Jump to content

PRIMA - beginning of an era (KKCZ 2025/26)

Recommended Posts

Posted

Сећам се прича од пре доста година како да Радоњом не можемо никако да направимо искорак и да зато он мора да оде. Променисмо неколико тренера а искорака и даље нема, иако је буџет све већи. 

Колико год то нереално звучало морамо да се вратимо стварању и давању шансе младим играчима. Све и да су ћаци спремни да још више наших пара улупају у Звезду то никад неће бити ниво најјачих клубова у Европи тако да нам овај пут сулудих улагања да би били десети не доноси апсолутно ништа.

Странци свакако да буду јака допуна за оно што се нема, са пар проверених играча али мора и да се ризикује да неким од европски непознатих играча који би потенцијално могао да искочи код нас. 

У овај систем наравно има гомилу питања, мањкавости, потешкоћа у реализацији итд. али је за нас једини могући. Нама узор мора и једино може бити Жалгирис, никако Пана.

Е, сад ко је тренер за такав систем?! Рекао бих опет Радоњић али све и да не он, ко год дође мора му се дати време да направи овакав неки систем.

Мада све ово је празна прича док нас воде док се ствари у држави а онда и у Звезди не среде а то неће бити тако лако и тако брзо...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Posted

Preko 50% pobeda u sezoni nije iskorak? 

Imate jedan klub koji daje mladima šansu, zove se Mega. Učestvuju u ABA ligi i van Srbije ne takmiče se nigde. Vlasnik im je najveći košarkaški menadžer u Evropi i šansa da pored njih uzmeš kvalitetnog mladog igrača i da ga oblikuješ od mlađih selekcija do seniora, pa još da ti se on obaveže da stvarate uspehe ravna je NULI. Postoje ljudi, u koje sebe ubrajam, koji ne moraju da glavom udare u zid da bi videli da li ih boli. Takođepostoje ljudi koje da udariš k.... u čelo, ne bi znali šta im se desilo. E takvi bi mogli da iskuliraju sa predlozima a la Štimburger i Rakac. 

• Like 10
Posted

Pun mi kufer mladih i domaćih i te priče.

Bolje uložiti u sportski sektor i trenera pa da se pare koje imamo a imamo ih prilično potroše kako valja a ne da svake sezone preplatimo x igrača. Drugi problem je što smo pola budžeta dali na igrače koji ne igraju zbog povreda ali tu je i faktor sreće. 

• Like 5
Posted
22 minutes ago, Sector said:

Pun mi kufer mladih i domaćih i te priče.

Bolje uložiti u sportski sektor i trenera pa da se pare koje imamo a imamo ih prilično potroše kako valja a ne da svake sezone preplatimo x igrača. Drugi problem je što smo pola budžeta dali na igrače koji ne igraju zbog povreda ali tu je i faktor sreće. 

Mislim da kada se ubode sa trenerom da manje vazno postaje da li je igrac mlad ili star, domaci ili strani, da li sutira 20% ili 45% za 3, da li je dobar defanzivac ili nije, itd... Ako trener zna kako ekipa treba da mu izgleda i napravi je sa igracima adekvatnog profila onda samo ostaje pitanje koliki je njen domet s obzirom na kvalitet. A obicno kada je sve poslozeno kako treba, domet bude visi nego sto deluje na papiru.

Posted (edited)
1 hour ago, Kejsi Dzons said:

Колико год то нереално звучало морамо да се вратимо стварању и давању шансе младим играчима.

A šta imaš od toga?

Kao prvo, mladi su govna (by Đorđe Čvarkov). 

Evo na primer, sledeće godine se žrtvuje rezultat, dovede se 4-5-6 mladih igrača i forsira. Od 6 mladih, bar 2 će biti potpuni promašaj. 2 će biti težak prosek, u najbolju ruku upotrebljivi igrači za rotaciju.

Od ova 2, koji recimo budu pun pogodak, što je baš teško dostižno, bar jedan će posle prve krštene polusezone, da traži reviziju ugovora i petostruko povećanje, kao na primer Madar kod nas.

Na kraju, doći ćeš u situaciju da ga pred zadnju godinu prodaš za recimo milion evra, ili da ti odigra još sezonu preko q, a onda ode za džabe. Bar jedan će usred svog mandata dobiti ponudu sa nekog koledža i tražiti da ide.

Podvuci crtu posle 3 godine takvog projekta, pa vidi šta i koliko tu možeš da dobiješ. 

Po meni je mera imati recimo 2 mlada igrača koja pokušavaš da proguraš u određenoj meri i to je to. 

Edited by realno *w
  • Like 18
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Kejsi Dzons said:

Сећам се прича од пре доста година како да Радоњом не можемо никако да направимо искорак и да зато он мора да оде. Променисмо неколико тренера а искорака и даље нема, иако је буџет све већи. 

Колико год то нереално звучало морамо да се вратимо стварању и давању шансе младим играчима. Све и да су ћаци спремни да још више наших пара улупају у Звезду то никад неће бити ниво најјачих клубова у Европи тако да нам овај пут сулудих улагања да би били десети не доноси апсолутно ништа.

Странци свакако да буду јака допуна за оно што се нема, са пар проверених играча али мора и да се ризикује да неким од европски непознатих играча који би потенцијално могао да искочи код нас. 

У овај систем наравно има гомилу питања, мањкавости, потешкоћа у реализацији итд. али је за нас једини могући. Нама узор мора и једино може бити Жалгирис, никако Пана.

Е, сад ко је тренер за такав систем?! Рекао бих опет Радоњић али све и да не он, ко год дође мора му се дати време да направи овакав неки систем.

Мада све ово је празна прича док нас воде док се ствари у држави а онда и у Звезди не среде а то неће бити тако лако и тако брзо...

Ne postoji to vise, eto, jednostavno ne postoji.

Svaki mladi igrac koji iole vredi ce otici na koledz i ne pati samo Zvezda zbog toga, pati cela Evropa i tek ce da pati.

Evroliga je liga starijih kosarkasa i tako ce ostati.

Vrtece se neki fond tih igraca koji ce se muvati iz kluba u klub uz pojavljivanje manje novih lica i to je manje/vise zatvoren krug.

Nemam cak ni neke prituzbe kako je radjeno na sklapanju tima, sem sto je po meni roster preglomazan, voleo bih da je tu manje igraca prodefilovalo ove sezone.

Manje i kompaktnije, to je jedina moja zamerka.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, realno *w said:

A šta imaš od toga?

Kao prvo, mladi su govna (by Đorđe Čvarkov). 

Evo na primer, sledeće godine se žrtvuje rezultat, dovede se 4-5-6 mladih igrača i forsira. Od 6 mladih, bar 2 će biti potpuni promašaj. 2 će biti težak prosek, u najbolju ruku upotrebljivi igrači za rotaciju.

Od ova 2, koji recimo budu pun pogodak, što je baš teško dostižno, bar jedan će posle prve krštene polusezone, da traži reviziju ugovora i petostruko povećanje, kao na primer Madar kod nas.

Na kraju, doći ćeš u situaciju da ga pred zadnju godinu prodaš za recimo milion evra, ili da ti odigra još sezonu preko q, a onda ode za džabe. Bar jedan će usred svog mandata dobiti ponudu sa nekog koledža i tražiti da ide.

Podvuci crtu posle 3 godine takvog projekta, pa vidi šta i koliko tu možeš da dobiješ. 

Po meni je mera imati recimo 2 mlada igrača koja pokušavaš da proguraš u određenoj meri i to je to. 

A sta imamo od ovog koncepta?
Mislim, kapiram sta pricas, jeste ovo sto pricam ultra tesko da uspesno zazivi ali cemo negde mozda izbaciti nekog mladog, naseg igraca koji ce rasti i povezati se sa klubom. Ovako mi nekako delujemo kao neki skorojevici koji su dosli do love i sad pokusavaju da budu veliki i da se nametnu ali na nacin ovih vec etabliranih klubova. Moramo da pronadjemo svoj neki put, meni deluje da je ovaj neki jedini moguc i dugorocno odrziv. Ali opet, ponavljam, sve to nema poentu bez promene u drzavi. Ovako ce se uludo sipati lova a kad jednom caci odu, bice katanac tako da necemo ni imati razloga da se sporimo o najboljem mogucem modelu. 🙂

P.S. Cvarkov ❤️

2 minutes ago, nunilo said:

Svaki mladi igrac koji iole vredi ce otici na koledz i ne pati samo Zvezda zbog toga, pati cela Evropa i tek ce da pati.

Vrtece se neki fond tih igraca koji ce se muvati iz kluba u klub uz pojavljivanje manje novih lica i to je manje/vise zatvoren krug.

Nemam cak ni neke prituzbe kako je radjeno na sklapanju tima, sem sto je po meni roster preglomazan, voleo bih da je tu manje igraca prodefilovalo ove sezone.

Manje i kompaktnije, to je jedina moja zamerka.

Ok, ako ne postoji tako vise, ja ne vidim kako mi mozemo da se takmicimo u takvoj ligi. U najboljem, ali bas najboljem scenariju, jedan klub iz Srbije moze da igra takvu EL a i to je veliko pitanje. Naravno pricamo o klubovima sa realnim finansiranjem.

Posted (edited)

To jeste pitanje ali je politika a ovo nije tema o politici.

edit: ono sto uvek hocu da napisem a zaboravim.

Neki benefit cak moze i da se dobije. 

Kosarka ima veliku popularnost u drzavi trenutno, mozda kao nikada do sada.

Da se sto veci broj klinaca privuce da trenira na tom talasu.

Edited by nunilo
Posted

Iako nisam neki zagovornik da domaći moraju igrati po svaku cijenu, kad vidim ove cirkuzante i "nabijače" statistike  koji su operisani od timske košarke donekle sam promjenio mišljenje. 

Trenutno sam stava da Djurišić i Bogoljub Marković, između ostalih,  MORAJU igrati sledeće sezone u Zvezdi. I to ne epizodnu ulogu... Ako može Žalgiris sa Tubelisom, Sirvidisom, Birutisom, Butkevičiusom, Gedraitisom, Ulanovasom da bude među 6, može i mora Zvezda isto tako. Simptomatično, ali poslednji put kad smo igrali play off u ekipi su bili Jović, Mitrović, Dangubić, Simonović, Lazić, Štimac, Micić, Gudurić. 

Sad neko da mi kaže kako nemamo takvih igrača, kao da su oni Bogom dani talenti, ne pije vodu. Nego mora da se stane  iza tih igrača, vjeruje u njih, i da IGRAJU. 

Naravno, stranci su neophodni da ti donesu extra kvalitet. Samo ne kao do sad da se kamaraju bez plana. Ne mora 10-15, nego 4-5  koji prave prednost i prije svega poštuju tim i uklopljivi su u timsku košarku.

• Like 5
Posted
52 minutes ago, Kejsi Dzons said:

Naravno pricamo o klubovima sa realnim finansiranjem.

Koji su to klubovi sa realnim finansiranjem?

Posted
3 hours ago, nunilo said:

To jeste pitanje ali je politika a ovo nije tema o politici.

edit: ono sto uvek hocu da napisem a zaboravim.

Neki benefit cak moze i da se dobije. 

Kosarka ima veliku popularnost u drzavi trenutno, mozda kao nikada do sada.

Da se sto veci broj klinaca privuce da trenira na tom talasu.

Nije tema, slazem se, ali je kod nas svaki sport apsolutno povezan sa politikom. To sam pominjao kao ogradu zasto se ovo nece desiti. Oni ce gurati svim sredstvima taj f4 jer je to dobar marketing za vodju i skretanje paznje solidnom delu javnosti sa problema. 

2 hours ago, TB Told said:

Koji su to klubovi sa realnim finansiranjem?

Objasnio Uros.

Posted
3 hours ago, Dzo23 said:

Iako nisam neki zagovornik da domaći moraju igrati po svaku cijenu, kad vidim ove cirkuzante i "nabijače" statistike  koji su operisani od timske košarke donekle sam promjenio mišljenje. 

Trenutno sam stava da Djurišić i Bogoljub Marković, između ostalih,  MORAJU igrati sledeće sezone u Zvezdi. I to ne epizodnu ulogu... Ako može Žalgiris sa Tubelisom, Sirvidisom, Birutisom, Butkevičiusom, Gedraitisom, Ulanovasom da bude među 6, može i mora Zvezda isto tako. Simptomatično, ali poslednji put kad smo igrali play off u ekipi su bili Jović, Mitrović, Dangubić, Simonović, Lazić, Štimac, Micić, Gudurić. 

Sad neko da mi kaže kako nemamo takvih igrača, kao da su oni Bogom dani talenti, ne pije vodu. Nego mora da se stane  iza tih igrača, vjeruje u njih, i da IGRAJU. 

Naravno, stranci su neophodni da ti donesu extra kvalitet. Samo ne kao do sad da se kamaraju bez plana. Ne mora 10-15, nego 4-5  koji prave prednost i prije svega poštuju tim i uklopljivi su u timsku košarku.

Priča o domaćim i stranim igračima je populizam, i to one najgore sns vrste. Što nije ni čudno jer je služila kao pokriće za neuspehe i uhlebljenje podobnih. 

Igrači koji su doneli dobre rezultate pre 10 godina su to uradili jer su bili kvalitetni igrači sa potencijalom i željom za napretkom, a ne zato što su im prezimena bila na "ić".

Od 2017. godine je možda jedan mlađi igrač dobio adekvatnu šansu, ali je zato dvocifren broj igrača dočekao penziju kod nas, tako da je jasno čemu priča o domaćim igračima.

Kad se već navodi Žalgiris kao primer, oni su prošle godine imali samo 3 domaća igrača starija od 30 godina, ove godine samo 2, a kod nas ih je bilo 7, od kojih i ove godine plaćamo još dvojicu minimum.

• Like 3
Posted
4 hours ago, Dzo23 said:

Trenutno sam stava da Djurišić i Bogoljub Marković, između ostalih,  MORAJU igrati sledeće sezone u Zvezdi. I to ne epizodnu ulogu.

Onda nemoj da sledece sezone dodjes u ovo vreme pa kako smo 16-18 na tabeli.

Mora da igra onaj koji je kvalitetom zasluzio a ne sto je domaci.

• Like 8
  • Tuzno 1
Posted
10 minutes ago, TB Told said:

Priča o domaćim i stranim igračima je populizam, i to one najgore sns vrste. Što nije ni čudno jer je služila kao pokriće za neuspehe i uhlebljenje podobnih. 

Igrači koji su doneli dobre rezultate pre 10 godina su to uradili jer su bili kvalitetni igrači sa potencijalom i željom za napretkom, a ne zato što su im prezimena bila na "ić".

Od 2017. godine je možda jedan mlađi igrač dobio adekvatnu šansu, ali je zato dvocifren broj igrača dočekao penziju kod nas, tako da je jasno čemu priča o domaćim igračima.

Kad se već navodi Žalgiris kao primer, oni su prošle godine imali samo 3 domaća igrača starija od 30 godina, ove godine samo 2, a kod nas ih je bilo 7, od kojih i ove godine plaćamo još dvojicu minimum.

Nebitno sad prica domaci vs strani, ali mislim da pomenuti igraci od pre 10 godina ne bi ni blizu onako igrali da strucni stab nije bio spreman da radi sa njima i pravi igrace od njih. Doduse, drugog izbora ni nisu imali s obzirom na ogranicene finansije. Ali ti igraci su iz sezone u sezonu sve bolje igrali, a danas imamo situaciju da nam igraci ne samo da ne napreduju, nego uglavnom odigraju ispod ocekivanja. Evo recimo u prethodne tri godine koji igrac je napredovao ili nam pruzio vise nego sto smo mislili da ce? Kada nas igraci napustaju uglavnom idu u slabije klubove od naseg.

• Like 2
Posted
3 hours ago, Dzo23 said:

Sastavi ekipu od 5-6 stranaca koji prave razliku + 6-7 domacih igraca, koja ce biti iole konkurentna za bilo sta osim ovogodisnje Asvel-Virtus-Baskonija pozicije, plus 3 mlada domaca igraca, koji ce traziti svoje mesto pre svega u ABA ligi, a u EL uskakati u roster kada je neko od ovih 12 van stroja, i podrzavam tvoj stav, i populisticku Stimara-Rakoc retoriku. Cak dozvoljavam da sledeca sezona bude probna za ovakav koncept, pa da one tamo budemo konkurentni. Za duzi period nema svrhe pricati, posto imamo sigurnu licencu jos 2 sezone. Ali samo konkretna imena, bez floskula tipa, ima ih, samo im treba dati sansu i slicno. Neka pomoc bude da nove strance ne moras da trazis, vec da se probere iz postojeceg rostera, plus eventualno jedan, do dva igraca koji ce da prave razliku, kao upgrade. Nestrpljivo cekam tvoj skauting na ovu temu....

P.S. Zalgiris ima apsolutni monopol na trzistu litvanskih igraca, u toj meri da ce uzeti kad god hoce igraca iz redova vecitog rivala Ritasa, ako procene da ce im koristiti (pomenuti Tubelis). A Litvanija takodje nema menadzerski klub gde igra sve iole talentovano u zemlji, i odakle ce stici igrac, samo ukoliko taj menadzer proceni, da ne moze negde drugde da ga zalivadi za iole vece pare, jer je limitiran. Tako da iskljuci Zalgiris strategiju iz svoje analize i skautinga. 

• Like 6
  • Thanks 1
Posted
15 minutes ago, VISOKOLETAC said:

HGk5m-Gd-W4AAK-m-G.jpgHGk5m-Gb-WIAAZ8VX.jpg

Bukvalno SVAKI domaci igrac je dobio ugovor na 3 godine a nijedan strani.

Posted
6 minutes ago, СтелаРоса said:

Nebitno sad prica domaci vs strani, ali mislim da pomenuti igraci od pre 10 godina ne bi ni blizu onako igrali da strucni stab nije bio spreman da radi sa njima i pravi igrace od njih. Doduse, drugog izbora ni nisu imali s obzirom na ogranicene finansije. Ali ti igraci su iz sezone u sezonu sve bolje igrali, a danas imamo situaciju da nam igraci ne samo da ne napreduju, nego uglavnom odigraju ispod ocekivanja. Evo recimo u prethodne tri godine koji igrac je napredovao ili nam pruzio vise nego sto smo mislili da ce? Kada nas igraci napustaju uglavnom idu u slabije klubove od naseg.

Zašto u poslednje tri godine? Koji domaći igrač je dobio priliku planski i u kontinuitetu nakon Dejana Radonjića?

Da zanemarimo priču o promenjenim okolnostima sada.

Domaćim mladim igračima (pri čemu ta granica može da se podgine i na 25 godina) mesto nisu zauzimajli stranci, već zaslužni domaći veterani. Kad se već pominje Đurišić je sasvim ok priča, ali je jasno s obzirom na njegovu poziciju šta mora da se uradi ako hoće da mu se da prilika.

Posted (edited)
20 minutes ago, СтелаРоса said:

Davidovac jednom godišnje ubaci loptu u koš

Edited by Урош19
Posted
18 minutes ago, TB Told said:

Zašto u poslednje tri godine? Koji domaći igrač je dobio priliku planski i u kontinuitetu nakon Dejana Radonjića?

Domaćim mladim igračima (pri čemu ta granica može da se podgine i na 25 godina) mesto nisu zauzimajli stranci, već zaslužni domaći veterani. Kad se već pominje Đurišić je sasvim ok priča, ali je jasno s obzirom na njegovu poziciju šta mora da se uradi ako hoće da mu se da prilika.

Ne pricam sad iskljucivo o mladim domacim igracima, nego o generalno svim igracima. Moze se verovatno posmatrati i duzi period od 3 godine, mada smo ranije znali da imamo recimo Berona, Lorenca, pa i Pantera, koji su ostvarivali neki progres kroz nas klub, Perperoglu je igrao iznad ocekivanja, ima verovatno jos primera...

Posted
6 hours ago, Kejsi Dzons said:

Ovo je suština svega. 
SISTEM mora postojati, lepo si napisao za Žalgiris i njihov model 👏

36 minutes ago, TB Told said:

Boriša Simanić, nije je iskoristio.

Posted
5 hours ago, nunilo said:

Ali na duze staze to cak i ne mora da bude lose, ti ces imati jedan fond igraca koji ce za 2-3 godine dolaziti u EL, to ce biti ugraci sa 21,22,23 godine za koje nece biti mesta u NBA ali koji su se igrajuci na koledzu i trenirajuci po njihovim principima napredovali mozda i vise nego da su ovde sezonu-dve igrali za FMP ili Megu. Sto vise onih sa 17, 18, 19 godina odlazi, odrzavace se i kontinuitet dolaska sa koledza tih vec i formiranih a jos uvek mladih igraca.