Utopista Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Mogli su da udju u legendu da su uradili ono što sam predlagao. A ovako su se upisali medju najveća rezultatska razočaranja u istoriji naše košarke i na meti su kritika pa i pljuvanja i uvreda... Ali dobro - svako ima pravo da bira svoj put kako misli da treba. Samo što neko od gore vidi sve, povlači te konce, igra se, postavi na svoje mesto... Hvala im svakako što se većinom uvek odazovu, i na mnogo radosti u prošlosti - košarkaška reprezentacija mi je kao i mnogima oduvek nešto posebno. I to su uglavnom zaista sve dobri momci. I tužno i ružno ih je previše kritikovati a posebno pljuvati zbog jednog lošeg rezultata. Samo mislim da su ipak mogli prepoznati ovaj jeziv trenutak u državi, jer smo u situaciji kada postoji mnogo važnijih stvari od loptanja. Bukvalno mi deluje da je i opstanak u pitanju... Mnogi su već platiti ogromnu cenu, a plašim se da će račun za mnogo ljudi a možda i za sve nas ovde biti još mnogo veći... Mada opet kada vidim broj komentara na ovoj temi i broj komentara na onim za mene životnim temama - možda sam i ja u velikoj, ogromnoj zabludi... Vreme će kao i uvek pokazati. Nisam želeo nikoga da uvredim, niti želim da ulazim u bilo kakve uzaludne i besmislene rasprave, nego samo da napišem svoje mišljenje, pa možda neko stavi prst na čelo. A ako ne nikom ništa - progutaće bespuće interneta kao da upis nikada nije ni postojao kao i mnogo toga što je i pre i što će i posle... Tako da ako je neko za svadju, raspavu - neka iskulira, posebno jer je od mene dobiti neće jer sam rekao šta sam imao, i sve preko ovoga bi bilo samo širenje loše energije. Edited 3 hours ago by Utopista
СтелаРоса Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 hours ago, Miki8 said: Pa sa Bogdanovicem kao liderom reprezentacije kada je Jokic izostajao, mi jesmo bolji, nego sa Jokicem kao liderom iste kada je Bogdanovic izostajao. To je dokazano dva puta. Oni su jedan bez drugoga odigrali po dva veliika takmicenja. Bogdan nas je vodio do dva velika finala a sa Jokicem smo ispali u prvim elimnacionim utakmicama. Ne znam kako ljudi ne mogu da detektuju problem. Mi pre svega sa Jokicem igramo uzasnu odbranu. On ne moze da isporuci u napadu onoliko koliko zasere u odbrani. On takodje vazi za igraca koji saigrace cini boljim, ali u reprezentaciji toga nema, pogotovo kada dodju utakmice na ispadanje. Sistem u kojem ne mozemo da na najbolji moguci nacin iskoristimo najboljeg igraca na planeti nije dobar sistem. Pogotovo kada je rec o igracu koji igra na nacin da saigrace ucini boljim, a kod nas su se svi oko Jokica raspali, pa cak eto moze da se prica i o njegovom individualnom ucinku da li je bio na nivou ili nije. I to ide na racun Karija. Sto se tice price o liderstvu tu se apsolutno slazem da Jokic nije ni blizu Bogdana. Verovatno ima i do toga sto je Bogdanovic vec 10+ godina sa reprezentacijom, prosao je kroz ruke razlicitih selektora, delio svlacionicu sa glavama poput Tea, Bjelice, Kaline, a Jokic je za to vreme u proseku svaki drugi turnir preskakao, nije bio deo reprezentacije na pravi nacin, a i kada se pojavljivao dolazio je da bude samo jos jedan igrac u rosteru, a ne lider. Ali tu je vec sam kriv sto je dozvolio sebi da ima nezdrav odnos prema reprezentaciji iako je mnogima u ovoj drzavi idol i heroj.
stefan81888 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Što neko reče, trebalo je da ih Jokić šamara na timeoutu da bi ga navijači videli kao lidera. 1
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Mislio sam da je svima odavno jasno da postoje različite vrste liderstva. Au contraire. Jokić nijednog trenutka nije kukao, dramio ili tražio izgovor kad ostane bez Mareja, Bogdana, kvalitetne klupe, šutera ili nečeg sličnog. Nema bacanja trenera ili saigrača pod voz, nema drame na klupi, pičkaranja sa trenerom ili nečeg sličnog, da nahrani žutu štampu. Ko ne vidi da su to liderske osobine, ne znam šta bih mu rekao. Nije on zbog druženja potegao i pustio da ga biju Finci kao vola, bez jednog jedinog prekora bilo kome osim sudijama. Nastavio je da konjoše na svoj način i ubacio 30+ uz 70% šuta iz igre, uz pretrpljenih jebenih 13 faulova i minimum situacija u kojima se oseća lagodno u napadu. Da je lider po nekima, verovatno bi trebalo da ima 101% šuta. Opet, on nije "lider trenutka", što je ponekad potrebno na ovakvim takmičenjima. Takav je paket, jednostavno. Na njegovom mestu, 2022. bih sam tražio izmenu, odjebao Pešića i pokušao da izvučem brod pre nego što se raspadne protiv Italijana. Naravno, to bi razjebalo ekipu kasnije ali možda bi pomoglo u tom trenutku. Ne bi svaki trener dozvolio da Teo vodi onakav tajm-aut, ali Sale je bio veliki igrač i imao je nerv da prepozna kada da se skloni u stranu. Isto bi neko drugi popizdeo na vrstu odbrane koju smo sad igrali i slikovitim izrazima bi naterao trenera da shvati da on to ne može da radi i da je potrebno nešto menjati. On to tako ne radi i to je to. Nema tu crtu u sebi i to je valjda svima jasno, niti je ekspresivan na način na koji Srbi vole. Isto sam ga kritikovao što pušta da vode glupe ratove u Denveru preko njegovih leđa, ali on je pokazao da je ono što ja zovem "lider kontinuiteta". Klub je preživeo potres i, takvi kakvi su, bili su na granici da izbace buduće šampione. Kao što sam napisao, nije potonuo nakon Bogdanove povrede, nastavio je da igra i da pokušava da razigra ostale, bez ikakve drame. Možeš da se osloniš na njega da neće nestati. Možda to nije dovoljno na turniru. Ljudi mogu da prepoznaju takve lidere i da se uklope ali počesto upadnu u zloupotrebu te situacije, videti pod Marej ili Meloun. Primer čoveka koji je njega i njegov pristup pravilno ukapirao i na toj liniji je godinama zove se Aron Gordon i zato i njegova igra profitira. Još jedna stvar, koja je negde u vezi sa ovim iznad - košarka je igra spoljnih igrača. Centar može da vlada terenom ako ima korektnog beka, ali ne može ako ga nema uopšte. Geometrija igre je prosto takva. Mi smo malo prodisali i preokrenuli kada je ušao Stef u 2/4 i podelio tri asista, uz još par neiskorišćenih, ali niti je on kapacitet da to izgura do kraja niti je neko preuzeo tu ulogu. Alpaka je pomenuo to što nismo igrali sa Jokićem na perimetru. Par puta se desila takva situacija i bukvalno u sekundi je neko ostao sam. Međutim, za to je potrebno da još neko mrdne dupe u napadu, posebno u evropskoj košarci krcatog reketa. 13 2
DameTime Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago 37 minutes ago, Utopista said: Mogli su da udju u legendu da su uradili ono što sam predlagao. A ovako su se upisali medju najveća rezultatska razočaranja u istoriji naše košarke i na meti su kritika pa i pljuvanja i uvreda... Šta je trebalo da urade, da ne igraju Evrobasket? Što je a) većini san, da se tamo pojave i naprave rezultat b) rezultat svakako donose ovoj državi, ko god da je na vlasti. I tog legendarnog poteza se niko ne bi sećao kroz par godina, čak ni Srbi, da se ne lažemo. Ono što jesu mogli je da nešto kažu, pogotovo jer su članove njihovih porodica izmeštali u publici zbog ćaci-batinaša. Ili da osvoje i ispolivaju psihopatu. Ali realnije je da to ne bi uradili i možda je bolje da prestanemo da očekujemo taj vid "pomoći" od sportista, nema od toga ništa.
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 3 hours ago, quentin said: Neko ko ima koronu ne igra, ne trenira i nalazi se u izolaciji da ne zarazi ostale. Ne znam, možda je Pešiću i igračima korona kolokvijalan naziv za svaku respiratornu infekciju, ali valjda postoji medical staff koji će im reći kako stoje stvari. Iskreno, malo mi je neprijatno bilo slušati ta opravdanja. Mislim da ni SZO više ne zahtijeva izolaciju zaraženih. Znam da su ovdje (u Francuskoj) ukinuli bolovanje po automatizmu za ćofid (što podrazumijeva da se mora ići napos'o), sad daju bolovanje samo ukoliko imaš komplikacije. Edited 2 hours ago by Beonegro 1
Sector Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Što se tiče Jokića, jasno je da nema taj stav i uticaj Bogdana i Tea, ili Dončića ali ne može biti kriv za raspad saigrača. Nekada smo znali da budemo kaznena ekspedicija maltene bez NBA igrača, sad nam se EL igrači raspadaju i ni malo na odskaču u odnosu na konkurenciju. Sličan problem je imala i Francuska na ovom EP, gdje su se raspali Okobo, Francisko, Maledon, Hifi, Cordinier, nešto malo pokazao Hoard... Od Karija očekujem da ode, prosto mora biti i njegove odgovornosti. 1
Problem sa licnim greskama Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Jokić je napušavao od prvog poena Finaca saigrače, bodrio, usmeravao, objašnjavao. Šta se od njega očekuje, ovde je i do kvaliteta i koncepcije. Ne slažem se nikako da nema stav, uticaj ili želju. 1
realno *w Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago On 8/31/2025 at 3:09 PM, McLeod said: Velicka je Ilija Djokovic nivo, Nikad ne omašiš Meče... kud nisi ove naše malo popljuvao... 1 7
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Sve je vrlo jednostavno. Nakon što je Bogdan otpao, ulogu glavnih bekova je trebalo da preuzmu Gudurić i Micić, a obojica su prodali. Na to se nadovezala povreda Alekse koji je obično x faktor i energetska bomba, ali i on je za svoje standarde bio neobično mlak. Očekivati nešto više od igrača bez driblinga (Dobrić, Vanja) ili bez šuta (S.Jović) je bilo iluzorno. Pored Jokića kome nema šta da se zameri (osim ako nisi zlonameran ili potpuni analfabeta za košarku pa ne vidiš kako je kroz našu defanzivnu šemu stavljen u najnepovoljniji položaj umesto u najpovoljniji), jedini igrač koji je odigrao na nivou je Nikola Jović, uz sve mane (inače, on je najmlađi igrač u timu, mlađi čak i od Tristana a već je dosta ostvareniji igrač). Ako moramo da upiremo prstom u krivce, gradacija ide ovako: 1. Pešić 2. Gudurić 3. Micić (ipak ima alibi te povrede) 4. Petrušev 5. svi ostali gde bi prvi među jednakima verovatno bio Milutinov koji je ličio na bukvu a ne elitnog EL centra Edit: Ubacih Petruševa u priču, ne samo da se raspao protiv Finaca već je standardno najviše zračio negativnom energijom Edited 1 hour ago by Chaos Is Me 11 1
Ludi za Poli Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago I Denverovi analiticari su vidim ostali sjebani nacinom na koji je Kari vodio meceve i kako je koristio Jokica. 1
diego Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Stavio sam 100e da Grcka osvaja, dobitak 500e. @Problem sa licnim greskama imas 100e od dobitka, jel moze? 😄
Prijatelj Mitar Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Necu da sad ispadne da sam salty zbog ovog debakla a do sad je kao sve bilo bajno i super, ali svi vrlo dobro znamo Karijeve mane i Karijeve (cesto upitne) metode rada. Puno je svedocenja bivsih igraca o tome, mislim da ne moram ni da se pozivam na njih i da je to opstepoznato. Vremena se menjaju, igraci se menjaju, potrebe se menjaju. Vise nije dovoljno da se pojavis pred utakmicu ili na tajm autu, procitas akcije, kazes sta imas i to je to. Danasnja kosarka (i sport uopste) trazi od trenera da se mnogo vise bave psihologijom igraca, nesto sto je u neka davna vremena bilo tesko i zamisliti. Nisam siguran koliko je Kari u 70 i kusur godina bio spreman da se uhvati u kostac sa tim, da i sam uci i prilagodjava se. Niti koliko za to ima urodjene harizme i talenta. Zasto sve ovo pricam? Nama za selektora i ne treba neko ko je takticki genije, nemas ti sta novo da naucis ni Gudurica ni Bogdana ni Jovica. Ali svi oni su razliciti karakteri, moras da nadjes nacin kako da im pridjes, da ih motivises i otkljucas. Meni je Sale Djordjevic zbog toga bio bog. Igraci su ga postovali i zbog oreola legende koji nosi, i zbog toga sto je tacno znao sta kome i u kom trenutku da kaze. Nije on neki trener za day-to-day kosarku, nema neko znanje, secamo se svih njegovih gresaka (naravno, u ovoj sad situaciji i sa ovim iskustvom, tesko da bi ponovo gurao Jokica na 4) ali za reprezentaciju, turnirski format, on je bogom dan. Kad je sa onom sakatom reprezentacijom sastavljenom od trecepozivaca+Bogdan uspeo da dodje do finala EP, sta drugo reci. Cak ni to peto mesto u Kini nije bio neki debakl (neuspeh jeste, ali ovakva katastrofa ne), nego je vise otisao iz zasicenja i sto je osetio da je timu prirodno potrebna promena. Tako da navijam da se u jednom trenutku on vrati na nasu klupu. 1
Beonegro Posted 40 minutes ago Posted 40 minutes ago 29 minutes ago, Chaos Is Me said: Ako moramo da upiremo prstom u krivce, gradacija ide ovako: 1. Pešić Da i ne. Da zato što smo uglavnom (i prije Bogdanove povrede) izgledali nedopustivo mlako. Ne zato što mi protiv Finske nismo izgubili utakmicu zbog igre (bez obzira koliko je ista bila loša) pa da se to stavlja na dušu treneru, mi smo izgubili zbog nedostatka želje i samopoštovanja kojima smo omogućili Fincima da uhvate 20 lopti u napadu, a to je 100% na dušu igračima, nikome na tom nivou ne treba trener da mu kaže da zagradi igrača. 1
Mairosu Posted 37 minutes ago Posted 37 minutes ago 2 minutes ago, Beonegro said: mi smo izgubili zbog nedostatka želje i samopoštovanja kojima smo omogućili Fincima da uhvate 20 lopti u napadu, a to je 100% na dušu igračima, nikome na tom nivou ne treba trener da mu kaže da zagradi igrača. yes, but da nismo slali jokića u juriš na šuteve onim visokima, zonirali ga malo ispod i rotirali da neko čuva te visoke tj. da im izlazi, sigurno bi imali više skokova. mi smo našeg najpotentnijeg skakača defanzivog isturili na perimetar da izlazi na šut. mislim da je kombinacija oba faktora. 8
NikadProtivKaline Posted 32 minutes ago Posted 32 minutes ago 25 minutes ago, Prijatelj Mitar said: Nama za selektora i ne treba neko ko je takticki genije, nemas ti sta novo da naucis ni Gudurica ni Bogdana ni Jovica. bukvalno sve suprotno mislim raspali smo se pre svega jer trener nije umeo najboljeg igraca na svetu da stavi u nabjolju mogucu poziciju pesica su secirali redom skoro svi treneri na ovom turniru sad neki su imali i igracki kvalitet da iznesu ideje, neki nisu ali da smo procitani, da je jokic dobijao loptu tamo gde ne treba, i gde je udvajan i utrajan dok ga tuku svi redom...to ne vidi samo onaj ko nije gledao utakmice i to je direktna krivica curry-a, ili bar strucnog staba. neka on bude motivator i zaduzen za svadje na kzs, ali neko jbt mora da se u tom strucnom stabu bavi igrom jokicu samo jednu stvar zameran, sto nije u jednom trenutku odjebao pesica i napravio TO i rekao slusajte, sada ovo igramo
Beonegro Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago 3 minutes ago, Mairosu said: yes, but da nismo slali jokića u juriš na šuteve onim visokima, zonirali ga malo ispod i rotirali da neko čuva te visoke tj. da im izlazi, sigurno bi imali više skokova. mi smo našeg najpotentnijeg skakača defanzivog isturili na perimetar da izlazi na šut. mislim da je kombinacija oba faktora. Sa Jokićem ispod koša ili sa Jokićem na 9m i dalje važi isto pravilo: zagradi svako svog igrača i lopta nam padne u ruke. Možda ne baš u 100% slučajeva, ali svakako u više od 55% slučajeva (Finci su uhvatili 20 od svojih 44 promašaja iz igre).
Ludi za Poli Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago Jokiceve defanzivne vrline i mane su valjda svima ko je pogledao vise od 3 meca jasne. Jako dobar defanzivni playmaker zbog citanja igre, odlican post defanzivac zbog mase i jedan od najboljih skakaca na svijetu zbog mase i osjecaja. Los zastitnik obruca ce uvijek biti jer prosto nije skocan i nikad nece moci ganjati igrace po perimetru jer nije pokretljiv. Nuggetsi su to davno shvatili pa su kompletan odbrambeni koncept napravili tako da se njegove vrline maksimiziraju, a mane sto je moguce vise sakriju. Kari je iz ko zna kog razloga odlucio da je pametno njega slati na perimetar da samo preuzima na blokovima umjesto da radi ili peel switch kad Jokicev igrac ide ka perimetru postaviti blok cime bi ga drzao u sredini ili kad vec izlazi vani da ne bude klasicno preuzimanje nego neki hedge gdje bi agresivno izasao na loptu sto bi natjeralo igraca Finske da se rijesi lopte, a ostali bi valjda bili u stanju dovoljno dobro izrotirat dok se Jokic vrati u sredinu. Pesicevo koristenje Jokica protiv Finaca u oba smjera je zapravo bilo oduzimanje najvecih Jokicevih kvaliteta u oba smjera. To je zapravo fascinatno postignuce da imas takvog igraca i ne iskoristis neke stvari u kojima je bukvalno najbolji ikad (poprilicno sam siguran da protiv Finaca nije imao nijedan jedini sut iz onih njegovih zona u reketu na 2-3 metra od obruca, sutevi koje realizira sa 60% i preko najboljih defanzivaca na svijetu, nekoristenje Jokica s visokog posta u tragovima takodjer), a usput mu uspijes maksimizirati defnazivne nedostatke. 1
Dzo23 Posted 19 minutes ago Posted 19 minutes ago https://nova.rs/sport/kosarka/srbija-finska-poraz-chatgpt-analiza/ Sve je jasno. A vidio sam negdje jutros da je finski stručni štab koristio vještačku inteligenciju kako bi spremili taktiku za Srbiju. Pročitali su nas kao bukvar. Prvo Turci, pa oni samo primjenili isto.
McLeod Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago Rekao sam sebi da necu da pisem do kraja prvenstva, ali citam na preskoke sta pisete i stomak mi se okrece ponovo pa evo kratko. Utakmica protiv Finske bukvalno veze nikakve nema sa ostalim utakmicama ovde. Ovo je ubedljivo najgora utakmica koju smo odigrali pod Pesicem, ukljucujuci onu Italiju. Cak bi i rezultat bio potpuno isti da je Markanen zavrsio poslednji napad, sto je stvarno neka karmicko-svemirska zajebancija. Da smo onako igrali u grupi dobili bi samo Cehe. Mozda. Tako da vi sto pricate videlo se i znali smo - mozda mislite da ste znali, ali svako ko gleda utakmice i zna nesto, bilo sta o kosarci, vidi da je ova poslednja utakmica potpuno prica za sebe. Ono sto vezuje celo prvenstvo je da smo odigrali mekano, sa fokusom koji nije na maksimumu, kao da smo se stedeli zbog necega nadajuci se da ce minimalni napor doneti pobede. I tu se slicnosti zavrsavaju. Mi smo protiv Finske izgledali energetski toliko lose da je prica o virusu sigurno tacna, jer je bilo jasno da mnogi igraci igraju kao da su pijancili do 5 ujutru prethodnog dana. Razlog poraza je jedan, to su ofanzivni skokovi Finaca koji su nedopustivi. I to jeste fejl i igraca, ali i Pesica, jer je koncept odbrane koji je izmisljen da se igraci malo trose (a zapravo se trose vise jer ih razvlace kao zvaku po terenu i nikada nisu u pravoj poziciji) prosto pogresan. Taj koncept visi smo i jaci od svih a dovoljno brzi da samo preuzimamo svi sve nam se obija o glavu bukvalno od Dude Ivkovica na ovamo. To nekad funkcionise kad smo na energetski visokom nivou i kada nam kriterijum odgovara, ali u eliminacijama bukvalno jedan igrac samo treba da bude los tu (protiv Italijana je bio Micic, sada na prvom mestu Petrusev, ali i skoro svi bekovi) da bi se sve raspalo. I to nam se desilo po ko zna koji put. Ne sme da se desava da se Jokic izvlaci celu utakmicu iz reketa i ti to pustis. Finci nisu ni sutirali necuveno dobro, vec samo dobro. Skakali su nam po glavi, jer naseg centra nema u reketu. Da smo samo skok iskontrolisali, sa svim glupostima, dobili bismo utakmicu 15 razlike, sto bi onda licilo na grupnu fazu gde igramo mrljavo, ali dobijamo manje vise rutinski. Eksperiment sa visokom postavom nije prosao i svi su to eksploatisali, a Kari se bas tvrdoglavo drzao onoga sto je zacrtao i odlucio da potone na tom brodu. Stvarno steta sto su dokazano genijalni treneri starog kova uglavnom tako zadrti. Inace, naravno da je prvi razlog debakla povrede i losa sprema. Ali je moralo da se pametnije rotira i da se prilagodjava protivniku kada je to bilo potrebno. Mi to nismo radili. Za kraj, Vasa se pljuje po automatizmu. U poslednje dve utakmice se jasno dizao i bio jedan od boljih igraca. Protiv Finaca je bio ocigledno najbolji bek, to sto je i on pravio gluposti ne abolira Gudurica na prvom mestu, za kojeg bih dobro razmislio da li da ga ikada vise zovem u reprezentaciju. Decko ocigledno ima neku mentalnu blokadu i za njega i za nas je bolje da se ne ljubimo. Neka se fokusira na klupsku karijeru koja mu ide bolje.
Problem sa licnim greskama Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago 1 hour ago, diego said: Stavio sam 100e da Grcka osvaja, dobitak 500e. @Problem sa licnim greskama imas 100e od dobitka, jel moze? 😄 Ma drži pare sebi, samo da dobiješ. Pozdrav iz Rige.
Recommended Posts