Jump to content

Recommended Posts

Posted
23 minutes ago, nunilo said:

Ah pa ne, impostacija i kod pop/rok pevaca moze ici iz "stomaka" to se veDZba.

Izvin'te me, ne bih vise o muziKi.

Moze ali nije neophodno, za razliku od recimo jazza.  

Halford je npr sa tek svojih oko 37-8 za Painkiller.album  naucio da peva 'iz dubine' . A on je jedan od najupecatljivijjh pevaca rock- hard rock - metal scene i smatra se jednim od zacetnika  'operskog pevanja' u roku, metalu i srodnim pravcima. Zajedno sa npr Merkjurijem. 

Zanimljivo tu svrstavsju i Joe Lynn Tyrnera, tipicnog pop pevaca ali ne i recimo Dia. 

Ne zameri sto sam te citirao. 

Odjavio si se iz diskusije, respect. 

Posted
1 hour ago, DameTime said:

Nisam sigurna da je baš uvek tako, koliko znam i pevačima moderne muzike se preporučuje da se oslanjaju na dijafragmu, ne toliko na grlo.

To je danas tako. Ali u 70's i 80's tehnike su bile stapom i kanapom. Ko js kako 'skopcao'.  

Pesme su se skidale tako sto si putem nekog tranzistora slusao do iznemoglosti omiljenu pesmu. 

Zaboravio sam broj tacan alli au Beatles, Stones, Kings,Who, Doors ,zeppelin' albume snimali tako sto su odsvirali ' odjednom', kao uzivo. 

Nije bilo peglanja solaza, riffova, figura. 

Samo 'bum' ili 'tras'.

Deep Purple je na svajcarskom jezeru imao tipa sate na raspolaganju za snimanje epohalnog MachineHead. 

Dok Rundek npr pegla 4 god album. A to vec nije to. 

Pri cemu Rundeka gotivim 125% u odnosu na vecinu pobrojanih. 

Posted

Nije baš tako bilo, malo se to previše romantizuje. Npr, zvuk bubnja u When the levee breaks kod Cepelina uopšte nije prirodan nego je dobijen efektima u studiju. Već od sedamdesetih većina stvari koju čuješ na albumu je iluzija iz studija.