fancy Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 12 minutes ago, drgnk said: Podela u srpskom društvu je generacijska Ovo je baš stereotip koji je uveliko prevaziđen. Podela je više socijalno / geografski / obrazovnog nego starosnog tipa. 8 2
JPM Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago I dalje stoji da nema on masu da izove trajne sukobe unutar naroda. Bukvalno su samo plaćenici na njegovim skupovima. Narod će na kraju da pobedi, samo je pitanje stepena "pirovosti" te pobede. Ja se bojim da smo mi duboko zabrazdili kao društvo u kriminalizaciju države uzduž i popreko i da je ceo državni aparat truo i kriminogen, tako da je potrebno duboko čišćenje pre boljitka, a i to je pitanje da li je izvodljivo, jer nam nivo zaduženja Srbije garantuje recesiju ukoliko se krene pošteno, što vrlo često za posledicu ima ili ne razumevanje naroda ili povratak same vlasti na isto, u strahu od odmazde. 3
freethrow Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Slažem se sa fensijem, mislim dovoljno mi je da pogledam roditelje mojih poznanika, prijatelja, rodbine... Ali jaz postoji itekako i vezan je možda čak više za neku moralno pshilošku ravan nego za čisto obrazovanje ili socijalni status. Ono što mene brine je što je, sasvim opravdano, ogromna mržnja, neuporedivo veća nego u vreme pred peti oktobar. Nekako ne vidim ljude koji priskaču i brane Komrakova od gaženja sa nemoj pusti... 5
fancy Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 5 minutes ago, freethrow said: moralno pshilošku ravan Definitivno, ali je meni komplikovano za zaključivanje... jer čudna je to skupina po svim parametrima upadaju (ali i ispadaju) u sve vrsta podela pa i starosnih - tu su pre svega oni koji su se nekako "omastili" o sistem (čak ne ni nešto bitno materijalno, ali zaposle ti nekog, izvuku od neke mandatne kazne i sl... i voila, ušao si u dugovanje kao kod zelenaša) a opet tu su i tvrde "moralne gromade" koje nikad nisu imale koristi (niti bi je prihvatili!!) od sistema i fanatično su za sajka kao svojevremeno staljinisti za Staljina. Takvi me više plaše od plaćenika. On je za njih nosilac "starih vrednosti", "tradicije" (kakvu oni zamišljaju da je", uplašeni su od svega novoga, odbijaju postojanje bilo kakve dijalektike... tvrdoglavo veruju u propagandnu mašinu jer to im je temelj postojanja, sigurno neće izmeniti svoje mišljenje, kao u 1984. propaganda je odradila svoj brainwash i naravno postojanje večitog neprijatelja... Evroazija, Istazija, Okeanija... ko god da je, taj nam je oduvek bio neprijatelj. 5
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 25 minutes ago, fancy said: Ovo je baš stereotip koji je uveliko prevaziđen. Podela je više socijalno / geografski / obrazovnog nego starosnog tipa. Hmm, ono istraživanje koje je neko kačio, čini mi se @nemanjaol, pokazalo je da je na tom uzorku više starijih ispitanika protiv studenata. Ali slažem se da je podela daleko komplikovanija od toga, po svim parametrima. Ima grupa ljudi koji po svemu ne bi trebalo da se uklapaju među podržavaoce vlasti - obrazovanju, godinama, načinu na koji su vaspitavani... Jednostavno, tu se stvar svodi na čuvene individualne razlike, odnosno lične karakteristike osobe ispred grupnih (ovde mislim na sociodemografiju). Već smo pretresali to da sns nema neku ideološku, vrednosnu karakteristiku oko koje se članovi stranke okupljaju. Nisu to čak ni samo nacionalisti, desničari itd. Ili si koristoljubivo govno ili nisi, što nema neke veze sa demografijom ili ideologijom.
fancy Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 minute ago, DameTime said: ono istraživanje koje je neko kačio, čini mi se @nemanjaol, pokazalo je da je na tom uzorku više starijih ispitanika protiv studenata. Sa druge strane, velika većina beogradskih protesta zanjih X godina nije baš Slet za Dan Mladosti Ali OK, stariji su uvek bili konzervativniji i skloni "ćuti da ne bude gore" logici. Sad samo imamo dosta onih koji su bili u "najboljim godinama" za vreme Miloševića dok sad polako ulaze u penzionerske godine a Miloševićevi penzioneri proper već uveliko idu putem dinosaurusa.
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 minute ago, fancy said: Sa druge strane, velika većina beogradskih protesta zanjih X godina nije baš Slet za Dan Mladosti Tu je na delu interakcija faktora uzrasta sa faktorima obrazovanja i geografije. 🙃 Lično mislim da ova dva faktora imaju jači uticaj. 1 minute ago, fancy said: Ali OK, stariji su uvek bili konzervativniji i skloni "ćuti da ne bude gore" logici. Ovo je tačno i ne važi samo za Srbiju.
fancy Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Ma da, naravno, nego smo te nesreće da ne govorimo o nekoj normalnijoj (ok...) konzervativnoj varijanti nego o ovom iskonskom zlu koje je preoralo sistem i uništilo bilo kakve institucije kontrole i ograničenja vlasti.
NMX Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 3 hours ago, JPM said: I dalje stoji da nema on masu da izove trajne sukobe unutar naroda. Bukvalno su samo plaćenici na njegovim skupovima. Narod će na kraju da pobedi, samo je pitanje stepena "pirovosti" te pobede. Ja se bojim da smo mi duboko zabrazdili kao društvo u kriminalizaciju države uzduž i popreko i da je ceo državni aparat truo i kriminogen, tako da je potrebno duboko čišćenje pre boljitka, a i to je pitanje da li je izvodljivo, jer nam nivo zaduženja Srbije garantuje recesiju ukoliko se krene pošteno, što vrlo često za posledicu ima ili ne razumevanje naroda ili povratak same vlasti na isto, u strahu od odmazde. Ovo sve a posebno bold nam ne gine. I to je ono što treba najviše da plaši za dan posle kako će ova država živeti i funkcionisati narednih godina. Daleko bilo da ova sekta jedina to ume da radi ali zauvek nezadovoljni narod neće imati previše razumevanja za ekonomsku krizu koja će doći odlaskom nove vlasti (koja vrlo verovatno čeka i staru vlast ako ostane a posebno novu jer će država morati u full rebuild). I biće jako teško zaustaviti povratak sekte posle par godina. Ono što je preduslov za to, primarno nije sudstvo jer za njegovu nezavisnost trebaju godine ako ne i decenije. Nego lustracija. U skraćenom postupku. Koja bi onemogućila povratak AV na vlast. A bez njega sekte nema. Nije to SRS bez Šešelja nego nešto skroz drugačije. I treba se spremiti, makar među našima za dan posle i ono što sledi a to svakako nisu med i mleko koji su potekli posle 05.10. (makar simbolično) jer je tada prag bio izuzetno nizak (ako je i postojao) a danas je prag dosta viši. I verujem da dobar deo onih koji nisu hard core SNS i možda bi i glasali suprotno (jebe im se za Vučića lično, naspram hard core budala koji ga gledaju kao boga i tu nema spasa) - da nemaju dilemu kako će im to malo što pod SNS imaju izgledati posle. Baš baš jebeno. 3
Darko Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 2 hours ago, fancy said: Ma da, naravno, nego smo te nesreće da ne govorimo o nekoj normalnijoj (ok...) konzervativnoj varijanti nego o ovom iskonskom zlu koje je preoralo sistem i uništilo bilo kakve institucije kontrole i ograničenja vlasti. I @DameTime i @nemanjaol i ostali ... ovo boldovano me podsetilo na ključni deo nove medijske strategije "Autokratije Inc" koja prvenstveno dolazi iz ruske i kineske kuhinje. Ta strategija se dosta promenima od prošlosti - nekada je cilj te propagande bio da predstavi komunistički sistem kao superioran u odnosu na kapitalizam i demokratiju. A danas je glavni sastojak izjednačavanje ruskih, kineskih i drugih autoritarnih sistema sa demokratijom na zapadu, "sve je to isto" fazon. Glavni cilj je da izazove apatiju nad svojim stanovištvom a istovremeno i po zapadnom svetu, urušavajući demokratiju u isto vreme. Dve muve jednim udarcem. Radi veoma suptilno i na žalost izuzetno je efektivna. To sam i na svojoj koži osetio jer sam i ja slično mislio neko vreme. Moj pogled na svet se poprilično promenio u zadnjih desetak godina, pogotovo od kovida. Istina, tome je kumovao i sam zapadni svet svojim svojim kratkovidim interesima, što i jeste jedna od slabosti sadašnje implementacije demokratije - važan je sadašnji mandat radi sledećih izbora, posle toga nije važno. Mada nije jedini razlog. Nemci su se šlihtali Rusima radi gasa, dozvoljavajući ruskoj kleptokratiji da sve više i više jača. Ameri su gurnuli Kinu u WTO, očekivaši da će sloboda trgovine nužno rezultovati i političkom slobodom što je ispalo naivno. Tu je naravno i erozija medija (seća li se neko weapons of mass destruction), rast eho komora preko socijalnih mreža, jačanje veza političara i uskih interesa preko raznih lobista itd, napad na slobodu misli i govora (na primer, neslaganje sa trans ideologijom itd). Mada mogu da se kladim da su u oba ekstrema (i levom i desnom) veoma aktivni autokratski botovi. Video sam primere fašista i levih trans ideologa na Fejsu koji izgledaju kao pravi profili ali kada klikneš na njih, vidiš da su napravljeni u zadnjih nedelju dana itd. Cilj je praviti sve veće podele. Anyway, kakvo god je stanje u zapadnom svetu - u odnosu na Putinovu autokratiju i slične režime, to je raj na zemlji. I kako se boriti protiv toga? Iskreno - nemam odgovor, niti sam ja primer kako treba jer mi često izmiču prsti pa napišem nešto što odaje pogrešan utisak. Ali verujem da je ključni deo nešto što nam ne daje brzu psihološku satisfakciju - a to je empatija i razumevanje. Nemamo svi isti kontekst u životu, niti iste sposobnosti. Jedni su okruženi SNS-ovcima i upijaju njihove poglede ne razmišljajući o njima, drugi se plaše šta misli okolina, treći ne razumeju, četvrti nisu bilo izloženi kritičkom mišljenju, peti nemaju rodbine u inostranstvu itd itd. Takvi ljudi bi se možda mogli preobratiti sa pravim pristupom. Da je meni neko pre desetak godinu pokazao razumevanje za moju poziciju i ukazao na sistem kako Rusi i co rovare, možda bi se pre dozvao pameti. Likovi tipa Glišić itd su već druga priča, to su osovine sistema zla i njima treba suditi. Izvinjavam se na dugom postu, htedoh da podelim par mišljenja i moje iskustvo. Edited 8 hours ago by Darko 6 2
Clash Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 41 minutes ago, NMX said: Baš baš jebeno. Jeste jebeno ali ceo život je borba. Ovo sad nije borba protiv neke stranke koja ima neke svoje vizije i ideje. Sad je borba za opstanak. SNS nije stranka, SNS je političko krilo kriminalne organizacije koja se dočepala cele države. Posle njih neka se menjaju vlade i kurs evra i šta ti ja znam šta sve ne na svaka tri meseca, ali ako se oni ne skinu onda ništa više nije ni važno. Jedina dilema Srbalja će biti kada sam ja na redu. 7 1
NMX Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 minutes ago, Clash said: Jeste jebeno ali ceo život je borba. Ovo sad nije borba protiv neke stranke koja ima neke svoje vizije i ideje. Sad je borba za opstanak. SNS nije stranka, SNS je političko krilo kriminalne organizacije koja se dočepala cele države. Posle njih neka se menjaju vlade i kurs evra i šta ti ja znam šta sve ne na svaka tri meseca, ali ako se oni ne skinu onda ništa više nije ni važno. Jedina dilema Srbalja će biti kada sam ja na redu. Ovo je sve tačno iz tvoje i moje perspektive. Samo ti i ja nismo average glasač i za njih se odnosi ono jebeno. A njih je daleko više. Kako god, ko nas ne razume da je ovo bukvalno borba za opstanak ove države i naroda (koliko god to jeftino zvučalo ali je tako), taj ništa ne razume. 8
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 35 minutes ago, NMX said: Ovo sve a posebno bold nam ne gine. I to je ono što treba najviše da plaši za dan posle kako će ova država živeti i funkcionisati narednih godina. Daleko bilo da ova sekta jedina to ume da radi ali zauvek nezadovoljni narod neće imati previše razumevanja za ekonomsku krizu koja će doći odlaskom nove vlasti (koja vrlo verovatno čeka i staru vlast ako ostane a posebno novu jer će država morati u full rebuild). I biće jako teško zaustaviti povratak sekte posle par godina. Ono što je preduslov za to, primarno nije sudstvo jer za njegovu nezavisnost trebaju godine ako ne i decenije. Nego lustracija. U skraćenom postupku. Koja bi onemogućila povratak AV na vlast. A bez njega sekte nema. Nije to SRS bez Šešelja nego nešto skroz drugačije. I treba se spremiti, makar među našima za dan posle i ono što sledi a to svakako nisu med i mleko koji su potekli posle 05.10. (makar simbolično) jer je tada prag bio izuzetno nizak (ako je i postojao) a danas je prag dosta viši. I verujem da dobar deo onih koji nisu hard core SNS i možda bi i glasali suprotno (jebe im se za Vučića lično, naspram hard core budala koji ga gledaju kao boga i tu nema spasa) - da nemaju dilemu kako će im to malo što pod SNS imaju izgledati posle. Baš baš jebeno. Ne bih rekao da će ekonomska kriza biti baš tolika jer se jedan deo pokradenog novca može vratiti, deo onoga što je nelegalno stečeno se može oduzeti, a uz sređivanje nekih procedura, kao npr. za tendere, takođe bi se moglo uštedeti. S druge strane, neki će zaista ostati bez posla, a neke firme će se zatvoriti ukoliko se dokaže da je bilo velikih malverzacija. Pretpostavljam i da će neke biti ukinute kao nepotrebne, kao npr. ona za metro ili za naplatu besplatnog prevoza. Jedan od problema će biti što će neki proći bez ikakve kazne jer za neke stvari neće biti dokaza ili su čak i legalizaovane, pa se samim tim ne može ni suditi. Ostaje pitanje koliko će moći da se izađe u susret očekivanjima po nekim pitanjima, kao npr. otpuštanje onih koji su posao dobili preko veze. Tu pre svega mislim na one što prde i smrde po kancelarijama jer je teško dokazati za mnoge da su posao dobili baš zbog stranačke pripadnosti, a poslovi im nisu takvi da su mogli da se baš iskažu kao nekompetentni. Bitno je i šta će se desiti sa onima koji imaju novac, a koji i sada finansiraju kartel. Na primer, ako su onom poslaniku kartela koji drži lanac Lili papiri čisti, taj će i dalje prodavati mackalice, a niko mu ne može zabraniti da finansira stranku koju želi. Isto tako, niko ne može zabratniti ni članu kartela koji ima hotel ili restoran da od njega kupuje sapune. Ukoliko se kartelu preseče dotok finansija, mogu da se slikaju i da prođu kao prethodna vlast jer bez para nema ni opštinskih odbora, infrastrukture i svega ostalog što je potrebno za funkcionisanje stranke. Ako ne budu imali ni za dve crvene da kupe glasove, to će biti dobro. Iskrenih podržavalaca koji bi se žrtvovali za njih nema ni za prste jedne ruke. Kao plus imamo to što bi u slučaju da pobedi studentska lista bez opozicije, sama opozicija mogla da se malo proseje i organizuje kako bi nešto uradila na izborima. Nije sve crno ili belo, ali svakako da ne možemo očekivati da će posle izbora večito sijati sunce i da će ptičice pevati na svakom ćošku.
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago @DJ_Vasa Uzmi u razmatranje da ni ti koji dođu na vlast neće biti anđeli, a da je u prošlosti najbolje prolazila priča kako eto mi pokušavamo ali su ovi pre nas sve sjebali, i onda se lepo nastavi po starom. Za razmontiravanje ovog sistema ti bukvalno treba Eliot Nes, a da li ga imamo uopšte? Slažem se da je sve bolje nego kontinuitet ove vlasti, samo ja sam pre mišljenja da od korenitih promena neće biti ništa, jer one ZAISTA moraju biti korenite, što uključuje i racionalizaciju radnih mesta u državnoj administraciji, a to je u startu par stotina hiljada ljudi na ulici. Iz toga neće moći ništa dobro da se izrodi, već samo ponovna promena vlasti, dovođenje novog diktatora koji priča bajkice ljudima i sve ponovo isto. Jako je teško izaći iz situacije u kojoj smo danas. Svaka pora društva je zatrovana. Nestruka, bezobzirnost, bahatost, nezasitost, neznanje. Bukvalno sve su zauzeli "loši đaci" i svete se. Narod bi morao da bude svestan i solidaran da to sve prođe i da se iščupamo. Osim toga upitna je i volja EU da bude saradnik u svemu tome. U velikim govnima smo, samo što je to zamaskirano ogromnim zaduživanjem, a cena vraćanja tog novca...ne smem ni da pomislim. Opet, što kaže @Clash tako je kako je, ipak je bolje nego da ostanemo na ovome. Mi smo kao čovek koji je ignorisao mali karijes i nastavio da jede čokoladu a da ne pere zube. Sada je gangrena. 1
DJ_Vasa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 30 minutes ago, JPM said: @DJ_Vasa Uzmi u razmatranje da ni ti koji dođu na vlast neće biti anđeli, a da je u prošlosti najbolje prolazila priča kako eto mi pokušavamo ali su ovi pre nas sve sjebali, i onda se lepo nastavi po starom. Za razmontiravanje ovog sistema ti bukvalno treba Eliot Nes, a da li ga imamo uopšte? ... Naravno, to se ne dovodi u pitanje. Potencijalni plus može da bude ako studenti na tu listu stave i neke koji neće imati dlake na jeziku, a u tom slučaju bi sama organizacija te strukture bila daleko labavija jer ne postoji partijska disciplina. Svaki poslanik bi u tom slučaju mogao da glasa u skladu sa uverenjima, a mandat mu se ne može oduzeti. S druge strane, tada bi vlada teže funkcionisala jer ne bi bilo dogovora među partijama oko zajedničkih ciljeva. Ako bi u kombinaciju ušla i opozicija, bilo bi slično, premda je plus što relativno široke i heterogene koalicije pre kartela nisu smele baš toliko da se igraju. U ovom trenutku je nezgodno dati neku ozbiljniju prognosu jer ima previše 'ako'. Zato i sve što sam pisao treba shvatiti veoma uslovno, tj. da o mnogim aspektima funkcionisanja buduće vlasti moramo da govorimo u smislu ako bude X, onda će biti/može biti Y.
Barkley#34 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Mislim da je rano praviti roštilj dok je kuvar još u šumi jer ne možemo da znamo kada će nastupiti "presek stanja", šta će se do tada izdešavati i kakva će situacija biti u tom trenutku, a i treba doći dotle. Veliki (u stvari osnovni) će biti problem političke snage i cilja da se raščisti smeće, kao i struktura koje će to učiniti, stanja u administraciji itd. Ni ta famozna lustracija se ne može tek tako sprovesti. Kriza je neminovna jer dobar deo novca koji ulazi u zemlju je prilično prljav, svaki biznismen će pokušati da zadrži svoje pozicije a da ne pričam o tome da veliki broj firmi (npr. građevinskih) radi samo na mutnim poslovima sa vlastima, pa bi mnogi ostali bez posla kada im se preseku tokovi. Da ne pričam o dugoročnim ugovorima sa npr. Kinezima, koji se ne mogu lako niti jeftino raskinuti, pa onda nezadovoljstvu na našoj strani jer se sporo čisti i još svašta nešto. Sve će to voditi neminovnom padu (ionako napumpanog BDP-a), što znači povećanje udela duga i još milion posledica u svim lancima koje sam pomenuo ili mi nisu ni na kraj pameti. Međutim, kao što reče kolega enemiks, na drugoj strani je raspad države, do koga bi sa ovakvim funkcionisanjem ovog ludila sigurno došlo, tako da drugog puta u stvari ni nemamo. 3 1
DameTime Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 1 hour ago, Darko said: I @DameTime i @nemanjaol i ostali ... ovo boldovano me podsetilo na ključni deo nove medijske strategije "Autokratije Inc" koja prvenstveno dolazi iz ruske i kineske kuhinje. Ta strategija se dosta promenima od prošlosti - nekada je cilj te propagande bio da predstavi komunistički sistem kao superioran u odnosu na kapitalizam i demokratiju. A danas je glavni sastojak izjednačavanje ruskih, kineskih i drugih autoritarnih sistema sa demokratijom na zapadu, "sve je to isto" fazon. Glavni cilj je da izazove apatiju nad svojim stanovištvom a istovremeno i po zapadnom svetu, urušavajući demokratiju u isto vreme. Dve muve jednim udarcem. Radi veoma suptilno i na žalost izuzetno je efektivna. To sam i na svojoj koži osetio jer sam i ja slično mislio neko vreme. Moj pogled na svet se poprilično promenio u zadnjih desetak godina, pogotovo od kovida. Sve ok, ja samo moram da još jednom zapljunem kapitalizam. Na stranu ova rusko-kineska propaganda, sa kojom se nikako ne slažem, vladavina kapitalizma je upravo to što je omogućilo da lik kao što je Trump dođe na vlast (drugi put) i razjebava demokratiju USA (drugi put, tj. da napravi još gore sranja). Komunizam, pogotovo u svojoj terminalnoj fazi, je bio daleko, daleko od nekog idealnog uređenja, ali nije ni gaženje u kapitalizmu rešenje. Socijalne politike nam jesu neophodne i bez toga ne može postojati ni privid pravednog društva. 1
nemanjaol Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Biće ekonomski gore sigurno, tu nema greške Jedino što ne znamo je koje su razmere korupcije zapravo i koliko je para pokradeno. Odnosno sta se i kako moze uraditi sa ustedama koje se kroz to ostvare. Druga stvar je lustracija i sudjenja onima koji su pokrali pare. To bi u teoriji moglo da odlozi i preusmeri tokove nezadovoljstva. Trece je sto nam nije poznato kakvi ce biti efekti normalizacije javnog prostora, odnosno da li i kako ce to uticati na to kako gradjani posmatraju svoj zivot 1
Barkley#34 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 40 minutes ago, JPM said: uključuje i racionalizaciju radnih mesta u državnoj administraciji, a to je u startu par stotina hiljada ljudi na ulici U administraciji na svim nivoima, javnim preduzećima na lokalnom i državnom nivou ukupno radi oko 220K ljudi. 2
Darko Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 20 minutes ago, DameTime said: Sve ok, ja samo moram da još jednom zapljunem kapitalizam. Na stranu ova rusko-kineska propaganda, sa kojom se nikako ne slažem, vladavina kapitalizma je upravo to što je omogućilo da lik kao što je Trump dođe na vlast (drugi put) i razjebava demokratiju USA (drugi put, tj. da napravi još gore sranja). Komunizam, pogotovo u svojoj terminalnoj fazi, je bio daleko, daleko od nekog idealnog uređenja, ali nije ni gaženje u kapitalizmu rešenje. Socijalne politike nam jesu neophodne i bez toga ne može postojati ni privid pravednog društva. Razumem šta hoćeš da kažeš, samo mi daj priliku da objasnim kontekst kada pričam o kapitalizmu i demokratiji. Tu podrazumevam jake i nezavisne institucije (medije, sudstvo, vojska itd), vladavinu prava, slobodu misli i govora - bez njih je veoma lako da se ode u kleptokratiju. U okviru toga, kapitalizam je dokazan u sijaset zemalja dok komunizam nije ni u jednoj. Zato je i Tramp toliko opasan jer ide u rušenje i omaložavanje tih istih institucija, iako nekim od njih trebaju promene. Ovde bih isto dodao i narodnu svest o sopstvenoj odgovornosti, to je ono što jača čoveka i čuva ga od suptilne ubice koja se zove mentalitet žrtve. Kada ti je neko drugi kriv uvek će se naći neko ko će ti ponuditi dežurnog krivca, da te oslobodi tvoje odgovornosti. Ti hohštapleri daju kratkotrajnu psihološku satisfakciju uštrb ispunjenja sebe i dugotrajne sreće. Ali idem u off
JPM Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 hour ago, Barkley#34 said: U administraciji na svim nivoima, javnim preduzećima na lokalnom i državnom nivou ukupno radi oko 220K ljudi. To onda i nije tako strasno. Oko 100k uhleba.
Maharaja Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 6 hours ago, JPM said: I dalje stoji da nema on masu da izove trajne sukobe unutar naroda. Bukvalno su samo plaćenici na njegovim skupovima. Narod će na kraju da pobedi, samo je pitanje stepena "pirovosti" te pobede. Ja se bojim da smo mi duboko zabrazdili kao društvo u kriminalizaciju države uzduž i popreko i da je ceo državni aparat truo i kriminogen, tako da je potrebno duboko čišćenje pre boljitka, a i to je pitanje da li je izvodljivo, jer nam nivo zaduženja Srbije garantuje recesiju ukoliko se krene pošteno, što vrlo često za posledicu ima ili ne razumevanje naroda ili povratak same vlasti na isto, u strahu od odmazde. Za sukobe, njemu ne treba masa, mislim da je i on to shvatio posle par propalih mitinga. 15. marta je oko 2000 njegovih kriminalaca lako pobedilo, a to je samo prethodnica. Većina tih nitkova ima sve da izgubi ako padne, i spremni su da ga brane ubijanjem. A ako zafali, biće tu i oni koji samo "izvršavaju naređenja".
freethrow Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Realni scenario je da ultraliberalni studenti dolaze na vlast, dobijaju podršku spolja i počinju da sve sređuju po svome. Prvo ide obračun sa ancien regime, zabranjuju se SNS i SPS i proglašavaju za kriminalne organizacije, organizuju se televizijska maratonska suđenja, dok se u pozadini obični članovi i minorni likovi tiho hapse i mrcvare kroz kafkijanske procese. Objavljuje se kontroverzni spisak firmi koje su, vrlo neodređeno, uključene u koruptivne aktivnosti, zapravo su imale makar jedan ugovor, direktno ili indirektno sa državom, i one se takođe kroz maratonske procese, revizorske izveštaje i poreske inspekcije iznuruju do gašenja. Menjaju se udžbenici i školski programi, nastavnici i profesori koji su zaposleni u poslednjih 13 godina nisu više sigurni na svojim mestima, a deca uče da su Srbi među većim instigatorima papazjanija na Balkanu poslednjih stotinak godina. Crkva biva izbačena iz škola pravo u sistem PDVa u kojem se slabije snalazi. Opozicija posmatra i plaši se da reaguje, dok se firme prebačene u DOO vraćaju u formu javnih preduzeća, ali ne samo Srbijašume i ostale, već i firme koje nikad nisu bile javna preduzeća. Zboraši, kako ih narod sa strahom zove iza leđa, nose crne kapute, kratke frizure (i žene) i karakteristične pederske šalove duginih boja i idu u trojkama. Zidovi zgrada se prefarbavaju u crveno, nije obavezno, ali je poželjno, a narod se utrkuje čija će zgrada biti crvenija.
Barkley#34 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 17 minutes ago, JPM said: To onda i nije tako strasno. Oko 100k uhleba. Jeste strašno jer imaš dupli problem, s jedne strane uhlebe ali i manjak ljudi koji će raditi posao. Da ne pričam o tome da nam razvoj organizacije države bukvalno stoji desetak godina pa imaš s jedne strane opštine od par hiljada stanovnika koje su bukvalno neodržive (Crna Trava ima oko 1000 stanovnika) a s druge npr. NBG koji ima 200k ljudi. Pričalo se nešto o tome, razmišljalo u periodu pre ovih kretena (npr. nove BGD opštine Savski i Avalski Venac, spajanje pojedinih mesta po Srbiji i slično) ali je sve zaustavljeno a posledice ćemo tek da vidimo. Gde god zagrebeš... 1
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, freethrow said: Realni scenario je da ultraliberalni studenti dolaze na vlast, dobijaju podršku spolja i počinju da sve sređuju po svome. Prvo ide obračun sa ancien regime, zabranjuju se SNS i SPS i proglašavaju za kriminalne organizacije, organizuju se televizijska maratonska suđenja, dok se u pozadini obični članovi i minorni likovi tiho hapse i mrcvare kroz kafkijanske procese. Objavljuje se kontroverzni spisak firmi koje su, vrlo neodređeno, uključene u koruptivne aktivnosti, zapravo su imale makar jedan ugovor, direktno ili indirektno sa državom, i one se takođe kroz maratonske procese, revizorske izveštaje i poreske inspekcije iznuruju do gašenja. Menjaju se udžbenici i školski programi, nastavnici i profesori koji su zaposleni u poslednjih 13 godina nisu više sigurni na svojim mestima, a deca uče da su Srbi među većim instigatorima papazjanija na Balkanu poslednjih stotinak godina. Crkva biva izbačena iz škola pravo u sistem PDVa u kojem se slabije snalazi. Opozicija posmatra i plaši se da reaguje, dok se firme prebačene u DOO vraćaju u formu javnih preduzeća, ali ne samo Srbijašume i ostale, već i firme koje nikad nisu bile javna preduzeća. Zboraši, kako ih narod sa strahom zove iza leđa, nose crne kapute, kratke frizure (i žene) i karakteristične pederske šalove duginih boja i idu u trojkama. Zidovi zgrada se prefarbavaju u crveno, nije obavezno, ali je poželjno, a narod se utrkuje čija će zgrada biti crvenija. Nakon smene vlasti nastupa četiri-pet godina totalitarnog terora, zatim otprilike dve decenije zlatnog doba finansiranog kreditima sa zapada, nakon čega sledi postepeno rastakanje sistema završeno, naravno, u krvi. Nešto mi to zvuči poznato. 1
Recommended Posts