Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)

Kinezi krenuli jako, istovjetne carine na američke proizvode kao Amerikanci njima, plus otkazivanje narudžbina za žitarice i piletinu (vjerovatno se zato brat Ši sastao sa Lulom prije nekoliko dana) kod pojedinih američkih izvoznika, plus ograničenje izvoza za gomilu rare earths, plus dodavanje petnaestak američkih firmi na listu neprijateljskih agenata.

Sad ja neznam zašto oni to rade, ali možda negriješe, ako im uvode tarife na tolike bilione znači da postoji neki razlog zato, mislim možda jeste agresivno, ali ako izguraju do kraja to će biti dobro za njih, uostalom, kao što je rekao precedavajući Ši, dovoljno je da Amerikanci ukinu svoje carine i ukinuće odmah i Kina svoje, ipak je to diskrecija. 

Edited by Beonegro
  • Like 3
  • Ha-ha 1
Posted
15 hours ago, Angelia said:

Ok, opet ponavljate da on trazi nesto cega nema. Meni je jasno da su racunicu napravili odokativno, I da VAT nema veze sa tarifama. On govori dosta toga za show., I da cesto zamaze sta mu je cilj Ali ima prakticne ciljeve.

Onda sa druge strane kazete ima ali ne toliko koliko on prica. Slazem se. Ali ipak ima. Cak verovatno dosta zemalja na toj listi nema smisla, ali su tu da prikriju pravi cilj. 

Kako bi izgledalo da ti na tvom poslu podneses finansijski izvestaj u kojem su brojke nabacane onako odokativno? Ili jos bolje, uradis firmin tax return u kojem su cifre za show, ali im objasnis da imas dobre namere? Mislis da bi to proslo bez problema? Ne mogu da verujem sta citam od tebe. Pobogu, nije administracija SAD Monty Python pa da se zajebava sa tarifama, izbacuje brojeve koji nemaju blage veze sa realnoscu. Jel' to taj povratak na narmalu o kojem si pricala?

15 hours ago, Angelia said:

Ali ne mozete da odmaknete od ideje da je on glup I ne razume VAT

O tome da on ne razume neke osnovne stvari u ekonomiji svedocili su saradnici iz prve administracije. Cohn nije mogao da mu objasni koju ulogu ima Fed, da ne moze da stampa novac kao Idi Amin iako je predsednik, slicne stvari su govorili McMaster i Bolton.

Zato je sebe u drugoj administraciji okruzio ljudima koji su ekvivalent Zorici Brunclik kao ministru kulture, to objasnjava odakle brojefi i tarife pingvinima.

• Like 9
  • Thanks 1
Posted
8 minutes ago, DJORDJE said:

Kako bi izgledalo da ti na tvom poslu podneses finansijski izvestaj u kojem su brojke nabacane onako odokativno?

Deutsche Bank je već napisala čemu to vodi:

Despite recent messaging suggesting a comprehensive review of bilateral trade relationships, the final policy outcome appears disconnected from that narrative. Deutsche Bank warns this gap may erode the administration’s forward-looking policy credibility. Markets could begin to doubt whether significant economic decisions are being made through a structured and deliberate planning process—particularly concerning, given that this marks the most significant U.S. trade policy shift in a century. With major fiscal decisions looming over the next two months, the timing is critical.

• Like 5
Posted
5 hours ago, MeanMachine said:

@Angelia

EU je svojevremeno pokušala ds uradi to što ti predlažes da carine budu iste npr 2.5posto za automobile ALI da i kamioneti i slično budu u okviru toga a ne da bude 25% koliko je sad u Americi a u EU 10%.

Nije prihvaćeno. To je bilo u vreme prvog mandata stabilnog.

Ne ja ne kažem da je on glup ja kazem da je bezobrazan i razmažen ko i dobar deo njegovih glasača koji misle da ih ceo svet krade...

Ok kazes nije proslo, ali da li je fer? Ili kazes fer je da izjednaci, samo ne odokativno, nego po stavkama, a oni nemaju nameru da spustaju tarife?

A sad bezobrazni I razmazen nije procena koju mogu da pravim za ljude koje ne znam.

Posted
34 minutes ago, DJORDJE said:

Kako bi izgledalo da ti na tvom poslu podneses finansijski izvestaj u kojem su brojke nabacane onako odokativno? Ili jos bolje, uradis firmin tax return u kojem su cifre za show, ali im objasnis da imas dobre namere? Mislis da bi to proslo bez problema? Ne mogu da verujem sta citam od tebe. Pobogu, nije administracija SAD Monty Python pa da se zajebava sa tarifama, izbacuje brojeve koji nemaju blage veze sa realnoscu. Jel' to taj povratak na narmalu o kojem si pricala?

Ne, ne mogu na poslu, ali to su babe I zabe. Ali mogu u pregovorima da u neku vrednost ubacim sto bi rekli I kitchen sink, da pregovaram sa vise pozicije. Recimo prodajes kucu, realno vredi 800k a ti kazes trazim 1 mill, zato sto ako trazis 800k najcesce neces to dobiti. Prosta strategija.

• Ha-ha 1
Posted

" Američka elita, sastavljena od čelnika korporacija, financijskih institucija i kreatora politike, desetljećima je sustavno davala prednost profitu i globalnoj dominaciji umjesto dobrobiti vlastitog naroda. Dok su prodavali globalizaciju kao put do ekonomskog rasta, slobode i prosperiteta, oni su u stvarnosti osmislili sustav koji je: smanjio američku srednju klasu, izrabljivaju jeftinu radnu snagu u zemljama trećeg svijeta i stvorio uvjete za klimatsku krizu protiv koje se sada navodno bore.

Elita je pod krinkom "slobodne trgovine" i "učinkovitosti" outsource-ala poslove u zemlje s nižim plaćama, bez zaštite radnika i bez ekoloških propisa.Korporativna elita to je opravdavala tvrdnjom da će potrošači imati koristi od jeftinijih proizvoda, ali ta ušteda nikada nije stigla do radnika (trickle down myth) - samo su vlasnici kapitala vidjeli stvarne dobitke.

Pod izlikom "pomoći zemljama u razvoju da se moderniziraju", stvorili su sustave ekonomske ovisnosti, gdje su te zemlje postale ovisne o stranim ulaganjima, ali nikada nisu doživjele pravi razvoj, već postali ogromni sweatshop.

Vlade u tim zemljama često su bile prisiljene da putem zajmova MMF-a i Svjetske banke dereguliraju, privatiziraju i otvore tržišta stranom kapitalu, ostavljajući ih ranjivima da budu izrabljivanje.

Iste korporacije koje su outsource-ale proizvodnju također su outsource-ale zagađivanje okoliša, premještajući ugljično-intenzivne industrije u Kinu, Indiju i jugoistočnu Aziju. Iako su SAD smanjile svoje izravne emisije, nastavile su trošiti goleme količine robe proizvedene u gospodarstvima s visokim zagađenjem.

Tko je na kraju najviše pretrpio štete? Američka srednja i radnička klasa, moderni robovi u zemljama trećeg svijeta, klima i okoliš Zemlje. "

Joshua Graham

• Like 1
Posted
4 minutes ago, Angelia said:

Ne, ne mogu na poslu, ali to su babe I zabe. Ali mogu u pregovorima da u neku vrednost ubacim sto bi rekli I kitchen sink, da pregovaram sa vise pozicije. Recimo prodajes kucu, realno vredi 800k a ti kazes trazim 1 mill, zato sto ako trazis 800k najcesce neces to dobiti. Prosta strategija.

S tim sto bi ovde ekvivalent bio da kazem, evo imate identicnu kucu prekoputa ona se prodaje za 12 miliona, ja cu moju da vam dam za 10 jer sam dobar covjek. Pa onda ljudi predju prekoputa i vide da zapravo kuca kosta 800k i odluce da nece ni da se vracaju da diskutuju sa mnom jer sam ocigledno ludak.

• Like 8
Posted

Pa sad ne znam baš...

Pregovaranje sa više pozicije: Za ovu kuću daćete mi meleon dolara jer poseduje tri terase, heliodrom i dva mermerna lava na kapiji!

(Vizuelnim opažanjem lako se ustanovljava da kuća ne poseduje tri terase, heliodrom i dva mermerna lava na kapiji, nego je u pitanju sojenica na Adi Ciganliji.)

• Like 3
Posted
12 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

S tim sto bi ovde ekvivalent bio da kazem, evo imate identicnu kucu prekoputa ona se prodaje za 12 miliona, ja cu moju da vam dam za 10 jer sam dobar covjek. Pa onda ljudi predju prekoputa i vide da zapravo kuca kosta 800k i odluce da nece ni da se vracaju da diskutuju sa mnom jer sam ocigledno ludak.

Samo sto u ovom slucaju nema komsije.

Posted
1 minute ago, Angelia said:

Samo sto u ovom slucaju nema komsije.

Nema komsije, ali ima interneta, pa svako moze da procita kako se zapravo doslo do brojki u levoj koloni, i da to nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvim tarifama.

Posted
11 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

To je tipicni postupak onog sto ja zovem divlji kapitalizam USA (mada i drugi rade slicno, ali ne u toj meri).

Evo jedan dobar opis sistema (kad god je u navodnicima, nisam ja napisao vec prenosim sa drugog foruma)

Spoiler

" Ali taj income tax nema poseban značaj u ukupnoj raspodjeli bogatstva i resursa jednostavno zato što prikazani income najbogatijih 1% nije ni mrvica mrvice onoga što je njihovo stvarno bogatstvo , a ogromni dio tog njihovog bogatstva i onog što konstantno grabe sve više naprosto , pazi čuda - nije oporeziv.

Evo ti jedan prost primjer nečega što je recimo meni blisko (i drago) - Manchester United. Klub sa najvećim brojem fanova u svijetu , tvornica novca.
Taj Mancheter United kupi američka obitelj Glazer , nekretninski moguli. Kupe ga na kredit , a onda kompletan kredit prebace na klub koji su upravo kupili. Nisu potrošili ni centa , kredit nije prihod , dakle nema poreza , klub sam otplaćuje dug ... kojim je kupljen.
Glazeri danas tako posjeduju klub čija je vrijednost oko 6 milijardi € , a da nikada u taj klub nisu uložili apsolutno ništa.

Takvih primjera imaš koliko hoćeš. Elon je recimo prvak tih novčanih manipulacija. Imaš dionice velike vrijednosti , odeš u banku , ponudiš ih kao zalog za kredit , banka će naravno pristati , ti uzeo kredit , nije oporeziv jer je dug , kamata ti daleko manja od poreza , ti s tom lovom radiš šta hoćeš ... grabiš nove resurse , kupuješ izbore i političare koji ti garantiraju lovu za tvoje kompanije ... stičeš moć bez kraja i konca.
Ili bolje reći do - neka jedu kolače trenutka - kada disbalans postane toliki da masa popizdi pa glave lete. Tom trenutku žurno se krećemo.

Ovo što ti pokušavaš izvući i izmanipulirati neki narativ , svjesno ili nesvjesno , o dobrim bogatašima koji na svojim ramenima nose i hrane ubogu sirotinju. Sve se to standardno može čuti od dobrog dijela Amerikanaca (znam na osnovu rada s njima). Zašto? Zato što je prosječan amerikanac naučen i uvjeren u priču - eno vidiš onog milijardera , samo workaj hard i ti možeš postati to isto. Samo što to nema veze sa realnim i ni jedan američki tajkun i milijarder nije postao to što jeste teškim radom nego potpunom beskrupuloznošću , razumijevanjem načina kako najbrže i najlakše doći do najvećeg dijela javnog kolača i ne oklijevanjem da se to i učini.
Čak i to samo po sebi nije problem ... kada bi bilo (i kada ima) bar malo mjere i umjerenosti.

Kao što sam već napisao - nije specifično samo za SAD , isto muči i EU i UK , ali tu su ljudi ipak malo manje spremni pušiti priču o work hard pa se i taj jezičac na vagi pomjera sporije ... ali pomjera se. "

• Like 5
  • Thanks 1
Posted
5 minutes ago, Smrtokapa said:

Pa sad ne znam baš...

Pregovaranje sa više pozicije: Za ovu kuću daćete mi meleon dolara jer poseduje tri terase, heliodrom i dva mermerna lava na kapiji!

(Vizuelnim opažanjem lako se ustanovljava da kuća ne poseduje tri terase, heliodrom i dva mermerna lava na kapiji, nego je u pitanju sojenica na Adi Ciganliji.)

Pa ne, to nije ekvivalent jer se u vrednost ne stavlja nepostojeca stvar. Nego obicno ono sto se golim okom ne vidi. Imacete super zivot, jer su komsije fine, I vrednost kuce raste. I mozete peske do skole... I skoro uvek se nadje neko ko kaze, pa vredi barem 800k. Jednom kad ponude 800k, nije daleko da daju I 820. To je realnost pregovora.

• Ha-ha 2
Posted
23 minutes ago, Angelia said:

Sorry opet na upad, dosadan sam, nisi mi odgovorila na pitanje od juce/prekljuce: da li je Kanada toliko glupa da odbacuje stvarnih 150 milijarde dolara da bi mozda dobila fiktivnih (ajd, recimo u dobroj nameri - projected) 100 miliona dolara? 

Prvo ti i Tramp treba da razjasnite sta hocete:

1. Renesansu tarifa - da ubira tarife od svih zemalja sveta i da istovremeno skida sve taxe - personal i biznis. To on prica - to je po njemu New Golden Age of America. Je li to?

2. Da napravi deal da svi zemlje skinu tarife prema USA - to ti pricas u zadnjih 10 dana. Znaci onda bi USA ubirala 0% tarifa. Je li to?

3. Ti ili Tramp hocete jare i pare?

• Like 2
Posted
57 minutes ago, Angelia said:

Ti na poslu ne mozes, a Trump moze. Izvini, stvarno  ne mogu da pratim tu logiku. On prodaje svoj golf klub kada uvodi tarife  , ili ima manje odgovoran posao od tvog? Aman!

35 minutes ago, 033zero330 said:

Koliko vidim, Dow Jones ispod 40 000...

Tragicno je to sto dobar deo glasaca ne prati Dow , ali prati njegove twitove i u to slepo veruje.

• Like 4
Posted

Jos jedan iz uzeg kruga MAGAtena sa optuzbama za silovanje... Ako bude osudjen, bice dreka na sudije...

95462817-14422855-image-a-69_17401750404

7 minutes ago, DJORDJE said:

Tragicno je to sto dobar deo glasaca ne prati Dow , ali prati njegove twitove i u to slepo veruje.

To je ona klasicna - da li vise vjerujes meni ili svojim ocima prica... I ocito vise vjeruju Trampu...

• Like 2
  • Tuzno 1
Posted
8 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Tramp nije imao vremena da ide na pocast 4 poginula vojnika, golf je bio vazniji a na putu donde je valjao 5 miliona vrednu zlatnu kartu dok se berza sunovratila u provaliju

Neverovatno, (ja sada kao @Rex 😄 ) da sve sto pipne pretvori u prah i pepeo. 

Kao što rekoh, nikad niko nije mrzeo Ameriku toliko koliko MAGA nakaze. Da su vaskrsli Kastra i stavili ga u Belu kuću, manje štete bi napravio Americi, i sa više poštovanja bi se ophodio prema američkim institucijama, a i vojnicima.

• Like 6
Posted (edited)
1 hour ago, 033zero330 said:

Koliko vidim, Dow Jones ispod 40 000...

GnsW9KlXIAAP1MM?format=jpg&name=medium

Gnsd7DGXQAEWK2r?format=jpg&name=medium

GnseKalXoAAKJaW?format=jpg&name=medium

Sada ce MAGA da nam objasne kako je to Great Win i beautiful za 3,2,1 ...

jer niko, nikada, nije imao tako lepi pad.

38.957,70 −1.588,23 (-3,92 %)

4. Apr., 10:46 GMT-4 •

Trump has thrown away US soft power

Edited by Dragan
  • Like 2
Posted (edited)

Kina je ubedljivo najveći poslednji dobitnik globalizacije, budući da je u prošloj godini prvi put u istoriji imala trgovinski plus od 1,000 milijardi dolara na globalnom nivou, dok su SAD isto toliko, možda i nešto više, mrzi me da proveravam, bile u minusu. 

Pri tome, prema nekadašnjim zakonitostima ekonomije koje današnjica još nije osporila, globalni gigant može da bude onaj ko dominira u proizvodnji dok istovremeno ostvaruje dominaciju na morima, naravno zbog trgovinskih lanaca, što donekle i razlučuje genezu američkog pada još od prve fabrike koja je iseljena, a zaključno sa činjenicom da ne mogu da naprave ni ledolomac. Kina ima jedno od ta dva - proizvodnju, a veoma je blizu postizanja i drugog cilja, budući da drži 50 odsto svetske brodogradnje, dok SAD imaju - svega dva odsto.

Kad je pak reč o tehnološkim inovacijama po skali koju godinama apdejtuje onaj australijski institut, na devet kineskih dolazi tek jedna američka, pa ni tu igra uopštre nije fer...

I kad tome dodamo dedolarizaciju kao trend, zbog čega je Tramp nekada pretio onima koji ne koriste dolar u međusobnoj razmeni ali sad to više i ne pominje, jasno je zašto je Kina najmanje zabrinuta zbog uvođenja tarifa. Naprotiv, oni se još i nadaju da će privući ka sebi i pojedine američke saveznike, što uopšte nije nemoguće.

S druge strane, ako je cilj tarifa relokalizacija dela svetske proizvodnje u SAD, što svakako i jeste, onda je to veoma dug period koji iziskuje strpljenje u fokusu izjednačavanja špekulativnih dobara sa proizvodnim dobrima. I neće moći da stane u jedan Trampov mandat, zbog čega može da uspe samo ako se promeni unutrašnja poslovna klima u SAD, koja će i posle Trampa istrajati na ideji o konstantnom otvaranju novih industrijskih pogona i o industrijalizaciji zemlje.

Jedina dobra stvar, ako dođe do relokalizacije svetske proizvodnje u SAD, jeste ta što će se izbalansirati profiti sa sekundarnog i primarnog tržišta. Danas, u SAD je profit zasnovan na sekundarnom tržištu, dakle na špekulativnim aktivnostima i finansijama koje uzimaju 65 odsto čitavog profita, a to je jednostavno teško održivo na duge staze.

Čitam da FT predviđa da će u sledećem periodu EU najviše postradati, što i nije bilo teško za pretpostaviti, a pominje i još par država čija imena neću navesti, jer to FT mnogo bolje obrazlaže, pa ko želi može i da pročita.

Kinu, međutim, ne pominju jer je ništa odonoga što Bela kuća radi ili namerava da uradi, neće poremetiti.

A kao neko ko još na starom forumu podvlači šta će se dogoditi u svetu u kome Kinezi dominiraju, dakle još u vreme kada su se Kinezi ismevali i od njih se pravila forumska sprdnja, ovakav razvoj događaja koji skoro i da neće štetiti Kinezima, već možda može još i da ih ojača, nikako ne može da mi se dopadne.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Fox News prvi put u 28 godina iz programa maknuo burzovna izvješća. Raskol u stranci: ‘Od ovog ćemo se oporavljati desetljećima!‘

Prije samo nekoliko tjedana, među člancima posvećenima mirovnim pregovorima o Ukrajini, novoj eskalaciji rata na Bliskom istoku i jačanju europske obrane, na biznis-portalima poput Bloomberga, Wall Street Journala i Business Insidera diskretno je objavljena vijest: "Warren Buffett se rješava svojih dionica."

Dosad smo imali prilike naučiti da iza svakog poteza Warrena Buffetta stoji neka taktička kalkulacija (potaknuta informacijama "dobro upućenih izvora" i blagoslovljena procjenom njegovih dobro plaćenih brokera).

Prije samo nekoliko tjedana, malotko je uopće mogao i zamisliti da će se američki predsjednik Donald Trump uistinu imati dovoljno hrabrosti odlučiti na potez bez presedana i raskupusati cijelu globalnu trgovinu.

No dok su burzovni indeksi Wall Streeta u slobodnom padu do te mjere da je Fox News bio primoran prvi put u 28 godina poslovanja ukloniti njihova kretanja iz svog programa uživo, investitor iz Nebraske bogatiji je za više od 300 milijardi dolara, samo zato što je Trumpove najave "dana oslobođenja" pravovremeno shvatio kao ozbiljnu najavu, a ne prvoaprilsku šalu.

...

• Ha-ha 1
Posted

Newsom asks world leaders to exempt California exports from retaliatory tariffs

EXCLUSIVE: California Gov. Gavin Newsom announced plans Friday morning directing the state to pursue "strategic" relationships with countries announcing retaliatory tariffs against the U.S., urging them to exclude California-made products from those taxes, Fox News Digital exclusively learned first.

• WOW 1
Posted (edited)

Bas sam o tome razmisljao. Dil direktno govurner Cali sa ostatkom sveta. Ono 0% slobodno uvezite, slobodno izvozimo, federalce ignorismo. Ne znam ko fizicki upravlja lukama ali ako to nisu federalci vec lokalno obezbedjenje itd….ko im smirgla usi. Jednom kada je u Cali, sticker Made in USA i teraj dalje. Znas kako ce svi zaboraviti Trampa cim vide da mogu kupiti jeftinije.Jebiga mora malo gerila. 

EDIT: naravno zezam se, ipak moram to da napisem, imamo one kojima je Trampova politika OK pa da ne bude zabune.

Edited by Dzoni_m