𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 24 minutes ago, Rex said: Pa eto, na nekoliko mojih teza si zaključio da sam neobavešten, ostalo si preskočio, ignorisao, odjavio se sa teme za neko vreme. Uopšte ne sumnjam da ćeš sledeći put opet nastupiti kao žrtva koja samo hoće da diskutuje, sa verom da si samo otišao od te diskusije bez odgovora na argumente, već samo odabrao šta ti odgovara, a ostalo ignorisao. Baš kao što sam i govorio, ne samo ja doduše, kako izgleda "dijalog" na ovoj temi. Isto ovo sam napisala pre par strana... prosto je postao stereotip 11 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: I vecina koja kaze, ajde da pricamo zasto je do toga doslo, zasto je Tramp pobedio, zeli da prica zasto su demokrate lose i cim to ne nadju u postovima idu dalje. 1
nonick Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago (edited) Ova banda Demokrata je zasluzila da ode na smetliste istorije, zasluzeno 🙂 Tramp ih je sjebao skroz. Koja je ova banda pajaca, nesposobnjakovica, luzera to nema nigde. Ovo vec ponavljam ne znam koji put. Onog momenta kad je Biden pobedio trebali su raditi na "kako i sta dalje". Ne, oni su zadnjeg minuta hteli nesto za sto je vec bilo kasno. Trebali su izabrati nekog odma, pa makar to bila i Kamala. Plus, da je Biden bio vodja Jan 6. on bi bio u zatvoru, republikanci bi ga zatamnicili, I kljuc bi bio bacen, totalno pravedno I zasluzeno. Ali demokrate su bili nesposobni za to, sta vec, za opet dolazeceg Trampa su uspeli da daju jos veca ovlascenja. Evo sa ovim ispod su totalno priznali poraz i najzad I poljubili prsten kao u fimovima. Cak je i ton celog clanka, iako je NBC, kao da citas Orvela. Some Democrats oppose resolution honoring Charlie Kirk and condemning political violence The vote was 310-58, with 95 Democrats joining all 215 Republicans in voting yes on the nonbinding resolution. The 58 no votes all came from Democrats — mostly members of the Congressional Black and Hispanic caucuses — and another 38 Democrats voted present. Another 22 Democrats did not vote. While all lawmakers have denounced Kirk’s killing, some Democrats had wanted the party to make a more forceful stand against the Kirk resolution, which, among other things, states that his "commitment to civil discussion and debate stood as a model for young Americans across the political spectrum, and he worked tirelessly to promote unity without compromising on conviction." Link Edited 16 hours ago by nonick 1
Angelia Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 6 hours ago, Malkolm Brogdon said: Nisam siguran kolko je dobar deo Amerikanaca prepoznao bilo sta, pre bih rekao da su Repsi prepoznali sta prosecni glasac mrzi i predstavili to kao delovanje Demsa, iako nisam siguran koliko su oni tu imali zapravo uticaja. Glupi amerikanci opet. A sta ako nisu glupi? 6 hours ago, Malkolm Brogdon said: Naravno da su Demsi delom krivi za svoj poraz, to je uglavnom uvek tako, izgubio si, na tebi je da identifikujes zbog cega, i sta mozes bolje sledeci put. Ali ne znam tacno sta su oni mogli da urade da sprece ove pojave o kojima pricamo, niti sta su Repsi uradili povodom toga osim kukanja na tviteru. Samo delom? Nisu krivi sto ih prosecan Joe vidi kao elitiste, sto su sve protiv njih prozvali krezubim rednekovima? 6 hours ago, Malkolm Brogdon said: Tako da na kraju imamo zamenu top down nametanja jedne vrednosne strukture, top down nametanjima druge vrednosne strukture, samo kroz zakone, a rekao bih da je to drasticno gore od prve opcije. Uopste nije zamena top down, nego povratak vrednosti bottom up. I to je Tramp prepoznao. Vecina u americi, rodjenih I tek nedavno postalih gradjana su "konzervativci". Ne politicki, nego veruju u ono sto Amerika prodaje, individualnu slobodu, mogucnost uspeha, prvi I drugi amandman... za to su dosli. Cula sam to od "legalnog" imigranta ovde u Majamiju, rekao mi je, I on je jedan od tih imigranata, da cim sidju sa camca koji ih je doveo ovde, postaju konzervativci. i btw sva istrazivanja pokazuju masovnu podrsku prvom I drugom amandmanu, bez obzira na politicko opredeljenje. 51 minutes ago, nonick said: Some Democrats oppose resolution honoring Charlie Kirk and condemning political violence The vote was 310-58, with 95 Democrats joining all 215 Republicans in voting yes on the nonbinding resolution. The 58 no votes all came from Democrats — mostly members of the Congressional Black and Hispanic caucuses — and another 38 Democrats voted present. Another 22 Democrats did not vote. While all lawmakers have denounced Kirk’s killing, some Democrats had wanted the party to make a more forceful stand against the Kirk resolution, which, among other things, states that his "commitment to civil discussion and debate stood as a model for young Americans across the political spectrum, and he worked tirelessly to promote unity without compromising on conviction." Link Sto pokazuje sta su amerikanci mislili o Charliju Kirk. Oni glasaju kakvo je javno misljenje. Starbucks je izdao saopstenje, da ako musterije traze da porudzbina bude pod imenom CK, zaposleni treba da ispostuju zahtev (poenta je da javno izgovore ime kad prozivaju porudzbinu). To je protest protiv politickog nasilja, niko nista ne pali, ne pljackaju se prodavnice. Kirk je bio osoba koji je usao u direktan sukob sa WS grupom. Nije imao nikakav rasizam (prozivao je affirmative action zato sto je rasizam), jeste se drzao Biblije kao pijan plota, to mogu da mu zamerim. I ostace kao zrtva slobode govora, samo debili mogu da se raduju njegovom ubistvu.
Darko Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 12 minutes ago, Angelia said: Uopste nije zamena top down, nego povratak vrednosti bottom up. I to je Tramp prepoznao. Vecina u americi, rodjenih I tek nedavno postalih gradjana su "konzervativci". Ne politicki, nego veruju u ono sto Amerika prodaje, individualnu slobodu, mogucnost uspeha, prvi I drugi amandman... za to su dosli. Cula sam to od "legalnog" imigranta ovde u Majamiju, rekao mi je, I on je jedan od tih imigranata, da cim sidju sa camca koji ih je doveo ovde, postaju konzervativci. Ok za sve ostalo ali ... drugi amandman, to jest pravo na oružje ja važno imigrantima? Imigranti koji su pobegli od naoružanih bandi ili koji su došli iz zemalja gde je stopa smrti od gun crime mala misle suprotno o drugom amandmanu, poprilično sam siguran.
ters Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 59 minutes ago, Darko said: Ok za sve ostalo ali ... drugi amandman, to jest pravo na oružje ja važno imigrantima? Imigranti koji su pobegli od naoružanih bandi ili koji su došli iz zemalja gde je stopa smrti od gun crime mala misle suprotno o drugom amandmanu, poprilično sam siguran. Mora da je tacno- 100% od jednog ispitanika je to reklo 1
Helena Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Ovo bi Pajtonovci ne bi smislili. Možda neki imigranti bi 1 1
Helena Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/115233841743981161 Whatever happened to the very highly overrated David Letterman… He looks like hell, but at least he knew when to quit. LOSER!!! tranp, pre 9 minuta.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 1 hour ago, Helena said: Ovo bi Pajtonovci ne bi smislili. Možda neki imigranti bi Kaze mi drugarica koja zivi u italiji, vise ni ne prave sarkazam od vesti kada pricaju o americi, jer ju je realnost davno prevazisla...
nonick Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 3 hours ago, Angelia said: Sto pokazuje sta su amerikanci mislili o Charliju Kirk. Oni glasaju kakvo je javno misljenje. Starbucks je izdao saopstenje, da ako musterije traze da porudzbina bude pod imenom CK, zaposleni treba da ispostuju zahtev (poenta je da javno izgovore ime kad prozivaju porudzbinu). To je protest protiv politickog nasilja, niko nista ne pali, ne pljackaju se prodavnice. Kirk je bio osoba koji je usao u direktan sukob sa WS grupom. Nije imao nikakav rasizam (prozivao je affirmative action zato sto je rasizam), jeste se drzao Biblije kao pijan plota, to mogu da mu zamerim. I ostace kao zrtva slobode govora, samo debili mogu da se raduju njegovom ubistvu. To je tacno, ali isto samo debili mogu reci ovako nesto: "Young women, they don't value having children," he told Fox News host Laura Ingraham. "Trump voters, young men, they want family, children and legacy. Young women who voted for Kamala Harris, they want careerism, consumerism and loneliness." Sta o koji k on zna sta zene hoce, Incel obican. Znaci covek je, bio, totalni ludak, debil. Na stranu sto je propovedao da je The Civil Rights Act nesto najgore sto se desilo Americi. Kako mozes to da objasnis nekom kome je koza crna? Sad su demokrate u nekom raspad/difens modu, ne znaju sta se dogadja, nemaju snage za sada. Ovo ce se promeniti, promene ce doci od naroda, ne od stranke, tih 81 milina koji su glasali za Bidena su jos uvek tu negde. Evo menja se vec, I to od strane Latino populacije, tih je stvarno zehebo: The Somos Votantes survey shows that Latino independents and women, and younger Latino voters (ages 18-29) are driving this decline. Independents have swung sharply, from -6 in February to -36 in September. Women, who already leaned negative, have moved further away from Trump, shifting from -21 to -37. Younger voters show some of the steepest declines, sliding from -6 to -33. More than seven in 10 Latinos say Trump's tariffs are driving up the cost of goods, including 42 percent who say prices are rising "a lot." Food, housing, and household expenses top the list of concerns: 26 percent say they struggle to meet basic costs, and just 12 percent describe themselves as living comfortably. Newsweek 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Oh lol Trump imposes $100K fee on H-1B visas in new immigration action Quote President Donald Trump signed an executive action on Friday to impose a $100,000 application fee for H-1B visas — in an effort to curb what his administration says is overuse of the program. “We need great workers, and this pretty much ensures that that’s what’s going to happen,” Trump said from the Oval Office, where officials detailed how the measure would incentivize companies to employ American workers while still providing a pathway to hire highly skilled foreign workers in specialized fields. The proclamation will restrict entry under the program unless accompanied by the payment. In a separate order, Trump also directed the creation of a “gold card” immigration pathway that he said would fast-track visas for certain immigrants in exchange for a hefty fee. The policy will expedite visas for foreigners who pay the US $1 million, while allowing a company to pay $2 million to speed up the process for a foreign worker that it sponsors. Spoiler Tech recruiter here. The reason tech companies hire h1b candidates is because there aren’t enough Americans in those fields. This is going to cause irreparable damage to the US economy and companies will simply move their operations to other countries. Buckle up! Sve je ovo jos 'zabavnije' kada se uzme u obzir kako ukidaju finansiranje istrazivackih programa po univerzitetima i vrse propagandu 'ma sta ce vam fakultet'... Jednostavnije bi bilo da uzmu lepo poliju sve onom naftom od koje su zavisnici i bace sibicu, ovako je samo mrcvarenje. 1
DameTime Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 16 hours ago, Malkolm Brogdon said: Rekao bih da su prakticno sve ove stvari samo drustvene pojave koje mogu da se nadju medju ekstremima sa druge strane politickog spektra, ali su poprilicno non-binding, da se tako izrazim. Snime film gde crnac glumi istorijsku licnost koja je bila belac, okej, upali neki drugi film, bojkotuj ih, kenseluj ih, sta god. Nije nesto sto ima realan uticaj na bilo ciji zivot van toga sto se koristi kao rage-bait sa druge strane politickog spektra koji verovatno i vise paznje posveti takvim pojavama kao sredstvo propagande. Imamo komicare koji se na svom netfliks specijalu zale da ih je neko kenselovao. Prica se godinama unazad o toj famoznoj cancel kulturi samo sto se retko provlace konkretna imena, koji su to ljudi kenselovani, i za sta tacno. Neko zeli da mu se ljudi obracaju sa Mr Nazgule, okej, ignorisi ga. Kazem non-binding jer nisu stvari koje se bilo gde guraju kroz bilo kakve zakone. Iako jesu ekstremi, reakcija sa druge strane je totalno suluda, a pritom poprilicno binding, jer kad ti dodje ICE na vrata da te isutira iz zemlje, ne mozes samo da promenis kanal ili da ih ignorises i pricas sa nekim drugim. Isto i kad ti uvedu zabranu abortusa pa moras da putujes u drugu drzavu da bi ostvario nesto sto bi trebalo da bude pravo apsolutno svuda. Kako uživam u ovim tvojim postovima. Upravo to, kada se priča o woke ekstremima, zaboravlja se da oni nisu ugrožavajući ni za koga. Osim za one koji zapravo ne poštuju te osnovne postulate ljudskih prava. Odatle toliki bes, odlazak u suprotne ekstreme i negativna konotacija pripisana woke stavovima. Ako neko hoće da mu se obraćam koristeći they/them pronouns, meni je to potpuno besmisleno. Inicijalni impuls mi je da uđem u diskusiju sa tom osobom, da sa neke filozofske strane "pobijem" logiku upotrebe ovih zamenica, ali... Realno, they/them ni na koji način ne ugrožava moj lični identitet. Mogu da se iskuliram i osobu adresiram na taj način, ono, sure, whatever floats your boat, pa nastavim dalje sa svojim životom. Šta je posledica woke kulture u holivudskoj industriji - Ariel, Snežana i Hermiona su postale crnkinje? Na stranu Snežana, koja jeste opisana kao devojka sa snežno belom kožom, u druga dva slučaja su na delu naša implicitna očekivanja vezana za rasu. Ja sam se baš smorila što će u novoj HBO adaptaciji Hermiona biti tamnoputa, jer se udaljavaju od originala. Onda sam se vratila na knjige i shvatila da J.K. (Rowling, da ne bude zabune) ni u jednom trenutku ne eksplicira kako je ona bele puti. To je bilo samo moje očekivanje, navika, iako sebe ni u kom slučaju ne smatram rasistom. U svakom slučaju i sa tim mogu da živim, iako mi je na neki način besmisleno. Ljudi na (skroz) desnoj strani političkog spektra ne mogu da žive sa ovim društvenim promenama. @Mina D. Harker je to vrlo precizno opisala - suština je u očuvanju statusa quo. Zbog toga se grčevito drže političkih opcija poput Trumpa, koje bi im taj status quo i omogućile. Ako dođe neki Amer sa pričom kako je glasao za njega jer je anti-woke, meni je to lakmus papir da ta osoba u stvari ne poštuje osnovna ljudska prava. I da se zapravo nalazi na ekstremnom polu političkog spektra. 5 1
Barkley#34 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Mislim da mešaš dve stvari. Pravljene su moderne adaptacije npr. Šekspirovih dela pa nisam primetio da se kukalo kako je to skrnavljenje. Možeš Romea i Juliju da staviš usvaki deo sveta i svaku društvenu grupu, uklopiće se. Problem nastaje kada se insistira kako diversity mora, mora i još jednom mora da bude u osnovi svega inače nije kulturološki prihvatljivo. Otud npr. kritike serije Prijatelji zato što su svi glavni likovi hetero belci. Nije realno! Nema raznolikosti! Nisu svi zastupljeni! To su poruke koje su se povremeno pojavljivale. To onda projektuješ na svaki deo društva, kada svaka grupa koja sebe vidi kao fluidne jednoroge traži i insistira da bude zastupljena u javnosti, nezavisno od ličnih prava koja moraju da se poštuju svakome. Dakle, nije problem u tome što je Hermiona crna, šta fali, problem je ako se insistira na tome da mora da bude crna ili gej ili šta god inače će se dići woke kuka i motika da to treba da bude kenselovano i svi koji se tome suprotstave odmah budu prikazani kao najgori nazadnjaci. Takav stav već ugrožava rendom ljude jer oblikuje njihovo okruženje i svet. Nije to dominantna svetska niti američka tema ali je postala dominantna, izgurana je u mejnstrim teme. Sve to je stvaralo jednu priličnu kakofoniju. Da li su glasači vezali to za Demse, jer sigurno neće za nekog drugog ili su Repsi uspeli da ih ubede da su Demsi krivi za sve, nemam pojma. Natavno, to nije jedina tema. Smrtokapa je jednom ostavio zanimljiv post, po sećanju ću napisati da su se Demsi bavili sigurnijim temama, ignorisali su velike probleme. Činjenica nije samo to da je Tramp dobio 3 miliona više glasova, nego nešto mnogo ozbiljnije - da 6 miliona nije više sebe videlo među Demokratama, čak i po cenu da ludak pobedi. Verovatno se sad neki kaju, kao i neki koji su glasali za Trampa (rekoh već, ljudi i na privatnom planu imaju tendenciju da probleme rešavaju pravljenjem većih problema) ali jeste činjenica da jednom velikom korpusu glasača nije ponuđena prihvatljiva opcija. A to je ono o čemu političari moraju da razmišljaju - kako se predstaviti da bude prihvatljivo većini. 41 minutes ago, DameTime said: Ako neko hoće da mu se obraćam koristeći they/them pronouns, meni je to potpuno besmisleno. Zaboravih. Upravo zbog ovog stava bi bila proglašena zaostalom od strane pojedinih grupa. To je ono o čemu pričam. 3 2 1
DameTime Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) 32 minutes ago, Barkley#34 said: Otud npr. kritike serije Prijatelji zato što su svi glavni likovi hetero belci. Nije realno! Nema raznolikosti! Nisu svi zastupljeni! To su poruke koje su se povremeno pojavljivale. Iskoristiću ovaj deo da napravim digresiju. Da je serija Friends snimana danas, verovatno bi se grupa prijatelja sastojala od belca, Afroamerikanca, Indijca, Azijata i npr. native American osobe. Pop kultura se često koristi da se pošalje poruka - u ovom slučaju, ne da to mora da bude tako (jer u realnosti ćeš retko naići na grupu prijatelja u baš ovom sastavu), već da je okej, normalno da se te osobe druže. Odatle u filmovima i serijama današnjice gotovo uvek imaš jednu osobu u grupi prijatelja koja je lgbtq+, crnac i sl. To su postale maltene stereotipne uloge. Za mene to nije nikakav agresivni woke, već normalna stvar, jer predstavlja odraz današnjeg društva. 32 minutes ago, Barkley#34 said: Dakle, nije problem u tome što je Hermiona crna, šta fali, problem je ako se insistira na tome da mora da bude crna ili gej ili šta god inače će se dići woke kuka i motika da to treba da bude kenselovano i svi koji se tome suprotstave odmah budu prikazani kao najgori nazadnjaci. Takav stav već ugrožava rendom ljude jer oblikuje njihovo okruženje i svet. Nije to dominantna svetska niti američka tema ali je postala dominantna, izgurana je u mejnstrim teme. Ko je insistirao na tome da Hermiona mora biti crna? Obično viđam obrnute reakcije, da se komentariše tek kada izađe casting. I ko je ta woke kuka i motika? Ljudi na internetu, kao mi ovde? Da li možeš da navedeš primer serije koja je otkazana jer nije dovoljno woke? Pošto ja ne znam, pitala sam ChatGPT. Spoiler That’s a much rarer—and more subtle—situation. Shows being cancelled because they’re “not woke enough” is mostly speculative or based on industry rumors, because networks and studios almost never admit that lack of progressive content was the reason for cancellation. Still, there are some examples where commentators or creators have suggested that a show’s political or cultural stance contributed to its demise: Examples often discussed: The 2020 revival of Last Man Standing Tim Allen’s show, with a more conservative viewpoint, was cancelled by ABC after six seasons, despite strong ratings. Many commentators claimed the cancellation was politically motivated because the show didn’t align with the network’s progressive audience. ABC cited “business reasons,” but speculation persists. Roseanne (original run, 1988–1997) This one’s more complicated: the original show had a working-class, sometimes conservative perspective. Its revival leaned more progressive, and some argue that network politics influenced what content they allowed, though the final cancellation was due to Barr’s controversial tweet. Certain cable shows with conservative leads or themes Shows like The Republican Wife or other short-lived series attempting to depict conservative viewpoints in a modern context rarely last long on mainstream networks. They often get low promotion or early cancellation, though ratings are cited officially. Key points: Unlike “too woke” backlash, it’s extremely difficult to prove cancellation for “not woke enough” because networks don’t label shows this way. Speculation usually comes from creators, conservative commentators, or fan communities. In almost all cases, the official reason is tied to ratings, demographics, or budget, not politics—but the alignment (or misalignment) with perceived network values plays a background role. Obrati pažnju na poslednji bold. 32 minutes ago, Barkley#34 said: Zaboravih. Upravo zbog ovog stava bi bila proglašena zaostalom od strane pojedinih grupa. To je ono o čemu pričam. Ako je ovo najveća posledica, da me neko smatra zaostalom, pa big deal. Edited 5 hours ago by DameTime ne znam zašto sam pripadnike etničkih grupa napisala malim slovom 3 1
Smrtokapa Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago U Robinu Hudu takođe uvek ima crnac. Na primer, Robin na putu kući iz Svete zemlje svrati u Nubiju i tu pokupi opata Taka koji govori savršeni engleski. Onda se druže u borbi protiv notingemskog šerifa koji nikad nije crnac. Jasno je da se od ovakvih zajebancija ne može očekivati istorijska tačnost, ali ovakve stvari kljucaju ljudima mozak. Onaj deo gde čuči i latentni rasizam, između ostalog. 1
Ludi za Poli Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Meni je najjaca dreka oko toga sto je nedavno Mala Sirena bila crnkinja. Druze ok vam je sto postoji nesto sto je poluzena-poluriba al povlacimo crtu kad je to pola zene crno. 2 1 3
SuperTraktorko Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 17 minutes ago, Smrtokapa said: U Robinu Hudu takođe uvek ima crnac. Na primer, Robin na putu kući iz Svete zemlje svrati u Nubiju i tu pokupi opata Taka koji govori savršeni engleski. Onda se druže u borbi protiv notingemskog šerifa koji nikad nije crnac. Jasno je da se od ovakvih zajebancija ne može očekivati istorijska tačnost, ali ovakve stvari kljucaju ljudima mozak. Onaj deo gde čuči i latentni rasizam, između ostalog. Mnogo zavisi od kako se neke stvari urade. Npr. U jednin od starijih Robin Hud filmova je jednu od uloga glumio (iirc) Morgan Freeman. I postojao jedan kontekst i objasnjenje in-universe gde i odakle se on obreo u Engleskoj i imalo je smisla. Sa druge strane, imas seriju Merlin smestenu u staroj Britaniji, gde (u seriji) su preko 95% glumaca beli, ali zato su Lancelot I Ginivera crni? Lolwut? Budi smeker, napravi verziju arturijanske legende gde je velika vecina ili pa i svi glumci crni. Edited 4 hours ago by SuperTraktorko 2
robespierre Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 hour ago, Barkley#34 said: Mislim da mešaš dve stvari. Pravljene su moderne adaptacije npr. Šekspirovih dela pa nisam primetio da se kukalo kako je to skrnavljenje. Možeš Romea i Juliju da staviš usvaki deo sveta i svaku društvenu grupu, uklopiće se. Problem nastaje kada se insistira kako diversity mora, mora i još jednom mora da bude u osnovi svega inače nije kulturološki prihvatljivo. Otud npr. kritike serije Prijatelji zato što su svi glavni likovi hetero belci. Nije realno! Nema raznolikosti! Nisu svi zastupljeni! To su poruke koje su se povremeno pojavljivale. To onda projektuješ na svaki deo društva, kada svaka grupa koja sebe vidi kao fluidne jednoroge traži i insistira da bude zastupljena u javnosti, nezavisno od ličnih prava koja moraju da se poštuju svakome. Dakle, nije problem u tome što je Hermiona crna, šta fali, problem je ako se insistira na tome da mora da bude crna ili gej ili šta god inače će se dići woke kuka i motika da to treba da bude kenselovano i svi koji se tome suprotstave odmah budu prikazani kao najgori nazadnjaci. Takav stav već ugrožava rendom ljude jer oblikuje njihovo okruženje i svet. Nije to dominantna svetska niti američka tema ali je postala dominantna, izgurana je u mejnstrim teme. Svođenje stvari na boju kože i seksualnu orijentaciju likova je banalizovanje i relativizacija situacije, u istorijskim (ali i fantazijama koje su modelovane da pripadaju nekim istorijskim epohama) adaptacijama, umesto da se prikaže brutalnost i dekadencija tih perioda u svakom smislu, guraju se politički narativi, kreiraju se progresivni likovi koji veze sa realnošću nemaju jer u takvim epohama nisu postojali i stvara se lažna slika da se konzumenti (jer to nije umetnost nego industrija) ne osete ugroženo. 2
Malkolm Brogdon Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago S obzirom da je tema zapoceta oko toga zbog cega se glasalo za Trampa, ostaje da utvrdimo kako su tacno Demsi zaduzeni za sve ove stvari o kojima pricamo, cancel kulturu, diversity u filmskoj industriji, razvodnjavanje filmske industrije da se filmovi prave kako bi se dodvorilo publici umesto kako bi se ispoljila umetnost. I na koji tacno nacin bilo koja druga politicka partija moze da razresi ove probleme. 6
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 hours ago, DameTime said: Upravo to, kada se priča o woke ekstremima, zaboravlja se da oni nisu ugrožavajući ni za koga. Osim za one koji zapravo ne poštuju te osnovne postulate ljudskih prava. Izvini ali ovo jednostavno nije tačno. Preporučujem ti da se upoznaš sa radom Dr Steven Pinkera, donatora Demokratske stranke, poznatog autora, i velikog anti-Trampistu. 1
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Dobro pitanje. Direktno - nikako. Holivud i industrija zabave su "leglo" demokrata i progresivaca. Može Tramp da žali za starim dobrim vremenima (50'-60') koliko hoće, neće ga esnaf. 🙂 Možda Netflix omali sa sadržajem koji gura diverzitet ali i to će biti poslovna odluka, kao što je bila i da zadrže Šapela a otpuste saradnike koji su se žalili na njegove specijale. Znači može zeitgeist malo da se promijeni, ali kako su podjele u društvu duboke, to neće odvratiti industriju od kursa koji su odavno zauzeli već ih dodatno motivisati da izađu iz lukrativne ali nekreativne pasive, i prave angažovane filmove. One can only hope. 2 1
Darko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, SuperTraktorko said: Npr. U jednin od starijih Robin Hud filmova je jednu od uloga glumio (iirc) Morgan Freeman. I postojao jedan kontekst i objasnjenje in-universe gde i odakle se on obreo u Engleskoj i imalo je smisla. Dave Chappelle nepravedno zapostavljen ovde.
Dragan Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Izgleda da US, osim woke i levice, ima i nekih drugih problema. Mozda bi MASA (make A small again) bilo bolje ? 1
Smrtokapa Posted 46 minutes ago Posted 46 minutes ago 2 hours ago, Darko said: Preporučujem ti da se upoznaš sa radom Dr Steven Pinkera, donatora Demokratske stranke, poznatog autora, i velikog anti-Trampistu. Imamo li tezu o kojoj bismo eventualno mogli da diskutujemo ovde?
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago 6 hours ago, DameTime said: Upravo to, kada se priča o woke ekstremima, zaboravlja se da oni nisu ugrožavajući ni za koga. Slusala sam neku debatu koja mi je otvorila neke smerovi gledanja na stvari o kojima nisam bas toliko razmisljala pre. Konzervatizam se zasniva na odrzavanju postojeceg poretka, tradicije i drustvene hijerarhije. Oni polaze od ideje da drustvo najbolje funkcionise kada 'svako zna svoje mesto' i imaju odredjeno mesto gde ko pripada i zato podrzavaju autoritet drzave, crkve, porodice u klasicnom smislu reci. Oni se osecaju ugrozeno jer gube kontrolu prihvatajuci razlicitost i manjine kao jednake. Specijalno trans osobe, koje imaju problem da svrstaju u neku grupu i odrede joj to mesto. Otud zabrane abortusa, a ne zbog 'pro life' jer zenskom autonomijom se oni, koji sebe vide kao najvece autoritete, misle da su izgubili kontrolu nad zenama koji ne spadaju tada u poslusne i potlacene, nego jednake. Njima jednaka prava radjaju osecaj gubljenja njihovog prava, stecena tradicijom, pogotovo u relativno 'novoj' Americi nastaloj na ropstvu (otud i interes da se istorijske knjige preprave). Konzervativci cesto koriste religiju kao orudje jer ona nosi snazan moralni autoritet i duboko je ukorenjena u identitet zajednice. Kada zele da zadrze postojeci poredak, oni religijske poruke 'spinuju' tako da izgledaju kao bozanska zapovest, a ne kao politicki interes. Tako, na primer, zabrane abortusa ili protivljenje pravima gej i trans osoba predstavljaju kao 'bozju volju,' iako je u osnovi rec o ocuvanju kontrole i hijerarhije. Na taj nacin svaki otpor razlicitosti ili promenama ne deluje kao licna ili politicka odluka, vec kao navodno sveto pravilo koje niko ne sme dovoditi u pitanje. Upravo zato religija postaje kljucni alat konzervativne politike, jer daje privid da je status quo nepromenljiv i vecan, i da odstupanje od njega znaci neposlusnost samom bogu, tj moralu. I sve se svodi samo na jedno - kontrolu. Da li je woke otisao u krajnost, pa sigurno da jeste jer je konstantni otpor prema ovom gore.
Recommended Posts