Don Juan Posted January 31 Posted January 31 RIP Marianne Faithfull. Ikona 60-tih i osoba koja je direktno i indirektno inspirisala Džegera da napiše neke od svojih najvećih hitova, kao recimo Wild Horses ili You Can’t Always Get What You Want. Jednom je prigovorila Džegeru, da mora više da čita i preporučila mu Majstora i Margaritu, i zahvaljujući toj knjizi je nastala Sympathy For The Devil. https://edition.cnn.com/2025/01/30/world/1960s-pop-icon-marianne-faithfull-has-died-at-her-home-in-london/index.html 1
DameTime Posted March 1 Posted March 1 Nažalost, nije iznenađenje, Popović je već neko vreme bolovao od kancera. Neka počiva u miru. (iako o njemu nemam neko pozitivno mišljenje)
fancy Posted March 3 Posted March 3 Da se odmori čovek neko vreme... dok ne stigne Brena da ga zajaše i na onom svetu 1 1
Vince Carter Posted July 6 Posted July 6 RIP John Reid. Frontmen house benda Nightcrawlers. Preminuo je 16.-og juna.
Vince Carter Posted July 6 Posted July 6 Mark Snow, kompozitor muzike za Dosije X, preminuo u 79. godini 3
Stiletto Posted July 22 Posted July 22 "Mental wounds not healing Life's a bitter shame I'm going off the rails on a crazy train I'm going off the rails on a crazy train. " Odmori se, zaslužio si. 7
Kooineeperk Posted July 22 Posted July 22 Poslednja svirka, pre nesto vise od dve nedelje... Rokao covek do samog kraja, iako nije mogao da stoji vise.
Kenozoik Posted July 22 Posted July 22 (edited) Gospodo, prastajte sto prekidam. PREMINUO OZZY OSBOURNE https://www.bbc.com/news/live/cn0qq5nyxn0t Legendarni pevač Black Sabbatha i ikona Rock'n'Rolla i Heavy Metala, Princ Tame preminuo je u svojoj 76 godini, svega nekoliko dana nakon oprostajnog koncerta Black Sabbatha u rodnom Birmingemu. https://youtu.be/YJpX9VG3Zkw?si=VEonDvdt2BHdguL- Edit: nunilo brzi Edited July 22 by Kenozoik 1
Don Dusko Posted July 22 Posted July 22 (edited) Ode Ozzy. Otisao si kuci. Edited July 22 by Don Dusko 3
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted July 24 Posted July 24 Juce mi salje drugarica poruku 'umro Ozi' Ja napisem 'opet?' Njega sahranjuju vec deceniju unazad par puta godisnje, fanovi i oni koji to nisu. Naravno da joj nisam poverovala. R.I.P. Ozzy
fancy Posted July 25 Posted July 25 Kad sam bio mali čuo sam Paranoid, zvučalo mi je sjajno. Onda sam čitao neke članke o njemu i zgadio mi se, stoga sam i Black Sabbath propustio s najvećim zadovoljstvom. Ionako Heavy Metal nije bila moja muzika. Prelazak u estradno-tabletoidni-reality kamp pre par decenija me uopšte nije začudio. Bolesnik. Skorašnji post na jednom muzičkom forumu mi je samo vratio flešbek na rane članke o njemu i podsetio zašto sam ga inicijalno mrzeo: Quote I only recently found out Ozzy murdered 17 of his own family cats all at once back in the mid 70s. Completely changed my perception of him tbh. Tried to claim it was a “turning point” in his life because he was on drugs heavily, but then found more info of him shooting at cats and birds to pass the time during Covid. And we all already know about his other famous incidents of animal abuse. I’m certainly not one for being “woke” or “cancelling” people for things in the modern era, but he’s gone from a rock legend to an absolute despicable scumbag in my eyes. Ukratko, jebo vas Ozi, a ako postoji nešto kao večni mir, nadam se da ga skorocrkli skot nikad neće imati. 2 1
Jezebel Posted July 26 Posted July 26 fancy da mogu dala bih ti 1ooo medalja zahvalnosti za gornji post! ogavan lik. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted July 26 Posted July 26 On 7/24/2025 at 1:00 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Juce mi salje drugarica poruku 'umro Ozi' Ja napisem 'opet?' Njega sahranjuju vec deceniju unazad par puta godisnje, fanovi i oni koji to nisu. Naravno da joj nisam poverovala. R.I.P. Ozzy Posle ovog sto sam procitala, brisem rip... Nisam se previse bavila njime, muzika manje vise, nesto mi se svidelo, nesto nije... doprineo je ceo bend zanru, ali kao pojedinac uff 1
Elevator Operater Posted August 21 Posted August 21 Rip Brent Hinds, odnedavno ex Mastodon... Ljubitelji metala su ga znali kao onog potencijalno vecito uradjenog bradonju sa ludim talentom i ljubavlju prema ubacivanju kantri i benjo motiva u svoje rifove.
Kenozoik Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) On 9/4/2024 at 6:18 PM, Drug Crni said: Sad nešto kompletno drugačije. Boru sam precrtao i kao čoveka i kao umetnika pre nešto više od 30.godina...kada je odlučio da postane deo nacionalističkog mejnstrima i krenuo da huška na rat. Ipak,moje detinjstvo je obeležila i "Riblja čorba"..nije mogao da prođe ređendan,manifestacija ili mini-diskotekica bez nekog njihovog hita.. Tako za mene postoje dvojica Bore Đorđevića: jedan je živeo do rata,drugi od njega. Prvog mi je žao. Drugom ću probati da oprostim sve ono što je radio,a nije morao. Prvog je bilo više i na tome sam mu zahvalan. Počivaj u miru. On 9/4/2024 at 5:51 PM, diego said: Najveca ex-yu grupa, bez dileme, iako Smak i Generacija 5, Osvajaci... imaju posebno mesto u mom srcu. Ali, to sad i nije bitno i u pitanju su preferencije, svakako je Bora bio jedan narodski, jednostavan covek, i takvi su mu i tekstovi - jednostavni ali na granici remek dela. O samim ljudskim osobinama i poslednjem mitingu gde je svirao ne zelim ni da govorim ni da razmisljam, i to meni nije ni malo pokvarilo sliku koju imam o njemu, i o bendu. Odrastanje je, kao verovatno i za svakog iz generacija 80ih, 90ih bilo nezamislivo bez Bore. Toliko dobrih pesama, gitarskih rifova... kao nijedna druga grupa. On 9/6/2024 at 8:48 AM, fancy said: Nikad mi nije nešto bio blizak sentiment Riblje Čorbe, odrastao sam na drugoj muzici, na Idolima, Šarlu, El. Org, Azra, Haustor, Kazalište i sl... i kako je Bijelo Dugme mnogima zvučalo kao narodnjačka priča i "pastirski rok", tako je i meni Čorba uvek bila Toma Zdravković (da, nikad slušao, nikad me nije doticao, priznajem) s gitarama i nije me baš radila ta beogradska kafansko-rokerska priča, jbg. Prvo sam bio premlad za to, a zatim suviše u drugom filmu da bi mi značilo. Ali, u tinejdžerskim godinama pored, naravno, Lutke sa naslovne strane, koja je odjeknula kao bomba otrovnog teksta ka pojavi koja je tek kasnije uzela pravog maha - sponzorušama, (a i dalje se kao kuga proširila Internetom kroz razne Instagram / tik-tok "influenserke", čitaj: OnlyFans working girls...) bile su dve stvari koje su potpuno legle uz moj buntovnički duh - prva je Rokenrol za kućni savet koja je do u reč opisivala moje adolescentske godine - i danas volim da je čujem i uvek pevam uz nju kad naleti na Rock radiju, iako sam se davno preselio a ondašnje komšije najverovatnije pomrle . Druga je... sećam se jedne ekskurzije, vraćali smo se, ne mogu sad da se setim odakle, autobus se približavao Beogradu, u daljini su se videla svetla mog grada, društvo bilo potpuno blentavo, posle nekoliko dana dečjeg divljanja samo sam želeo da budem kod kuće u svojoj sobi, a onda je na radiju krenula - Nazad u veliki prljavi grad. Zvučala mi je potpuno magično, zvuči mi, da se ne lažemo i danas, ali tada, taj trenutak, uvek ću pamtiti kao da se upravo desio, ta me pesma nepogrešivo vraća u taj sumrak, svetlo farova na putu i svetla grada kome sam toliko želeo da se vratim, u daljini. Ironija je da je sledeća pesma Čorbe koja me je osvojila i koju sam baš gotivio bila "Kad hodaš"... ali sam tek kasnije čuo da je to u stvari napisao Bajaga. Nema veze, i da su samo RnR za KS i Nazad u VPG uz Lutku jedine Borine pesme, bilo bi sasvim dosta. Izvinjenje sto otvaram davno zakopanu temu, ali tek sad sam slučajno video da se somewhat ekstnzivno govorilo o jednom od mojih heroja iz detinjstva - Bori Djordjevicu . Ova tri upisa koja sam odabrao, svaki na svoj način, predstavljaju u velikoj meri, moj lični , emotivni i nasuprot njemu, odnos formiranog, zrelog čoveka prema Bori Djordjevicu i njegovom sveukupnom nasledju. Nase zurke kao tinejdzera su se obavezno zavrsavale (sto pomenu i drug Crni) vadjenjem akustara i horskim "pevanjem" vanvremensih hitova (aka zivotnih istina pojedinca kako smo u to vreme shvatali) Riblje Corbe. A to se efektivno svodilo, manje - vise,na izbor pesama sa prvih cetiri , pet albuma (Kost u Grlu, Polvarena Masta... , Mrtva Priroda, Buvlja Pijaca i Veceras vas zabavljaju) . Osim kucnih dogadjaja, sviralo se po parkovima i svim drugim mestima za drustvenu interakciju. Nije bilo osobe koja nije znala da otpeva " Djubre" "Lutku", "evo ti za taksi" , "jos jedan sugav dan" , "Nemoj sreco." ili "Dva dinara druze". Stihovi vanvremenski jer se (skoro) svako prepoznaje u njima. Svakodnevna priča, svakodnevna patnja. Svakoga od nas. Moj muzicki ukus je sveukupno bio malo drugaciji (progresivniji) "ellitniji" u odnosu na to "kafansko naricanje" koje mi je licilo da je tek jedva drugacije od nekakve Brene i tog sodera. Smatrao sam sebe avangardnim jer sam obozavao Korni Grupu, Smak i i Time ( moje shvatanje Creama na velikoj sceni i drugih progresivaca koji su sledili taj pravac) , koliko i/ Sarla/ EKV /Azru/Haustor cije poruke su bile vise umetnicke, viseslojne i terale na razmisljanje. Borina kreativnost je vremenom isparila,uporedo sa odlaskom Rajka Kojica, prvim i isppstsvilo se, nezamenljivim gitaristom i "dobrim duhom" te velike rok grupe. Bora je, bio i ostao, odlican pevac (za nase uslove) i jos veci, neponovljivi, tekstopisac. Za mene i moje drugare, koji smo odrastali pevajuci "istine" sadrzane u pesmama i koji smo svedocili njegovom licnom i strmoglavom urusavanju benda, Borino nasledje (prva 4 albima) ce uvek biti zivo. Njegovo stvaralastvo je nesumnjivo creme de la creme na ovim prostorima, rame uz rame sa pomenutima. Uvek ce njegovo (Borino) delo levitirati izmedju onoga sto je definisalo njegovu karijeru i talenat i onoga sto je postao u onim tragicnim, uzasnim vremenima. Postao je sopstvena karikatura, nalik onim pijanim kreaturama kakve samo najgori uzasi i opste posrnuce morala mogu da izbace na povrsinu, u javni prostor. Nema nista gore nego kad umetnik potkrada samog sebe, a ona scena, ako se neko seca, iz Pionira 1994 mislim, je negacija svega sto je on i Corba predstavljala do tada. Od velikih zvezda do mulja najprimitivnijeg populizma u koncertnih sat ipo. Spoiler Nekad buntovni, duhoviti i sarmantni rok pesnik, svrstao se uz najgori olos i oportuniste koje je ne tako davno ismevao. A bio bi nedodirlljiv da se samo povukao na vreme. ... Tvoje nasledje je neizbrisivo. Kako ono veliko, umetnicko, monumentalno tako i ono mracno, jezivo, bedasto. Nisi bio dovoljno veliki da se odupres trenutku, talasu sovinizma i poricanja. Nisi bio dovoljno veliki ni da stanes kad je trebalo. Tuzno i prokleto je sto si ostao sam, neutesan i gresan. A u tome je valjda i zrno tvoje umetnicke neprevazidjenosti- dok si zeleo da budes umetnik. Laka ti crna zemlja Boro Djordjevicu. Pocivaj u miru. Edited 3 hours ago by Kenozoik 2
Drug Crni Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Lep post. U Kafani se tada pričalo više o Čorbinoj muzičkoj zaostavštini, diskografiji, značaju itd. Pronađi to takođe, ako te zanima. 1
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago U principu, moje misljenje se gotovo stoprocentno poklapa sa Stilletovim postom u Kafani na str 1254. Prva tri albuma su apsolutno remek delo, posle krece lagani , pa sve brzi pad. Plus, jos neko je rekao, Bora je usao i izasao iz legende, za zivota. Toliko sazeto, duhovito i istinito... 1
Recommended Posts