DameTime Posted yesterday at 05:08 PM Posted yesterday at 05:08 PM 24 minutes ago, vilhelmina said: Nadam se da me neces pogresno shvatiti jer zaista ne zelim da pobijam to o cemu pises. To je tvoja prica, sasvim autenticna, svakako istinita i pretpostavljam prilicno uobicajena za Srbiju, ali ne i za uredjene, stabilne drzave. Zato se i ne slazem s tvrdnjom da nema veze s nepomenikom. Ima, utoliko sto se u tom ambijentu normalizuju stvari koje nisu normalne i na taj nacin se ljudima zamagljuje ono sto bi trebalo da bude realna slika drustva i pozicije pojedinca u njoj. Ne, definitivno nije normalno da ti zarada poraste tri puta za pet godina, sta god da si radila, koliko god si se trudila, unapredjivala svoje znanje i vestine, vesto pregovarala s poslodavcem, stagod. Tu svakako gresis, ali ne brinem za tebe jer ti neces iz toga izvesti zakljucak da ti je dobro i da zato ne bi nista menjala. Do tvog je personalitija i inteligencije sto uvidjas da je sve to ipak nakaradno. Ali neko drugi moze i drugacije da gleda na to, zar ne? Ono sto je normalno je otprilike sledece. U Svedskoj sam 21 godinu i za to vreme mi je zarada porasla tacno tri puta. Pri tome sam krenula od najnize placenih, nekvalifikovanih, fizickih poslova, menjala ih, selila se, naucila i usavrsila jezik, zavrsila jos jedan fakultet, opet menjala poslove, napredovala… I uz sve to, ”samo” tri puta veca zarada. Realno dva puta, jer je za toliko godina bilo i neke inflacije. Ili primer koji ce tebi biti blizi: Moja cerka je zavrsila gimnaziju i fakultet tj muzicku akademiju ovde u swe. Sasvim uobicajen put, nikakvi lomovi i skokovi kao u mom slucaju. Njena zarada je sada veca za oko 80% u odnosu na njenu prvu pocetnicku platu od pre 12 godina. I ona je menjala poslove, usavrsavala se i napredovala. Redovna godisnja povecana su ovde od dva do cetiri posto, kako kad, nista vise od toga. Promena posla je uobicajen nacin da se znacajnije uveca zarada, ali tri puta za pet godina, to ipak ne biva. Ono sto se u Srbiji dogadja jeste da se ljudima podvaljuje svasta, i onda se to naziva zaposlenjem i platom. Plus obavezni dodatak da je to tako u kapitalizmu. Pa bas i nije. Posao je u normalnoj zemlji ono sto se regulise pismenim ugovorom, uz postovanje vise zakona, i sto u slucaju spora moze da opstane na svakom sudu. U Srbiji posao moze da bude i usmeni dogovor s gazdom koji vazi danas, a sutra i ne mora. Ako mene pitas, to je obicno nadnicarenje, bez obzira da li beres maline ili projektujes mostove. U skladu s tim je i plata. Neto iznos s kojim se samo u Srbiji operise i nigde drugde u razvijenom svetu, nije plata. To je ono sto ti ostaje nakon sto platis poreze i doprinose. Dok god ljudi ne znaju koliko su ustvari zaradili, nece imati ni pravu sliku kako stvari u normalnim zemljama funkcionisu i gde su oni u odnosu na to. Odatle i mnoge zablude i nemogucnost poredjenja s drugima. A taj opsti zbunj nepomenik jako vesto koristi da oduzme argumente i zatvori usta sindikatima i svima koji bi imali nesto da prigovore ekonomskom tigru. Tek kad se stvari postave na zdrave noge moci ce i da se kaze da li je ljudima u Srbiji materijalno lose, ili bez veze kukaju. Isto tako i da li je onima koji tvrde da im je dobro stvarno tako dobro, ili jedu svoju supstancu pa ce im se sutra obiti o glavu. Jedino u sta sam sigurna i zato ponavljam (pri tome te svakako nerviram 😀) jeste da nije normalno uvecati soptvenu zaradu tri puta za pet godina. Ne nerviraš me 😁 Očigledno se nisam precizno izrazila, ili se iz nekog drugog razloga nismo razumele. Kada uporediš Srbiju sa Švedskom ili bilo kojom drugom uređenom državom, naravno da nije normalno. Ja prvenstveno u uređenoj državi ne bih imala toliko nisku početnu platu, pa da sad dođe do ovolike diskrepance. Druga stvar je redovni, godišnji porast iznosa plate od par %, što ovde nije uređeno, nego povišice dobijaš kad pripretiš otkazom ili nakon što promeniš firmu, pa izboksuješ tipa 20% višu platu. To je moj primer i primer većine mladih oko mene. Kad s jednim poslodavcem dođe do platoa, konkurišeš negde drugde i pregovaraš za platu bližu realnoj, po veštinama i svemu što donosiš na budućoj poziciji. Naravno, ja i dalje smatram da sam underpaid i oko toga se često natežem sa svojim poslodavcima 😁 All that being said, ne bih volela da imam istu platu kao pre 5 godina lol no i dalje smatram da sve to nema neke veze s nenadležnim psihopatom. Dugo se ovde vuku različiti "repovi", ne može se reći da ih je on izmislio, ali ih svakako maksimalno eksploatiše. Dodatna stvar i pravi pokazatelj loše ekonomske slike u ovoj zemlji je činjenica da moja plata danas vredi isto koliko i prošle godine u ovo vreme, iako sam dobila povišicu. Inflacija je tolika da se ta povišica bukvalno izgubila. P.S. U trenutnoj firmi svakog meseca na mejl dobijam payslip, gde tačno piše kolika mi je bruto zarada, poreska osnovica, koliko ide na poreze i doprinose na teret zaposlenog, a koliko na teret poslodavca itd. U Srbiji se svakako pregovara neto plata, strane firme češće traže da im prilikom prijave navedeš željenu bruto platu. 2
Ledd Posted yesterday at 05:42 PM Posted yesterday at 05:42 PM (edited) 23 hours ago, dali_man said: 100% tacno. Dva glavna razloga su: 1. Zanatlije i namajstoricavi ljudi koji su ostali u Srbiji i koji masno naplacuju svoje usluge, jer je Nemacka u poslednjih 10-ak godina lopatom utovarivala majstore balkance. 2. Mogucnost rada i zarade preko interneta. 1.Nije samo razlog to što ih nema mnogo već što su ljudi spremni da ih plate koliko kažu, a spremni su jer imaju. Ajde keramika, čukanje i varenje, mada ni to nije nešto komplikovano ali ranije smo recimo svi sami sebi krečili gajbe. Za to bar nije potrebna neka posebna tehnika, ne vređam ničiji zanat, ali tako je. Sada retko ko to radi sebi, nego zove majstore a to uopšte sada nije jeftino. Moj komšija je dao 250€ da mu okreče gajbu od 42 kvadrata što su oni odradili za jedan dan. Leb te jebo.. 🙂 Ljudi više ni tepihe ne peru sami, ranije je redovna bila pojava da kako dođe leto, tako jedva prođeš svakom drugom ulicom jer neko pere svoj tepih na ulici... 🙂 Ja to u zadnje vreme gotovo da ne vidim.. 🙂 Edited yesterday at 05:50 PM by Ledd 1
Smrtokapa Posted yesterday at 06:02 PM Posted yesterday at 06:02 PM 19 minutes ago, Ledd said: Ljudi više ni tepihe ne peru sami, ranije je redovna bila pojava da kako dođe leto, tako jedva prođeš svakom drugom ulicom jer neko pere svoj tepih na ulici... To ti je kapitalizam i podela rada. Radim ko konj da zaradim tu platu koja se približava evropskoj, dođem kući mrtav umoran nisam ni za šta, još mi samo fali tepih da perem. Srećom pa nemam tepih. 5 3 4
dali_man Posted yesterday at 06:12 PM Posted yesterday at 06:12 PM 3 minutes ago, Ledd said: 1.Nije samo razlog to što ih nema mnogo već što su ljudi spremni da ih plate koliko kažu, a spremni su jer imaju. Ajde keramika, čukanje i varenje, mada ni to nije nešto komplikovano ali ranije smo recimo svi sami sebi krečili gajbe. Za to bar nije potrebna neka posebna tehnika, ne vređam ničiji zanat, ali tako je. Sada retko ko to radi, nego zove majstore a to uopšte sada nije jeftino. Moj komšija je dao 250€ da mu okreče gajbu od 42 kvadrata što su oni odradili za jedan dan. Leb te jebo.. 🙂 Ljudi više ni tepihe ne peru sami, ranije je redovna bila pojava da kako dođe leto, tako jedva prođeš svakom drugom ulicom jer neko pere svoj tepih na ulici... 🙂 Ja to u zadnje gotovo da ne vidim.. 🙂 Slazem se, mada ipak mislim da dominanije na cenu utice nedostatak radne snage. Prosle godine sam za ugradnju klime cekao 3 nedelje, i to sam kao nasao vezu da "ubrzam". Proslog meseca zam zvao lika da mi zameni prozore, samo sto me nije oterao u tri lepe, u fazonu "da me zajebes do kraja avgusta". Za ovo o cemu ti pricas su jos frapantniji primeri Wolt i Glovo. Do pojave korone ovo nije postojalo. Danas ljudi koji tamo rade mogu da zarade bas dobru lovu ako se iscimaju, jer mnoge mrzi da mrdnu guzice i sami skoknu do prodavnice. 2
uncletima Posted yesterday at 06:13 PM Posted yesterday at 06:13 PM Tepih, zavesa I TV odavno u mojoj sobi ne stanuju. PS. Jedna molba, kad krenete te plahte da pisete, met'ite u spojler. Istrosim bateriju dok skrolujem. Hvala.
DameTime Posted yesterday at 07:28 PM Posted yesterday at 07:28 PM 1 hour ago, Smrtokapa said: To ti je kapitalizam i podela rada. Radim ko konj da zaradim tu platu koja se približava evropskoj, dođem kući mrtav umoran nisam ni za šta, još mi samo fali tepih da perem. Tako je, lutko!
Smrtokapa Posted yesterday at 07:41 PM Posted yesterday at 07:41 PM 12 minutes ago, DameTime said: Tako je, lutko! Kako zapravo radim i zarađujem:
Molina23 Posted yesterday at 07:54 PM Posted yesterday at 07:54 PM 2 hours ago, Ledd said: 1.Nije samo razlog to što ih nema mnogo već što su ljudi spremni da ih plate koliko kažu, a spremni su jer imaju. Ajde keramika, čukanje i varenje, mada ni to nije nešto komplikovano ali ranije smo recimo svi sami sebi krečili gajbe. Za to bar nije potrebna neka posebna tehnika, ne vređam ničiji zanat, ali tako je. Sada retko ko to radi sebi, nego zove majstore a to uopšte sada nije jeftino. Moj komšija je dao 250€ da mu okreče gajbu od 42 kvadrata što su oni odradili za jedan dan. Leb te jebo.. 🙂 Ljudi više ni tepihe ne peru sami, ranije je redovna bila pojava da kako dođe leto, tako jedva prođeš svakom drugom ulicom jer neko pere svoj tepih na ulici... 🙂 Ja to u zadnje vreme gotovo da ne vidim.. 🙂 Danas se neuporedivo živi brže nego pre 20, kamoli 30 i 40 godina. Toliko brzo da je jezivo i razmišljati o tome. Da je meni onaj klaj-klaj SFRJ/YU poslić sa brdo godišnjih, toplih obroka, odloženog plaćanja, plus žena domaćica kući sa zbrinutom decom, pa stigao bi dignem 2 sprata i ozidam vikendicu iz zezanja. Što bi rekla braća, 2
Koca Popovic Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 5 hours ago, melankolic said: @vilhelmina Ljudi u Srbiji kada govore o visini zarade u zemlji govore o neto zaradi ali kada govore o zaradi, recimo, u Skandinaviji (više hiljada €) onda misle na bruto. E to je meni nerazumljivo jer znaš i sama koliko ti ostane kada ti rebnu 30+ % poreza. Dobro, nešto ti i vrate kroz skatteoppgjør ali i to jednom godišnje… i to ako imaš savesnog poslodavca. 🧐 Nije mi jasno o kakvim savjesnim poslodavcima ti pricas. Kod povrata poreza poslodavac nema nista sa tim. Tu je strogo drzava koja izracunava porez.
Helena Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 5 hours ago, DameTime said: Ne nerviraš me 😁 Očigledno se nisam precizno izrazila, ili se iz nekog drugog razloga nismo razumele. Kada uporediš Srbiju sa Švedskom ili bilo kojom drugom uređenom državom, naravno da nije normalno. Ja prvenstveno u uređenoj državi ne bih imala toliko nisku početnu platu, pa da sad dođe do ovolike diskrepance. Druga stvar je redovni, godišnji porast iznosa plate od par %, što ovde nije uređeno, nego povišice dobijaš kad pripretiš otkazom ili nakon što promeniš firmu, pa izboksuješ tipa 20% višu platu. To je moj primer i primer većine mladih oko mene. Kad s jednim poslodavcem dođe do platoa, konkurišeš negde drugde i pregovaraš za platu bližu realnoj, po veštinama i svemu što donosiš na budućoj poziciji. Naravno, ja i dalje smatram da sam underpaid i oko toga se često natežem sa svojim poslodavcima 😁 All that being said, ne bih volela da imam istu platu kao pre 5 godina lol no i dalje smatram da sve to nema neke veze s nenadležnim psihopatom. Dugo se ovde vuku različiti "repovi", ne može se reći da ih je on izmislio, ali ih svakako maksimalno eksploatiše. Dodatna stvar i pravi pokazatelj loše ekonomske slike u ovoj zemlji je činjenica da moja plata danas vredi isto koliko i prošle godine u ovo vreme, iako sam dobila povišicu. Inflacija je tolika da se ta povišica bukvalno izgubila. P.S. U trenutnoj firmi svakog meseca na mejl dobijam payslip, gde tačno piše kolika mi je bruto zarada, poreska osnovica, koliko ide na poreze i doprinose na teret zaposlenog, a koliko na teret poslodavca itd. U Srbiji se svakako pregovara neto plata, strane firme češće traže da im prilikom prijave navedeš željenu bruto platu. Ima još nešto, ili bar ja tako vidim-klinci (izvinjavam se za izraz, ali pojačava poentu) se ne daju tj znaju da cene sebe. U vreme kad sam se zaposlila, nije mi bukvalno napamet palo da pitam za platu, bila sam srećna što radim. Današnja mladež odmah pita za platu, obaveze i beneficije. I ne libe se da ostave posao ako im nešto nije po volji. I lakše se stiže do EU. To je dobro za njih u ovako neuređenoj državi. Čak i ljudi koji rade fizičke poslove, imaju mogućnost da biraju. Ne opterećuju se toliko kućom, prosto žive... 3
NMX Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 22 hours ago, Plavi Dres said: Tačno je sve ovo o čemu pišete. Zato sam ja pre već nekog vremena rekao prijatelju da nama nije dovoljno loše. Otuda se ljudi bave po meni sad perifernim temama- ko je govorio na kom protestu i sl. Da nam je lošije verujem da niko na to ne bi obraćao pažnju. Nije taj DOS 2000. bio nikakvo zlato nego je dogorelo do noktiju. Tad i nije bio problem štrajk, jer gomila državnih fabrija jedva da je nešto i radila, a i plata u njima gotovo da nije bilo. E, fala k. više da ne smaram jedini oko ovoga Upravo tako. Iz nemanja drugih tema, narod priča oko toga ko je pričao na protestima, ko je desničarski majmun sa isusom, šta lupeta Lompar i ostalo. Ljudi došli prošetali, glasaće protiv AVa svakako kad budu izbori. I tu se aktivizam manje više završava (paradoksalno, ni ja nisam daleko od ovoga, nažalost to je tako). Što je neko ovde napisao, nije dovoljno loše bilo kome da bi se zaletao u ćacilend, šibao sa kerovima u punoj ratnoj opremi ili jurišao na državne institucije. 2000. narod nije imao ništa. Ni posao, ni pare, ni budućnost, ništa. Danas (svima je teško da prihvate jbg) nije tako. Pa možemo i dalje da se lažemo. Prošle godine milion ljudi u Grčkoj na moru. Svaki dan celo leto imaš 10+ letova sa BG aerodroma ka Turskoj, Egiptu, Palmi...to je 10x150 ljudi x1500 evra aranžman pa naviše (2-3 miliona evra dnevno)...Jbg, nije nam dovoljno loše a guzice bi da čuvamo od ćacija, pandura i batinaša. Što je takođe ok. Naš izbor, jbg. 7 1
DameTime Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago (edited) 9 hours ago, Helena said: Ima još nešto, ili bar ja tako vidim-klinci (izvinjavam se za izraz, ali pojačava poentu) se ne daju tj znaju da cene sebe. U vreme kad sam se zaposlila, nije mi bukvalno napamet palo da pitam za platu, bila sam srećna što radim. Današnja mladež odmah pita za platu, obaveze i beneficije. I ne libe se da ostave posao ako im nešto nije po volji. Da, relativno skoro sam ovo prokomentarisala sa kolegama na poslu. Mi smo svi manje-više milenijalci i kada smo kretali sa radnim obavezama, zapravo smo razmišljali slično kao ti. Počevši od Gen Z, nove generacije doslovno ne jebu živu silu, znaju šta hoće a šta neće. Što je nateralo i mnoge firme (poslodavce) da se prilagode, gledano od procesa regrutacije i selekcije sve do radnih uslova. Edited 13 hours ago by DameTime 5
vilhelmina Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago To o cemu pisete je ako ne svetski, onda bar evropski trend. Mladi postuju sebe i svoj rad, ne pristaju na bilo kakve uslove i umeju da se izbore za ono sto je njima vazno. Do tu je sve dobro i pozitivno, ali ja ovde u swe vidim i drugu stranu iste te medalje. Mladi nisu solidarni osim u najuzem krugu najblizih kolega, naravno mladih. Timski rad im je jaca strana samo dok sef gleda i to donosi licnu korist, inace ce ostaviti isti taj tim na cedilu bez da trepnu. Mnogo cesce od starijih koriste bolovanja, sto bas i nije logicno, i da ne nabrajam dalje jer ne zelim da ih kritikujem. Samo konstatujem da je za njih radna etika nesto drugo u odnosu na to kako je shvatamo mi stariji. 5
NMX Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Nije to lokalni trend, svakako. U firmi gde radim (multinacionalka) isti problem imamo po manje više svim kancelarijama. Tako da nismo mi to smislili. I u meni se onda bore dva vuka jedan kaže da i treba tako i da ne treba da ginu na poslu, spavaju po kancelarijama, rade prekovremeno i sve to za ne baš neke pare (otprilike sam ovde opisao svoje korporativne početke). Da treba da traže više i odmah i sad. A onda čujem i drugog vuka koji kaže da danas ima posla svuda, da su rekrodno niske nezaposlenosti (čak i u ovoj nedođiji), da je hroničan nedostatak i kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage. I da to (kao što sve ekonomske zakonitosti kažu) ima svoj neki rok i da je podložno promenama. A kada se promene budu desile (nešto se sitno već i dešava, posebno kod nas i IT sektor) poslodavci će opet biti baje koje će da se pitaju i diktiraju i onda će isplivati oni koji su ovo vreme iskoristili za nabijanje iskustva i znanja a ne za bleju uz late makijato jer im posao ne prija.
40Wins Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 15 hours ago, DameTime said: Druga stvar je redovni, godišnji porast iznosa plate od par %, što ovde nije uređeno, nego povišice dobijaš kad pripretiš otkazom ili nakon što promeniš firmu, pa izboksuješ tipa 20% višu platu. To je moj primer i primer većine mladih oko mene. Kad s jednim poslodavcem dođe do platoa, konkurišeš negde drugde i pregovaraš za platu bližu realnoj, po veštinama i svemu što donosiš na budućoj poziciji. Nije to samo kod nas: Spoiler Mislim da je ovako u bukvalno svakoj kompaniji na svetu. 😄 offtopic, mali savet: Inace primetio sam da u nekim ekonomsko/finansijski temama cesto propustis da das kontekst, kao u ovom slucaju sa Vili, gde je njoj nenormalno da ti 3x poraste plata za 5-6 godina, ali mozda ona u glavi ima osobu od 50 godina, koja sigurno to nece ostvariti, dok je sasvim ocekivano da neko ko tek ulazi na trziste rada, ako je perspektivan i normalan brzo napreduje u pozicijama i zaradama. (Sad insert iz Zone Zamfirove kad tetka Doke vice hadzi Zamfiru: Ti silazis niz merdEvine, a moj se Manco tek kaci!) Slicno kao za stanove gde si rekla da ti je renta XY EUR, i onda nama cudno jer je to cena pre za Kragujevac a ne Beograd, dok ne pojasnis da imas i cimerku, gde je onda jasno da je cena 2 x XY EUR. 1
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 5 minutes ago, 40Wins said: Nije to samo kod nas: Reveal hidden contents Mislim da je ovako u bukvalno svakoj kompaniji na svetu. 😄 offtopic, mali savet: Inace primetio sam da u nekim ekonomsko/finansijski temama cesto propustis da das kontekst, kao u ovom slucaju sa Vili, gde je njoj nenormalno da ti 3x poraste plata za 5-6 godina, ali mozda ona u glavi ima osobu od 50 godina, koja sigurno to nece ostvariti, dok je sasvim ocekivano da neko ko tek ulazi na trziste rada, ako je perspektivan i normalan brzo napreduje u pozicijama i zaradama. (Sad insert iz Zone Zamfirove kad tetka Doke vice hadzi Zamfiru: Ti silazis niz merdEvine, a moj se Manco tek kaci!) Slicno kao za stanove gde si rekla da ti je renta XY EUR, i onda nama cudno jer je to cena pre za Kragujevac a ne Beograd, dok ne pojasnis da imas i cimerku, gde je onda jasno da je cena 2 x XY EUR. Vili se ne slaže čak i kad je dobila kontekst 😁 Ali mogu da prihvatim savet, pošto znam da često umem u brzini da kažem stvari, jer moj mozak preeeviše toga hoće da kaže odjednom. 😊 Btw, što se tiče stana u kom živim, čak i sa činjenicom da nas je dve, i dalje živimo praktično za džabe, za 4 godine su mi povećali kiriju za 40e. Što je bila moja poenta tada, ako se dobro sećam. U životu imam više sreće nego pameti 😆
Chaos Is Me Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Nije ništa čudno da plata poraste nekom 3 puta za 5 godina ako je početna plata bila neka crkavica koliko se obično plaća entry level kod naših poslodavaca. To se ipak teško dešava u okviru istog poslodavca. 1
Chaos Is Me Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Ozbiljna prašina (sa pravom) se digla oko promene računa za uplatu EPS-u, gde se sa trezornog računa prešlo na račun u Alta (može se slobodno preimenovati u SNS) banci. Sad se još ispostavlja da je i taj račun EPS-a u blokadi. Možda ovde (još uvek) ne jedu ljude kao u nekim Okeanijskim pripizdinama ali je zato privredni kriminal na elitnom nivou. 12
melankolic Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 2 hours ago, vilhelmina said: To o cemu pisete je ako ne svetski, onda bar evropski trend. Mladi postuju sebe i svoj rad, ne pristaju na bilo kakve uslove i umeju da se izbore za ono sto je njima vazno. Do tu je sve dobro i pozitivno, ali ja ovde u swe vidim i drugu stranu iste te medalje. Mladi nisu solidarni osim u najuzem krugu najblizih kolega, naravno mladih. Timski rad im je jaca strana samo dok sef gleda i to donosi licnu korist, inace ce ostaviti isti taj tim na cedilu bez da trepnu. Mnogo cesce od starijih koriste bolovanja, sto bas i nije logicno, i da ne nabrajam dalje jer ne zelim da ih kritikujem. Samo konstatujem da je za njih radna etika nesto drugo u odnosu na to kako je shvatamo mi stariji. Sve je tačno što si rekla. Kod mene dođu ti letnji vikari, mladi momci i devojke za koje kroz priču saznaš da imaju ne znam kakve planove u karijeri, odmaraće se na Tajlandu i volontirali u Africi a onda posle samo nedelju dana rada u zdravstvu krenu da uzimaju bolovanja. Jbt, pa šta su oni mislili kada su se prihvatili posla (i prošli intervju)? Da će raditi na kozmetičkim tretmanima lica i biti instruktori yoge? I šta onda imaš? Mi koji imamo stalno zaposlenje se dovijamo (opet) sa manjkom radne snage, ekstra smene i preopterećenost bolesnicima. Kao, zaposlili smo ekstra radnu snagu dok su kolege na godišnjem a onda nam opet manjka ljudi. Ja sve vreme govorim da su mladi govna i da nam se svima crno piše pored njih takvih komformista. 1
Smrtokapa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Nisu mladi ni govna (što se npr. u Srbiji vidi po ovim protestima) niti su sad neki anđeli (što tek ima da osetimo na svojoj koži ), samo su drugačiji. A nama svakako sleduje old man yells at cloud sudbina (i to u najboljem scenariju). 4 3
melankolic Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Je ne govorim da su govna zato što su mladi nego se to odnosi na njihovu radnu etiku, brigu za drugog, empatiju. Tek kada osete muku na svojoj koži, tek onda dižu glas. Pa nije “nadstrešnica” dovela do blokada nego kada su sami ispendrečeni a pre toga se normalno studiralo kada su ubijena ona deca u školi, Sava mala i sve ove godine korupcije, pelena na radnim mestima, zatrovana voda i vazduh, hrana napunjena otrovima, kriminala, divljanja huligana, pretnji LGBT, NVO i novinarima. I onda me uhvati muka kada ih vidim na blokadama kako igraju odbojku i kartaju se, igraju kolce kao na svadbi a tamo u NS 16-oro izgubilo živote. 1
Mina D. Harker Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Počelo rušenje beogradskog Sajma Samo ruši, ni govora o nekakvom premještanju arhitektonski vrijednih elemenata građevine. A asfaltirali su kocke na Trgu koje je Vesić prepakivao. 1 1
Recommended Posts