JPM Posted July 18 Posted July 18 Inače program SNS je prepisani program Tadićevog DS-a plus uvođenje diktature. Tadićev DS je imao predominantan populistički diskurs ali je makar dozvoljavao kritiku. 4 minutes ago, Clash said: Deca se bore za ovo boldovano i zato sva šuplja priča Mila, Vučića, Orbana, Milorada i sličnih pacova je samo i isključivo za njihovo održavanje na vlasti ako može zauvek. Čim ovo narod shvati, mi smo sazreli kao narod. 1
melankolic Posted July 18 Posted July 18 (edited) 12 minutes ago, Clash said: Evo jedan primer iz mog života. Ovo ponavljam ne znam koji već put na forumu, jasm za Nato sutra, EU prekosutra a Rusija samo razmena baleta, ništa čak ni sport. I sad pošto sam svestan da ne bih sa ovim prošao cenzus ni na forumu a kamoli u RL gledam ko mi nudi nešto najbliže tome. Te dodjoh tako do toga da mi je najbliži program SNS-a. Zalažu se za EU, imamo više vojnih vežbi sa Nato paktom nego sa Rusijom, Brisel malo malo pa je zadovoljan reformama i vidi Srbiju u EU vrlo brzo, pomažemo Ukrajinu i Izrael, ima nekih manjih greškica ali ispravićemo ih u putu... Znači logično trebao bih da glasam za njih. Deca se bore za ovo boldovano i zato sva šuplja priča Mila, Vučića, Orbana, Milorada i sličnih pacova je samo i isključivo za njihovo održavanje na vlasti ako može zauvek. Grešiš. SNS odnosno vlast u Srbiji se ne doživljava (makar kod mene ko poznaje situaciju u Srbiji) kao proevropska i pronato. Komentariše se da je Srbija saveznik Rusije. Uz sve to se prate i studentske demonstracije ali za sada samo kao neki tamo sukob sa vlastima. Skandinavci su, kao i ja, skloni skepticizmu i ne uzimaju sve zdravo za gotovo dok se definitivno ne uvere da nešto vodi u pravom smeru. A sad, sklonimo za trenutak sve ono što se radi studentima i građanima u protestima, i usmerimo se na politički program Studentske liste. Zna li se šta, osim opštih mesta o nezavisnom pravosuđu, poštovanju zakona i slobodi izražavanja, nešto više o unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije koju treba voditi, odnos sa Kosovom, tzv. RS i susedima, odnosu prema Rusiji? Edited July 18 by melankolic
Clash Posted July 18 Posted July 18 2 minutes ago, melankolic said: Grešiš. SNS odnosno vlast u Srbiji se ne doživljava (makar kod mene ko poznaje situaciju u Srbiji) kao proevropska i pronato. Komentariše se da je Srbija saveznik Rusije. Uz sve to se prate i studentske demonstracije ali za sada samo kao neki tamo sukob sa vlastima. Skandinavci su, kao i ja, skloni skepticizmu i ne uzimaju sve zdravo za gotovo dok se definitivno ne uvere da nešto vodi u pravom smeru. A sad, sklonimo za trenutak sve ono što se radi studentima i građanima u protestima, i usmerimo se na politički program Studentske liste. Zna li se šta, osim opštih mesta o nezavisnom pravosuđu, poštovanju zakona i slobodi izražavanja, nešto više o unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije koju treba voditi, odnos sa Kosovom, tzv. RS i susedima, odnosu prema Rusiji? O tome ćemo kad se vladajuća stranka i opozicija izjasne o svakoj toj pojedinačnoj stavci konkretno bez opštih mesta i šuplje priče. Stariji su i imaju iskustvo i prednost, pa će onda deca da se izjasne.
melankolic Posted July 18 Posted July 18 1 minute ago, Clash said: O tome ćemo kad se vladajuća stranka i opozicija izjasne o svakoj toj pojedinačnoj stavci konkretno bez opštih mesta i šuplje priče. Stariji su i imaju iskustvo i prednost, pa će onda deca da se izjasne. Aha, oni nemaju stav nego će se izjasniti kada neki drugi iznesu svoje stavove. Izvini ali ulazak u politiku a posebno dolazak na vlast nije child’s play nego esencija života u jednom društvu. 1
robespierre Posted July 18 Posted July 18 Valjda je ideja studentske liste da se u nekom doglednom roku organizuju normalni izbori u kom će učestvovati političke partije koje će na jedan civilizovan način iznositi svoje političke programe. Znači hapšenje kriminalaca, uređenje medijskog prostora i poštenih izbornih uslova, nikakva nebeska politika. 10
JPM Posted July 18 Posted July 18 To kod nas izgleda i jeste nebeska politika. Seća li se neko jednog TV duela nekog naprednjaka sa nekim iz opozicije, prave ili lažne? Ne računam Vučićev duel sa kevom. Mi smo toliko zastranili i postali kerefeka od države, da ljudi polako izgleda i zaboravljaju kako izgleda prava politička predizborna kampanja. Mi to prosto nemamo. Imamo vlast koja ima, tipa 99.98% termina na nac televizijama i sve ostale sa 0.02%. I to najčešće roknu u termin neke utakmice reprezentacije. Mislim, smešno je uopšte i započeti priču o fer izbornom ciklusu.
DJORDJE Posted July 18 Posted July 18 22 hours ago, Mina D. Harker said: Kakvu medijsku imperiju? Ozbiljno pitam, nisam upoznata. A što se ovako masovnog i neprestanog targetiranja tiče, mislim da se niko ne može navići na to, a za uzvrat dobija samo odijum indoktrinisanih građana. Zaista mi ne djeluje kao dobar dogovor po Đilasa koji je u politiku ušao kao čovjek sa parama, nije se od nje obogatio. Nije Djilas usao u politiku 2018te kada je osnovao stranku vec mnogo ranije. Njegova firma je imala monopol na digitalno oglasavanje u Srbiji tokom vladavine DS-a i tu je najvise napunio dzepove. Danas verovatno nema monopol, ali mu je i dalje Srbija glavna krava muzara, bas kao i ostalim uspesnim privrednicima. 1
melankolic Posted July 18 Posted July 18 2 minutes ago, robespierre said: Valjda je ideja studentske liste da se u nekom doglednom roku organizuju normalni izbori u kom će učestvovati političke partije koje će na jedan civilizovan način iznositi svoje političke programe. Znači hapšenje kriminalaca, uređenje medijskog prostora i poštenih izbornih uslova, nikakva nebeska politika. Sve je to poznato ali svet ne čeka Srbiju da prođe kroz 2-3 izborna ciklusa i onda se odredi prema tim i mnogim drugim pitanjima. Da ne kažem da to što si spomenuo oko hapšenja i uređenja ne ide ako nemaš jasnu strategiju odnosno logistiku a za to ti opet treba neki Program (kao što je to formalno imao DOS).
Clash Posted July 18 Posted July 18 2 minutes ago, melankolic said: Aha, oni nemaju stav nego će se izjasniti kada neki drugi iznesu svoje stavove. Izvini ali ulazak u politiku a posebno dolazak na vlast nije child’s play nego esencija života u jednom društvu. Koji je politika SNS-a prema Kosovu? Stvarna, ne parole Nema predaje i slično. DS-a? PSG? Koja je politika SNS prema EU? Stvarna ne deklarativna? Djilasasolaka? itd, itd. Poenta je da se deci traži da rešavaju sve probleme od 1389 do juče i onda na osnovu toga ćemo imati stav onjihovim sposobnostima i namerama. U Srbiji svaka stranka ima programe koji su spisak lepih želja i hoće da pohvataju sve birače od Silvane do Nirvane ali studenti su tu najbitniji šta misle o Srebrenici, Golom Otoku, i da li je Obilić ubio Murata ili ga je samo ranio pa ovaj posle umro. 4
robespierre Posted July 18 Posted July 18 I nije dva tri izborna ciklusa nego godinu dana. Rekao bih da je cilj pokretanja cele ove rasprave i bacanje udice sa klovnom Samardžićem nije diskusija nego guranje lične političke agende. 7
Smrtokapa Posted July 18 Posted July 18 Biće programa, bez brige. Samo što se neće baviti spoljnom politikom (možda se pomene vojna neutralnost), nego će to biti neki programski minimum oko koga će se složiti svi protivnici režima, npr. stvari poput poštovanja ustava i zakona i obezbeđivanja poštenih i fer izbora. Svakako mi to zvuči kao nešto što je više u skladu sa evropskim vrednostima nego šverc cigareta i promovisanje glamura. 7 1
melankolic Posted July 18 Posted July 18 3 minutes ago, JPM said: To kod nas izgleda i jeste nebeska politika. Seća li se neko jednog TV duela nekog naprednjaka sa nekim iz opozicije, prave ili lažne? Ne računam Vučićev duel sa kevom. Mi smo toliko zastranili i postali kerefeka od države, da ljudi polako izgleda i zaboravljaju kako izgleda prava politička predizborna kampanja. Mi to prosto nemamo. Imamo vlast koja ima, tipa 99.98% termina na nac televizijama i sve ostale sa 0.02%. I to najčešće roknu u termin neke utakmice reprezentacije. Mislim, smešno je uopšte i započeti priču o fer izbornom ciklusu. Nije potrebno biti genije pa da se zamisli nekakav politički duel Vučića (btw broj duela predsednika Tadića i Koštunice sa opozicijom je 0) ili nekog iz SNS-a sa opozicijom. Raspravljalo bi se ko je veći Srbin, ko je izdao Kosovo (Briselskim sporazumom), ko šalje oružje Ukrajini rušeći bratske odnose sa Rusijom, ko je napustio tzv. RS, koga podržava Crkva i uvek jedan isti dan mrmota srpske politike. 1
Peggy Sue Posted July 18 Posted July 18 Kad su EU zastave postale dominantne na protestima " Srbija protiv nasilja" , broj je spao na stotinak ljudi. Studenti kapiraju da bez podrske desnice nema nista od smene rezima. Bas teska prica da ga pobedi gradjanska proEU varijanta... Ko zbog Lompara nece glasati za studentsku opciju je klasicni " nisam za Vucica ali..."
melankolic Posted July 18 Posted July 18 Just now, robespierre said: I nije dva tri izborna ciklusa nego godinu dana. Rekao bih da je cilj pokretanja cele ove rasprave i bacanje udice sa klovnom Samardžićem nije diskusija nego guranje lične političke agende. Misliš da se sav ovaj haos od 13 godina može raščistiti plenumski za godinu dana?
JPM Posted July 18 Posted July 18 Just now, melankolic said: Nije potrebno biti genije pa da se zamisli nekakav politički duel Vučića (btw broj duela predsednika Tadića i Koštunice sa opozicijom je 0) ili nekog iz SNS-a sa opozicijom. Raspravljalo bi se ko je veći Srbin, ko je izdao Kosovo (Briselskim sporazumom), ko šalje oružje Ukrajini rušeći bratske odnose sa Rusijom, ko je napustio tzv. RS, koga podržava Crkva i uvek jedan isti dan mrmota srpske politike. I to ti dovoljno govori o stanju svesti biračkog tela i šta oni žele da čuju. Današnji političari imaju veoma obaveštene savetnike. Svi oni znaju da pričaju bajke, ali zato clash i pita o politici SNS prema Kosovu. Ja to ne bih nazvao politikom već približnije strategijom. Da li neko kao strategiju ima borbu za pristojne životne uslove Srba na Kosovu. To nigde nisam čuo ali to je suština.
robespierre Posted July 18 Posted July 18 1 minute ago, melankolic said: Misliš da se sav ovaj haos od 13 godina može raščistiti plenumski za godinu dana? Ovaj haos se nikada ne može raščistiti. Za početak da mi izađemo iz ove orvelovštine koju svakodnevno živimo. To verovatno podrazumeva gutanje Bakića i Lompara na izbornoj listi, koliko god meni njihove ideologije nisu bliske, a obe su mi podjednako udaljene. 6 1
melankolic Posted July 18 Posted July 18 3 minutes ago, JPM said: I to ti dovoljno govori o stanju svesti biračkog tela i šta oni žele da čuju. Današnji političari imaju veoma obaveštene savetnike. Svi oni znaju da pričaju bajke, ali zato clash i pita o politici SNS prema Kosovu. Ja to ne bih nazvao politikom već približnije strategijom. Da li neko kao strategiju ima borbu za pristojne životne uslove Srba na Kosovu. To nigde nisam čuo ali to je suština. Nije tačno. Ja sam ubeđen da većinu građana Srbije teme Kosova, Rusije, odnos prema Crkvi Srbije i busanje u grudi veoma malo ili skoro nikako ne zanimaju. Uostalom, ljudi izlaze na proteste zbog elementarnih pitanja sopstvene bezbednosti a ne zbog ovoga što sam spomenuo. Pre će biti da se cela koncepcija srpske politike zasniva na namernom sprovođenju agende poslušnosti jer ako staneš iza simbola autoritarizma (“oslobađanje Kosova”, Rusije, Crkve - sve simboli represije) onda će i ako se nekim narednim na vlasti desi neka brljotina opet pokrenuti iste teme a ne ono što u tom trenutku mora da se reši.
Stiletto Posted July 18 Posted July 18 9 minutes ago, melankolic said: btw broj duela predsednika Tadića i Koštunice sa opozicijom je 0 E al' ga sad masno slaga. 14
JPM Posted July 18 Posted July 18 1 minute ago, melankolic said: Pre će biti da se cela koncepcija srpske politike zasniva na namernom sprovođenju agende poslušnosti Iz kojih motiva? Zato što to prolazi.
SteveFrancis#3 Posted July 18 Posted July 18 Od ovoga sto pise melankolic niko nema nista. Te konstatacije kako smo naopak narod, kako smo zarobljeni u vremenu, zaostali i slicno, nemaju nikakav praktican znacaj. Svega toga su svesni bukvalno svi ovde na forumu, i jasno je svakome sa ponesto mozga sta i kako treba da se menja da bismo kao drustvo izgledali bolje. To je, medjutim, dug proces koji mora prvo da POCNE, da bi se mozda eventualno nekad zavrsio. Mi o tome pricamo ovde. Chaos je u pravu, ovo gadjenje i nalazenje zamerki i vracanje na DS je palamudjenje, a dodao bih u ovom trenutku i obicna relativizacija kojoj nema mesta i koja je apsolutna stetna za opsti interes. 14 7
Clash Posted July 18 Posted July 18 (edited) Nama je jedina šansa da se smeni Vučić i da nakon godinu dana budu fer izbori pa šta god onda bude nek bude. Ako to ne uspemo, onda nećemo morati plaćati struju u Alta banci, svako će moći platiti struju kešom u mesnom odbor SNS-a ili dati pare svom lokalnom SNS povereniku. I onda će to Informer predstaviti kao još jednu pobedu Vučića jer nećemo morati plaćati bankarsku proviziju. Edited July 18 by Clash 4
melankolic Posted July 18 Posted July 18 4 minutes ago, robespierre said: Ovaj haos se nikada ne može raščistiti. Za početak da mi izađemo iz ove orvelovštine koju svakodnevno živimo. To verovatno podrazumeva gutanje Bakića i Lompara na izbornoj listi, koliko god meni njihove ideologije nisu bliske, a obe su mi podjednako udaljene. Moja ti je preporuka da dobro obratiš pažnju na te što dižu buku i što se glupiraju, nebitno Bakić, Ćuta, Savo Manojlović ili neonacista Lompar. Sve je to iz iste kuhinje kao i Šešelj izašlo. Ideologija ne postoji u Srbiji, postoji samo kodno ime.
robespierre Posted July 18 Posted July 18 DS je zapravo jedina stranka koja iskreno podržava studente. Svi ostali vide da im je rok trajanja istekao i u velikoj su panici zbog toga. 8
DameTime Posted July 18 Posted July 18 5 minutes ago, SteveFrancis#3 said: Od ovoga sto pise melankolic niko nema nista. Te konstatacije kako smo naopak narod, kako smo zarobljeni u vremenu, zaostali i slicno, nemaju nikakav praktican znacaj. U mom selu se to zove palamuđenje. 2
Barkley#34 Posted July 18 Posted July 18 57 minutes ago, Chaos Is Me said: Mi smo kao čovek priključen na aparate koji se bori da preživi, a vi biste odmah da taj ne samo ustane iz postelje nego odmah bude lep kao Bred Pit, jebe kao Roko Sifredi i igra košarku kao Majkl Džordan. Nisam bio uključen na aparate ali imam bar neki od navedenih kvaliteta. 6
Recommended Posts