Jump to content

Tenis - OI Tokio 2021


Recommended Posts

@Plavi Golub Timski sportovi su nesto drugo, teoretski bi svi trebalo da dobiju priliku i zato i dobijaju medalje.

 

Tenis je individualni sport i nema razloga menjati miks izmedju meceva da bi svi dobijali sansu, a nema ni izmena u toku meca. Jedino u slucaju povreda ili umora, ali onda treba i kosarkaskoj reprezentaciji dozvoliti 16 igraca na OI.

 

@alcesta Naravno da ne bi bio apsolutni favorit, ali samo mu taj GS treba da bi se upisao u legendu za sva vremena. Sad, mi mozemo da kazemo i da je legenda jer je osvojio sva cetiri po dva puta, jer ih ima ukupno 20 ili jer ih je drzao 4 u isto vreme, po meni osvajanje 4 u jednoj sezoni ima tezinu kao osvajanje 10 ukupno, a svakako vecu tezinu nego da neko osvoji 8RG i 2 AO tokom 15 godina karijere. 4 u istoj sezoni je bukvalno nikada vidjena dominacija, da neko od pocetka do kraja godine urnise sve rivale na svim podlogama.

 

I zato mislim da nije trebalo da igra OI, lepo se upise u istoriju sa 2020. godinom u kojoj mu niko nije mogao nista i moze i da zavrsi karijeru kao najveci ikada, pa taman Nadal osvojio jos 5 RG.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

Ali ako ga/je zamenis jednom zbog povrede i bolesti i zamena ostane do kraja, bez puj pike ne vazi. Ne vidim tu prostor za preveliko taktiziranje.

 

Pa jbg nije skroz individualno ako ih je 2 u timu od iste sorte (drzave). Bilo bi individualno ako bi igralo npr jedno iz Nemacke, drugo iz Rusije, pa kao svakom svoja medalja u dublu.

 

Glupo pravilo za OI koje, mislim, drze zbog «kratke» klupe kod dosta zemalja.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

Sve je ok ovako, samo sto mora da bude fleksibilan raspored ako igrac igra singl i dubl, i dogura daleko. On ili ona, taj igrac mora da bude prioritet u pravljenju rasporeda i da se da najveca moguca pauza, pa cak i dan izmedju ako je moguce. Novak bi resio demone u glavi, nije on tip koji pada u depresiju, ako se i desi brzo prodje, i odlucio bi da igra taj dubl za trece mesto. Ovako, kada ga je to cekalo odmah za sat vremena samo je hteo da se skloni.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma meni nije sporno da im je raspored meceva debilan. Dobro nisu stavili samo pis pauzu izmedju meceva.

 

Derogiras disciplinu, a opet delis medalje u njoj. 
 

Ali ako je bolest ili povreda tu bilo koji razmak postaje irelevantan.

Edited by Plavi Golub
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, goldberg said:

I zato mislim da nije trebalo da igra OI, lepo se upise u istoriju sa 2020. godinom u kojoj mu niko nije mogao nista i moze i da zavrsi karijeru kao najveci ikada, pa taman Nadal osvojio jos 5 RG.

Ali neodlazak na OI nije jednak osvajanju USO, o tome govorim. USO mu je generalno loš turnir kad se uzme u obzir efikasnost u završnici. A i drugi nešto igraju, nije kao Vimbldon, ima više igrača koji mogu da ga dobiju. Možda bi bez Tokija došao u Njujork s većom aurom nego sada, ali bi pritisak to anulirao.

A ako dosad nije postao legenda za sva vremena, pa ne znam... ne sme legendarnost ni s kim da se deli, ili šta? Mora da bude baš nikad viđena dominacija, ništa manje nije dovoljno?

Ono što je jedino dobro u ovakvom ishodu jeste što ni taj pritisak i hajp u Njujorku neće biti gori od košmara koji je imao u ova dva dana. Samo da se sredi psihički i fizički i da pripazi gde baca rekete i loptice :default_sofa: pa dokle stigne. Što se mene tiče ovaj RG mi je dovoljan za celu sezonu i da ništa drugo nije osvojio :classic_cool:

Link to comment
Share on other sites

Kad govorimo o Nadalu, Federeru i Djokovicu, svaki od njih je imao potencijala da ima savrsene sezone, sto bi trebalo da im bude cilj.

 

Svako od njih je imao svoje prilike, a samo Djokovic jos uvek ima sansi da ima savrsenu godinu. Federer je bio zver u svom prajmu, ali taj Nadal i RG, a i nakon 2011. to jednostavno vise nije bilo to. Nadal je imao svoj period kada je dominirao, a Djokovic je sam sebe skoro pa sahranio kad je nakon 4 GS nestao na dve godine. Zato mi je i bilo drago sto je imao toliki zaostatak, sto mora da juri svaki turnir, jer bi inace doslo do opustanja i ako bi vodio u broju GS, jedne sezone bi osvojio AO i Wimbledon, druge AO i US Open, trece samo US Open i tako do penzije.

 

Meni je Laver jedan od najboljih i svakako sam po sebi legenda tenisa bez obzira na sve - covek je dosao i izdominirao u dve razlicite godine i nista van toga i postavio domaci zadatak svima.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, goldberg said:

Meni je Laver jedan od najboljih i svakako sam po sebi legenda tenisa bez obzira na sve - covek je dosao i izdominirao u dve razlicite godine i nista van toga i postavio domaci zadatak svima.

Uh sad, ovo je baš onako paušalna izjava :classic_biggrin: ispade da ništa nije radio između te dve sezone. Ne mogu se te okolnosti porediti sa modernim tenisom. Prvo, bio je broj jedan među profesionalcima dosta godina pre Open ere, a i pre toga među amaterima, iako po meni to ne bi trebalo uopšte računati jer je bilo presubjektivno medijski obojeno, ali neki stepen dominacije pokazuje.

Drugo, bez želje da omalovažim šta je uradio jer su neke druge stvari bile teže, recimo nepostojanje TB, tri od ta 4 slema bila su na travi. Naravno bile su te razlike između šljake i trave i raznih vrsta trave, ali mogao je zato i da igra sa kramponima kako mu je odgovaralo, nije bilo zabranjeno kao danas.

 

Prve godine kad je osvojio sva 4 slema to je bio amaterski nivo, znači najbolji profesionalci nisu smeli da učestvuju kao što kasnije ni on nije smeo (a mislim da je odmah posle toga prešao na pro tur iako nisam sad sigurna), i nosioci nisu igrali prvo kolo, znači trebalo je dobiti 6 mečeva, osim na USO gde je moralo 7. Na AO je bilo 48 tenisera u žrebu! (Verovatno ih više nisu mogli ni skupiti kad niko nije hteo da ide tamo). Opet, zato je imao neke mečeve gde su setovi izgledali tipa 16-14 pa 10-12 u gemovima, i tako po 4-5 setova, ne znam više ali svakako nije bilo walk in the park. Ipak konkurencija je bila daleko manja.

 

U svakom slučaju meni se ta '62. ne može porediti sa '69, jer ne samo što je bila Open era nego je pre toga osvojio i W , znači zamalo serija od šest slemova zaredom gde su učestvovali i profesionalci, dakle nivo dominacije neuporediv s prvom serijom, pa je to dovoljno da mu i progledamo kroz prste onaj žreb od 48 na AO :classic_biggrin: 

  • (edit: greška, prezupčila sam :classic_biggrin:)

 

Što sve ovo pišem (osim zato što imam gomilu posla i kad već moram da sedim za kompom naravno da ću da se zamlaćujem na forumu umesto da radim što mi se ne radi :ajme: ), pa samo zato što su velike razlike između tadašnjeg tenisa i današnjeg, i baš je teško porediti, ali mislim da je totalna greška izjednačiti ta njegova dva kalendarska slema po dostignuću, a drugo osim te dve serije slemova gde se zaustavio na 11 osvajao je i Pro slemove dok mu je bilo zabranjeno da igra "prave", tako da nije do njega što nije osvojio više. Svakako je bio konstantan, nije se pojavio na turu u te dve godine pa ništa :classic_biggrin:

 

 

Edited by alcesta
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, DameTIme said:

Ne bih znala, prvi put sam na forumu. xD

Ako je tako ne ide ti uopšte loše :classic_smile:

 

4 hours ago, Milica said:

 

  Reveal hidden contents

 

 

Ne razumem se u kladionice mozda se neko kladio na Novakovo zlato pa je pukao.. Nemam drugo objasnjenje za ovolike izlive "ljubavi" prema njemu. 

 

 


Da iskoristim kao šlagvort i početnu tačku ovaj deo “izlivi ‘ljubavi prema njemu”. Koliko pratim pisanja i navijačke naklonjenosti Novak je kritikovan, zaista ne videh izlive “ljubavi”, uglavnom od strane njegovih navijača, ne nekih napaljenih Srba nego bas pravih, iskrenih navijaca Novaka Djokovica, onima kojima je manje bitna zastava koja stoji pored njegovog imena. Zapravo su navijači ostalih igrača ili bili tihi ili su se potrudili da budu pomirljivi u svojim postovima.

@Darth Steva je imao kritički stav na temu ali znajući njega i njegove karakterne principe i vrednosti, kako u sportu tako i van njega, znam da 100% nije odredjeno iskljucivo time jer je reč o Novaku Djokovicu.

 

Lično sam veliki Djokovicev navijač i ne bih dozvolio da me neko karakteriše i procenjuje koliko sam “pravi” navijač, ili koliko imam prava da navijam za njega, a na osnovu nekih mojih stavova i izjava o odredjenim Noletovim potezima. Takodje ne bih dozvolio sebi da svoje principe menjam kako vetar duva, odnosno kako Novaku odgovara. Ako za nešto generalno smatram da je loše ili pogrešno isto će vaziti i ako je Novak u pitanju, ili bilo koji drugi sportista (za kojeg navijam), takodje prijatelj, porodica…

Ako smatram da je nedopustivo i dripacki bacati reket na tribine to ću reci i kad Novak uradi, ako mislim da je sabanski vikanje pravo u kameru “k**** si jači” najpre ću se možda nasmejati ali i reci da je sabanski. Ako neko krene da vrti šuplje priče da nije bitan broj GS nego način igranja i/ili način ponašanja reci ću da mogu da mu (Novaku) pljunu pod prozor čim ode na jedan GS više…

Kao sto sam za Jokica pisao da ne mislim da duguje bilo šta Srbiji i navijačima tako ni Novak ne duguje ništa ni Srbiji ni navijačima ni meni kao Srbinu. Nije dužan uopšte ni da ode na OI a posebno ni da osvoji medalju. Na ovim OI sam navijao za njega iskljucivo zbog njegovih dostignuća koja juri i njega samog.


Tako i u ovoj priči sa mix dublom, niti sam očekivao medalju niti je nakon svega ona bitna. A nisam ni očekivao da uopšte igra taj mix, da li je greska ili ne, posle svega gotovo sigurno da jeste, ali ako je pogrešio morao je do kraja da stane iza svoje odluke i podnese teret te greske, da podnese i ispoštuje ono čemu se obavezao. Opet ponavljam priča oko medalje, penzije, nagrade, ko je kome koliko učinio i sl, su nebitni u mom stavu, a čini mi se i kod velike većine onih koji na forumu zastupaju isto stanovište. Bitni su sportski i timski duh, i pre svega odgovornost, doslednost i ljudska solidarnost.

Na kraju krajeva ovo ne mora da važi samo u sportu već u bilo kojoj sferi života.
 

Možemo da tražimo opravdanja za Novaka, da se premorio, potrošio, da je povredjen (ovo je sam izjavio i lično nikad ne sumnjam u njegove povrede ali ruku na srce nije delovalo pri kraju da mu povreda smeta, zapravo ništa sem nenormalno dobrog servisa Buste nije smetalo da dodje do brejka u poslednjem gemu) ali prosto pogrešio je. Niko mu ne bi zamerio, barem na ovom forumu, da je izostao iz mix dubl turnira.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ridji said:

Ako je tako ne ide ti uopšte loše :classic_smile:

 


Da iskoristim kao šlagvort i početnu tačku ovaj deo “izlivi ‘ljubavi prema njemu”. Koliko pratim pisanja i navijačke naklonjenosti Novak je kritikovan, zaista ne videh izlive “ljubavi”, uglavnom od strane njegovih navijača, ne nekih napaljenih Srba nego bas pravih, iskrenih navijaca Novaka Djokovica, onima kojima je manje bitna zastava koja stoji pored njegovog imena. Zapravo su navijači ostalih igrača ili bili tihi ili su se potrudili da budu pomirljivi u svojim postovima.

@Darth Steva je imao kritički stav na temu ali znajući njega i njegove karakterne principe i vrednosti, kako u sportu tako i van njega, znam da 100% nije odredjeno iskljucivo time jer je reč o Novaku Djokovicu.

 

Lično sam veliki Djokovicev navijač i ne bih dozvolio da me neko karakteriše i procenjuje koliko sam “pravi” navijač, ili koliko imam prava da navijam za njega, a na osnovu nekih mojih stavova i izjava o odredjenim Noletovim potezima. Takodje ne bih dozvolio sebi da svoje principe menjam kako vetar duva, odnosno kako Novaku odgovara. Ako za nešto generalno smatram da je loše ili pogrešno isto će vaziti i ako je Novak u pitanju, ili bilo koji drugi sportista (za kojeg navijam), takodje prijatelj, porodica…

Ako smatram da je nedopustivo i dripacki bacati reket na tribine to ću reci i kad Novak uradi, ako mislim da je sabanski vikanje pravo u kameru “k**** si jači” najpre ću se možda nasmejati ali i reci da je sabanski. Ako neko krene da vrti šuplje priče da nije bitan broj GS nego način igranja i/ili način ponašanja reci ću da mogu da mu (Novaku) pljunu pod prozor čim ode na jedan GS više…

Kao sto sam za Jokica pisao da ne mislim da duguje bilo šta Srbiji i navijačima tako ni Novak ne duguje ništa ni Srbiji ni navijačima ni meni kao Srbinu. Nije dužan uopšte ni da ode na OI a posebno ni da osvoji medalju. Na ovim OI sam navijao za njega iskljucivo zbog njegovih dostignuća koja juri i njega samog.


Tako i u ovoj priči sa mix dublom, niti sam očekivao medalju niti je nakon svega ona bitna. A nisam ni očekivao da uopšte igra taj mix, da li je greska ili ne, posle svega gotovo sigurno da jeste, ali ako je pogrešio morao je do kraja da stane iza svoje odluke i podnese teret te greske, da podnese i ispoštuje ono čemu se obavezao. Opet ponavljam priča oko medalje, penzije, nagrade, ko je kome koliko učinio i sl, su nebitni u mom stavu, a čini mi se i kod velike većine onih koji na forumu zastupaju isto stanovište. Bitni su sportski i timski duh, i pre svega odgovornost, doslednost i ljudska solidarnost.

Na kraju krajeva ovo ne mora da važi samo u sportu već u bilo kojoj sferi života.
 

Možemo da tražimo opravdanja za Novaka, da se premorio, potrošio, da je povredjen (ovo je sam izjavio i lično nikad ne sumnjam u njegove povrede ali ruku na srce nije delovalo pri kraju da mu povreda smeta, zapravo ništa sem nenormalno dobrog servisa Buste nije smetalo da dodje do brejka u poslednjem gemu) ali prosto pogrešio je. Niko mu ne bi zamerio, barem na ovom forumu, da je izostao iz mix dubl turnira.

@alcesta Serena nije izdržala, koja godina beše tačno, zaboravila sam...A sve je bilo spremno za proslavu...

 

@RidjiA vidiš kume da BAŠ ne mora..

A ti tako dosledan sebi MORAŠ to da prihvatiš....

Edited by Helena
.....
Link to comment
Share on other sites

Novak Đoković je juče postavio još jedan rekord, sada je igrač sa najviše poraza na Olimpijskim Igrama u singlu. Ima ih čak 6! U petak se izjednačio na vrhu sa Federerom. 

Edited by Jurgen
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

@alcesta

 

Isto je bilo teško osvojiti Grend slem 1969. kao što je teško osvojiti Grend slem 2021:

- nije Lejver imao prednost zato što je mog'o da ima (i imao) krampone na patikama, tj nije imao prednost lakšeg kretanja na travi, jer su i svi ostali igrači mogli da imaju (i imali) krampone na patikama;

- nije bilo lakše zato što su tri slema bila na travi, jer, opet, svi su igrali RG i tri slema na travi. Nije bio, recimo, nijedan ekvivalent Medvedeva, koji bi bio zakinut jer se nijedan slem nije igrao na betonu, svi su bili "specijalisti" za travu.

- možda jeste valjani argument da AO 1969. stvarno nije bio u rangu ostalih slemova, ali, posle Lejvera, sve dok je AO bio "nebitan", niko nije osvojio ostala tri slema u godini (Borg je bio najbliži, da je pobedio neko finale US opena, išao bi u AUS po Grend slem, ali je stalno gubio ta finala).

 

Mislim, ako imaš iste uslove za sve, potpuno je isto teško nekom od 1000 tenisera (recimo da ih ukupno tol'ko na svetu ima), kakvo god da je njihovo tenisko znanje, da u toj konkurenciji osvoji Grend slem, kao što je teško da neko od 1M tenisera osvoji Grend slem u konkurenciji tih 1M tenisera.

 

 

@Ridji

 

NĐ ne bi osvojio 20 slemova da u glavi nema majndset "k... si jači". To što su mikrofoni na terenu raspoređeni i pojačani kao da je koncert a ne teniski meč i ponekad mu misao pređe u rečenicu (retko), to nije njegov problem. Isto važi i za bacanje reketa (koliko znam, ne gleda mu se kroz prste (i ne treba), uostalom bio je DQ prošle godine), cinične osmehe kad protivnik pogodi nekoliko linija zaredom (nikad to ne radi kod prve loptice), dranje na svoj boks i sve ostalo što može da nervira kod Nokse.

 

Nema psovanja, nema razbijanja reketa i ostalog, lov@pis, osmesi ka publici i boksu, sve kul = Noksa ima mnogo manje osvojenih slemova (a možda bukvalno ne bi osvojio nijedan).

 

------

 

Spoiler

I dalje ne vidim gde je to Noksa "pogrešio" ili ispao "nekorektan" osim što je izgubio 3 meča u dva dana. Ja nikad nisam čuo da se to u tenisu desilo. Bilo koja primena bilo kog opšteg stava na originalnu specifičnu situaciju može dovesti do pogrešnog zaključka (u Noksinom slučaju, do toga da je ispao "nekorektan").

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Kosjan Willavić said:

Ostace mu samo mocni Hale i Bazel 😛

 

Pa zajebavaj se ti ali kako dedi odlazi rekord za rekordom i to će neko potegnuti u GOAT diskusiji :lol_2:

 

6 minutes ago, vanjabarsa said:

gleda li neko finale ??

kod mene se gleda kosarka .....

 

Saša odličan, zaista. Uspeva da umiri servise Kačanova  u razmenama dominira. Voleli Sašu ili ne, baš zasluženo zlato, svaka čast. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Po meni Novak se precenio u smislu da je zaboravio da ima 34 godine a koliko sam shvatila nije imao tamo Ulija i Gorana i Eda i celu organizaciju oko sebe na koju je navikao i koja mu je vazna da bi on u tim godinama i dalje imao telo misice i glavu da i dalje bude top. Tamo su bili Marko i selektor, ne znam ko je jos bio ne racunajuci igrace. Sve u svemu njegova odluka koju je doneo iz silne zelje za medaljom da igra dubl sa Ninom je ocigledno bila glupost s tim sto je sebe zeznuo sa tim a ne nju. Oni nisu dosli tamo da bi igrali dubl, Nina je dosla da igra singl i zenski dubl, dan pre pocetka dubl mix meceva su oni objavili da  ce igrati  i dubl inace bi se Nina vratila u Beograd tako da ona po meni nista nije izgubila nego je dobila QF na Olimpijadi koji nisu uspela u svojim "disciplinama", i to je nesto, a samog sebe je Novak zeznuo ne zato sto se silno trosio u tim mecevima fizicki nego se trosio psihicki sigurno a i oduzimao sebi dragoceno vreme za rekuperaciju.  Igrati dva meca za redom dan za danom pod onoj vrucini i vlagi - to je bilo sumanuto po meni. 

Sto se tice bacanja reketa, to pokazuje koliko je bio puko, s druge strane one sablasno prazne tribine ne pomazu da budes pod kontrolom. Sve u svemu po meni Novak se precenio i zaboravio da ima 34 godine i time je zeznuo sebe na prvom mestu (nadam se da ce fizicki da se oporavi do USoa, mentalno hoce to ne sumnjam) i tim jer bi imao vise sansi za bronzu da nije igrao dubl, i neke kladionicare . Ninu nije zeznuo, to mi je maliciozno insistirati na tome. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, implant said:

@DameTIme pogrešio očigledno jeste, ali u čemu? Što je uopšte dolazio, što je igrao i singl i dubl? Ili što nije izašao da odigra i dubl a videlo se još posle Zvereva da je mentalno ćao zdravo?

 

Ja nemam problem sa tim da kažem da Novak zna da se nekada ponaša kao seljačina, da nije uvek korektan (naročito me nervira kada krene da se cinično smeje ako protivnik pogađa linije) ili da je debil što urla na boks...ali mi nekako ne ide uz njega da ostavi reprezentaciju tek tako, bez nekog debelog razloga. Mislim da je zaslužio makar benefit of the doubt dok ne dobijemo još informacija - a slažem se da nije baš OK umanjivati značaj dubla ili pisati kako Nini treba da bude čast da igra sa njim i slično.

 

Pogrešio je što je igrao miks dubl i precenio sebe i svoje telo i emotivno (psihološko stanje) - to je sa teniske strane. Sa strane ljudskog postupanja pogrešio je što je ispalio Ninu za meč za medalju, jbg zvuči glupo ali ako je već procenio da ne može da izgura oba meča, taj sa njom je trebalo da bude "bitniji". Sve ovo zvuči kao mi znamo najbolje šta bi Nole trebalo da radi no eto, mi svakako i komentarišemo ove stvari gledano sa strane. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...