Clash Posted Thursday at 12:48 PM Posted Thursday at 12:48 PM Ne vidim svrhu porediti BMK i njegove krajiške doskočice gde imaš 2 akorda i jedan ritam i tako u svakoj pesmi. Nije samo on nego cela ta krajiška bulumenta zvuči kao da ide jedna pesma bez prestanka. To nema veze sa muzikom. Takodje kao i sto dva tri pop rok gitarska gifa ne znače da je to dobro. Eto ta Vjetre sa Dinare ima takav tekst da ga pročitaš bez muzike pola bi reklo da je Tompson a pola da je BMK. 1
JPM Posted Thursday at 12:51 PM Posted Thursday at 12:51 PM Cela ta fama oko fašizma na koncertu Tompsona je prenaduvana, po meni. Čak i ako je on lično čistokrvni fašista i zaista zagovara tu priču, ja sam apsolutno stava da je većina ljudi otišla tamo pre svega jer im je podmetnuta priča o domoljublju i zajedništvu naroda. I ne vide nikakve dublje poruke u pesmama i muzici od proste pesme. Isto tako kad neko ode na koncert Svetlane, srpske majke, Ražnatović, on nema u glavi velikosrpsku, pročetničku agendu protiv Hrvata, već jednostavno nema muzički ukus. I to je normalno, ne vide svi umetnost u muzici niti potrebu da muzika bude umetnost. Neko samo hoće da urliče uz cajke. 1
DameTime Posted Thursday at 12:59 PM Posted Thursday at 12:59 PM Ceca u svojim pesmama ne promoviše velikosrpsku i pročetničku agendu protiv Hrvata, tako da je to poređenje potpuno promašeno. Ona kao politička ličnost i simbol 90ih jeste problem, da, ali nikad nije koristila muziku da promoviše takvu propagandu. Ne bih bila ni toliko sigurna da većina koja ide na Thompsonove koncerte nije svesna toga šta on promoviše, pre bih rekla da su desenzitizirani tj. nisu svesni koliko je to problematično. 6
Clash Posted Thursday at 01:01 PM Posted Thursday at 01:01 PM 8 minutes ago, JPM said: Cela ta fama oko fašizma na koncertu Tompsona je prenaduvana, po meni. Čak i ako je on lično čistokrvni fašista i zaista zagovara tu priču, ja sam apsolutno stava da je većina ljudi otišla tamo pre svega jer im je podmetnuta priča o domoljublju i zajedništvu naroda. I ne vide nikakve dublje poruke u pesmama i muzici od proste pesme. Isto tako kad neko ode na koncert Svetlane, srpske majke, Ražnatović, on nema u glavi velikosrpsku, pročetničku agendu protiv Hrvata, već jednostavno nema muzički ukus. I to je normalno, ne vide svi umetnost u muzici niti potrebu da muzika bude umetnost. Neko samo hoće da urliče uz cajke. Sve ok, ne kažem ja uopšte da je došlo pola miliona fašista na njegov koncert. Samo mi malo bezze da pričam o ustaši koji promiviše ustašluk da li bi bio uspešan muzičar da nije ustaša i da ne promoviše ustašluk. 1
Smrtokapa Posted Thursday at 01:08 PM Posted Thursday at 01:08 PM Ne bi bio uspešan da nema ustašluka, bar ne ovoliko, jer mu je to dalo početni zamah i zalet da dođe do statusa koji sada poseduje. Sada kada je jednom stekao ime, njemu uopšte nije potreban naci(onalistički) repertoar da bi bio popularan i koncerti posećeni mu. Može da izvodi i disko sevdalinke. 3
DJORDJE Posted Thursday at 01:09 PM Posted Thursday at 01:09 PM 4 minutes ago, Clash said: Sve ok, ne kažem ja uopšte da je došlo pola miliona fašista na njegov koncert. Samo mi malo bezze da pričam o ustaši koji promiviše ustašluk da li bi bio uspešan muzičar da nije ustaša i da ne promoviše ustašluk. Pa jeste bzvze , ali nije bas jedinstven slucaj. Polanski je dobar reditelj i pored toga sto je pedofil. Pre dvaJes godina bila opasna svadja na forumu oko toga.
robespierre Posted Thursday at 01:16 PM Posted Thursday at 01:16 PM 1 minute ago, DJORDJE said: Pa jeste bzvze , ali nije bas jedinstven slucaj. Polanski je dobar reditelj i pored toga sto je pedofil. Pre dvaJes godina bila opasna svadja na forumu oko toga. Polanski, koji je vrhunski reditelj, u svojim filmovima ne promoviše pedofiliju. S druge strane, Lolita je jedno estetsko uživanje u pedofiliji, a napisao je čovek koji nije bio pedofil. Ja sam uvek za ekstremne ideje i transgresivnost, ali u umetnosti. Perković je vulgarni ustašluk sumnjivog do nikakvog estetskog kvaliteta. 8
JPM Posted Thursday at 01:16 PM Posted Thursday at 01:16 PM 14 minutes ago, Clash said: Sve ok, ne kažem ja uopšte da je došlo pola miliona fašista na njegov koncert. Samo mi malo bezze da pričam o ustaši koji promiviše ustašluk da li bi bio uspešan muzičar da nije ustaša i da ne promoviše ustašluk. Jasno, nisam ja ni mislio da odgovorim tebi nego dajem svoja dva centa.
Ludi za Poli Posted Thursday at 01:26 PM Posted Thursday at 01:26 PM Sam kvalitet muzike kamenjarskog glazbenika se ne razlikuje nesto previse od poskocica Bijelog Dugmeta minus onih par izuzetaka gdje su se nekako zajebali i legit napravili nesto kvalitetno. Generalno je slusljiviji od BMK i onog stenjanja medvjeda koji neki nazivaju muzikom. 1
JPM Posted Thursday at 01:27 PM Posted Thursday at 01:27 PM 26 minutes ago, DameTime said: Ceca u svojim pesmama ne promoviše velikosrpsku i pročetničku agendu protiv Hrvata, tako da je to poređenje potpuno promašeno. Ona kao politička ličnost i simbol 90ih jeste problem, da, ali nikad nije koristila muziku da promoviše takvu propagandu. Ne bih bila ni toliko sigurna da većina koja ide na Thompsonove koncerte nije svesna toga šta on promoviše, pre bih rekla da su desenzitizirani tj. nisu svesni koliko je to problematično. Jasno, ali i ne mora da promovise. Svako ko zeli da gleda siru sliku nece sebi dopustiti da ode na koncert takve osobe. Svako kome su njene pesme simpaticne i samo gleda kroz tu prizmu, otici ce. Isto tako i ovde. Tako da to trenutno sablaznjavanje nad Hrvatima zbog jednog koncerta je bas preterivanje. Uopste ne ulazim u kulturolosku sferu dogadjaja, ljudi vole kic muziku i to je to.
A sad Posted Thursday at 01:43 PM Author Posted Thursday at 01:43 PM Tompson i BMK ne mogu da se porede ni u kom smislu. Tompson je muzicar sa politickom agendom cija skoro svaka pesma nosi neku politicku poruku. I Djordje je u pravu veci problem od njegovih pesama jeste ustaska ikonografija koja ga prati. Pesme jesu nacionalisticke, ali osim nekoliko stihova u domenu potpuno prihvatljivig patriotizma. Sve ono sto on prica, i celokuona poruka koju salje je vec druga prica i tu ima promocije ustastva. Tompson i njegov bend su odlicni muzicari i Mek je u pravu, da imaju drugacije pesme takodje bi bili popularni. Ali odabrali su da guraju nacionalisticku agendu, medjutim nisu jedini u tome ali su ipak mnogo popularniji od svih ostalih koji guraju tu agendu bas zbog dobre muzike koju prave. BMK je poceo karijeru sa nekoliko zaista odvratnih pesama. Medjutim on te pesme vise ne peva. Ima nekoliko nacionalistickih pesama, a ostale pesme su mu o alokoholisanju, kocki i poneka ljubavna pesma. On je skroz promenio repertoar i najpopularnije pesme su mu one koje nemaju veze sa nacionalizmom. Uz to on je hronicni alkoholicar bez nekog cilja. Koriste ga za svoju politicku agendu, ali njegove pesme vecinom nemaju politicke poruke. Njegova publika su uglavnom ljudi iz krajine i poreklom iz tih krajeva. BMK i Tompson ne mogu u istu recenicu ni u muzickom, ni u politickom smislu, a ni sto se popularnosti tuce. 6 1
DJORDJE Posted Thursday at 01:46 PM Posted Thursday at 01:46 PM 29 minutes ago, robespierre said: Polanski, koji je vrhunski reditelj, u svojim filmovima ne promoviše pedofiliju. S druge strane, Lolita je jedno estetsko uživanje u pedofiliji, a napisao je čovek koji nije bio pedofil. Ja sam uvek za ekstremne ideje i transgresivnost, ali u umetnosti. Perković je vulgarni ustašluk sumnjivog do nikakvog estetskog kvaliteta. Imas pravo, hteo sam da kazem da neko moze biti dobar pevac/glumac/sportista , a istovremeno govno od coveka.
DameTime Posted Thursday at 01:51 PM Posted Thursday at 01:51 PM Morala bi da promoviše, kako bi ušla u isti koš sa BMK i MPT. A pogotovo ne vidim smisao u ovom analiziranju njihove muzike na nivou Bijelog dugmeta ili Balaševića, koji čak nemaju ni tu političku ulogu kao Ceca. Moš misliti, umesto Šešelja/Tuđmana postali su muzički izvođači. Što se tiče desenzitiziranosti koju sam spomenula u prethodnom postu, evo privatne anegdote. Sticajem okolnosti sam već dva puta radila u hrvatskim firmama, znači polovina kolega mi je u zagrebačkoj kancelariji. Svi znamo da oni povodom "proslave" Oluje po zakonu imaju slobodan dan, niko to nikad nije pominjao ni komentarisao naglas. I kolega na nekom sastanku mrtav-'ladan pita koleginicu: A vi nemate slobodan dan? Na šta mu ona odgovara: Mi ne slavimo Oluju. Tu je nastala onako prilično neprijatna tišina. Šta nam ova anegdota govori? Taj kolega nije bio nikakav promoter ustaštva ni fašista, ali jeste pokazao karakteristiku koja je prilično česta u hrvatskom društvu - nedostatak osvešćenosti šta za "drugu stranu" predstavlja ono što oni nazivaju slobodom. 2
Mina D. Harker Posted Thursday at 02:06 PM Posted Thursday at 02:06 PM Istina, malo smo odlutali od poente diskusije. 9 minutes ago, DameTime said: Morala bi da promoviše, kako bi ušla u isti koš sa BMK i MPT. A pogotovo ne vidim smisao u ovom analiziranju njihove muzike na nivou Bijelog dugmeta ili Balaševića, koji čak nemaju ni tu političku ulogu kao Ceca. Moš misliti, umesto Šešelja/Tuđmana postali su muzički izvođači. Što se tiče desenzitiziranosti koju sam spomenula u prethodnom postu, evo privatne anegdote. Sticajem okolnosti sam već dva puta radila u hrvatskim firmama, znači polovina kolega mi je u zagrebačkoj kancelariji. Svi znamo da oni povodom "proslave" Oluje po zakonu imaju slobodan dan, niko to nikad nije pominjao ni komentarisao naglas. I kolega na nekom sastanku mrtav-'ladan pita koleginicu: A vi nemate slobodan dan? Na šta mu ona odgovara: Mi ne slavimo Oluju. Tu je nastala onako prilično neprijatna tišina. Šta nam ova anegdota govori? Taj kolega nije bio nikakav promoter ustaštva ni fašista, ali jeste pokazao karakteristiku koja je prilično česta u hrvatskom društvu - nedostatak osvešćenosti šta za "drugu stranu" predstavlja ono što oni nazivaju slobodom. Ovo vidim kao jedan zaokružen i razuman post koji nas vraća na suštinu problema. I ne bih voljela da vidim još neko "o jbt" ispod njega. Što se tiče Dugmeta, potpuno se slažem sa Polijem u vezi benda, zato sam i lajkovala 🙂 A imala sam privilegiju da ne čujem muziku T. i BMK, čak ni greškom. Samo sam slušala one Vis Niprije koji su napravili presmiješne prepjeve i parodiju te glazbe.
Cyber Posted Thursday at 03:32 PM Posted Thursday at 03:32 PM Na bivsem forumu sam svojevremeno napisala da je Srbija premala zemlja da bi silikonska udova imala onoliku publiku (bese neki koncert na Uscu?). Da ne pominjem i ostale estradne cajke i kicerajsku uzurpaciju javnog prostora. Za jedno relativno malo drustvo je devastirajuce kad svakojaki virtuozi jauka i emotivne konfzuije uspeju da omame kriticnu masu i lise je svakog dostojanstva, apelujuci na najnize strasti. Malo ritma i mnogo autotjuna, malo plastike i pevaljka koja zna da udara tacno tamo gde boli – primitivne zvucne tapete sa skromnim umetnickim dometom. Tuzno i smesno. I dok se vokalne cajke zadrzavaju u domenu loseg muzickog ukusa, onaj pre neko vece u hipodromskoj ekstazi igra na kartu kolektivne amnezije. Tu prestaje da bude smesno, jer to izlazi iz domena estradnog kicha i ulazi u nesto neuporedivo mracnije. Ako je na koncert doslo 500.000 ljudi, a Hrvatska ima oko 3.870.000 stanovnika, to znaci da je oko 13% nacije odlucilo da tog dana parkira mozak i pohrli na hipodrom pretvoren u hram kolektivne amnezije. Spoiler Stvar potaje jos ozbiljnija kad iz racunice izbacimo bebe, bake i deke => deca do 14 godina cine oko 14%, a stariji od 65 oko 23% populacije. Ostatak cini starosna grupa (15–64 godina) sa oko 2,4 miliona ljudi. Posetioci koncerta se najverovatnije nalaze u toj grupi, te 500.000 posetilaca znaci da je svaka peta osoba tog uzrasta bila tamo. Svaka peta! Neko je pominjao da su neki dosli iz dijaspore, ali cak i da hipoteticki kazemo da je 100.000 njih doslo iz dijaspore na krilima ideologije, i dalje ostaje oko 400.000 domacih entuzijasta koji se pale na pesme koje zvuce kao da su pisane u rovovima kolektivne psihoze. Kako god racunali, to ne menja sustinu - ne radi se o nekoj sacici zaludjenika. I ovde vazi ono sto sam onomad rekla za raspevanu silikonsku dolinu u Srbiji – premala je Hrvatska za toliku publiku. A narocito za takvu publiku i takvu ikonografiju. Skoro pa popis stanovnistva, ali sa razglasom i domoljubnim karaoke transom. Rece pre neki dan jedan hrvatski profesor da je to bio ”koncert povijesnih slijepaca”. S tom razlikom sto slepilo u ovom slucaju nije biolosko, nego samovoljno. Videli su sve i aplaudirali sa sve pristunima iz najviseg drzavnog vrha. Normalizovali istorijski izraubovanu politicku agendu. Da antropoloska tragedija bude veca, imaju sve uslove da se uljude i budu deo evropskog demokratskog drustva. A oni izabrali da pevaju – unazad. Pa sto od gotovog prave veresiju? Dio mio, che disastro! 3 1
DJORDJE Posted Thursday at 05:23 PM Posted Thursday at 05:23 PM 3 hours ago, DameTime said: Što se tiče desenzitiziranosti koju sam spomenula u prethodnom postu, evo privatne anegdote. Sticajem okolnosti sam već dva puta radila u hrvatskim firmama, znači polovina kolega mi je u zagrebačkoj kancelariji. Svi znamo da oni povodom "proslave" Oluje po zakonu imaju slobodan dan, niko to nikad nije pominjao ni komentarisao naglas. I kolega na nekom sastanku mrtav-'ladan pita koleginicu: A vi nemate slobodan dan? Na šta mu ona odgovara: Mi ne slavimo Oluju. Tu je nastala onako prilično neprijatna tišina. Sediste moje firme je u UK, 250 godina kasnije takva pitanja izlete za 4ti juli, u sali ili slucajno, ali redovno.
Drug Crni Posted Thursday at 06:01 PM Posted Thursday at 06:01 PM (edited) MPT je pre svega profesionalni ustaša. Na koncertu je bio ogroman broj Hrvata iz BiH..verovatno dosta više od 100k Edited Thursday at 06:01 PM by Drug Crni 3
Drug Crni Posted Thursday at 08:08 PM Posted Thursday at 08:08 PM (edited) Stariji da se podsete, a mladi da prvi put vide ove dve Latinice posvećene Tompsonu. Prva dva klipa su zapravo jedna emisija iz 2004.godine, a druga je iz 2008.godine. Nažalost, drugoj emisiji fali drugi deo 2008 Edited Thursday at 08:14 PM by Drug Crni slovo
Helena Posted Thursday at 08:20 PM Posted Thursday at 08:20 PM 6 hours ago, A sad said: Tompson i BMK ne mogu da se porede ni u kom smislu. Tompson je muzicar sa politickom agendom cija skoro svaka pesma nosi neku politicku poruku. I Djordje je u pravu veci problem od njegovih pesama jeste ustaska ikonografija koja ga prati. Pesme jesu nacionalisticke, ali osim nekoliko stihova u domenu potpuno prihvatljivig patriotizma. Sve ono sto on prica, i celokuona poruka koju salje je vec druga prica i tu ima promocije ustastva. Tompson i njegov bend su odlicni muzicari i Mek je u pravu, da imaju drugacije pesme takodje bi bili popularni. Ali odabrali su da guraju nacionalisticku agendu, medjutim nisu jedini u tome ali su ipak mnogo popularniji od svih ostalih koji guraju tu agendu bas zbog dobre muzike koju prave. BMK je poceo karijeru sa nekoliko zaista odvratnih pesama. Medjutim on te pesme vise ne peva. Ima nekoliko nacionalistickih pesama, a ostale pesme su mu o alokoholisanju, kocki i poneka ljubavna pesma. On je skroz promenio repertoar i najpopularnije pesme su mu one koje nemaju veze sa nacionalizmom. Uz to on je hronicni alkoholicar bez nekog cilja. Koriste ga za svoju politicku agendu, ali njegove pesme vecinom nemaju politicke poruke. Njegova publika su uglavnom ljudi iz krajine i poreklom iz tih krajeva. BMK i Tompson ne mogu u istu recenicu ni u muzickom, ni u politickom smislu, a ni sto se popularnosti tuce. Ako sam ja ispratila, on se pre koncerta razišao sa originalnim bendom.
Recommended Posts