Jump to content

PRIMA - beginning of an era (KKCZ 2025/26)

Recommended Posts

Posted (edited)

Pred nadolazeći hajlajt godine, dakle pred novi transfer prozor u kome kao klub pružamo najzapaženije partije jer nam je taj period jedina šansa za evropski trofej - onaj za najviše osvežen roster u istoriji univerzuma - uvek je važno napomenuti da identitet ne može da se kupi parama.

Oni što navijaju za klubove koje su pokupovali najbogatiji sinovi zalivskih zemalja, reći će vam u duhu bugarske poslovice: kad imaš problem i ne možeš da go rešiš so pari, ti go reši sa mnogo pari... Ali to june nas neće da mune, nego su sva ta ulaganja više kozmetike radi u teškoj industriji evroligaških finansijskih gubitaša, jer nam identitetski pripada nešto oko desetog mesta i kad je budžet 15 miliona, i kad je 25.

Sa 10 miliona smo bili siromašni ali gladni borbe, a sa 25 smo plaćeniji ali izgubljeni, pa običnom analogijom dolazimo do belodane istine da smo klub koji plaća više da bi imao isto ili slično mesto na tabeli. Klub se pretvorio u protočni bojler, gde se identitet prodaje za privid moći koji traje dok ne prođe prvi krug takmičenja, jer u drugi krug hronično ne ulazimo.

I dok se bezglavo jurimo sa bogatašima u trošenju, zaboravili smo da se košarka igra odbranom pa očekujemo da počnu da padaju žabe s neba kad ne primimo oko 50 poena za poluvreme. A svaki klub se gradi kontinuitetom, a ne besmislenim gomilanjem ugovora...

Zato se ovde malo-malo pa pomene Radonjić, koji svakako nije najbolji trener, a neki bi rekli da nije ni blizu toga, ali smo sa njim imali barem nekakav identitet. Nismo bili majstori, ali smo se krljali i išli u kosku, sa nelsonima koji bi se iznenadili kad bi im se lopta vratila u ruku nakon više od pet tapkanja o parket i simonovićima koji su više puta ušli u muzej nego što su ušli u dribling, ali su se barem rokali sa svima za sve pare.

Zato nije ni čudo što je upravo taj Radonjić, kakav god da je, imao najveće uspehe ne samo u domaćim takmičenjima, nego je plasmanom u PO najviše dobacio i u EL, budući da je on najbolje znao da identitet ne može da kupi novac, čak i da ga je imao, nego da se identitet - stvara.

I toliko godina nakon tog plej ofa, mi više nismo ni klub boraca koji će da se barem pobije sa svima, ni klub koji će da pleni igrom, akcijama i majstorskim potezima... Ostali smo zaglavljeni u tranzicionom limbu, bez ikakvog identiteta jer niti smo favorit, niti autsajder koji grize.

Od jednog do drugog transfer prozora. 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 5
  • Thanks 2
  • Ha-ha 1
Posted

Zašto je bitno koja je Moneke četvorka na nekoj imaginarnoj listi najboljih četvorki Evrolige, na osnovu čega se ta lista formira i šta to uopšte znači u praksi?

Košarkaški nepismen igrač sa vrlo malo skila i BBIQ-a koji je uspeo da se dokopa Evrolige i nađe model igre koji mu u mid-level timovima omogućava da dođe do tih 13-14 poena, 5-6 skokova, 4+ iznuđena faula i tih nekih 18-ak indeksnih poena. Taj model igre se u principu svodi na trčanje i zaletanje: trčanje tranzicije sa i bez lopte, zaletanje na skok, zaletanje na obruč, zaletanje u protivnika s namerom da inicira kontakt i iznudi bacanja...

Šut mu je loš, vizuelno nakaradan, kada promaši to su često cigle kojima lomi tablu, ne ume da šutne catch and shoot trojku i blago rečeno nije igrač koji donosi spejsing, nego je neko kome spejsing treba obezbediti. Onda ako igraš sa njim 1-4 pik i protivnik taj pik preuzme, on na postu ne ume da reši ni protivničkog pleja jer nema ama baš nikakvu post igru i footwork, sve se nešto okreće licem i naravno opet spušta glavu, zaleće se i baca frljoke. Nije plejmejker sa te pozicije nego ima borderline tunnel vision, kada se odluči da doda kvalitet istih mu je vrlo loš. Nije čak ni skilled finišer, čovek uopšte ne koristi levu ruku nego se izvija na desnu iz neprirodnih uglova, baca air ball-ove iz floutera i pogačica. 

I na svu tu njegovu specifičnost i sirovost u napadu, to jeste strana terena na kojoj je on bolji, jer ono što u odbrani demonstrira je tek oličenje košarkaške nepismenosti i manjka BBIQ-a: nit fundamenata, nit koncentracije, stalno neka nerezonska zaletanja, kockanja, ispadanja... Na svakoj utakmici blene u loptu dok mu se igrač koga "čuva" relocira, pomaže kada ne treba i ostavlja svog igrača samog na šutu, divlji izlasci na closeout gde ga protivnik ostavi u prašini na prvom koraku, nerezonsko reach-ovanje u pokušaju da ukrade loptu... Kao muva bez glave.

Tako da meni je iskreno potpuno svejedno kako se on kotira na nekim listama najboljih četvorki EL, niko razuman neće graditi ambiciozan takmičarski tim oko njega pošto taj kalibar jednostavno nije, a za to da bude samo šraf u mašineriji ima baš previše felera i teško uklopljiv stil igre.

• Like 22
  • Thanks 6
  • Ha-ha 1
Posted

Čitam komentare u kojima se traži ostavka SO i lajkujem. Onda čitam mišljenja o potrebi kakvog-takvog kontinuiteta na trenerskoj poziciji i lajkujem postove ljudi koji su za to da se SO dopusti da renovira tim za sledeću sezonu. Ne znam. Deseto mesto u EL nije loš rezultat, ali ono što brine je kvalitet naših igara. Iz Nvorine izjave posle Barse, može se zaključiti da nešto ne štima u odnosu trener-igrači.

Kako god, po meni treba sačekati kraj sezone i tada doneti odluku. Meni lično ABA liga, kao liga, ne znači mnogo, ali osvajanje takmičenja u kojem igraju još dva evroligaša (i to sa prednošću domaćeg terena u plej-ofu) smatrao bih rezultatom koji bi celu sezonu učinio više uspešnom, nego neuspešnom. Podrazumeva se da je za to potrebna mnogo bolja igra. Ako me pitate da li verujem u takav scenario, ne verujem. Tako da...očekujem ispadanje u polufinalu i otkaz treneru.

I još nešto, verujem da sve te bitne odluke (o SO, potencijalnoj zameni itd) neće doneti ni Tomić, ni Drčelić, već...jedan čovek (glasom Zorana Kesića).

• Like 5
Posted
22 minutes ago, Nek grmi jako said:

Pred nadolazeći hajlajt godine, dakle pred novi transfer prozor u kome kao klub pružamo najzapaženije partije jer nam je taj period jedina šansa za evropski trofej - onaj za najviše osvežen roster u istoriji univerzuma - uvek je važno napomenuti da identitet ne može da se kupi parama.

Oni što navijaju za klubove koje su pokupovali najbogatiji sinovi zalivskih zemalja, reći će vam u duhu bugarske poslovice: kad imaš problem i ne možeš da go rešiš so pari, ti go reši sa mnogo pari... Ali to june nas neće da mune, nego su sva ta ulaganja više kozmetike radi u teškoj industriji evroligaških finansijskih gubitaša, jer nam identitetski pripada nešto oko desetog mesta i kad je budžet 15 miliona, i kad je 25.

Sa 10 miliona smo bili siromašni ali gladni borbe, a sa 25 smo plaćeniji ali izgubljeni, pa običnom analogijom dolazimo do belodane istine da smo klub koji plaća više da bi imao isto ili slično mesto na tabeli. Klub se pretvorio u protočni bojler, gde se identitet prodaje za privid moći koji traje dok ne prođe prvi krug takmičenja, jer u drugi krug hronično ne ulazimo.

I dok se bezglavo jurimo sa bogatašima u trošenju, zaboravili smo da se košarka igra odbranom pa očekujemo da počnu da padaju žabe s neba kad ne primimo oko 50 poena za poluvreme. A svaki klub se gradi kontinuitetom, a ne besmislenim gomilanjem ugovora...

Zato se ovde malo-malo pa pomene Radonjić, koji svakako nije najbolji trener, a neki bi rekli da nije ni blizu toga, ali smo sa njim imali barem nekakav identitet. Nismo bili majstori, ali smo se krljali i išli u kosku, sa nelsonima koji bi se iznenadili kad bi im se lopta vratila u ruku nakon više od pet tapkanja o parket i simonovićima koji su više puta ušli u muzej nego što su ušli u dribling, ali su se barem rokali sa svima za sve pare.

Zato nije ni čudo što je upravo taj Radonjić, kakav god da je, imao najveće uspehe ne samo u domaćim takmičenjima, nego je plasmanom u PO najviše dobacio i u EL, budući da je on najbolje znao da identitet ne može da kupi novac, čak i da ga je imao, nego da se identitet - stvara.

I toliko godina nakon tog plej ofa, mi više nismo ni klub boraca koji će da se barem pobije sa svima, ni klub koji će da pleni igrom, akcijama i majstorskim potezima... Ostali smo zaglavljeni u tranzicionom limbu, bez ikakvog identiteta jer niti smo favorit, niti autsajder koji grize.

Od jednog do drugog transfer prozora. 

tako e’! Na zalost.

meni je olicenje identiteta, ili barem onoga sto bih ja volio, predstavljao Montejunas, stavom i hustlom. Totalni underdog. Uz sve svoje nedostatke, mi smo nalazili nacine da ga iskoristimo. Igrali smo mudrije, jer drugacije nismo bili u mogucnosti. Tad smo i bili najbolji timski. I imali najbolje rezultate.

kako je on ispao, nestade i timski mojo

ne kazem da je do njega samo mi je dobra paralela

• Like 1
Posted

"Motejunasu je prošao medeni mjesec"

"Tjt od njega, vadi ga Sale"...

Jedna od najpopularnijih fraza ovdje kada je DMo počeo sa slabijim partijama...tako da budimo dosledni .. 

• Like 11
  • Thanks 1
Posted

Monekea ne treba produzavati ako imamo tu opciju +1,Guru je sve objasnio, nema se sta dodati, a ako neko i dalje na osnovu lazne statistike misli da je on medju najboljim cetvorkama i vise vjeruje statistici nego svojim ocima a i njegovim izjavama, a najsmjesnije su one o odbrani u kojoj je on najveca rupa, ne znam sta da mu kazem.. 

• Like 1
Posted

Je l Cima ima vazeci ugovor za sledecu sezonu, ili je potpisao na 1+1? 

Na TW zvanicnoj objavi kluba stoji “dvoogodisnji ugovor” ali se sve dnevne novine pozivaju na 1+1? 

Posted
1 minute ago, mister-no said:

Jones i Shorts, vratimo i Jaga i od njih trojice na krkače napravimo jednog pleja.

Ko skautira Filip Čović?!

Kao prvo Chris Jones je visi od Shortsa 13cm, kao drugo ne znam odakle Shorts u prici pogotovo sto je papreno placen i Pao ga nece pustati. Ono sto je sada u centru paznje je Chris Jones za kog su objavili cak i basketnews da postoje pregovori. Jones ima smisla jer je za razliku od npr Kodija pismen plej koji dobro igra 5v5 kosarku.

Posted
1 minute ago, Dz0nika said:

Kao prvo Chris Jones je visi od Shortsa 13cm, kao drugo ne znam odakle Shorts u prici pogotovo sto je papreno placen i Pao ga nece pustati. Ono sto je sada u centru paznje je Chris Jones za kog su objavili cak i basketnews da postoje pregovori. Jones ima smisla jer je za razliku od npr Kodija pismen plej koji dobro igra 5v5 kosarku.

33 godine, sledeće 34 i što reče jedan kolega forumaš uzima 35 🙂 

A ni u najboljim godinama nije baš pokidao, ali dobro kod nas će..

Forumskim rečnikom za pojačanja rečeno ispušena muštikla.

Posted
2 hours ago, tejlor said:

Sve sve ali Mirotic, Hernangomez i NHD. Hahaha.

Nisam siguran da gledamo iste igrace ove sezone.

Bukvalno niko od navedenih nije bolji sem Vezenkova, ali navoditi ovu trojicu je u najmanju ruku smesno.

2 hours ago, Ebuka said:

Vise od posta.

3 hours ago, m0k1 said:

NHD odigrao 10-ak meceva, Huanco se raspadao veci deo sezone (izmedju ostalog zato je i doveden NHD) a bogami i Mirotic je imao losu sezonu (za njegove standarde) i vidi se da krstenica uzima maha. Sengelija ce napuniti 35 godina kada bude krenula nova sezona tako da je i on u veteranskim godinama... Pored Vezenkova i Ledeja bih pre dodao Lajlsa i Hoarda nego ove (naravno, NHD ne uzimam u obzir samo za ovu sezone - sledece ce biti mozda i najbolji).

U redu je ekipica, ne brani vam niko da mislite da je Cima bolji od NHD.

Posted (edited)

Glavni problem  ove sezone jeste neukomponovana ekipa. Jednostavno ovi igraci ne mogu svi zajedno da budu jedan TIM.

Ne zbog toga sto su losi ljudi ili losi igraci jednostavno nisu kompatibilni jedan s drugim.

Mahom nam je ekipa sklopljena da svi nasi bekovi igraju 1 na 1 kosarku,pritom na to dodas i Monekea sa visoke pozicije,nemas niti jednog cistog kreatora za druge.A da ne govorimo da nismo imali igraca koji zna da igra ledjima,to je tek prica za sebe. 

Krenimo redom:

-Kodi jeste on imao najvise asistencija 286 ali od tog broja ne znam da li se secate jedne atraktivne ili prave male magije,daj boze da ih je bilo 3.Pola tih asistencija je bilo na nase pogodjene trojke pre svega preko ruke zbog losih akcija,a druga polovina mahom iz neke tranzicije.

-Karter covek je strelac ,pre svega gleda sebe da razigra pa tek ako mu se cefne druge. Panter v2

-Nwora surovi trpac bez imalo mozga za razigravanje,i bolje jer kad dodaje to toliko tragicno deluje da je to uzas.

-Batler jedini koji moze da napravi tu neku magiju ali to je retkost,jer i on gleda prvo sebe da razigra pa tek druge.

Mi ove sezone nismo imali PASS FIRST igraca,i to je najveci problem,ako se poradi na tome ova ekipa bi izgledala 10x bolje nego ove sezone.

Kljuc prelaznog roka je sta ce mo dovesti na poziciji PLEJMEJKERA. 

Edited by Žilee
  • Like 1
Posted
13 minutes ago, Taki said:

Jel veceras navijamo za Burg 🙂

Razlog? 

Da bi otpustili Alimlijevica a on dosao kod nas?

Nece se desiti, taman i da ne uzme evrokup.

Posted

Добар темпо пљувачине по играчима, још који дан и доћи ћемо дотле да су сви играчи заправо лоши само да се не утврди да је онај који их поставља по терену дилетант.

Присуство Чиме Монекеа на терену је тимском рејтингу 10. екипе Евролиге доносило +15.1 поена. По том параметру су кориснији за своје тимове од играча са бар 500 минута одиграних у сезони само Мели као мотор шампиона Европе, Јустинијан Џесуп као рандом члан ове групе и Мекинли Рајт и Шенгелија као лидери својих тимова који суштински и немају замене па је и логично да је битно да су у игри. Проценат шута Звезде са Монекеом на терену расте за 7.6% што је довољно за ДРУГО МЕСТО у Евролиги... а заправо ПРВО јер је први Фенеров Де Коло на узорку од 12 мечева.

Дођосмо дотле да је у европској кошарци 14/6.5/2 на процентима 62/34/77 постало лоше/контрапрдуктивно кад долази од четворке која је успут изнуђеним фауловима, блокадама, ухваћеним скоковима и генерално екстремно посвећеним приступом бар десет пута дигла ове сезоне умртвљену Арену. О доприносу ван терена да не причамо. Али пошто снима подкасте и даје нешто смелије изјаве а мени намћору то смета, дај да му нађемо све мане и успут га етикетирамо као једног од главних проблема лимитиране Звезде, што да не? Пропусте у одбрани прави, то нико не спори. Само што и са тим пропустима Звездина одбрана статистички ради посао боље него без њега скупљајући више дефанзивних скокова и терајући противнике на више изгубљених лопти него кад он није на терену.

Није проблем то што залутали тренер није у стању да максимизује његову брзину и створи му простор по чеоном ауту. Није проблем што су нам центри одсечени из игре. Није проблем што Калинић и Оџелеј после бруталних тројкашких сезона добију једну отворену у просеку по мечу. Није проблем што кад Мекинтајер није на терену не можемо две акције да изведемо. Није проблем што су нам најгоре кретње без лопте у такмичењу. Није проблем што после 36 утакмица човек није у стању да заинтересованом саговорнику каже која је то његова најбоља петорка. Проблем је Монеке. Проблем је Мекинтајер јер је на најтежем гостовању кикснуо. Проблем је Нвора што није читаву сезону одрадио на 50/40/90 и био први стрелац Евролиге. Проблем је Батлер. Проблем је Картер што није шест месеци после хитног хоспитализовања у стању да сам реши као што иначе бекови Саше Обрадовића морају сами да реше. Сви су проблем, само није проблем њихов бахати шеф који је од става да нам је небо граница дошао до тога да буде мањи од маковог зрна док прича како је никад гора Барселона ипак бољи тим који је заслужено победио

• Like 29
  • Thanks 6
Posted
16 minutes ago, Cavani said:

U redu je ekipica, ne brani vam niko da mislite da je Cima bolji od NHD.

Nigde ja nisam napisao u ovom postu da je Chima bolji od NHD samo sam rekao da Mirotic i Huanco ove godine nisu ni blizu top5 igraca na svojoj poziciji.

Posted (edited)

Team @aleksa7, svaka kao u njegosa.

Zanimljivi su ti neki likovi sad ovde koji su do pre par kola imali hvalospeve, pricali o nekoj kompetitivnoj kosarci, bili sigurni u neke pobede...a sad prevrcu pricu na zle i nesposobne igrace ili su manji od makovog zrna.

Edited by Losmi17
  • Like 2
Posted

Gledam ovaj Burg u finalu Evrokupa. Kakva prosecna ekipa sa limitiranim igracima i sjajnim trenerom,igraju fenomenalno. I onda se setim nas koji nemamo jednu akciju. 

• Like 6
  • Thanks 1
Posted

Kad se vec potegla prica oko izvesnog odlaska CMM u Olimpijakos, reci cu jedno jako nepopularno misljenje, subjektivno bazirano iskljucivo na onome sto se moglo videti na terenu. Meni Kodi nece nimalo faliti jer je jedan od igraca zbog kojih sam najvise sedih dobio u prethodne dve godine. Iskreno, drago mi je sto vise necu gledati njegova glavinjanja u napadu, wtf dodavanja, izgubljene lopte, proklizavanja po terenu, klac suteve posle isteka vremena za napad, ispucavanja za tri poena i zelje da u 31. godini zivota postane Stef Kari. Svaka mu cast za ovu statistiku, ali statistika je samo to. Timski nista nismo imali od toga, a mene zanima tim, ne da li ce pojedinci imati 25 poena ili 10 asistencija po mecu. Ne zelim da igramo ragbi nego kosarku i nadam se da cemo sa nekim novim trenerom, strucnim stabom (upravom?) imati i pismenije plejmekere u ekipi, mada se mora priznati - situacija na trzistu je prilicno jadna, i ne samo kad je ta pozicija u pitanju. 

Posted

Zalutali trener koji nema nijednu akciju ne ume da stvori prostor 1 Čimi Monekeu i da tako maksimizuje njegove izuzetne kvalitete, meanwhile Čima Moneke ima statistički najbolju sezonu i ta statistika je ključni dokaz da je on 2. najbolja četvorka u EL. 

• Like 1
Posted
5 hours ago, Урош19 said:

Small ball petorka iz tog perioda je skautirana + imamo možda 3 igrača koja su sposobna da igraju solidnu odbranu u kontinuitetu. Nvora i Moneke niti ikoga odbrane 1 na 1 niti isprate svog igrača kad je bez lopte, Rivero je rupa, Moteijunas rupa, Bolomboja je upropastila duga pauza, Kalinić je skuvan i zreo za Branjinu ulogu iz prošle sezone, Batler ponekad odigra dobru odbranu 1 na 1 i to je to od njega, Izundu sem neke rampe ništa spec, sa (ne)kvalitetima Dobrića u odbrani smo upoznati odavno. Sem Kodija i Odželeja mi ne pada na pamet niko ko je bio bar solidan u odbrani svaku utakmicu.

Da onda odma odustanemo od sledece sezone posto nam ostaju sve ove rupe u odbrani a tesko cemo bolje naci umesto Kodija i Bolomboja. Ipak mislim da je istina malo i na drugoj strani jer smo vec videli ove igrace kako igraju odlicnu odbranu. Evo Efes je ove sezone imao beton defanzvni od ekipe pa ih je trpao ko je stigao. Ima malo i do defanzivnih sema i koncepcije nama cim su procitali onu odbranu sa blic iskakanjima sa pocetka sezone nismo vise pronasli nikakvo resenje na duze staze, pokusavalo se s vremena na vreme sa zonskim presingom ali sem toga ostalo su sve bila besomucna preuzimanja gde smo uvek imali neku slabu tacku koju protivnik konstantno eksploatise bez naseg odgovora.

Posted
17 minutes ago, Guru said:

Zalutali trener koji nema nijednu akciju ne ume da stvori prostor 1 Čimi Monekeu i da tako maksimizuje njegove izuzetne kvalitete, meanwhile Čima Moneke ima statistički najbolju sezonu i ta statistika je ključni dokaz da je on 2. najbolja četvorka u EL. 

Dobro Guru nemoj vise danas... nemoj vise da ga branis,2 meseca unazad igramo ocajno,primamo po 50-60 za poluvreme,molim te mnogo te cenim ali nemoj danas so na ranu.

• Like 5
Posted
8 minutes ago, Nini3112 said:

Dobro Guru nemoj vise danas... nemoj vise da ga branis,2 meseca unazad igramo ocajno,primamo po 50-60 za poluvreme,molim te mnogo te cenim ali nemoj danas so na ranu.

Puca mi kurac za Sašu Obradovića, mogu sutra da ga smene.

• Love 1
  • WOW 1
  • Pumpaj! 1