Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

6 minutes ago, FrediB said:

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/energiewende-linde-baut-in-leuna-den-weltweit-groessten-wasserstoff-elektrolyseur/26794320.html?ticket=ST-749189-oKTG3ABCcVjTlSgeM60w-ap5

 

U Nemackoj se upravo zavrsava najveca fabrika vodonika koja direktno konzervira energiju iz vetrenjaca/solara u vidu vodonika:

To je kljucna tehnologija koja ionako menja gas u proizvodnji celika, amonijuma/djubriva a sada je za ocekivati da ce investicije skociti u nebo.

Linde je inace glavna firma koja je opremila najmodernije ruske gasne instalacije a sada se povukla.

Rusokolonasi negde drugde. 

Vodonik dobijen elekrolizom je mnogo skuplji od prirodnog gasa i nema nikakvu upotrebu u proizvodnjiprirodnih djubriva.

Hemija za osnovnu skolu.

:default_coffee:

  • Like 3
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 

32 minutes ago, erwin said:
Zapadne zemlje se ne pretržu od jurenja da garantuju bezbednost Ukrajine od Rusije.
 

 

 

Ne postoji bolja varijanta za Rusiju nego da naprave neki mirovni dogovor sa Ukrajinom pa da se ispostavi da Amerikanci i Britanci ne žele da potpišu bezuslovne odbrambene garancije.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Angelia said:

Ako napadnes suverenu zemlju bez pravnog razloga, to je vec krsenje medjunarodnog prava.

Deder pojasni nam koji su to moguci pravni razlozi napada na neku suverenu drzavu kako se to ne bi smatralo krsenjem medjunarodnog prava. Daj neke primere. Hvala.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

DE:

 

Quote

Russian President Vladimir Putin stated this afternoon in a telephone conversation, which came about at his request, that he would enact a law according to which gas deliveries would have to be settled in rubles as of April 1. At the same time, he stressed in the conversation that nothing would change for the European contract partners. Payments would continue to be made exclusively in euros and transferred as usual to Gazprom Bank, which is not affected by the sanctions. The bank would then convert the money into rubles. Chancellor Scholz did NOT agree to this procedure in the conversation, but only asked for written information to understand the procedure in more detail. It remains that the G7 agreement applies: energy deliveries are paid exclusively in euros or dollars. Just as the treaties stipulate.

https://www.bundeskanzler.de/bk-de/aktuelles/bundeskanzler-scholz-telefoniert-mit-dem-russischen-praesidenten-putin-2021714 (prevod: Deepl)

 

RU:

 

Quote

Russian President Vladimir Putin had a telephone conversation with German Chancellor Olaf Scholz, the Kremlin press service said.

"Vladimir Putin informed the Federal Chancellor on the substance of the decision to switch to the payment for gas supplied, in particular, to the Federal Republic of Germany, in Russian rubles. Changes in the settlement procedure are introduced due to the fact that, in violation of international law, the currency reserves of the Bank of Russia have been frozen by EU member states. It is noted that the adopted decision should not lead to worsening of contractual conditions for European companies-importers of Russian gas. It is agreed that experts of the two countries will further negotiate on this issue," the report said.

Putin and Scholz also exchanged views on the latest round of talks between Russian and Ukrainian representatives held the day before in Istanbul.

Russian President Vladimir Putin said earlier that payments for Russian gas exports to "unfriendly" countries would be converted to Russian rubles. He instructed the Central Bank and the government to determine in a week the procedure for buyers of Russian gas to buy rubles on the domestic market. Putin's instruction to the government, the Central Bank and Gazprom on measures to translate payments for gas supplies to unfriendly countries into rubles must be executed by March 31.

https://www.interfax.ru/world/832244 (prevod: Deepl)

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, attolini said:

1204..."Evropa"...Tacnije Venecija i zapadni "Vitezovi" su Konstantinoplju naneli udar ok koga se nikad nije oporavio do svog pada..U krstaskom pohodu, grad je totalno opljackan...I danas kad odes do Venecije mozes da se divis Vizantijskoj arhitekturi...Crkvi svetog Marka, landmarku Venecije, koja je posle devastacije Konstantinoplja, dodatno ukrasena pokradenim mermernim stubovima , triumfalnom quadrigom na njenom ulazu i brojnim umetnickim delima... a zapadni vitezovi su imperatoske krune prodavali da pogase dugove..

 

Posle devastacije ...pocinje egzodus iz Konstantinoplja...kao iz svih imperija u padu. Među ovim emigrantima bilo je mnogo vizantijskih  trgovaca, bogatih ljudi, naucnika i umetnika, ukljucujuci, pesnike, pisce, muzicare, astronome, arhitekte, pisare, filozofe, i  teologe.

Egzodus ovih ljudi  je doneo u zapadnu Evropu očuvana i nagomilana znanja o sopstvenoj grčkoj civilizaciji,  doprineo je ozivljavanju antickog grckog nasledja i romanistike, što je pomoglo razvoju renesanse u humanizmu i nauci. ..

Zaboravio si sitan ali bitan detalj. Tačno je da se 4. krstaški pohod umesto u Kairu zaustavio u Konstantinopolju, potpuno uništio Vizantiju i stvoreno je nekoliko latinskih vizantijskih država (kratka verzija), od čega se vizantijsko carstvo jedva i na duže staze oporavilo i Turke dočekalo oslabljeno.

Međutim, zaboravio si da su ljubomorni grčki trgovci, a uz znanje i blagonaklonost vizantijskog cara, koji se pravio Koštunica u tom trenutku, odradili svoju verziju Kristalne noći pa i gore i izvršili bukavlno genocid nad latinskim trgovcima i ostalim latinskim stanarima Vizantije, posebno Konstantinopolja. Negde njih 60.000 ih je bilo, posle Masakra nad Latinima zero.. Ko je preživeo taj pokolj je prodat Turcima u roblje. Malo njih se izvuklo. Nisu ni papa ni Venecija sveci, ali Vizantija im je dala odličan povod., pravi pravcati genocid nad Latinima u Vizantiji. 

  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Angelia said:

Ako napadnes suverenu zemlju bez pravnog razloga, to je vec krsenje medjunarodnog prava. A ratne zlocine u ovom slucaju ce biti lako dokazati.

Znaci nista odgovor, nego akrobatika da se izbegne.

Divno je kada verujete da miroljubive Izraelce mrcvare zli Palestinci, pa ovi moraju da se brane i tandrču napalmom po civilnom stanovništvu. Uvek ide divno sopštenje da je u tom delu bilo terorista. Ipak su to miroljubivi Izraelci, da zanemarimo činjenicu da su ljudima oduzeli deo teritorije i tu napravili državu. Zašto bi se Palestinci bunili za ime boga, mogu dasvim mirno da žive u Izraelu, šta će njima država.

 

@KooineeperkMa nema ona pojma o čemu priča, prvi put čujem za "pravne razloge" za napad na drugu državu. Mada, možda je mislila na fiktivni nuklearni program Iraka. Evo i Rusi pominju neke labaratorije, samo oni tvrde da su Ukrajinci mućkali viruse, a ne nuklearke. Vidiš da veruje u "humanitarne intervencije"

 

Edited by Liska Manjina
  • Like 3
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Kooineeperk said:

Deder pojasni nam koji su to moguci pravni razlozi napada na neku suverenu drzavu kako se to ne bi smatralo krsenjem medjunarodnog prava. Daj neke primere. Hvala.

 

Moze li recimo ovo - Ukrajina je napala dve suverene i nezavisne drzave Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku, i Rusija kao veliki borac za ljudska prava je odlucila da ih zastiti?

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, erwin said:

Švedska TV4 tvrdi da su ruski avioni naoružani atomskim bombama namerno ulazili u vazdušni prostor te države početkom marta.

 

FPG8UchXoAAE0RC?format=jpg&name=900x900

 

https://www.tv4.se/artikel/6cNV5sPAaxdIgAsnItdVsK/kaernvapenbestyckade-ryska-plan-kraenkte-svenskt-luftrum

 

Treba sacekati, Taj kanal je komercijalni kanal i ima tabloidski format (´leba i igara) sa tendencijom da plasira neproverene i nepotvrdjene informacije. Mi obicno sacekamo da neki kredibilniji izvor potvrdi. Vojni eksperti preporucuju uzdrzanost sa podacima koji nisu potvrdjeni od strane Swedisch Armed Forces. Jja sam u martu pomenula to rusko pokazivanje misica u svedskom vazdusnom prostoru, sto povremeno rade, nista novo, navikli smo.

 

Prevod iz ozbiljnih dnevnih novina koje komentarisu tu "mushicu" (sadzaj dostupan samo prenumerantima, ipak ostavljam link) Klik!

 

- Da smo videli povećanu pretnju Švedskoj u vezi sa ovim incidentom ili drugim događajima, obavestili bismo o tome, kaže za TT šef vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrem.

 

Niklas Granholm [vojni ekspert], smatra da je namerni prekršaj na Gotlandu u isto vreme kada su Švedska i Finska tamo imale vežbu, bila demonstracija ruskih oružanih snaga.

– Hteli su da zastraše i sastav je bio od četiri aviona. Ali bi me mnogo iznenadilo da su nosili i robote sa nuklearnim oružjem, kaže on.


– Ovaj tip robota ima toliki domet da mogu da se lansiraju iz međunarodnih voda ili direktno iz Kalinjingrada. A to znamo u Švedskoj, pa zašto bi ih u slučaju prekršaja stavljali u avion, ne razumem, kaže Niklas Granholm.

 

Prema švedskim oružanim snagama, kršenje je bilo kratkog trajanja i dogodilo se sredinom dana 2. marta, nekoliko kilometara u vazdušnom prostoru Švedske istočno od Gotlanda. Vazduhoplovstvo je izvršilo operaciju sa Jas 39 Gripen, koji je presretnuo ruske avione i fotografisao ih.

 

Karl-Johan Edstrom je tada za TT rekao da je kršenje bio „namerni čin“. Dva ruska aviona su bili borbeni avioni modela SU 27 koji su pratili dva jurišna aviona modela SU 24.

 

 

 

Edited by Cyber
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Liska Manjina said:

@KooineeperkMa nema ona pojma o čemu priča, prvi put čujem za "pravne razloge" za napad na drugu državu. Mada, možda je mislila na fiktivni nuklearni program Iraka. Evo i Rusi pominju neke labaratorije, samo oni tvrde da su Ukrajinci mućkali viruse, a ne nuklearke. Vidiš da veruje u "humanitarne intervencije"

 

 

Cisto da ne bude zabune, ja ne mislim da nema pojma o cemu prica. Zato zelim da obrazlozi. Da da primere, da diskutujemo argumentovano. 

 

Mogu da se ne slazem sa njom, ali cu braniti njeno pravo da kaze svoje misljenje (makar bilo pogresno i/ili suprotno od mog) ali zelim da argumentuje ili detaljnije objasni to sto kaze, bas zato da ne bi bilo prostora za neke zabune i ucitavanja. 

 

  

31 minutes ago, Jurgen said:

Moze li recimo ovo - Ukrajina je napala dve suverene i nezavisne drzave Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku, i Rusija kao veliki borac za ljudska prava je odlucila da ih zastiti?

 

Mislio sam ozbiljno. 

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Kooineeperk said:

Deder pojasni nam koji su to moguci pravni razlozi napada na neku suverenu drzavu kako se to ne bi smatralo krsenjem medjunarodnog prava. Daj neke primere. Hvala.

It should be noted that article 51 mentions a right of individual as well as collective self-defense. Following the invasion of the Falkland Islands, the British government claimed that the sending of its task force and the subsequent military action against Argentine forces was in conformity with the right of individual self-defense under article 51. On the other hand, the United States argued in 1966 that its military assistance to South Vietnam was justified as collective self-defense. 

.....

According to the principle of right intention, the aim of war must not be to pursue narrowly defined national interests, but rather to re-establish a just peace. This state of peace should be preferable to the conditions that would have prevailed had the war not occurred. Wars cannot be fought simply to annex property or install a regime change. Current doctrines of "anticipatory self-defense" or preemptive strikes, sometimes associated with the Bush Doctrine, have challenged concepts of right intention/just cause. Right cause includes humanitarian intervention, particularly when actions "shock the conscience". The responsibility to protect covers more in depth the nature of humanitarian intervention.

 

Veoma komplikovana pravna tematika. Imas vise razloga, jedan je recimo uspostavljanje mira. Zato Putin tvrdi da je ovo vojna intervencija a ne rat. Jer za rat je trebao da objavi rat. Drugi je pravo na samoodbranu a treci kolektivna samoodbrana koji laicki receno znaci neko te molio da ga zastitis.

I naravno imas onaj gde je to uz odobrenje UN.

21 minutes ago, Liska Manjina said:

Divno je kada verujete da miroljubive Izraelce mrcvare zli Palestinci, pa ovi moraju da se brane i tandrču napalmom po civilnom stanovništvu. Uvek ide divno sopštenje da je u tom delu bilo terorista. Ipak su to miroljubivi Izraelci, da zanemarimo činjenicu da su ljudima oduzeli deo teritorije i tu napravili državu. Zašto bi se Palestinci bunili za ime boga, mogu dasvim mirno da žive u Izraelu, šta će njima država.

Salata. Nisi odgovorio na pitanja.

Kojim ljudima su oduzeli deo teritorije da tu naprave drzavu? Da proveris ti te podatke :classic_biggrin:

Ali nije ovo mesto za tu raspravu. Samo vidim da uporno izbegavas da odgovoris na par prostih pitanja.

 

21 minutes ago, Liska Manjina said:

@KooineeperkMa nema ona pojma o čemu priča, prvi put čujem za "pravne razloge" za napad na drugu državu. Mada, možda je mislila na fiktivni nuklearni program Iraka. Evo i Rusi pominju neke labaratorije, samo oni tvrde da su Ukrajinci mućkali viruse, a ne nuklearke. Vidiš da veruje u "humanitarne intervencije"

 

Kad nesto prvi put cujes - mozda si propustio nesto u obrazovanju.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Kooineeperk said:

 

Cisto da ne bude zabune, ja ne mislim da nema pojma o cemu prica. Zato zelim da obrazlozi. Da da primere, da diskutujemo argumentovano. 

 

Mogu da se ne slazem sa njom, ali cu braniti njeno pravo da kaze svoje misljenje (makar bilo pogresno i/ili suprotno od mog) ali zelim da argumentuje ili detaljnije objasni to sto kaze, bas zato da ne bi bilo prostora za neke zabune i ucitavanja. 

 

  

 

Mislio sam ozbiljno. 

 

Podjednako ozbiljno kao i Sadamovo oruzije za masovno unistenje...

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Angelia said:

Kojim ljudima su oduzeli deo teritorije da tu naprave drzavu?

 

A princip samoopredeljenja naroda?

 

Au greska, tek sad vidim da se odnosi na Izrael, a ne Ukrajinu.

 

Edited by Venger
Link to comment
Share on other sites

Plan zlog gnoma se u potpunosti ostvaruje:

- 10 - 15 000 mrtvih i verovatno 25 - 30 000 ranjenih ruskih vojnika

- preko 2 100 unistenih tenkova, topova, kamiona - https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

- sankcije koje ce tehnoloski unazaditi Rusiju za 30 godina i ekonomski vratiti u `90-te (predlog za novo ime - Severna Severna Koreja)

- ujedinjenje Evropskih drzava, jacanje EU i saradnje sa NATO i USA

- vece prisustvo NATO-a (koje je bilo smanjeno) i vece ulaganje EU drzava u naoruzanje (koje je i tehnicki i u ljudstvu bilo dosta malo)

- dogledno (za najkasnije dve godine, a delimicno vec do kraja godine) gubljenje velikog dela prihoda od najvaznijeg proizvoda (gas, nafta, ugalj)

i najvaznijeg kupca (trgovanje sa Kinom to sigurno ne moze nadoknaditi)

- verovatna rasprodaja Rusije po diskontnim cenama (ne verujem da ce im neko jos kupovati oruzje koje se pokazalo zastarelim)

- unisten "imidz" Rusije u civilizovanom svetu za bar narednih 40-50 godina; prikladno ime Novi Barbari

- skoro potpuna drustvena izolacija Rusije, politicki, sportski...

- ovome treba dodati jos 15 - 20 000 zatvorenih Rusa, hrabrih i sigurno inteligentnijih od ovaca ispranog mozga koji su popusili KGB propagandu

- kao i 150 - 200 000 visokoobrazovanog srednjeg sloja, koji se iselio poslednjeg meseca

 

- i na zalost 4 miliona (interno jos toliko) izbeglica, pretezno dece, zena i starih, otrgnutih od svog normalnog zivota, razdvojenih od familije, razorenih domova i gradova

- kao i hiljade poginulih (vec sada preko 200 male dece) i ranjenih civila

 

- ali hej, nije li sve to mala cena za odbranu slobode od ukrajinskih nacista, za pravednu borbu protiv imerijalistickog Zapada, koji samo sto nije bio krenuo da napadne Rusiju

- i naravno srpski politicari i veci deo naroda je prepoznao tu pravednicku borbu i stavio se na pravu stranu - putinovu

Edited by Dragan
  • Like 16
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, attolini said:

Vizantija nikad nije postojala, ...Postojalo je samo Rimsko Carstvo, koje je padom Konstantinoplja, i proglasenjem turskog sultana za  Cezara Rima...prestalo da postoji posle milenijum i po duge istorije...

Pojam "Vizantija" se prvi put, pojavljuje citav vek posle pada Rimske imperije, njegov tvorac je nemacki istoricar Hieronim Wolf. u sestnaestom veku..a razlog je jednostavan, Holy Roman Empire, nastala na prostranstvu centralne Evrope, kao pojam se koristi tek od trinestog veka, morala je imati distancu od Rimske Imperije koja je produzavala svoju egzistenciju do petnaestog veka..."there can be only one".

Tacno.
Naziv Vizantija potice iz XVI veka,dakle iz vremena kada Vizantija kao drzava vise nije postojala. Nastao je stoga sto je prestonica Carstva - Konstantinopolj (Carigrad kako su ga zvali Sloveni,danas Istanbul),sagradjen na mestu stare grcke naseobine Vizanta.
Sami Vizantinci nisu za sebe nikada upotrebljavali to ime: za sve vreme postojanja Carstva nazivali su sebe Romeji, sto na grckom znaci Rimljani. Vec iz te cinjenice vidi se teznja Vizantinaca da odrze drzvno-pravni kontinuitet Rimskog carstva.
Iako vizantijski carevi sebe smatraju rimskim carevima,a svoje carstvo jedinim zakonitim, Vizantija na kraju svoga postojanja nema vise nicega zajednickog sa Rimskim carstvom,osim imena i prezivelih tradicija.

Vecina istoricara danas smatra da pocetak postojanja Vizantiskog carstva treba racunati od 324.godine kada je car Konstantin naredio da se otpocne izgradnja nove prestonice na Istoku, koja je najpre nazvana Novi Rim, da bi se kasnije ustalio naziv Konstantinopolis (Konstantinov grad).

Teodosijeva podela Carstva na Istocno i Zapadno (385.godine) znacila je i definitivan raskid izmedju dva dela drzave. Tri su razloga zbog kojih istoricari posmatraju Vizantiju kao potpuno novu pojavu:
1. Centar drzave je Konstantinopolj,a ne Rim
2. Zvanicni jezik je grcki, a ne latinski
3. Hriscanstvo kao religija u Vizantiji postoji od njenog osnivanja,a u Rimu tek od njegovog kraja

Ipak,kao naslednica Rimskog carstva, Vizantija se nikada nije odrekla pretenzija za svetskom vladavinom i povracajem teritorija nekadasnjeg Zapadnog rimskog carstva. Te pretenzije su narocito dosle do izrazaja za vlade cara Justinijana (527-565), koji je uspeo da za izvesno vreme ponovo osvoji najveci deo zemalja koje su nekad bile u sastavu Zapadnog rimskog carstva. (Italija, severna Afrika, juzna Spanija). U ovim osvajackim pohodima car Justinijan se najvise oslanjao na svoje cuvene vojskovodje Velizasa i Narzesa.
No,ubrzo posle Justinijanove smrti,njegov pokusaj restauracije dozivljava slom i carstvo dospeva u nezavidan polozaj.

Vrhunac moci carstva je izmedju 610-1025.godine. Najveca pretnja carstvu dolazila je sa istoka (od Persijanaca i posle toga Arabljana) i na severu (od Avara i Slovena).

 

9 hours ago, attolini said:

Prva, prakticno strateska uloga u oblikovanju Evrope kakvu je znamo je...paradoksalno.. to sto ti nepodnosis...sirenje Hriscanstva - Pravoslavlja...

Dosta smela tvrdnja..posebno sto se apostrofira pravoslavlje kao takvo..a zapravo sve vreme postoji i deluje i crkva sa sedistem u Rimu. Dakle,nikako ne stoji tvrdnja da je pravoslavlje (ili iskljucivo ono) koje je poteklo iz Vizantije oblikovalo Evropu..

Hriscanska crkva je u Vizantijskom carstvu bila jedan od najznacajnijih cinioca,ciji su se moc i uticaj mogli meriti jedino sa carskim. U toku drzavnog razvitka Vizantije, crkva je postepeno stekla polozaj autonomnog verskog i politickog faktora i bila sa drzavom u nekoj vrsi specificnog saveza. To nikako ne znaci da u dugotrajnoj istoriji nije bilo zestokih sukoba izmedju drzavne (carske) i crkvene vlasti.
Cinjenica da se jos car Konstantin umesao u crkvene razmirice,uzevsi u odbranu pravu veru,a osudivsi jereticka ucenja, nametnula je jedno pitanje: da li je car, nesumnjivi sef drzave, i poglavar crkve? Antickom svetu je ta ideja bila strana. Rimski carevi su,doduse,nosili titulu vrhovnog svestenika (pontifex maximus),ali ni u Grckoj ni u Rimu nije postojala crkva kao institucija.
Hriscanstvo je,nasuprot,od samog nastanka izgradjivalo sopstvenu unutrasnju organizaciju,koja je pretendovala da bude autonomna u odnosu na carsku vlast.
Prema tom shvatanju,car nema pravo da se mesa u crkvena pitanja. Ali,crkva je tokom IV i V veka cesto prizivala carsku vlast u pomoc da bi suzbila jereticke pokrete. Carevi su stoga smatrali sebe i poglavarima crkve.
Tako je izgradjena ideja o tzv. cezaropapizmu,tj.sjedinjenju duhovne i svetovne vlasti u rukama cara. Cezaropapisticke teznje su karakteristika ranovizantijske epohe,a svoj vrhunac su dozivele za vlade cara Justinijana.

Teznja crkve za autonomijom je narocito dosla do izrazaja u VII veku. Kao crkveni poglavar,u Vizantiji sve veci autoritet stice carigradski episkop koji se pocinje nazivati patrijarhom. Njegove teznje za primatom nad hriscanima u Istocnom carstvu i izjednacavanjem u dostojanstvu sa rimskim papom dosle su do izrazaja jos u IV i V veku. Vremenom,povecanjem ekonomske moci crkve,carigradski patrijarh je postao najznacajnija licnost u drzavi posle cara.
Carigradski patrijarh je bio u stalnom suparnistvu sa rimskim papom oko primata u hriscanskom svetu. Mocna zastita koju su patrijarhu pruzali vizantijski carevi,u vreme kada na Zapadu nije bilo careva,jos je vise uvecavala pretenzije carigradskog patrijarha.

Borba za prestiz se ispoljavala i prilikom pokrstavanja doseljenih naroda - Germana i Slovena. Nije bilo svejedno da li ce Germani ili Sloveni primiti hriscanstvo iz Rima ili Carigrada,jer je pokrstavanje iz jednog od ova dva centra znacilo potpadanje pod politicku,versku i kulturnu sferu Rima,odnosno Carigrada.

Svi ovi dogadjaji doveli su do otvorenog suparnistva sa Rimom i do dve velike shizme (rascepa): 867. i 1054.godine, s tim sto se druga shizma smatra definitivnom. Tako su nastale Istocna (pravoslavna) i Zapadna (rimokatolicka) crkva. Doduse,u XIII i XV veku su ucinjena dva pokusaja ponovnog uspostavljanja crkvene unije,ali nisu dala rezultata:
- 1284 Lionska unija
- 1439 Firentinska unija

 

10 hours ago, attolini said:

Prvo, sto je sama bila brana ka sirenju nove, mocne religije sa istoka na zapad, Islama..

Ovo je dsolo kasnije,u poznoj fazi Carstva..kada najpre jacaju Turci Seldzuci,a posle njih opasniji Turci Osmanlije

 

10 hours ago, attolini said:

Jedina veza zapadne civilizacije sa starim Rimom je katolicka crkva,

Naravno..kad je sam Rim kao drzava prestao da postoji..Istocno rimsko carstvo je uspelo da se odupre varvarskim napadima iz vremena Seobe naroda i nadzivi Zapadno carstvo za gotovo hiljadu godina. Ali je zato sama Vizantija u ogromnoj meri pocivala na rimskom nasledju..to je ovde bitnije istaci..

Vizantijski feudalizam - Iako je proces feudalizacije bio zahvatio jos Rimsko carstvo,u Vizantiji je on izvesno vreme usporen,a imao je i neka svoja specificna obelezja. Taj feudalni sistem se dosta razlikovao od zapadnoevropskog,ali od XII veka mu se znatno priblizio uvodjenjem sistema pronija. Pronija (grcki pronia = briga,staranje) predstavlja feudalno zemljisno dobro,koje je na uzivanje i koriscenje od vladara dobijao slobodan covek,za licne zasluge i obicno uz obavezu vrsenja vojne sluzbe.

Drzavno uredjenje - menjalo se u toku njenog hiljadugodisnjeg postojanja,ali njegove osnovne karakteristike - carska autokratija,centralizam i birokratija - ostale su za stalno. U zvanicnoj titulaciji pojedinih funkcija upotrebljavani su rimski nazivi (na latinskom). Od VII veka ulaze u upotrebu grcki nazivi.
Na celu drzave nalazio se car koji je do VII veka nazivan latinskom titulom avgust (Augustus),a od VII veka grckim nazivima vasilevs i avtokrator ( car i samodrzac). U carevim rukama se nalazila sva vlast. Carsko dostojanstvo u Vizantiji nikada nije postalo nasledno,ali su carevi sebi uzimali savladare,obicno iz redova najblizih srodnika (najcesce su to bili njihovi maloletni sinovi),te se tako obezbedjivao kontinuitet vlasti pojedinih dinastija.
U prvim vekovima postojao je uz cara i senat,ali je on vremenom sve vise gubio svoju efektivnu funkciju,da bi se na kraju potpuno stopio sa carskim savetom.

Lokalna uprava - se do VII veka zasnivala na sistemu koji stvorili Dioklecijan i Konstantin. Drzavna teritorija je bila podeljena na prefekture,dijeceze i provincije. Car Iraklije u VIII veku pocinje uvoditi novu,tematsku,organizaciju drzave.

Pravo - razvijalo se na temeljima rimskog prava,sredjenog i objavljenog u velikoj Justinijanovoj kodifikaciji.

 

11 hours ago, attolini said:

Kao politicki entitet, zapadna civilizacija i danas moze mnogo da uci od "Vizantije"

A Vizantija je,kao sto pokazah,'ucila' od Rimskog carstva.
 

 

11 hours ago, attolini said:

a svi gradjani imaju taj status nezavisno od nacije...

Opet..ajmo nazad u stari Rim..period Republike..podela na patricije i plebejce..vazne godine:
-287.godina p.n.e. - donesen zakon kojim odluke plebejskih skupstina dobijaju zakonsku snagu bez odobrenja Senata
Potom period Carstva:
- 212.godina - proglasen edikt kojim se dodeljuje pravo i status rimskog gradjanstva svim slobodnim stanovnicima Carstva. Time je uklonjena pravna prepreka da se, bez obzira na narodnu pripadnost, svi nazivaju i osecaju Rimljanima. Civis Romanus Sum

Hocu reci:nista novo i epohalno Istocno rimsko carstvo nije ovim donelo..sve je to vec bilo vidjeno u Rimskom carstvu.
 

 

11 hours ago, attolini said:

.obrazovanje , medicina, nauka, arhitektura...

Nesporno. Ipak je Carigrad bio najveci grad ondasnjeg sveta u kojem su cvetali manufaktura,trgovina,zanati,nauka i umetnost. To je period IX- X vek. Drzava se prostirala na velikoj teritoriji od jermenskih planina do Jadrana i od Eufrata do Dunava.

 

11 hours ago, attolini said:

Konstantinopolj je bio pupak sveta, mesto koje je povezivalo daleki Zapad i daleki Istok...grad od sedam stotina hiljada ljudi u vreme dok je Pariz imao petnaest hiljada...

Videti iznad^

 

11 hours ago, attolini said:

1204..."Evropa"...Tacnije Venecija i zapadni "Vitezovi" su Konstantinoplju naneli udar ok koga se nikad nije oporavio do svog pada..U krstaskom pohodu, grad je totalno opljackan...I danas kad odes do Venecije mozes da se divis Vizantijskoj arhitekturi...Crkvi svetog Marka, landmarku Venecije, koja je posle devastacije Konstantinoplja, dodatno ukrasena pokradenim mermernim stubovima , triumfalnom quadrigom na njenom ulazu i brojnim umetnickim delima... a zapadni vitezovi su imperatoske krune prodavali da pogase dugove..

Ovde se plasira..pa jedna polu-istina..jer nisi do kraja pruzio kompletan i tacan uvid ni u istorisjki dogadjaj niti u kontekst.

"Krstasi" su se pred Carigradom prvi put pojavili 1096.godine.
U krstaskim ratovima je dosla do izrazaja teznja papstva da prosiri svoj uticaj na hriscanskom istoku. Kao povod je posluzilo seldzucko osvajanje Jerusalima (gde se prema legendi nalazi Hristov grob). Papa Urban II je na saboru u Klermonu 1095.godine pozvao sve hriscane u sveti rat protiv muslimana,radi oslobadjanja Hristovog groba. Prelazeci preko vizantijske teritorije,na svom putu u svetu zemlju,krstasi su se neprijateljski odnosili prema domacem stanovnistvu,pljackajuci i otimajuci. Taj deo nije sporan.

Kako prvi krstaski pohod nije dao trajnih rezultata,preduzimani su stalno novi ratovi. Bilo ih je od 7 do 9 od XI do XIII veka (istoricari se ne slazu o tacnom broju). Kako se doslo to 1204.godine i pomenutog dogadjaja? U IV krstaskom pohodu zapadni vitezovi su odustali od svog "svetog cilja" i okrenuli se protiv hriscanske Vizantije. Kao formalni povod iskoristili su poziv vizantisjkog princa Aleksija Andjela, da njegovog oca,zbacenog cara Isaka,uz bogatu nagradu vrate na presto.  Ne dvoumeci se mnogo,krstasi su 1204.zauzeli Carigrad i teritoriju Vizantije raskomadali na vise manjih drzava.  Najznacajnija medju njima je bila Latinsko carstvo sa prestonicom u Carigradu. Vizantijska vlada se povukla u Malu Aziju gde je obrazovano Nikejsko carstvo koje je do 1261.vodilo borbu za ujedinjenje i restauraciju Vizantije. Te godine je zauzet Carigrad i obnovljeno je carstvo,ali sa znatno manjom teritorijom nego pre krstaskog zauzimanja.

Medjutim,ovaj dogadjaj nije sudbonosno uticao na kraj Vizantije,niti se od njega Vizantija nije "nikada oporavila". Poslednja dva veka (vladavina Paleologa) predstavljaju period stalnog slabljenja i smanjivanja drzavne teritorije,ali i ponovnog kulturnog procvata (tzv.renesansa Paleologa). Pored napada neprijatelja,slabljenju su doprineli i dugotrajni gradjanski ratovi. Vizantija je u XIV veku izgubila prevlast bas u onim delovima koji su uvek predstavljali njeno jezgro: na Balkanu i u Maloj Aziji. Vodeca sila je na Balkanu od kraja XIII veka postala Srbija. Daleko veca opasnost je dolazila iz Male Azije,gde su se pojavili Turci Osmanlije. Suzbivsi svoje rodjake Seldzuke,Osmanlije su tokom XIV veka stalno smanjivale vizantijsku teritoriju. Kraj agoniji Vizantisjkog carstva ucinio je sultan Mehmed II Osvajac zauzevsi Carigrad 1453.godine.

Dakle,ima tu pitanja oko kojih se slazemo,ali i takvih oko kojih nam se pogledi razilaze. Ponajvise bih rekao u jednom tvom shvatanju koji provejava citavim tvojim postom..kako je Vizantija nekako zasluzna za danasnji identitet Zapadne Evrope..ona jeste posebna tvorevina,ali se snazno oslanjala na tradicije Rimske republike,a posebno Rimskog carstva.

A danasnja,moderna,zapadna drustva nisu zasnovana na njihovim vrednostima,vec na vrednostima i principima koje su proklamovale velike burzoarske i gradjanske revolucije iz XVIII i XIX veka..a posebice na politickim i ekonomskim slobodama.
I Zapadno i Istocno rimsko carstvo su bile nesto drugo - carske autokratije sa tek pokojom primesom inkluzivnih institucija,i to samo u periodu Rimske republike. Zato su se oba urusila i zauvek nestala.

Mozemo nastaviti diskusiju..gde,na kojoj temi,pojma nemam..ionako se plasim da stisnem 'submit' dugme :cigar:


 

  • Like 2
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...