Jump to content

Kosovo, priznati ili ne?


djole

Recommended Posts

2 hours ago, Vjekoslav said:

 

ja mislim da si tako sta mogao zakljuciti samo iz razgovora s nekim opasnim (po svoju okolinu opasnim) ludjakom koji u svom nacionalistickom ludilu ne razlikuje smrt pod granatama ili smrt metkom u celo na obali Drave, ili pak otkaz s radnog mjesta 1991. godine  od danasnjeg zivota u Evropskoj uniji. ja u biti mislim da ti pokvareno lazes, jer nitko ti u Hrvatskoj nece reci da mu je kao Srbinu zivot bio isti pocetkom i koncem devedesetih, dakle prije i poslije sluzbenog priznanja Hrvatske od strane Srbije. medjutim nebitno. subjektivne ocijene ionako ne igraju ulogu. postoji dovoljno objektivnih pokazatelja koji govore o kvaliteti zivota gradjana u nekoj drzavi. 

 

...

 

 

 

posebno za epsko-etnicku ratno huskacku stoku koja prebiva u cardaku ni na nebu ni na zemlji.

 

Srpske-bajke-Cardak-ni-na-nebu-ni-na-zem

Ja sam epsko-ratno-huškačka stoka,ili tako nazivaš neke imaginarne ljude?

Nikada nisam napisao da je bolje popiti metak na obali Drave od života u današnjoj Hrvatskoj...pisao sam o tome da je život manjina u svim exYu republikama ophrvan strahom,negde većim, negde manjim...postojanje ulice J.J Zmaja o Osijeku , ne smanjuje taj strah, kao ni "druženje" sa pekarima u Beogradu.Hvala ti za ovo etiketiranje ... mene nema u tom tvom čardaku.

Link to comment
Share on other sites

Pored najbolje volje ne mogu da uspostavim analogiju između položaja Srba nakon priznanja HRV i BiH od strane tada SRJ i slične situacije nakon eventualnog priznanja nezavsnosti Kosova. Kako se ti konteksti uopšte mogu porediti? U ta dva slučaja je reč o priznanjima do kojih je došlo ubrzo nakon završetka rata, kada su se (etničkim čišćenjem, naravno 😞 ) definisale i granice i znalo se ko gde vlada, a slučaj Kosova je potpuno drugačiji - 20 godina nakon rata, turbulencijama u međuvremenu, problem istorijskog nasleđa, različitog položaja srpske zajednice u zavisnosti od teritorije, imovinski odnosi, ma svašta nešto.

 

Ali ajde, kad je već pomenuto, kada je u pitanju položaj Srba u Hrvatskoj jedna lična pričica, već sam je pisao na starom Voxu. Elem, moj teča, Srbin iz Like, živi 50+ godina u okolini Rijeke. Bio je cenjen u lokalnoj zajednici, mislim da je davno bio i neki predsednik opštine ili šta je već tada bilo to mesto. Kasnije je bio malo aktivan i u SDP-u, pokušavao razumom da utiče na stvari, ne znam šta je kasnije bilo sa njegovim angažovanjem u politici. Došao je rat, pregurali su ga nekako iako je pokojna tetka dobila otkaz. Bilo je malo noćnih poziva pretnji, ali ništa ozbiljnije, uredno spaljena roditeljska kuća u Oluji, kasnije delom i obnovljena, familja se razbežala, ali oni su nekako pretekli. Elem, sedimo pre nekoliko godina kod njega, pijuckamo, pričamo dok na TV-u ide neki muzički šou u kome pobeđuje Tompson. Kaže meni teča: Pazi, ceo život sam ovde, svašta se dešavalo, znaš i sam, pregurali smo, ali bez obzira na sve uvek sam ovu zemlju doživljavao svojom i nikada nisam hteo da odem. Veruj mi, sada bih otišao da nisam ovako mator, sve mi se više gadi. Šta god želimo da priznamo ili ne priznamo sebi, žalosno je da 25 godina nakon rata, jedna zemlja za koju bi se reklo da ima sve uslove da je završila sa svojim frustracijama, dozvoljava sebi da promoviše svašta. Uostalom, treba pogledati sjajan film Ustav RH, dovoljno je.

 

Kada je u pitanju BiH, ova mapa pokazuje koliko se ko zadržao u kom delu  https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_Bosnia_and_Herzegovina#/media/File:Bosnia_dot_map_100_people_per_dot.png Priznanje ili nepriznanje od strane Srbije nema veze sa tim.

 

Utapanje manjinskih zajednica u većinske, čak i kada nema nesportskih pritisaka, je očekivan, da ne kažem prirodan proces, koji se ubrzava što je veća disproporcija u veličini tih zajednica i što je veća disperziranost one manjinske na posmatranoj teritoriji. Problem je kada je manjinska zajednica izožena pritiscima, posebno kada su oni sveobuhvatni, organizovani i usmeravani sa vrha. Dodatni problem je kada većinska zajednica prisvaja nasleđe i istoriju manjinske, kreirajući novu stvarnost i novo čitanje istorije.

 

Tako s jedne strane imamo situaciju da se srpska zajednica u Rumuniji smanjuje, ali da država i lokalne vlasti na zapadu zemlje, gde živi najviše Srba, imaju pozitivan stav prema održanju njihovih posebnosti i očuvanju nasleđa (iako kroz istoriju nije uvek bilo tako, ali više iz ideoloških razloga). S druge strane, ne mogu da razumem zatvaranje očiju pred opravdanim strahom da se želi brisanje Srba i srpskog nasleđa na Kosovu od strane albanske većine, o čemu je već pisano. Podsetiću, 2004. godine Srbija već pet godina nije vršila vlast na Kosovu, pa je bez ikakvog razloga proterano nekoliko hiljada ljudi i spaljeni su brojni verski i kulturni objekti između ostalog i jedan koji je na toj famoznoj listi Uneska. Kao što je pisano ovde, neće biti više paljenja, ali je malo promenjena taktika. Ako mislite da tako nešto samo treba pumpati, umesto da se insistira na stvarnom početku saradnje i poštovanja između zajednica na Kosovu i oko njega, ok, ali nema veze sa realnošću.

 

@Stondisha I tebe i nekog Hrvoja iz Hrtkovaca zajebava možda isti Pera pisar. Samo što njega usput zajebava i to što gleda Šešeljeve preformanse ispred gajbe ili će ga drkati ako se raduje zbog uspeha HRV na SP. Ceniš da ste u istom položaju? A možeš i da promeniš ime i lokaciju.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ZnajJova said:

Nikada nisam napisao da je bolje popiti metak na obali Drave od života u današnjoj Hrvatskoj...pisao sam o tome da je život manjina u svim exYu republikama ophrvan strahom,negde većim, negde manjim

 

ma sta mi kazes? hajde dobro, mozda ja uistinu nisam shvatio tvoj odgovor na moje pitanje. mada ovo sto navodis kao neko generalno pravilo bas i nije posve tocno. primjera radi Cesi u Slavoniji ne zive u nikakvom strahu. a i zasto bi, pa nije Ceska devedesetih granatirala Daruvar 4 godine u navodnoj zelji da ih zastiti, kao sto je to Srbija radila u slucaju "zastite Srba u Hrvatskoj". isto tako mozemo reci i za Madjare u Baranji, Slavoniji i Srijemu, ili pak za Talijane u Istri. istina, za razliku od Ceske, Italija i Madjarska nisu se proslavile oko tih pitanja u II. svjetskom ratu. ali eto, priznale su i Madjarska i Italija prvo SFRJ, a onda i RH i SLO, i danas te nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji zive sasvim okej. no dobro, hajde onda ipak, diskusije radi, da kazemo da tvoje pravilo vrijedi, odnosno da je bas svaka nacionalna manjina na ovim prostorima ophrvana strahom. i da se bas svaki pripadnik bilo koje nacionalne manjine ujutro budi, kako ti ono rece, sa grcom u stomaku. u redu, neka bude tako, diskusije radi. i sad se vracamo onom Harperovom aksiomu, od kojeg je i krenula ova diskusija.

 

u cemu je onda specifikum Kosova? zasto Srbija mora stititi Srbe na Kosovu, ako ce se oni, nevezano za poteze Srbije, buditi svako jutro sa grcom u stomaku? ili pak, zasto bi Srbija morala stititi Srbe na Kosovu, ako ce oni, kao sto navodis za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, prirodno sa Kosova nestati? i pazi sad ovaj finale -> zasto bi, o pobogu zasto, na konto takve besmislene zastite, Srbija sama sebi oduzimala buducnost u Evropskoj uniji?

 

...

 

 

14 hours ago, ZnajJova said:

Iz BiH nisu nestali, imaju RS.U Hrvatskoj će svesti na statističku grešku u par sledećih generacija, ne samo zbog politike. Isto kao i Hrvati u Srbiji.

 

22 hours ago, Laki21 said:

 

Jedini cilj kosovskih Albanaca je da zaokruže etnički 100% čistu državu i da zatru svaki trag kako Srba, tako i njihovog postojanja na teritoriji Kosova. Sekundarni cilj je otimanje teritorija susednih država kada se za to stvore uslovi, prvenstveno "čije ovce toga i livada" sistemom uz stvaranje onoga što smatraju da im je vekovni cilj - Velika Albanija.

 

BTW, taj projekt čak nije nikakva tajna, svako malo ga javno obznanju u raznim prilikama.

 

14 hours ago, Vjekoslav said:

 

ovdje si opisao "vjekovne ciljeve" svake etnicke nacije u Evropi, od pocetka 19. stoljeca pa naovamo. dakle od njemacke, gdje takav koncept nacije i nastaje, preko madjarske, bugarske, srpske, hrvatske, itd. itd. itd. cak i civilna nacija, kao sto je francuska, dakle nacija koja se nalazi na jednoj civilizacijskoj stepenici iznad etnicke nacije, nije uopce poznavala koncept nacionalne manjine. to je tek nedavno (postmodernisticki) uvedeno.

 

dakle sve to nije nikakva tajna, stovise, uci se u skolama. tajna pak ostaje zasto ti izdvajas albansku naciju kao evropski fenomen.

 

14 hours ago, ZnajJova said:

Albanskoj naciji su Englezi odavno napravili državu,Albaniju. Iz čega dalje proizilazi da nema nikakvog fenomena. Fenomen je ovaj eksperiment koji se upravo dešava/sprovodi.

 

u ovoj analizi balkanskih eksperimenata i fenomena nekako je izostala cinjenica da srpstvo ima i Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. s tim da Republika Srpska nikada u povijesti nije postojala, niti vuce svoj legalitet iz Ustava SFRJ, za razliku od Kosova.

 

 btw. ne mogu vjerovati da cu ovo napisati, ali obzirom da nema Kinika, neko mora. naime, kaze se proizlazi, a ne proizilazi.

 

..

 

 

Edited by Vjekoslav
Link to comment
Share on other sites

Ustav SFRJ je inače jedna jako demokrarska tekovina pa treba da nam sluzi kao neki primer.  Zanimljivo je kako odredjeni likovi kad im ide u korist priznaju faktičko stanje na terenu bez obzira na proterivanje na stotine hiljada Srba iz HR i sa Kosova ali kad je Republika Srpska u pitanju tu se koriste drugim argumentima cak i Ustavom Sfrj

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 34Barkley said:

Pored najbolje volje ne mogu da uspostavim analogiju između položaja Srba nakon priznanja HRV i BiH od strane tada SRJ i slične situacije nakon eventualnog priznanja nezavsnosti Kosova. Kako se ti konteksti uopšte mogu porediti? U ta dva slučaja je reč o priznanjima do kojih je došlo ubrzo nakon završetka rata, kada su se (etničkim čišćenjem, naravno 😞 ) definisale i granice i znalo se ko gde vlada, a slučaj Kosova je potpuno drugačiji - 20 godina nakon rata, turbulencijama u međuvremenu, problem istorijskog nasleđa, različitog položaja srpske zajednice u zavisnosti od teritorije, imovinski odnosi, ma svašta nešto.

 

naravno da se mogu porediti zato sto je kontekst identican, a i problemi su identicni. medjutim ne i u slucaju Rumunije, koji navodis dalje u postu. zasto ne u slucaju Rumunije? pa zato sto Srbija nije djelovala u Rumuniji onako kako je djelovala na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

 

...

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Vjekoslav said:

u ovoj analizi balkanskih eksperimenata i fenomena nekako je izostala cinjenica da srpstvo ima i Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. s tim da Republika Srpska nikada u povijesti nije postojala, niti vuce svoj legalitet iz Ustava SFRJ, za razliku od Kosova.

Jasno - istorijska faktografija nam govori da su Srbi u neprijateljskom okruženju opstajali samo tamo gdje su raspolagali vojnom silom.

Reality on the ground.

SFRJ je odličan pretext za razne manipulatore i "legalizaciju nezakonitih građevina" iako sama nije bila rezultat demokratske volje nego surove diktature i neviđene krađe na referendumu.

Naravno, to, iz milenijumske perspektive kratkotrajno, postojanje Kosova i Metohije kao AP unutar Srbije ne znači ništa.

Na kraju, na ustanak se nisu digle republike i pokrajine, nego "narodi i narodnosti".

 

No, da se vratimo na reality on the ground - a realnost je da ni Republiku Srpsku a ni Republiku Kosovo nije moguće ukinuti bez nadmoćne vojne sile i ozbiljnog rata. 

Shodno tome, mišljenja sam da Srbija treba ponuditi kosovskim albancima neki deal, i ozbiljno zaprijetiti vojnom akcijom ukoliko taj deal ne prihvate - ili, ako u Srbiji niko nema muda, neka jednostavno ćute i prihvate sadašnje stanje, priznaju Kosovo i okrenu su "budućnosti" :)

 

Editovano zbog svevidećeg Vjekoslava :)

 

Edited by e4_guy
Faktografija
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 34Barkley said:

Tako s jedne strane imamo situaciju da se srpska zajednica u Rumuniji smanjuje, ali da država i lokalne vlasti na zapadu zemlje, gde živi najviše Srba, imaju pozitivan stav prema održanju njihovih posebnosti i očuvanju nasleđa

6 minutes ago, e4_guy said:

Jasno - istorijska faktografija nam govori da su Srbi opstajali samo tamo gdje su raspolagali vojnom silom.

 

:smiley33:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, perkos said:

Ustav SFRJ je inače jedna jako demokrarska tekovina pa treba da nam sluzi kao neki primer.  Zanimljivo je kako odredjeni likovi kad im ide u korist priznaju faktičko stanje na terenu bez obzira na proterivanje na stotine hiljada Srba iz HR i sa Kosova ali kad je Republika Srpska u pitanju tu se koriste drugim argumentima cak i Ustavom Sfrj

 

Ustav SFRJ je jedna gola izmisljotina na papiru, kao i danasnji Ustav Srbije. To je spisak lepih, pa i dobronamernih zelja koje nemaju veze sa "stanjem na terenu".

Eto, na papiru je SFRJ pocivala na bratstvu i jedinstvu, na socijalizmu - pa je sve otislo u qrtz. Tako i u Ustavu Srbije pise da je Kosovo njen deo, a u realnosti nije.

Isto tako, i moje pisanje je na neki nacin popis lepih zelja a nema veze sa realnim "stanjem na terenu"

 

Ja vas ne razumem. Kako je moguce da i Albanci i Srbi odu u Kanadu ili Australiju i budu srecni dok im deca imaju tamosnje drzavljanstvo i idu u skolu po tamosnjem programu i na tamosnjem jeziku? Svoj jezik samo koriste u kuci, a i tamo sve redje. Unuci ili praunuci ce biti Kanadjani/Australci.

Al' ne d'o bog da ostanemo kod kuce (a to je jednostavnije od selidbe) i da deca u skoli pricaju "pogresnim" jezikom. To je odmah, velikim slovima i naglaseno, "teror vecine" i "asimilacija" i "genocid". Jbt, kako ovde jeste a samo 1000 km dalje, u Nemackoj, nije? Pa nije li bas Nemacka pre samo generaciju-dve, okupirala nase zemlje i provodila teror?

 

Zena i ja smo imigranti u USA. Stavise, razlicitog "etnickog porekla". Dete je rodjeno u USA, Amerikanka, a do trece godine nije znala engleski - "uvezli" smo zenine roditelje da nam za prvo vreme pomognu oko deteta. U kuci se uvek pricao samo srpskohrvatski. Ali nema antagonizma, nikada nam to niko nije zamerio, sve je OK dok normalno radimo svoj posao i placamo porez i stajaznamsta. Nikada nismo patili zbog grobova 100 generacija unazad i razmisljali u kojoj su sada drzavi.

 

Samo je geografija razlicita, pa pitam - zasto Albanci nece da govore srpski, a Srbi nece da govore albanski? Jos gore, posto se savrseno razumemo, zasto je "pogresno" u Hrvatskoj govoriti ekavicom a u Srbiji Ijekavicom?

 

JBG, izgleda da sam zrtva neopisivog "etnickog nasilja" i "diskriminacije". Nemam gde da kupim ni "mleko" ni "mlijeko" - samo mogu da kupim "milk". Umrece mi dete od gladi, a i moja nacija ce izumreti - pa neopisivo patim...

Obrij me, majko, motornom testerom!

 

 

Edited by zoran59
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Eto jednog pozitivnog i lepog primera: odnos Srba i Rumuna! Dve drzave koje nikada nisu ratovale medjusobno i koje se postuju - bez obzira na aktuelnu politiku! Rumunija je zemlja koja nije priznala Kosovo iako je i clanica NATO- a i izrazito pro- americki orijentisana. Vlasi iz Istocne Srbije - prilicno su asimilirani premda su dvojezicna grupa, jer pored srpskog pricaju i vlaski : jedan dijalekt rumunskog jezika. I zadrzali su neke karakteristicne obicaje i kulturu. Ipak kad ih covek pita - oni kazu da su Srbi! Neki od njih se i vredjaju ako ih neko naziva Rumunima!??!?! Premda kada govore na vlaskom kazu npr "Jo mis Ruman"! ( ovo je bio vlaski " po Vuku"!).

Drugi primer: odnos Srbije i Madjarske! Nekada neprijatelji i ratovali medjusobno- sada odnosi nikad bolji! Slicna je situacija i sa Bugarskom.

Zasto tako ne bi bilo i sa Kosovom?

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Vjekoslav said:

 

naravno da se mogu porediti zato sto je kontekst identican, a i problemi su identicni. medjutim ne i u slucaju Rumunije, koji navodis dalje u postu. zasto ne u slucaju Rumunije? pa zato sto Srbija nije djelovala u Rumuniji onako kako je djelovala na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

 

...

Obicno ne pisem samo citam jer sam malo odvojen od svih th desavanja tamo 

Rumunija drzava ...Hrvatska deo YU ..ako se dobro secam bio neki ustav SFRJ u kojoj su Srbi bili konstituvni deo te republike(ako ja dobro razumem to znaci ista prava)  ....sta bi sa njihovim pravom za samoopredeljnjem ..... Ili jednostavnije ako srbi imju drzavu i onda sve ostalo sto sledi iza toga za srbe u Hr  ...pa imaju i Albanci drzavu znaci manjina su i nekoj drugoj (ma kolko velika manjina bili)

I sad anologija ..i Albancima bi bilo bolje da su u Srbiji (vizni rezim bi vazio i za njih) nego ovako ...

A oko delovanja sto je Hrvatska delovala protiv ne manjine nego po ustavu konstutivnog naroda zemlje 

Mozda ja nesto propustam i ako je tako izvinjavam se ali moli objasnjenje 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, e4_guy said:

Jasno - istorijska faktografija nam govori da su Srbi u neprijateljskom okruženju opstajali samo tamo gdje su raspolagali vojnom silom.

Reality on the ground.

 

vrijeme dogadjanja: 08-09.07.1989.

mjesto dogadjanja: SR Hrvatska, Knin

 

http://k007.kiwi6.com/hotlink/wekkdegr1t/lazarica-knin-1989.pdf

 

 

 

...

 

to se dakle dogadjalo prije tocno 30 godina. u Socijalistickoj Republici Hrvatskoj. sljedece godine stize Tudjmanov HDZ na vlast, zatim slijedi tzv. Balvan revolucija, i naravno, naoruzavanje socijalistickog naroda (i njihovih vjekovnih neprijatelja). da bi na koncu borba za Kosovo (u Hrvatskoj) zavrsila ovako:

  • popis 1981. / Srbi / 531.502 (11.55%)
  • popis 1991. / Srbi / 581.663 (12,16%)
  • popis 2001. / Srbi / 201.631 (4,54%)
  • popis 2011. / Srbi / 186.633 (4,36%)

https://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/results/htm/usp_03_HR.htm

 

...

 

dakle, cak i da Srbija danas, ljeta Gospodnjeg 2019., nekim vanzemaljskim slucajem, ima vojnu kontrolu i civilnu (zakonodavnu, izvrsnu, sudbenu) vlast na Kosovu, to Kosovo bi, samo sto se Srba u Hrvatskoj tice, bilo preskupo placeno. medjutim, Srbija danas, 30 godina nakon kosovskih mitinga po Hrvatskoj i dizanja na oruzje socijalistickog naroda, nema bas nikakvu ni kontrolu ni vlast na Kosovu. to Kosovo dakle nije preskupo placeno, to je jednostavno... (ne znam, nemam rijeci).

 

a vi i dalje dvojite treba li ga priznati, i pod kojim uvjetima. pa koliko mrtvih Srba je vama potrebno da dodjete pameti?

 

 

Edited by Vjekoslav
Link to comment
Share on other sites

@DownUnderHajde nadji Ustav SRH iz 1974 pa citiraj taj deo gde se spominju Srbi kao konstuitivni narod zemlje. Nema ga. 

 

Srbi se spominju, zajedno sa Hrvatima, kao učesnici oslobadjanja Hrvatske. U nastavku se Hrvatska definiše kao država Hrvata i svih naroda i narodnosti koji u njoj žive. Srbi se tu eksplicitno ne spominju.

Edited by ObiW
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, ObiW said:

@DownUnderHajde nadji Ustav SRH i 1974 pa citiraj taj deo gde se spominju Srbi kao konstuitivni narod zemlje. Nema ga. 

 

Srbi se spominju, zajedno sa Hrvatima, kao učesnici oslobadjanja Hrvatske. U nastavku se Hrvatska se definiše kao država Hrvata i svih naroda i narodnosti koji u njoj žive. 

ako je tako onda ja nisam u pravu i izvinjavam se 

Ja sam mozda pogresno razumeo 

Iste 1974. g. donesen je i Ustav Socijalističke Republike Hrvatske, s jednakom strukturom kao i Ustav SFRJ. U osnovnim načelima stajalo je da je «Hrvatski narod, zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj (...) izvojevao u zajedničkoj borbi s drugim narodima i narodnostima Jugoslavije (...) nacionalnu slobodu, vlast radničke klase te uspostavio svoju državu – Socijalističku Republiku Hrvatsku» te se dobrovoljno ujedinio u SFRJ temeljem prava na samoodređene, koje uključuje i pravo na odcjepljenje. SRH je određena kao «nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda i država narodnosti koje u njoj žive». Iako je ovim Ustavom Hrvatska prvi put određena kao «nacionalna država hrvatskog naroda», spominjanje srpskog naroda u definiranju Hrvatske kao države, dovelo je do ustavno-političkih rasprava o njihovom konstitutivnom značenju. Odnosno, postavilo se pitanje imaju li Srbi u Hrvatskoj legitimaciju na korištenje prava na samoopredjeljenje i odcjepljenje.

http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/d-dijanovi/5729-ustavi-laovi-i-sluge.html

 

Edited by DownUnder
typo
Link to comment
Share on other sites

Moram Zoranu jednu istinitu priču sa Kosova da napisem.  Sredinom 90-tih nacelnik policije Srbin dodje u Prekaze da trazi bracu Jashari(Adem i Hamza) zbog mnogobrojnih prijava. Braća naravno utekli na vreme pa ga primi njihov otac stari deda Shaban i uz kafu pricaju o svemu. Pita ga policajac" zasto se tvoji sinovi bune protiv.drzave Srbije? vidim imate nove kuće, auta, poljoprivedne mašine,  Živite mnogo bolje od mene načelnika policije koji zivi u 40 kvadrata"  Kaže njemu stari Shaban  " nema slobode, džabe kuce i pare ako nema slobode"

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, e4_guy said:

Shodno tome, mišljenja sam da Srbija treba ponuditi kosovskim albancima neki deal, i ozbiljno zaprijetiti vojnom akcijom ukoliko taj deal ne prihvate

 

Jesi ti ozbiljan il’ se sprdaš, ne mogu da pohvatam?

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Vjekoslav said:

 

ma sta mi kazes? hajde dobro, mozda ja uistinu nisam shvatio tvoj odgovor na moje pitanje. mada ovo sto navodis kao neko generalno pravilo bas i nije posve tocno. primjera radi Cesi u Slavoniji ne zive u nikakvom strahu. a i zasto bi, pa nije Ceska devedesetih granatirala Daruvar 4 godine u navodnoj zelji da ih zastiti, kao sto je to Srbija radila u slucaju "zastite Srba u Hrvatskoj". isto tako mozemo reci i za Madjare u Baranji, Slavoniji i Srijemu, ili pak za Talijane u Istri. istina, za razliku od Ceske, Italija i Madjarska nisu se proslavile oko tih pitanja u II. svjetskom ratu. ali eto, priznale su i Madjarska i Italija prvo SFRJ, a onda i RH i SLO, i danas te nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji zive sasvim okej. no dobro, hajde onda ipak, diskusije radi, da kazemo da tvoje pravilo vrijedi, odnosno da je bas svaka nacionalna manjina na ovim prostorima ophrvana strahom. i da se bas svaki pripadnik bilo koje nacionalne manjine ujutro budi, kako ti ono rece, sa grcom u stomaku. u redu, neka bude tako, diskusije radi. i sad se vracamo onom Harperovom aksiomu, od kojeg je i krenula ova diskusija.

 

Po ovoj anologiji (primeru) srbi su '90 -tih imali opravdan strah, pogotovu oni koji su izasli iz predhodnog rata a bilo ih je dosta zivih, koji se secaju.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, 34Barkley said:

@Stondisha I tebe i nekog Hrvoja iz Hrtkovaca zajebava možda isti Pera pisar. Samo što njega usput zajebava i to što gleda Šešeljeve preformanse ispred gajbe ili će ga drkati ako se raduje zbog uspeha HRV na SP. Ceniš da ste u istom položaju? A možeš i da promeniš ime i lokaciju.



ja verujem da je Hrvoju teže jer je jbg-a manjina u srbistanu, al nije ni Stondishi  ništa lakše kad sa drugarima organizuje pank koncert u jebenoj provinciji pa mu dodju navijači partizana i zvezde na gajbu da ga pitaju: Alo pičko Hrvate ste doveli, pa se veselite mamu vam izdajničku!!!!!!!   

Kad stondisha na privatnom profilu  napiše da je nedopustivo da osudjeni ratni zločinci drže tribine pa ga napadnu ljubitelji ratka mladića da mu objasne "neke stvari"...  Barkli, ovde u Srbiji, ako malo odstupaš od većine, ako si nacionalna manjina, migrant....  šta god da si a da nisi "veliko srbin" ili bar da uspešno kriješ svoju različitost od većine  ti si u manjem ili većem problemu. Ja ti to iz prve ruke kažem i još da ti kažem još jednu stvar: nama srbima (koji živimo ovde imamo pasoš i to) bi prioritet trebao da bude sredjivanje ove deponije koju zovemo "republika" Srbija, a onda da se bavimo manjinama srpskim u okruženju, jer brate ovo što se živi ovde nije život dostojan čoveka i svake godine, ALI SAVAKE GODINE u Srbiji fali ljudi za jedan Čačak, pola umre druga polovina se odseli...  a pusti Srbi, rešavaju probleme srpske nacionalne manine u Rumuniji i Hrvatskoj.... a matična država im pred očima nestaje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Kosovo, priznati ili ne?
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...