nemanjaol Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Mcl priča o preobraćivanju A mi pričamo o informisanju i održavanju ovih koji su protiv. važi što se prosečan čovek u Srbiji informiše preko Discorda 6
McLeod Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Jos da mi objasnite kako ce Vucic da dobije jesnog novog glasaca preko medija u 2025. godini, pa da se razilazimo.
Chaos Is Me Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Moje mišljenje je negde između. Žvalavom svakako ne može da škodi gašenje televizija koje ne duvaju u njegovu tikvu, a kao što znamo - ono što ne može da mu škodi može samo da mu koristi. Sa druge strane, verujem da je društvo polarizovanije i opredeljenije više nego ikad i da žvalonja može samo da se bori kako i čime da održi dosadašnju glasačku bazu, a da nijednog novog glasača van ustaljenog korpusa neće dobiti. Ne zaboravite da se svakim danom povećava cena svega, pa i usluga ovih koji su u njegovoj podaničkoj piramidi. Više nema sredstava za podmirivanje novih, jedva i trenutne drži na okupu i njihov moral je sa negativnim gradijentom. Čeka nas sve burna jesen, uveren sam u to, možda i najburnija u novijoj istoriji. 1
Nicklord Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ja sam ubeđen da sad na svakoj nacionalnoj televiziji krenu da pričaju kako je Vučić loš da bi pao posle 15 dana jer bi dodatnih milion (mahom matorih) ljudi postali najljući opozicionari tamo drugog dana 😄 2
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, Nicklord said: Ja sam ubeđen da sad na svakoj nacionalnoj televiziji krenu da pričaju kako je Vučić loš da bi pao posle 15 dana jer bi dodatnih milion (mahom matorih) ljudi postali najljući opozicionari tamo drugog dana 😄 Da to krenu da rade konacno bi se u glavi prosecnog Srbende ostvarilo ono sto svaki od njih potajno misli - evo, akcija duboke drzave i stranih faktora, hoce da smaknu najveceg sina kojeg je Srbija ikada imala, e pa nece ga majci ne dam Vucica! Blacenje Vucica preko sredstava masovnog informisanja bi kratkorocno bilo jako kontraproduktivno.
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 26 minutes ago, nemanjaol said: Mcl priča o preobraćivanju A mi pričamo o informisanju i održavanju ovih koji su protiv. važi što se prosečan čovek u Srbiji informiše preko Discorda Mene ovde najviše brinu podaci o demografiji i obrazovanju. Ako izuzmemo ucenjene ili one koji imaju neku direktnu korist, ovde ima dosta mentalnih vukojebina. Ja baš i ne mogu da zamislim nekog majstor Milojka iz Mrmuljekovca kako priča s kolegom uz pivo o tome kako su studenti na nekoj mreži isprozivali ove iz Svinjformera ili kako ekipa ispred zadruge komentariše objave Pobunjenog univerziteta. A takvih ima na samo nekoliko koraka od kruga dvojke – Altina, Borča, Busije, Kaluđerica, Kotež, Krnjača, Ledine, Leštane, Vrčin... 21 minutes ago, McLeod said: Jos da mi objasnite kako ce Vucic da dobije jesnog novog glasaca preko medija u 2025. godini, pa da se razilazimo. Ma pusti ti nove glasače. Prvo treba da izgubi stare, a nije ih baš malo. Možda ne izlaze na mitinge i ne eksponiraju se, ali zna se šta zaokružuju na biračkom listiću. 2
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Treba da izgubi stare, dakako. A mediji u toj akciji ne mogu da pomognu. Ajde da Vucic vlada dve godine pa da pricamo o ovome, valjda je jasno posle 13 godina da mediji nemaju nikakve veze sa njegovom pozicijom. On je napravio ovakvu situaciju u drustvu iskljucivo zato sto je kompleksas i psihopata. Moglo je sve da bude isto kao do 2015, prirodno nagnuti mediji ka vlasti, kao sto su bili i pre njegovog dolaska na vlast, ali otvoreno sve za opoziciju i da se bar drzi neki nivo (kako je i bilo do 2015), ali on nije mogao da podnese da ga samozvana elita ne prima u svoje drustvo iako je on njima pruzio ruku i predlozio pakt, pa su se u njemu probudili kompleksi iz osnovne skole i onda je poceo da radi ovo sto radi i danas, samo je ludilo progresivno. To je jedini razlog, njemu to ne treba da vlada. Vladao bi jos lakse da se ne ponasa ovako
Nicklord Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, McLeod said: Da to krenu da rade konacno bi se u glavi prosecnog Srbende ostvarilo ono sto svaki od njih potajno misli - evo, akcija duboke drzave i stranih faktora, hoce da smaknu najveceg sina kojeg je Srbija ikada imala, e pa nece ga majci ne dam Vucica! Blacenje Vucica preko sredstava masovnog informisanja bi kratkorocno bilo jako kontraproduktivno. Jel se sećaš kad je Kurir pre nekoliko godina postao "opozicioni" na jedno 5 dana i kako se sve uzburkalo odmah?
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Nije se nista uzburkalo, samo su to iskoristili da na taj nacin naprave povoljniji dil sa SNS. Imas opozicioni Kurir na trafikama i danas u vidu Nove, pa nista.
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 43 minutes ago, McLeod said: Jos da mi objasnite kako ce Vucic da dobije jesnog novog glasaca preko medija u 2025. godini, pa da se razilazimo. Uopšte se ne radi o pridobijanju novih glasača nego o prividu monolitnosti i održavanju siromašnih pameću u konstantnoj psihozi neprestanim ispiranjem mozga, taktike koje se koriste u svim diktaturama baziranim na propagandi još od komunista, fašista i nacista. Svi mediji su bukvalno pretvoreni u Vučićev profil na društvenoj mreži, kako prdne tako se pojavi na naslovnoj strani svih medija i televizijama pride. 3
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Za odrzavanje te psihoze nisu potrebni mediji. Prosecan Srbenda je siromasan duhom i obrazovanjem i bez medija bi nasao da mu nesto smeta i da nadje razlog svoje bede u cija snajci, vatikanu i masonima. Bukvalno juce u Kragujevcu lik sutira plasticne posude sa vodom ostavljene za zivotinje na ulici "da mu se ne skupljaju dzukele u dvoristu" (dvoriste mu ogradjeno i jedno 100 metara dalje. Mediji samo "pomazu" da zlo izadje na videlo, mi smo svakako jadni, bedni i zli u velikoj meri.
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Nije tačno, a mogu da ti dam primer iz sopstvenog okruženja. Moja baba, koja je 2000. probijala Miloševićev kordon policije, moju mlađu sestru zove plenumašica i blokaderka iako je to nešto najbolje što se tom detetu dogodilo dosada u životu. Pitam se gde li je to čula, s obzirom da ne koristi društvene mreže?! Ima dvocifreni broj takvih i sličnih priča samo na ovom forumu na kom pišu sve samo ne prosečne Srbende. Medijska propaganda tog klasičnog formata ne radi jedino na generaciji Z, na svima ostalima funkcioniše itekako, samo što su stariji funkcioniše u sve većoj meri. 8
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 15 minutes ago, McLeod said: Za odrzavanje te psihoze nisu potrebni mediji. Prosecan Srbenda je siromasan duhom i obrazovanjem i bez medija bi nasao da mu nesto smeta i da nadje razlog svoje bede u cija snajci, vatikanu i masonima. ... Mediji samo "pomazu" da zlo izadje na videlo, mi smo svakako jadni, bedni i zli u velikoj meri. Ovo su generalizacije koje nemaju veze sa životom, kamoli da su nekakve činjenice. Preteruješ kao po običaju. Moja keva je isto prvi primer nekog ko je glasao protiv Zlobe svojevremeno, podržavala je Đinđića (dobro, ima i nacionalističko da ne kažem šizofreno cepanje da je Šešelj trebalo da bude predsednik, kad nisam pala sa stolice tad), a danas smatra da je psiho isti kao i svaki drugi, videla sam ja i gore, danas ti živiš bolje nego ikad. Suština opozicionih medija je zapravo pasivizacija stanovništva koje je istraumirano 90im, verovanje da je danas sve u redu. Samim tim svako ko se pobuni je pretnja tom prividnom posleratnom miru. Tako smo došli do toga da je u ovim okolnostima pasivnost = podrška sns, tu ima najviše ljudi. 2
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Gledate isuvise usko. To opet nema veze sa medijima. Mediji mogu donekle da pospese osecaj koji vec postoji. Vasi srodnici su nazalost bili takvi oduvek, samo su sad ostarili i postali jos konzervativniji. Protiv Slobe su bili i neki ne zato sto je ratove vodio, nego zato sto ih je izgubio. Neki koji su osetili na sopstvenoj kozi bedu pa se pobunili, a da nisu, bili bi "neutralni" kao i danas (cuti, bar se ne ratuje, a i ne zivi se lose, ne znam sta ovi hoce). Ponovicu vam glavni dokaz koji sam jos na pocetku ruske agresije pomenuo - niko ovde nije mislio da ce Rusija stvarno da napadne, niko ovde pre toga nije mrzeo Ukrajince, nasi mediji i tabloidi nisu imali nikakav bitan upliv u podgrevanju tog sukoba pre pocetka, ali i pored toga su listom Srbende osecale da treba da stanu na stranu svetlih ruskih ratnika protiv ukro nacista. Iako im apsolutno niko nije rekao. To su prosti psiholoski fenomeni gde pojedinac koji je inferioran trazi nacin da bude "dobitnik", pa makar i virtuelno. Vase babe, majke, strine, taste, tece, stricevi, ocevi, dede su mozda i iskreno i vrednosno bili za Djindjica, mozda i pre toga za Djurica, ali su se vremenom mozda razocarali, mozda postali ogorceni, njihovo nezadovoljstvo licnim zivotom ih je pretvorilo u oportuniste i "neutralne" ili podrzavaoce sekte. Mediji tu ne igraju ama bas nikakvu ulogu, izuzev one najnize navijacke da ti nadjes nesto/nekoga da mu vices tako je! ili se svadjas na ekranu, jer nemas nijednu drugu opciju, jer nemas nikakav drustveni zivot, sto je inace jos jedan razlog zasto matorci podrzavaju Vucica, jer im je on i sin i muz i unuce, jer su te "moji napustili". Edited 2 hours ago by McLeod
Pletilja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 20 hours ago, Perkos2 said: Za godinu dve neće ih ni biti, koga zanimaju informativni programi Korisne udiote sigurno ne zanima informativni program. Oni dobijaju informacije u message box u.
Geronimo Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Uzaludan posao, ali - pa zasto se Vucic ubio da kontrolise sve medije sa nac. frekvencijom, zasto gusi svaki drugaciji glas u medijskom prostoru? Odgovor je jednostavan, mediji su like Jedi mind tricks, they work on week-minded. Vucic je doktorirao medijsko ispiranje naroda, a da mnogima nije jasno da su isprani. Najbolji primer mi je njegov "rat" protiv RTSa - stavljanjem njih na stranu protestanata, a oni su ustvari pizde koji precutkuju i manipulisu istinom, on vitoperi raspodelu istine u medijima... Srednju vrednost raspodele (znaci ono 'normalno') stavlja duboko u spektar lazi i teorija zavere. A kad to postane nekom week-mindedu 'normalno' - evo gde smo. Slicnom tezom branim tabloidnu prirodu i po neki false news od strane NoveS - oni moraju da rastegnu raspodelu, da bi 'normalno' zaista bilo normalno... 2
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Znate ono, najprostije objasnjenje je najcesce i tacno? Nije tako uvek naravno, ali hajde da zamislimo diskusije radi da ovde jeste. Da bi se objasnila Vuciceva posebna fascinacija medijima i dovela u vezu sa njegovim rejtingom u meri da je kljucna za ostanak na vlasti, treba bas dosta mentalne akrobatike. Sa druge strane, stoji teorija da je Vucic samo kompleksas, narcis i psiho (sve znamo da jeste, potvrdjeno u praksi) i da se njegovo ponasanje u vezi medija moze objasniti time. Sta je jednostavnije, i sta je verovatno tacno?
Pletilja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Jos u februaru je AV rekao da ce N1 i ns potrajati "Do Novembra, Decembra ove godine". Iza ove katastrofe sa UG/UM definitivno stoji rezim i on licno. Zna da para vrti gde burgija nece. Licno, zgrozena sam na sta je sve spreman samo da ostane na vlasti i da se ne otkrije obim pljacke koju rade evo vec 13 godina. Ne znam sta cu ako zaista ugase N1 i nS i ako se ekipe tih redakcija ne snadju i ne nadju nacin da ostanu u etru. Jako mi znace novinari i reporteri obe redakcije. Od ranog jutre do kasne veceri su na terenu po svakavom vremenu, javljaju se iz cele Srbije, pracenje studentskih protesta a sada i gradjanskih su odradili savrseno s obzirom na uslove. Setite se samo Seratlica na biciklu. Oni su nase oci i ushi. To sto prate samo opziociono misljenje nije njihov izbor vec Vuciceva strategija, ni on ni iko njegov ne gostuju na tim tv i samo budala moze da kaze da je to zasto sto su oni ostrasceni, jednostavno, ta atmosfera je nametnuta od strane rezima i gadno otezava rad novinarima koji na prvom casu novinarskih studija nauce da mora da se cuje i druga strana. S obzirom da se radi o privatnom kapitalu, mi, gradjani nista ne mozemo da uradimo da sprecimo gasenje ovih Tv. Bice to samo jos jedna stavka na spisku zlocina rezima. Zlocina prtiv istine. 1
Pletilja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 16 minutes ago, McLeod said: Znate ono, najprostije objasnjenje je najcesce i tacno? Nije tako uvek naravno, ali hajde da zamislimo diskusije radi da ovde jeste. Da bi se objasnila Vuciceva posebna fascinacija medijima i dovela u vezu sa njegovim rejtingom u meri da je kljucna za ostanak na vlasti, treba bas dosta mentalne akrobatike. Sa druge strane, stoji teorija da je Vucic samo kompleksas, narcis i psiho (sve znamo da jeste, potvrdjeno u praksi) i da se njegovo ponasanje u vezi medija moze objasniti time. Sta je jednostavnije, i sta je verovatno tacno? Ovakvim stavom abolirate pre sbega Pink medijskog mastodonta. Tridesset godina ta televizija truje mentalno zdravlje nacije ogavstinama bez premca. Prirodan sled je Informer tv i njemu slicni. To puzajuce preuzimanje medijskog prostora u kome je Telekom izvodjac radova za potrebe rezima je kancer ovog drustva i sad smo u komi. Mozda nam bombe ne padaju na glavu, mozda nam tenkovi ne oru ulice ali mi smo u jezivom ratu za svaku dushu koja je istakla svoju cenu a ima ko da joj plati. To smo danas mi, gradjani srbije, Zrtve manipulacije javnim mnjenjem bez premca Edited 2 hours ago by Pletilja 3
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Da the Narod nece to da gleda, Pink bi bio drugacija televizija. Da vas podsetim, Pink je i u pocetku bio tres, ali nije imao informativni program.
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Meni je uvek išlo na živce da ljudi konstatuju neki problem a onda ništa ne rade (čak evo 13 godina u slučaju veze sns i medija). Da sam čekao da padne SNS nikada ne bih otišao iz zemlje. Isto važi i za medije- meni nikako ne ide u glavu da se nije našao niko ko može da otvori makar neku radio stanicu na net-u i da emituje program okrenut Zapadu a protiv ovih na vlasti (i u opoziciji kada skrenu sa kursa)? Zar mora baš svaki novinar ili da se udomi u neki RFE / VOA i zavisi od fondova ili pređe u neku korporaciju (UG/UM) i čeka da ih vlasnici prodaju konkurenciji? Upoređujući sa USA gde možeš u svakoj državi pronaći 2-10 nezavisnih radio stanica (i to bukvalno jer finansijski zavise samo od svojih slušalaca) na TuneIn-u, u Srbiji imaš neke pojedince koji prave ( i to jedva) program u trajanju 2-3 sata dnevno radnim danima, par kanala na YT i to je to. Gde su ti studenti ili profi novinari (sa exb92 npr.) da osnuju neku radio stanicu koja će imati društveno angažovani program? Ako mogu raznorazni za kratke forme na netu da žive od PayPala, zašto onda nikome nije palo na pamet da kreira program nezavistan i od državne pomoći i od NGO/donacija? Edited 1 hour ago by melankolic
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 18 minutes ago, McLeod said: Da the Narod nece to da gleda, Pink bi bio drugacija televizija. Da vas podsetim, Pink je i u pocetku bio tres, ali nije imao informativni program. Ne može odgovornost za bilo šta u politici da bude na onima koji nemaju apsolutno nikakvu političku ni finansijsku moć. Dobro, političku imaju, kad im Vučić servira najfiniji koks na srebrnom ajnceru i dopusti im da zaokruže broj pored njegovog imena na glasačkom listiću. Edited 1 hour ago by robespierre
Pletilja Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 34 minutes ago, McLeod said: Da the Narod nece to da gleda, Pink bi bio drugacija televizija. Da vas podsetim, Pink je i u pocetku bio tres, ali nije imao informativni program. Tres i jeste idealna podloga za kasniu manipulaciju informacijama. Kako drugacije? Javno mnjenje je socioloska kategorija koja se proucava bec decenijama i zloupotrebljava na nezamislive nacine shirom sveta. Mnoga zla savrremenog doba su udenuta bas u manipilaciju javnim misljenjem. Glavni insttrument su televizija a u 21 veku svetska mreza. Danas se i ratovi dobijaju manipulacijama javnosti putem elektronskih medija. Cilj manipulacije - stvaranje armije vec pomenutih korisnih idiota. Edited 1 hour ago by Pletilja
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Evo nekih kratkih pasusa iz knjige Spin Dictators - The Changing Face of Tyranny in the 21st Century, izdanje Princeton University Press. Quote Fujimori’s core base of support lay in the countryside and urban shantytowns. To reach it, he needed to control the main TV stations and tabloid papers. Beyond this underclass, Peru boasted a well- educated, Westernized upper crust. Fourteen percent of adults had a college degree in the early 1990s, about the same proportion as in Israel.55 Fujimori could not allow this informed stratum to undermine his support. But it had little chance of doing so with its highbrow publica tions like El Comercio, La República, and Caretas. Such fringe media— ignored by most Peruvians— posed little threat. “What do I care about El Comercio?” Montesinos mused at one point. “They have an 80,000 print run. 80,000 newspapers is shit.”56 Quote Sensing this, Fujimori set out instead to co- opt the media bosses. In the early 1990s, private businessmen owned six of Peru’s seven main tele vision stations. Montesinos bribed them to censor themselves. Officially in de pen dent, their broadcasts preserved at least a patina of objectivity. And, working indirectly, the regime benefited from the creativity of the private sector’s producers and writers. By the end of the de cade, Montesinos was paying more than $3 million a month to the TV stations for sympathetic coverage.64 All details were specified in formal— but top secret— contracts that the station owners signed. Each day at 12:30 p.m., they huddled with Montesinos to plan the evening’s news shows.65 As the 2000 presidential election approached, payments increased. One by one, the owners appeared in Montesinos’s SIN office to receive stacks of money. We know this because Montesinos videotaped himself bantering with the moguls as they stuffed cash into briefcases and plastic bags. In return, the owners let him direct their news coverage. They closed down investigative shows and benched their star reporters. One channel, América Televisión, received almost $23 million during the two pre- election years.66 To feign impartiality, Montesinos let one of the stations, Channel 5, invite opposition candidates on air. But their appearances were limited.67 Besides bribes in Peruvian soles or U.S. dollars, Montesinos provided other rewards. Sometimes he bartered an exclusive story or a tax write- off for positive coverage.68 For others, he intervened in court cases and arranged share purchases and debt refinancing. He even offered one TV station a unit of secret policemen to dig up stories. Government publicity contracts helped keep various media companies afloat. Indeed, the state became Peru’s largest advertiser, channeling cash to the loyal out lets. When that was not enough, Montesinos prodded private companies to advertise on pro- Fujimori stations.69 Nor did he neglect the printed media. Bypassing the snobbish elite, he cultivated the gutter press. The chicha papers, named after the corn beer popular with Andean mi grants, celebrated the vulgar culture of Lima’s streets. Titles such as El Chino (“The Chinaman”— this, despite his Japanese ancestry, was Fujimori’s nickname) and El Chato (“Shorty”) plastered Lima’s kiosks, flashing gaudy headlines above photographs of semi- naked women and crime scenes. Quote Elsewhere, other spin dictators engineered similar takeovers when co-optation failed. In Russia, the NTV tele vision network attacked Putin and his Unity Party during the 1999–2000 election campaigns. Once in office, the new Kremlin chief detained the station’s owner and pressured him to sell out to the state gas company Gazprom. With simi lar hardball tactics, Putin recovered another oligarch’s shares in the main state channel. Eventually, Gazprom’s media assets, including NTV, ended up in the hands of Yuri Kovalchuk, an old friend of Putin’s, whose media empire was by 2016 worth around $2.2 billion.80 NTV, the channel that had attacked Putin in 1999–2000, became known for documentaries smearing the president’s opponents. In Hungary, the role of media consolidator fell to one of Prime Minister Orbán’s old friends, Lörinc Mészáros. A former small- town gas pipe fitter, Mészáros quickly amassed a fortune of $1.3 billion, according to Forbes, a feat he attributed to “God, luck, and Viktor Orbán.”81 Together with two other government- linked businessmen, he snapped up all eighteen of Hungary’s regional papers in 2016–17.82 A company tied to Mészáros bought and closed the country’s largest opposition newspaper, Nepszabadsag.83 In Singapore, the company Singapore Press Holdings (SPH) owned almost all of the island’s daily newspapers. After Lee Kuan Yew passed a law entitling the government to reassign voting power among members of SPH’s board, loyal executives monitored the content themselves.84 Quote In Venezuela, economists Brian Knight and Ana Tribin found that closing the opposition TV station RCTV in 2007 boosted President Chávez’s ratings— but only when viewers could not switch to Globovisión, another opposition channel. Losing one critical TV station helped the incumbent—so long as no other was available.159 Quote In Italy, Berlusconi controlled six out of seven national TV channels for much of his tenure as prime minister— three state owned, and three from his own media empire.166 A leaked wiretap in 2010 recorded him yelling at the broadcast commissioner and demanding that state TV can cel shows about his corruption cases.167 When the switch to digital TV suddenly gave viewers access to many in de pen dent channels, the vote for Berlusconi’s parliamentary coalition fell by 5.5 to 7.5 percentage points— a sign of the impact the Berlusconi- controlled media’s slant had been having on public opinion.168 In the United States, Donald Trump repeatedly tried to discredit the mainstream media in order to under mine its credibility. He verbally assaulted journalists, accusing them of spreading “fake news,” and labeled them “enemies of the people.”169 Itd, itd. Ukoliko je neko zainteresovan za knjigu u PDF formatu neka mi se obrati porukom. 1
Son_of_a_gun Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Više želim da vjerujem da ovo ispod ima smisla nego što stvarno vjerujem u to.
Recommended Posts