Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
24 minutes ago, Angelia said:

Iz nekog razloga, izgleda da vecina publike ovde zeli da Tramp bude neuspesan kao predsednik, I da USA krahira, izgubi....bilo sta samo da se dokaze doom & gloom. Ako se tarife spuste izmedju US I svih ovih zemalja, zar to nije dobro za sve nas? Ili prosto ne moze da bude dobro, jer nikako ne zelimo da Tramp izgleda dobro.

Tramp izgleda onako kako on sam zeli. Pretpostavljam da je lakse zamisliti da ljudi mrze Trampa, nego da jednostavno vole pravdu, jednakost, pristojnost, stabilnost...

Ja ne navijam za propast Sjedinjenaca - stavise, zelim im isto sto i sebi i svojoj porodici  - srecu, ekonomsko blagostanje i besplatno obrazovanje. Pozelio bih im i free dental care, koji je po statistikama prijeko potreban, ali izgleda da su osjetljivi kada se to pomene, pa cemo preskociti ovom prilikom.

Zanimljivo je kako svaka kritika MAGA politike odmah postaje navijanje za "propast Amerike i borba protiv necega sto je dobro za SVE nas".  A kad pricamo o tome sta je dobro za SVE NAS  onda ukljuci  SVE NAS, bez obzira na boju koze, porijeklo, naciju, mjesto rodjenja, gender, identitet ili migracioni status. Jer tesko je navijati za uspjeh Trampa kada on pociva na normalizaciji rasizma, ukidanju osnovnih ljudskih prava i stalnim napadima na najranjivije kategorije stanovnistva i sada vec potpuno legalizovanom lovu na ljude.

Edited by ters
  • Like 10
  • Thanks 2
Posted
44 minutes ago, Dragan said:

Jadni carinici, treba znati jesu li carine uvece iste kao ujutro.

Sigurno im se vrti u glavi od ovog ringispila.

Ni sama WH ne zna sta je na snazi.

Ovo mi je palo napamet da pitam-kako tako nešto funkcioniše u praksi, kako uopšte može da funkcioniše i na samu Ameriku, kako ljudi da planiraju bilo koji posao ako ovaj vrljavi doslovno svakog sata nešto novo?

I još ovo, ja zaista i ne želim da tranp izgleda dobro, sama njegova pojava ne izgleda dobro, a njegovo predsednikova je otvara vrata takvim likovima širom sveta.

• Like 1
Posted
27 minutes ago, Angelia said:

Iz nekog razloga, izgleda da vecina publike ovde zeli da Tramp bude neuspesan kao predsednik, I da USA krahira, izgubi....

Kako ono bi, ništa ja nisam rekao, nego kako se ko prepozna u datoj situaciji 😁

• Like 1
Posted
23 minutes ago, Angelia said:

Iz nekog razloga, izgleda da vecina publike ovde zeli da Tramp bude neuspesan kao predsednik, I da USA krahira, izgubi....bilo sta samo da se dokaze doom & gloom. Ako se tarife spuste izmedju US I svih ovih zemalja, zar to nije dobro za sve nas? Ili prosto ne moze da bude dobro, jer nikako ne zelimo da Tramp izgleda dobro.

EU je pre par dana ponudila ko i ranije tokom prvog mandata dogovor o nultim tarifama. Dakle EU je za to spremna odavno, vi niste. Trump nece nulte tarife on hoce da EU godisnje Americi uplacaju 350 milijardi dolara.

Zanimljiva svota to je tek nesto manje od procenjene budzetske rupe zbog kresanja poreza za bogate.

Doduse zbog problema sa berzom i zato sto su mnogi privrednici popizdeli Trump povlaci rucnu. Kini zadrzava tarife, Kinezi to mogu da podnesu a platicete opet vi jer Kina ne placa tarife vec obican Amerikanac a kineski proizvodi su itekako bitni siromasnijem sloju Amerike.

Naravno Kinezi ce odgovoriti tako sto ce npr Iran mozda dobiti stelt lovce sad kad Rusija nece da im proda Suhoje, a ko zna ko zna, mozda Kinezi daju zeleno svetlo Kimu 3 da Iranu isprouci tehnologiju za izradu ovoga:

icbm-warhead.jpg

• Like 3
Posted
36 minutes ago, Angelia said:

Tramp bi bio uspešniji kada bi malo "spustio loptu" i vukao promišljenije poteze - kada bi bio u stanju. Jer ovo što sada radi (ako mu damo benefit of the doubt da ipak postoji nekakvo razmišljanje, plan ako želiš) jeste igranje partije pokera (popularne su te analogije u poslednje vreme, ko kakve karte drži) u kojoj se u svakoj rundi ide sa velikim ulozima, all-in, blefira se, sa očekivanjem da će se drugi igrači uplašiti i foldovati, jer on "uvek pobeđuje".

Ali kada se poker igra na taj način, ostalim igračima je jasna ta strategija, i onda će kad tad doći do takve situacije gde će nekome zapasti par kečeva, a blefer će i tada podizati i podizati ulog, ali se protivnik neće foldovati. I onda gubiš sve.

A ako se stalno gura ista strategija, taj ishod je neminovan pre ili kasnije, jer su takvi zakoni verovatnoće.

• Like 5
Posted
26 minutes ago, Smrtokapa said:

Jer ovo što sada radi (ako mu damo benefit of the doubt da ipak postoji nekakvo razmišljanje, plan ako želiš) jeste igranje partije pokera (popularne su te analogije u poslednje vreme, ko kakve karte drži) u kojoj se u svakoj rundi ide sa velikim ulozima, all-in, blefira se, sa očekivanjem da će se drugi igrači uplašiti i foldovati, jer on "uvek pobeđuje".

Ali kada se poker igra na taj način, ostalim igračima je jasna ta strategija, i onda će kad tad doći do takve situacije gde će nekome zapasti par kečeva, a blefer će i tada podizati i podizati ulog, ali se protivnik neće foldovati. I onda gubiš sve.

A ako se stalno gura ista strategija, taj ishod je neminovan pre ili kasnije, jer su takvi zakoni verovatnoće.

Kada bi spustio loptu i vukao promisljenije poteze, onda on ne bi bio Tramp, niti bi dobio glasove koji su ga izabrali.

• Like 5
Posted
1 hour ago, DameTime said:

O čemu ti pričaš, kad ne bi ni došlo do (podizanja) tarifa da njemu prvom nije palo na pamet da proba da izvaćari, pardon my Serbian, skoro sve države sveta?

Pricam da ako zemlje na toj listi spuste vise tarife nego sto su bile, uzajamno sa USA, to je valjda dobro? Manje carine, manje restrikcija, bolji uvoz I izvoz.

• Ha-ha 2
Posted

Pajac je bio primoran na pauzu kako bi izbegao bond market crash , jer su investitori posle akcija krenuli masovno da prodaju i T bond, ko jos veruje u nesto sto lici na brod ludaka. Ten year je otisao u jednom trenutku 35 poena, najvisa oscilacija  u poslednjih 20 godina i to je bio znak da Trampo proglasi pobedu i pauzu od 90 dana. Naravno Ilija odmah tefteri 6:0, a sledbenici ne mogu da veruju kako ga mrze samo zato sto voli Ameriku, bas kao i Aleksandra Vucica zbog Srbije.

• Like 14
  • Ha-ha 1
Posted (edited)
33 minutes ago, Angelia said:

Pricam da ako zemlje na toj listi spuste vise tarife nego sto su bile, uzajamno sa USA, to je valjda dobro? Manje carine, manje restrikcija, bolji uvoz I izvoz.

Videćemo kakvi će biti novi dilovi.

Postoje očigledne razlike u pristupu problematici, jer bi Tramp odmah, recimo, prihvatio nuliranje carina sa EU u slučaju da se skinu one barijere u odnosu na američke poljoprivredne proizvode i autoindustriju, jer bi to svakako zabeležio kao pobedu na onoj listi na kojoj su samo dve kolone: pobeda i poraz.

Dok bi u slučaju Kine želeo da dugoročno dovede u pitanje tempo njihovog izvoza, i to ne samo u Americi nego u svakom delu sveta na koji bi mogao eventualno da utiče.

Danas SAD čini nešto više od trećine čitave svetske potrošačke aktivnosti, tačnije nešto iznad 34%, te četvrtinu svetskog BDP-a, odnosno 25-26%... Pa kad će da se suprotstave Siju ako ne sad? Da Tramp čeka limun i gleda kako je Kina sve snažnija i snažnija? 

Sećamo se kako su Makron I Šolc prošle godine išli na prag Siju, kako bi spasli što se spasiti može uzimajući u obzir da su ih ekonomski Kinezi stisli sa svih strana. Ruku na srce, u poslednje dve godine mandata Bajden je ponavljao da će Kina biti u stanju da zapadnoj bezbednosnoj arhitekturi napravi probleme, pa je na primer tokom govora o stanju nacije 7. februara 2023. godine, direktno upozorio Kinu i Si Đinpinga, rekavši: Ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo delovati da zaštitimo našu zemlju.

I evo, sad imamo to delovanje... Jer su neke stvari, od fentanila, preko špijunskih balona pa do krađe intelektualnih dobara, očigledno prevršile meru., jer niko dosad nije imao petlju da se suprotstavi Kinezima na način na koji će oni to dobro razumeti.

Edited by Nek grmi jako
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Otprilike si rekla nesto kao 'iz nekog razloga vi ne zelite da ja sastavim tu raketu i posaljem je na mesec, nego zelite da propadnem'

Jbg ne hvataj se posla koji ne znas da radis, to je vec prva stepenica ka uspehu. 

Sto se tice Trampa on nece uspeti, ma sta god ko zeleo, ali evo licno ja zelim da se ceo svet okrene protiv jer to je jedini nacin da vi ukapirate da ste propali i povukli sve nas sa sobom i da se ova agonija jednom za svagde zavrsi. Svaki novi dan je godina duze u agoniji. Sto pre fejlujemo, pre cemo se oporaviti. 

Btw nisi macka da imas 9 zivota pa ces jedan baciti na zajebanciju nekog ko ne zna sta radi. 

• Like 6
  • Thanks 1
Posted
52 minutes ago, DJORDJE said:

Pajac je bio primoran na pauzu kako bi izbegao bond market crash , jer su investitori posle akcija krenuli masovno da prodaju i T bond, ko jos veruje u nesto sto lici na brod ludaka. Ten year je otisao u jednom trenutku 35 poena, najvisa oscilacija  u poslednjih 20 godina i to je bio znak da Trampo proglasi pobedu i pauzu od 90 dana. Naravno Ilija odmah tefteri 6:0, a sledbenici ne mogu da veruju kako ga mrze samo zato sto voli Ameriku, bas kao i Aleksandra Vucica zbog Srbije.

Fantom odma spicio par 1000 reci. 🙂  

Donald Trump has finally blinked - but it's not the stock markets that have forced him to act

The US president had brushed off the sour equity market reaction to his tariffs as being akin to "medicine" that had to be taken. 

...

But, as ever, it is the bond markets that have forced Mr Trump to blink - and, make no mistake, blink is what he has done.

To begin with, following the imposition of his tariffs - which were justified by some cockamamie mathematics and a spurious equation complete with Greek characters - bond prices rose as equities sold off.

That was not unusual: big sell-offs in equities, such as those seen in 1987 and in 2008, tend to be accompanied by rallies in bonds.

However, this week has seen something altogether different, with equities continuing to crater and US government bonds following suit.

At the beginning of the week yields on 10-year US Treasury bonds, traditionally seen as the safest of safe haven investments, were at 4.00%.

By early yesterday, they had risen to 4.51%, a huge jump by the standards of most investors. This is important.

...

Now part of the selling appears to have been down to investors concluding, probably rightly, that Mr Trump's tariffs would inject a big dose of inflation into the US economy - and inflation is the enemy of all bond investors.

Part of it appears to be due to the fact the US Treasury had on Tuesday suffered the weakest demand in nearly 18 months for $58bn worth of three-year bonds that it was trying to sell.

But in this particular case, the selling appears to have been primarily due to investors, chiefly hedge funds, unwinding what are known as 'basis trades' - in simple terms a strategy used to profit from the difference between a bond priced at, say, $100 and a futures contract for that same bond priced at, say, $105.

In ordinary circumstances, a hedge fund might buy the bond at $100 and sell the futures contract at $105 and make a profit when the two prices converge, in what is normally a relatively risk-free trade.

So risk-free, in fact, that hedge funds will 'leverage' - or borrow heavily - themselves to maximise potential returns.

The sudden and violent fall in US Treasuries this week reflected the fact that hedge funds were having to close those trades by selling Treasuries.

...

Of course, Mr Trump will not admit he has blinked, claiming last night some investors had got "a little bit yippy, a little bit afraid".

And it is perfectly possible that markets face more volatile days ahead: the spectre of Mr Trump's tariffs being reinstated 90 days from now still looms and a full-blown trade war between the US and China is now raging.

But Mr Trump has blinked. The bond vigilantes have brought him to heel. This president, who by his aggressive use of emergency executive powers had appeared to be more powerful than any of his predecessors, will never seem quite so powerful again.

• Like 3
Posted (edited)

Još malo matematike...

1990: 
🇺🇸 najveći izvoznik u 175 zemalja
🇨🇳 najveći izvoznik u 8 zemalja 

2000:
🇺🇸 najveći izvoznik u 120 zemalja
🇨🇳 najveći izvoznik u 15 zemalja

2024: 
🇺🇸 najveći izvoznik u 35 zemalja 
🇨🇳 najveći izvoznik u 125 zemalja

Naravno da anomalija koja je očigledna i deci iz nižih razreda osnovne škole, ne smeta nevertrampistima, maoistima, hamasovcima i ljubiteljima Kinorusije (što starim, što ovim novima koji zbog  mržnje prema Trampu sada vole i Putina i Sija), a koji su se svi zajedno radovali najavi kataklizme i propasti berze... Koja se, naravno, nije dogodila, kao što se nije dogodilo ništa od onoga što obični lažovi godinama unazad pričaju po medijima.

Ali ovi podaci sa liste se jesu dogodili. Oni su stvarni iako ih pseudostručnjaci svesno zaobilaze u svojim analizama, jer su do njih upravo doveli svi ti pseudostručnjaci, propagandisti, političari i lobisti zbog kojih je običan narod na mnogim stranama sveta osiromašen do granica za koje se mislilo da nikada neće biti dostignute. I zbog čega sada Kina drži u svojim rukama skrotume više od polovine čovečanstva...

A kako su nam ti pseudostručnjaci i lažovi govorili kad su primali Kinu u WTO: Ne brinite, sve je u savršenom redu... Jel tako bilo? Ili treba da se podsećamo putem video klipova koji su i dalje na mreži, iako je od tada prošlo skoro četvrt veka?

A sad kukaju - jao, jadni Tajvan... Pa naravno da je jadan kad su ga ostavili na milost i nemilost Siju i bratiji iz Pekinga, koja zahvaljujući rekordnim trgovinskim bilansima naoružava vojsku i mornaricu na način koji nije viđen ni u Hitlerovoj Nemačkoj.

Mislite da je Putinovo bauljanje po Ukrajini nešto najstrašnije što može da nam se desi? Sačekajte da Si oseti da je došlo njegovo vreme i da mu dojadi da mu tolika vojska i mornarica zvrje džabe... Samo još malo... Ako ga na vreme ne zaustave, nego nastave da mu guraju lovu kao što su nekad gurali Putinu za energente...

Videli smo dela pseudostručnjaka svih ovih godina, i znamo do čega su nas ta dela dovela; od siromašenja čitavog zapada i relokalizacije industrije na istok planete, što je dovelo do milionskih gubitaka radnih mesta, preko bežanije u Avganistanu i pandemije koronavirusa (za koju sve više postaje izvesno da je posledica greške laboratorije u Vuhanu sa kojom su sarađivale i neke zapadne zemlje), pa sve do lažnih uverenja da će spasiti jednu manju zemlju koju je napala mnogo veća zemlja tako što će sankcijama onemogućiti Putina da ratuje duže vreme. 

Poverovalo im se čak i da je Bajden u odličnom psihofizičkom stanju sve dok nije zaboravio da govori u debati sa Trampom...

Svako ima pravo da i dalje veruje tim lažovima u odelu stručnjaka, ma koliko su se puta uverili da su bili lagani do donjih granica ljudskog dostojanstva... Ali ima i nas koji im ne verujemo niti jednu jedinu reč.

Edited by Nek grmi jako
Posted
1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Otprilike si rekla nesto kao 'iz nekog razloga vi ne zelite da ja sastavim tu raketu i posaljem je na mesec, nego zelite da propadnem'

Jbg ne hvataj se posla koji ne znas da radis, to je vec prva stepenica ka uspehu. 

Covek je bio predsednik 4 godine, dobro, tako da je poredjenje besmisleno.

To sto se on nekom ne svidja, izabran je na izborima, I jedino sto mozemo da zelimo je da bide dobar, jer je to dobro za nas. Moja raketa na mesec nema isti uticaj.

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Sto se tice Trampa on nece uspeti, ma sta god ko zeleo, ali evo licno ja zelim da se ceo svet okrene protiv jer to je jedini nacin da vi ukapirate da ste propali i povukli sve nas sa sobom i da se ova agonija jednom za svagde zavrsi. Svaki novi dan je godina duze u agoniji. Sto pre fejlujemo, pre cemo se oporaviti. 

Btw nisi macka da imas 9 zivota pa ces jedan baciti na zajebanciju nekog ko ne zna sta radi. 

To se zove cut your nose to spite your face. Ili srpskim zargonu dabogda komsiji crkla krava pa makar meni dve. On nigde ne mrda naredne 4 godine. Bio Los ili dobar.

• Ha-ha 3
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Covek je bio predsednik 4 godine, dobro, tako da je poredjenje besmisleno.

To sto se on nekom ne svidja, izabran je na izborima, I jedino sto mozemo da zelimo je da bide dobar, jer je to dobro za nas. Moja raketa na mesec nema isti uticaj.

Kakav predsednik? Los, veoma los i izabrali ste ga ponovo zbog svojih osetljivih dusica... 

Problem je... to sto tebe ne interesuje Amerika, nego Tramp

4 hours ago, Angelia said:

Pogledaj sklop recenice. To je kultizam. 

Mene interesuje da bude normalno, da mozemo (mi svi, ne mi maga niti mi demokrate, niti mi beli, niti mi crni...) normalno da funkcionisemo, radimo, zaradjujemo, lecimo se, skolujemo se, kupujemo, prodajemo, govorimo bilo kojim jezikom, citamo sta zelimo, volimo ili ne sta hocemo, krecemo se, ne bojimo se da ce nas upucati besna budala na auto putu ili decu u skoli... Ne interesuje me kako se zove poglavica. S tom razlikom sto znam da ovaj sada ne moze da nam to priusti i nece. 

Da bi ziveli normalno, posto vas ima 77 miliona, morace da se desi katastrofa i da vas licno dotakne da pocnete da mislite. 

• Thanks 2
Posted
1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Kakav predsednik? Los, veoma los i izabrali ste ga ponovo zbog svojih osetljivih dusica... 

Problem je... to sto tebe ne interesuje Amerika, nego Tramp

Kakav je takav je, demokratski izabran. Za mene samo zelim da bude uspesan, da od njegovog uspeha meni bude dobro.

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pogledaj sklop recenice. To je kultizam. 

Mene interesuje da bude normalno, da mozemo (mi svi, ne mi maga niti mi demokrate, niti mi beli, niti mi crni...) normalno da funkcionisemo, radimo, zaradjujemo, lecimo se, skolujemo se, kupujemo, prodajemo, govorimo bilo kojim jezikom, citamo sta zelimo, volimo ili ne sta hocemo, krecemo se, ne bojimo se da ce nas upucati besna budala na auto putu ili decu u skoli... Ne interesuje me kako se zove poglavica. S tom razlikom sto znam da ovaj sada ne moze da nam to priusti i nece. 

Da bi ziveli normalno, posto vas ima 77 miliona, morace da se desi katastrofa i da vas licno dotakne da pocnete da mislite. 

Ne Baby, to sto ti pricas je kultizam.Tebe ne interesuje da je 70+ mil htelo.sve ove stvari, ti hoce da im kazes sta ti mislis da je dobro za njih. Tvoje normalno I njihovo normalno se ne poklapaju.Ali u demokratiji vecina vlada. Ti bi da srusis demokratiju jer ti se ne svidja misljenje vecine, mislis da si pametnija od njih. Cak I da jesi, a nisi, jer mi to nisi pokazala ovde, zasto bi zelela samoj sebi propast?

Ako zelis katastrofu za 77 mil, gde te to stavlja? Hoces da 77 mill Pati da bi se ti osecala dobro?

Nikad mi to ne bi palo na pamet. 

• Ha-ha 3
Posted (edited)

Kako mislis da bude uspesan? Kada je bullying bio uspesan? Jel ti zaista ne vidis sta se desava? 

I da, 70 miliona ga je htelo, ali nemoj zaboraviti da ga nije htelo 150 miliona... Da su ga hteli glasali bi za njega. Prestani sa tim bulsitarenjem vise. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 2
Posted
7 hours ago, ters said:

Zanimljivo je kako svaka kritika MAGA politike odmah postaje navijanje za "propast Amerike i borba protiv necega sto je dobro za SVE nas".  A kad pricamo o tome sta je dobro za SVE NAS  onda ukljuci  SVE NAS, bez obzira na boju koze, porijeklo, naciju, mjesto rodjenja, gender, identitet ili migracioni status. Jer tesko je navijati za uspjeh Trampa kada on pociva na normalizaciji rasizma, ukidanju osnovnih ljudskih prava i stalnim napadima na najranjivije kategorije stanovnistva i sada vec potpuno legalizovanom lovu na ljude.

3 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nemojte da polazite od sebe, sektaši neće da svima bude dobro, hoće da ima ljudi kojima nije dobro i koje oni mogu da gaze. To je poenta kod glasača tih anticivilizacijskih sekti, oni hoće da nekažnjeno mogu da vrše nasilje nad ljudima. Makar ponavljajući kakav je - takav je, on je izabran, u prevodu ima bre da vam radimo šta god nam padne na pamet, i ima da se pravite da to volite, inače ćemo sve državne resurse upregnuti u to da vam se useremo u živote

Radikalski-silovateljski mindset. 

31 minutes ago, mrd said:

Kako nije uspješan?

Dobro će da zaradi.

Kako se na američkom kaže ćaci?

• Like 8
  • Thanks 2
Posted

Za ovo sto se desilo na berzi od momenta najave maloumnih carina, pa panicne prodaje malih investitora, pauze od 90 dana pa berzin bounce back na kome je neko zaradio milijarde, bukvalno bi neko trebalo da robija. Sto se, naravno, nece desiti. 

• Like 7
  • Thanks 1
Posted (edited)
2 hours ago, Angelia said:

Ako zelis katastrofu za 77 mil, gde te to stavlja? Hoces da 77 mill Pati da bi se ti osecala dobro?

Nikad mi to ne bi palo na pamet. 

Isto tako ti ne pada na pamet da to vaše "dobro" može da bude (i jeste) loše za mnogo više miliona ljudi.

Niko vama ne želi propast, ali vas zato nije briga da li će neko propasti na vašem putu ka obećanoj zemlji Trampilendu. To je ne baš minorna razlika, a samo potvrđuje da ovakvi sistemi praktično legalizuju surovo gaženje preko drugih da bi se došlo do lične dobrobiti. Drugim rečima, gubi se ta socijalna inhibicija u društvu koja vas obavezuje na neki minimum empatije, npr. da se ne radujete deportaciji miliona ljudi.

I još biste da to predstavite kao demokratiju. E pa, ne mere.

Edited by DameTime
  • Like 5
  • Thanks 1