Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
43 minutes ago, 033zero330 said:

Vežite se, polećemo!

Za sada samo -1.370,03 (-3,24 %)

3. Apr., 09:57 GMT-4 • 

-1.466,94 (-3,47 %)

3. Apr., 10:07 GMT-4

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted
1 hour ago, Nek grmi jako said:

pa jel neko stvarno ozbiljno veruje u to 😀

Ovo bi moglo da bude srednje ime Mr False Claimsa. 'Jel neko stvarno veruje u to' moze i da se dopise iza svake Trumpove izjave. Na zalost, covek je za tako kratko vreme napravio toliko gluposti, da je retko ko mogao da veruje u to, iako je bilo ozbiljnih upozorenja od ljudi upoznatih sa problematikom.

Dakle Mr False jel neko stvarno veruje  u to Claims

• Like 5
Posted (edited)
59 minutes ago, djura.net said:

Ovo bi moglo da bude srednje ime Mr False Claimsa. 'Jel neko stvarno veruje u to' moze i da se dopise iza svake Trumpove izjave. Na zalost, covek je za tako kratko vreme napravio toliko gluposti, da je retko ko mogao da veruje u to, iako je bilo ozbiljnih upozorenja od ljudi upoznatih sa problematikom.

Dakle Mr False jel neko stvarno veruje  u to Claims

Okej, možemo da verujemo da je nešto moguće, manje moguće ili nemoguće, ali složićemo se da ipak postoje nekakvi limiti čak i u predviđanjima koja odišu najvećim pesimizmom, poput mogućnosti da neko sebi pripoji Kanadu.

Ima tih betting sajtova gde se možemo kladiti na svašta, a ja lično ne bih stavio ni ćorav cent na opkladu da će Kanada postati 51. američka država... I to ne samo u Trampovom mandatu, nego bilo kada...

Što me podsetilo da odem da pogledam kolike su kvote za tu mogućnost... Pretpostavljam da nisu mnogo manje od mogućnosti da nas strefi meteor.

Karikiram, ali ako zbog bilo čega ne možemo da sledimo razum, možemo da sledimo - novac. Pa ako su kvote abnormalne jer niko ništa ne uplaćuje na nekakvu mogućnost, onda možemo i da pretpostavimo kolika je zapravo ta mogućnost.

Evo, recimo, zanimljivog testa: da li biste pristali da vi i ja odemo na betting P2P platformu i stavimo neki dolar na otcepljenje Kanade. Izaberemo vremenski limit, i ja vam dam kvotu 1 prema deset. Odnosno, na vaš jedan dolar, mojih deset, pa vi uložite 100 dolara na to da će Kanada postati 51. američka država, a ja 1.000 dolara da - neće.

Ako biste prihvatili tu opkladu, rad sam da je realizujem u svako doba dana i noći.

A u slučaju da ne prihvatite, to je ono što pokušavam da vam prenesem kao lični osećaj koliko je to o 51. američkoj državi zapravo bez ikakve realne supstance.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
18 minutes ago, Nek grmi jako said:

Okej, možemo da verujemo da je nešto moguće, manje moguće ili nemoguće, ali složićemo se da ipak postoje nekakvi limiti čak i u predviđanjima koja odišu najvećim pesimizmom, poput mogućnosti da neko sebi pripoji Kanadu.

Ima tih betting sajtova gde se možemo kladiti na svašta, a ja lično ne bih stavio ni ćorav cent na opkladu da će Kanada postati 51. američka država... I to ne samo u Trampovom mandatu, nego bilo kada...

Što me podsetilo da odem da pogledam kolike su kvote za tu mogućnost... Pretpostavljam da nisu mnogo manje od mogućnosti da nas strefi meteor.

Karikiram, ali ako zbog bilo čega ne možemo da sledimo razum, možemo da sledimo - novac. Pa ako su kvote abnormalne jer niko ništa ne uplaćuje na nekakvu mogućnost, onda možemo i da pretpostavimo kolika je zapravo ta mogućnost.

Evo, recimo, zanimljivog testa: da li biste pristali da vi i ja odemo na betting 2P2 platformu i stavimo neki dolar na otcepljenje Kanade. Izaberemo vremenski limit, i ja vam dam kvotu 1 prema deset. Odnosno, na vaš jedan dolar, mojih deset, pa vi uložite 100 dolara na to da će Kanada postati 51. američka država, a ja 1.000 dolara da - neće.

Ako biste prihvatili tu opkladu, rad sam da je realizujem u svako doba dana i noći.

A u slučaju da ne prihvatite, to je ono što pokušavam da vam prenesem kao lični osećaj koliko je to o 51. američkoj državi zapravo bez ikakve realne supstance.

Naravno da je nemoguce, ali je podsticanje price o tome uvredljivo i podlo, a bite-free Trumpovi glasaci to prihvataju i sada ih je vec 30% koji smatraju da je Kanada neprijatelj... A uostalom i ovi tvoji komentari o nekakvom otcjepljenju Kanade (od koga ?) su takodje uvredljivi, kao i visestruko ponavaljanje neistina... 

Edited by ters
  • Like 8
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Dragan said:

Za sada samo -1.370,03 (-3,24 %)

3. Apr., 09:57 GMT-4 • 

-1.466,94 (-3,47 %)

3. Apr., 10:07 GMT-4

Sutra ce opet pricati o novim tarifama ili ih ukidati, jer su danas pokupili pare na shortovanje i to nevidjene. 

Posted
2 hours ago, DJORDJE said:

Ma kakvi, samo je uveo tarife pingvinima na Herdu.

Americki dairy izvoz za Kanadu je u stalnom porastu, prosle odine je dostigao rekord, tako da nisam siguran ko je izvor informacije\dezinformacije koju navodis. Idem na hitan skup u Torontu ,  tema je kako dalje nakon sto je majmun dograbio zvecku.

Nonick je stavio izvor a ja imam jos nekoliko i to iz 2021 i 2022. To sto je izvoz porastao nakon tuzbe, ne znaci da se ne kontrolise od strane Kanade. I Kanada se jeste slozila da popusti restrikcije nakon te tuzbe. I ocigedno Tramp trazi da se uklone.

Uz to, cula sam iz nekog komentara, ne secam se ko, da time pokusava da blokira Kinu, koja obilazi restrikcije tako sto radi proizvodnju u Kanadi I Mexiku. 

A I pingvini jbga, ko ih terao da uvode tarife 😀

Ako dobar deo ovih zemalja ukine neke restrikcije I tarife, on bi mogao da postigne dosta. Nadam se da je napravio dobru procenu, za ovako agresivan pristup.

Posted (edited)

1000 puta ponovljena laz nece biti istina.

Drugo, USA ne izvozi robu. Ona je vecinski uvoznik. Izvoz iz US robe je smesan. US izvozi usluge, za koje im niko ne naplacuje carine. Zato je cela prica sumanuta. A iako nesto izvoze, US kompanije narave produznicu i prave van US jer im je u cilju da izbegnu porez. Opet, to je problem same US vlade.

US ima povlasceni polozaj u trgovini svuda, zato je cela Trumpova prica jedna velika otimacina para bas vama koji zivite tu. 

Edited by Dzoni_m
  • Like 14
Posted (edited)
9 minutes ago, Dzoni_m said:

Drugo, USA ne izvozi robu. Ona je vecinski uvoznik. Izvoz iz US robe je smesan. US izvozi usluge, za koje im niko ne naplacuje carine. Zato je cela prica sumanuta. A iako nesto izvoze, US kompanije narave produznicu i prave van US jer im je u cilju da izbegnu porez. Opet, to je problem same US vlade.

US ima povlasceni polozaj u trgovini svuda, zato je cela Trumpova prica jedna velika otimacina para bas vama koji zivite tu. 

Da, to je ta suludost. Amerika ima ogromni izvoz usluga, ima monopol na ove elektronske u zapadnom svetu, ali Tramp se fokusirao samo na robu, kako je to bilo u 19. veku, koji citira kao dokaz da su tarife dobre. Nestvarno.

Edited by Rex
  • Like 7
Posted
6 minutes ago, Dzoni_m said:

Liberate us from our money day

• Like 3
Posted

U pozadini priče je, po svemu sudeći, i pritisak na ostale zemlje da spuste svoje standarde za bezbjednost prehrambenih proizvoda tako da bi američki proizvođači mogli da izvoze više svog đubreta dopingovanog hormonima i antibioticima. 

UK food producers are hoping that London will not cave into pressure from Washington to relax food standards to reach a trade deal.

Country Land and Business Association (CLA) vice president Joe Evans says:

Donald Trump might demand we eat chlorinated chicken and beef reared using growth hormones – but British consumers say no. British farmers, who must comply with some of the highest animal welfare and environmental regulations in the world, should not be forced to compete with American farmers who produce cheap food to much lower standards.

“British exports will be affected by these tariffs, which could harm producers of world class wine, spirits, cheeses and other goods. The best thing the public can do to support these farmers and producers is to buy British.

“Ministers would do well to remember that it is the job of British farmers to feed the nation, whilst at the same time being exemplars of sustainable farming practices. We can only do that with a strong and healthy farming sector. Unfortunately, recent government policies – such as changes to inheritance tax – have left the industry considerably weaker. The Prime Minister and the Chancellor should reverse these disastrous policies immediately, adding a new line of defence against America’s aggressive trade demands.”

• Like 4
  • Thanks 1
Posted (edited)

Evo sada kada je nama u Srbiji Tramp uvalio carinsku tarifu od 37%, razmišljam šta bismo mogli da učinimo kako bismo ga odobrovoljili, koje stope da smanjimo da bi on proglasio pobedu i zadovoljan se povukao.

Među kandidatima se ističu:

- ajkulina peraja, trenutna stopa 5%,

- proizvodi tipa musli na bazi neprženih pahuljica od kukuruza, stopa 30%, realno je mnogo,

- sirov vazelin, stopa 1%, mislim može i da se ukine stopa, da ne bude na suvo,

- klozetska sedišta i poklopci, 20%, mada kako se stvari odvijaju SAD ovo neće izvoziti jer sopstveno tržište neće moći da podmire,

- zubarske bušilice, uključujući kombinovane sa drugom zubarskom opremom na zajedničkom postolju, 5%, može da se snizi da pomognemo da se Ameri reše nepotrebnih zaliha,

- živi magarci, 5%, i toga imaju za izvoz,

- 1,1,1,3,3- pentafluorobutan (HFC-365mfc) i 1,1,1,2,2,3,4,5,5,5-dekafluoropentan (HFC-43-10mee), ovo nemam blage veze šta je a stopa je 3%, pa da ukinemo.

Samo pojma nemam gde su pronašli ove stope od 75% za koje tvrde da smo im nametnuli.

https://www.mfin.gov.rs//upload/media/SOwIXW_67628e4a703c1.pdf

Edited by Smrtokapa
  • Like 2
  • Thanks 1
Posted

Pisace se ovde dosta o ekonomiji pa necu da dodajem pricom o stanju na trzistu.

Nego, verujem da bi vecini mogla promaci sveza vest:

White House fires three national security staffers after Trump meeting with conspiracy theorist Laura Loomer

samo ukratko iz clanka:

... Loomer met with Trump at the Oval Office on Wednesday and urged him to fire several members of his National Security Council staff that she deemed disloyal to him ... 

...........................

...  Trump has a history of associating with conspiracy theorists, and he regularly shares posts on his social media site shared by those like Loomer. ....

link: https://www.themirror.com/news/us-news/breaking-white-house-fires-three-1070122

• Ha-ha 2
Posted (edited)
1 hour ago, ters said:

Naravno da je nemoguce, ali je podsticanje price o tome uvredljivo i podlo, a bite-free Trumpovi glasaci to prihvataju i sada ih je vec 30% koji smatraju da je Kanada neprijatelj... A uostalom i ovi tvoji komentari o nekakvom otcjepljenju Kanade (od koga ?) su takodje uvredljivi, kao i visestruko ponavaljanje neistina... 

Čekajte, dajte da se prvo dogovorimo: jedni kažete da je pripajenje Kanade realna pretnja, a vi drugi kažete da je nemoguće (sa čime se slažem) - pa šta je od ta dva? A to što je za vas neistina, za nekoga je istina, kao što smo videli na predsedničkim izborima.

A u slučaju da smatrate da je i nešto neistina, da nema veze s mozgom i da je bezvezno, kako vas ne mrzi da se non stop kačite na tako nešto? Evo, ja se nikada ne kačim na neki vaš upis jer moji skromni afiniteti ne dobacuju do tih visina, osim kad me lično ne pomenete ili kvotujete... Kako možete non stop da odgovarate na nešto što nema smisao, kao što je besmislena i bilo koja druga belodana neistina?

Jednostavno, pokušajte da se iskontrolišete, a ne da ceo bogovetni vek idete za nečim i upirete prstom - neistina.

Ili će biti da ipak nije neistina, jer vas svrbi i trigeruje... Što vi inače dobro znate, budući da sam vam svojevremeno objašnjavao ko će pobediti na predsedničkim izborima, kako će pobediti i zašto će pobediti... Čak i kojom razlikom u gllasovima na nacionalnom nivou.

Pa i opklade sam nudio na P2P platformama, po sistemu: moja ubeđenja i moj novac protiv tuđih ubeđenja i tuđeg novca... I, baš čudno, niko nije nikada prihvatio?! Kao što niko neće prihvatiti ni opkladu za Kanadu...

I vi i ja znamo iz ove perspektive da je to sve što sam vam oduvek pisao bila istina, te da vas nikada nisam slagao. I možda se vi više toga ne sećate, ali se ja sećam... A postoji i funkcija koja nas kvotuje, pa se i za nekoliko godina dobro zna ko je šta ovde pisao.

edit 

Pa jel sam ja izmiislio secesionistički pokret u Alberti ili on postoji već više decenija? Jel sam možda slagao za Alberta Independence Party ili neformalne inicijative poput "Alberta 51 Project", koje inače nisam ni pominjao, iako su neke postojale, a neke i danas postoje?

Naravno, rekao sam da su to zaluđenici jer su u dubokoj manjini i da je to čemu oni streme nemoguće, odnosno da je to čist SF, i šta je tu netačno?

Edited by Nek grmi jako
Posted
27 minutes ago, Beonegro said:

U pozadini priče je, po svemu sudeći, i pritisak na ostale zemlje da spuste svoje standarde za bezbjednost prehrambenih proizvoda tako da bi američki proizvođači mogli da izvoze više svog đubreta dopingovanog hormonima i antibioticima. 

UK food producers are hoping that London will not cave into pressure from Washington to relax food standards to reach a trade deal.

Country Land and Business Association (CLA) vice president Joe Evans says:

Donald Trump might demand we eat chlorinated chicken and beef reared using growth hormones – but British consumers say no. British farmers, who must comply with some of the highest animal welfare and environmental regulations in the world, should not be forced to compete with American farmers who produce cheap food to much lower standards.

“British exports will be affected by these tariffs, which could harm producers of world class wine, spirits, cheeses and other goods. The best thing the public can do to support these farmers and producers is to buy British.

“Ministers would do well to remember that it is the job of British farmers to feed the nation, whilst at the same time being exemplars of sustainable farming practices. We can only do that with a strong and healthy farming sector. Unfortunately, recent government policies – such as changes to inheritance tax – have left the industry considerably weaker. The Prime Minister and the Chancellor should reverse these disastrous policies immediately, adding a new line of defence against America’s aggressive trade demands.”

Ja mislim da i ove sulude tarife na rendom drzave ustvari imaju jos jedan zadatak, da pritisnu i vrate ove americke proizvodjace nazad, a ne da se sele iz Kine u Vijetnam u Filipine... 

Posted

The Economist potpuno pustio kočnicu, o čovjekolikom i njegovim sranjima pišu baš pošteno i... slikovito :thumbup:

President Trump’s mindless tariffs will cause economic havoc

But the rest of the world can limit the damage

IF YOU failed to spot America being “looted, pillaged, raped and plundered by nations near and far” or it being cruelly denied a “turn to prosper”, then congratulations: you have a firmer grip on reality than the president of the United States. It’s hard to know which is more unsettling: that the leader of the free world could spout complete drivel about its most successful and admired economy. Or the fact that on April 2nd, spurred on by his delusions, Donald Trump announced the biggest break in America’s trade policy in over a century—and committed the most profound, harmful and unnecessary economic error in the modern era.

Speaking in the Rose Garden of the White House, the president announced new “reciprocal” tariffs on almost all America’s trading partners. There will be levies of 34% on China, 27% on India, 24% on Japan and 20% on the European Union. Many small economies face swingeing rates; all targets face a tariff of at least 10%. Including existing duties, the total levy on China will now be 65%. Canada and Mexico were spared additional tariffs, and the new levies will not be added to industry-specific measures, such as a 25% tariff on cars, or a promised tariff on semiconductors. But America’s overall tariff rate will soar above its Depression-era level back to the 19th century.

Mr Trump called it one of the most important days in American history. He is almost right. His “Liberation Day” heralds America’s total abandonment of the world trading order and embrace of protectionism. The question for countries reeling from the president’s mindless vandalism is how to limit the damage.

Almost everything Mr Trump said this week—on history, economics and the technicalities of trade—was utterly deluded. His reading of history is upside down. He has long glorified the high-tariff, low-income-tax era of the late-19th century. In fact, the best scholarship shows that tariffs impeded the economy back then. He has now added the bizarre claim that lifting tariffs caused the Depression of the 1930s and that the Smoot-Hawley tariffs were too late to rescue the situation. The reality is that tariffs made the Depression much worse, just as they will harm all economies today. It was the painstaking rounds of trade talks in the subsequent 80 years that lowered tariffs and helped increase prosperity.

On economics Mr Trump’s assertions are flat-out nonsense. The president says tariffs are needed to close America’s trade deficit, which he sees as a transfer of wealth to foreigners. Yet as any of the president’s economists could have told him, this overall deficit arises because Americans choose to save less than their country invests—and, crucially, this long-running reality has not stopped its economy from outpacing the rest of the G7 for over three decades. There is no reason why his extra tariffs should eliminate the deficit. Insisting on balanced trade with every trading partner individually is bonkers—like suggesting that Texas would be richer if it insisted on balanced trade with each of the other 49 states, or asking a company to ensure that each of its suppliers is also a customer.

And Mr Trump’s grasp of the technicalities was pathetic. He suggested that the new tariffs were based on an assessment of a country’s tariffs against America, plus currency manipulation and other supposed distortions, such as value-added tax. But it looks as if officials set the tariffs using a formula that takes America’s bilateral trade deficit as a share of goods imported from each country and halves it—which is almost as random as taxing you on the number of vowels in your name.

This catalogue of foolishness will bring needless harm to America. Consumers will pay more and have less choice. Raising the price of parts for America’s manufacturers while relieving them of the discipline of foreign competition will make them flabby. As stockmarket futures tumbled, shares in Nike, which has factories in Vietnam (tariff: 46%) fell by 7%. Does Mr Trump really think Americans would be better off if only they sewed their own running shoes?

The rest of the world will share in the disaster—and must decide what to do. One question is whether to retaliate. Politicians should be cautious. Pace Mr Trump, trade barriers harm those who put them up. Because they are more likely to cause Mr Trump to double down than retreat, they risk making things worse—possibly catastrophically so, as in the 1930s.

Instead, governments should focus on increasing trade flows among themselves, especially in the services that power the 21st-century economy. With a share of final demand for imports of only 15%, America does not dominate global trade the way it does global finance or military spending. Even if it halted imports entirely, on current trends 100 of its trading partners would have recovered all their lost exports within just five years, calculates Global Trade Alert, a think-tank. The eu, the 12 members of the Comprehensive and Progressive Agreement for Trans Pacific Partnership (CPTPP), South Korea and small open economies like Norway account for 34% of global demand for imports.

Should this effort include China? Many in the West think that China’s state-owned enterprises violate the spirit of global trading rules, and they have in the past used exports to soak up surplus capacity. Those worries will worsen if more Chinese goods are redirected away from America. Building a trading system with China is desirable, but will be viable only if it rebalances its economy towards domestic demand to ease worries about dumping. Also, China could be required to transfer technology and invest in production in Europe in exchange for lower tariffs. The EU should centralise its investment rules so that it can strike deals covering FDI and it should overcome its aversion to big trade pacts and sign up to the CPTPP, which has ways of resolving some disputes.

If this seems gruelling and slow, that is because integration always is. Throwing up barriers is easier and faster. There is no avoiding the havoc Mr Trump has wrought, but that does not mean his foolishness is destined to triumph. 

• Like 6
  • Thanks 2
Posted (edited)
15 hours ago, Angelia said:

Razumem ja tebe, I razumem da je on rekao da je zbog fentanila, kazes mala trgovina. Ja te samo pitam, ako je nebitno, zasto ne skinuti? Problem je sto nema logicnog odgovora, pa ces da napadas mene da ja ne razumem.

Pa kad niko nije rekao da je to problem, nego su rekli da je fentalin i ilegalna imigracija - to je Tramp i zvanicno potpisao. Kako mi da skinemo nesto sto ne znamo sta je? Nema nikave logike u onom sto pises. Ali svi znaju da ni to nije problem, jer su juce senatori glasali protiv tarifa prema Kanadi. Ovo samo tebi i  Fox News konzumentima nije jasno. Prosle nedelje je Tusli dala neki izvestaj za bezbednost i gle cuda Kanada nije ni spomenuta nijednom u vezi fentalina. Rand Paul je juce molio kolege pre glasanja u senatu, da ljudi, Kanada je uradila sve u vezi fentalina i ilegalinh prelaska sto je od nje trazena, ne budite ludi. I ako treba radice i jos, samo recite sta.

Probacu ponovo plasticno da ti objasnim, ja I ti napravimo ugovor, ugovor kaze da za neku uslugu ja treba da ti platim 10k, nakon nekog vremena ja nisam zadovoljna uslugom, I kazem hocu da mi das 10% popust, ili cu te tuziti za milion dolara. Tvoj odgovor je ali to je samo 1k. Ako je samo, onda nije problem zar ne? 

Tebi se ne svidja njegova strategija, on je garant rekao ljudima u kanadskoj vladi sta hoce, cak i ako nije, mogu da pitaju. Juce je Izrael najavio da ce ukinuti sve tarife na US robu. Negde ce biti uspesno, negde nece.

Wow, znaci kanadska vlada je totalni idiot, iz inata ili iz nekog nepoznatog razloga sto nam ne smeju reci, ne da 100 milona, nego ce da izgubi 150 miliardi i unistiti svoju ekonomiju. Jel to pokusavas da kazes?

Mozda je on glup, iako sumnjam, definitivno ne razumem, ako, I kazem ako jer nisam sad istrazivala svaku zemlju, recimo EU ima tarife na US proizvode (I razumem da je on preterao sa uracunavanjem VAT) a US nema jednake, zasto je problem da pregovara da spuste svoje tarife?

Pre par dana sam ti sve lepo napisao 5 puta, nemam vise energije. Zasto trazis nesto izmedju redova kad toga nema.

Nonick je stavio izvor a ja imam jos nekoliko i to iz 2021 i 2022. To sto je izvoz porastao nakon tuzbe, ne znaci da se ne kontrolise od strane Kanade. I Kanada se jeste slozila da popusti restrikcije nakon te tuzbe. I ocigedno Tramp trazi da se uklone.

Opet, kome je ocigledno? Ako je ocigledno reci sta je to sto Tramp trazi? I opet pises da je Kanada toliko glupa da ce da baci stvarnih 150-200 miliardi dolara i svoju ekonomiju radi fiktivnih 100 miliona dolara. 

Edited by nonick
  • Like 2
Posted
1 hour ago, Nek grmi jako said:

Čekajte, dajte da se prvo dogovorimo: jedni kažete da je pripajenje Kanade realna pretnja, a vi drugi kažete da je nemoguće (sa čime se slažem) - pa šta je od ta dva? A to što je za vas neistina, za nekoga je istina, kao što smo videli na predsedničkim izborima.

A u slučaju da smatrate da je i nešto neistina, da nema veze s mozgom i da je bezvezno, kako vas ne mrzi da se non stop kačite na tako nešto? Evo, ja se nikada ne kačim na neki vaš upis jer moji skromni afiniteti ne dobacuju do tih visina, osim kad me lično ne pomenete ili kvotujete... Kako možete non stop da odgovarate na nešto što nema smisao, kao što je besmislena i bilo koja druga belodana neistina?

Jednostavno, pokušajte da se iskontrolišete, a ne da ceo bogovetni vek idete za nečim i upirete prstom - neistina.

Ili će biti da ipak nije neistina, jer vas svrbi i trigeruje... Što vi inače dobro znate, budući da sam vam svojevremeno objašnjavao ko će pobediti na predsedničkim izborima, kako će pobediti i zašto će pobediti... Čak i kojom razlikom u gllasovima na nacionalnom nivou.

Pa i opklade sam nudio na P2P platformama, po sistemu: moja ubeđenja i moj novac protiv tuđih ubeđenja i tuđeg novca... I, baš čudno, niko nije nikada prihvatio?! Kao što niko neće prihvatiti ni opkladu za Kanadu...

I vi i ja znamo iz ove perspektive da je to sve što sam vam oduvek pisao bila istina, te da vas nikada nisam slagao. I možda se vi više toga ne sećate, ali se ja sećam... A postoji i funkcija koja nas kvotuje, pa se i za nekoliko godina dobro zna ko je šta ovde pisao.

edit 

Pa jel sam ja izmiislio secesionistički pokret u Alberti ili on postoji već više decenija? Jel sam možda slagao za Alberta Independence Party ili neformalne inicijative poput "Alberta 51 Project", koje inače nisam ni pominjao, iako su neke postojale, a neke i danas postoje?

Naravno, rekao sam da su to zaluđenici jer su u dubokoj manjini i da je to čemu oni streme nemoguće, odnosno da je to čist SF, i šta je tu netačno?

Pripajanje Kanade nije realno, retorika i prijetnje jesu realne - meni ce "all gums" Trumpovci izbusiti gume i razbiti sofersajbu kada nakon Dana Pobjede nad fasizmom u Sjedinjenim Drzavama (koji ce sigurno nekada doci)  odlucim da predjem granicu. Ja sam u Sjedinjenim Drzavama bio jednom mjesecno ili jednom u dva mjeseca, nekada i mnogo cesce - sto poslom, sto zabavom, sto u posjetu prijateljima, sto dok su mi djeca isla na kosarkaske i odbojkaske turnire preko granice...  

Sto se tice neistina - ne mrzi me da ih pomenem, niti da postavim dokaze zasto je nesto neistina kao sto ti je to postavio @zoran59 o glasanju bez dokumenata u Wisconsin-u...  

Ako se ne varam, predivdjanja Trampove pobjede su nam bila identicna, cim mi je postalo jasno da je broj chomp-impaired glasaca narastao iznad ocekivanja... Nisam ni pomenuo secesionisticki pokret u Alberti, koji postoji i koji jaca, ali koji e i dalje marginalan - tako da nemam pojma zasto meni upucujes te price...

• Like 2
Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Evo sada kada je nama u Srbiji Tramp uvalio carinsku tarifu od 37%, razmišljam šta bismo mogli da učinimo kako bismo ga odobrovoljili, koje stope da smanjimo da bi on proglasio pobedu i zadovoljan se povukao.

Srbiju te tarife ima da pogode koliko i Rusiju. Sta Srbija izvozi u SAD, sotinak tegli ajvara i raznih dzemova. Banalizujem ali ne mnogo, jer to trziste nikada za Srbiju nije bilo znacajno. Sanjalo se i pricalo o velikim poslovima, nikada se nije materijalizovalo.

2 hours ago, Rex said:

Da, to je ta suludost. Amerika ima ogromni izvoz usluga, ima monopol na ove elektronske u zapadnom svetu, ali Tramp se fokusirao samo na robu, kako je to bilo u 19. veku, koji citira kao dokaz da su tarife dobre. Nestvarno.

Ne bas, Amerika i dalje proizvodi 3 puta vise od recimo Nemacke, a izvozi najskuplje proizvode poput naoruzanja, aviona, gradjevinskih masina. Uz poljoprivredu to ce biti i sektori koje na koje ce drugi da udare. Kada Caterpillar, John Deere, Cargill krenu da otpustaju, onda ce i pamet da dodje iz dupeta u glavu, mada za neke zaludjenike nisam bas siguran. Kada sednu u Silverado, koji je "Proudly made in USA", 90% nema pojma da GM ne moze da sklopi jedan motor bez komponenti iz Kanade i Meksika.

• Like 2
Posted (edited)

@ters

Nisam znao na šta ste drugo mislili kada ste pominjali otcepljenje Kanade iznutra osim na secesionističke pokrete u Alberti?!

A individua koju pominjete mi je na ignor listi zbog vređanja na ličnoj osnovi, za razliku od vas koji se ne slažete sa mojim skromnim upisima, ali me ne vređate na ličnoj osnovi, tako da nisam imao uvid o tome šta je pisano o Viskonsinu, a imam uvid u ovo što mi vi pišete. Ali ako to već pominjete, budući da mi vi niste na ignor listi jer me ne vređate, rado ću na to odgovoriti i bez prethodnog znanja o predmetnim implikacijama.

U Viskonsinu smo, dakle, imali referendumsko-izborno pitanje  o Voter ID-u, odnosno zahtevu za pokazivanjem lične isprave sa fotografijom prilikom glasanja. Glasilo je, parafraziram: Da li bi ustav Viskonsina trebalo da se izmeni tako da se zahteva da svi glasači pokažu ličnu ispravu sa fotografijom da bi potvrdili svoj identitet pre glasanja na izborima?".

Zašto je to pitanje uopšte postavljeno? Pa zato jer grupacija okupljena oko Demokratske stranke nema ništa protiv mogućnosti da se na izbore dolazi bez ličnih dokumenata sa fotografijom, a neki i otvoreno agituju za takvo rešenje. Naravno, nekima od nas koji dolazimo iz država gde je najprirodnija obaveza da na izbornom mestu pokažemo ličnu identifikaciju sa fotografijom, to može da izgleda šašavo, ali eto, neko iz nekog razloga stremi nečemu drugačijem.

I kad sam poslednji put te večeri pogledao na Decision desk hq, protiv ličnih dokumenata na izbornim mestima glasalo je oko 40 odsto građana Viskonsina, što znači da svakako postoji politička volja dela glasača sa jedne strane spektra za takvim činom.

I to nije ništa čudno, budući da u 14 država i Distrikt Kolumbija (Washington, D.C.), naravno sve ili skoro sve su plave, ne zahtevaju od glasača da pokažu ličnu identifikaciju na biralištu prilikom glasanja na dan izbora...

Tu sad dolazimo do sledečeg momenta, koji je bio krucijalan za izbor sudije u Vrhovni sud Viskonsina: zahvaljujući demokratiji koja ne da nije umrla, već je veoma jaka i vitalna iako su prognostičari apokalipse tvrdili suprotno, liberali su prvi put zadržali većinu u VS Viskonsina posle mnogo dugo vremena, jer je 2023. Janet Protasiewicz donela tu većinu koji nisu imali ni za vreme Obame... Tačnije, nisu je pre toga imali čitavih 15 godina.

A sa tom većinom mogu da menjaju izborne uslove, pa sa promenom skupštinske većine, koju trenutno nemaju - i Voter ID, u duhu stremljenja onih 40 odsto građana Viskonsina koji su 1. aprila upravo za to i glasali, i isto onako kako su i pomenutih 14 država i DC to prethodno realizovali.

Međutim, budući da je referendumski izglasan ustavni amandman koji ličnu identifikaciju sad čini obaveznom u Viskonsinu bez obzira na sastav parlamenta i VS, to se neće dogoditi pa makar se svi okrenuli naglavačke... I sudije, i zastupnici u parlamentu. Barem do nekih sledećih referenduma...

I zato su to republikanci prihvatili kao veliku pobedu i nekakvu kompenzaciju što nisu preuzeli većinu u VS Viskonsina.

Veoma jednostavno.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Najviše će pogoditi proizvođače guma i auto delova. Tu radi par hiljada ljudi i verovatno još par hiljada je povezano sa njima indirektno, za njih i njihove porodice bi moglo biti problema.

• Like 2
Posted
2 hours ago, Smrtokapa said:

Među kandidatima se ističu:

- zubarske bušilice, uključujući kombinovane sa drugom zubarskom opremom na zajedničkom postolju, 5%, može da se snizi da pomognemo da se Ameri reše nepotrebnih zaliha,

Mozda je Trump tokom kampanje postao svjestan da mu propada domace trziste za zubarsku opremu, tako da mora omoguciti barem nesmetan izvoz ?

• Ha-ha 1
Posted

@Angelia

Ne postoje carine o kojima Trump prica, evo ti konkretan primer:

Na primeru Srbije, prema podacima OEC, vrednost srpskog izvoza u SAD je u januaru ove godine bila 66,5 miliona dolara. A SAD su u Srbiju izvezle robu u vrednosti do 16,9 miliona dolara. To znači da je deficit u razmeni dve zemlje bio 49,6 miliona dolara i to u korist naše zemlje. Kada se 49,6 miliona podeli sa 66,5 miliona dolara dobije se da je carinsko opterećenje za američku privredu 74 odsto.

I tako po njemu sprske carine na americku robu su 74% pa je eto on dobar pa je nama uveo samo 37% tj pola od nasih nefer carina prema americkim proizvodima.

Realno carine na americku robu su DALEKO manje izmedju 6% i 16%

Dakle on deficit predstavlja ko nekakve nefer carine. Jel sad jasnije da lik laze.

Ne kazem da verovatno ima i primera visokih carina ali realno ima istih i kod vas, npr chicken tax iz 1964 koji jos uvek vazi, imas 25% carine na neamericke kamionete i slicna vozila.

Takodje trumpova administracija ili ne zna li se pravi blesava pa VAT racuna ko carine...

• Like 8
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 1