Jump to content

Recommended Posts

Posted
26 minutes ago, Barkley#34 said:

Dalje, pojedincima, društvima i odnosima među zemljama je potreban neki sistem vrednosti kome se teži, ne samo ostvarivanje ogoljenih interesa jer bi se tada sve pretvorilo u opšti banditizam. Otud, smatram da zabrinutost koju ovde ljudi iznose nema veze sa ljubavlju prema Putinu i Siju, kako im se idiotski prebacuje nego strah da će neki sledeći potez, sproveden u novom kontekstu biti lošiji po čovečanstvo u odnosu na uklanjanje jednog razbojnika. 

Na kraju, mislim da nije tačno da u politici postoje isključivo interesi. Ekipa koja stoji uz ili iza Trampa takođe ima svoju vrednosnu agendu koju pokušavaju da prošire Amerikom i svetom, uostalom ne kriju da im je to cilj.

Ne mogu da se složim, a da ne bismo išli u oftopik mogu kao argument da podsetim na to kakve su sve ludake i mesare po Latinskoj Americi podržavale američke administracije tokom Hladnog rata. Pinoče, Stresner u Paragvaju,  građanski ratovi u Gvatemali i El Salvadoru, pa sve do ogoljenih narkoterorista u Nikaragvi za čiji račun je CIA dopremala kokain u SAD. Na kakvom je to sistemu vrednosti bazirana američka spoljna politika u Latinskoj Americi ako ne na primeni ogoljene sile u ime zaštite sopstvenih interesa? Dakle, ovo je pattern koji se neprestano ponavlja i nikome nije previše smetao dok ga nije primenio ''fašista'' Tramp. 

• Like 7
Posted
7 minutes ago, Tex_Willer said:

Dobar je jer ovim potezom se šalje i dublja poruka svima onima koji su uzurpurali svoje države zarad pre svega Kineskog uticaja.

Let's flip the coin - šta ako ovo bude "zeleno svetlo" baš toj Kini da krene na Tajvan? Ili npr. Indiji da krene po pakistanski deo Kašmira?

Mislim da ste malo požurili sa upisivanjem neke definitivne pobede.

• Like 4
  • Thanks 1
Posted
Just now, DameTime said:

Let's flip the coin - šta ako ovo bude "zeleno svetlo" baš toj Kini da krene na Tajvan? Ili npr. Indiji da krene po pakistanski deo Kašmira?

Zaboravljate svi vrlo važne parametre, zašto uopšte se Ukrajina još drži, a tek Tajvan.

Diktatorske zemlje, po pravilu su ekonomski užasne, pre svega naravno po svoje građane, animozitet je ogroman i ljudi vremenom sve vise žele promene.

Ukrajina nije razvijena, ali sam sentiment protiv vojne hunte iz Moskve je ogroman, dok Tajvan je vrlo razvijena zemlja i u Tajvanu bi se fino lomili zubi, ti ljudi bi žestoko branili svoje, a takodje bi imali podršku Amerike, koja svoje poslušnike ne ostavlja na cedilu kao ,,istočni giganti".

Porediti želju, htenje pa i sposobnost ratovanja Venecuele i Tajvana je slično kao porediti Srbina danas i Srbina iz prvog rata, jednostavno Srbin od pre 110g u vojnom smislu je daleko superiorniji od Srbina danas koji bi se u maloj meri i odazvao potencijalnom pozivu za rat( sasvim opravdano), dok npr Finci su značajno zagrizeniji, iako imaju mnogo više u potencijalu da izgube u odnosu na nas.

• Like 3
Posted

Poenta je što sada ne znamo kakvi će se dilovi praviti i koga će Amerika smatrati vrednim odbrane. Trampizam otvoreno zagovara dogovore velikih po biznis modelu pa ako nađu zajednički jezik sa Kinom, džaba Tajvancima opiranje. Isto kao što je pritiskao Ukrajinu da preda teritorije. Ne znamo do kada će ih podržavati i po koju cenu.

51 minutes ago, robespierre said:

Ne mogu da se složim, a da ne bismo išli u oftopik mogu kao argument da podsetim na to kakve su sve ludake i mesare po Latinskoj Americi podržavale američke administracije tokom Hladnog rata. Pinoče, Stresner u Paragvaju,  građanski ratovi u Gvatemali i El Salvadoru, pa sve do ogoljenih narkoterorista u Nikaragvi za čiji račun je CIA dopremala kokain u SAD. Na kakvom je to sistemu vrednosti bazirana američka spoljna politika u Latinskoj Americi ako ne na primeni ogoljene sile u ime zaštite sopstvenih interesa? Dakle, ovo je pattern koji se neprestano ponavlja i nikome nije previše smetao dok ga nije primenio ''fašista'' Tramp. 

Isto kao što nekima ne smeta čak ni kada Tramp uradi ovako nešto jer predstavlja "svetu Ameriku" čije se postupanje se ne sme kritikovati jer zaboga, odmah ispadneš ljubitelj istočnih diktatura. Ne slažem se da nikome nije previše smetalo kada su kučkini sinovi bili ok jer su naši kučkini sinovi jer je bilo žestokih glasova protiv takvog delovanja ali istina je da su mnogi žmurili jer se postupci "ideološki naše strane" ne smeju dovesti u pitanje, pa makar ispao svinjac kao u Iraku. U tome se slažemo.

Latinska Amerika je zbog svoje nerazvijenosti bila pogodan poligon za razne smicalice velikih, kao i još neki delovi sveta. Međutim, ako se ideja da je bitan isključivo goli interes proširi na ceo svet i ako se područjima koja su poprišta stalnih kriza oduzme verovanje da postoji mogućnost da se izgrade odnosi na drugačijim osnovama od "ćuti i slušaj" biće to zajebano za budućnost celog sveta, a Evropa će se ponovo naći u plamenu.

• Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, DameTime said:

Kini je zeleno svetlo dato jos 1971godine kad je Amerika sutnula Tajvan iz UN. Do tad je Tajvan predstavljao Kinu i imao pravo veta, ali posto je Niksonu trebala Kina kao kontra SSSR i zarad resavanja Vijetnama odluceno je da Tajvan je deo Kine a ne obrnuto.

Do tad je vlast u Tajvanu (vojna diktatura) bila u fazonu dogodine u Pekingu 😄

Edited by MeanMachine
  • Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, robespierre said:

Problem je sto tad je to bilo vise zbog hladnog rata pa se tolerisalo svasta po J.Americi, danas pak se od toga sto Kina kupuje naftu od Venecuele, to sto je Putin pre svega bratimio sa Madurom (na recima) , stvara nekakva fama o novom hladnom ratu. Koji crni nov hladni rat, pa Kuba se raspada a Kini pa i ovakvoj Rusiji ne bi bio problem da im posalju par milijardi godisnje, npr Trump opusteno daje Mileu 40 milijardi i tako mu spasi dupe.

Ali ajde sve to na stranu, ovo nije los potez jer su odblokirali Venecuelu i Maduro verovatno jeste nesto muvao sa drogom. Ali onda imas ovu izjavu i sta reci posle toga:

Edited by MeanMachine
  • Like 2
Posted

5 hours ago, MeanMachine said:

Rezim ce biti proamericki, pa ce za njega glasati deo glasaca koji ne glasaju za njih, a sirotinja i levicari ce i dalje da glasaju za rezim, vrlo lako nobelovka i ovi sto slave po svetu (Darkovi prijatelji, Angelini prijatelji) mogu da dobiju gadno otreznjenje. 

Nemam pojma kakvo otreznjenje ocekujes, nesto mislim da smo svi trezni. Sta ima lose u tome sto ce rezim biti pro-americki? Bolje nego pro-ruski ili kineski. Niko ne misli da je USA savrsena, ali jeste jedno od boljih uredjenja koje postoji.

I da usetam u pricu u Srbiji, gde stvarno ne mislim da mi je mesto, ali stalno to povlacite. Bolje da su dali Kusneru onu rugobu od zgrade, da su garantovali investicije I priblizili americi. Ne vidim nista lose u americkim vrednostima.

Ja sam davno, da li na starom forumu, bila napadnuta kad sam rekla da ljudska prava, samo postoje ako ih drustvo podrzava. To isto vazi za medjunarodna prava, nema sistema implementacije. Znaci probudite se. 

• Like 1
Posted
5 minutes ago, Angelia said:

I da usetam u pricu u Srbiji, gde stvarno ne mislim da mi je mesto, ali stalno to povlacite. Bolje da su dali Kusneru onu rugobu od zgrade, da su garantovali investicije I priblizili americi. Ne vidim nista lose u americkim vrednostima.

Ta rugoba je zakonom zaštićeno kulturno dobro.

Ne bi to bilo približavanje Americi, već Trampovim prijateljima.

I ne bi bilo približavanje Srbije, već samo ove kriminalne vlasti koja je jedna od najgorih u istoriji iste.

To nema veze sa američkim vrednostima, pošto računam da američke vrednosti nisu kršenje zakona i pljačka.

• Like 14
  • Thanks 4
Posted (edited)
31 minutes ago, Angelia said:

Nemam pojma kakvo otreznjenje ocekujes, nesto mislim da smo svi trezni. Sta ima lose u tome sto ce rezim biti pro-americki? Bolje nego pro-ruski ili kineski. Niko ne misli da je USA savrsena, ali jeste jedno od boljih uredjenja koje postoji.

Tebi izgleda ponekad mora da se bas objasnjava.

Nisam ja rekao da je lose sto ce biti proamericki, logicno da bude pogotovo kad su maltene komsije i kad je Amerika bila glavno trziste za njihovu naftu, nego sam rekao da sadasnji cavisti ce samo da promene dres. Na to sam mislio.

Dakle pitaj prijatelje iz Venecuele sta misle ako zemljom i dalje budu vladali cavisti samo su sad Trumpu dragi. Dakle sve manje vise ostane isto samo se dozvoli americkim kompanijama da udju u biznis sa naftom.

Cavisti bez sankcija pa jos sa americkim investicijama ce moci da kazu pa vidite kako smo zemlju izvukli iz bule i skoro sigurno dobijaju naredne izbore, ako budu morali da kradu (malo verovatno) ali ako budu pa sta je to, pa Benon i ekipa javno pricali da to trebaju i repsi da rade jer demsi sigurno kradu na izborima...

Edited by MeanMachine
Posted
19 minutes ago, Smrtokapa said:

Ta rugoba je zakonom zaštićeno kulturno dobro.

Stvarno? Zasto, ne razumem, rusevina je zasticeno kulturno dobro? 

19 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne bi to bilo približavanje Americi, već Trampovim prijateljima.

I ne bi bilo približavanje Srbije, već samo ove kriminalne vlasti koja je jedna od najgorih u istoriji iste.

To nema veze sa američkim vrednostima, pošto računam da američke vrednosti nisu kršenje zakona i pljačka.

Ne pricam o Trampovim prijateljima, Kusner je tu samo ime. On je dao ponudu. Ali mislila sam generalno na americke investitore. Umesto konstatnog okretanja ka Rusiji. To bi mozda pomoglo da se ljudi okrenu ka americkim, ili evropskim vrednostima. Americke vrednosti nisu krsenje zakona I pljacka, ali jesu u Srbiji. Nece ti se dopasti ovo sta kazem, ali korupcija je daleko vise uvrezena u mentalitet Balkana.

• Like 1
Posted
2 minutes ago, Helena said:

Ok, tekst je analiza stanja u državama južne Amerike, ne vidim poveznicu da delovanjem ludaka, osim da se moćnicima sve može i da se ne treba pozivati na zakon, jer čemu... :classic_sleep:

Elem, neko je pomenuo informer, pa evo :lol_2:

Sram ih bilo, poštenog čoveka da tako slikaju, dok ova spodoba je likovala kad je policija batinala mladost ove zemlje...

Čim je Vučićević protiv tebe, ti podrži tog, makar sam đavo bio.

• Like 5
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Kratak opis: https://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/savski_venac/zgrada_generalstaba_dobrovic.html

Stručnije: https://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2012/11/11-marko-matejic.pdf

Ne pricam o Trampovim prijateljima, Kusner je tu samo ime. On je dao ponudu. Ali mislila sam generalno na americke investitore. Umesto konstatnog okretanja ka Rusiji. To bi mozda pomoglo da se ljudi okrenu ka americkim, ili evropskim vrednostima. Americke vrednosti nisu krsenje zakona I pljacka, ali jesu u Srbiji. Nece ti se dopasti ovo sta kazem, ali korupcija je daleko vise uvrezena u mentalitet Balkana.

Nema šta da mi se ne dopada, ali valjda je cilj dda korupciju smanjimo. Kakva je to naopaka logika gde se korupcija i bezakonje smanjuju tako što se upravo korupcijom i bezakonjem omogući američkim investitorima da ulože?

Odosmo u oftopik, ali ovo može da se generalizuje, razlog zašto se preferira američki uticaj u odnosu na ruski / kineski nije (valjda) to što nam se sviđa njihova šarena zastava, već zato što je to manja šteta, odnosno pretpostavlja se da će se makar koliko-toliko poštovati neko pravo i pravda. U suprotnom, šta će bez te komparativne prednosti bilo kome američke investicije kada po istom principu ima već uhodane kineske sa tajnim aneksima, sitnim slovima, uništenjem okoline i robovskom radnom snagom?

• Like 2
Posted

Da, ta zgrada je zaštićeno dobro i može da se obnovi. Mada, u svetu ima primera zaštićenih ruševina u formi spomenika.

Američke firme posluju u Srbiji i delom su se privikle na korupciju. Behtel radi autoput na Moravskom koridoru i em što se kasni em je cena utrostručena. Dodatno, ni bivšem ambasadoru Hilu nije smetala koruptivna i proruska vlast, dobrano ju je podržavao.

• Like 1
Posted

Ако се не варам Венецуела је држава са највећим нафтним налазиштима у свету тренутно? Али чисто сумњам да то има некакве везе што су се нашли на америчком нишану?  😁

Posted (edited)

Ono što je nastalo u Teheranu, na Jalti i u Postdamu kao skup pravila kojima će se izgraditi međunarodi odnosi na ruševinama nekadašnje Lige naroda, prema mom skromnom mišljenju nije za međunarodno pravo ništa spektakularnije od, recimo, tekovina Vestfalskog mira. 

Ali da ni idemo u off, veliki su jednostavno na kraju WW2 doneli neke odluke prema kojima će se ustrojiti svetski odnosi, ali koje se neće nužno primenjivati na njih same. To se videlo odmah i tu nema dileme, jer je stvar postavljena kao kad tata kaže detetu da mora da ide na spavanje u devet sati uveče. A kad ga dete pita zašto i on ne mora da ode na spavanje u isto vreme, dobije veoma jednostavan odgovor:

Zato što sam - tata.

E, na tom tragu je i Tramp juče pokazao i Maduru, i Putinu, i Siju, i Vučiću, i mulama, i Kimu - ko je tata. Pa bi, iz tog ugla, dezavuisanje tog čina jednostavno bilo besmisleno kada je činjenica da je taj čin upravo fascinirao sve diktatore sveta, koji su bili ubeđeni da je tako nešto nemoguče jer će ih njihove vojske, policije, milicije i paravojne formacije čuvati po cenu reka krvi...

Ništa od toga nije se juče desilo. Naprotiv, dobili smo najspektakularniju vojnu akciju u istoriji vojnih akcija, u kojoj se jedan diktator izuva iz patofni dok leži u svom krevetu, i odvodi u noć usred prestonice njegove zemlje, bez žrtava i bez krvi, za vreme kraće od dostave pice po snegu ili kiši ako živite u predgrađu.

I vreme koje je bilo potrebno da reaguju Kina, Rusija i Iran, pokazalo je da su bili zatečeni takvim razvojem događaja, pa su morali da sačekaju sa saopštenjima jer nisu bili sigurni da li Tramp govori istinu kada kaže da je Maduro uhapšen, jer je to nemoguče učiniti u tako kratkom roku.

Pa iako je Madurovim drugarima zviznut šamar, kao i svima onima koji ga brane i koji urliču da treba da bude pušten iz zatvora, i Putin, i Si, i mule, i Vučić danas mnogo više poštuju i Trampa, i SAD i zapadni svet nego što su ih poštovali juče.

Oni, dakle diktatori, najbolje razumeju takve poruke. I pitaju se: a zašto to nismo i mi mogli... Zašto mi moramo da ratujemo četiri godine u Ukrajini i da se šunjamo oko Tajvana 70 godina, a Tramp svoju specijalku reši dok kažeš - Karakas.

Zašto je Tramp sada tata, a mi - deca koja moraju na spavanje u devet sati uveče.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 5
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted
8 minutes ago, dzoneee said:

Ако се не варам Венецуела је држава са највећим нафтним налазиштима у свету тренутно? Али чисто сумњам да то има некакве везе што су се нашли на америчком нишану?  😁

Pa rece Trump to je americka nafta. Dovoljno.

Ali stoji da im se Maduro "pametni" namestio za penal. Posle Norijege pa ovog pomilovanog iz Hondursa njemu padne napamet da mu se time bavi bratija kad se Trump vratio u belu kucu? 

Trump koji ima gadan pik na Madura zbog 2019...

Sa druge strane Venecuela okreni obrni mora naftu Americi da prodaje, ogroman potrosac a prakticno im je u dvoristu gde ces bolje od toga pa sve i da se Ameri lepo ovajde.

Zasto Maduro nije uspeo da se umili Trumpu posle 6 januara 2021 (kintica, mladjane venecuelanke) pa zato sto je dibidus. Mislim meni je brke nekako i zao, deluje mi da nije bas dorastao poziciji a obuo je cavezove cipele a ekonomija vec krenula da skripi ozbiljno...

Posted

Pa ako Madura naslijedi neko od dosadasnjih clanova rezima uz promjenu vanjskog kursa sa kineskog/ruskog na americki, onda je i vise nego ocito da je on direktno prodan od strane najblizih suradnika u zamjenu da se njih ne dira. U tom slucaju ni sama operacija hapsenja i skidanja nije nesto narocito impresivna nego je klasican dogovoreni igrokaz. 

• Like 1
Posted

Ovo jeste udarac i Kini i Rusiji. Rusiji savršeno odgovara da Maduro pravi haos u "SAD dvorištu" i da pride ima sankcije jer tako ima manje nafte na tržištu što diže cene i ruski udeo izvoza. Kina, u manjoj meri i Rusija, su gurnule Venecuelu u dužničko ropstvo iz kog ne može da izađe bez skidanja sankcija, a one se nikad neće skinuti dok god ta podrška ovog dvojca traje. Dakle ko upravlja Madurom ? Onaj ko mu omogućava da preživi a to su opet te dve zemlje. Niko nema ništa protiv da Kina nastavi da kupuje naftu ali je veliko pitanje da li će to ona hteti jer više neće biti moguće da se to radi upola cene i slične gluposti. Videćemo kako će se dogovoriti otplata duga to će verovatno dobiti nazad ali bez ucena kao do sada.

Venecuelanske naftne kompanije su namerno zapuštene od strane Rusa i one danas ne mogu da dostignu ni proizvodnju koju bi sama Kina htela da kupi. Procena je da mogu da proizvode 30% količina u odnosu na pre 20 godina kada je krenuo sunovrat Venecuele. To će se sada promeniti, ali je tu potrebno dosta uložiti novca a tokom ovih sankcija većina američkih kompanija se snašla i uvozi taj tip nafte od drugih. Postoji jedan deo naftaša koji su uvozili tu naftu iz Rusije, to je prestalo i mogli bi oni da investiraju u Venecuelu i počnu da uvoze tu naftu ali ne znam da li je to dovoljno jer je uvoz nafte iz Rusije bio jako mali.

Venecuela ima tešku naftu koja mora da se meša sa lakom naftom da bi mogla da lje da se obrađuje a to nije baš popularno u svetu. Takve rafinerije uglavnom imaju samo velike zemlje tipa SAD, Kina, Rusija, Indija i par evropskih zemalja.

Posted

Nisam bas strucan ali mislim da tesku naftu Ameri uvoze iz Kanade. Sobzirom da su rafinerije u mehiko/murika zalivu, valjda je venecuelanska nafta daleko jeftinija od te kanadske? 

Posted

Tu se prave ugovori koji traju i po par decenija. Ne može to baš tako da se menja. Postoji mougćnost da SAD da podsticaj za ulaganje u Venecuelu da se proizvodnja podigne i spusti cena (zajebe Rusija) ali to bi bilo dosta skupo i ne verujem da će Tramp to raditi. Vremenom kako ti ugovori sa Kanađanima budu isticali će se prebacivati na Venecuelu ali je Venecueli bitno da brzo dobije te investicije jer se tamo živi ekstremno bedno.

gledao sam neke YT-ere o životu običnog naroda i ono je na nivou najgorih delova Afrike.

Posted
5 minutes ago, MeanMachine said:

Nisam bas strucan ali mislim da tesku naftu Ameri uvoze iz Kanade. Sobzirom da su rafinerije u mehiko/murika zalivu, valjda je venecuelanska nafta daleko jeftinija od te kanadske? 

Potencijalna maksimalna eksploataciji njihove nafte dovodi do nerealno niskih cena na tržištu, verovatno i zbog toga su oni Rusima bili zlatna koka, da ne mogu proizvoditi ni blizu nekog optimalnog nivoa naftu.

Kako Rusiji tako i drugim proizvođačima ova situacija sigurno da ne odgovara, dok Evropi apsolutno ide na ruku, pogotovo ako je istina da je Venecuela u top 10 zemalja po rezervama gasa.

Vrlo je moguće da ce uskoro barel i na ispod 40 dolara pasti, a u Rusiji već sad je na tom nivou( valjda jer nemaju pristup Evropi, već prodaju Azijskim zemljama).

Verujem da ce Kina postati znatno agresivnija prema Rusiji, njima oni postaju sve potrebniji.

7 minutes ago, Klotzen said:

gledao sam neke YT-ere o životu običnog naroda i ono je na nivou najgorih delova Afrike.

Žive ljudi na bonovima, kao Poljaci pre 40g...

A navodno 70-tih godina, usled procvata cene nafte i optimalnih ulaganja u društvo, plate profesora su bile iznad plata istih u Francuskoj i Zapadnoj Nemačkoj.

Posted

Nisam strucnjak za latinoamericka pitanja (ali mogu da pogledam), ipak ovo ne citam kao neki samar Rusiji. Samar Kini da, ali Rusiji, cija je po svemu sudeci ova dopredsednica koja preuzima vlast? Pre ce biti da je ovakav "razvojni put sofera Nikolasa" posledica izravnog dogovora Trampa i Putina, a ne bi me cudilo da deblji kraj zbog svega na zalost ne izvuce Ukrajina. Trampu se nista ne moze verovati. Kakav je ludak, sutra da mu cefne vratice sofera Nikolasa u Venecuelu. 

Svima koji kubure sa naftom i gasom znacice otkljucavanje venecuelanskih postencijala - indirektno verovatno i nama, znacice sigurno i samoj Venecueli koja je nacisto propala, a kako citam i sama ta naftna postrojenja su pod Madurom dosla u jadno stanje. Jasno da je i Venecuelancima dokurcilo i da ih zabole ko ce vise da eksploatise tu naftu, samo da im vec jednom svane i da malo zivnu.