo. Međutim, iz ugla nekog iz Srbije, cene u BiH su bukvalno raj. Ne samo uobičajeni benzin nego i prodavnice, kafići, restorani... Fan fekt, maloprodaja u Bosni, u smislu konkurencije, izgleda radnji, snabdevenosti, izbora, kvaliteta... posebno kada su u pitanju megamarketi je bukvalno dva nivoa iznad Srbije. Potpisujem. Ovisi sve gdje. Kupovna moc u BiH je slicna kao u Srbiji u nekom prosjeku. Plate su znacajno vece od onih koje su prikazane u statistikama zbog principa minimalac na racun i ostatak na ruke. Opet i kod nas je to slicno ko u Srbiji gdje je kupovna moc skoncentrisana u 4-5 gradova (Sarajevo koje je po standardu u odnosu na ostatak ko Bg u odnosu na ostatak Srbije, Banjaluka, Mostar, Tuzla i donekle jos Zenica) plus zapadna hercegovina, a skoro sve ostalo je bukvalno smijesno. Krajinu gore recimo izvlaci ogromna i finansijski jaka dijaspora. Ne znam gdje si sve bio po marketima, u BiH je Bingo ubjedljivo najjaci trgovacki lanac sto se samog obrta i profita tice i generalno po obrtu najjaca firma u BiH. Nema sta ne prodaju mada ja licno nisam nikako ljubitelj tog lanca. Licno mi se najvise svidjaju Tropic/Crvena Jabuka jer tu bas ima fenomenalnih premium proizvoda.
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Slažem se u vezi mape kupovne moći, samo sam hteo da istaknem da su nominalne cene solidno niže nego u Srbiji. Videh skoro da je gazda Binga među deset najbogatijih iz bivše YU. U Trebinju obično tamo pazarim kada sam u prolazu i odlična je radnja a bio sam kod njih i u Maglaju i BL. Obilazio sam i Kort, FIS, Merkator... ali najčešće kupujem u Tropiku. Da ponovim, Bingo i Tropik bi vidno podigli nivo maloprodaje u Srbiji, ako im ne bi pravili problem da uđu na tržište. Hrvatska je baš postala nenormalna po cenama. Uvek je bila nešto skuplja od Srbije a pre dve godine sam u ZG ostao šokiran u Konzumu. Od tada se ne iznenađujem ali se i dalje čudim.
Ludi za Poli Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Rasirio je on dosta poslovanje i siri i dalje mada je on solidno mutan lik sa politickom pozadinom. Zadnjih godina je Bingo postao iole normalan poslodavac, ranije je bio bukvalno robovlasnik gdje radnici nisu smjeli otici u WC van pauze ili gdje je pola plate bilo na racun, a druga polovina u bonovima za kupovinu u marketu. 1
Henry Chinaski Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ovo nije nikako tačno za BiH, bar za Republiku Srpsku. Ja često( jednom u mjesec dana) posjećujem roditelje koji žive u Vlasenici( grad sa cca 4-5k stanovnika), i cijene su za nekih 10-20% manje no u Novom Sadu. Naravno ovo je što se tiče hrane u maloprodaji, pa i restorana. Jedino po čemu je Bosna jeftinija je možda cijena rente i naravno benzina. Na primjer Sarajevo, pa i Banja Luka već sad imaju iste cijene kvadrata kao i Novi Sad.
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 5 hours ago, Pletilja said: Nismo gledali isti Utisak. Ono sto sam ja sinoc cula i videla je jako dobra i argumentovana analiza trenuitnih desavanja na svetskoj politickoj sceni, od flagrantnog krsenja Medjunarodnog javnog prava i prakticno ukidanja medjunarodnog poretka kakvog poznajemo do procene da je u toku trilateralna podela interesnih sfera imedju USA, Rusije i Kine. Sta tu nije tacno? Da je EU u najgorem polozaju jer je propustila da u vreme ruske agresije na Ukrajinu reaguje na konstruktivan nacin a ne da se zaglibi izmedju 2 velike vojne sile i da je dozvolila preveliki uticaj kineskog kapitala u svim evropskim poslovima, sta tu nije tacno? Najmanje se govorilo o Rusiji osim u kontekstu da mocne nacije mogu da rade sta hoce sto je, takodje, tacno. Emisija je i otvorena citatom Trampove izjave nakon kidnapovanja Madura da je jedino ogranicenje njegovih odluka njegovo licno shvatanje morala i njegov um. Dakle, tema je imperijalna politika svetskih mocnika koja nasu civilizaciju vraca nekih 250 godina nazad u istoriju, brise sve tekovine 20 veka, ponistava sve zrtve koje je covecanstvo polozilo na oltar borbe za pravdnije i humanije drustvo i opet da pitam: sta tu nije tacno? Ni "M" od nekakvih mitova nisam ni cula ni videla vec pametnu i tacnu procenu katastrofe koja nas ceka koliko danas. A nije da nisam kvalifikovana da pisem ovo sto pisem: ispit iz Medjunarodnog javnog prava sam polozila kod prof Branimira Jankovica ocenom 10. Moja najdraza desetka. I moje najvece razocarenje i tuga sto sam dozivela da sve sto je bilo progresivno u svetu bude zbrisano a svet doveden do ovog besramnog stanja u kojem "Jaci - tlaci". Sta u ovoj citiranoj tvrdnji nije tacno? Dobio sam i ja 10ku iz medjunarodnog javnog prava, ali sam jos tada na fakultetu shvatio da je taj predmet za pravnika znacajan koliko i recimo crkveno pravo ili politicka ekonomija. Osim kao udzbenik na fakultetima, to ne postoji u praksi, sto sam takodje vec tad znao. Ne zelim da vam delim lekcije, ali ce mozda liciti na to jer cu obrazloziti svoj stav. Vec kad same postavke medjunarodnog javnog prava moramo doci do zakljucka da ono pociva na nacelu koordinacije umesto subordinacije, na kome pociva svako nacionalno pravo. Vec tu mozemo videti da to zapravo nije nikakvo pravo, jer pravo mora pocivati na nacelu subordinacije, mora postojati opste prihvacena pravna norma, sankcija za nepostovanje iste, kao i monopol sile koji ce tu sankciju sprovesti ako je potrebno. Dodao bih da mora da postoji i kodifikovani sistem normi i pravnih akata koje ih sadrze jer sam podrzavam misljenje da je kontinentalni pravni sistem superioran u odnosu na precedentni, ali to nije toliko bitno. Mi za medjunarodno javno pravo nemamo nista od toga. Bez toga, ono sto se naziva medjunarodnim (javnim) pravom je spisak lepih zelja i pozdrava. Cak i kada bismo zamislili da sve ovo gore postoji, da sve drzave sveta priznaju taj sistem i da je moguce sprovesti sankcije za one drzave koje ga ne postuju, norme koje spadaju u medjunarodno javno pravo su sture, kontradiktorne, i mnoge oblasti nisu ni pokrivene, sto lako vidimo da je tacno ako samo pogledamo njegove izvore: 1. Medjunarodni ugovori (konvencije) 2. Medjunarodni obicaji, kao dokaz opste prakse 3. Opsta pravna nacela priznata od strane prosvecenih naroda Stavke pod dva i tri i zvuce potpuno neozbiljno - koji su to medjunarodni obicaji koji dolaze u obzir i od koga? Posto su jako opsti i jako raznorodni. Ko su prosveceni narodi? Ako postoje prosveceni narodi, postoje i oni neprosveceni, sto znaci da se automatski sprdas sa glavnim nacelom koji postavlja citav sistem na klimave noge - odnosno nacelo koordinacije i jednakost drzava. Same definicije i postavka tog "prava" sece tanku granu na koju je postavljeno. Jedino medjunarodne konvencije, i to ne sve, vec one koje su uglavnom potpisale skoro sve drzave i koje su iscrpno definisane, mogu da sluze kao neki ekvivalent nacionalnim zakonima, a i tu imamo problem kada neko nije potpisao. A mnoge nisu potpisale dodatne protokole Zenevske konvencije. I da sve to stavimo po strani, prica o konkretno krsenju medjunarodnog prava prilikom ovog hapsenja Madura od strane Amerike je smesna. Prvo, ne postoji nigde nikakva norma niti konvencija koja u medjunarodnim odnosima daje imunitet nekoj osobi jer obavlja odredjenu funkciju u nekoj drzavi. To je uvek odredjivano u medjusobnim odnosima dve drzave, pa tako jedna drzava agremanom daje diplomatski imunitet na primer ambasadoru druge drzave kojem daje gostoprimstvo, ali isto tako moze to gostoprimstvo i uskratiti. Drugo, Maduro nije nikakav predsednik Venecuele za Ameriku. On je uzurpator vlasti. Jako mali broj drzava inace ga je priznalo kao legitimnog predsednika, jer je prethodno pokrao izbore. Samim tim on je kriminalac i Amerika ga hapsi na osnovu svog prava. Ako je neko pravo prekrsio, Tramp je prekrsio americko pravo jer mu je trebalo odobrenje kongresa za ovo, po nekim misljenjima. Da ne razvodnjavamo diskusiju dodatno, nisam dovoljno istrazio tu temu, pa nemam svoj stav u tom pogledu. Trece, izvodjenje zakljucaka koje su gosti na osnovu tih krivih pretpostavki izneli je potpuno pogresno, a polazi od toga da mi inace, uprkos svoj stvarnosti, istoriji i kretanjima u svetu tvrdoglavo imamo u svojoj glavi da svet mora da bude bipolaran, da ce se zauvek voditi bitka izmedju istoka i zapada i slicne trice i kucine, iako je u modernoj istoriji sveta ta bitka vodjena i zavrsena za 30 godina. Sada se ne vodi i svet nije bipolaran, kada Tramp sidje sa vlasti vratice se Pax Americana ako Evropa to prihvati i imacemo isto stanje kao u trenutku raspada SSSRa. To sto mi to stanje nismo prihvatili kao trajni i normalan svetski poredak nikad, pa izmisljamo teorije kojima krivimo stvarnost kako bi to stanje ispalo "neprirodno" je samo nas problem.
BattleBender Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago On 1/11/2026 at 2:05 PM, SteveFrancis#3 said: Mnogo je tu kretenskih stvari bilo od pocetka te zajednicke price. Imali smo zajednicku platformu SPN na izborima, bilo je sta je bilo sa onim epizodama na Sajmu i dokumentovanim malverzacijama, pa je citava koalicija zahtevala ispunjenje tacno pobrojanih uslova, mesecima se pricalo da ne dolazi u obzir da se izlazi i reprizira isti scenario, da su izbori farsa. I onda nakon meseci ponavljanja tog jednog te istog i trubljenja kako ce svaka odluka biti zajednicka, dobili smo cepanje na ove koji "biraju borbu" i ove koji bi da ostanu kod kuce. Mozemo mi da raspravljamo o tome je li bojkot bio dobra opcija, ali je sustina bila da donetu odluku spovede ceo front, a ne da se "izdvajaju misljenja" i izlazi parcijalno. Potpuno je besmisleno da sve partije koje su bile deo te koalicije toliko dugo insistiraju na procesu sredjivanja izbornih uslova, prave nekakvi sastanci i sednice, daju tolike rezolutne izjave na tu temu, da bi se samo jednog jutra ustalo iz kreveta i reklo, jebiga, nece biti bolje svakako, ajmo mi ipak da skupljamo potpise. To je i prema biracima samim neodgovorno i neozbiljno, bukvalno cirkuska predstava. Sto se tice domasaja bojkora, slazem se da on nije neko sjajno resenje ni tad bio, ali ne slazem se da nije doneo nista. Onaj prvi je prinudio vlast na vrlo brzo raspisivanje novih izbora pod pritiskom Evrope i da su opo partije ostale konzistentne, siguran sam da krajnji rezultat ne bi bio nepovoljniji od ovog izlaska nekolicine partijica sa podrskom na nivou statisticke greske cak i u normalnoj izbornoj klimi. Ne bih da ispadne da sam se ostrvio na pojedine stranke, i SSP i Srce, Aleksic... svi su oni busili taj zajednicki cilj u nekom trenutku. Eto i u ovoj situaciji oko bgd izbora, dve strane medalje - moze se reci i da je SSP busio jer se nije priklonio misljenju dobrog dela koalicije koja je ipak optirala da se izadje, jer se moralo zadrzati jedinstvo i preduzimati akcije po sistemu ili svi ili niko. Bojkot nije bio nekad dobra opcija. Tu odluku bih opisao kao da FK Javor pokusava da igra tikataku i da ima je to nacin da budu konkurentni. Previse objektivnih okolnosti je bilo koje su vristale da je bojkot sulud. Odnos medj zajednice prema nama, odnosno nasoj vlasti, ali i to koliko smo mi kao drustvo spremni da nam borba za pravedne i dostojanstvene uslove bude bojkot izbora. Sokantno je da je bilo dosta naivnih koji su mislili da taj bojkot ima smisla. 22 hours ago, McLeod said: Nema nikakve logike to sto pricate, jer opozicija je samo rekla da nema poente da se da blanko podrska necemu sto ne znaju sta je, a vide se naznake nekih retrogradnih stavova i objava od studenata. Sto je validno i realno je i najveci problem sa studentima. Niko od njih osim Vucicevih trojanaca ne bi vodio kampanju protiv njih da toga nema. Mozda bi se kandidovali na izborima, ali sve sto dolazi od PSG i ZLF je posledica toga sto oni najsustinskije podrzavaju studente od svih, cak vise i od DSa, razlikuje ih samo ta odluka vrha stranke, a studenti se prema svima njima ponasaju kao prema smrdljivoj krpi. To sto ih je DS podrzao nije promenilo stav studenata prema njima, tako da ne stoji ni to da bi podrska proevropske opozicije u celosti nesto promenila. Studentima ne treba opozicija, niti bilo ko od njih treba da bude na studentskoj listi. Ali taj odnos prema pojedinim strankama je indikativan i pokazuje da dobar deo glasnih plenumasa ima anticivilizacijske stavove sto moze biti ogroman problem, a trenutno se gura pod tepih zarad neke sabornosti. Poceli smo previse da se slazemo za neke stvari : ((((((((
Recommended Posts