Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/21/2024 in all areas

  1. Kalinić je celu karijeru SF/PF igrač, ne znam što se sada pravi drama ako dobije nešto više minuta na 4, ne ide da gasi šumske požare ili da radi na naftnoj platformi.
    17 points
  2. Jeste, kada god kazu da ne moze gore, on je uvek optimista i veruje da moze
    17 points
  3. S obzirom da je zabrana prisustva navijača nekog kluba kazneni mehanizam u domenu UEFA, i da u novom sistemu nema uzvratne utakmice, italijanska policija ovim direktno utiče na integritet takmičenja. Nad nama (i generalno klubovima iz istočne evrope) se izdrkava ko stigne i naravno da smrdljiva UEFA neće reagovati nikako, štaviše, verovatno ćemo odigrati i kod kuće jednu pred praznim tribinama. Naravno, posebna zasluga ide i Dilejama i njihovim neandertalskim mozgovovima koji razbijaju ljudima glave zbog nekakvih zastava na utakmicama koje nemaju nikakve veze sa Zvezdom. A zbog svega ispaštaju igrači koji ostaju bez značajne podrške i normalni navijači koji samo žele da podrže ekipu i gledaju fudbal.
    11 points
  4. Ja bih stavio Drkušića na desnog beka jer mi deluje da je dovoljno pokretljiv i komforan sa loptom, štoperski tandem ne bih dirao jer su se solidno uigrali i naravno Seol levo. Onda bih kada smo u posedu svakako formirao back three Drkušić-Djiga-Spajić, Krunić bi mi bio single pivot, a ako zatreba double pivot Seol bi se uvlačio u sredinu. Milson i Silas bi držali širinu po krilima, Ivanić i Elšnik bi bili ulozi ofanzivnih veznih i Šerif ili Duarte kao najistureniji. Za derbi bih samo ubacio Šljivića ili Maksimovića umesto Elšnika, možda pre Šljivića jer je ipak iskusniji i fizički dosta jači.
    10 points
  5. Ovo me podseca na delusional bezbednjake u gradjevini kad kazu: glavni cilj svih nas na projektu je da se niko ne povredi. Nije tacno lave, da je to glavni cilj onda bi istih nas 450 sedelo kuci 24h u sobama sa mekanim zidovima. Glavni cilj je da se projekat zavrsi, a da pri tome ne bude povreda. Tako i ovaj krip/broj/prolazna pojava umesto da kaze glavni cilj je ostvarivanje tih i tih rezultata, a dodatnu satisfakciju bi predstavljalo da do tih ciljeva stignemo uz veci broj domacih igraca sa bitnim ulogama, on izjavi ovo i pokaze svima zasto bi bilo bolje da ne daje ni ovu jednu izjavu godisnje.
    10 points
  6. Pokusevskog ali ni jednom ni jedan bek nije obisao, a napadali ga sve vreme
    8 points
  7. Zavisi od toga kolikog je sneška napravio, ovaj nacrtao.
    8 points
  8. Kanga je i dalje bolji igrac od Dalsija i Ilica, sto je relativno porazavajuce. Katai jeste usporio, i on objektivno vise nema kvalitet da igra, ali Kanga jos moze da pomogne.
    8 points
  9. Na temama Rat u Ukrajini i Bliski Istok se konstantno piše o tome kako je presudna podrška USA u opstanku Ukrajine, kao i borbi protiv terorističkih organizacija. Onda ti isti forumaši dođu na ovu temu, bez blama pišu kako se Iran boji Trumpa (???), kao i da bi on učinio da se rat u Ukrajini brže okonča. On, za kog je verovatnije da bi šurovao sa tim istim Iranom, koji se sastajao sa Putinom (pretpostavljam da bi voleo da je kao taj diktator) i koji tvrdi da bi za par sati rešio situaciju u Ukrajini, tako što bi obe strane seo za sto. Valjda se očekuje da Ukrajina pristane na sve zbog mira - podsetiću kako je takav stav bliži neutralcima koji su neumorno prozivani na ovom forumu, nego borbi za suverenitet Ukrajine... Sve to zbog MAGA budalaština i propagande koja je na nivou Vučićeve u Srbiji. Neverovatno, a možda i nije toliko neverovatno.
    8 points
  10. Previše eksperimentisanja i relativno upitnih uslova za igru (mislim da je bilo hladno), da bi se davala neka ocena, ali i u takvoj tekmi je bolje pobediti, nego izgubiti 😄 Naročito ako se dobije nakon što 40 minuta imaš kontrolu nad utakmicom i konstantno +10. Uglavnom, bilo je dosta zanimljivih momenata. Poku je baš unicorn, biće tu tekmi kao protiv Efesa, da nema šut na koš za 15 min u igri, a biće i ovakvih. Posebno mi je zanimljiva njegova odbrana na bekovima, lome ga, deluje da su napravili prostor, onda on digne ruke i napadač podiže luk da bi ga prebacio. Rekao bih da su imali 5-1 šut u tim situacijama, samo je Nan ubo jedan šut, ili flouter, nešto tako. Ovako napamet, rekao bih da je bilo 6 ili 7 izolacija koje je on branio. Primio je 2 koša, oba puta Nan, jednom flouter i drugi put ulaz kad mu je uvalio lakat u facu. U ostalim situacijama, ne znam jesu li obruč pogodili.
    7 points
  11. Poraz u Norveškoj je potpuno nebitan, prošli smo dalje. A Benfika je klub koji je u prethodne tri sezone dva puta igrao četvrtfinale LŠ i jednom četvrtfinale LE, nije Tekstilac pa da se samo mi pitamo.
    7 points
  12. Aman ljudi pa baš preteraste... Nije Miloje vrhunski trener svakako, ali je najzasluzniji što se klub podigao iz ponora gde smo bili. Samo malo poštovanja.
    7 points
  13. Sramotan pristup PAO, utakmica na otvorenom na istorijskoj lokaciji, 40.000 ljudi, mislim da im je ovo poslednja prijateljska pred superkup Grčke za nedelju dana. Šampioni Evrope, dobra energija, kup u čast najvećeg neterenskog lika kluba, Ataman sedi na stolici posran, atmosfera kao da je 1.000 ljudi, igrači pogubljeni. Glavni igrači odmarani u drugom poluvremenu (ajde ovo i da pripišem nekom pripremnom load menadžmentu). Sa druge strane, vidi se da smo mi najozbiljnije shvatili ovu proveru, ne možeš da fejkuješ trud/želju za dokazivanjem tek tako, a čini se da je cela ekipa u tom modu od okupljanja. Mislim da je to ovosezonski non-negotiable za Željka, nakon svega što smo gledali prethodnih godina, a imajući u vidu kakve likove je okupio. To su otpilike i moja bazična očekivanja, ima još dosta stvari koje moraju da budu dobre da bismo došli do rezultata, ali ovo je put kojim se mora ići.
    6 points
  14. 6 points
  15. "Gazda, doš'o Žeks da Vam se javi i osvezi malo uspomene". Gazda:
    6 points
  16. Ponavljas niz neistina: 1) FBI nije objavio "iransku naklonost aktuelnoj Bijeloj kuci" - nego iranski pokusaj da se dalje destabilizuju odnosi u USA i narusi regularnost izbora, sto jedino ide na ruku Trampu. FBI je objavio detalje o tome da je kampanja Kamale Harris odmah reagovala i saradjivala sa FBI u tom slucaju (za razliku od Trumpa koji je sabotirao i otezavao bilo kakvu saradnju sa FBI kada je u pitanju bila istraga o ruskom uticaju na njegovu kampanju). 2) Najostrije sankcije ili ne - za vrijeme Trumpovog mandata je Hezbolah narastao 100% po broju boraca i 50% po raketnim projektilima kojima raspolazu. Isto vrijedi i za Hute ciji broj i opremljenost su takodje narasli za 100% , tako da ih je neko ipak opremio i naoruzao, dakle Iran je imao kapacitete da naoruzava i Hute i Hezbolah. Rast teroristicke organizacije za 100% za vrijeme Trampa je sve samo ne satjerivanje u misju rupu. 3) Iran se usudio na brutalan napad na Izrael jer je osjetio da mu iza ledja stoji Putin (Trampv prijatelj i uzor), koristeci zauzetost USA ekonomskom pomoci za odbranu Ukrajine. 4) O tome da se Iran nije usudjivao da izvrsi cyber napade na USA tokom Trumpovog mandata - napadi na US infrastrukturu su od 2016-2020 bili daleko ozbiljniji od hakovanja email account-a nekoga iz Trampove kampanje - potrazi Charmig Kitten, ili Mabna Insitute indictment. 5) Slucaj slanja dokumenata na Bijelu kucu jeste savrseno jasan - primljeno, prijavljeno, nekoristeno, istrazeno. I od svega toga korist izvlaci samo Trump - sto kroz stampu, sto kroz postove kao sto je tvoj.
    6 points
  17. Izuzev zamene Valensije osvajačem evrokupa, Parizom, ista meta, isto odstojanje što se tiče najbolje klupske košarke u Evropi. Ostaje da se vidi da li će u dogledno vreme metropole poput Dubaija i Londona dobiti evroligaše i tako ispuniti davni san birokratije iz Barselone, a očigledno je da se ide ka tom smeru. Uz to je i najnoviji set pravila o “finansijskom fer pleju” nešto što bi moglo bitno da izmeni evroligašku sliku od 2027-e ali otom potom, znamo da se u evroligi pravila menjaju nekom čudnom dinamikom i čudnim načinima. Aktuelni šampion, Panatinaikos, dokazao je da se i za samo jedno leto može napraviti dovoljno dobar tim da se ode do kraja, posebno u F4 formatu, tako da džabe Realu dominacija tokom regularne sezone. Ugrubo bih rekao da je Evroliga na sličnom kvalitativnom nivou kao i pre godinu dana, neki klubovi imaju jače rostere, neki su ostali na istom nivou, a to se nažalost odnosi i na prošlogodišnje fenjeraše koji će teško davati paritet takmičenju i ove sezone. Ipak, dosta je igrača koji će po prvi put igrati evroligašku košarku i meni je posebno zanimljivo, makar na startu sezone, kako će se ti momci snaći. Neki rosteri verovatno još nisu kompletirani, ali trenutna slika teško da će se promeniti. Večni DISCLAIMER: Rostere po tradiciji prezentujem tako da bude 12 igrača s tim da na svakoj poziciji budu barem 2 a da to ima nekog smisla, iako će to možda u praksi izgledati drugačije i iako neki timovi imaju znatno dublje sastave. Naravno, sve ovo je samo moje mišljenje sa kojim možete ili ne morate da se složite. Krećemo: ALBA BERLIN William McDOWELL-WHITE / Matteo SPAGNOLO / Malte DELOW Matt THOMAS / Martin HERMANNSSON Louis OLINDE / Gabriele PROCIDA Justin BEAN / Tim SCHNEIDER Trevion WILLIAMS / Khalifa KOUMADJE / Yanni WETZELL Coach: Israel Gonzalez Prošla sezona: 5-29 Nije bilo teško predvideti da će Alba biti na dnu tabele, ali ovih 5 pobedica iz prošle sezone jesu prilična mizerija i čini se da svi polako gube strpljenje sa Berlinskim evroligašem koji ni ove sezone nema veće ambicije od izbegavanja fenjera. Pokušala je evroliga i skorije da ih se kurtališe, ali postoje i te neke sitnice kao što su potpisani ugovori koji za sada pravno štite Albu. Nije se bog zna šta desilo tokom leta, dovedeni su kao glavna pojačanja Williams iz Ulma, double double skraćeni centar sa finim osećajem za igru, kome bi Alba mogla da bude odskočna daska ka nekom jačem klubu, te McDowell-White, veliki plejmejker iz Australije. Kad se na to doda da je Alba izgubila najboljeg igrača, Thiemanna, i drugog najboljeg, Browna, pitanje da li je to ikakav upgrade. Pogled na ostatak rostera stvara izvesnu depresiju jer smo sve ove igrače već gledali, a prostor za konkretniji napredak postoji samo kod Procide i Olindea, i možda kod 2 years away from being 2 years away bivšeg Hrista, a sadašnjeg Kalife Koumadjea. S obzirom da je gro rostera na okupu već nekoliko sezona, za Albu bi bilo najbolje da sve karte baci na prvih nekoliko kola dok se ostali uigravaju. Prebaciti 5 pobeda nije neki podvig, ali dostići 11 iz pretprošle sezone se čini kao nemoguća misija. Reklo bi se da je evrokup prava mera za ovakav roster, i bez obzira koliko Alba bila povremeno simpatična i sa pokušajima igranja moderne uptempo košarke, pretpostavljam da većina fanova EL i želi da ih vidi u nižem rangu što skorije. ANADOLU EFES ISTANBUL Darius THOMPSON / Justus HOLLATZ Shane LARKIN / Rodrigue BEAUBOIS Stanley JOHNSON / Jordan NWORA / Elijah BRYANT Rolands SMITS / Derek WILLIS / Ercan OSMANI Vincent POIRIER / Daniel OTURU Coach: Tomislav Mijatović Prošla sezona: 17-17 Obe sezone Willa Clyburna u Efesu su bile neuspešne (identičnih 17-17 skor u EL u obe sezone, bez plejofa), a ceh je pored njega platila i kompletna centarska linija sa izuzetkom u toku sezone pristiglog Oturua. Ovo je Larkinova ekipa i uprava se potrudila da popuni roster tamo gde je najviše škripalo, nadajući se da će eksplozivni bek biti zdraviji i u boljoj formi. Rolands Šmits je rešenje za startera na PF, ipak je u pitanju dosta bolji i evroligaški iskusniji igrač u odnosu na Willisa i Osmanija koji su ostali kao rezerve. Sjajno pojačanje bi trebalo da bude Poirier koji će konačno imati ekipu u kojoj je starter i glavni dasa pod košem. Od Šmitsa i Poiriera su mnogo rizičniji potpisi Nwore i Johnsona, bivših NBA grejača klupe koji bi u Evropi mogli da naprave lepe karijere. To se posebno odnosi na Nworu koji donosi poentersku podršku dok će se od Johnsona očekivati ipak da veći doprinos da defanzivno. Novu šansu dobija i Darius Thompson koji se, najblaže rečeno, nije baš snašao u prvoj sezoni a ugovor mu je bio suviše velik da bi ga neki drugi klub preuzeo. Efes je prošle sezone bio grozomoran defanzivno i tu se mora napraviti iskorak. Ovo je napadački vrlo talentovana družina ali znamo da EL niko nije osvojio igrajući isključivo na jednoj strani parketa. Cilj je jedno od prvih 6 mesta, a ponovni izostanak plejofa bi bio katastrofa. Da li je Tomislav Mijatović pravi čovek da rukovodi ovim rosterom ostaje da se vidi, ali s obzirom da njegovo ime još uvek nema dovoljnu “težinu” na EL nivou, sigurno je i jedan od glavnih kandidata da ne dočeka leto na istom radnom mestu. AS MONACO Nick CALATHES / Matthew STRAZEL Mike JAMES / Elie OKOBO Furkan KORKMAZ / Alpha DIALLO Vitto BROWN / Jaron BLOSSOMGAME / Petr CORNELIE Georgios PAPAGIANNIS / Donatas MOTIEJUNAS / Mam JAITEH Coach: Saša Obradović Prošla sezona: 23-11, PO Monako je poslednjih godina jedan od najstabilnijih evroligaša, pa su tako prethodne sezone stigli i do svog najboljeg ligaškog učinka. Međutim, na putu ka drugom uzastopnom F4 isprečio se Fener kao pobednik majstorice jedne iscrpljujuće serije. Možda je baš igrama u tim duelima mesto na rosteru Monaka sebi kupio Nick Calathes i uticao na promenu paradigme po kojoj sve kreće od Mike Jamesa. Naravno, aktuelni MVP će se i dalje za mnogo toga pitati u kneževini ali sada verovatno više iz uloge egzekutora i možda sa nešto manje lopte u rukama. Eksperiment sa Kembom Walkerom se neslavno završio jer je bivši superstar Hornetsa već bio gotov za profesionalnu košarku, a premalo se dobilo od Jordana Loyda koji se uglavnom patio sa povredama. Furkan Korkmaz je stigao iz NBA kao još jedan potrošač ali i nešto krupnije telo, a bekovsku liniju zaokružuju starosedeoci Okobo i Strazel, koji je ipak uznapredovao nakon kilavih EL početaka. Od pojačanja valja izdvojiti Vitta Browna koji je imao lepe brojke u Karšijaki i koji će pokrivati poziciju PF zajedno sa stabilnim šljakerom Blossomgameom, te Papagiannisa koji izgleda ide u nerazdvojnom paketu uz Calathesa. Monako ponovo spada u red apsolutno kompetentnih ekipa da se domognu završnog turnira a možda i da urade nešto više, međutim robovanje Jamesu i nepotpuna integracija ostalih igrača u tako koncipiran sistem ponovo će staviti znak pitanja i pred klub i pred Sašu Obradovića koji za sada uspeva da preživi na klupi i da stvari drži pod kontrolom. Tu je i faktor Calathes koji se, taman kada ga otpišem kao nekog uticajnog igrača u EL, uglavnom povampiri. Lično se ne bih kladio na tandem Calathes - James ali biće to zanimljivo ispratiti posebno ako još i Korkmaz bude insistirao na svojoj porciji šuteva, dok je Okobo već zauzeo red. BASKONIA VITORIA-GASTEIZ Kamar BALDWIN / Ognjen JARAMAZ Markus HOWARD / Trent FORREST Timothe LUWAWU-CABARROT / Nikos ROGKAVOPOULOS / Sander RAISTE Chima MONEKE / Tadas SEDEKERSKIS Donta HALL / Khalifa DIOP / Ousmane NDIAYE Coach: Pablo Laso Prošla sezona: 18-16, PO Baski su bili jedna od lepših priča prošle sezone kada su sa svojom standardno kratkom rotacijom uspeli da se domognu plejofa kroz plejin, a tamo je Real ipak bio nepremostiva prepreka. Duško Ivanović je poslom platio nemogućnost da tako plitka ekipa igra konkurentno na oba fronta s obzirom da Baskonija nije ušla ni u PO Endesa lige. Uprkos tome, sezonu života su odigrali Markus Howard, Codi Miller-McIntyre, Chima Moneke, Tadas Sedekerskis, Vanja Marinković…praktično celo udarno jezgro. Za svima je bila ozbiljna potražnja ovog leta na tržištu ali su makar za sada Howard i Moneke ponovo tu i spremni da povedu tim ka novim iznenađenjima. Na klupu kluba za koji je igrao nekada seo je Pablo Laso kome Minhen očito nije prijao, a sa par solidnih pojačanja probaće Baskonija opet do dobrog rezultata. Trent Forrest kao krupan bek biće dosta važan iako je izrazito loš šuter, a dinamiku su dodali u liku najboljeg igrača Trenta, Kamaru Baldwinu, koji ima tu falinku koja ga dosta limitra u eventualnim petorkama sa Howardom, naime dosta je nizak i sitan. Jaramaz nikog nije oduševio epizodom u Partizanu ali očito na osnovu fizike i dalje intrigira kao eventualni back up na EL nivou. Luwawu i Hall dodaju dosta na atletskom potencijalu i ekipa bi na tom polju trebala biti bolja nego lani. Dobra sredina za Luwawua posebno jer će imati i svoju porciju šuteva sa većom verovatnoćom da to ne budu baš prazne brojke kao dok je nizao poraze u dresu Asvela uprkos nekim dobrim napadačkim izletima. Ja standardno simpatišem Baskoniju i Lasa, spremni su često na neke nekonvencionalne poteze i mnogo premijum EL igrača je pronašlo sebe baš kroz ovaj klub, međutim opet deluje da je klupa dosta tanka i da bi celu sezonu trebalo da iznese 7, 8 igrača, a to je faktor koji po pravilu limitira. Ne sumnjam da će biti u igri za PO do poslednjeg daha. CRVENA ZVEZDA MERIDIANBET BELGRADE Codi MILLER-MCINTYRE / Miloš TEODOSIĆ / Yago DOS SANTOS Isaiah CANAAN / Nemanja NEDOVIĆ Nikola KALINIĆ / Rokas GIEDRAITIS / Ognjen DOBRIĆ Mike DAUM / Dejan DAVIDOVAC Joel BOLOMBOY / Luka MITROVIĆ Coach: Ioannis Sfairopoulos Prošla sezona: 11-23 Iako je Zvezda prošle sezone odigrala dosta utakmica na nož i gubila skoro svaku neizvesnu završnicu, pogled na krajnji rezultat jasno govori o svemu. Već je opevano traženje novog trenerskog žrtvenog jarca u Dušku Ivanoviću a priča Zvezdine EL sezone je ipak ćorak u liku Shabazza Napiera koji je delovao kao strano telo u ionako ne baš skladnom organizmu. Bilo je svetlih tačaka ali nedovoljno čak i za poštenu borbu za PI iako su ambicije bile (ne)osnovano visoke. No, šta je bilo bilo je, crveno beli ulaze u novu sezonu osokoljeni regionalnom dominacijom i solidnim radom trenera Sfeiropoulosa, mada se u poslu i seksu od stare slave ne živi, posebno kad je teča glavnokomandujući u administraciji. Sve na stranu, ovosezonski tim je zaista solidan, zadržana je osnova od prošle sezone, a par zvučnih pojačanja na mestima gde je škripalo daju nadu u konačni iskorak. Balansa po pozicijama opet nema, pa je negde natrpano do balčaka a negde evidentno fali kvaliteta, međutim svi se nadaju da bi bratstvo i jedinstvo domaćih prekaljenih vedeta uz nekoliko vrlo kvalitetnih i EL testiranih stranaca mogla biti dobitna kombinacija. Brigu stvara slab defanzivni pedigre visoke linije gde će Joel Bolomboy morati da opravda svaki cent svog novog ugovora kako bi krpio naokolo, te slab visinsko-telesni status bekovske linije, sa izuzetkom CMM-a. Roster je kvantitativno širok i pravljen da izgura napore duge sezone, ali mač velikih očekivanja visi nad glavom. Ovo nije jeftin niti neiskusan sastav tako da treba biti baš neobično kreativan pa opravdati eventualni novi neuspeh. Ja biram da budem optimista uz standardno nadrealna svojstva koja pripisujem Nikoli Kaliniću na planu lepljenja tima u celinu, dok se ne dokaže suprotno. EA7 EMPORIO ARMANI MILAN Leandro BOLMARO / Nenad DIMITRIJEVIĆ Armoni BROOKS / Fabien CAUSEUR / Diego FLACCADORI Shavon SHIELDS / Stefano TONUT / Giampaolo RICCI Nikola MIROTIĆ / Zach LEDAY Josh NEBO / David McCORMACK Coach: Ettore Messina Prošla sezona: 15-19 Milano je imao copy paste sezonu, identičan skor kao i u sezoni 22-23, a sličan je bio i tok događaja. Kombinacija povreda a bogami i isluženosti pojedinih igrača donela je još jednu razočaravajuću kampanju, što ipak nije poljuljalo poverenje čika Đorđa u Messinu i njegove principe. Izvršena je kompletna rekonstrukcija bekovske linije i dok možemo očekivati da će iskusni Causeur i radilica Bolmaro odraditi svoje, znakovi pitanja stoje pored Dimitrijevića i Brooksa. Obojica dolaze sa velikim ambicijama u ligu koju do sad nisu igrali i biće zanimljivo to ispratiti. Shields i Mirotić ostaju udarni igrači i oni manje više isporučuju ono za šta su plaćeni, a sada su okruženi sa dosta fizikalaca i šljakera koji će imati zadatak da im olakšaju život. Zach Leday traži novi izazov nakon Partizana, a Nebo je bio veoma tražena roba letos i trenutno je uz Lessorta verovatno najpoželjnija verzija modernog energetskog centra. Zanimljiv igrač je i David McCormack, još jedan solidan fizikalac pod košem koji je imao zapažene statistike u turskoj ligi. Svako leto je slična priča, Milano na papiru ima tim kome je teško naći ozbiljne zamerke, a nekako se sve ipak izjalovi tokom sezone. Ova ekipa je u odnosu na prošlogodišnju žrtvovala nešto iskustva i košarkaškog IQ-a u korist atletike i dinamičnosti pa ih treba računati u timove koji imaju sve što treba da dođu do završnice. Još samo da i na parketu opravdaju takva očekivanja. FC BARCELONA Tomas SATORANSKY / Juan NUNEZ Kevin PUNTER / Nicolas LAPROVITTOLA / Dario BRIZUELA Alex ABRINES / Justin ANDERSON Jabari PARKER / Chimezie METU Willy HERNANGOMEZ / Jan VESELY / Youssoupha FALL Coach: Joan Penarroya Prošla sezona: 22-12, PO Barsa je manje više rutinski došla do prednosti domaćeg terena pred plejof, međutim u rvanju sa Olimpijakosom druge ekipe nemaju veliku šansu. Barseloni je nedostajao rasni strelac i konačno su privoleli Kevina Puntera da obuče čuveni dres, nakon što im je bio dugogodišnja želja. Sa njegovih 15-20 poena po meču uloge bekova se same slažu pa će Lapro moći da bude kombo, a Satoransky i mladi Nunez da budu distributeri. Probali su katalonci potpisom Rubia da povećaju sebi plafon ali Ricky više nije bio isti igrač kao nekad. Nema više Kalinića i Jokubaitisa, a ojačana je situacija pod košem gde se na Veselog i Willya išlo na overkill sa Fallom i Metuom. Meni deluje da je Jabari Parker jedina prava četvorka ovde, Metu nema tu veštinu a Anderson nema neki pouzdan šut i nije se nametnuo bio ni u Valensiji. Takođe je čudan izbor trenera, Pennaroya nije nepoznato ime ali nije slovio za top evropskog trenera. Ne bi trebalo da bude problema ni ove sezone tokom regularca ali opet sam dosta skeptičan oko statusa contendera. Ako ništa, Barsa nije panično menjala pola rosters tako da ima osnove za nadogradnju. Nema ovde bog zna šta novo da se kaže osim stare floskule da mi deluju opet kao prejaki za rokenrol (plejof ne bi smeo da izostane ni u ludilu) a preslabi za kik boks. A Barsu zanima samo kik boks. FC BAYERN MUNICH Shabazz NAPIER / Yam MADAR Andreas OBST / Carsen EDWARDS Vladimir LUČIĆ / Nick WEILER-BABB / Niels GIFFEY Devin BOOKER / Oscar DA SILVA / Kevin YEBO Johannes VOIGTMANN / Danko BRANKOVIĆ Coach: Gordon Herbert Prošla sezona: 13-21 Bajern je ponovo završio sezonu u donjem delu tabele iako su bili konkurentni za play in do nekoliko kola pred kraj. Opšti utisak je da je ekipi nedostajalo napadačkog potencijala, a nije baš bila ni sjajna vest da je najpouzdaniji igrač ekipe bio veteran Ibaka. Pored njega, od bitnih igrača koji su napustili klub valja izdvojiti Bolmara, Francisca i Bongu ali to nisu nenadoknadivi gubici. Prilično iznenađujuća vest je bila odlazak Lasa, ali su tu pronašli veoma dobro rešenje u sada već bivšem nemačkom selektoru, Gordonu Herbertu. Meni se na papiru sviđa plejmejkerska kompozicija sa Napierom i Madarom, posebno ako obojica zaborave na prošlu sezonu i resetuju se na stanje pre toga. Edwards je zadržan kao revolveraš od koga sada ekipa ne bi trebalo previše da zavidi, a korektna pojačanja su još i Oscar Da Silva koji sigurno nije zaboravio da igra košarku, te stretch veteran Voigtmann kome bi možda prijala malo veća uloga od one koju je imao u Milanu. Tu je i dalje i Devin Booker koji je jedan od boljih visokih u EL, kad je zdrav. Očekuje se i napredak Brankovića i Yeboa, tako da Bajern ima solidnu ekipu koja nije favorit za doigravanje ali ne očekujem ni da “završe sezonu u martu”. Možda ne bi loše došao još neki centar, po mogućstvu dobar atleta i defanzivac. Dolazak Herberta bi trebalo da prija i Obstu koji je baš u reprezentativnom dresu kroz Gordijeve setove igrao košarku karijere. Zdravlje Lučića je večiti problem, ali imao je celo leto da sanira sve. Meni je Bajern simpatična ekipa i mislim da im sezona primarno zavisi od forme Napiera i Madara. FENERBAHCE BEKO ISTANBUL Wade BALDWIN / Arturs ŽAGARS Scottie WILBEKIN / Devon HALL / Marko GUDURIĆ Bonzie COLSON / Tarik BIBEROVIĆ Nigel HAYES-DAVIS / DyShawn PIERRE Nicolo MELLI / Sertac SANLI / Khem BIRCH Coach: Sarunas Jasikevicius Prošla sezona: 20-14, F4 Šarunas Jasikevičius je tokom sezone zamenio Itoudisa i prilično rutinski odveo ekipu do F4 gde se ipak videlo da nemaju dovoljno džebane da napadački isprate budućeg EL šampiona, PAO. Stoga je bilo jasno da ekipi treba podići napadački potencijal pa je izbor pao na tandem Makabija Baldwin - Colson koji bi trebalo da budu udarni igrači, dok bi Hall i Melli iz Milana doprineli veteranskim prisustvom i dobrim odlukama. I najnovije pridošlice, Birch i Marjanović, ukazuju da je Šarasu bilo jasno da mu treba i jača centarska linija. Opet, dosta bitnih igrača je ostalo u ekipi, a videćemo kakva će biti hijerarhija i hemija. Nigel Hayes-Davis se pretvorio u all EL igrača, a svoje šuteve i dalje žele Wilbekin i Gudurić. Mnogi su skloni da tvrde da sezona zavisi od odnosa Baldwina i Šarasa, obojica su eksplozivnog temperamenta i ne bi bilo skroz neočekivano i da se ne nađu na istim talasnim dužinama. No, valjda će se ujediniti oko istog cilja a to je EL titula, jer Fener je kadar sa ovom ekipom napasti taj trofej. Ipak, i dalje bih ih stavio iza Reala i grčkih blizanaca koji su proverenije i dokazano pobedničke ekipe. Sa druge strane, svoje pare bih definitivno stavio na opkladu da će Fener bez većih problema biti u prvih 6 i uglavnom rutinirati ekipe iz donjeg doma. LDLC ASVEL VILLEURBANNE Theo MALEDON / Paris LEE Nando DE COLO / Shaquille HARRISON / Edwin JACKSON David LIGHTY / Charles KAHUDI Admiral SCHOFIELD / Mbaye N’DIAYE Joffrey LAUVERGNE / Tarik BLACK / Neal SAKO Coach: Pierric Poupet Prošla sezona: 9-25 Asvel je promešao 3 trenera tokom prošle sezone ali rezime je bio samo jedna pobeda više u odnosu na sezonu 22-23. Sreća njihova pa je tu Alba od koje je teško biti gori. Francuski klub je imao sve osim stabilnosti prošle sezone, već na startu su otpustili Franka Jacksona koji je bio projektovani nosilac, da ne idemo dalje od toga. Kad su svi digli ruke, mladi trener Poupet je ipak ukomponovao ekipu da igra smislenu i fajtersku košarku do kraja, jbga neko mora biti i loš, ali nismo gledali neka brukanja. Ove godine je slična priča i ova ekipa jednostavno nema dovoljno talenta za ubacivanje lopte kroz obruč iako bi mogli i trebali da budu solidni defanzivno. Ponovo će dosta toga pasti na pleća veterana koji su već neko vreme van prajma a svi novi igrači su pre svega defanzivci i fizikalci. Theo Maledon je neslavno završio svoju NBA epizodu (a možda i karijeru) i igraće za osvetu, tu je i Shaq Harrison koji bi mnogo bolje legao ekipama kojima fali defanzivni terijer na perimetru, a Schofielda iskreno nisam ni gledao mnogo od kad se njegovo zvučno ime pojavilo na NBA draftu. Tu je i nekoliko mlađih igrača koji osim atletikom ne impresioniraju umećem. Uglavnom, teško je videti ovu ekipu izvan začelja i za tako nešto bi im trebalo bar 2 vrhunska napadača. Hej, makar ponovo imaju šmekerske dresove i lepu dvoranu. MACCABI PLAYTIKA TEL AVIV Rokas JOKUBAITIS / Tamir BLATT Jordan LOYD / Kobi SIMMONS / John DIBARTOLOMEO Levi RANDOLPH / Rafi MENCO Jaylen HOARD / Jake COHEN Wenyen GABRIEL / Roman SORKIN / Jasiel RIVERO Coach: Oded Kattash Prošla sezona: 20-14, PO Makabi je imao dobru sezonu kad se uzmu u obzir sve okolnosti. Deoba šestog mesta pa veoma kompetentna borba protiv budućeg EL šampiona gde su poklekli tek u majstorici i to uglavnom bez najboljeg igrača i uz lagani sudijski vetar u leđa Atinjanima. Lorenzo Brown nije imao neku sezonu ali zato je trio Baldwin-Colson-Nebo odigrao za pamćenje. Sada nema nikog od tog udarnog kvarteta i jasno je da je Makabi na papiru prilično slabiji nego lani. To je razumljivo i zbog vankošarkaških faktora i odjednom je velikan iz Tel Aviva mnogo manje privlačna sredina. Ipak, skrpio se solidan roster koji nema prevelik plafon ali mogao bi da igra dobru košarku. Jordan Loyd će biti prvi potrošač a u Makabiju se mole za njegovo zdravlje koje je dosta kilavo prethodnih godina, kad je zdrav on je bez sumnje jedan od talentovanijih napadača u Evropi a sad nema nikog da ga posebno guši. Jokubaitis možda nije postao EL zvezda u Barsi ali bi za Makabi mogao da bude dragocen, a ja bih posebnu pažnju obratio i na neke EL novajlije koje mislim da je Makabi fino birao. Levi Randolph bi trebalo da uskoči u cipele Bonzija Colsona, fizikalno krilo koje ima jako dobar šut, a onda dolaze solidni hustler Hoard i igrač za koga mislim da bi mogao da bude strašno dobar EL igrač - Wenyen Gabriel. Ovog momka znamo kao rubnog NBA igrača i uz Carlika Jonesa udarnog igrača hit reprezentacije Južnog Sudana. Na pripremama je bio odličan i mislim da će mu Makabi biti samo usputna stanica do najbogatijih evroligaša osim ako Makabi to ponovo ne postane, nekim čudom. Da imaju domaći teren, ova ekipa bi mi bila dark horse za dobar rezultat, ovako - treba dosta toga da se poklopi. Ja iz nekog neobjašnjivog razloga gotivim Makabi i voleo bih da imaju dobru sezonu, posebno sad kad je dosta toga protiv njih. OLYMPIACOS PIRAEUS Thomas WALKUP / Nigel WILLIAMS-GOSS Tyler DORSEY / Luca VILDOZA Evan FOURNIER / Kostas PAPANIKOLAOU / Shaquielle McKISSIC Sasha VEZENKOV / Alec PETERS Nikola MILUTINOV / Moustapha FALL / Moses WRIGHT Coach: Georgios Bartzokas Prošla sezona: 22-12, F4 Ako je za neku ekipu očigledno da su (prilično) jači nego prošle sezone - to je Olimpijakos. Sada već imaju ozbiljan kontinuitet dobrih plasmana ali njih zadovoljava samo trofej, a ta želja za trofejem je posebno pojačana nakon što se mrski gradski rival ovenčao slavom proletos. Nije se štedelo u Pireju i svima je bilo jasno gde škripi, u odbrani svakako ne. Trebalo je ojačati napad i to je i učinjeno. Dorsey i Vildoza bi sami po sebi bili napadački apgrejd, ali ovde se pravi tim za titulu tako da je posle samo jedne NBA sezone vraćen bivši EL MVP Vezenkov i to za sulude novce, a onda je urađen i lagani overkill sa Fournierom koji jeste jako talentovan baja ali meni je uvek izgledao kao dosta toksičan lik. Ipak, u Olimpijakosu bi bili ludi kad bi dozvolili Evanu da vedri i oblači, i bez njega ovo je beton ekipa. I sve to dok se čeka oporavak Keenana Evansa koji je kao stvoren za dres Olimpijakosa. U ovom trenutku ne mogu da zamislim majski turnir bez Olimpijakosa, imaju sve da odu do kraja, i kontinuitet trenerski i igrački, i defanzivu, čvrstinu i namazanost, a sada konačno i strašan napadački potencijal. Ukoliko Bartzokas omane ove sezone, ne verujem da će ga uprava zadržavati ma koliko dobar trener bio. PANATHINAIKOS AKTOR ATHENS Kostas SLOUKAS / Lorenzo BROWN Kendrick NUNN / Jerian GRANT / Marius GRIGONIS Cedi OSMAN / Ioannis PAPAPETROU Konstantinos MITOGLOU / Juancho HERNANGOMEZ Mathias LESSORT / Omer YURTSEVEN / Kostas ANTETOKOUNMPO Coach: Ergin Ataman Prošla sezona: 23-11, šampion Šta još može da se napiše o čarobnoj sezoni za PAO? Ulaganja jesu bila ogromna ali jednom kad je Kendrick Nunn potpisan u toku sezone, sklopili su Voltrona koji je svoju snagu najbolje pokazao na F4, a posebno u finalu protiv glavnog favorita. Trofeji su se osladili gazdi Giannakopoulosu pa je preduzeo sve da još dodatno ojača ionako brutalnu osovinu. Nije tu bilo puno potrebe za pojačanjima ali ova koja su stigla su sjajna - jedan Lorenzo Brown će verovatno biti back up opcija, Cedi Osman je doveden na jedinu poziciju gde se mogla popraviti krvna slika iako je lagano mogao da ostane u NBA, a tu je i zanimljivi centar Yurtseven koji ne bi trebalo da ima problema da se nametne kao prva rezerva Lessortu i značajno je bolji igrač od sad već bivšeg Balcerowskog i sirovog Kostasa. Ataman je već jednom uspeo da osvoji b2b EL titule, a nema naznaka da bi ovaj tim mogao da implodira, koliko god teže bilo odbraniti nego prvi put osvojiti trofej. Međutim, sada će svi imati dodatan motiv protiv šampiona a posebno najveći rivali - Real želi osvetu za poraz u finalu, a Olimpijakos pored genetskog prezira prema zelenima ima bara bar ekipu po snazi. PARIS BASKETBALL TJ SHORTS / Maodo LO Nadir HIFI / Yakuba OUATTARA Collin MALCOLM / Tyson WARD / Bandja SY Daulton HOMMES / Mikael JANTUNEN Kevarrius HAYES / Leon KRATZER / Michael KESSENS Coach: Tiago Splitter Prošla sezona: / Pariz je u evroligi. Ta jednostavna rečenica je melem za uši činovnicima takmičenja. Pariz je u evroligi i to potpuno zasluženo, izboreno na terenu i prilično dominantnim osvajanjem Evrokupa. Međutim, Evrokup i Evroliga su nebo i zemlja, kao što znamo, a utisak je da Pariz nije učinio dovoljno kako bi se adekvatno predstavili u elitnom takmičenju. Najveći udar je svakako odlazak Tuomasa Iisala, kreatora ovog tima i njegovih uspeha. Zov NBA lige je bio prejak. Splitter je novajlija kao head coach i neće mu biti lako ovde. Tim je ostao veoma sličan prošlosezonskom, gde je glavni koncept oko dva sitna ali dinamitna beka - Shorts i Hifi će sigurno imati šta da kažu i u EL. Sa druge strane, ne bih se baš kladio na krilnu rotaciju koju čine šljakeri skromnog kvaliteta ali uigranih kretnji. Lo, Ouattara, Hommes i Hayes su pojačanja koja imaju evroligaško iskustvo ali nijedan od njih ne garantuje bog zna kakav plafon. Ipak, ova ekipa mi se sviđa znatno više od pomalo depresivnih Albe i Asvela i makar će biti zanimljivo gledati šta može tim koji ima svoj prepoznatljiv, dinamičan pa ako hoćete i ultra zabavan stil igre. Ne verujem da će biti dovoljno za više od 10ak pobeda ali Pariz je svakako osveženje za ligu i ovo je možda samo početak neke dugoročnije i znatno ambicioznije priče. PARTIZAN MOZZART BET BELGRADE Carlik JONES / Frank NTILIKINA Iffe LUNDBERG / Duane WASHINGTON / Sterling BROWN Vanja MARINKOVIĆ / Mario NAKIĆ Isaac BONGA / Isiaha MIKE / Aleksej POKUŠEVSKI Brandon DAVIES / Tyrique JONES Coach: Željko Obradović Prošla sezona: 16-18 Iako je KKP prošle sezone imao konkurentan sastav, jasno je bilo da se holivudska sezona 22-23 ne dešava svaki dan. Možda je ekipa bila i žrtva naglo povećanih očekivanja, ali stabilnosti nije bilo. Partizan je ostao za korak kratak i falio je taj završni udarac kad god je bilo potrebno. Takva situacija je teško pala svima u klubu i kao da se samo čekalo da se sezona završi i da se igrači raziđu na sve strane. Nismo mnogo puta, ako ikad, gledali situacije da se gotovo rasformira ceo tim (većinom planski mada nešto sigurno i ne) a da trener ostane, ali ni taj trener nije bilo ko i jasno je bilo da se mora krenuti iz početka. Budžet je ponovo jak i ovog puta je opredeljenje bilo za dublji, polivalentniji i mentalitetom više šljakerski roster gde nema prevelikih zvezda ni zaslužnih građana. Nekoliko igrača se ipak izdvaja po važnosti. Prvi je verovatno Carlik Jones, konačno pravi plejmejker u Partizanu koji može da poentira i razigrava i mnogi predviđaju da bi mogao biti hit igrač u EL. Drugi je Brandon Davies, EL veteran koji je svašta preturio u karijeri i još uvek je jedan od boljih visokih napadača u ligi. Ja bih rekao da je treći Isaac Bonga koji je dovoljno polivalentan da drži pozicije 3 i 4 pod kontrolom, iako on nije tip igrača koji pravi razliku. Bekovska linija je dobra, dosta šuta i prodora (što je falilo prošle sezone) garantuju Lundberg i Brown, Marinković ima ulogu i kao 3&D ali i kao faktor u svlačionici, Washington bi mogao da bude ozbiljan strelac u EL, a KKP se nada dobrim sezonama atleta u liku T.Jonesa i Mikea. Dosta ovde ima nepoznanica ali ovo deluje kao ekipa koja će bespogovorno slušati trenera i probati da bude mnogo bolja na kraju nego na početku sezone. Nije lako prognozirati rezultat potpuno nove ekipe ali kao i za većinu ovih mid tier timova play in je neki realan cilj, a za dalje je rano reći. REAL MADRID Facundo CAMPAZZO / Andres FELIZ / Sergio LLULL Džanan MUSA / Xavier RATHAN-MAYES Mario HEZONJA / Alberto ABALDE Gabriel DECK / Serge IBAKA / Eli NDIAYE Walter TAVARES / Usman GARUBA Coach: Chus Mateo Prošla sezona: 27-7, finale Real je najvećim delom prošle sezone izgledao kao kaznena ekspedicija, nije se dovodilo u pitanje da pobeđuju uz predivnu igru i dosta atrakcije. Pa ipak, to se neće dugo pamtiti jer nisu bili pravi u jednoj utakmici u koju je stala cela sezona. Da je to bila serija, ja još uvek mislim da bi pretekli kao šampioni. Nova sezona je nova priča, a deluje da je ekipa ipak nešto slabija nego lani. Yabusele i Poirier su bili važni igrači, a Rudy i Chaco veterani koji mogu da zablistaju kad je najvažnije. Izbor pojačanja je interesantan, ni Feliz ni Rathan-Mayes nemaju EL iskustvo ali nemaju ni pritisak da moraju odmah da doprinose junački jer će bar na startu sezone biti igrači uloge. Feliz je solidan all round kombo bek, a Rathan-Mayes prirodni strelac koji kao i svaki igrač tog tipa ponekad ima problem sa selekcijom šuta. Za početak će verovatno stati malo u stranu, iza Muse i Hezonje koji su se dokazali kao EL igrači visoke klase. Ibaka i Garuba će probati da zakrpe rupe pod košem, verovatno često u kombinacijama sa Tavaresom na parketu ali ponekad i međusobno. Oporavak Gabi Decka je značajan jer takvi igrači su zlato za evropsku košarku. Ne izgleda ovaj Real tako atraktivno kao neke druge verzije sjajnog kluba ali njihove ambicije se uvek znaju - napad na sve raspoložive trofeje. Sve osim toga je neuspeh. VIRTUS SEGAFREDO BOLOGNA Daniel HACKETT / Matthew MORGAN / Alessandro PAJOLA Rayjon TUCKER / Marco BELINELLI Will CLYBURN / Isaia CORDINIER Tornike SHENGELIA / Achille POLONARA Ante ŽIŽIĆ / Devontae CACOK / Andrejs GRAZULIS Coach: Luca Banchi Prošla sezona: 17-17 Virtusova sezona je bila bila priča o dve polusezone, u prvoj su bili najprijatnije iznenađenje takmičenja, a u drugoj su zamalo uspeli sve to da prospu serijom poraza. U stvari i jesu prosuli, jer se na kraju dana nisu plasirali u plejof iako su imali lepu rezervu iz prvog dela sezone u odnosu na konkurente. Malo se pričalo o njima letos, možda pod utiskom ne baš entuzijastičnog sponzorstva Segafreda i najavljenog izlaska iz kluba, međutim meni ova ekipa na papiru izgleda znatno jače od prošlosezonske. Will Clyburn je kapitalno pojačanje i iako njegova moć polako kopni i dalje je sposoban za jake partije i MVP konkurenciju. Toko Shengelia je imao izvrsnu sezonu i njih dvojica bi trebalo da budu udarni tandem uz večnog konduktera Hacketta. Belinelli je odigrao iznad svih očekivanja prošlu sezonu što je možda mač sa dve oštrice i mislim da bi Banchi trebalo dominantnije da se okrene sve boljem Cordinieru i eksplozivnom atleti Tuckeru koji bi trebali da čine fizički moćan tandem. Iz Londona je stigao omaleni Morgan koji je briljirao u Evrokupu, a pod košem dosta poverenja polažu u rezurekciju Žižića nakon što je prošlu sezonu maltene prespavao. Cacok se oporavio i zauzeće svoje mesto atletskog smallball centra, a tu je i Banchiev miljenik iz letonske reprezentacije - tabadžija i fajter Grazulis. Pitanje je da li ova ekipa ima dovoljno šuta spolja, ali iskustva i opšteg kvaliteta imaju i mogli bi biti veoma opasni iz drugog plana. Kontrolisanje ega Clyburna i implementacija Tuckera i Morgana bi trebali biti glavni zadaci za stručni štab, Cordinier treba dobiti veću ulogu, a Shengelia i Žižić odigrati dobre sezone. Neko mora na kraju izvisiti ali meni Virtus deluje kao neka zlatna sredina po kvalitetu i neki 50% učinak je objektivno očekivati od njih. ZALGIRIS KAUNAS Sylvain FRANCISCO / Lukas LEKAVICIUS Tyrone WALLACE / Tomas DIMSA Ignas BRAZDEIKIS / Deividas SIRVYDIS / Matthew MITCHELL Edgaras ULANOVAS / Brady MANEK / Alen SMAILAGIĆ Laurynas BIRUTIS / Bryant DUNSTON Coach: Andrea Trinchieri Prošla sezona: 14-20 Turbulentna sezona je iza litvanskog velikana. Stvari nisu funkcionisale sjajno tokom sezone, a bez obzira što su igrali vrlo solidnu košarku dolaskom Trinchieria, Evans i Šmits su bili premalo kao jedini igrači koji mogu da naprave razliku. Više nema nijednog od te dvojice ali je ekipa dublja i sa više opcija. Očekujem odličnu sezonu Francisca koga su pokupili ispod radara, a i Tyrone Wallace je solidan strelac. Žalgiris je uvek solidan defanzivno i njima treba bolji napad za iskorak. Vraćen je i Iggy Brazdeikis za čijom “glavom kroz zid” košarkom nemaju potrebe elitni EL klubovi ali Žalgirisu će dobro doći svako ko može da unese loptu u koš. A kad smo kod toga, dosta se očekuje od Sirvydisa koji je dobar strelac ali zahteva veliku slobodu i velik broj šuteva. Zanimljivi potpisi su snažni Mitchell koji će morati da obavlja prljav posao, te Alen Smailagić koji je stagnirao u Partizanu ali i dalje intrigira svojom kombinacijom atletike i meke ruke. Kad bi se igrala košarka bez glave Smajli bi bio sjajan EL igrač. Trinchi očito smatra da može da mu pronađe žicu. Pozicija 5 je dosta slaba, Birutis jeste napredovao ali i dalje često izgleda nezgrapno na terenu, dok je veteran Dunston na zalasku karijere iako je i dalje pošten igrač i telohranitelj. S obzirom da je budžet prilično skroman za EL okvire, ovo je jedna izuzetno kompaktna družina koja će biti tvrd orah svakome ko ih potceni ili se ispromašuje protiv njih. U energetskom domenu trebalo bi da su jedni od najjačih u EL, ali na kraju krajeva talenat uvek pobeđuje tako da je Žalgirisu ulazak u PO kroz PI plafon plafona. Biće zabavni za gledanje, zabavniji nego inače. tier 1 - contenderi: OLIMPIJAKOS (šampion), PAO, Real tier 2 - pretenderi: Fenerbahče, Monako, Barselona, Efes tier 3 - daj nam taj PO pls: Milano, Virtus, Zvezda, Partizan, Makabi, Bajern, Baskonija, Žalgiris tier 4 - evrokupe, širi svoja krila: Pariz, Asvel, Alba
    5 points
  18. Na stranu rezultat i Pao koji je očigledno mislima na večerašnjoj žurci, fascinira to da su naši nakon samo metar dana zaličili na tim. Motivisan tim.
    5 points
  19. 36-27 poluvreme. U jbt, trojke oni 1/12 a mi 1/11. Izgradićemo još jedan stadion večeras.
    5 points
  20. nemoj da nas zajebavas nikad skuplji roster, 20+ miliona i da luka igra na 4
    5 points
  21. Jeste, bilo je kao OK tek kad smo primili dva gola pošto je to sa Milojem sve već vidjeno ranije u LŠ. Udjemo oprezno i plašljivo i neigramo fudbal dok ne primimo golove. To je njegov pečat bio i ostaće. Marin je to najbolje ovde objasnio kada je Miloje pokušao da okrivi igrače za nepoštovanje taktike.
    5 points
  22. Zašto ovaj hyperlink izgleda kao da ga je sastavila tinejdžerka 2007. godine?
    5 points
  23. Uvek je važno napomenuti šta nam je prioritet, ovaj put popularni Bagzi za ruski Sport-Ekspres: 💪
    4 points
  24. У моментима када сви иду ка неком укрупњавању и ширењу (није увек добро, али је тако), Србија ће да направи своју лигу у којој ће Звезда и Партизан да поново одлучују све, пошто је више свима у региону мука Човићевог и Остојиног надмудривања, да не будем вулгаран. Иако постоји елан за велика улагања у кошарку, он је из сасвим погрешних побуда и ради се на погрешан начин, пуцају се паре у кров и прозоре, а нема ни темеља. Мада су ми од вечитих који су политички инструменти можда и за нијансу гори ФМП, Спартак и Војводина, нека скандалозно велика улагања зарад неких осредњих инстант резултата. *Молим вас пребаците ово у тему за АБА лигу, не знам којом магијом је завршило овде.
    4 points
  25. 4 points
  26. Sasvim je izvesno da je takmičenje u poslednje vreme malko klimavo. Međutim, ranije nije bilo realno da se raspadne iz razloga zato što je odgovaralo nosiocima istog, tj. Zvezdi i Partizanu. Sada se situacija promenila - Zvezda i Partizan su na jednu (doduše ne tako izvesnu) odluku od potpune nepotrebnosti ABA lige, a za njima bi brzo prvo i ostali Srbi, pa zatim i Hrvati. Nemam ja baš ništa protiv ABA lige, bio sam štaviše veliki zagovornik iste. Ali u ovom trenutku, ABA je više egzotika nego potreba.
    4 points
  27. Meni se on mnogo svideo kada je dobijao šansu kod nas, a koliko vidim sada u Čukaričkom igra upravo na nama deficitarnoj poziciji desnog beka, plus je bonus i ove i sledeće sezone.
    4 points
  28. Ne znam kad je to Kanga postao bivsi fudbaler, jer nam je drzao vezni red celu proslu sezonu. Mozda je zaboravio da igra preko leta.
    4 points
  29. Jao, jbt, posrećilo se Ljupku. Šta sve ljudi ne pišu. Čovek i pre Zvezde bio preozbiljan trener za to vreme. U Osijeku i dan-danas legenda, uveo Spartak u Prvu ligu, uzeo titulu s Vojvodinom. Pritom, zbog njega su Zvezdu u došli Jugović i Mihajlović. Moguće još neko. I nije oteran nego je otišao u inostranstvo posle osvajanja KŠ.
    4 points
  30. Nismo usli sa bunkerom, ali smo usli sa nepotrebnim respektom. Kad krecemo iz zadnje linije igraci drze loptu, gledaju se po 5 sekundi pre nego sto dodaju, tacno se vidi strah da se ne pogresi nesto. Duel igra mlaka, kao da nisu jeli tri dana, nije bilo ni nekih ostrijih faulova, nista. Protiv Boda je bila druga prica jer to nije Benfika, ne igra im Di Maria, nego neki random skandinavski igraci. I posle 4 ucesca previse smo impresionirani Ligom sampiona, i to pre bih rekao samim takmicenjem nego protivnicima. Igrali smo u Ligi Evrope i protiv Milana koji je i veci klub i bolji tim, pa ih nismo toliko respektovali.
    4 points
  31. Milojevic je zasrao pomeranjem Elsnika na beka ( pored zivog Drkusica ) i ubacivanjem Dalsija pre Kange ! Totalno je razbio nasu sredinu, i trebalo im je vreme da se dogovore ko sta radi. Miloje na zalost nigde nista nije napravio i svugde je oteran! Ne ume da se snalazi, poslozi jaci i kvalitetniji roster!
    4 points
  32. Mozda nikada nisi vodio firmu pa ne znas kako to oko PDV-a izgleda, svi to uglavnom gledaju sa potrosacke strane gde potrosac plati PDV. Ali u biznisu to nije bas tako, nije nas trosak 180k, naime, imas ulazni i izlazni PDV. Recimo to ovako, imao si ugovor sa Megom da ces im za usluge razigravanja tvog igraca uplatiti 7.5% nakon sto se on proda, i to je sada doslo na naplatu, 150k evra + 20% PDVa = 180k evra. To je Mega fakturisala i ti si to platio njima (a oni dalje ce da regulisu taj PDV sa svoje strane sa drzavom Srbijom). Tih 30k ti je ulazni PDV. E sad, ti si recimo sa nekim komercijalnim sponzorom dogovorio da ces im raditi reklame sa prvotimcima, i tu uslugu ces im naplatiti recimo 200k evra, sa PDVom to je 240k evra. Ti ces toliko dobiti para od sponzora, ali 40k PDVa je drzavno (izlazni PDV). Medjutim vec si Megi platio 30k evra PDV-a, tako da ti drzavi neces dati sad svih 40k evra koje si "prihodovao" kroz PDV vec samo 10k evra razlike. Uprostio sam maksimalno ali nadam se da kapiras zasto je "adekvatnije" da se gleda neto. Koliko je zapravo "trosak PDV-a" zavisi od firme do firme, ali u vecini slucaja nikada nije max. p.s. nisam ni ekonomista ni knjigovodja, mozda sam pogresio u nekoj terminologiji, znam ovo iz "sopstvene muke koja me na to naterala" kako bih legalno poslovao (pozdrav drugaru koji nadam se ovo cita i dalje) 🙂
    4 points
  33. Kakav divan potez Pokua... prvo iskontrolisao loptu, lepo povukao, onda i skontao prostor da ide do kraja.
    3 points
  34. I prestanite vise da poredite Krku, Cibonu, Mornar sa sadasnjim KLS ekipama. Nema mnogo smisla. Sadasnje KLS ekipe (npr. Dinamik, OKK Beograd, Joker...) su sastavljene za sadasnje KLS takmicenje od budzeta kojima doprinose sadasnji sponzori koje imaju u skladu sa ligom koju igraju a to je sadasnji KLS (odnosno ABA2 ako tu ukljucimo i Zlatibor, Vojvodinu, Vrsac). Glupo je takvo poredjenje. Treba te timove da stavite u poziciju da ce igrati sa top timovima iz Srbije (i to ne u onoj jadnoj superligi, pa se mozda sastanu a mozda i ne - vec zagarantovane utakmice), da ce automatski imati i jace sponzore i vece prihode od karata (a ABA2 ligasi i manje troskove) - to ce biti barem 50% jaci sastavi nego sto ih sada imaju!
    3 points
  35. 3 points
  36. Kakvi god da jesu, Cibona, Zadar i Split su u posljednje dvije sezone (otkako i Partizan i Zvezda igraju EL i imaju nikad veće budžete) više puta skinuli skalp vječitima (i bili još nekoliko puta jako blizu), nekad i čak usred Beograda. Da ne spominjem da je Partizan izgubio superkup te umalo ispao od SC Derbya u playoffu. Za usporedbu, FMP i Borac imaju ravno 0 pobjeda, a nisu imali ništa manje budžete ili slabije ekipe od tri tima iz Hrvatske. Ako oni nisu to uspijevali ne znam odakle nekome pomisao da bi to mogla Vojvodina, Vršac ili netko drugi od ovih srpskih timova iz kls-a i da bi ta liga Srbije bila konkurentna i zanimljiva.
    3 points
  37. koliko god blizanci bili dominantni u aba nisu oni jedini koji se pitaju u poslednjih 10 godina tj. od uvođenja plej-ofa od dotičnih su bili jači samo covid-19 i budućnost, oboje po jednom. bukvalno se jedini pitaju trenutno. ne bih previše poredio naše scenarije sa litvanskim iskreno, nekako mi nije isto. glede ključa, nisam siguran da li hrvate i slovence zanima da se on ukine. nisam mislio da nam ne treba već da nam nije esencijalna za egzistenciju. u ovom trenutku, nisam siguran da li je value added ako igraš sa krkom, zadrom, splitom, mornarom i cibonom 2x preko, ne znam, više utakmica sa megom, borcem i spartakom. zvezdi i partizanu mislim da se isto hvata iskreno, čak im srpska liga verovatno više odgovara zbog logistike.
    3 points
  38. Duarte bi morao da ima prednost u odnosu na Serifa. Momak igra dobar fudbal. Brz, agresivan, dobar u prijemu lopte gde odmah na prvom koraku pravi prednost. Vrlo pismen igrač, koji se odlično kreće i sa loptom I bez nje. Udarni trio bi mi činili Milson -Duarte-Silas....uz podršku Ivanica, ovo bi bila najbolja kombinacija .
    3 points
  39. Glazer - Drkusic, Djiga, Spajic - Olajinka, Krunic, Elsnik, Seol - Ivanic - Serif, Silas To je po meni najlogičniji sastav posle povrede Mimovica i posto se zna da ga nećemo imati verovatno dva meseca najbolje je da to direktno od derbija uigramo. Bar bolje od alternative da nam do sredine novembra krpi Elsnik, Djiga ili neko treći na beku. Naravno zbog bonusa bi morao još Lekovic ili Maksimovic da udje u tim u domaćoj ligi.
    3 points
  40. Samo sto nije tačno da smo počeli da igramo fudbal posle drugog gola. Mi nismo krenuli u utakmicu sa taktikom da igramo bunker i u nijednom trenutku nismo tako ni igrali. Nama je prvenstveno falilo oštrine, da udjemo u duele bez kompromisa. Ni prvi ni drugi gol ne bi pao da smo imali fokus kao u revanšu protiv Bodo Glimta.
    3 points
  41. Nakon što su iskovani Prstenovi moći,Sauron se vraća u Mordor i u srcu Mount Doom-a kuje Jedan Prsten koji će ostale potčiniti njegovoj volji. Vilenjački prstenovi su iskovani bez Sauronovog uticaja. Kada je Sauron završio kovanje Jednog,Vilenjaci momentalno postaju svesni njegove prevare i skidaju Prstenove kako ne bi potpali pod njegov uticaj. Sauron želi da se dokopa svih Prstenova moći,a ponajviše Tri. Besan što Kelembrimbor prkosi njegovoj volji,Mračni Gospodar pokreće napad na Eriador čije je jedno od kraljevstava (vilenjačkih) Eregion. U odgovoru na napad Gil-galad šalje manju armiju Vilenjaka pod komandom gospodara Elronda istovremeno tražeći pomoć od Numenora. Uz Orke armiju Mordora čine i Haradrimi,ljudi sa juga uglavnom lojalni Sauronu. Keleborn (Galadrijelin muž) je predvodio snage Eregiona koje su se sukobile sa Sauronovom prethodnicom,spojivši se sa armijom Elronda i pojačanjem iz Lindona (Gil-galadovo kraljevstvo). Međutim,branioci Eregiona nisu izdržali nalet brojčano nadmoćnijeg neprijatelja i Sauronove legije su opkolile Ost-In-Edhil i sprečile Elronda i Keleborna da pomognu opkoljenom gradu. Po kanonu,opsada je trajala pune dve godine,a sam Kelembrimbor je držao poslednje utočište na samim stepenicama Kuće Mirdaima,objekta u kojem je boravio i iskovao Prstenove. Uhvaćen je živ od Orka..mučen da otkrije lokaciju gde se nalaze Sedam Prstenova,dok je Sauron odmah prisvojio Devet.
    3 points
  42. Cek, ne prijavljujete da je Edin uspeo da dovuce Tea u podkast
    3 points
  43. Kako je samo sjebao Bogdana kad je trebalo da zavrsi u Milvokiju, imao bi titulu Bogi.
    3 points
  44. Onaj ko u to veruje i treba da glasa za Trampa, mozga za više i nema.
    3 points
  45. Мислим да је боља опција да Роки крпи на 4 него Калина. Дефанзивно је мање више свеједно ко ће од њих двојице на 3 а ко на 4. Док офанзивно Калина на 3 има предност готово против сваког на посту, а Роки би ту ширио са четворке и остајало би више простора за шут па је очекивати и боље проценте од њега.
    3 points
×
×
  • Create New...