Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, BattleBender said:

Scope muske i zenske solidarnosti je veoma sirok pojam

Muška solidarnost. :lol_2: Nepostojeća kategorija osim u Instagram reelovima.  Ne zato što su muškarci bez empatije (imamo je i te kako prema ostavljenim i sveže razvedenim prijateljicama itd... :s_d:) nego zato što je jednostavno i ne tražimo, u principu mi "sve možemo sâmi", ako nam je nešto potrebno pitamo direktno - "Ima li nekog posla?", "Frka mi za lovu, imaš li do..."... itd. praktične stvari) i tako... ne mešamo se mnogo u emotivne živote jedni drugima ali opet ni tuđe X-ice nam nisu strane (dok je kod žena to strogi no-no :smiley59:). 

Sećam se... pre koju godinu prijatelj se razveo, njegova gđa je zaključila da je to to, nema više ljubavi i ćao... Z. me samo nazvao jednom i rekao "Hej, razveo sam se, izašao sam iz (njene) gajbe od ponedeljka sam na lokaciji 2" čujemo se... i tako posle nekog vremena, (pošto se majka mog sina u međuvremenu bar 5 puta videla s njegovom ex suprugom a inače znaju se preko nas dvojice :lol_2:), teške priče, emocije, osećanja, kriza srednjih godina, pičkematerine i sl. ne, nisam bio zainteresovan da to slušam... ja odlučim da se vidim sa Z, odem do njega, zablejimo malo tu, odemo negde na kafu, standardno... posle me zove mms i pita Jesi se video sa Z.  Jesam.  Kako je?  Veze nemam, valjda je dobro.. Šta kaže?  Ništa što bi te interesovalo... Pa o čemu ste pričali? Ne znam tačno, standardno, posao, Tinder, pičkematerine... Kakav Tinder?!?!?  Kako kakav... aplikacija za upoznavanje i... Niste normalni.  Nismo. Ćao.

E, ali kad mi je komšinica prošle zime raskinula s dečkom, tu sam već bio cica maca na navijanje i prava drugarica za slušanje tužne priče, pun razumevanja, toplih reči, pametnih misli i spreman da ponudim rame i biceps za plakanje, za više bih razmislio... (serem, ne bih). To je ta muško-ženska solidarnost koju i te kako umemo da gajimo :classic_happy: 

E, sad ono, majke, sinovi, snajke i tako ti odnosi, da, čuo sam da ljudi imaju te situacije, ali ja sam bio idealna prilika :whistling: za svaku cicu jer sam rano ostao bez roditelja, pa nije moglo da dođe do nekakvih frikcija u odnosima i externih mešanja... ali opet nikad nisam imao ni sa druge (ženske) strane, valjda se slični nekako uglavnom nađu.  Tako mi je vaspitan i sin, niko mu se ne meša ni u šta... mada je on izuzetno srećan jer mu je majka bila nikakva u kuhinji (ovo nikako nijie žalba, meni je to realno bilo nevažno, ni moja majka mene nije navikla na neku gurmansku kuhinju, a i hrana mi je ono, manje više nebitna kategorija) tako da ni jedna neće doživeti da joj kaže "moja majka je kuvala bolje". :s_w:  

Posted (edited)
17 minutes ago, fancy said:

Muška solidarnost. :lol_2: Nepostojeća kategorija osim u Instagram reelovima. 

Da je to istina, ne bi nam uši ili oči, as it were, krvarile - od ne svi muškarci (!!) - #notallmen kad god se pomene loše ponašanje jednog nasumičnog, ili grupe muškaraca koje ne poznajete ili nećete upoznati. 

Šta vas tjera da ulazite u odbranu muškog roda radi transgresija pojedinaca ako ne solidarnost? 

I to je samo najčešći primjer, postoji neki bro code, koji se stalno pominje, ili nazovi to kako hoćeš.  

edit, kako sam mogla da zaboravim "bros before hoes" 😒

Edited by Mina D. Harker
Posted
32 minutes ago, Mina D. Harker said:

Da je to istina, ne bi nam uši ili oči, as it were, krvarile - od ne svi muškarci (!!) - #notallmen kad god se pomene loše ponašanje jednog nasumičnog, ili grupe muškaraca koje ne poznajete ili nećete upoznati. 

Šta vas tjera da ulazite u odbranu muškog roda radi transgresija pojedinaca ako ne solidarnost? 

I to je samo najčešći primjer, postoji neki bro code, koji se stalno pominje, ili nazovi to kako hoćeš.  

edit, kako sam mogla da zaboravim "bros before hoes" 😒

Rekao bih da je to dobrim delom mehanizam da zastite sami sebe, da neko slucajno njih ne pomesa sa ostalim muskarcima.

Solidarnost postoji ali vrlo cesto na neki bizaran nacin, gde muskarac ocekuje da ga drugi muskarci razumeju i da stanu na njegovu stranu iskljucivo zbog pola, kao u situaciji gde se meni relativno random ljudi intenzivno zale na svoje partnerke.

Posted
12 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

kao u situaciji gde se meni relativno random ljudi intenzivno zale na svoje partnerke.

Posle treće ture postajem solidaran.

🙂

• Ha-ha 1
Posted

Je l mozemo malo da se vratimo na premisu diskusije, tj onoga sto sam napisao? Nikog ne teram da mi odgovara i sl, ali bih voleo da se komentarise konkretna iznesena premisa, i da se diskusija ne razvodnjava lancanim reakcijama na necije pogresne/neadekvatne odgovore, grubost, pausalnost...spinovanje i sta vec ne...

Ja znam da sama tema, tj ta premisa, navodi na to da se diskusija razvija u razlicitim pravcima i da zahteva odredjeni zoom out pristup, komentarisanje povezanih, a ujedno relevatnih stvari za to, ali ajde kolko toliko da se drzimo te premise...

Znaci...
da ponovim...

Prelako se muskarcima ucitava mizoginija na osnovu toga sto je imao neke toksicne, i emotivno neispunjene, odnose u porodice. Takodje drugi spektar je olako ucitavanje edipovskog kompleksa, ili bilo cega sto lici na to. Kada je muskarac tu negde izmedju, postoji prejaka sila da sklizne ili ka jednom ili ka drugom spektru.

--

Kao uzimnje u obzir, tj nekakvo kvalifikovanje za diskusiju,  samih odnosa i ljudi uzimam onaj deo ljudi relativno normalnih, dovoljno edukovanih, bez nekih  izrazito disfunkcioalnih paterna prilikom odrastanja. Ljudi koji pre svega polaze iz sasvim normalnih modela porodice. Bez ikakvog laganja, naravno i sebe stavljam u tu kategoriju, inace vrlo verovatno ne bih ni napisao ovo (to be fair). I nemoj da skacete odmah "To sto se ne dolazi iz porodioce razvedenih, ne znaci da je to bila funkcionalna sredina", jako sam svestan toga. 
Igrom slucaja moja neposredna okolina, tu i nije bilo nekog izrazitog patrijarhata. Postedecu vas 10ak recenica objasanjava zasto, ali recimo da stvarno nije bilo toga, ako nekog zazulja da cuje i misli da sam iluziji, nije mi problem da konkretno objasnim...
I moja zapazanja se ne ticu samo moje neposredne blizine, vec to nekoliko godina ispitujem, osluskujem, i pomno pratim. Naravno, iz price diskvalifikujem odnose gde postoji jasna netrpeljivost izmedju partnera (devojke/zene) i porodice samog muskog partnera. Makar sa jedne strane. Ovo sto sam zapazio desava se i kad snajka i svekrva imaju skroz normalne odnose, ne varnici, postoji neko psotovanje, postoji dovoljno postovanja granica itd.

Takodje, ja volim da osluskujem sta se prica po internetu, po tiktoku i sl. Ignorisati narative koji se vrte po socijalnim mrezama je jako naivno. Mi zivimo u tom svetu. Sta god ja mislio o tim stvarima, i o tim ljudima koji zapravo, ceesto, izmisljaju narative kako bi imali sta da prodaju za svoje views, ti narativi su popularni, ti narativi se share-uju i sa njima se ljudi slazu. Kultura nije samo ono sto promovisemo, nego sta i dozvoljavamo da bude promovisano.
A kao deo toga je velika ucestalost tog kontenta zena koje ukljuce prednju kameru i vrlo lako komentarisu svet i medj odnose kroz te naocare. "Ne dozvolite ovo, ne dozvolite ono" kada se kao obracaju svojoj zenskoj publici. 
Nije tesko odraditi neko soc istrazivanje gde cemo da vidimo broj impresija na takav kontent.
Desavalo mi se da zenske osobe, i to ne samo moji partneri, nego zenski pripadnici nekog drustva, imaju komentar za mene "Pa dobro je to sto ne volis da pricas ruzno o ljudima koje ne znas, i generalno se fokusiras na dobre stvari ljudi iz tvog okruzenja". I onda ja kazem "Pa da, nebrojeno puta sam cuo svoju majku da prica afirmativno i lepo o ljudima koje poznaje, a gotovo nikad ruzno, nekako mislim da mi je to pomoglo prilikom odrastanja"... i onda vidis tras, reakcija na licima "Aaaa, mamim sin", kao da je bolje da budem hodajuci cinik i pljuvac, ali samo da nesto nisam dobro preuzeo od svog roditelja.

Posted
1 hour ago, BattleBender said:

tras, reakcija na licima "Aaaa, mamim sin"

Zašto misliš da je to a priori negativan komentar? 

Ja generalno devojke / žene i delim na "tatine ćerke" i "mamine ćerke" bez ikakve loše konotacije ili nedajbože patologije. Samo po načinu komunikacije i temama koje ih zanimaju... Nema bolje nema lošije, samo različito, i dobar je talking point (*).

Bukvalno moje zapažanje, ne uvek nužno i tačno... Skoro uvek je neko imao bliži odnos sa majkom a neko s ocem...i to je normalno.

Ali...

Ako si pak snimio i pozitivan si da je to rečeno s nipodaštavanjem ili nekom ironijom, onda to samo govori da je osoba koja je tako reagovala jednostavno - budala. I opet nisi na gubitku, odjebeš, ideš dalje. To je verovatno uticaj raznih IG / TT debila, kvazi influensera.

(*) Ali ne sa svakim, samo s nekim s kim ostvarim određen stepen bliskosti.

Posted
11 hours ago, BattleBender said:

Desavalo mi se da zenske osobe, i to ne samo moji partneri, nego zenski pripadnici nekog drustva, imaju komentar za mene "Pa dobro je to sto ne volis da pricas ruzno o ljudima koje ne znas, i generalno se fokusiras na dobre stvari ljudi iz tvog okruzenja". I onda ja kazem "Pa da, nebrojeno puta sam cuo svoju majku da prica afirmativno i lepo o ljudima koje poznaje, a gotovo nikad ruzno, nekako mislim da mi je to pomoglo prilikom odrastanja"... i onda vidis tras, reakcija na licima "Aaaa, mamim sin", kao da je bolje da budem hodajuci cinik i pljuvac, ali samo da nesto nisam dobro preuzeo od svog roditelja.

Ne moras prihvatiti moje vidjenje, ali meni je situacija koju opisujes patrijarhat u ogledalu. Vrlo je pogresno misliti da on pogadja samo zene, naprotiv. Fakat je da on zenama generalno umanjuje zivotne sanse, ali to nista ne govori o njegovom uticaju na pojedinca. Zena koja se dobro uklopi u patrijarhalnu normu moze da postane veoma bogata i mocna, hint Melania Trump, da ne objasnjavam previse. S druge strane, muskarac koji ne igra svoju rodnu ulogu na nacin koji mu patrijarhat namece, rizikuje da bude percipiran kao najblaze receno cudan i da mu se prisiju etikete maminog sina, seka-perse i svega onog sto niko ne zeli da mu bude prisiveno. 

Drugim recima, ako konstatujemo da je ovo sto zivimo patrijarhat, time nismo rekli da ce u njemu bas svaki muskarac biti ostvaren i ispunjen, i nijedna zena. Rekli smo da postoje izvesne norme i da odstupanja od njih idu na stetu pojedinca. Mozda taj pojedinac (a on moze da bude i muskarac i zena!) nema kapacitet da odgovori namenjenoj mu ulozi, a mozda se ta uloga duboko kosi s njegovom prirodom i jednostavno ne zeli. Osuda i kazna, u formi od blagog podsmeha do mnogo ozbiljnijih posledica, ce ga svakako stici. Prost primer - od zena se ne ocekuje da naprave profesionalnu karijeru; za one koje to ipak urade, to je cist bonus. Za muskarca neuspesnost u poslu moze da predstavlja licnu katastrofu. Zato mislim da muskarci imaju mnogo vise razloga da se bore protiv nametanja patrijarhalnih normi, nego sto to imaju zene. Posledice neispunjavanja ovih normi su neretko za muskarce teze i pogubnije nego za zene. Ipak, mnogi od njih za ono sto im se dogadja i zbog cega se osecaju nedovoljno uklopljeno, krive upravo zene, pa se tako lako sklizne i u mizoginiju. 
I da, patrijarhat i njegove norme u danasnjem svetu, podjednako reprodukuju i odrzavaju i muskarci i zene. Feministkinje samo na to ukazuju. O tome kakvo je to subverzivno delovanje i kako se kaznjava, na susednom topicu.

• Like 4
Posted
5 minutes ago, vilhelmina said:

Prost primer - od zena se ne ocekuje da naprave profesionalnu karijeru; za one koje to ipak urade, to je cist bonus. Za muskarca neuspesnost u poslu moze da predstavlja licnu katastrofu.

Jesi li se zapitala da li možda postoji neki drugi odgovor osim "patrijarhat"? 

• Pumpaj! 1
Posted
16 minutes ago, Darko said:

Jesi li se zapitala da li možda postoji neki drugi odgovor osim "patrijarhat"? 

Jesam, i dosla sam do zakljucka da je patrijarhat. I kao sto rekoh, to je moje vidjenje. Slobodan si da izneses svoje, rado cu procitati.

Posted

Patrijarhat se sve vise koristi kao termin Komunizam kada treba zastrasiti Amerikance. Sustinski nista se zaista ne dogadja ali valja svaliti krivicu na nekog/nesto.

Opet, ono sto se u stvarnom svetu desava moze se svesti na to da su muske osobine zaista favorizovane kada su marker za uspeh u poslovnom svetu. Sve ostalo... ja stvarno ne vidim neku ogromnu razliku niti dominaciju muskaraca. Kao sto rekoh i na sestrinskoj temi, ako je ovo Patrijarhat, ja sam prvi za to da se to menja.

Posted (edited)

Prepoznavanjem uticaja patrijarhata se krivica ne svaljuje pojedinca. Reč je o sistemu koji živimo vekovima i upravo zato je toliko razgranat. Uostalom, Vilhelmina je odlično objasnila kako patrijarhat šteti i vama muškarcima. 

12 hours ago, fancy said:

Zašto misliš da je to a priori negativan komentar? 

Ja generalno devojke / žene i delim na "tatine ćerke" i "mamine ćerke" bez ikakve loše konotacije ili nedajbože patologije. Samo po načinu komunikacije i temama koje ih zanimaju... Nema bolje nema lošije, samo različito, i dobar je talking point (*).

Bukvalno moje zapažanje, ne uvek nužno i tačno... Skoro uvek je neko imao bliži odnos sa majkom a neko s ocem...i to je normalno.

Ali...

Ako si pak snimio i pozitivan si da je to rečeno s nipodaštavanjem ili nekom ironijom, onda to samo govori da je osoba koja je tako reagovala jednostavno - budala. I opet nisi na gubitku, odjebeš, ideš dalje. To je verovatno uticaj raznih IG / TT debila, kvazi influensera.

(*) Ali ne sa svakim, samo s nekim s kim ostvarim određen stepen bliskosti.

Izraz "mamin sin" je kolokvijalan i poznato je da se koristi u pežorativnom smislu, da se označi muškarac koji (po viđenju onog koji izraz upotrebljava) previše zavisi od majke (vezan je za nju). Možda ga ti ne koristiš na takav način, super, ali značenje je mnogo starije od Instagrama, TikToka i influensera.

Edited by DameTime
Posted
1 hour ago, vilhelmina said:

Jesam, i dosla sam do zakljucka da je patrijarhat. I kao sto rekoh, to je moje vidjenje. Slobodan si da izneses svoje, rado cu procitati.

Šta bi još (ili drugo) moglo da bude? Originalni post:

Prost primer - od zena se ne ocekuje da naprave profesionalnu karijeru; za one koje to ipak urade, to je cist bonus. Za muskarca neuspesnost u poslu moze da predstavlja licnu katastrofu.

Posted

@Darko Mislim da je Vilhelmina upravo to što si citirao navela kao primer učenja patrijarhata i da je isti upravo zbog tih očekivanja patrijarhat kancerogen za muškarce. I ja se tu slažem. Ali patrijarhat ima i za žene očekivanja a vezana su za držanje domaćinstva pod kontrolom. Nisam siguran da su to lakša očekivanja. Zapravo mnogo sam uvereniji da je lakše imati karijeru nego održavati porodicni dom.

Posted
11 minutes ago, Smrtokapa said:

Pa daj neke ponuđene odgovore makar

Where's the fun in that?! 🫡

Namerno nisam. Hoću da malo razmisli a ne da joj ja solim pamet. 

Posted
24 minutes ago, DameTime said:

Izraz "mamin sin" je kolokvijalan i poznato je da se koristi u pežorativnom smislu, da se označi muškarac koji (po viđenju onog koji izraz upotrebljava) previše zavisi od majke (vezan je za nju). Možda ga ti ne koristiš na takav način, super, ali značenje je mnogo starije od Instagrama, TikToka i influensera.

OK, ali pežorativan je onoliko koliko te lično pogodi.

Ako kreneš da se braniš i dokazuješ da "nisi" - pao si, ukoliko kreneš da uzvraćaš napadom - pao si. Lose-lose, loše-loše. 

Zato ignorišeš pretpostavljeni kontekst rečenog i ako ti je zanimljivo (sviđa ti se, ima nešto - i pored konstatacije "mamin sin" - zainteresovan si iskreno) da pričaš s osobom koja ti je to uputila kažeš s osmehom "Jesam, mama mi je jutros birala čarape i duks, i obično mi slaže veš u fijoku..." :classic_smile:  Eto osmeha, idemo dalje - ako te gleda belo, znači da nije razumela, jbg, to je znak da nastaviš svojim putem.

@BattleBender

Kakav god da je socijalni kontekst izrečenog i za šta se "obično" koristi, te stvari s devojkom koju si tek upoznao čak i ne moraju da budu neki big deal - često je običan test bez realnog mišljenja o tebi.  Daj kredita, nadoveži se, odgovori duhovito i gledaj reakciju.

1 minute ago, JPM said:

patrijarhata i da je isti upravo zbog tih očekivanja patrijarhat kancerogen za muškarce.

Kancerogeno je ono što dopustiš da bude kancerogeno kako god da se zove, a ovde se trenutno "Patrijarhat" buzzword i džoker karta za sve što ikad nije bilo dobro since the beginning of time.

Ergo... Kakva jebena očekivanja - ako dopustiš da te nečija očekivanja rasture, neće ti pomoći ni 42 matrijarhata ni 72 device u raju.  Unapred si izgubio.

Posted
7 minutes ago, fancy said:

Ne, pežorativan je 100% ali jeste tačno da ne moraš da se trigeruješ na isti.

8 minutes ago, fancy said:

Kancerogeno je ono što dopustiš da bude kancerogeno

Svakako je kancerogeno, ali si i u pravu da svko može razviti defanzivne mehanizme po tom pitanju.

8 minutes ago, fancy said:

"Patrijarhat" buzzword i džoker karta

To i kažem. Lele idu komunisti, svi u brda!!!

Posted
11 minutes ago, fancy said:

Nije baš tako, svakako je pogrdan izraz, no jeste tačno da se neće svaki muškarac uvrediti kada ga čuje.

Veoma je bitno na koji način društvo kažnjava one pojedince koji se ne uklapaju u poznate šablone. Btw, jesi primetio da "tatina ćer(k)a" nije pogrdan termin, dok "mamin sin" jeste? Exactly.

11 minutes ago, fancy said:

Kancerogeno je ono što dopustiš da bude kancerogeno kako god da se zove, a ovde se trenutno "Patrijarhat" buzzword i džoker karta za sve što ikad nije bilo dobro since the beginning of time.

Da upotrebim ono najveći trik koji je đavo izveo je što je naveo ljude da misle kako je patrijarhat buzzword.

Posted
2 minutes ago, DameTime said:

Btw, jesi primetio da "tatina ćer(k)a" nije pogrdan termin, dok "mamin sin" jeste? Exactly

Koren je isti, odnosno činjenica da za žensko dete to nije uvreda potiče iz istog sistema vrednosti. Za tatinu ćerku je očekivano da je nesposobna, zaštićena osoba pod patronatom oca, za muškarca je vrhunska uvreda ako ga smatraju nesposobnim. Dakle, to nije pohvalno za žene, iako nije ni uvredljivo.

Posted
25 minutes ago, JPM said:

@Darko Mislim da je Vilhelmina upravo to što si citirao navela kao primer učenja patrijarhata i da je isti upravo zbog tih očekivanja patrijarhat kancerogen za muškarce. I ja se tu slažem. Ali patrijarhat ima i za žene očekivanja a vezana su za držanje domaćinstva pod kontrolom. Nisam siguran da su to lakša očekivanja. Zapravo mnogo sam uvereniji da je lakše imati karijeru nego održavati porodicni dom.

Mašiš temu, nije odgovor na moje pitanje Vilhelmini.

Posted
18 minutes ago, DameTime said:

Nije baš tako, svakako je pogrdan izraz, no jeste tačno da se neće svaki muškarac uvrediti kada ga čuje.

Pa kako onda nije tako..?

Upravo sam rekao da 

pežorativan je onoliko koliko te lično pogodi.

Ne znam šta sve možeš da mi (uopšteno "mi") prikačiš i kako da me nazoveš, ako sam ja pozitivan da to nema veze sa mnom, časti me čim hoćeš odavde do večnosti, nije moja stvar da se obazirem na to niti da me pogađa.  Nekoga etikete pogađaju, nekog ne.  A opet, ponekad je i to "mamin sin" rečeno onako, s pola mozga, bez realnog značenja... ima i toga nije da nema.

18 minutes ago, DameTime said:

najveći trik koji je đavo izveo je što je naveo ljude da misle kako je patrijarhat buzzword.

Vidi... ti radi svoje, drugi rade svoje. 

Postoje ljudi oba pola koji se na to ne obaziru i ne traže izvor svog zla u Patrijarhatu.

Ne kažem da su u pravu, niti da si ti u krivu, samo da svako ima svoju borbu za svoje ideale.

24 minutes ago, DameTime said:

jesi primetio da "tatina ćer(k)a" nije pogrdan termin, dok "mamin sin" jeste? Exactly.

Ja stvarno ne mislim da je "tatina ćerka" ili "mamina ćerka" nešto loše, meni je lično to, kao što rekoh, komentar kad me neko zainteresuje, kao talking point da nešto više saznam o toj osobi.  I uvek bude zaista dobre priče.  "Tatine ćerke" su nešto lakše za komunikaciju, ali ništa strašno ili presudno, sve su to ipak ćerke :classic_love:

Što se "maminog sina" tiče... jbmliga - ja sam uvek za svog malog, kad bi uradio nešto što je drugačije od moje prirode, govorio "evo ga, mamin sin" ili obratno "tatin sin"... ali ni u kom smislu nije bilo pežorativno, čak suprotno, divljiji, tvrdoglaviji, uporniji, beskompromisniji deo ličnosti mu je uvek bio mamin.  Možda nekarakteristično korišćenje, ali ja taj izraz zaista pamtim po tome. 

Posted
55 minutes ago, Darko said:

Namerno nisam. Hoću da malo razmisli a ne da joj ja solim pamet. 

Pa žena je dva puta napisala svoje mišljenje na osnovu datih parametara.

Ne znam šta dobijamo time što si se sad postavio kao neki profesor tutor umesto da prosto daš svoje viđenje.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

33 minutes ago, JPM said:

Za tatinu ćerku je očekivano da je nesposobna, zaštićena osoba pod patronatom oca,

Nikako.

Bar nikako u mom razmišljanju.  Tatine ćerke su, kako ih ja zovem, one koje su bile nešto više vezane za tatu, pokupile više tatinih osobina i interesovanja, način komunikacije, easy going sa muškarcima itd...  

Sposobnost / nesposobnost je individualna, tatine / mamine ćerke u mom koordinantnom sistemu su nešto sasvim drugo :classic_happy:

Posted

Pa ne pričamo o tvom razmišljanju već o tome kako se termini u društvu koriste.

Poštujem tvoj stav ali nije tvoj mikrosvet tema.

• Like 2