melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Ja nisam čitao da je Ajzenhauer slao Nacionalnu Gardu i saveznu policiju da isteruju ljude iz kuća u gaćama i da masovno šalje ljude u regionalne zatvore, da preti smrću svojim političkim neistomišljenicima, niti da dovodi u pitanje ishod izbora za predsednika, a posebno nisam čitao da ima sve reči hvale za Hruščova i SSSR a da istovremeno preti raspadom NATO. Edited 1 hour ago by melankolic
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Jel ti pratis sta se desava u Americi? U pravu je @robespierre. Američki državljani mogu da nazovu Trampa kako hoće, mogu da protestuju (bar do neke granice), itd itd. U Rusiji, možeš da završiš u zatvoru ako nazoveš "rat" ono što se dešava u Ukrajini, opozicija se ubija po zatvorima i kampovima (vidi pod Navaljni), itd itd. Nije isto. Bar za sada.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 18 minutes ago, robespierre said: Da li se može tvrditi da je država u kojoj jedan Aleksej Navaljni bude ubijen u zatvoru zato što pokazao svetu da Rusijom vlada korumpirana oligarhija, država u kojoj je dovljno na ulici viknuti 'rat!' da bi se završilo na višegodišnjoj robiji slična državi u kojoj je dozvoljeno Trampa nazivati fašistom, nacistom, korumpiranim, pedofilom i svim ostalim epitetima? Može, ali ta tvrdnja nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Imaš poentu što se tiče USA, tamo je postojala sloboda govora, makar do sada. Svakako ne može da se poredi sa Rusijom, u kojoj se ista sistematski gušila decenijama, dok nije potpuno ugušena. Ali ti je ovo loš argumet, meni ovo bukvalno keva govori kad kukam na Srbiju - eto šta ti sve piše na internetu i izgovaraš o Vučiću, pa te niko nije uhapsio dosad, zar ne? Imaš slobodu govora. Naravno da USA i Rusija trenutno nisu na istom nivou, ne mogu to ni biti, što ne znači da nema sličnosti između Trumpa i Putina. 2
Dzoni_m Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ahahah narandzasti ******* ******** ******** najavio “dil”. Kao i uvek TACO osetio tvrdo. Sad kad krenu da trpaju i EU i Kina ima da se cese gde ne svrbi
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, robespierre said: Pratim dovoljno da znam da ste vi kojim slučajem ruska državljanka kao nekadašnji svetski šampion u šahu Gari Kimovič Kasparov, za vaše pisanje po ovom forumu biste bili optuženi za terorizam uz minimalnu kaznu od pet godina robije, koliko njemu preti zbog opasnog Tviter delovanja. Ali, da, sve je to isto. Pa bice da ne pratis. Rene Nikol Gud je proglasena teroristom zato sto je poprecno stajala autom. Svi koji se ne slazu sa trenutnom situacijom su proglaseni neprijateljima drzave... Demonstranti su teroristi i tako dalje i tako blize. Mislim, cuo si valjda da postoje neki periodi prilagodjavanja na novi nacin delovanja. Ja ne vidim da ovo vodi nekoj slobodi i demokratiji, nego rusiji i njihovom sistemu funkcionisanja. Eventualno da se spreci dok je jos popravljivo. Juce, prekljuce je predsednik drzave rekao da je tako divno da nam ne trebaju izbori... (kao, sala mala, znamo kad se on 'sali' sta je to, uverili smo se do sada gotovo u svakom slucaju). 1
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, DameTime said: Imaš poentu što se tiče USA, tamo je postojala sloboda govora, makar do sada. Svakako ne može da se poredi sa Rusijom, u kojoj se ista sistematski gušila decenijama, dok nije potpuno ugušena. Ali ti je ovo loš argumet, meni ovo bukvalno keva govori kad kukam na Srbiju - eto šta ti sve piše na internetu i izgovaraš o Vučiću, pa te niko nije uhapsio dosad, zar ne? Imaš slobodu govora. Naravno da USA i Rusija trenutno nisu na istom nivou, ne mogu to ni biti, što ne znači da nema sličnosti između Trumpa i Putina. Pa tvoja majka je sa stanovišta političke teorije u pravu, u Srbiji postoji sloboda govora i to je fakat, jer bismo svi mi, a ja prvi, odavno bili u zatvoru za ono što smo pisali o organizovanoj kriminalnoj grupi na vlasti na ovom forumu. Srbija za razliku od Rusije nije totalitarna država nego autokratija gde ne postoje slobodni mediji. Ali, o slobodi govora se ne može raspravljati. S te strane je gotovo groteskno porediti demokratski izabranog predsednika USA sa totalitarnim Ruskim sistemom u kom će Putin vladati do smrti.
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 23 minutes ago, robespierre said: Ja sam izneo argumente da je postupanje Donalda Trampa vrlo blisko postupanju Dvajta Ajzenhauera, a delovanje Nikite Hruščova vrlo blisko delovanju Vladimira Putina danas, i još uvek nisam pročitao argument koji bi takvu tvrdnju opovrgnuo. Hruščev je ušao tenkovima u Budimpeštu, pobio studente i opoziciju i to se nije pretvorilo u rat ukrajinskih razmera samo zato što su Ukrajinci za razliku od Mađara sposobni da Putinu pruže otpor vredan divljenja. Sa druge strane, Ajzenhauer je sprovodio revolucije i državne udare za račun naftnog lobija i industrije tropskog voća. Koja je razlika između onoga što je Ajzenhauer uradio u Iranu i Trampove akcije u Venecueli? Da li se može tvrditi da je država u kojoj jedan Aleksej Navaljni bude ubijen u zatvoru zato što pokazao svetu da Rusijom vlada korumpirana oligarhija, država u kojoj je dovljno na ulici viknuti 'rat!' da bi se završilo na višegodišnjoj robiji slična državi u kojoj je dozvoljeno Trampa nazivati fašistom, nacistom, korumpiranim, pedofilom i svim ostalim epitetima? Može, ali ta tvrdnja nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Tvoja istorijska komparacija je sjajna i mogu da naučim nešto iz tog posta, kao i obično. Međutim, sve je počelo osvrtom na izjednačavanje Putina i Trampa. Ja i dalje ne smatram da je to poređenje netačno kada govorimo iz pozicije sadašnjeg trenutka, posmatranog na nivou sveta. Evo, Smrtokapa mi uzima reči iz tastature. Tramp je nasledio državu sa institucijama i procesima, a Putin razvalinu. Kad tome dodamo razlike u nasleđenoj kulturi i ekonomiji, jasno je da ne mogu biti isti, ali su tendencije i kod njih dvojice i kod Erdogana, Orbana, Fica, Vučića... slične, samo su okolnosti različite. Nekoliko pitanja za tebe: 1. Da li je Putin izgledao ovako ludo i sprovodio ovakve akcije u 6. godini vladavine? 2. Da li bi Trampova ekipa postupala bitno drugačije od Putinove da se obrela u Rusiji? 3. Ako se nastavi sa ovakvom američkom politikom, da li će konvergirati ka sadašnjoj ruskoj? 4
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pa bice da ne pratis. Rene Nikol Gud je proglasena teroristom zato sto je poprecno stajala autom. Svi koji se ne slazu sa trenutnom situacijom su proglaseni neprijateljima drzave... Demonstranti su teroristi i tako dalje i tako blize. Mislim, cuo si valjda da postoje neki periodi prilagodjavanja na novi nacin delovanja. Ja ne vidim da ovo vodi nekoj slobodi i demokratiji, nego rusiji i njihovom sistemu funkcionisanja. Eventualno da se spreci dok je jos popravljivo. Juce, prekljuce je predsednik drzave rekao da je tako divno da nam ne trebaju izbori... (kao, sala mala, znamo kad se on 'sali' sta je to, uverili smo se do sada gotovo u svakom slucaju). Sa ovim bih mogao da se složim isključivo u slučaju da ovo o čemu pišete potvrdimo fenomenološki, što bi prevedeno na prost srpski jezik značilo onda kada i vi poput Kasparova budete optuženi za terorizam zbog vašeg pisanja na forumu.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, robespierre said: Pa tvoja majka je sa stanovišta političke teorije u pravu, u Srbiji postoji sloboda govora i to je fakat, jer bismo svi mi, a ja prvi, odavno bili u zatvoru za ono što smo pisali o organizovanoj kriminalnoj grupi na vlasti na ovom forumu. Mislim da i te kako možemo raspravljati o slobodi govora. Čim krene hapšenje ljudi jer govore protiv vladara, tu je već dosta toga otišlo niz vodu. Ti i ja nismo privedeni tipa sticajem određenih okolnosti, ne znači da nam se sutra neće desiti da odgovaramo što pljujemo nenadležnog.
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) @robespierre Nikako da prestanem da mislim o onom vašem ako su svi sve, onda je niko - ništa. Eto šta mi učiniste sa samo jednom rečenicom... I ne znam da li ste se oslonili na Hegela i na filozofski princip distinkcije, jer ako se jedan pojam ili osobina proširi do apsurda, taj pojam gubi svoje specifično značenje. I onda dobijemo gubitak kontrasta, jer da bi nešto bilo posebno, mora postojati i nešto što je - obično. Ako su mnogi po nečemu posebni kao svi ti novoproklamovani hitleri, putini, mule i orbani, onda je "posebnost" novi standard kojim zapravo niko i ne odskače. Hegel je, recimo, kritikovao pokušaje da se sve objasni takvim jednim jedinim principom, odnosno apsolutom. To je ono kad neko ovde napiše: sve su to hitleri, to su sve fašisti, svi su krezubi i pedofili... To Hegel u neku ruku i sprda opisujući taj konstrukt kao noć u kojoj su sve krave crne. On kaže da ako u mraku neko ne može da razlikuje jednu kravu od druge, u predmetnom slučaju Trampa od Putina ili od Hitlera, te krave onda prestaju da postoje kao pojedinačni entiteti. Jer bez distinkcije, sve postaje jedna bezoblična masa... Odnosno, kako vi kažete - ništa. Krleža ide i korak dalje kada veli: u mraku je svaki đavo crn... Gde je mrak figurativno neznanje, a đavo personifikacija svega što proizilazi iz neznanja. Žao mi je što ne pišete češće. I zbog jasnog izražaja, i zbog stila, a i zbog preciznosti argumentacije. Doneli ste nam svež vazduh na topik, pa ne zatvarajte vrata i prozore čak i kad izazovete promaju. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 19 minutes ago, Barkley#34 said: Nekoliko pitanja za tebe: 1. Da li je Putin izgledao ovako ludo i sprovodio ovakve akcije u 6. godini vladavine? 2. Da li bi Trampova ekipa postupala bitno drugačije od Putinove da se obrela u Rusiji? 3. Ako se nastavi sa ovakvom američkom politikom, da li će konvergirati ka sadašnjoj ruskoj? 1. Putin je u prvoj godini vladavine imao rat u Čečeniji koju je sravnio sa zemljom na oči celog sveta. Naravno da nije divljao ovoliko jer je Rusija, kao naslednica SSSR, izašla kao gubitnica iz Hladnog rata. Čim se rekonsolidovao nastavio je da sprovodi rusku imperijalnu politiku koja ne menja svoju logiku maltene od Petra Velikog naovamo. 2. Ne vidim poentu ovog argumenta, s obzirom da se radi o totalno drugačijim kulturološkim i politikološkim obrascima. Recimo, u Britaniji je postojao jedan istinski minijaturni hibrid Musolinija i Hitlera - Oslvad Mozli. Imao je istovetne namere kao i njegovi daleko poznatiji uzori, samo je zahvaljujući sistemu u kom je delovao Drugi svetski rat proveo u bajboku, a posle rata se slobodno bavio politikom u Engleskoj, iako je bio vođa partije koja se zvala Britanske unije fašista. 3. Ja ne verujem da će konvergirati ka sadašnjoj ruskoj, jer po mom uverenju USA vodi istovetnu geopolitiku od 1945. godine naovamo, dakle agresivno zastupanje sopstvenih ekonomskih i političkih interesa gde se odbrana demokratskih vrednosti koristi po potrebi kao casus belli. Dakle, jedinu politiku kakva jedna (najjača) imperijalna sila i može da sprovodi da bi na tom mestu i ostala. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 31 minutes ago, robespierre said: Sa ovim bih mogao da se složim isključivo u slučaju da ovo o čemu pišete potvrdimo fenomenološki, što bi prevedeno na prost srpski jezik značilo onda kada i vi poput Kasparova budete optuženi za terorizam zbog vašeg pisanja na forumu. Pa ne moram da cekam valjda pobogu da budem proglasena teroristom da bih videla sta se zbiva... Btw i rusi pisu svasta na redditu i ostalim socijalnim medijima, ali ne na njihovim. I to pokusavaju da im ogranice, kao sto nama guraju korporacije koje ce da kontrolisu medije, tipa x i od danas ili sutra tiktok, instagram odavno kontrolisu i kucaju ljudima na vrata kad napisu nesto. Otud masovni izliv podrske, jer se ljudi boje da se izjasnjavaju. Da nije tako, da se ne boje jer ne vide dovoljnu masu kojoj ce se prikloniti, zapalili bi minesotu do temelja sa sve iceom.
Diogen Posted 38 minutes ago Posted 38 minutes ago Govor kanadskog premijera Carneya danas u Davosu je jedan od svetlijih diplomatskih momenata u kupusištu u koje je narandžasti pedofil u prethodnih godinu dana pretvorio medjunarodne diplomatske odnose naročito na zapadnoj hemisferi. Čovek se usudio da javno kaže sve ono što svi misle i što je neko morao da kaže. Govor pajaca je sa druge strane opet suštinski gomila budalaština, demagogije, serija latentnih pretnji saveznicima i prijateljima, i beskrajne salve aplauza sebi samome, divljenja svojoj pameti i lepoti, i tapšanje sebe samoga po ledjima. Kako reče neki dopisnik u izveštaju na vestima: danas se u Davosu mogao čuti jedan odličan govor istinskog lidera i dobrog diplomate, a to nije bio predsednik USA. Jedna stvar raduje, a to je da su pajaca iskulirale vidjenije diplomatske figure EU, što ga je jako uvredilo pa se usiljeno i onim samo njemu samome zabavnim smislom za humor podsmevao Macronovim naočarima koje je čovek btw. na nastupu nosio iz medicinskih razloga tj. infekcije oka i preosetljivosti na svetlost, ali svejedno je to debilnom amoralnim pajacu bio dobar razlog za podsmeh. Izveštaji govore da je poprilično zapenio što ga nisu svi dočekali u špaliru što je sigurno očekivao, i da je u nastupu besa otkazao i ranije ugovorene sastanke sa onima koji su ostali u Davosu (npr. sa Merzom). Koliko god on lajao kako njemu medjunarodna diplomatija i EU politika ne znače ništa, ipak znače - jer što bi inače uopšte bio u Davosu? Ova izolacija i kuliranje njegovog prisustva pa makar to bilo i simbolično, a sigurno je da se prvi put dešava kad je Predsednik USA u pitanju, naravno da ga pogadja i da je doživljava kao uvredu, što upravo i treba da bude. Na sve to, govor Carneya koji ga je takodje pogodio pa je morao da mu replicira na sebi svojstven debilan način (Kanada postoji jedino zbog USA 😅) i koji je ceo normalan svet dobro dočekao kao diplomatski šamar pajacu i njegovim postupcima rušenja diplomatskog i pravnog poretka zapadnog sveta. Sve u svemu, dobar dan za sve osim a pajaca koji je možda zauzeo glavnu scenu u Davosu (a šta drugo cirkuski pajaci rade), ali daleko od toga da je on danas osim nove salve prezira i sramote išta više dobio. Pomirljivije note i povlačenje tarifa za zemlje EU koje je pajac bio najavio od 1. februara su sigurno posledica svega toga. Zaneo se očigledno malo previše. Na sve to njegovi tvitovi zadnja dva dana su serija banalnosti, gluposti, i prosto rečeno sramote nedostojne jednog Predsednika USA, što se danas bukvalno ismeva na svim socijalnim mrežama i medijima, osim Fox Newsa. Debilko je totalno prs’o, and I think it’s beautiful 😇 3 1
nemanjaol Posted 22 minutes ago Posted 22 minutes ago Stvarno dobar govor Karnija. Poslusao sam poslednjih 15 minuta. Dugo nisam sa paznjom poslusao neko zvanicno obracanje. Da li ce imati neki ozbiljniji odjek u stvarnom svetu, videcemo. Mada ovaj trade deal sa Kinezima je ozbiljan samar za Amerikance i potencijalni primer za EU
McLeod Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago 52 minutes ago, robespierre said: Ja ne verujem da će konvergirati ka sadašnjoj ruskoj, jer po mom uverenju USA vodi istovetnu geopolitiku od 1945. godine naovamo, dakle agresivno zastupanje sopstvenih ekonomskih i političkih interesa gde se odbrana demokratskih vrednosti koristi po potrebi kao casus belli. Dakle, jedinu politiku kakva jedna (najjača) imperijalna sila i može da sprovodi da bi na tom mestu i ostala. I iz toga ti i sledi zajeb i poredjenje koje si imao. Ovako na povrsini mozda ima smisla i mogu se povuci odredjene paralele, ali korelacija nije kauzalnost. Prvo, jer cak i da prihvatimo tvoj zakljucak vezan za intervencionizam Ajzenhauera, on je imao ekonomsku logiku. Trampov napad na Venecuelu i potencijalni napad na Grenland nema nikakve ekonomske logike. Cak i da politicke efekte takvog ponasanja ostavimo po strani, nikakvi stvarni benefiti po Ameriku ne postoje niti ona tako zaradjuje, vec samo gubi. Ovo sto je kvotovano je netacno, iako tako uvrezeno medju Srbljem, i ne samo Srbljem, nazalost. Amerika je kao dominantna svetska sila u prethodnih 30ak godina (da ne kazem i jedina) imala vojne intervencije po svetu i ostvarivala svoje interese i time i mekom moci, ali su njihovi mehanizmi pod jedan znatno suptilniji od Trampovih i pod dva, neuporedivo potkovaniji i vodjeni hladnom logikom, cak i onda kada su lagali i svoju javnost i svet kako bi lakse progutali intervenciju. To govori najvise o prirodi te zemlje koja je demokratska i u kojoj partije gubile uticaj zbog losih poteza u spoljnoj politici, jer javno mnjenje zapravo utice na to kakva se politika vodi. Do Trampa mozemo reci da je ona bila konzistentna, ali Trampova politika nema nikakvih dodirnih tacaka niti kontinuitet niti principe bilo kog prethodnika. Prvo zato sto Tramp radi sve haoticno i u njegovom ponasanju nema nicega sto je proracunato i logicno (ma koliko se fanovi tog "biznismena" upinjali da dokazu suprotno) i drugo, cak i da posmatramo individualne poteze van stvarnih razloga za njih (da je napao Madura jer ga je ismevao javno, a da hoce Grenland jer mu izgleda veliko na geografskoj karti), ono kako se oni objasnjavaju jednostavno ne drzi vodu i nije uporedivo ni sa Ajzenhauerom niti sa drugim prethodnicima. Tramp jeste mnogo slicniji Putinu (osim toga sto je glup kao tocilo, Putin nije bas toliko glup) nego bilo kom modernom americkom predsedniku, a razlog zasto se ne ponasa potpuno isto lezi u tome da nisu na istoj trajektoriji i da ne vladaju u istim sistemima. Ali sama cinjenica da je Tramp za godinu dana uspeo dobrano da prodrma vekovni sistem checks and balances u SAD govori o tome kakav je karakter njegove vladavine i da ne postoji paralela koja se moze povuci u modernoj americkoj proslosti da se objasni priroda njegove vladavine, ali zato se ona vrlo lako objasnjava poredjenjem sa nekim drugim savremenim drzavnicima, koji koriste slicne mehanizme vladanja, iako su svi u najrazlicitijim sistemima i drzavama koje ne mogu biti raznorodnije i po velicini, ekonomskoj snazi, istorijskom trenutku i nasledju.
Malkolm Brogdon Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago Ja bih rekao da je Trampov napad na Venecuelu imao vise ekonomske logike nego Ajzenhauerov na Iran s obzirom da je osnovna motivacija operacije Ajax sa strane US bila da se spreci saradnja Mosadeha sa komunistima. Britanci su bili ti koji su imali ekonomski interes s obzirom da su oni pre nacionalizacije bili vlasnici proizvodnje nafte.
Recommended Posts